Whirlpool SO 100/HA instrukcja

Typ
instrukcja
Instrukcja instalacji i obs∏ugi
PL
Piekarnik parowy
do wbudowania w meble
• SO 100
Piekarnik parowy
do wbudowania w meble
• SO 100
SO100 4/14/05 9:26 Page 1
2
S p i s t r e Ê c i
Wst´p . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .3
Pieczenie w parze . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .4
Opis piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .5
Akcesoria . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .6
Instalowanie piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .7
Pod∏àczenia elektryczne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .7
Monta˝ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .8
Obs∏uga piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .9
Szybkie pieczenie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .10
Porady . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .13
Opóênienie czasu rozpocz´cia pieczenia . . . . . . . . . . . . . . .14
Obs∏uga minutnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .15
Czasy pieczenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .16
Konserwacja piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .18
Wymiana ˝arówki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .18
Usuwanie usterek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .19
Piekarnik parowy
do wbudowania w meble
• SO 100
2
SO100 4/14/05 9:26 Page 2
3
Drogi kliencie,
Dzi´kujemy za dokonanie zakupu kuchenki
ARISTON.
Nasz zespó∏ projektantów opracowa∏ nowà gene-
racj´ sprz´tu kuchennego, aby codzienne gotowa-
nie by∏o dla Paƒstwa prawdziwà przyjemnoÊcià.
Prosta linia i nowoczesny wyglàd piekarnika
ARISTON sprawià, i˝ doskonale wkomponuje si´
on w wystrój Paƒstwa kuchni jednoczeÊnie stano-
wiàc idealne po∏àczenie doskona∏ej technologii
sterowania, wysokiej jakoÊci pieczenia oraz este-
tycznego luksusowego wyglàdu.
ARISTON oferuje równie˝ szereg produktów, któ-
re mogà podnieÊç funkcjonalnoÊç Paƒstwa kuchni,
takie jak p∏yty grzewcze, okapy, zmywarki pod za-
budow´, kuchenki mikrofalowe oraz lodówki. Ofe-
rujemy równie˝ modele, które sà idealnie dopaso-
wane i stanowià doskona∏e uzupe∏nienie dla Paƒ-
stwa nowego piekarnika ARISTON.
OczywiÊcie dok∏adamy wszelkich staraƒ, aby na-
sze produkty spe∏nia∏y wszystkie Paƒstwa wyma-
gania, a nasz Dzia∏ Obs∏ugi Klienta jest zawsze do
Paƒstwa dyspozycji, gotowy odpowiedzieç na
wszelkie pytania i wys∏uchaç wszelkich sugestii.
ARISTON jest przekonany, ˝e dzi´ki stworzeniu
nowych standardów doskona∏oÊci, stanowiàcych
pewien nowy punkt odniesienia, nasi klienci mo-
gà przekonaç si´, i˝ urzàdzenia ARISTON zapew-
niajà lepszy i bardziej ekscytujàcy styl ˝ycia.
Marka ARISTON
WST¢P
SO100 4/14/05 9:26 Page 3
4
Uwagi ogólne
Pieczenie w parze, wykonywane zgodnie z in-
strukcjà, ma wiele zalet w porównaniu z tradycyj-
nymi metodami. Zdrowe i naturalne pieczenie
w parze pozwala zachowaç prawdziwy smak pro-
duktów ˝ywnoÊciowych. Delikatny sos z aroma-
tycznymi przyprawami mo˝e okazaç si´ absolutnà
nowoÊcià.
Pieczenie w parze jest bezzapachowe. Nie trzeba
dodawaç zió∏ ani przypraw do wody u˝ywanej do
pieczenia w parze, chocia˝, na przyk∏ad ryb´, aby
dodaç jej aromatu, mo˝na umieÊciç na warstwie
wodorostów, a kurczaka, na przyk∏ad na warstwie
rozmarynu lub estragonu.
Mo˝na jednoczeÊnie piec mi´so, ryby i warzywa.
Makaron, ry˝, purée nie wysuszajà si´ i nie przy-
wierajà do naczynia.
Przygotowanie kremów, deserów budyniowych,
(tarty) lub mlecznych deserów ry˝owych jest ∏a-
twiejsze dzi´ki zastosowaniu techniki pieczenia
w parze. Do zawini´tej w foli´ ˝ywnoÊci, nie b´dà
przedostawa∏y si´ skropliny.
Nie ma potrzeby przyprawiania przed pieczeniem,
nawet wody u˝ywanej do gotowania.
Mi´so mo˝na zarumieniç krótko przypiekajàc je po
obu stronach w goràcym maÊle.
W porównaniu z tradycyjnym pieczeniem, piecze-
nie w parze zdecydowanie wygrywa.
Jest to szybka metoda: pieczenie rozpoczyna si´
natychmiast, podczas, gdy czas gotowania ˝yw-
noÊci we wrzàtku liczony jest od powrotu wody
do stanu wrzenia.
Jest zdrowa: rozpuszczalne w wodzie witaminy
oraz sole mineralne zostajà zachowane, poniewa˝
rozpuszczajà si´ one jedynie w skroplonej wodzie
bezpoÊrednio otaczajàcej ˝ywnoÊç.
Ponadto, do pieczenia nie jest stosowany ˝aden
t∏uszcz.
Para pozwala zachowaç oryginalny smak i zapach
potrawy. Nie dodaje ˝adnego nowego smaku; ani
wynikajàcego z grillowania ani sma˝enia.
Nie usuwa równie˝ ˝adnego smaku, poniewa˝
produkty nie sà „rozcieƒczane” w wodzie.
Z drugiej strony warto pami´taç, i˝ nie ma sensu
pieczenie ryby, która nie jest Êwie˝a lub warzyw,
które zapomniane le˝à przez tydzieƒ w zakamar-
kach lodówki: w takim przypadku wyniki pieczenia
b´dà katastrofalne!
Para nie przenosi smaków ani te˝ zapachów. Mo˝-
na wi´c zaoszcz´dziç zarówno czas jak i pieniàdze
gotujàc ró˝ne produkty obok siebie, np. ryb´ i de-
ser. Jedynym warunkiem jest, aby nie przylega∏y
one do siebie.
Para jest równie˝ doskona∏a do blanszowania, roz-
mra˝ania i podgrzewania, jak równie˝ do utrzymy-
wania ciep∏oty potraw – zw∏aszcza sosów.
Mi´sa takie jak drób, ciel´cin´ i wieprzowin´
przed pieczeniem nale˝y lekko zarumieniç w bar-
dzo niewielkiej iloÊci oleju, aby nabra∏y z∏otego ko-
loru i wyglàda∏y apetycznie.
Nast´pnie nale˝y upiec je w parze.
˚ywnoÊç b´dzie piek∏a si´ znacznie szybciej i bar-
dziej równomiernie, je˝eli nie pozostanie w ca∏o-
Êci, ale zostanie pokrojona na mniejsze kawa∏ki.
PIECZENIE W PARZE
SO100 4/14/05 9:26 Page 4
5
OPIS PIEKARNIKA
WyÊwietlacz
Wytwornica
pary
Rurka
dop∏ywu wody
Panel
sterowania
Korytko
Zbiornik
SET
STOP
START
1 2 3
5
12
13
8
15
9
10
4
14
11
6
7
Szczegó∏owy widok panelu
ze wskaênikami
1. Przycisk pieczenia w parze
2. Przycisk rozmra˝ania
3. Przycisk start/stop
4. WyÊwietlacz aktualnego czasu, czasu opóênienia
lub zaprogramowanego czasu
5. Symbol pieczenia w parze
6. Symbol czasu pieczenia
7. Symbol zakoƒczenia pieczenia
8. WyÊwietlacz temperatury
9. Przyciski do ustawiania zegara
10. Przycisk wyboru
11. Niezale˝ny minutnik
12. Sygnalizator problemu w obiegu wody
13. Symbol rozmra˝ania
14. WyÊwietlacz czasu pieczenia lub czasu przy
przesuni´tym momencie rozpocz´cia pieczenia
15. Symbol blokady panelu sterowania
SO100 4/14/05 9:26 Page 5
6
Zestaw tac
Perforowana taca pozwalajàca uniknàç kontaktu mi´dzy
˝ywnoÊcià a wodà wykorzystywanà do pieczenia.
Taca zbierajàca skropliny
Wyjmowany ruszt z nierdzewnej stali: za ka˝dym razem
musi byç u˝ywany w piekarniku.
Naczynia te mo˝na myç w zmywarce.
Wyjmowany zbiornik
Zbiornik przeznaczony do niezale˝nego zasilania piekar-
nika w wod´. PojemnoÊç zbiornika wynosi oko∏o 1 litra
(poziom maksymalny).
Stosowanie wody o niskiej zawartoÊci wapnia
u∏atwia czyszczenie piekarnika.
Nie wolno u˝ywaç wody destylowanej (nie nada-
je si´ ona do stosowania z ˝ywnoÊcià).
AKCESORIA
SO100 4/14/05 9:26 Page 6
7
Pod∏àczenia elektryczne
Sta∏e pod∏àczenie nale˝y wykonaç tak, aby uk∏ad
od∏àczania urzàdzenia od zasilania by∏ zgodny
z wszelkimi przepisami dotyczàcymi instalacji. Je-
˝eli urzàdzenie jest wbudowane wówczas musi
byç ustawione w taki sposób, aby wtyczka umo˝-
liwiajàca pod∏àczenie do gniazdka zasilania by∏a
dost´pna.
Urzàdzenie nale˝y pod∏àczyç do gniazdka zasilania
z uziemieniem i musi byç pod∏àczone zgodnie
z obowiàzujàcymi normami bezpieczeƒstwa. Insta-
lacja musi byç wyposa˝ona w bezpiecznik 10 amp
w celu zapewnienia zabezpieczenia cieplnego.
Nie wolno u˝ywaç piekarnika, je˝eli przewód zasi-
lania lub jego wtyczka sà uszkodzone. W takim
przypadku, aby uniknàç jakiegokolwiek niebezpie-
czeƒstwa muszà one zostaç wymienione przez
producenta, jego serwis posprzeda˝ny lub przez
odpowiednio wykwalifikowanà osob´.
Napi´cie robocze
220-240 V ~ 50 Hz
Ca∏kowita moc piekarnika
2,77 kW
Zu˝ycie energii
– ogrzanie do 100°C i utrzymanie temperatury
przez 1 godzin´
0,71 kW
Wewn´trzne wymiary piekarnika
SzerokoÊç 38,5 cm
WysokoÊç 18,2 cm
G∏´bokoÊç 33,5 cm
Obj´toÊç u˝ytkowa 23,5 litra
INSTALOWANIE PIEKARNIKA
SO100 4/14/05 9:26 Page 7
8
380
560
50
386,5
20
595
405
544
378
550
MONT
1. Nale˝y umieÊciç urzàdzenie we wn´ce. Urzà-
dzenie musi znajdowaç si´ w po∏o˝eniu po-
ziomym.
2. W celu zapewnienia optymalnej stabilnoÊci,
nale˝y przykr´ciç piekarnik do zabudowy
dwoma Êrubami, które nale˝y umieÊciç
w przeznaczonych dla nich otworach znajdu-
jàcych si´ na listwach bocznych.
3. Wykonaç pod∏àczenia elektryczne.
Tabliczka znamionowa musi pozostaç dost´p-
na po zainstalowaniu piekarnika.
SO100 4/14/05 9:26 Page 8
9
Ustawienie aktualnego czasu
Po raz pierwszy po w∏àczeniu piekarnika: ustaw czas
Zmiana czasu
OBS¸UGA PIEKARNIKA
SET
1. Na wyÊwietlaczu pulsuje
„12.00”
3. Potwierdê
ustawienie
przyciskiem
SET.
2. Przyciskami + i – ustaw aktualny czas
SET
1. WyÊwietlany jest czas. 3. Potwierdê
ustawienie.
2. NaciÊnij jednoczeÊnie przyciski + i–iprzy-
trzymaj wciÊni´te, dopóki czas nie zacznie
pulsowaç. Ustaw aktualny czas za pomocà
przycisków + i –
Je˝eli czas nie zostanie potwierdzony przyciskiem SET, zostanie on automatycznie zapisany po jed-
nej minucie.
Obni˝enie zu˝ycia energii
Po jednej minucie braku jakichkolwiek dzia∏aƒ, poziom jasnoÊci wyÊwietlacza zostaje zredukowany, w ce-
lu zmniejszenia zu˝ycia energii.
SO100 4/14/05 9:26 Page 9
10
Blokada panelu sterowania
Istnieje mo˝liwoÊç zablokowania panelu sterowania. Funkcj´ t´ mo˝na uaktywniç jedynie, jeÊli w danym
momencie nie jest wykorzystywana funkcja zaprogramowanego czasu pieczenia lub funkcja przesuni´-
cia czasu rozpocz´cia pieczenia
SET
SET
1. Przytrzymaj wciÊni´ty
przycisk START/STOP
przez kilka sekund.
3. W celu odblokowania
panelu sterowania
przytrzymaj wciÊni´ty
przycisk START/STOP
przez kilka sekund.
Rozlegnie si´ dzwonek,
a ikona klucza zniknie
z wyÊwietlacza.
2. Po chwili rozlegnie si´ dzwonek,
a na wyÊwietlaczu pojawi si´ ikona
klucza. Od tego momentu ˝aden
przycisk nie b´dzie aktywny.
SZYBKIE PIECZENIE
Zasada dzia∏ania
Zamontowana rurka zapewnia kawitacj´ wody
zawartej w zbiorniku. Woda ta jest zamieniana
w par´ przy zetkni´ciu z goràcà powierzchnià
znajdujàcà si´ w dolnej cz´Êci komory: wytworni-
ca pary.
Nie ma potrzeby dodawania wody do pieczonej
potrawy. W celu zapewnienia PRAWDZIWEGO
PIECZENIA W PARZE, piekarnik wyposa˝ony jest
w zestaw specjalnie zaprojektowanych tac, za-
pewniajàcych doskona∏e wyniki pieczenia.
Przed rozpocz´ciem pieczenia nale˝y KO-
NIECZNIE wype∏niç zbiornik na wod´ do
maksymalnego poziomu. Zbiornik nale˝y umieÊciç
na swoim miejscu i wsunàç tak g∏´boko jak to
mo˝liwe, do us∏yszenia DèWI¢KU ZATRZASKI-
WANIA SI¢ GO NA MIEJSCU.
Podczas pieczenia, urzàdzenie nagrzewa
si´. Przy otwieraniu drzwiczek mo˝e wydo-
bywaç si´ goràca para z urzàdzenia. Nale˝y trzy-
maç dzieci z dala od urzàdzenia.
SO100 4/14/05 9:26 Page 10
11
Pieczenie w parze
Pieczenie w parze w temperaturze 100°C.
SET
STOP
START
1
2
3
1. NaciÊnij przycisk Na wy-
Êwietlaczu pojawi si´ sugero-
wany czas 25 minut.
3. Swój wybór
potwierdê
przyciskiem
START.
2. Odpowiednio dostosuj czas pieczenia
w zale˝noÊci od potrzeb (minimalnie 5,
maksymalnie 60 minut) naciskajàc odpo-
wiednio przycisk + lub -.
SET
STOP
START
4. Na panelu pojawi si´ symbol Osiàgni´cie temperatury 100°C, która jest nast´pnie utrzymy-
wana, sygnalizowane jest dzwonkiem.
W celu unikni´cia zmiany wyników pieczenia nale˝y unikaç otwierania drzwiczek urzàdzenia pod-
czas pieczenia.
SO100 4/14/05 9:26 Page 11
12
Rozmra˝anie
Rozmra˝anie w temperaturze 60°C
SET
STOP
START
1
2
3
1. NaciÊnij przycisk Na wy-
Êwietlaczu pojawi si´ sugero-
wany czas 40 minut.
3. Swój wybór
potwierdê
przyciskiem
START.
2. Odpowiednio dostosuj czas pieczenia
w zale˝noÊci od potrzeb (minimalnie 5,
maksymalnie 60 minut) naciskajàc odpo-
wiednio przycisk + lub -.
SET
STOP
START
4. Na panelu pojawi si´ symbol … Osiàgni´cie temperatury 60°C, która jest nast´pnie utrzymy-
wana, sygnalizowane jest dzwonkiem.
Zmiana czasu trwania pieczenia
Podczas pieczenia, mo˝na zmieniaç czas trwania
pieczenia za pomocà przycisków + i –.
Zatrzymanie pracy urzàdzenia
podczas pieczenia
Pieczenie mo˝na przerwaç w ka˝dej chwili naci-
skajàc przycisk START/STOP (przytrzymaj przycisk
wciÊni´ty przez oko∏o 1 sekund´).
Je˝eli wytwarzanie pary jeszcze nie rozpocz´∏o si´
(oko∏o 1 minuty) piekarnik natychmiast zakoƒczy
prac´ a zaprogramowany czas zniknie.
Je˝eli wytwarzanie pary ju˝ si´ rozpocz´∏o, mi-
nie oko∏o trzech minut w ciàgu których, para b´-
dzie odprowadzana zanim piekarnik zostanie
otwarty.
Zakoƒczenie pieczenia
Na wyÊwietlaczu pojawia si´ 0m00s. Dane na
wyÊwietlaczu przestajà pulsowaç. Przez 3 minuty
dzwoni dzwonek. W celu wy∏àczenia dzwonka
nale˝y nacisnàç STOP i otworzyç drzwiczki.
NALE˚Y KONIECZNIE opró˝niç zbiornik.
W celu zapewnienia bezawaryjnej pracy
piekarnika, wentylator nadal pracuje przez
pewien okres po zakoƒczeniu pieczenia.
SO100 4/14/05 9:26 Page 12
13
Nale˝y zamra˝aç ma∏e porcje, rozmra˝anie b´dzie
wówczas zajmowa∏o mniej czasu, b´dzie bardziej
jednorodne i jakoÊç produktów zostanie zachowa-
na. Po cz´Êciowym rozmro˝eniu produkty mo˝na
obróciç lub roz∏o˝yç (np. liÊcie warzyw). Ciasta na-
le˝y dok∏adnie owinàç lub zachowaç w oryginal-
nym opakowaniu. Przed grillowaniem nale˝y
obetrzeç ryb´ oraz kie∏bas´: wilgoç powstrzymuje
ich rumienienie si´. W przypadku du˝ych kawa∏-
ków (pieczeni, itp.) nale˝y stopniowo je rozmra˝aç
obracajàc kawa∏ki kilka razy i odpowiednio dobie-
rajàc czas.
PORADY
Warzywa
RybyMi´sa
LiÊcie (szpinak, itp.) U∏o˝yç w naczyniu 25 min.
W kawa∏kach U∏o˝yç w naczyniu 40/45 min.
Pstràg (w ca∏oÊci) U∏o˝yç w naczyniu 30 min.
Stek z ∏ososia U∏o˝yç w naczyniu, obróciç w po∏owie pieczenia 25 min.
Filety (os∏oni´te przylegajàcà folià) U∏o˝yç w naczyniu 15/20 min. w zale˝noÊci
od gruboÊci
Krewetki U∏o˝yç w naczyniu 10/12 min.
Udka z kurczaka U∏o˝yç w naczyniu obróciç w po∏owie pieczenia 40/45 min.
PierÊ z kurczaka (zabezpieczona folià) 25 min.
Kie∏basa U∏o˝yç w naczyniu 25 min.
Kotlet (wieprzowy, ciel´cy, itp.) U∏o˝yç w naczyniu, ÊciÊle zawini´te, umieÊciç na ruszcie 25/30 min.
Kostki wàtróbki Nale˝y rozdzieliç 55/60 min.
(do nabijania na szpikulec) w po∏owie pieczenia
Owoce leÊne (drobne owoce) U∏o˝yç w naczyniu 15 min.
Duszone owoce (jab∏ka, itp.) ÂciÊle zawini´te 35/40 min.
Pàczki W opakowaniu, umieÊciç na ruszcie 15 min.
Rogaliki francuskie z czekoladà W opakowaniu, umieÊciç na ruszcie 15 min.
Podgrzewanie
W piekarniku parowym mo˝na równie˝ odgrze-
waç upieczone ju˝ potrawy. Potrawa nie b´dzie
wysychaç i nie zostanie przepieczona, nie b´dzie
pryskaç ani sklejaç si´. Nale˝y ustawiç parowanie
na 100°C, umieÊciç naczynie lub talerz na ruszcie,
zabezpieczyç potraw´ folià aluminiowà lub owinàç
szczelnie, aby zapobiec gromadzeniu si´ kropel
wody i ogrzewaç przez 20 do 25 minut w zale˝no-
Êci od potrawy i w∏asnych preferencji.
Przyk∏ady:
Talerz kapusty kiszonej: 20 minut
Miseczka zupy (300 ml): 20/25 min
Dozowanie wody
W przypadku problemów zwiàzanych z obiegiem
wody podczas pieczenia, wyÊwietlany jest symbol
„brak wody” i w∏àcza si´ dzwonek. Przyczynami
pojawienia si´ tej usterki mo˝e byç:
- pusty zbiornik
- êle umieszczony zbiornik
Po wyeliminowaniu sytuacji opisanych w dwóch
powy˝szych punktach, pieczenie rozpocznie si´ po-
nownie automatycznie po zamkni´ciu drzwiczek.
Owoce
SO100 4/14/05 9:26 Page 13
14
Pieczenie w parze
Pieczenie w parze przy 100°C
Czas rozpocz´cia pieczenia mo˝na zaprogramo-
waç tak, aby potrawa gotowa by∏a na okreÊlonà
godzin´.
Przyk∏ad:
Jest godzina 10, musisz wyjÊç, potrawa powinna
byç gotowa na godzin´ 12, a jej pieczenie zajmu-
je 20 minut.
SET
STOP
START
1
2
3
1. NaciÊnij przycisk Na wy-
Êwietlaczu pojawi si´ sugero-
wany czas 25 minut.
3. Potwierdê
przyciskiem
SET.
2. Ustaw czas pieczenia w zale˝noÊci od po-
trzeb (minimum 5 minut, maksymalnie 60
minut) naciskajàc odpowiednio przycisk +
lub -. W naszym przyk∏adzie: 20 minut
SET
SET
4
5
4. Na wyÊwietlaczu pojawià si´ i b´dà pulso-
waç symbol czasu pieczenia oraz zakoƒcze-
nia pieczenia. W tym momencie mo˝na
ustawiç czas zakoƒczenia pieczenia:
NaciÊnij odpowiednio przycisk + lub -.
W naszym przyk∏adzie: 12h00
5. Potwierdê przyciskiem SET. Czas oraz czas
zakoƒczenia pozostanà bez zmian. Na wy-
Êwietlaczu pojawi si´ symbol czasu trwania
pieczenia.
OPÓèNIENIE CZASU ROZPOCZ¢CIA PIECZENIA
Je˝eli zaprogramowane dane nie zostanà potwierdzone przyciskiem SET, program ten nie zostanie
zapisany, wyÊwietlacz czasu zniknie i ponownie b´dzie wyÊwietlany aktualny czas.
Zmiana czasu trwania pieczenia i czasu zakoƒczenia pieczenia
D∏ugoÊç czasu pieczenia oraz czas zakoƒczenia pieczenia mo˝na w ka˝dej chwili sprawdziç lub zmieniç.
Aby skasowaç zaprogramowane dane nale˝y nacisnàç przycisk START/STOP.
SO100 4/14/05 9:26 Page 14
15
Minutnik
Piekarnik wyposa˝ony jest w elektroniczny minut-
nik, który funkcjonuje niezale˝nie od pracy piekar-
nika i umo˝liwia odliczanie czasu.
Minutnik nie wspó∏pracuje z piekarnikiem.
Nie mo˝e on spowodowaç automatycznie
zakoƒczenia pieczenia. Jednak˝e, z minutnika
mo˝na korzystaç w trakcie pracy piekarnika. W ta-
kim przypadku, wyÊwietlacz minutnika ma pierw-
szeƒstwo przed wyÊwietlaczem aktualnego czasu.
SET
STOP
START
2
1
1. Przytrzymaj wciÊni´ty przycisk SET przez kil-
ka sekund. Na panelu zacznie pulsowaç
00m00s oraz symbol minutnika.
2. Ustaw wymagany czas (maksymalnie 9 mi-
nut i 50 sekund) korzystajàc przycisków +
lub -. Po kilku sekundach minutnik zacznie
odliczaç czas.
OBS¸UGA MINUTNIKA
Po up∏yni´ciu nastawionego czasu, co kilka sekund dzwoni dzwonek. WyÊwietla si´ i pulsuje 0m00s.
Dzwonek mo˝na wy∏àczyç przytrzymujàc wciÊni´ty przycisk SET lub START.
Przestawienie i zatrzymanie minutnika
Kiedy minutnik rozpocznie odliczanie, mo˝na zmieniç czas jaki pozosta∏ przytrzymujàc wciÊni´ty przycisk
SET, a nast´pnie naciskajàc odpowiednio przycisk + lub -.
W celu skasowania minutnika, nale˝y przytrzymaç wciÊni´ty przycisk SET przez kilka sekund, a nast´p-
nie powróciç do czasu 0m00s.
SO100 4/14/05 9:27 Page 15
16
WARZYWA
Karczochy (ma∏e)
Szparagi
Broku∏y
Marchew
Seler
Dynia
Pieczarki
Kapusta
Cukinia
Karczoch (du˝e)
Szpinak
Cykoria
Koper
Zielona fasola
Rzepa/brukiew
Âwie˝y groszek
Pory
Ziemniaki
SKORUPIAKI
Ma∏˝e Âw. Jakuba
Ma∏˝e/tràbiki
Kraby
Homar
Krewetki
OWOCE, KREMY
Jab∏ka/gruszki
Brzoskwinie
Musy
Kremy
CZAS
(bez wzgl´du na iloÊç)
40 do 45 min.
35 do 40 min.
18 min.
20 do 22 min.
25 do 30 min.
15 do 20 min.
15 min.
30 do 35 min.
22 min.
30 do 35 min.
10 do 15 min.
20 min.
20 min.
35 min.
30 min.
22 min.
30 do 35 min.
15 do 20 min.
20 do 25 min.
25 min.
25 min.
25 min.
40 do 45 min.
CZAS
10 do 12 min.
20 do 25 min.
25 min.
30 do 35 min.
12 do 15 min.
CZAS
10 do 15 min.
25 min.
10 min.
PRZYGOTOWANIE
UmieÊciç do góry nogami na tacy
Dla koƒcówek, skróciç czas pieczenia
W ma∏ych kwiatach
W cienkich plastrach
W cienkich plastrach
W kostkach
W cienkich paskach
Brukselka
Niedu˝e kwiaty
Szatkowana
W plastrach
(Êwie˝y) mieszaç podczas pieczenia
(mro˝ony) mieszaç podczas pieczenia
Usuni´ty g∏àb i przeci´ta wzd∏u˝ na dwie cz´Êci
Przeci´ty na dwa
W kostkach
Przeci´te na pó∏
W plastrach
W plastrach
Ca∏e
PRZYGOTOWANIE
Z aromatycznymi zio∏ami
Z aromatycznymi zio∏ami
W zale˝noÊci od wagi
PRZYGOTOWANIE
Ca∏e, obrane
Paski owoców
Salaterka
UWAGI
* Czasy te zale˝à od rodzaju,
wielkoÊci oraz Êwie˝oÊci
warzyw. Nale˝y post´powaç
zgodnie z instrukcjà zawartà
w kolumnie
„Przygotowanie”.
* Czas pieczenia jest ten sam
bez wzgl´du na iloÊç
przeznaczonà do pieczenia.
Na przyk∏ad: 1 do 4
karczochów - ten sam czas
pieczenia.
* Aby sprawdziç na ile
produkty sà ju˝ gotowe,
nale˝y dotknàç najgrubszà
cz´Êç warzywa; je˝eli jest
ona upieczona, nie b´dzie
stawia∏a oporu.
UWAGI
* U∏o˝yç skorupiaki na
ruszcie lub w szklanym
naczyniu, dodaç kilka
aromatycznych zió∏
* U∏o˝yç owoce morza na
pod∏o˝u z wodorostów
UWAGI
Czas w zale˝noÊci
od dojrza∏oÊci
CZASY PIECZENIA
SO100 4/14/05 9:27 Page 16
17
RYBY
Szczupak
Dorsz/morszczuk
Leszcz morski
¸upacz
Âledê
˚abnica
Mi´tus
Makrela
Witlinek/wàt∏usz
Raja
Cefal
Cefale
Pies morski
¸osoÊ
Sola
Tuƒczyk
Ca∏y pstràg
MI¢SA/JAJKA
Wo∏owina
Wieprzowina
(filet mignon)
Drób (pierÊ, filet)
(podzielony na
kawa∏ki)
Kie∏basa
Kaszanka
Jajka
Jajka, które sà
bardzo Êwie˝e
i przechowywane
w temperaturze
pokojowej
RY˚, MAKARON,
KUSKUS
Ry˝owy pudding
Kuskus
CZAS
25 do 30 min.
13 do 15 min.
20 do 25 min.
15 min.
20 min.
15 do 20 min.
15 min.
20 min.
15 min.
25 do 30 min.
15 min.
10 min.
20 min.
15 do 20 min.
10 do 12 min.
20 do 25 min.
20 do 25 min.
CZAS
15 do 30 min.
25 min.
20 do 25 min.
25 min.
20 min.
10 do 15 minut
7 min.
5 do 6 min.
8 min.
10 do 12 min.
CZAS
30 min.
20 min.
PRZYGOTOWANIE
Ca∏y (1 kg)
Steki (180g)*
Ca∏y (1 kg)
Filety
Ca∏y (200g)
Steki (180g)
W zale˝noÊci od gruboÊci
Ca∏a (250g)
Filety
Ca∏y (200g)
Filety
Gruby p∏at (6 do 10 cm d∏ugoÊci)
Steki (180/200g)
Filety
Steki (180/200g)
Ca∏y (200g) 13 do 15 min.
PRZYGOTOWANIE
Razem 800 g: 55 do 60 min.
Nó˝ki z kurczaka: 35 do 40 min.
Pieczeƒ z indyka: 50 do 60 min.
Kawa∏ek, ok. 400 g
PRZYGOTOWANIE
100g przep∏ukanego ry˝u – 20 cl mleka,
2 ∏y˝eczki cukru
200 g (1/4 litra wody)
UWAGI
* Steki: plastry ryby
o gruboÊci 2 lub 3 cm
(180/200g) na osob´.
* Nale˝y zawsze u˝ywaç
bardzo Êwie˝ych produktów
* UmieÊciç ca∏à ryb´
bezpoÊrednio na tacy lub na
liÊciach laurowych, koprze
lub innych zio∏ach.
* Po zakoƒczeniu pieczenia
nale˝y zdjàç skór´, b´dzie
ona ∏atwo odchodzi∏a.
UWAGI
* Zarumieniç na oddzielnej
tacy tu˝ pod rusztem
UWAGI
* Po upieczeniu rozdzieliç
ziarna widelcem
Gotowane jajka: umieÊciç bezpoÊrednio na ruszcie
Sma˝one jajka: wbite do osobnego naczynia, umieÊciç na ruszcie
i zakryç dok∏adnie
Jajka na mi´kko: umieÊciç bezpoÊrednio na ruszcie
Jajka na twardo: patrz przepisy
UmieÊciç bezpoÊrednio w naczyniu i pokryç wodà lub mlekiem. Para nie zawiera wystarczajàco wilgoci, aby nasyciç takà
˝ywnoÊç, która puchnie podczas pieczenia. Nale˝y zakryç naczynie folià aluminiowà, aby zabezpieczyç przed kroplami wody.
SO100 4/14/05 9:27 Page 17
18
Konserwacja
Komora (po ka˝dym u˝yciu)
Wytrzeç komor´ suchà szmatkà po sch∏odzeniu si´
wytwornicy pary lub pozostawiç komor´ do wy-
schni´cia z otwartymi drzwiami.
Rurka dop∏ywu wody (raz w miesiàcu)
Wyciàgnàç rurk´ dop∏ywu wody pociàgajàc jà do
siebie.
Usunàç ewentualnie nagromadzony wewnàtrz ka-
mieƒ (u˝ywajàc wàskiego, zaostrzonego przed-
miotu jak szpikulec lub drut (np. do robót r´cz-
nych).
Rurka wytwornicy pary (raz w miesiàcu)
Wlaç pó∏ szklanki octu spirytusowego na wytwor-
nic´. Powinna ona popracowaç przez kilka minut,
nast´pnie wyczyÊciç i sp∏ukaç wodà.
Nie wolno u˝ywaç gàbek, proszków Êcierajàcych
ani Êrodków do suwania kamienia.
Czyszczenie korytka
Nale˝y wyjàç korytko pociàgajàc do góry. Wytrzeç
je i umieÊciç z powrotem na swoim miejscu, korzy-
stajàc z trzech naci´ç przeznaczonych w tym celu.
Piekarnika nie wolno czyÊciç czyszczà-
cym urzàdzeniem parowym.
Wymiana ˝arówki
˚arówka znajduje si´ w najg∏´bszej cz´Êci w rogu
po prawej stronie.
Nale˝y koniecznie od∏àczyç kuchenk´ od zasilania
przed dokonaniem wymiany ˝arówki, aby uniknàç
pora˝enia pràdem.
– nale˝y lekko obróciç os∏on´ w kierunku przeciw-
nym do ruchu wskazówek zegara (w lewo).
– nast´pnie odkr´ciç ˝arówk´ w ten sam sposób.
Charakterystyka ˝arówki:
– 25 W
– 220/240 V
– Typ E14 przystosowana do temperatury 300°C
Nale˝y wymieniç ˝arówk´ i umieÊciç wszystkie
cz´Êci z powrotem na swoim miejscu, oraz
sprawdziç czy uszczelki sà prawid∏owo za∏o˝one.
– Nast´pnie trzeba pod∏àczyç zasilanie do piekar-
nika.
KONSERWACJA PIEKARNIKA
SO100 4/14/05 9:27 Page 18
19
W ka˝dym z przypadków, je˝eli nie jesteÊ w stanie samemu rozwiàzaç problem, prosimy bezzw∏ocznie
skontaktowaç si´ z naszym serwisem posprzeda˝nym.
USUWANIE USTEREK
Problem Mo˝liwa przyczyna Ârodki zaradcze
Panel sterowania nie jest podÊwietlony Usterka w zasilaniu elektrycznym
piekarnika
Niesprawna p∏yta elektryczna
– sprawdê, czy zbiornik jest ca∏kowicie
wsuni´ty na swoje miejsce
– skontaktuj si´ z serwisem
posprzeda˝nym tel. 0 801 33 22 11
Nie dzia∏a lampka ˚arówka mo˝e byç przepalona
Piekarnik nie jest pod∏àczony
do zasilania
Przepali∏ si´ bezpiecznik
– wymieƒ ˝arówk´
– w∏àcz zasilanie piekarnika
– wymieƒ bezpiecznik
Podczas pieczenia wycieka woda
lub para
Drzwiczki nie sà dok∏adnie
zamkni´te.
Uszczelka drzwiczek
jest uszkodzona
– skontaktuj si´ z serwisem
posprzeda˝nym
tel. 0 801 33 22 11
SO100 4/14/05 9:27 Page 19
Indesit Company
SO100 4/14/05 9:27 Page 20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Whirlpool SO 100/HA instrukcja

Typ
instrukcja