9
ZFP1002W-001_v02
●
W celu dodania składników przekręć przełącznik obro-
towy do pozycji .
●
Wyjmij popychacz (7c) włóż składniki przez otwór wsy-
powy (7b).
Podczas rozdrabniania i siekania stopień roz-
drabniania wzrasta z czasem przeróbki.
Tarcza do ubijania
do bitej śmietany, piany z białek, do mieszania.
●
Załóż tarczę do ubijania (8b).
●
Włóż składniki.
●
Nałóż pokrywę (7a) z popychaczem (7c).
●
Pokrętło przełącznika (1) nastaw na żądaną prędkość,
patrz „Przepisy/składniki/przygotowanie“.
●
W celu dodania składników nastaw pokrętło na stopień .
●
Wyjmij popychacz (7c) i włóż składniki przez otwór wsy-
powy (7b).
Tarcze do rozdrabniania
– Tarcza do cięcia (9b)
np. do cięcia ogórków, kapusty, buraków, kalarepy.
– Tarcza do tarcia (9c)
np. do tarcia marchewki, selera.
– Tarcza do przecierania (9d)
np. ziemniaków
Niebezpieczeństwo zranienia ostrymi nożami!
Tarcze rozdrabniające chwytaj tylko za uchwyt
z tworzywa sztucznego.
Noże mogą się stępić.
Tarcz do rozdrabniania nie używaj do tarcia
twardego sera.
●
Załóż uchwyt tarcz (9a).
●
Załóż tarczę do rozdrabniania (9b/9c/9d).
Odpowiednia strona do cięcia/tarcia musi być zwrócona
do góry.
●
Nałóż pokrywę (7a).
●
Pokrętło przełącznika nastaw na żądaną prędkość, patrz
„Przepisy/składniki/przygotowanie“.
●
Włóż produkty przeznaczone do cięcia lub tarcia (7b)
i popychaj popychaczem (7c) nie używając siły.
Większość produktów można przerabiać przy
zakresie prędkości ; tylko twarde produkty
wymagają zakresu prędkości .
Po pracy
●
Pokrętło przełącznika nastaw na zakres .
●
Pokrywę przekręć aż do oporu w kierunku przeciwnym
do ruchu wskazówek zegara i zdejmij.
●
Miskę przekręć aż do oporu w kierunku przeciwnym do
ruchu wskazówek zegara i zdejmij.
●
Wyjmij narzędzie.
Mikser
Niebezpieczeństwo zranienia ostrymi nożami
miksera/obracającym się napędem.
Nie wkładaj rąk do założonego miksera i pracuj
tylko z założoną pokrywą.
Mikser zakładaj i zdejmuj tylko wtedy, jeżeli
urządzenie jest wyłączone a napęd nieruchomy.
Niebezpieczeństwo poparzenia!
Podczas obróbki gorących produktów wydo-
staje się para przez lejek w pokrywie. Można
miksować maksymalnie 0,4 litra gorących pły-
nów.
Uwaga! Mikser może ulec uszkodzeniu.
Nie wolno miksować bardzo mocno zamrożo-
nych owoców ani jarzyn.
Nie włączaj pustego miksera.
Miksowanie
Podczas pracy miksera miska (6) i pokrywa (7a) muszą być
założone i zablokowane.
Wyjmij narzędzia z miski!
●
Zdejmij pokrywę osłaniającą napęd (2).
●
Pojemnik miksera (10) nałóż i przekręć aż do oporu
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
●
Włóż składniki, patrz "Przepisy/składniki/przygotowanie".
Maksymalna ilość płynnych składników = 1 litra (maksymal-
nie 0,4 litra pieniących lub gorących płynów).
Optymalna ilość miksowanych składników stałych = 100 gra-
mów.
●
Nałóż pokrywę (11a) i przekręć aż do oporu w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
●
Pokrętło przełącznika nastaw na żądaną prędkość, patrz
"Przepisy/składniki/przygotowanie".
Po zmiksowaniu
●
Pokrętło przełącznika nastaw na zakres .
●
Mikser przekręć aż do oporu w kierunku zgodnym
z ruchem wskazówek zegara i zdejmij.
●
Pokrywę przekręć aż do oporu w kierunku zgodnym
z ruchem wskazówek zegara i zdejmij.
Wskazówka: Mikser umyj najlepiej zaraz po użyciu, patrz
rozdział "Czyszczenie i pielęgnacja".
Dodawanie składników
●
Pokrętło przełącznika przekręć na (albo jak podano
w przepisie).
●
Zdejmij pokrywę (11a) i dodaj składniki,
albo
●
Wyjmij lejek z pokrywy i stałe składniki dodawaj stop-
niowo przez otwór wsypowy (11b),
albo
●
Płynne składniki dodaj przez lejek (11c).