PL
Pokrętło kontroli temperatury należy pozostawić w
położeniu, w jakim urządzenie działało poprzednio i
umieścić półkę z drutu w komorze zamrażania żywności
na najwyższej pozycji. Następnie należy włożyć ilość,
która ma być zamrożona bezpośrednio na półkę z drutu.
Zamrożenie jest ukończone po około 24 godzinach. Jest
wskazane przechowywać zamrażaną żywność na płycie
chłodzącej, lub jedną na drugiej pod półką z drutu w
komorze zamrażania żywności.
Należy unikać otwierania drzwi komory zamrażania
żywności w trakcie zamrażania, jeżeli to możliwe.
Nie jest wskazane ustawianie pokrętła kontroli tem-
peratury w położeniu zbyt wysokim (np. „6”).
Można w ten sposób skrócić czas zamrażania, ale normal-
na temperatura we wnętrzu urządzenia w sposób stały
spadłaby poniżej 0 °C, co spowodowałoby zamrożenie
przechowywanej tam żywności i napojów.
Nigdy nie należy zamrażać na raz większej iloś-
ci żywności niż określona w „Danych tech-
nicznych”. W przeciwnym wypadku zamrażanie pro-
duktów nie będzie odpowiednie, a po rozmrożeniu
wystąpią ich różnorodne uszkodzenia (np. utrata
zapachu, smaku, zniszczenie struktury itp.).
Podczas zamrażania, w miarę możliwości, nie
należy przygotowywać lodu, gdyż zmniejsza to
wydajność zamrażania.
Przechowywanie w zamrażarce
Po zamrożeniu zalecane jest przełożyć produkty z półki
drucianej w komorze zamrażania żywności na miejsce
pod nią. W ten sposób można zapewnić miejsce dla
następnych produktów do zamrożenia. Ustawianie półki z
drutu w komorze zamrażania żywności (pozycje "2") może
mieć miejsce tylko podczas przechowywania, ponieważ
zamrażanie może odbywać się tylko przy najwyższej pozy-
cji półki. Nowe zamrażanie nie szkodzi żywności już prze-
chowywanej.
(Towary położone bezpośrednio na płycie chłodzącej
zamrażają się zbyt szybko!)
W przypadku zakupionych mrożonek bezwzględnie
należy przestrzegać terminów przydatności do
spożycia podanych na opakowaniu
Przechowywanie głęboko zamrożonych produktów
żywnościowych tylko wtedy jest bezpieczne, jeżeli
do chwili włożenia ich do zamrażarki nie odmroziły się one
ani na chwilę.
Ponowne zamrażanie produktów szybkiego zamrażania,
które już raz uległy rozmrożeniu nie jest zalecane,
powinne być one zużyte jak najszybciej.
Przygotowanie kostek lodu
Napełnić wodą pojemnik na kostki lodu, który znajduje się
na wyposażeniu urządzenia i wstawić do komory
zamrażania. Zwilżenie spodniej strony pojemnika oraz
ustawienie pokrętła termostatu w najwyższej pozycji skró-
ci czas przygotowania. Po zamrożeniu kostek należy przy-
wrócić poprzednie ustawienie termostatu.
Gotowe kostki lodu można wyjąć z pojemnika pod bieżącą
wodą lub np. uderzając w pojemnik. Jeżeli pojemnik przy-
marznie do ścianek komory nie należy go usuwać za
pomocą ostrych przedmiotów (noża), gdyż można
uszkodzić urządzenie.
Kilka użytecznych informacji i
porad
Warto zwrócić uwagę na ustawialne półki, gdyż
znacznie zwiększają one wykorzystanie komory
zamrażania żywności. Ustawianie półek jest możliwe
również, kiedy drzwi są otwarte pod kątem 90°.
Po otwarciu i zamknięciu drzwi zamrażalnika wewnątrz
urządzenia z powodu niskiej temperatury zwiększy się
próżnia. Należy poczekać 2-3 minuty po zamknięciu
drzwi - jeżeli chcemy otworzyć je ponownie - aż do
wyrównania ciśnienia wewnętrznego.
Przy używaniu zamrażalnika należy pilnować, aby
pokrętło kontroli temperatury było ustawione w takim
położeniu, żeby temperatura wewnątrz nigdy nie pod-
niosła się ponad -18 °C.
Jest wskazane, aby upewniać się co do nienagan-
nego działania urządzenia codziennie, po to żeby w
porę zauważyć ewentualną awarię i zapobiec zepsu-
ciu zamrażanej żywności.
Odgłosy w trakcie normalnej ekspolatacji:
Termostat kontroluje działane kompresora. W
trakcie jego pracy słychać słaby trzask, kiedy ter-
mostat włącza się i wyłącza.
Kiedy płyn chłodzący jest przepompowywany
przez tylne zwoje do płyty chłodzącej/parownika,
to słychać słabe bulgotanie, albo odgłosy
wrzenia.
Po uruchomieniu kompresora, płyn chłodzący
jest stale pompowany i słychać z kierunku, w
którym znajduje się kompresor buczenie, albo
pulsujący szum.
Parownik lodówki (element chłodzący w dolnej
części lodówki) może powodować skraplanie się
wody na jej ściance. Temperatura tego elementu
zmienia się podczas jego pracy, a jednocześnie
nieznacznie zmieniają się również jego rozmiary.
Te zmiany mogą powodować trzaskający szum,
który jest naturalnym, nieszkodliwym zjawiskiem.
Można skontrolować temperaturę żywności prze-
chowywanej w lodówce. W tym celu należy ustawić
gałkę termostatu w pozycji środkowej, umieścić szk-
lankę wody w centralnym punkcie komory chłodzącej
i włożyć termometr mierzący z dokładnością do ±1
°C. Jeżeli wartość zmierzona po 6 godzinach znajdzie
się pomiędzy +3 °C i +8 °C, to lodówka działa praw-
idłowo. Pomiar musi być wykonany przy niezmien-
30