Zanussi ZRT318W Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
PL
Przed instalacją i uruchomieniem urządzenia należy zapoznać się z niniejszą instrukcją obsługi. Zawiera ona
wiele cennych wskazówek i rad dotyczących prawidłowej i bezpiecznej eksploatacji zakupionej przez Państwa
chłodziarki.
Poniższe symbole pozwolą Państwu znaleźć potrzebne informacje:
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Przestrzeganie informacji i ostrzeżeń oznaczonych tym symbolem sprzyja bezpieczeństwu urządzenia i użytkown-
ika.
Praktyczne wskazówki
Wskazówki dotyczące ochrony środowiska
Porady
Tym symbolem są oznaczone praktyczne rady związane z żywnością i sposobami jej przechowywania.
Symbol na produkcie lub na opakowaniu oznacza, że tego produktu nie wolno traktować tak, jak innych
odpadów domowych. Należy oddać go do właściwego punktu skupu surowców wtórnych zajmującego się
złomowanym sprzętem elektrycznym i elektronicznym. Właściwa utylizacja i złomowanie pomaga w elim-
inacji niekorzystnego wpływu złomowanych produktów na środowisko naturalne oraz zdrowie. Aby
uzyskać szczegółowe dane dotyczące możliwości recyklingu niniejszego urządzenia, należy skontak-
tować się z lokalnym urzędem miasta, służbami oczyszczania miasta lub sklepem, w którym produkt
został zakupiony.
Spis treści
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa ...............27
Wskazówki ogólne .............................................27
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa dzieci ........27
Wskazówki bezpieczeństwa dotyczące instalacji ....27
Wskazówki bezpieczeństwa - czynnik chłodniczy izobu-
tan ..................................................................27
Wskazówki dla użytkownika ...............................28
Wskazówki ogólne ............................................28
Opis urządzenia i jego głównych elementów .........28
Eksploatacja urządzenia .....................................29
Przed pierwszym uruchomieniem .......................29
Regulacja i ustawienie temperatury ...................29
Eksploatacja urządzenia chłodziarki ..................29
Wskazówki dotyczące przechowywania żywności .29
Czas przechowywania produktów temperatura ....29
Eksploatacja zamrażarki .....................................29
Zamrażanie ....................................................29
Przechowywanie w zamrażarce ........................30
Przygotowanie kostek lodu ...............................30
Kilka użytecznych informacji i porad .....................30
Wskazówki i porady ...........................................31
Tak można zaoszczędzić energię ......................31
Urządzenie i środowisko naturalne ....................31
Konserwacja .....................................................31
Odmrażanie ...................................................31
Regularne mycie ............................................32
Przerwy w użytkowaniu chłodziarki ....................32
Usuwanie usterek ..............................................32
Wymiana żarówki ............................................32
Co zrobić, jeżeli urządzenie nie działa ..................32
Wskazówki dla instalatora ..................................34
Dane techniczne ...............................................34
Instalacja urządzenia ..........................................34
Transport i rozpakowanie .................................34
Czyszczenie ..................................................34
Ustawienie .....................................................34
Zmiana kierunku otwierania drzwi ......................35
Podłączenie do zasilania elektrycznego .............36
Tabela czasu przechowywania żywności (1) .......36
Tabela czasu przechowywania żywności (2) .......37
From the Electrolux Group. The world’s No.1 choice.
Grupa Electrolux jest największym na świecie producentem zmechanizowanych urządzeń przeznac-
zonych do kuchni, do czyszczenia oraz do lasu i ogrodu. Każdego roku sprzedaje ponad 55 milionów
produktów (takich jak lodówki, kuchenki, pralki automatyczne, odkurzacze, pilarki łańcuchowe i kosiar-
ki do trawy) o łącznej wartości ok. 14 miliardów USD w ponad 150 krajach świata.
26
PL
Wskazówki ogólne
Instrukcję obsługi należy zachować, aby móc z niej
skorzystać w każdej chwili skorzystać lub przekazać
w przypadku sprzedaży urządzenia.
Urządzenie jest przeznaczone do przechowywania
żywności w warunkach gospodarstwa domowego.
Używanie w innych celach może spowodować
uszkodzenie i/lub cofnięcie gwarancji.
Wszelkie naprawy (także reperacja lub wymiana
przewodu zasilającego) mogą być wykonywane
wyłącznie przez personel autoryzowanych
zakładów serwisowych. Czynności naprawcze
wykonywane przez osoby nieuprawnione mogą
spowodować sytuacje niebezpieczne dla użytkowni-
ka lub uszkodzenie urządzenia.
Urządzenie odłącza się od zasilania elektrycznego
poprzez wyjęcie wtyczki przewodu z gniazdka (nie
ciągnąć za przewód). Należy to zrobić zawsze przed
myciem lub konserwacją urządzenia.
Przewodu zasilającego nie należy przedłużać.
Należy upewnić się, że przewód zasilający nie
jest zgnieciony lub uszkodzony przez tylną
ściankę chłodziarki/zamrażarki.
- Zniszczony przewód zasilający może ulec prze-
grzaniu i zapaleniu.
Nie stawiać ciężkich przedmiotów lub
chłodziarki/zamrażarki na przewodzie zasilającym.
- Istnieje ryzyko zwarcia i pożaru.
Nie ciągnąć za przewód zasilający wyjmując go z
gniazdka, zwłaszcza podczas wysuwania
chłodziarki/zamrażarki z wnęki.
- Zniszczenie przewodu może spowodować zwarcie,
pożar lub porażenie elektryczne.
- Zniszczony przewód zasilający może b
wymieniony wyłącznie przez uprawnionego techni-
ka z autoryzowanego serwisu.
Nie wkładać wtyczki przewodu zasilającego do
obluzowanego gniazdka.
- Istnieje ryzyko pożaru lub porażenia elektrycznego.
Nie należy uruchamiać urządzenia, jeżeli blok oświetle-
niowy nie jest przykryty odpowiednią osłonką.
Do czyszczenia, odmrażania i wyjmowania mrożonek
nie należy używać ostrych narzędzi, gdyż mogą one
uszkodzić urządzenie.
Należy zachować ostrożność przy wkładaniu i wyj-
mowaniu płynów, aby nie zalały one czujnika temper-
atury i bloku oświetleniowego.
Nie należy spożywać lodów lub kostek lodu
bezpośrednio po wyjęciu z komory zamrażania.
Raz rozmrożone artykuły żywnościowe nie nadają się
do ponownego zamrożenia. Należy je spożyć tak szy-
bko, jak to możliwe.
Mrożonki należy przechowywać zgodnie z instrukcją
producenta produktu.
Nie należy przyspieszać procesu odmrażania za
pomocą urządzeń elektrycznych lub środków
chemicznych.
Nie należy wstawiać do wnętrza urządzenia naczyń z
gorącymi potrawami.
W urządzeniu nie należy przechowywać łatwopal-
nych cieczy lub gazów, gdyż mogą one
eksplodować.
W komorze zamrażania nie wolno przechowywać napo-
jów gazowanych, napojów i owoców w butelkach.
Otwór odpływowy należy regularnie sprawdzać i
czyścić. Jeżeli otwór nie będzie czyszczony, będzie
się w nim gromadziła woda, co może spowodować
uszkodzenie.
Wskazówki dotyczące bezpieczeńst-
wa dzieci
Nie należy zezwalać dzieciom na zabawę elementami
opakowania. Istnieje ryzyko uduszenia się !
Urządzenie jest przeznaczone do obsługi przez
osoby dorosłe. Nie zezwalać dzieciom na zabawę
urządzeniem lub jego elementami sterującymi.
Przy usuwaniu zużytego urządzenia z gospodarstwa
domowego należy odciąć przewód zasilający i zdjąć
drzwi, aby zapobiec zamknięciu się dzieci wewnątrz
urządzenia lub porażeniu elektrycznemu.
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone do
obsługi przez dzieci, ani inne osoby, których zdolnoś-
ci fizyczne, sensoryczne lub mentalne, bądź brak
doświadczenia i wiedzy, nie pozwalają na bezpieczne
z niego korzystanie bez nadzoru lub przeszkolenia
osoby odpowiedzialnej.
Wskazówki bezpieczeństwa doty-
czące instalacji
Urządzenie musi stać tyłem do ściany tak, aby
nagrzewające się elementy (np. sprężarka)nie doty-
kały jej.
Podczas przesuwania urządzenia należy zwrócić
uwagę, czy wtyczka przewodu zasilającego została
wyjęta z gniazdka.
Zwrócić uwagę, czy urządzenie nie stoi na prze-
wodzie zasilającym.
Urządzenie musi mieć zapewnioną prawidłową
wentylację, aby nie dopuścić do przegrzania.
Postępować zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi
instalacji.
Patrz rozdzial "Ustawienie".
Wskazówki bezpieczeństwa - czyn-
nik chłodniczy izobutan
Uwaga:
Urządzenie zawiera czynnik chłodniczy - izobutan
(R 600a), który w większych stężeniach jest łatwopal-
ny i może wybuchnąć.
Otwory wentylacyjne urządzenia nie mogą być
zakryte lub zanieczyszczone.
Nie wolno używać żadnych urządzeń lub środków do
przyspieszania odmrażania urządzenia, z wyjątkiem
tych, które zaleca producent.
Nie dopuścić do uszkodzenia układu chłodniczego.
Do wnętrza urządzenia nie wolno wkładać żadnych
urządzeń elektrycznych, za wyjątkiem tych, które
zaleca producent.
Wskazówek zawartych w niniejszej instrukcji
obsługi należy bezwzględnie przestrzegać ze
względu na bezpieczeństwo użytkownika i
urządzenia. W przypadku ich nieprzestrzegania pro-
ducent nie ponosi odpowiedzialności za powstałe
szkody i ich konsekwencje.
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
27
PL
Wskazówki ogólne
Urządzenie, które Państwo zakupili jest domową
chłodziarko-zamrażarką z jedną sprężarką i zamrażarką,
znajdującą się w górnej części urządzenia. Zamrażarka
posiada osobne drzwiczki i jest całkowicie oddzielona od
komory chłodzenia. Urządzenie służy do przechowywa-
nia mrożonej żywności (w ciągu czasu określonego przez
producenta), zamrażania świeżej żywności (w ilości
określonej w instrukcji obsługi) oraz robienia kostek lodu.
Urządzenie spełnia wymagania norm dotyczących
warunków klimatycznych. Symbol oznaczający klasę kli-
matyczną znajduje się na tabliczce znamionowej.
A - Chlodziarka
B - Zamrazarka
1. Blat
2. Pojemnik na kostki lodu
3. Druciana pólka w komorze zamrazania
4. Zespól oswietleniowy
5. Pólka druciana
6. Ujscie wody pochodzacej z rozmrazania
7. Pólka szklana
8. Pojemnik na warzywa
9. Tabliczka znamionowa
10. Nózka regulacyjna
11. Pojemnik na maslo
12. Pojemnik na jaja
13. Pólka na drzwi
14. Uszczelka drzwi
15. Pólka na butelki
16. Skraplacz
17. Otwór odplywowy wody
18. Podkladka dystansujaca
19. Pojemnik na skropliny
20. Sprezarka
Wskazówki dla użytkownika
Opis urządzenia i jego głównych elementów
28
PL
Eksploatacja urządzenia
Przed pierwszym uruchomieniem
Włożyć do chłodziarki wszystkie akcesoria i podłączyć
wtyczkę zasilania elektrycznego do gniazdka.
Pokrętłem termostatu, które znajduje się w bloku oświ-
etleniowym w urządzeniu chłodziarki, można włączyć
urządzenie, oraz ustawić temperaturę. W tym celu
pokrętło należy obracać w kierunku zgodnym w ruchem
wskazówek zegara.
Wskazówki dotyczące ustawienia zawiera następny
punkt.
Regulacja i ustawienie temperatury
Sterownik termostatu automatycznie przerywa pracę
urządzenia na czas uzależniony od ustawienia, po czym
wznawia ją, zapewniając w ten sposób pożądaną temper-
aturę.
Czym bliżej położenia maksymalnego, tym chłodzenie
będzie intensywniejsze. Jeżeli pokrętło jest ustawione w
pozycji środkowej (pomiędzy minimum i maximum), to w
zamrażarce można osiągnąć -18 °C, a w chłodziarce +5
°C. Takie pośrednie ustawienie wystarczy do codzien-
nego użytkowania.
Na temperaturę panującą wewnątrz chłodziarki poza pozy-
cją pokrętła ustawienia temperatury ma wpływ także tem-
peratura otoczenia, częstotliwość otwierania drzwi, oraz
objętość świeżo włożonej żywności itp.
Przy ustawieniu maksymalnym - w przypadku
zwiększonego obciążenia, np. podczas
upałów - sprężarka może pracować stale. Nie
powoduje to uszkodzenia urządzenia.
Eksploatacja urządzenia chłodziarki
Dla prawidłowego chłodzenia potrzebne jest wyksz-
tałcenie odpowiedniej wentylacji w urządzeniu
chłodziarki. Dlatego nie należy zasłaniać szczeliny za tylnym
brzegiem półki papierem, tacami itp.
Nie wolno wkładać do chłodziarki ciepłych
produktów żywnościowych, najpierw należy
schłodzić je do temperatury pokojowej. Dzięki temu
uniknąć można zbędnego powstawania szronu.
Produkty żywnościowe mogą przejmować
zapachy jedne drugich. Dlatego bezwzględnie
należy umieścić je w zamkniętych naczyniach, lub
zapakować w celofan, folię aluminiową, papier śni-
adaniowy, lub folię plastikową, zanim zostaną one
umieszczone w chłodziarce. W tym przypadku pro-
dukty żywnościowe zachowają pierwotną wilgot-
ność, np. warzywa nie wyschną nawet po upływie
wielu dni.
Wskazówki dotyczące przechowywania
żywności
Produkty żywnościowe należy rozmieszczać zgodnie z
podanymi poniżej informacjami:
1. Masło, ser
2. Jaja
3. Tubki, puszki, śmietana, małe butelki
4. Napoje w dużych butelkach, woda sodowa
5. Owoce, warzywa, sałatki
6. Świeże mięso, wędliny
7. Mleko i nabiał
8. Dania gotowe, potrawy w przykrytych naczyniach,
otwarte puszki itp.
Czas przechowywania produktów, temper-
atura
Przedstawione na ostatnich stronach instrukcji tabele
zawierają informacje o czasie przechowywania świeżej
żywności i mrożonek.
Czasu przechowywania nie można dokładnie określić z
góry, gdyż jest to uzależnione od stopnia świeżości pro-
duktu oraz jego wcześniejszego przechowywania.
Dlatego podane przez nas wartości mają charakter
wyłącznie orientacyjny.
Należy zwracać uwagę, aby czas między kupnem
mrożonek, a włożeniem ich do komory zamrażania był jak
najkrótszy (rozmrożona żywność nie nadaje się do
powtórnego zamrożenia).
Jeżeli nie zamierzacie Państwo wkładać do komory
zamrażania właśnie kupionych mrożonek, można je
zostawić w chłodziarce na 1 dzień (nadają się do natych-
miastowego spożycia po rozmrożeniu).
Eksploatacja zamrażarki
Zamrażanie
W komorze może być zamrażana różnego rodzaju świeża
żywność w warunkach domowych. Dbałość o poniższe
warunki zapewni pożądane wyniki.
Należy zamrażać wyłącznie żywność świeżą i nieuszkod-
zoną.
29
PL
Pokrętło kontroli temperatury należy pozostawić w
położeniu, w jakim urządzenie działało poprzednio i
umieścić półkę z drutu w komorze zamrażania żywności
na najwyższej pozycji. Następnie należy włożyć ilość,
która ma być zamrożona bezpośrednio na półkę z drutu.
Zamrożenie jest ukończone po około 24 godzinach. Jest
wskazane przechowywać zamrażaną żywność na płycie
chłodzącej, lub jedną na drugiej pod półką z drutu w
komorze zamrażania żywności.
Należy unikać otwierania drzwi komory zamrażania
żywności w trakcie zamrażania, jeżeli to możliwe.
Nie jest wskazane ustawianie pokrętła kontroli tem-
peratury w położeniu zbyt wysokim (np. „6”).
Można w ten sposób skrócić czas zamrażania, ale normal-
na temperatura we wnętrzu urządzenia w sposób stały
spadłaby poniżej 0 °C, co spowodowałoby zamrożenie
przechowywanej tam żywności i napojów.
Nigdy nie należy zamrażać na raz większej iloś-
ci żywności niż określona w „Danych tech-
nicznych”. W przeciwnym wypadku zamrażanie pro-
duktów nie będzie odpowiednie, a po rozmrożeniu
wystąpią ich różnorodne uszkodzenia (np. utrata
zapachu, smaku, zniszczenie struktury itp.).
Podczas zamrażania, w miarę możliwości, nie
należy przygotowywać lodu, gdyż zmniejsza to
wydajność zamrażania.
Przechowywanie w zamrażarce
Po zamrożeniu zalecane jest przełożyć produkty z półki
drucianej w komorze zamrażania żywności na miejsce
pod nią. W ten sposób można zapewnić miejsce dla
następnych produktów do zamrożenia. Ustawianie półki z
drutu w komorze zamrażania żywności (pozycje "2") może
mieć miejsce tylko podczas przechowywania, ponieważ
zamrażanie może odbywać się tylko przy najwyższej pozy-
cji półki. Nowe zamrażanie nie szkodzi żywności już prze-
chowywanej.
(Towary położone bezpośrednio na płycie chłodzącej
zamrażają się zbyt szybko!)
W przypadku zakupionych mrożonek bezwzględnie
należy przestrzegać terminów przydatności do
spożycia podanych na opakowaniu
Przechowywanie głęboko zamrożonych produktów
żywnościowych tylko wtedy jest bezpieczne, jeżeli
do chwili włożenia ich do zamrażarki nie odmroziły się one
ani na chwilę.
Ponowne zamrażanie produktów szybkiego zamrażania,
które już raz uległy rozmrożeniu nie jest zalecane,
powinne być one zużyte jak najszybciej.
Przygotowanie kostek lodu
Napełnić wodą pojemnik na kostki lodu, który znajduje się
na wyposażeniu urządzenia i wstawić do komory
zamrażania. Zwilżenie spodniej strony pojemnika oraz
ustawienie pokrętła termostatu w najwyższej pozycji skró-
ci czas przygotowania. Po zamrożeniu kostek należy przy-
wrócić poprzednie ustawienie termostatu.
Gotowe kostki lodu można wyjąć z pojemnika pod bieżącą
wodą lub np. uderzając w pojemnik. Jeżeli pojemnik przy-
marznie do ścianek komory nie należy go usuwać za
pomocą ostrych przedmiotów (noża), gdyż można
uszkodzić urządzenie.
Kilka użytecznych informacji i
porad
Warto zwrócić uwagę na ustawialne półki, gdyż
znacznie zwiększają one wykorzystanie komory
zamrażania żywności. Ustawianie półek jest możliwe
również, kiedy drzwi są otwarte pod kątem 90°.
Po otwarciu i zamknięciu drzwi zamrażalnika wewnątrz
urządzenia z powodu niskiej temperatury zwiększy się
próżnia. Należy poczekać 2-3 minuty po zamknięciu
drzwi - jeżeli chcemy otworzyć je ponownie - aż do
wyrównania ciśnienia wewnętrznego.
Przy używaniu zamrażalnika należy pilnować, aby
pokrętło kontroli temperatury było ustawione w takim
położeniu, żeby temperatura wewnątrz nigdy nie pod-
niosła się ponad -18 °C.
Jest wskazane, aby upewniać się co do nienagan-
nego działania urządzenia codziennie, po to żeby w
porę zauważyć ewentualną awarię i zapobiec zepsu-
ciu zamrażanej żywności.
Odgłosy w trakcie normalnej ekspolatacji:
Termostat kontroluje działane kompresora. W
trakcie jego pracy słychać słaby trzask, kiedy ter-
mostat włącza się i wyłącza.
Kiedy płyn chłodzący jest przepompowywany
przez tylne zwoje do płyty chłodzącej/parownika,
to słychać słabe bulgotanie, albo odgłosy
wrzenia.
Po uruchomieniu kompresora, płyn chłodzący
jest stale pompowany i słychać z kierunku, w
którym znajduje się kompresor buczenie, albo
pulsujący szum.
Parownik lodówki (element chłodzący w dolnej
części lodówki) może powodować skraplanie się
wody na jej ściance. Temperatura tego elementu
zmienia się podczas jego pracy, a jednocześnie
nieznacznie zmieniają się również jego rozmiary.
Te zmiany mogą powodować trzaskający szum,
który jest naturalnym, nieszkodliwym zjawiskiem.
Można skontrolować temperaturę żywności prze-
chowywanej w lodówce. W tym celu należy ustawić
gałkę termostatu w pozycji środkowej, umieścić szk-
lankę wody w centralnym punkcie komory chłodzącej
i włożyć termometr mierzący z dokładnością do ±1
°C. Jeżeli wartość zmierzona po 6 godzinach znajdzie
się pomiędzy +3 °C i +8 °C, to lodówka działa praw-
idłowo. Pomiar musi być wykonany przy niezmien-
30
PL
nych, ustalonych warunkach (bez zmieniania
zawartości lodówki).
Jeżeli temperatura zamrażalnika jest mierzona przy
użyciu termometru, to warto umieścić go pomiędzy
produktami, ponieważ odzwierciedli to rzeczywistą
temperaturę zamrażanych produktów.
Wskazówki i porady
W tym rozdziale znajdziecie Państwo praktyczne
wskazówki dotyczące eksploatacji urządzenia w sposób
energooszczędny i przyjazny środowisku.
Tak można zaoszczędzić energię:
Należy unikać umieszczania urządzenia w
słonecznym miejscu, lub blisko źródeł ciepła.
Uważać na odpowiednią wentylację sprężarki i
skraplacza, aby nie tamować przepływu powietrza.
Pakować żywność do szczelnie zamykanych naczyń,
folii, aby uniknąć tworzenia się niepotrzebnego
szronu.
Unikać długotrwałego i niepotrzebnego otwierania
drzwi.
Ciepłe dania wkładać do urządzenia tylko po
schłodzeniu do temperatury pokojowej.
Skraplacz należy utrzymywać w czystości.
Urządzenie i środowisko naturalne
Urządzenie, jego materiały izolacyjne oraz układ
chłodniczy nie zawierają gazów, które mogą ujemnie
wpływać na warstwę ozonową. Zużyte urządzenia nie
mogą być wyrzucane i składowane wraz z innymi odpada-
mi przemysłowymi. Zachować ostrożność, aby nie
uszkodzić układu chłodzącego z tyłu urządzenia.
Informacji o punktach zbiórki można zasięgnąć u władz
lokalnych.
Materiały użyte do produkcji i oznaczone symbolem
nadają się do powtórnego przetworzenia.
Konserwacja
Odmrażanie
Cieknąca po wewnętrznych ściankach urządzenia woda
zamienia się w szron lub lód.
Gromadzący się szron i lód mają właściwości izolujące, w
związku z tym obniża się efektywność chłodzenia pod-
czas, gdy temperatura i zużycie energii wzrastają.
Narastający szron utrudnia otwieranie drzwi komory
zamrażania.
Ten typ urządzenia posiada funkcję automatycznego
odmrażania płyty chłodzącej, co nie wymaga żadnej
ingerencji zewnętrznej. System kontroli regularnie przery-
wa pracę sprężarki na dłuższy lub krótszy okres czasu
(przerywając także chłodzenie). Wtedy temperatura
wewnątrz chłodziarki wzrasta i ma miejsce proces
odmrażania.
Topniejący szron spływa poprzez otwór odpływowy do
pojemnika na skropliny znajdującego się tuż nad
sprężarką i odparowuje w wyniku zgromadzonego ciepła.
Otwór odpływowy należy regularnie
sprawdzać i czyścić, aby nie dopuścić do
zatkania- wewnątrz znajduje się naklejka ostrzegaw-
cza. W przypadku zatkania się otworu topniejące
kryształki lodu będą blokowały otwór i
nieprawidłowe działanie urządzenia.
Otwór odpływowy należy czyścić dołączoną przetyczką.
Nie powinna ona znajdować się na stale w otworze.
Najczęstszą przyczyną zatykania się otworu są resztki
papieru, w który zawinięto produkty spożywcze. Mogą
one przylgnąć do tylnej ścianki urządzenia i dostać się do
otworu, blokując go. Dlatego prosimy o zwrócenie uwagi
i nie pozostawianie wewnątrz urządzenia kawałków
papieru.
W niektórych warunkach, np. podczas upałów,
sprężarka pracuje stale. Wtedy funkcja automaty-
cznego odmrażania jest nieefektywna.
Pozostające po odmrażaniu kawałki lodu lub szronu na
wewnętrznej tylnej ściance urządzenia są zjawiskiem nor-
malnym.
Komora zamrażania nie może być wyposażona w funkcję
automatycznego odmrażania, gdyż mrożonki nie wytrzy-
małyby temperatury topnienia. Dlatego do urządzenia
dołączyliśmy plastikową skrobaczkę, która służy do
usuwania szronu i lodu pokrywającego ścianki komory
oraz uszczelki.
31
PL
Taca pokazana na rysunku nie należy do wyposażenia
urządzenia.
Jeżeli warstwy szronu nie będzie już można usunąć
skrobaczką, należy całkowicie odmrozić komorę
zamrażania (przeciętnie 2-3 razy w roku).
Wyjąć wszystkie produkty z obydwu komór. Zawinąć je w
kilka warstw gazet lub materiału i złożyć w jak
najchłodniejszym miejscu na czas odmrażania.
Odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego, a obie
pary drzwi pozostawić otwarte.
Umyć urządzenie zgodnie ze wskazówkami zawartymi w
niniejszej instrukcji obsługi.
Wycierać spływającą po tylnej płycie chłodzącej wodę
delikatną szmatką lub gąbką. Woda spływa na dół
urządzenia i należy ją wycierać gąbką lub szmatką.
Po odmrożeniu wytrzeć wnętrze urządzenia do sucha.
Wtyczkę przewodu zasilającego włożyć do gniazdka.
Przełożyć produkty.
Zalecamy ustawienie termostatu urządzenia w
najwyższych pozycjach i zapewnienie w ten sposób
odpowiedniej dla produktów temperatury w najkrótszym
czasie.
Regularne mycie
Zalecamy regularne mycie wnętrza urządzenia co 3-4
tygodnie. Nie należy używać chemicznych środków
czyszczących lub mydła.
Urządzenie należy odłączyć od zasilania elektrycznego,
wyczyścić letnią wodą i wysuszyć delikatną szmatką.
Ciepłą wodą umyć także uszczelkę magnetyczną drzwi.
Po oczyszczeniu podłączyć urządzenie do zasilania elek-
trycznego.
Ze względów praktycznych zalecamy czyszczenie i
odmrażanie urządzenia w tym samym czasie.
Kurz i inne zanieczyszczenia gromadzące się w tylnej
części chłodziarki, na skraplaczu, należy usuwać raz lub
dwa razy w roku.
Przerwy w użytkowaniu chłodziarki
Jeżeli urządzenie nie będzie używane przez dłuższy okres
czasu należy:
Odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego.
Wyjąć wszystkie produkty spożywcze.
Odmrozić i wyczyścić wnętrze urządzenia według
podanych wcześniej wskazówek.
Zostawić otwarte drzwi, aby zapobiec powstawaniu
nieprzyjemnego zapachu.
Usuwanie usterek
Wymiana żarówki
Jeżeli przepaliła się żarówka oświetlenia wewnętrznego, to
jej wymiany możecie dokonać Państwo sami, zgodnie z
poniższym:
Odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego.
Wykręcić śrubkę przytrzymującą osłonę (1).
Nacisnąć znajdujący się zgodnie z rysunkiem z tyłu języ-
czek (2), po czym zdjąć osłonę (3) w kierunku strzałki.
Teraz można wymienić żarówkę. (Typ żarówki: T25 230-
240 V, 15 W, gwint E14).
Po wymianie żarówki założyć osłonę aż do zatrzaśnięcia,
spowrotem wkręcić śrubkę i podłączyć urządzenie do
zasilania elektrycznego. Brak oświetlenia nie wpływa na
pracę urządzenia.
Co zrobić, jeżeli urządzenie nie
działa
Podczas eksploatacji urządzenia mogą zdarzyć się drob-
ne usterki, które można usunąć we własnym zakresie, bez
konieczności wzywania technika z autoryzowanego ser-
wisu. W podanej poniżej tabeli znajdują się przykłady
takich usterek.
Zwracamy Państwa uwagę na to, że dźwięki dobiegające
ze sprężarki oraz układu chłodzącego świadczą o normal-
nej pracy urządzenia i nie są objawem usterki.
Urządzenie nie pracuje w sposób ciągły, więc
zdarzające się przerwy w pracy sprężarki nie
świadczą o braku dopływu prądu. Dlatego też przed
dotykaniem, czy też czyszczeniem elementów elek-
trycznych należy upewnić się, że urządzenie nie jest
podłączone do zasilania elektrycznego.
32
PL
W chłodziarce jest zbyt
wysoka temperatura.
Termostat jest źle ustawiony.
Do chłodziarki włożono ciepłe produkty lub
niewłaściwie je ułożono.
Drzwi są niedomknięte lub uszczelka przylega
niedokładnie.
Ustawić termostat na wyższą pozycję.
Przełożyć produkty.
Sprawdzić, czy uszczelka jest uszkodzona i
czysta. Sprawdzić, czy można domknąć
drzwi.
W zamrażarce jest zbyt
wysoka temperatura.
Termostat jest źle ustawiony.
Drzwi są niedomknięte lub uszczelka przylega
niedokładnie.
Włożono zbyt dużą ilość produktów do
zamrożenia.
Produkty przeznaczone do zamrożenia
ułożono zbyt blisko siebie.
Ustawić termostat na wyższą pozycję.
Sprawdzić, czy uszczelka jest uszkodzona i
czysta. Sprawdzić, czy można domknąć
drzwi.
Odczekać kilka godzin i sprawdzić temper-
aturę ponownie.
Przełożyć produkty tak, aby powietrze mogło
przepływać między nimi swobodnie.
Po tylnej ściance
chłodziarki ścieka woda.
W chłodziarce pojawia się
duża ilość wody.
Woda wypływa z
urządzenia na podłogę.
Jest to zjawisko normalne spowodowane
automatycznym odmrażaniem.
Ujście wody jest zatkane.
Produkty dotykają tylnej ścianki urządzenia.
Woda pochodząca z odmrażania nie spływa
do pojemnika na skropliny (nad sprężarką).
Oczyścić otwór odpływowy.
Przełożyć produkty tak, aby nie dotykały tylnej
ścianki.
Włożyć rurkę odpływowa do pojemnika na
skropliny.
Zgromadziła się duża
ilość szronu i lodu.
Produkty są niewłaściwie opakowane.
Drzwi są niedomknięte.
Źle ustawiony termostat.
Zmienić opakowania żywności.
Sprawdzić szczelność zamykania się drzwi;
sprawdzić, czy uszczelka jest nieuszkodzona i
czysta.
Ustawić termostat na wyższą temperaturę.
Urządzenie pracuje bard-
zo głośno.
Urządzenie jest źle ustawione.
Sprawdzić, czy urządzenie stoi stabilnie
(wszystkie cztery nóżki dotykać podłogi).
Sprężarka pracuje bez
przerwy.
Źle ustawiony termostat.
Drzwi są niedomknięte.
Włożono zbyt dużą ilość produktów do
zamrożenia.
Włożono zbyt ciepłe produkty.
Zbyt wysoka temperatura otoczenia.
Ustawić termostat na wyższą temperaturę.
Sprawdzić szczelność zamykania się drzwi;
sprawdzić, czy uszczelka jest nieuszkodzona i
czysta.
Odczekać kilka godzin i sprawdzić temper-
aturę ponownie.
Wkładać produkty max. o temperaturze poko-
jowej.
Spróbować obniżyć temperaturę
pomieszczenia, w którym stoi urządzenie.
Usterka Prawdopodobna przyczyna
Rozwiązanie
Urządzenie nie działa. Nie
chłodzi, lampki kontrolne
nie świecą się.
Wtyczka przewodu zasilającego jest
niewłaściwie włożona do gniazdka.
Spalony bezpiecznik.
Termostat nie jest ustawiony.
Brak napięcia w gniazdku.
Włożyć prawidłowo wtyczkę przewodu zasi-
lającego do gniazdka.
Wymienić bezpiecznik.
Uruchomić urządzenie zgodnie ze
wskazówkami zawartymi w rozdziale
„Ustawienie”.
Podłączyć do gniazdka inne urządzenie.
Jeżeli nie będzie działało należy wezwać tech-
nika elektryka.
Jeżeli opisane czynności nie przyniosą pożądanego efektu należy wezwać technika z autoryzowanego punktu serwisowego.
33
PL
Dane techniczne
Instalacja urządzenia
Transport i rozpakowanie
Urządzenie jest dostarczane w oryginalnym
opakowaniu. Należy je przewozić w pozycji
pionowej.
Po każdorazowym przewożeniu urządzenia należy
odczekać z podłączeniem do zasilania elektrycznego
przynajmniej 2 godziny.
Rozpakować urządzenie i sprawdzić, czy nie jest uszkod-
zone (zachować opakowanie) . Jeżeli sprzęt posiada
usterki należy je zgłosić w miejscu zakupu.
Czyszczenie
Usunąć wszystkie taśmy klejące i inne elementy, które
zabezpieczają niektóre części wyposażenia przed prze-
sunięciem.
Urządzenie przemyć w środku letnią wodą i łagodnym
ręcznym płynem do zmywania naczyń. Należy używać
miękkiej szmatki.
Po oczyszczeniu urządzenie wytrzeć w środku do sucha.
Ustawienie
Temperatura otoczenia ma wpływ na zużycie energii i
prawidłową pracę urządzenia. Przy wybieraniu miejsca
ustawienia urządzenia należy zwrócić uwagę, na zakresy
temperatur podane w poniższej tabeli i klasę klimatyczną
sprzętu (wskazaną na tabliczce znamionowej).
Klasa klimatyczna Temperatura otoczenia
SN +10...+32 °C
N +16...+32 °C
ST +18...+38 °C
Jeżeli temperatura otoczenia spadnie poniżej dolnej
wartości, temperatura wewnątrz urządzenia będzie
również spadała.
Jeżeli temperatura otoczenia będzie wyższa od górnej
granicy spowoduje to wydłużenie pracy sprężarki, przer-
wanie automatycznego odmrażania, wzrost temperatury
wewnątrz urządzenia, a także wzrost zużycia energii elek-
trycznej.
Urządzenie musi być prawidłowo wypoziomowane i
ustawione na stabilnym podłożu. Regulacji można dokon-
ać za pomocą dwóch nóżek nastawnych (1) w przedniej
dolnej części. Nóżki posiadają podkładki (2).
W torebce z częściami znajdują się również dwa ele-
menty dystansowe. Elementy te należy zamocować
w otworach w tylnej ściance urządzenia. Proszę
włożyć elementy dystansowe do otworów. Proszę
uważać, aby położenie strzałki (A) odpowiadało
Wskazówki dla instalatora
Model
Pojemność brutto (w litrach)
Pojemność netto (w litrach)
Szerokość (mm)
Wysokość (mm)
Głębokość (mm)
Zużycie energii (kWh/24 h)
(kWh/rok)
Klasa efektywności energetycznej, zgodnie z
wymogami Unii Europejskiej
Zdolność zamrażania (kg/24 h)
Czas utrzymywania temperatury w przypadku
przerwy w dopływie prądu (w godzinach)
Nominalne natężenie prądu (A)
Waga (kg)
Liczba sprężarek
ZRT 318 W
Zamrażarka: 42
Chłodziarka: 138
Zamrażarka: 42
Chłodziarka: 136
496
1209
600
0,72
263
A
3
17
0,7
39
1
34
PL
rysunkowi, a następnie obracając go o 45° (tak, aby
strzałka była w pozycji pionowej) zamocować ele-
ment dystansowy.
Nie ustawiać urządzenia w miejscach nasłonecznionych i
w pobliżu źródeł ciepła (grzejniki, kuchenki itp.).
Czasami takie ustawienie jest nieuniknione, należy wtedy
zachować następujące odległości:
3 cm od gazowej lub elektrycznej kuchenki (jeżeli
odległość jest jeszcze mniejsza, należy wstawić 0,51
cm płytę zatrzymującą ciepło.
30 cm od pieca olejowego.
Chłodziarkę należy dosunąć do ściany.
Podczas ustawiania chłodziarki należy zachować
minimalne odległości wskazane na rysunku:
A: ustawienie pod szafką
B: wolnostojąco
Zmiana kierunku otwierania drzwi
Jeżeli miejsce ustawienia urządzenia wymaga zmiany
kierunku otwierania drzwi można je przełożyć na drugą
stronę.
Standardowo urządzenia maja drzwi otwierane na prawą
stronę.
Należy wykonać następujące czynności:
Wyjąć wtyczkę przewodu zasilającego z gniazdka.
Przechylić urządzenie do tyłu zwracając uwagę, aby
sprężarka nie dotykała podłogi. Zalecamy wykonanie
tych czynności przy pomocy drugiej osoby, która
będzie podtrzymywała urządzenie w bezpiecznej
pozycji.
Wyjąć delikatnie (np. za pomocą noża) zaślepki śrub
mocujących dolną osłonę cokołu. Zdjąć osłonę
poprzez odkręcenie dwóch podkładek (2 sztuki).
PR60
A
45°
Zdemontować dolny zawias drzwi chłodziarki odkrę-
cając śruby (2 sztuki) oraz podkładki (2 sztuki).
Zdjąć drzwi chłodziarki, pociągając je lekko do dołu.
Zdemontować podwójny wspornik drzwi wykręcając
śruby (2 sztuki) i podkładki (2 sztuki).
Zdjąć drzwi zamrażarki, pociągając je lekko do dołu.
Odkręcić górny zawias drzwi zamrażarki i przykręcić
go po drugiej stronie.
Zdjąć zaślepki zawiasu drzwi z lewej strony i przełożyć
na drugą stronę.
Przyłożyć drzwi zamrażarki do miejsca, gdzie będzie
założony górny zawias.
Założyć podwójny zawias drzwi po lewej stronie
używając dwóch śrub (2 sztuki) i podkładek (2 sztuki).
Upewnić się, że krawędź drzwi zamrażarki jest
ułożona równolegle do krawędzi komory.
Przyłożyć drzwi chłodziarki do miejsca, w którym
będzie przymocowany zawias.
Przykręcić dolny zawias drzwi śrubami (2 sztuki) i
założyć podkładki (2 sztuki). Upewnić się, że krawędź
drzwi chłodziarki jest ułożona równolegle do krawędzi
komory.
Wyciągnąć zaślepkę osłony cokołu z kierunku strzałki
(1) i przełożyć ją na drugą stronę (2).
Założyć osłonę cokołu, przymocować nakrętki (2
sztuki) i włożyć zaślepki.
Ustawić urządzenie w wybranym miejscu,
wypoziomować i podłączyć do zasilania elek-
trycznego.
Jeżeli nie chcą Państwo wykonywać powyżej opisanych
czynności we własnym zakresie, można poprosić o to auto-
ryzowany serwis (usługa będzie wykonana odpłatnie).
35
PL
Urządzenie spełnia wymagania norm E.E.C.:
- 73/23 EEC z 19.02.73 (o niskich napięciach) wraz z
późniejszymi zmianami
- 89/336 EEC z 03.05.89 (kompatybilność elektro-
magnetyczna) z późniejszymi zmianami
- 96/57/WE z 03.09.96 (Dyrektywa o sprawie wyma-
gań efektywności energetycznej) z późniejszymi zmi-
anami.
Podłączenie do zasilania elektrycznego
Parametry: napięcie zasilania 220-230 V AC ( ),
częstotliwość 50 Hz;
Urządzenie musi być podłączone do gniazdka z
uziemieniem.
~
Uwaga:
X zwyczajowy czas przechowywania
x możliwy czas przechowywania (dotyczy tylko świeżych produktów)
Artykuł żywnościowy Czas przechowywania w dniach Sposób pakowania
1234567
Świeże mięso XXx x x Ściśle przylegająca folia
Gotowane mięso XXXx x x Przykryte talerzem
Pieczone mięso XXXx x Przykryte talerzem
Świeże, mielone mięso X Przykryte talerzem
Pieczone mięso mielone XXx x Przykryte talerzem
Wędliny, kiełbasy XXx x Folia, celofan, papier pergaminowy
Świeże ryby X x x Ściśle przylegająca folia
Gotowane ryby XXx x Przykryte talerzem
Smażone ryby XXx x x Przykryte talerzem
Ryby z puszki X x x Przykryte talerzem
Świeży kurczak XXXx x x Ściśle przylegająca folia
Pieczony kurczak XXXx x x Przykryty talerzem
Świeża kura XXx x x Ściśle przylegająca folia
Gotowana kura XXx x x Przykryta talerzem
Świeża kaczka, gęś XXXx x x Przykryta talerzem
Pieczona kaczka, gęś XXXXx x x Przykryta talerzem
Masło w zamkniętym opakowaniu XXx x x x x Opakowanie oryginalne
Masło w otwartym opakowaniu XXXXXXXOpakowanie oryginalne
Mleko w plastikowej torbie XXXx x x Opakowanie oryginalne
Śmietana XXXXx x x Plastikowy kubełek
Ser żółty (twardy) XXXXXXXŚciśle przylegająca folia
Ser żółty (miękki) XXXXx x x Ściśle przylegająca folia
Twaróg X XXXx x x Ściśle przylegająca folia
Jaja XXXXXXX
Szpinak, szczaw XXx x Ściśle przylegająca folia
Zielony groszek, fasolka XXXXx x x Ściśle przylegająca folia
Grzyby XXx x x Ściśle przylegająca folia
Marchew, pietruszka itp. XXXXXXXŚciśle przylegająca folia
Strąk papryki XXx x x Ściśle przylegająca folia
Pomidory XXXXXXXŚciśle przylegająca folia
Kapusta XXXXXx x Ściśle przylegająca folia
Truskawki, maliny itp. XXXx x Ściśle przylegająca folia
Inne owoce XXXXx x x Ściśle przylegająca folia
Otwarte puszki z owocami XXXx x Przykryte talerzem
Ciasta z kremem XXx x Przykryte talerzem
Tabela czasu przechowywania żywności (1)
Czas i metoda przechowywania świeżej żywności w chłodziarce
36
PL
Tabela czasu przechowywania żywności (2)
Czas i metoda przechowywania mrożonek
Produkt Komora świeżej żywności **** - komora zamrażania
+2 - +7 °C -18 °C
Warzywa:
Zielony groszek, fasolka, zestawy
warzywne, kukurydza itp. 1 dzień 12 miesięcy
Gotowane potrawy warzywne 1 dzień 12 miesięcy
Gotowane potrawy mięsne 1 dzień 16 miesięcy
Potrawy z ziemniaków i makaronu 1 dzień 12 miesięcy
Zupy 1 dzień 6 miesięcy
Owoce 1 dzień 12 miesięcy
Mięso:
Kurczak, gęś, kaczka, 5 miesięcy
filety, tuńczyk 1 dzień 6 miesięcy
Słodycze, lody 1 dzień 3 tygodnie
Producent zastrzega sobie prawo wprowadzania zmian w urządzeniu bez wcześniejszego powiadomienia.
37
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52

Zanussi ZRT318W Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi