Whirlpool AKZM 6550/IX instrukcja

Typ
instrukcja
Instrukcja obsługi i konserwacji
Návod k použití a údržbě
Návod na používanie a údržbu
Felhasználói és karbantartási kézikönyv
AKZM 6550
PL1
PAŃSTWA BEZPIECZEŃSTWO ORAZ BEZPIECZEŃSTWO OSÓB TRZECICH JEST
BARDZO WAŻNE
Niniejsza instrukcja zawiera ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa, z którymi należy się zapoznać i
których należy ściśle przestrzegać.
Wszystkie komunikaty dotyczące bezpieczeństwa określają rodzaj
potencjalnego ryzyka oraz informują, w jaki sposób zmniejszyć ryzyko urazów,
szkód oraz porażenia prądem wskutek nieprawidłowej obsługi urządzenia.
Należy ściśle przestrzegać poniższych instrukcji:
- Przed przystąpieniem do jakichkolwiek czynności instalacyjnych urządzenie
należy odłączyć od zasilania elektrycznego.
- Instalacja lub konserwacja powinna zostać przeprowadzona przez technika
specjalistę zgodnie z instrukcjami producenta oraz obowiązującymi lokalnie
przepisami bezpieczeństwa. Nie naprawiać i nie wymieniać żadnej części
urządzenia, o ile nie jest to wyraźnie zalecane w instrukcji obsługi.
- Wymianę przewodu zasilającego należy zlecić wykwalifikowanemu
elektrykowi. Zwrócić się do autoryzowanego serwisu.
- Urządzenie obowiązkowo musi być uziemione.
- Przewód zasilający powinien mieć długość wystarczającą do podłączenia
zainstalowanego w docelowym miejscu urządzenia do gniazdka
zasilającego.
- Aby spełnić wymagania odpowiednich przepisów BHP, w czasie instalacji
należy użyć rozłącznika wszystkich biegunów zasilania o minimalnym
odstępie między stykami wynoszącym 3 mm.
- Nie stosować rozgałęziaczy ani przedłużaczy.
- Nie odłączać urządzenia od zasilania, ciągnąc za przewód.
- Po zainstalowaniu komponenty elektryczne nie powinny być dostępne dla
użytkownika.
- Nie dotykać urządzenia mokrymi częściami ciała i nie obsługiwać go boso.
- Urządzenie jest przeznaczone wącznie do użytku domowego do
przygotowywania żywności. Wszelkie inne zastosowania (np: do
ogrzewania mieszkania) są zakazane. Producent nie ponosi żadnej
odpowiedzialności za uszkodzenia i straty spowodowane niewłaściwym
użyciem lub nieprawidłową konfiguracją ustawień.
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Ten symbol informuje o potencjalnym ryzyku dla bezpieczeństwa użytkownika i osób trzecich.
Wszystkie wiadomości dotyczące bezpieczeństwa będą poprzedzone tym symbolem oraz
następującymi oznaczeniami.
NIEBEZPIECZEŃSTWO
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie
prowadzi do poważnych urazów.
OSTRZEŻENIE
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie
mogłoby prowadzić do poważnych urazów.
PL2
- Urządzenie może być obsługiwane przez dzieci w wieku powyżej 8 lat oraz
osoby o ograniczonych zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub
mentalnych, a także osoby bez doświadczenia lub odpowiedniej wiedzy,
jedynie pod nadzorem i po odpowiednim przeszkoleniu na temat
bezpiecznej eksploatacji i potencjalnych zagrożeń. Dzieci nie mogą bawić
się urządzeniem. Nie zlecać czyszczenia ani konserwacji urządzenia
dzieciom, chyba że będą one nadzorowane przez osoby dorosłe.
- Dostępne części mogą się bardzo rozgrzać podczas pracy urządzenia. Dzieci
nie powinny zbliżać się do urządzenia i należy pilnować, aby nie bawiły się
nim.
- Urządzenie oraz jego dostępne komponenty nagrzewają się podczas pracy.
Uważać, aby nie dotknąć rozgrzanych elementów. Dzieci w wieku poniżej
8 lat powinny przebywać z dala od urdzenia, chyba że będą cały czas pod
kontrolą.
- Podczas pracy urządzenia i po jej zakończeniu nie wolno dotykać grzałek
ani wewnętrznych powierzchni urządzenia, ponieważ można się poparzyć.
Nie dopuszczać, aby urządzenie stykało się z odzieżą lub innymi
łatwopalnymi materiałami dopóki gorące komponenty nie ostygną
wystarczająco.
- Po zakończeniu pieczenia ostrożnie otworzyć drzwi urządzenia i pozwolić
na stopniowe wyjście gorącego powietrza oraz pary z wnętrza komory. Gdy
drzwi urządzenia są zamknięte, gorące powietrze wychodzi przez otwór
nad panelem sterowania. Nie blokować otworów wentylacyjnych.
- Do wyjmowania naczyń i akcesoriów z gorącego piekarnika używać
odpowiednich rękawiczek kuchennych. Uważać, aby nie dotykać gorących
elementów.
- Nie wolno wkładać do urządzenia materiałów łatwopalnych ani
przechowywać ich w jego pobliżu. Jeśli urządzenie zostałoby przypadkowo
włączone, stwarzałoby to zagrożenie pożarowe.
- Nie podgrzewać i nie gotować w urządzeniu potraw w hermetycznie
zamkniętych pojemnikach. Skumulowane ciśnienie tworzące się wewnątrz
pojemnika może spowodować jego wybuch i uszkodzić urządzenie.
- Nie używać pojemników plastikowych.
- Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się łatwo zapalić. Nadzorować pieczenie
potraw z dużą ilością tłuszczu lub oleju.
- Nigdy nie pozostawiać urządzenia bez nadzoru podczas suszenia
produktów spożywczych.
- Jeżeli do potraw dodawane są napoje alkoholowe (np. rum, koniak, wino,
itp.), należy pamiętać, że alkohole wyparowują w wysokiej temperaturze.
Nie można zatem wykluczyć, że wytworzone opary zapalą się w kontakcie z
grzałką elektryczną.
PL3
- Nie stosować urządzeń czyszczących parą.
- Nie dotykać piekarnika podczas cyklu pirolizy. Należy trzymać dzieci z
daleka od urządzenia podczas trwania cyklu pirolizy (dotyczy wyłącznie
piekarników z funkcją piroliza).
- Stosować wyłącznie sondę temperatury dołączoną w komplecie z
urządzeniem lub zalecaną dla niniejszego piekarnika.
- Nie stosować agresywnych detergentów ściernych ani ostrych, metalowych
przedmiotów do czyszczenia szyb w drzwiach piekarnika, ponieważ mogą
porysować powierzchnię oraz spowodować pęknięcie szkła.
- Przed przystąpieniem do wymiany żarówki sprawdzić, czy urządzenie jest
wyłączone, aby uniknąć porażenia prądem elektrycznym.
Utylizacja urządzeń AGD
- Urządzenie zostały wykonane z materiałów nadających się do recyklingu. Urządzenie należy
utylizować zgodnie z lokalnymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami. Przed złomowaniem
należy odciąć przewody zasilające, aby zapewnić, że sprzęt jest niezdatny do użytku.
- Aby uzyskać więcej informacji na temat utylizacji, odzyskiwania oraz recyklingu urządzeń AGD, należy
skontaktować się z odpowiednim lokalnym urzędem gminy, punktem skupu złomu lub sklepem, w
którym zakupiono urządzenie.
Po rozpakowaniu piekarnika należy sprawdzić, czy nie został on uszkodzony w czasie transportu oraz czy
drzwiczki zamykają się prawidłowo. W razie problemów należy skontaktować się z autoryzowanym
serwisem. Aby zapobiec ewentualnym uszkodzeniom, zaleca się, aby piekarnik został wyjęty z podstawy ze
styropianu dopiero tuż przez instalacją.
PRZYGOTOWANIE MEBLA DO ZABUDOWY
Meble kuchenne mające bezpośrednią styczność z piekarnikiem muszą być odporne na ciepło (min.
90 °C).
Mebel należy przyciąć przed włożeniem piekarnika i dokładnie usunąć trociny i wióry.
Po zainstalowaniu dolna część piekarnika nie powinna być już dostępna.
Aby zagwarantować prawidłową pracę urządzenia, nie wolno blokować minimalnego otworu między
blatem a górną częścią piekarnika.
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA ELEKTRYCZNEGO
Sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej urządzenia odpowiada napięciu w sieci.
Tabliczka znamionowa znajduje się przy przedniej krawędzi piekarnika i jest widoczna przy otwartych
drzwiczkach.
Ewentualnej wymiany przewodu zasilającego (typ H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) może dokonać wyłącznie
wykwalifikowany technik. Należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu.
ZALECENIA OGÓLNE
Przed pierwszym użyciem:
- Usunąć zabezpieczenia kartonowe, folię oraz nalepki z akcesoriów.
- Wyjąć akcesoria z piekarnika i rozgrzać go do temperatury 200° na ok. jedną godzinę. Pozwoli to na
usunięcie woni materiału izolacyjnego oraz smarów ochronnych.
INSTALACJA
PL4
Podczas eksploatacji:
- Nie wolno umieszczać ciężkich przedmiotów na drzwiczkach, aby ich nie uszkodzić.
- Nie opierać się na drzwiczkach i nie wieszać żadnych przedmiotów na uchwycie.
- Nie przykrywać wnętrza piekarnika folią aluminiową.
- Nigdy nie wlewać wody do wnętrza gorącego piekarnika; może dojść do uszkodzenia powierzchni
emaliowanej.
- Nie należy przeciągać form ani patelni po dnie piekarnika, ponieważ może to porysować jego
emaliowaną powierzchnię.
- Należy sprawdzić, czy przewody elektryczne innych urządzeń nie stykają się z gorącymi częściami
piekarnika lub nie zostały przycięte przez jego drzwiczki.
- Nie wolno narażać piekarnika na działanie warunków atmosferycznych.
Utylizacja opakowania
Materiał z opakowania w 100% nadaje się do recyklingu i jest oznaczony symbolem ( ). Części
opakowania nie należy wyrzucać, lecz utylizować zgodnie z przepisami określonymi przez lokalne władze.
Utylizacja urządzenia
- Niniejsze urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/WE (WEEE) oraz polską
ustawą o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym.
- Zapewniając prawidłowe złomowanie niniejszego urządzenia przyczynią się Państwo do
ograniczenia ryzyka wystąpienia negatywnego wpływu produktu na środowisko i zdrowie ludzi.
- Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji do niego dołączonej oznacza, że urządzenia nie wolno
traktować podobnie jak zwykłe odpady domowe. Należy oddać je do punktu zajmującego się
utylizacją i recyklingiem urządzeń elektrycznych i elektronicznych.
Oszczędzanie energii
- Nagrzewać urządzenie jedynie wtedy, jeśli jest to zalecane w tabeli pieczenia lub w przepisie.
- Używać ciemnych lub emaliowanych na czarno form do pieczenia, gdyż znacznie lepiej wchłaniają
ciepło.
- Wyłączyć piekarnik 10/15 minut przed upływem ustawionego łącznego czasu pieczenia. Jeśli potrawy
wymagają dłuższego czasu, nadal będą się piekły.
- Niniejsze urządzenie jest przeznaczone do kontaktów z artykułami spożywczymi i spełnia wymagania
określone w Rozporządzeniu ( ) nr 1935/2004. Zostało ono zaprojektowane, wyprodukowane i
wprowadzone na rynek zgodnie z wymogami bezpieczeństwa określonymi w Dyrektywie nr 2006/
95/WE w sprawie niskiego napięcia (która zmieniła Dyrektywę nr 73/23/EWG z późniejszymi
zmianami), Dyrektywie w sprawie kompatybilności elektromagnetycznej (“EMC”) nr 2004/108/WE.
Piekarnik nie działa:
Sprawdzić, czy jest zasilanie oraz czy piekarnik jest prawidłowo podłączony.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Elektroniczny programator nie działa:
Na wyświetlaczu pojawia się “ oraz numer. Skontaktować się z najbliższym autoryzowanym
serwisem. Należy wtedy podać numer, który następuje po literze “ .
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY ŚRODOWISKA
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
PL5
Przed skontaktowaniem się z serwisem technicznym:
1. Sprawdzić, czy nie można samodzielnie rozwiązać problemu zgodnie z punktami opisanymi w
“Instrukcji wyszukiwania usterek”.
2. Wyłączyć i ponownie włączyć urządzenie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych testów urządzenie dalej nie działa prawidłowo, należy
skontaktować się z najbliższym autoryzowanym serwisem.
Należy podać:
krótki opis usterki;
dokładny typ i model piekarnika;
numer serwisowy (to numer znajdujący się po słowie Service na tabliczce znamionowej), podany na
prawej, wewnętrznej krawędzi komory piekarnika (widoczny przy otwartych drzwiczkach). Numer
serwisowy jest również podany w karcie gwarancyjnej;
dokładny adres;
numer telefonu.
Jeśli konieczna będzie naprawa, należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu (co jest gwarancją użycia
oryginalnych części zamiennych oraz właściwej naprawy).
Zewnętrzne części piekarnika
WAŻNE: nie stosować detergentów antykorozyjnych ani ściernych. Jeśli taki produkt przypadkowo
wszedł w kontakt z urządzeniem, należy natychmiast wytrzeć go wilgotną ściereczką.
Powierzchnie czyścić wilgotną ściereczką. Jeśli są bardzo zabrudzone, dodać do wody kilka kropel
płynu do mycia naczyń. Wytrzeć do sucha ściereczką.
Wnętrze piekarnika
WAŻNE: nie stosować gąbek ściernych, metalowych myjek ani skrobaków. Jeśli będą stosowane,
mogą z czasem uszkodzić emaliowane powierzchnie oraz szybę w drzwiach.
Po każdym użyciu piekarnika odczekać, aż ostygnie, a następnie wyczyścić go (najlepiej wtedy, gdy
jest jeszcze ciepły), aby zapobiec powstawaniu osadów i plam z resztek jedzenia (np. potraw o dużej
zawartości cukru).
Stosować środki przeznaczone do czyszczenia piekarników i przestrzegać zaleceń ich producenta.
Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika należy stosować odpowiedni detergent w płynie. Aby
ułatwić czyszczenie piekarnika, można zdemontować drzwi (patrz KONSERWACJA).
Górna grzałka grilla (patrz KONSERWACJA) może zostać obniżona (tylko w niektórych modelach), aby
ułatwić czyszczenie górnej części komory urządzenia.
UWAGA: podczas długiego pieczenia potraw zawierających dużo wody (np. pizzy, warzyw itp.)
może dojść do osadzania się skroplin na wewnętrznej stronie drzwi oraz na uszczelce. Po
wystygnięciu piekarnika należy je wytrzeć ściereczką lub gąbką.
Akcesoria:
Akcesoria po użyciu należy umyć płynem do mycia naczyń. Jeśli są jeszcze gorące, ubrać rękawice
kuchenne.
Pozostałości żywności można łatwo usunąć za pomocą specjalnej szczoteczki lub gąbką.
SERWIS TECHNICZNY
CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE
- Nie wolno stosować urządzeń czyszczących parą.
- Czyszczenie przeprowadzać, gdy urządzenie jest zimne.
- Odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego.
PL6
Czyszczenie tylnego panelu oraz bocznych paneli katalitycznych
(jeśli urządzenie jest w nie wyposażone):
WAŻNE: Nie stosować detergentów antykorozyjnych lub ściernych, twardych szczotek oraz
szorstkich gąbek do mycia naczyń, ani środków w aerozolu do mycia piekarników, ponieważ
mogłyby uszkodzić powierzchnię katalityczną i pozbawić ją właściwości samoczyszczących.
Włączyć pusty piekarnik na temperaturę 200°C w funkcji Termoobieg i pozwolić, żeby pracował przez
ok. 1 godzinę.
Po zakończeniu pozwolić urządzeniu ostygnąć, a następnie gąbką usunąć ewentualne resztki potraw.
DEMONTAŻ DRZWI
Aby wyjąć drzwi:
1. Całkowicie otworzyć drzwi.
2. Unieść do oporu dwa zaczepy blokujące zawiasy (Rys. 1).
3. Zamknąć drzwi, tak aby się zablokowały (A), podnieść je (B) i obrócić (C), tak aby się zwolniły z obsady
(D) (Rys. 2).
Ponowny montaż drzwiczek:
1. Włożyć zawiasy w obsady.
2. Całkowicie otworzyć drzwi.
3. Opuścić dwa zaczepy.
4. Zamknąć drzwi.
PRZESUNIĘCIE GÓRNEJ GRZAŁKI (TYLKO W NIEKTÓRYCH MODELACH)
1. Wyjąć boczne prowadnice półek (Rys. 3).
2. Lekko wysunąć grzałkę (Rys. 4) i ją obniżyć (Rys. 5).
3. Aby z powrotem umieścić grzałkę na miejscu, podnieść ją, lekko pociągnąć do siebie i oprzeć na
obsadach bocznych.
KONSERWACJA
OSTRZEŻENIE
- Stosować rękawice ochronne.
- Opisane czynności przeprowadzać przy zimnym urządzeniu.
- Odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego.
Rys. 1 Rys. 2
Rys. 3 Rys. 4 Rys. 5
PL7
WYMIANA ŻARÓWKI
Aby wymienić tylną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
2. Odkręcić klosz (Rys. 6), wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) i z powrotem przykręcić klosz.
3. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
Aby wymienić boczną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
2. Wyjąć boczne prowadnice półek, jeśli urządzenie jest w nie wyposażone (Rys. 3).
3. Podważyć płaskim śrubokrętem i wyjąć klosz (Rys. 7).
4. Wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) (Rys. 8).
5. Z powrotem nałożyć klosz i docisnąć do ścianki, aby zaskoczył i zamknął się prawidłowo (Rys. 9).
6. Z powrotem zamontować boczne prowadnice półek.
7. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
UWAGA:
- Stosować wyłącznie żarówki 25-40W/230V, typ E-14, T300°C lub żarówki halogenowe 20-40W/230 V,
typ G9, T300°C.
- Żarówki można zakupić w autoryzowanym serwisie.
WAŻNE:
- W razie stosowania żarówek halogenowych, nie wolno dotykać ich gołymi rękami. Na żarówce
pozostają odciski palców, co może doprowadzić do późniejszego jej uszkodzenia.
- Nie uruchamiać piekarnika, jeśli klosz nie jest z powrotem zainstalowany.
Rys. 6 Rys. 7 Rys. 8 Rys. 9
PL8
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE - PATRZ CZĘŚĆ DOTYCZĄCA INSTALACJI
1. Panel sterowania
2. Grzałka górna/grill
3. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
4. Tabliczka znamionowa (nie usuwać!)
5. Oświetlenie
6. Grzałka okrągła (niewidoczna)
7. Wentylator
8. Rożen (jeśli jest w zestawie)
9. Grzałka dolna (niewidoczna)
10. Drzwi
11. Położenie półek (liczba półek wskazana jest z przodu piekarnika)
12. Tylna ściana
UWAGA:
- Podczas pieczenia wentylator chłodzący może się od czasu do czasu uruchamiać, aby zmniejsz
pobór energii elektrycznej.
- Po zakończeniu pieczenia i wyłączeniu piekarnika wentylator chłodzący może nadal pracować przez
pewien czas.
- Jeśli drzwi piekarnika zostaną otwarte, grzałki grzałki się wyłączają.
AKCESORIA W ZESTAWIE
A. RUSZT (2): służy do pieczenia potraw lub jako półka, na której można umieścić formy, blachy lub inne
naczynia przystosowane do pieczenia w piekarniku.
B. OCIEKACZ (1): służy do zbierania tłuszczu (należy go wtedy wsunąć pod ruszt) lub jako forma do
pieczenia mięsa, ryb, warzyw, focacci itp.
AKCESORIA NA ZAMÓWIENIE
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
INSTRUKCJA OBSŁUGI PIEKARNIKA
Rys. A Rys. B
PL9
WKŁADANIE RUSZTÓW ORAZ INNYCH AKCESORIÓW DO PIEKARNIKA
Ruszt oraz inne akcesoria są wyposażone w system blokad, który zapobiega ich przypadkowemu wyjęciu.
1. Włożyć ruszt poziomo, wygiętą częścią “A” do góry (Rys. 1).
2. Przechylić ruszt przy blokadzie “B” (Rys. 2).
3. Ustawić ruszt z powrotem poziomo i wsunąć do końca - “C” (Rys. 3).
4. Aby wyjąć ruszt, postępować w odwrotnej kolejności.
Włożenie innych akcesoriów, np. ociekacza, blachy do pieczenia ciast, wymaga wykonania takich samych
czynności. Wypustka w części płaskiej pozwala na zablokowanie akcesoriów.
OPIS PANELU STEROWANIA
PROGRAMATOR ELEKTRONICZNY
1. POKRĘTŁO PRZEŁĄCZNIKA FUNKCJI: włączenie/wyłączenie oraz wybór funkcji
2. POKRĘTŁO NAWIGACJI: poruszanie się po menu, regulacja ustawionych wartości
UWAGA:dwa pokrętła są wysuwane. Wcisnąć je na środku, aby wysunęły się z obsady.
3. PRZYCISK : powrót do poprzedniego ekranu
4. PRZYCISK : wybór oraz potwierdzenie ustawień
LISTA FUNKCJI
Po ustawieniu pokrętła przełącznika funkcji na dowolną pozycję włącza się piekarnik: na wyświetlaczu
pojawiają się funkcje lub podmenu powiązane z daną funkcją.
Podmenu można wybrać po ustawieniu pokrętła na funkcjach GRILL, SPECJALNE, USTAWIENIA, PRZEPISY
oraz SKRÓTY.
A. Symbol podświetlonej funkcji
B. Podświetloną funkcję można wybrać wciskając
C. Opis podświetlonej funkcji
D. Dalsze dostępne do wyboru funkcje.
Rys. 1
Rys. 2 Rys. 3
1 23 4
Specjalne: Rozmrażanie potraw
Utrzymyw. w cieple
Mrożonki
Rozmrażanie
WYŚWIETLACZ
Specjalne: Rozmrażanie potraw
Utrzymyw. w cieple
Mrożonki
Rozmrażanie
A
D
C
B
PL10
SZCZEGÓŁY FUNKCJI
Po wybraniu żądanej funkcji na wyświetlaczu pojawiają się dalsze opcje oraz szczegóły z nią związane.
Do przechodzenia między poszczególnymi polami należy używać pokrętła “Nawigacja”: kursor przemieszcza
się obok wartości, które można zmieniać, zgodnie z wyżej opisaną kolejnością. Wcisnąć przycisk , aby
wybrać wartość, zmienić ją obracając pokrętło nawigacji, a następnie potwierdzić wybór przyciskiem .
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM - WYBÓR JĘZYKA ORAZ USTAWIENIE ZEGARA
Aby zapewnić prawidłową pracę piekarnika, podczas pierwszego włączenia należy wybrać żądany język
oraz ustawić aktualną godzinę.
W tym celu należy:
1. Ustawić pokrętło przełącznika funkcji na dowolną pozycję: na wyświetlaczu pojawi się lista
pierwszych trzech dostępnych języków.
2. Pokrętłem nawigacji przewinąć listę.
3. Po podświetleniu żądanego języka wcisnąć , aby go wybrać.
Po ustawieniu języka na wyświetlaczu miga 12:00.
4. Ustawić czas pokrętłem nawigacji.
5. Potwierdzić ustawienie wciskając .
WYBÓR FUNKCJI PIECZENIA
1. Jeśli piekarnik jest wyłączony, obrócić pokrętło przełącznika funkcji; na wyświetlaczu pojawią się
funkcje pieczenia oraz związane z nimi podmenu.
UWAGA:lista oraz opis funkcji - patrz tabela na str.14 oraz str.15.
2. Opcje dostępne wewnątrz podmenu można przeglądać obracając pokrętło nawigacji: wybrana funkcja
zostanie podświetlona na biało na środku ekranu. Aby potwierdzić wybór, nacisnąć przycisk .
3. Ustawienia pieczenia pojawią się na ekranie. Jeśli fabrycznie ustawione wartości odpowiadają
żądanym, obrócić pokrętło nawigacji tak, aby kursor znajdował się obok komunikatu “Start”, a
następnie nacisnąć przycisk ; jeśli nie, wykonać poniższe czynności, aby zmienić ustawienia.
USTAWIENIE TEMPERATURY/MOCY GRILLA
Aby zmienić temperaturę lub moc grilla, należy:
1. Sprawdzić, czy kursor jest w pobliżu wartości temperatury (pole 3); wcisnąć przycisk , aby wybrać
parametr, który będzie zmieniany: wartości temperatury migają.
2. Ustawić żądaną wartość pokrętłem nawigacji i potwierdzić przyciskiem .
3. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby kursor znalazł się na pozycji “Start” i wcisnąć przycisk .
4. Na wyświetlaczu pojawi się sugestia, na który poziom włożyć potrawę. Wykonać czynność i wcisnąć
przycisk , aby rozpocząć pieczenie.
Ustawiona temperatura może zostać zmieniona również podczas pieczenia. Należy wtedy
przeprowadzić tę samą procedurę.
5. Po zakończeniu pieczenia pojawia się stosowny komunikat. W tym momencie można wyłącz
piekarnik, ustawiając pokrętło przełącznika funkcji na 0 (zero), lub przedłużyć pieczenie, przekręcając
pokrętło nawigacji w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara. Po wyłączeniu na
wyświetlaczu pojawi się pasek chłodzenia, który informuje o temperaturze wewnątrz piekarnika.
Pole 3 Pole 4
Pole 5
Pole 2
Pole 1Kursor
NAGRZEWANIE
Tak
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Piecz. Konwekcyjne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Tak
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Piecz. Konwekcyjne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Tak
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Piecz. Konwekcyjne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
200°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
200°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
PL11
NAGRZEWANIE KOMORY
Aby nagrzać piekarnik przed włożeniem potrawy do pieczenia, należy zmienić fabryczne ustawienia
piekarnika jak następuje:
1. Pokrętłem nawigacji ustawić kursor na nagrzewanie.
2. Wcisnąć przycisk , aby wybrać parametr: miga komunikat “Nie.
3. Zmienić parametr pokrętłem nawigacji: na ekranie pojawi się “Tak.
4. Potwierdzić wybór przyciskiem .
SZYBKIE NAGRZEWANIE
Aby szybko nagrzać piekarnik, należy:
1. Wybrać funkcję szybkiego nagrzewania pokrętłem przełącznika funkcji.
2. Potwierdzić przyciskiem : ustawienia pojawiają się na ekranie.
3. Jeśli zaproponowana temperatura odpowiada żądanej, obrócić pokrętło nawigacji tak, aby kursor znalazł
się przy “Start” i wcisnąć przycisk . Aby zmienić temperaturę, postępować zgodnie z instrukcjami w
poprzednich rozdziałach. Sygnał dźwiękowy poinformuje, że piekarnik osiągnął ustawioną temperaturę.
Po zakończeniu nagrzewania piekarnik automatycznie wybiera funkcję grzania konwencjonalnego .
W tym momencie można włożyć potrawę i rozpocząć pieczenie.
4. Aby ustawić inną funkcję pieczenia, należy skorzystać z pokrętła przełącznika funkcji.
USTAWIENIE CZASU PIECZENIA
Funkcja ta pozwala na pieczenie przez określony czas- od minimum 1 minuty do maksimum dozwolonego
w zależności od wybranej funkcji. Po upływie tego czasu piekarnik wyłącza się automatycznie.
1. Aby ustawić funkcję, pokrętłem nawigacji umieścić kursor obok komunikatu “CZAS PIECZENIA.
2. Wcisnąć przycisk , aby wybrać parametr; na ekranie miga “00:00”.
3. Zmieniać wartości pokrętłem nawigacji, dopóki nie wyświetli się żądany czas pieczenia.
4. Potwierdzić wybraną wartość przyciskiem .
PRZYRUMIENIANIE
Po zakończeniu pieczenia w przypadku funkcji, dla których jest to możliwe, na wyświetlaczu pojawia się
propozycja przyrumienienia potrawy. Funkcję tę można włączyć jedynie wtedy, gdy ustawiono czas
pieczenia.
Po upływie czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się komunikat “+/-: przedłużyć, : przyrumienić”. Po
naciśnięciu przycisku piekarnik rozpoczyna fazę przyrumieniania, która trwa 5 minut. Funkcję tę można
wykonać tylko jeden raz.
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
200°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
200°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Tak
TEMPERATURA
200°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Tak
TEMPERATURA
200°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
TEMPERATURA
180°C
Obróć +/- aby ustawić. ...
Start
Specjalne: Rozmrażanie potraw
Utrzymyw. w cieple
Mrożonki
Rozmrażanie
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
GG MM
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
19:01
00:01
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
GG MM
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
19:01
- 00:30
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
19:20
- 00:30
Start
Przyrumienianie
CZAS PIECZENIA
KONIEC
20:05
- 00:05
Koniec pieczenia: 20:00
+/-: przedłużyć, : przyrumienić
Koniec przyrumieniania: 20:05
PL12
USTAWIENIE GODZINY ZAKOŃCZENIA / OPÓNIONY START
Można ustawić żądaną godzinę zakończenia pieczenia, opóźniając rozpoczęcie pracy piekarnika o
maksimum 23 godziny i 59 minut. Jest to możliwe wyłącznie po ustawieniu czasu pieczenia. To ustawienie
jest dostępne tylko wtedy, gdy w przypadku wybranej funkcji nie jest wymagane nagrzewanie
piekarnika.
Po ustawieniu czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się godzina zakończenia pieczenia (np. 19:20). Aby
opóźnić zakończenie pieczenia, zmieniając (opóźniając) godzinę jego rozpoczęcia, należy:
1. Pokrętłem nawigacji umieścić kursor obok godziny zakończenia pieczenia.
2. Wcisnąć przycisk , aby wybrać parametr: miga godzina zakończenia pieczenia.
3. Pokrętłem nawigacji zmieniać godzinę zakończenia pieczenia, aż do osiągnięcia żądanej wartości.
4. Potwierdzić wybraną wartość przyciskiem .
5. Obrócić pokrętło nawigacji tak, aby kursor znajdował się obok komunikatu START, a następnie
nacisnąć przycisk .
6. Na wyświetlaczu pojawi się sugestia, na który poziom włożyć potrawę. Wykonać czynność i wcisnąć
przycisk , aby rozpocząć pieczenie. Piekarnik rozpocznie pieczenie po upływie czasu obliczonego w
taki sposób, aby zakończenie wypadło o ustawionej godzinie (np. jeśli pieczona będzie potrawa
wymagająca 20 minut pieczenia, po ustawieniu godziny zakończenia na 20:10 piekarnik rozpocznie
pracę o godz. 19:50).
UWAGA:podczas oczekiwania na rozpoczęcie pieczenia można rozpocząć program, obracając
pokrętłem nawigacji tak, aby kursor znalazł się obok komunikatu “Start”, a następnie naciskając
przycisk .
W każdym momencie można zmienić ustawione wartości (temperatura, poziom grilla, czas
pieczenia, godzina zakończenia). Postępować zgodnie z opisem w poprzednich rozdziałach.
WSKANIK CIEPŁA RESZTKOWEGO W PIEKARNIKU
Po zakończeniu pieczenia lub wyłączeniu piekarnika, jeżeli w jego komorze panuje temperatura powyżej
50°C, na wyświetlaczu pojawia się aktualna temperatura oraz pasek chłodzenia. Gdy ciepło resztkowe
osiągnie poziom 50°C, na wyświetlaczu pojawi się aktualna godzina.
MINUTNIK
Z tej funkcji można korzystać jedynie wtedy, gdy piekarnik jest wyłączony. Jest ona przydatna, np. podczas
gotowania makaronu - można wtedy kontrolować czas gotowania. Maksymalny czas, jaki można ustawić,
to 1 godzina i 30 minut.
1. Jeśli piekarnik jest wyłączony, nacisnąć przycisk : na wyświetlaczu pojawi się “00:00:00”.
2. Pokrętłem nawigacji ustawić żądany czas.
3. Wcisnąć przycisk , aby rozpoczęło się odliczanie od końca. Po upływie ustawionego czasu na
wyświetlaczu pojawia się “00:00:00” i rozbrzmiewa sygnał dźwiękowy. W tym momencie można
przedłużyć czas (postępując zgodnie z powyższymi wskazówkami) lub wyłączyć minutnik (naciskając
przycisk ). Na wyświetlaczu pojawi się aktualna godzina.
Ciepło resztkowe
168°
19:42
Obrócić +/-, aby ustawić timer i aby rozpocząć
00 : 00 : 00
(GG) (MM) (SS)
Obrócić +/-, aby ustawić timer i , aby rozpocząć
00 : 30 : 00
(GG) (MM) (SS)
Czas
01 : 09 : 00
PL13
PRZEPISY
Dzięki technologii “6th Sense” można korzystać z 30 przepisów ustawionych fabrycznie. Idealnie
skomponowano w nich dobór funkcji oraz temperaturę pieczenia.
Należy jedynie przestrzegać zaleceń podanych w załączonej książce kucharskiej w zakresie składników oraz
przygotowania potrawy. W odniesieniu do całej reszty należy postępować zgodnie z poniższymi instrukcjami:
1. Pokrętłem przełącznika funkcji wybrać “PRZEPISY”.
2. Spośród podanych propozycji wybrać potrawę, która będzie przygotowywana.
3. Potwierdzić wybraną potrawę przyciskiem .
4. Wybrać żądany przepis pokrętłem nawigacji.
5. Potwierdzić przyciskiem : na wyświetlaczu pojawia się informacja o orientacyjnym czasie pieczenia.
6. Włożyć potrawę i obrócić pokrętło nawigacji tak, aby kursor znajdował się obok komunikatu “Start”, a
następnie nacisnąć przycisk .
7. Na wyświetlaczu pojawi się sugestia, na który poziom włożyć potrawę. Wykonać czynność i wcisnąć
przycisk , aby rozpocząć pieczenie. Aby opóźnić czas rozpoczęcia pieczenia, patrz odnośny rozdział.
UWAGA:niektóre potrawy wymagają obrócenia lub pomieszania w połowie pieczenia: piekarnik
włącza sygnał dźwiękowy, a na wyświetlaczu pojawia się informacja o rodzaju wymaganej
czynności.
Początkowo wskazany czas pieczenia jest wyłącznie orientacyjny: może zostać automatycznie
przedłużony podczas pieczenia.
Krótko przed upływem czasu pieczenia piekarnik zażąda, aby sprawdzić, czy potrawa jest dopieczona w
stopniu odpowiadającym użytkownikowi. Jeśli nie jest, po upływie czasu pieczenia można ręcznie
przedłużyć pieczenie pokrętłem nawigacji.
USTAWIENIA
1. Aby zmienić niektóre parametry wyświetlacza, pokrętłem przełącznika funkcji wybrać “USTAWIENIA
w menu głównym.
2. Potwierdzić przyciskiem : na wyświetlaczu pojawiają się parametry, które można zmieniać (język,
głośność sygnału dźwiękowego, jasność wyświetlacza, czas, tryb eko).
3. Pokrętłem nawigacji wybrać ustawienie, które ma być zmienione.
4. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić.
5. Postępować zgodnie z instrukcjami na wyświetlaczu, aby zmienić parametr.
6. Wcisnąć przycisk ; na wyświetlaczu pojawi się komunikat potwierdzający wykonanie czynności.
UWAGA:gdy piekarnik jest wyłączony, jeśli aktywna jest funkcja TRYB EKO, wyświetlacz zgaśnie po kilku
sekundach. Jeśli funkcja ta nie jest aktywna (Wyłączony), po kilku sekundach zmniejsza się jedynie jasność
wyświetlacza.
BLOKADA PRZED DZIEĆMI
Funkcja ta pozwala na zablokowanie działania wszystkich przycisków i pokręteł na panelu sterowania.
Aby ją włączyć, należy jednocześnie wcisnąć przyciski oraz i przytrzymać je przez co najmniej 3
sekundy. Jeśli blokada jest aktywna, działanie przycisków jest zablokowane, a na wyświetlaczu pojawia się
stosowny komunikat oraz symbol . Funkcję tę można włączyć również podczas pieczenia. Aby ją
wyłączyć, należy ponownie wykonać wyżej opisane czynności. Gdy blokada przed dziećmi jest włączona,
piekarnik można wyłączyć ustawiając pokrętło na 0 (zero). W takiej sytuacji, jednakże, należy ponownie
ustawić wcześniej wybraną funkcję.
STEROWANIE
Automatyczna
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Pieczeń wieprzowa
19:20
- 00:32
Start
Włóż potrawę na poziom 3
Później naciśnij
6th Sense: Wciśnij aby przejrzeć przepisy
Ryby
Deser
Mięso
6th Sense: Wciśnij aby przejrzeć przepisy
Ryby
Deser
Mięso
6th Sense: Opisy - patrz książka kucharska
Golonka
Kebab
Pieczeń wieprzowa
6th Sense: Opisy - patrz książka kucharska
Golonka
Kebab
Pieczeń wieprzowa
Obróć potrawę
Pieczenie prawie zakończone
Sprawdź potrawę
Koniec pieczenia: 19:45
Naciśnij ^, aby przedłużyć pieczenie
PL14
TABELA OPISÓW FUNKCJI
POKRĘTŁO PRZEŁĄCZNIKA FUNKCJI
OFF Do przerywania pieczenia i wyłączania piekarnika.
KONTROLKA Do włączania i wyłączania oświetlenia wewnątrz piekarnika.
SZYBKIE
NAGRZEWANIE
Do szybkiego nagrzewania piekarnika.
KONWENCJONALNE
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednej półce. Korzystać z 3.
poziomu. Do pieczenia pizz, tart warzywnych i mięsnych oraz nadziewa-
nych ciast stosować natomiast poziom 1. lub 2. Nie trzeba nagrzewać pie-
karnika.
GRILL
Do grillowania antrykotu, szaszłyków, kiełbasek; podpiekania warzyw lub
przyrumieniania chleba. Zaleca się włożenie potrawy na poziom 4. lub 5.
Podczas grillowania mięs zaleca się stosowanie tacki do ociekania, na któ-
rej będzie się zbierał ociekający tłuszcz. Włożyć tackę na poziom 3 lub 4,
wlewając do niej około pół litra wody. Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
TURBOGRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef, kurczak). Umieścić
potrawę na środkowym poziomie. Zaleca się stosowanie tacki do ociekania,
na której będzie się zbierał ociekający tłuszcz. Włożyć tackę na poziom 1 lub
2, wlewając do niej około pół litra wody. Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte. Wraz z tą funk-
cją można stosować rożen, pod warunkiem, że dostępne są odpowiednie
akcesoria.
TERMOOBIEG
Do jednoczesnego pieczenia potraw na kilku półkach (maks. trzech).
Potrawy mogą być różne, lecz muszą wymagać takiej samej temperatury
pieczenia (np.: ryby, warzywa, ciasta). Funkcja ta pozwala na pieczenie
bez wzajemnego przenikania się zapachów pieczonych potraw. Korzystać
z 3. poziomu, gdy pieczenie odbywa się tylko na jednej półce, z 1. i 4.
poziomu, gdy pieczenie odbywa się na dwóch półkach, a z 1., 3. i 5.
poziomu, gdy pieczenie odbywa się na trzech półkach. Nie trzeba nagrze-
wać piekarnika.
PIECZ.
KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięs, ciast z nadzieniem (sernik, strucla, szarlotka) oraz
nadziewanych warzyw na jednej półce. Funkcja ta wykorzystuje delikatny
termoobieg działający z przerwami, który zapobiega nadmiernemu
wysuszeniu potraw. Zaleca się używanie półki na drugim poziomie. Nie
trzeba nagrzewać piekarnika przed pieczeniem.
SPECJALNE Patrz FUNKCJE SPECJALNE - tabela na następnej stronie.
USTAWIENIA
Ustawianie wyświetlacza (język, czas, jasność, głośność sygnału dźwięko-
wego, tryb eko).
PRZEPISY
Możliwość wyboru spośród 30 różnych przepisów ustawionych fabrycz-
nie (patrz załączona książka kucharska). Piekarnik automatycznie ustawia
optymalną temperaturę, funkcję oraz czas pieczenia. Należy dokładnie
przestrzegać zaleceń dotyczących przygotowania, akcesoriów oraz pozio-
mów pieczenia, które podano w książce kucharskiej.
SKRÓTY
Bezpośredni dostęp do 10 najczęściej stosowanych funkcji. Aby zmienić
ustawienia żądanej funkcji, patrz rozdział “WYBÓR FUNKCJI PIECZENIA.
PL15
FUNKCJE SPECJALNE
ROZMRAŻANIE
Do przyspieszania rozmrażania artykułów spożywczych. Zaleca się
umieszczenie potrawy na środkowym poziomie. Zaleca się pozostawienie
potrawy w opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu jej powierzchni.
UTRZYM. W CIEPLE
Pozwala utrzymać ciepło i chrupkość świeżo ugotowanych potraw (np:
mięs, potraw smażonych, zapiekanek). Zaleca się umieszczenie potrawy
na środkowym poziomie. Funkcja nie włącza się, gdy temperatura w
komorze przekracza 65°C.
WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych rodzajów ciast. Aby zachow
jakość wyrastania, funkcji nie powinno się włączać, gdy temperatura w
komorze jest wyższa niż 40°C. Umieścić ciasto na 2. poziomie. Nie trzeba
nagrzewać piekarnika.
UDOGODNIENIA
Do pieczenia gotowych dań przechowywanych w temperaturze otocze-
nia lub w chłodziarce (kruche ciasteczka, gotowe ciasta do pieczenia,
bułeczki, pierwsze dania oraz produkty typu chleb). Funkcja szybko i deli-
katnie piecze wszystkie rodzaje potraw; może być stosowana również do
podgrzewania już upieczonych potraw. Należy przestrzegać wskazówek
dotyczących przygotowania podanych na opakowaniu mrożonek. Nie
trzeba nagrzewać piekarnika.
MAXI COOKING
Do pieczenia dużych kawałków mięs (powyżej 2,5 kg). Korzystać z 1. lub
2. poziomu w zależności od rozmiaw mięsa. Nie trzeba nagrzewać pie-
karnika. Zaleca się obracanie mięsa podczas pieczenia, aby uzyskać rów-
nomierne przyrumienienie po obu stronach. Od czasu do czasu należy
podlać mięso, aby nie dopuścić do jego nadmiernego wysuszenia.
MROŻONKI
Lasagne
Funkcja automatycznie dobiera najlepszą temperaturę oraz tryb piecze-
nia dla 5 różnych kategorii gotowych dań mrożonych. Korzystać z 2. lub 3.
poziomu pieczenia. Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
Pizza
Strucla
Frytki
Chleb
Osobiste
Można indywidualnie ustawić wartość temperatury w zakresie od 50 do
250°C, odpowiednio do różnych kategorii produktów.
PL16
TABELA PIECZENIA
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min.)
Akcesoria i uwagi
Ciasta drożdżowe
- 2/3 160-180 30-90 Tortownica na ruszcie
- 1-4 160-180 30-90
Poz. 4: tortownica na ruszcie
Poz. 1: tortownica na ruszcie
Ciasta z nadzieniem
(sernik, strucla, szar-
lotka)
- 2 160-200 35-90
Ociekacz/blacha do ciast lub
tortownica na ruszcie
- 1-4 160-200 40-90
Poz. 4: tortownica na ruszcie
Poz. 1: tortownica na ruszcie
Biszkopty/Tarty
- 3 170-180 20-45 Ociekacz lub blacha do ciast
- 1-4 160-170 20-45
Poz. 4: ruszt
Poz. 1: ociekacz lub blacha do
ciast
- 1-3-5 160-170 20-45
Poz. 5: blacha na ruszcie
Poz. 3: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz lub blacha do
ciast
Ptysie
- 3 180-200 30-40 Ociekacz lub blacha do ciast
- 1-4 180-190 35-45
Poz. 4: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz lub blacha do
ciast
- 1-3-5 180-190 35-45
Poz. 5: blacha na ruszcie
Poz. 3: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz lub blacha do
ciast
Bezy
- 3 90 110-150 Ociekacz lub blacha do ciast
- 1-4 90 140-160
Poz. 4: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz lub blacha do
ciast
- 1-3-5 90 140-160
Poz. 5: blacha na ruszcie
Poz. 3: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz lub blacha do
ciast
Chleb / Pizza / Focaccia
-1/2190-250 15-50 Ociekacz lub blacha do ciast
- 1-4 190-250 20-50
Poz. 4: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz lub blacha do
ciast
- 1-3-5 190-250 25-50
Poz. 5: blacha na ruszcie
Poz. 3: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz lub blacha do
ciast
PL17
Tarta warzywa+mięso
(tarty warzywne, qui-
che)
- 2/3 190-200 35-55 Tortownica na ruszcie
- 1-4 180-190 45-70
Poz. 4: tortownica na ruszcie
Poz. 1: tortownica na ruszcie
- 1-3-5 180-190 45-70
Poz. 5: tortownica na ruszcie
Poz. 3: tortownica na ruszcie
Poz. 1: ociekacz lub blacha do
ciast + tortownica
Nadziewane ciasto fran-
cuskie/Słone paluszki
- 3 190-200 20-30 Ociekacz lub blacha do ciast
- 1-4 180-190 20-40
Poz. 4: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz lub blacha do
ciast
- 1-3-5 180-190 20-40
Poz. 5: blacha na ruszcie
Poz. 3: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz lub blacha do
ciast
Lasagne/Zapiekany
makaron/Cannelloni/
Zapiekanka
- 3 190-200 45-55 Blacha na ruszcie
Baranina / Cielęcina /
Wołowina / Wieprzo-
wina 1 kg
- 2 180-190 80-120 Ociekacz lub blacha na ruszcie
Kurczak / Królik /
Kaczka 1kg
- 3 200-220 50-100 Ociekacz lub blacha na ruszcie
Indyk / Gęś 3kg - 2 190-200 80-130 Ociekacz lub blacha na ruszcie
Ryba pieczona/w folii
(filet, w całości)
- 3 180-200 40-60 Ociekacz lub blacha na ruszcie
Nadziewane warzywa
(pomidory, cukinie,
bakłażany)
- 2 170-190 30-60 Blacha na ruszcie
Chleb tostowy - 5 Wysoka 3-6 Ruszt
Filety / kawałki ryb - 4 Średnia 20-30
Poz. 4: ruszt (obrócić potrawę
po upływie połowy czasu pie-
czenia)
Poz. 3: ociekacz napełniony
wodą
Kiełbaski / Szaszłyki /
Kotlety / Hamburgery
- 5
Średnia-
Wysoka
15-30
Poz. 5: ruszt (obrócić potrawę
po upływie połowy czasu pie-
czenia)
Poz. 4: ociekacz napełniony
wodą
Kurczak pieczony
1-1,3 kg
- 2 Średnia 55-70
Poz. 2: ruszt (obrócić potrawę
po upływie dwóch trzecich
czasu pieczenia)
Poz. 1: ociekacz napełniony
wodą
- 2 Wysoka 60-80
Poz. 2: rożen (jeśli jest w zesta-
wie)
Poz. 1: ociekacz napełniony
wodą
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min.)
Akcesoria i uwagi
PL18
* Czas pieczenia jest orientacyjny. Potrawy wyjmuje się w różnym czasie w zależności od osobistych
preferencji.
Krwisty rostbef 1 kg - 3 Średnia 35-45
Blacha na ruszcie (w razie
potrzeby obrócić potrawę po
upływie 2/3 czasu pieczenia)
Udziec jagnięcy /
Golonka
- 3 Średnia 60-90
Ociekacz lub blacha na ruszcie
(w razie potrzeby obrócić
potrawę po upływie 2/3 czasu
pieczenia)
Pieczone ziemniaki - 3 Średnia 45-55
Ociekacz lub blacha na ruszcie
(w razie potrzeby obrócić
potrawę po upływie 2/3 czasu
pieczenia)
Zapiekane warzywa - 3 Wysoka 10-15 Blacha na ruszcie
Lasagne i mięso - 1-4 200 50-100*
Poz. 4: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz lub blacha na
ruszcie
Mięso i ziemniaki - 1-4 200 45-100*
Poz. 4: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz lub blacha na
ruszcie
Ryba i warzywa - 1-4 180 30-50*
Poz. 4: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz lub blacha na
ruszcie
Pełny posiłek:
Tarta (Poz. 5) / Lasagna
(Poz. 3) / Mięso (Poz. 1)
- 1-3-5 190 40-120*
Poz. 5: blacha na ruszcie
Poz. 3: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz lub blacha na
ruszcie
Mrożone pizze
- 3 Auto 10-15
Ociekacz/blacha do ciast lub
ruszt
- 1-4 Auto 15-20
Poz. 4: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz lub blacha do
ciast
- 1-3-5 Auto 20-30
Poz. 5: blacha na ruszcie
Poz. 3: ociekacz lub blacha do
ciast
Poz. 1: blacha na ruszcie
- 1-3-4-5 Auto 20-30
Poz. 5: blacha na ruszcie
Poz. 4: ociekacz lub blacha do
ciast
Poz. 3: ociekacz lub blacha do
ciast
Poz. 1: blacha na ruszcie
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min.)
Akcesoria i uwagi
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88

Whirlpool AKZM 6550/IX instrukcja

Typ
instrukcja

w innych językach