Electrolux EKK6450AOW Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

EKK6450AO
.......................................................... .......................................................
PL KUCHENKA INSTRUKCJA OBSŁUGI
SPIS TREŚCI
1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
2. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
3. OPIS URZĄDZENIA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
4. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
5. PŁYTA GRZEJNA – CODZIENNA EKSPLOATACJA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
6. PŁYTA GRZEJNA – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
7. PŁYTA GRZEJNA – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
8. PIEKARNIK – CODZIENNA EKSPLOATACJA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
9. PIEKARNIK – FUNKCJE ZEGARA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
10. PIEKARNIK – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
11. PIEKARNIK – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
12. CO ZROBIĆ, GDY… . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
13. INSTALACJA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Z MYŚLĄ O TOBIE
Dziękujemy za zakup urządzenia Electrolux. Jest ono owocem dziesięcioleci doświadczeń i innowacji. To
pomysłowe i stylowe urządzenie zaprojektowano z myślą o Tobie. Użytkując je masz zawsze pewność uzyskania
wspaniałych efektów.
Witamy w świecie marki Electrolux!
Odwiedź naszą witrynę internetową, aby uzyskać:
Wskazówki dotyczące użytkowania, broszury, pomoc w rozwiązywaniu problemów oraz informacje
dotyczące serwisu:
www.electrolux.com
Zarejestruj swój produkt, aby uprościć jego obsługę serwisową:
www.electrolux.com/productregistration
Kupuj akcesoria, materiały eksploatacyjne i oryginalne części zamienne do swojego urządzenia:
www.electrolux.com/shop
OBSŁUGA KLIENTA
Zalecamy stosowanie oryginalnych części zamiennych.
Kontaktując się z serwisem, należy przygotować poniższe dane.
Informacje można znaleźć na tabliczce znamionowej. Model, numer produktu, numer seryjny.
Ostrzeżenie/przestroga – informacje dotyczące bezpieczeństwa.
Informacje i wskazówki ogólne
Informacje dot. ochrony środowiska
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego powiadomienia.
2
www.electrolux.com
1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji urządzenia należy do‐
kładnie przeczytać dołączoną instrukcję obsługi. Producent nie od‐
powiada za uszkodzenia i obrażenia ciała spowodowane niepra‐
widłową instalacją i eksploatacją. Należy zachować instrukcję wraz
z urządzeniem do wykorzystania w przyszłości.
1.1 Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych
zdolnościach ruchowych, sensorycznych lub umysłowych
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie uduszeniem lub odniesieniem obrażeń
mogących skutkować trwałym kalectwem.
Urządzenie mogą obsługiwać dzieci po ukończeniu ósmego ro‐
ku życia oraz osoby o ograniczonych zdolnościach fizycznych,
sensorycznych lub umysłowych bądź nieposiadające odpowied‐
niej wiedzy i doświadczenia, jeśli będą one nadzorowane przez
dorosłą osobę lub osobę odpowiedzialną za ich bezpieczeń‐
stwo.
Nie należy pozwalać, aby dzieci bawiły się urządzeniem.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza zasięgiem
dzieci.
Dzieci i zwierzęta nie powinny zbliżać się do pracującego lub
stygnącego urządzenia. Łatwo dostępne elementy urządzenia
mocno się nagrzewają.
Jeśli urządzenie jest wyposażone w blokadę uruchomienia, zale‐
ca się jej włączenie.
Czyszczeniem i konserwacją nie mogą zajmować się dzieci bez
nadzoru dorosłych.
1.2 Ogólne zasady bezpieczeństwa
Urządzenie oraz jego nieosłonięte elementy nagrzewają się pod‐
czas pracy do wysokiej temperatury. Nie dotykać elementów
grzejnych.
Nie sterować urządzeniem za pomocą zewnętrznego zegara ani
niezależnego układu zdalnego sterowania.
POLSKI 3
Pozostawienie bez nadzoru potraw zawierających tłuszcz lub
olej na włączonej płycie grzejnej może być przyczyną pożaru.
Nie gasić pożaru wodą – należy wyłączyć urządzenie, a następ‐
nie przykryć płomień pokrywą lub kocem gaśniczym.
Nie przechowywać żadnych przedmiotów na powierzchni goto‐
wania.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych.
Na powierzchni płyty grzejnej nie wolno kłaść przedmiotów me‐
talowych, takich jak sztućce lub pokrywki do garnków, ponieważ
mogą one bardzo się rozgrzać.
Do czyszczenia szyb w drzwiach nie należy używać ściernych
środków czyszczących ani ostrych, metalowych myjek, ponie‐
waż mogą one porysować powierzchnię, co może skutkować
pęknięciem szkła.
Zachować ostrożność, dotykając szufladę. Może się ona mocno
nagrzać.
Aby wymontować prowadnice blach, należy odciągnąć najpierw
ich przednią, a następnie tylną część od bocznych ścianek. Za‐
montować prowadnice blach w odwrotnej kolejności.
Jeśli na pokrywę rozlał się płyn, należy go usunąć przed jej ot‐
warciem. Przed zamknięciem pokrywy odczekać, aż powierz‐
chnia płyty grzejnej ostygnie.
2.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
To urządzenie jest przeznaczone na następujące
rynki: PL
2.1 Instalacja
OSTRZEŻENIE!
Urządzenie może zainstalować wyłącz‐
nie wykwalifikowana osoba.
Usunąć wszystkie elementy opakowania.
Nie instalować ani nie używać uszkodzonego
urządzenia.
Postępować zgodnie z instrukcją instalacji do‐
starczoną wraz z urządzeniem.
Zachować ostrożność podczas przenoszenia
urządzenia, ponieważ jest ono ciężkie. Za‐
wsze używać rękawic ochronnych.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za uchwyt.
Zachować minimalne odstępy od innych urzą‐
dzeń i mebli.
Należy zadbać o to, aby meble itp. znajdujące
się obok urządzenia i nad nim spełniały odpo‐
wiednie wymogi bezpieczeństwa.
Boki urządzenia powinny sąsiadować z urzą‐
dzeniami lub meblami o tej samej wysokości.
Nie instalować urządzenia na platformie.
Nie instalować urządzenia przy drzwiach ani
pod oknem. Zapobiegnie to możliwości strące‐
4
www.electrolux.com
nia gorącego naczynia z urządzenia przy ot‐
wieraniu okna lub drzwi.
OSTRZEŻENIE!
Aby zapobiec przewróceniu się urzą‐
dzenia, należy je odpowiednio ustabili‐
zować. Patrz rozdział „Instalacja”.
Podłączenie do sieci elektrycznej
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie pożarem i pora
żeniem prądem elektrycznym.
Wykwalifikowany elektryk powinien wykonać
wszystkie połączenia elektryczne.
Urządzenie musi być uziemione.
Należy upewnić się, że informacje o podłącze‐
niu elektrycznym podane na tabliczce znamio‐
nowej są zgodne z parametrami instalacji za‐
silającej. W przeciwnym razie należy skontak‐
tować się z elektrykiem.
Należy zawsze używać prawidłowo zamonto‐
wanych gniazd elektrycznych z uziemieniem.
Nie stosować rozgałęźników ani przedłużaczy.
Należy zwrócić uwagę, aby nie uszkodzić
wtyczki ani przewodu zasilającego. Wymianę
uszkodzonego przewodu zasilającego należy
zlecić przedstawicielowi serwisu lub wykwalifi‐
kowanemu elektrykowi.
Przewody zasilające nie mogą dotykać drzwi
urządzenia, zwłaszcza gdy drzwi są mocno
rozgrzane.
Zarówno w przypadku elementów znajdują‐
cych się pod napięciem, jak zaizolowanych
części zabezpieczenie przed porażeniem prą‐
dem należy zamocować w taki sposób, aby
nie można go było odłączyć bez użycia narzę‐
dzi.
Podłączyć wtyczkę do gniazda elektrycznego
dopiero po zakończeniu instalacji. Należy za‐
dbać o to, aby po zakończeniu instalacji urzą‐
dzenia wtyczka przewodu zasilającego była
łatwo dostępna.
Jeśli gniazdo elektryczne jest obluzowane, nie
wolno podłączać do niego wtyczki.
Przy odłączaniu urządzenia nie ciągnąć za
przewód zasilający. Zawsze ciągnąć za wtycz‐
kę.
Konieczne jest zastosowanie odpowiednich
wyłączników obwodu zasilania: wyłączników
automatycznych, bezpieczników topikowych
(typu wykręcanego – wyjmowanych z opraw‐
ki), wyłączników różnicowo-prądowych (RCD)
oraz styczników.
W instalacji elektrycznej należy zastosować
wyłącznik obwodu umożliwiający odłączenie
urządzenia od zasilania na wszystkich biegu‐
nach. Wyłącznik obwodu musi mieć rozwarcie
styków wynoszące minimum 3 mm.
Podłączenie do instalacji gazowej
Wszystkie połączenia instalacji gazowej po‐
winna wykonać wykwalifikowana osoba.
Zapewnić cyrkulację powietrza wokół urządze‐
nia.
Informacje dotyczące dopływu gazu znajdują
się na tabliczce znamionowej.
Omawiane urządzenie nie jest podłączone do
wyciągu gazów spalinowych. Urządzenie na‐
leży podłączyć zgodnie z aktualnie obowiązu‐
jącymi przepisami dotyczącymi instalacji.
Zwrócić uwagę na wymagania dotyczące od‐
powiedniej wentylacji.
2.2 Przeznaczenie
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie odniesienia obrażeń ciała,
oparzenia lub porażenia prądem.
Urządzenia należy używać w warunkach do‐
mowych.
Nie zmieniać parametrów technicznych urzą‐
dzenia.
Upewnić się, że otwory wentylacyjne nie są
zablokowane.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia bez
nadzoru.
Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Podczas pracy urządzenia jego wnętrze moc‐
no się nagrzewa. Nie dotykać elementów
grzejnych w urządzeniu. Podczas wyjmowania
i wkładania akcesoriów piekarnika lub naczyń
należy zawsze używać rękawic kuchennych.
Podczas pracy urządzenia należy zachować
ostrożność przy otwieraniu jego drzwi. Może
dojść do uwolnienia gorącego powietrza.
Nie obsługiwać urządzenia mokrymi rękoma
lub jeśli ma ono kontakt z wodą.
Nie opierać się na otwartych drzwiach urzą‐
dzenia.
Gdy urządzenie jest wyłączone, jego drzwi po‐
winny być zamknięte.
Nie kłaść sztućców ani pokrywek naczyń na
polach grzejnych. Pola grzejne mocno się na‐
grzewają.
Po każdym użyciu wyłączyć pole grzejne.
POLSKI 5
Nie używać urządzenia jako powierzchni robo
czej ani miejsca do przechowywania przed‐
miotów.
Zapewnić odpowiednią wentylację w pomie‐
szczeniu, w którym zainstalowane jest urzą‐
dzenie.
Stosować wyłącznie stabilne naczynia o pra‐
widłowym kształcie i średnicy większej od
średnicy palników.
Należy uważać, aby płomień nie zgasł pod‐
czas szybkiego obracania pokrętła z położe‐
nia płomienia maksymalnego do minimalnego.
Upewnić się, że naczynia umieszczono cen‐
tralnie nad palnikami; naczynia nie powinny
wystawać poza krawędź powierzchni gotowa‐
nia.
Używać wyłącznie akcesoriów dostarczonych
z urządzeniem.
Nie instalować na palniku dyfuzora płomienia.
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie pożarem lub wy‐
buchem.
Pod wpływem wysokiej temperatury tłuszcze i
olej mogą uwalniać łatwopalne opary. Pod‐
czas podgrzewania tłuszczów i oleju nie wolno
zbliżać do nich źródeł ognia ani rozgrzanych
przedmiotów.
Opary uwalniane przez gorący olej mogą ulec
samoczynnemu zapłonowi.
Zużyty olej zawierający pozostałości produk‐
tów spożywczych ma niższą temperaturę za‐
płonu niż świeży olej.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim ani w
jego pobliżu łatwopalnych substancji ani
przedmiotów nasączonych łatwopalnymi sub‐
stancjami.
Podczas otwierania drzwi urządzenia nie wol
no zbliżać do niego iskrzących przedmiotów
ani otwartego płomienia.
Należy ostrożnie otwierać drzwi urządzenia.
Stosowanie składników zawierających alkohol
może spowodować powstanie mieszanki alko‐
holu i powietrza.
OSTRZEŻENIE!
Występuje ryzyko uszkodzenia urzą‐
dzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwieniu
się emalii:
Nie należy kłaść naczyń ani innych przed‐
miotów bezpośrednio na dnie urządzenia.
Nie należy kłaść folii aluminiowej bezpo‐
średnio na dnie urządzenia.
Nie należy wlewać wody bezpośrednio do
rozgrzanego urządzenia.
Nie należy pozostawiać wilgotnych naczyń
ani potraw w urządzeniu po zakończeniu
pieczenia.
Należy zachować ostrożność podczas wy‐
jmowania i wkładania akcesoriów.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na działa‐
nie urządzenia. Nie stanowi to wady w rozu‐
mieniu warunków gwarancji.
W przypadku pieczenia wilgotnych ciast nale‐
ży stosować głęboką blachę do pieczenia.
Sok z owoców może trwale zaplamić emalię.
Nie stawiać gorących naczyń na panelu stero‐
wania.
Nie dopuszczać do wygotowania się potraw.
Nie dopuszczać do upadku naczyń lub innych
przedmiotów na powierzchnię urządzenia.
Może to spowodować jej uszkodzenie.
Nie włączać pól grzejnych bez naczyń ani z
pustymi naczyniami.
Nie kłaść na urządzeniu folii aluminiowej.
Naczynia żeliwne, aluminiowe lub ze zni‐
szczonym spodem mogą spowodować zary‐
sowanie szkła ceramicznego. Dlatego nie na‐
leży przesuwać ich po powierzchni gotowania.
Pokrywa
Nie modyfikować pokrywy.
Regularnie czyścić pokrywę.
Nie otwierać pokrywy, jeśli na jej powierzchni
rozlał się płyn.
Przed zamknięciem pokrywy należy wyłączyć
wszystkie palniki.
Nie zamykać pokrywy do czasu całkowitego
ostygnięcia płyty grzejnej i piekarnika.
Szklana pokrywa może pęknąć pod wpływem
wysokiej temperatury (jeśli dotyczy).
6
www.electrolux.com
2.3 Konserwacja i czyszczenie
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie odniesieniem ob‐
rażeń, pożarem lub uszkodzeniem urzą‐
dzenia.
Przed przystąpieniem do konserwacji należy
wyłączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę przewo‐
du zasilającego z gniazda elektrycznego.
Upewnić się, że urządzenie ostygło. Występu‐
je zagrożenie pęknięcia szyb w drzwiach urzą‐
dzenia.
W przypadku pęknięcia szyb należy je nie‐
zwłocznie wymienić. Należy skontaktować się
z punktem serwisowym.
Przy zdejmowaniu drzwi urządzenia należy
zachować ostrożność. Drzwi są ciężkie!
Aby zapobiec uszkodzeniu powierzchni urzą‐
dzenia, należy regularnie ją czyścić.
Pozostałości tłuszczu lub potraw w urządzeniu
mogą stać się przyczyną pożaru.
Czyścić urządzenie za pomocą wilgotnej
szmatki. Stosować wyłącznie neutralne środki
czyszczące. Nie używać produktów ściernych,
myjek do szorowania, rozpuszczalników ani
metalowych przedmiotów.
W przypadku stosowania aerozolu do piekar‐
ników należy przestrzegać wskazówek doty‐
czących bezpieczeństwa umieszczonych na
opakowaniu.
Nie używać do czyszczenia emalii katalitycz‐
nej (jeśli dotyczy) żadnych detergentów.
Nie myć palników w zmywarce.
2.4 Wewnętrzne oświetlenie
piekarnika
Żarówka zwykła lub halogenowa zastosowana
w tym urządzeniu jest przeznaczona wyłącz‐
nie do urządzeń domowych. Nie należy uży‐
wać jej do oświetlania pomieszczeń.
OSTRZEŻENIE!
Niebezpieczeństwo porażenia prądem.
Przed przystąpieniem do wymiany żarówki na‐
leży odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
Używać wyłącznie żarówek tego samego ty‐
pu.
2.5 Utylizacja
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie odniesieniem ob‐
rażeń lub uduszeniem.
Odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
Odciąć przewód zasilający i wyrzucić go.
Wymontować zatrzask drzwi, aby uniemożli‐
wić zamknięcie się dziecka lub zwierzęcia w
urządzeniu.
3. OPIS URZĄDZENIA
3.1 Widok urządzenia
5
4
3
2
1
6
7
8
9
1 3 542
1
Pokrętła płyty grzejnej
2
Sterowanie elektroniczne
3
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
4
Pokrętło regulacji temperatury
5
Wskaźnik temperatury
6
Grzałka
7
Oświetlenie piekarnika
8
Grzałka z wentylatorem
9
Poziomy umieszczania potraw
POLSKI 7
3.2 Układ powierzchni gotowania
2
5
4 3
1
1
Wylot pary
2
Średni palnik
3
Mały palnik
4
Duży palnik
5
Średni palnik
3.3 Akcesoria
Ruszt piekarnika
Do ustawiania naczyń, form do ciast oraz do
pieczenia mięs.
Blacha uniwersalna
Do pieczenia ciast i ciastek. Do pieczenia mię‐
sa lub ciasta oraz do zbierania skapującego
tłuszczu.
Szuflada
Pod komorą piekarnika znajduje się szuflada
na przybory kuchenne.
4. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący bezpieczeń‐
stwa.
4.1 Czyszczenie wstępne
Wyjąć wszystkie akcesoria i wyjmowane pro‐
wadnice blach (jeśli dotyczy).
Przed pierwszym użyciem należy wyczyścić
urządzenie.
Patrz rozdział „Konserwacja i czyszcze‐
nie”.
4.2 Ustawianie czasu
Przed użyciem piekarnika należy usta‐
wić czas.
Po podłączeniu urządzenia do źródła zasilania
lub po wystąpieniu przerwy w zasilaniu będzie
migał wskaźnik funkcji zegara.
Nacisnąć przycisk + lub -, aby ustawić prawidło‐
wy czas.
Po upływie około pięciu sekund miganie ustanie,
a na wyświetlaczu będzie widoczna ustawiona
aktualna godzina.
Nacisnąć kilkakrotnie , aż zacznie
migać wskaźnik żądanej funkcji zegara.
Nie można ustawiać w tym samym cza‐
sie funkcji Czas
ani Koniec .
4.3 Wstępne nagrzewanie
Należy wstępnie nagrzać puste urządzenie w ce‐
lu wypalenia pozostałości smaru.
1.
Wybrać funkc i ustawić maksymalną
temperaturę.
8
www.electrolux.com
2.
Pozostawić włączone urządzenie na jedną
godzinę.
3.
Wybrać funkc i ustawić maksymalną
temperaturę.
4.
Pozostawić włączone urządzenie na dzie‐
sięć minut.
5.
Wybrać funkc i ustawić maksymalną
temperaturę.
6.
Pozostawić włączone urządzenie na dzie‐
sięć minut.
Akcesoria mogą rozgrzać się mocniej niż zwykle.
Z urządzenia może wydobywać się nieprzyjemny
zapach i dym. Jest to normalne zjawisko. Należy
zapewnić wystarczający dopływ świeżego powie‐
trza.
5. PŁYTA GRZEJNA – CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący bezpieczeń‐
stwa.
5.1 Zapalanie palników
OSTRZEŻENIE!
Podczas korzystania z otwartego pło‐
mienia w kuchni należy zachować
szczególną ostrożność. Producent nie
ponosi żadnej odpowiedzialności w
przypadku niewłaściwego obchodzenia
się z ogniem.
Palnik należy zapalać przed postawie‐
niem na nim naczynia.
1.
Wcisnąć pokrętło do oporu i obrócić je do
położenia maksymalnego płomienia
.
Naciśnięcie pokrętła powoduje automatycz‐
ne włączenie zapalarki.
2.
Przytrzymać wciśnięte pokrętło przez około
10 sekund. Umożliwi to rozgrzanie się ter‐
mopary. W przeciwnym razie nastąpi prze‐
rwanie dopływu gazu.
3.
Wyregulować wielkość płomienia po jego
ustabilizowaniu się.
Jeżeli po kilku próbach nadal nie można
zapalić płomienia, należy sprawdzić,
czy głowica i pokrywka palnika znajdu
się we właściwym położeniu.
A
B
C
D
A)
Pokrywka palnika
B)
Głowica palnika
C)
Elektroda zapłonowa
D)
Termopara
OSTRZEŻENIE!
Jeśli palnik nie zapali się w ciągu 10 se‐
kund, należy zwolnić pokrętło i obrócić
je do położenia wyłączenia. Odczekać
co najmniej 1 minutę przed ponowną
próbą zapalenia palnika.
Palnik można zapalić bez użycia urzą‐
dzeń elektrycznych (np. jeśli w kuchni
nie ma prądu). W tym celu należy zbli‐
żyć płomień do palnika, wcisnąć odpo‐
wiednie pokrętło na 10 sekund i obrócić
je do położenia maksymalnego płomie‐
nia.
Jeśli płomień przypadkowo zgaśnie, na‐
leży obrócić pokrętło do położenia wyłą‐
czenia. Odczekać co najmniej 1 minutę
przed ponowną próbą zapalenia palni‐
ka.
POLSKI 9
Zapalarka może uruchomić się automa‐
tycznie po włączeniu dopływu gazu, za‐
kończeniu instalacji lub przerwie w do‐
stawie prądu. Jest to normalne zjawi‐
sko.
5.2 Wyłączanie palnika
Aby zgasić płomień, należy obrócić pokrętło do
położenia oznaczonego symbolem
.
OSTRZEŻENIE!
Przed zdjęciem naczynia z palnika nale‐
ży zawsze zmniejszyć lub zgasić pło‐
mień.
6. PŁYTA GRZEJNA – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący bezpieczeń‐
stwa.
6.1 Oszczędność energii
W miarę możliwości zawsze przykrywać na‐
czynie pokrywką.
Kiedy płyn zacznie wrzeć, zmniejszyć płomień
i gotować powoli.
OSTRZEŻENIE!
Należy używać garnków i patelni o
średnicy dna pasującej do wielkości pal‐
nika.
Palnik Średnica naczyń
Duży 160 - 240 mm
Średni 120 - 220 mm
Mały 80 - 160 mm
W miarę możliwości należy używać naczyń o
grubym i płaskim dnie.
7. PŁYTA GRZEJNA – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący bezpieczeń‐
stwa.
Urządzenie należy oczyścić po każdym użyciu.
Należy zawsze używać naczyń z czystym dnem.
OSTRZEŻENIE!
Przed rozpoczęciem czyszczenia urzą‐
dzenia należy je wyłączyć i zaczekać,
aż ostygnie. Przed wykonaniem jakich‐
kolwiek czynności związanych z czy‐
szczeniem lub konserwacją należy od‐
łączyć urządzenie od zasilania elek‐
trycznego.
OSTRZEŻENIE!
Ze względów bezpieczeństwa zabrania
się czyszczenia urządzenia parą lub
myjkami wysokociśnieniowymi.
OSTRZEŻENIE!
Nie stosować ściernych preparatów
czyszczących, myjek z wełny stalowej
ani kwasów. Mogłoby to spowodować
uszkodzenie urządzenia.
Zarysowania lub ciemne plamy na po
wierzchni nie mają wpływu na działanie
urządzenia.
Można zdjąć ruszty nad palnikami, aby ułatwić
czyszczenie płyty grzejnej.
Emaliowane części, pokrywki i głowice palni‐
ków należy myć ciepłą wodą z dodatkiem pły‐
nu do mycia naczyń, a następnie dokładnie
osuszyć przed ponownym założeniem.
Elementy ze stali nierdzewnej należy umyć
wodą, a następnie osuszyć miękką ścierecz‐
ką.
Ruszty nad palnikami nie nadają się do mycia
w zmywarce. Należy je myć ręcznie.
10
www.electrolux.com
Podczas ręcznego mycia rusztów, a zwła‐
szcza ich wycierania, należy zachować os‐
trożność, ponieważ po procesie emaliowania
pozostają czasem ostre krawędzie. W razie
potrzeby trudne do usunięcia plamy należy
usunąć za pomocą pasty do czyszczenia.
Po wyczyszczeniu należy prawidłowo zamon‐
tować ruszty nad palnikami.
Aby palniki działały prawidłowo, należy upew‐
nić się, że ramiona rusztów są umieszczone
symetrycznie nad palnikami.
Należy zachować szczególną ostrożność pod‐
czas zakładania rusztów nad palnikami, aby
nie uszkodzić powierzchni płyty grzejnej.
Po wyczyszczeniu wytrzeć urządzenie miękką
szmatką.
8. PIEKARNIK – CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący bezpieczeń‐
stwa.
8.1 Wentylator chłodzący
Podczas pracy urządzenia wentylator chłodzący
włącza się automatycznie, aby utrzymać po‐
wierzchnie urządzenia w niskiej temperaturze.
Po wyłączeniu urządzenia wentylator chłodzący
może nadal działać, do czasu schłodzenia urzą‐
dzenia.
8.2 Włączanie i wyłączanie
urządzenia
1.
Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
na żądaną funkcję.
2.
Obrócić pokrętło regulacji temperatury na
żądaną temperaturę.
Wskaźnik temperatury włącza się, gdy roś‐
nie temperatura w urządzeniu.
3.
Aby wyłączyć urządzenie, należy obrócić
pokrętło funkcji piekarnika i pokrętło tempe‐
ratury do położenia wyłączenia.
8.3 Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Położenie wyłą‐
czenia
Urządzenie jest wyłączone.
Termoobieg
Do pieczenia mięsa lub do pieczenia mięsa i ciast wymagających
jednakowej temperatury, na więcej niż jednym poziomie, bez prze
nikania zapachów. Ustawić temperaturę piekarnika o 20-40°C niż‐
szą od temperatury dla pieczenia tradycyjnego.
Pieczenie trady‐
cyjne
Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie. Jednocześnie
działa górna i dolna grzałka.
Pieczenie pizzy
Do pieczenia pizzy, quiche i placków. Ustawić temperaturę piekar‐
nika o 20-40°C niższą od temperatury dla pieczenia tradycyjnego.
Turbo grill
Do pieczenia dużych kawałków mięsa. Grzałka grilla i wentylator
piekarnika działają naprzemiennie, zapewniając obieg gorącego
powietrza wokół potrawy.
Szybkie grillowa‐
nie
Do grillowania płaskich potraw w dużych ilościach. Do przyrządza‐
nia tostów. Działa cała grzałka grilla.
POLSKI 11
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Suszenie
Do suszenia pokrojonych owoców (np. jabłek, śliwek, brzoskwiń)
oraz warzyw (np. pomidorów, cukinii, grzybów).
Rozmrażanie Do rozmrażania potraw.
Oświetlenie pie‐
karnika
Umożliwia oświetlenie wnętrza piekarnika, gdy nie jest włączona
funkcja pieczenia.
8.4 Wkładanie akcesoriów do piekarnika
Głęboka blacha do pieczenia i ruszt pie‐
karnika mają wgłębienia na bocznych
krawędziach. Wgłębienia te i kształt
prowadnic zabezpieczają naczynia
przed zsunięciem się.
Wkładanie rusztu piekarnika wraz z głęboką bla‐
chą do pieczenia
Umieścić ruszt na głębokiej blasze. Wsunąć głę‐
boką blachę do pieczenia między prowadnice
jednego z poziomów piekarnika.
12
www.electrolux.com
9. PIEKARNIK – FUNKCJE ZEGARA
9.1 Sterowanie elektroniczne
hr min
1 2 1
345
1
Wskaźniki funkcji
2
Wskazanie czasu
3
Przycisk +
4
Przycisk wyboru
5
Przycisk -
Funkcja zegara Zastosowanie
Aktualny czas Ustawianie, zmienianie lub sprawdzanie aktualnego czasu.
Minutnik Odliczanie ustawionego czasu. Funkcja nie ma wpływu na działa‐
nie piekarnika.
Czas Ustawianie czasu pracy urządzenia.
Koniec Ustawianie czasu wyłączenia urządzenia.
Istnieje możliwość jednoczesnego uży‐
cia funkcji Czas i Koniec, jeśli urządze‐
nie ma się włączyć i wyłączyć automa‐
tycznie w późniejszym czasie. Najpierw
należy funkcję Czas, a następnie Ko‐
niec.
9.2 Ustawianie funkcji zegara
1.
Dla funkcji Czas i Koniec należy us‐
tawić funkcję piekarnika oraz temperaturę.
Nie jest to konieczne przy korzystaniu z
funkcji minutnika
.
2.
Nacisnąć kilkakrotnie przycisk wyboru, aż
zacznie migać wskaźnik żądanej funkcji ze‐
gara.
hr minhr min
3.
Nacisnąć + lub -, aby ustawić żądaną funk‐
cję zegara.
Na wyświetlaczu pojawi się wskaźnik usta‐
wionej funkcji zegara. Gdy upłynie ustawio‐
ny czas, wskaźnik zacznie migać i przez
dwie minuty będzie emitowany sygnał
dźwiękowy.
Jeśli została włączona funkcja Czas
lub Koniec , urządzenie wyłączy się
automatycznie.
4.
Nacisnąć przycisk, aby wyłączyć sygnał
dźwiękowy.
5.
Ustawić pokrętło funkcji piekarnika i pokrętło
temperatury w położeniu wyłączenia.
POLSKI 13
9.3 Anulowanie funkcji zegara
1.
Naciskać przycisk wyboru, aż zacznie mi‐
gać wskaźnik żądanej funkcji.
2.
Nacisnąć i przytrzymać przycisk -.
Funkcja zegara wyłączy się po kilku sekun‐
dach.
10. PIEKARNIK – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący bezpieczeń‐
stwa.
Temperatury i czasy pieczenia podane
w tabelach mają wyłącznie charakter
orientacyjny. Zależą one od przepisu,
jakości oraz ilości użytych składników.
UWAGA!
W przypadku pieczenia bardzo wilgot‐
nych ciast należy stosować głęboką bla‐
chę do pieczenia. Sok z owoców może
trwale zaplamić emalię.
10.1 Pieczenie ciast
Ogólne wskazówki
Nowy piekarnik może piec inaczej niż dotych‐
czas używane urządzenie. Należy dostoso‐
wać dotychczasowe ustawienia (temperatury,
czasu pieczenia) i poziomy do wartości pod‐
anych w tabelach.
W przypadku dłuższych czasów pieczenia pie‐
karnik można wyłączyć około 10 minut przed
zakończeniem pieczenia, aby wykorzystać
ciepło resztkowe.
Umieszczenie w piekarniku mrożonej żywności
może spowodować odkształcenie blach podczas
pieczenia. Po ostygnięciu blach odkształcenia
znikną.
Jak korzystać z tabel pieczenia ciast
Zaleca się stosowanie za pierwszym razem
niższej temperatury.
Jeżeli nie można odnaleźć ustawień dla dane‐
go przepisu, należy skorzystać z najbardziej
podobnego.
W przypadku pieczenia ciast na więcej niż
jednym poziomie czas pieczenia można wy‐
dłużyć o 10-15 minut.
Ciasta i ciastka na różnych poziomach nie za‐
wsze przyrumieniają się równomiernie. W tym
przypadku nie należy zmieniać ustawienia
temperatury. Różnice wyrównają się podczas
pieczenia.
10.2 Wskazówki dotyczące pieczenia ciast
Efekt pieczenia Prawdopodobna przyczyna Środek zaradczy
Spód ciasta nie jest wystar‐
czająco przyrumieniony.
Nieprawidłowy poziom umie‐
szczenia potrawy.
Umieścić ciasto na niższym
poziomie.
Ciasto zapada się (robi się
zakalcowate, wycieka z niego
woda).
Temperatura piekarnika jest
zbyt wysoka.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży nieznacznie obniżyć tem
peraturę piekarnika.
Ciasto zapada się (robi się
zakalcowate, wycieka z niego
woda).
Zbyt krótki czas pieczenia.
Ustawić dłuższy czas piecze
nia. Czasu pieczenia nie moż‐
na skracać poprzez ustawie‐
nie wyższej temperatury.
Ciasto zapada się (robi się
zakalcowate, wycieka z niego
woda).
Do ciasta wlano zbyt dużo
wody.
Użyć mniej płynu. Należy
przestrzegać czasu mieszania
ciasta, zwłaszcza w przypad‐
ku użycia robota kuchennego.
Ciasto jest zbyt suche.
Temperatura piekarnika jest
zbyt niska.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży nieznacznie zwiększyć
temperaturę piekarnika.
14
www.electrolux.com
Efekt pieczenia Prawdopodobna przyczyna Środek zaradczy
Ciasto jest zbyt suche. Zbyt długi czas pieczenia.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży nieznacznie skrócić czas
pieczenia.
Ciasto nierówno się przyru‐
mienia.
Temperatura piekarnika jest
zbyt wysoka, a czas pieczenia
zbyt krótki.
Ustawić niższą temperaturę
piekarnika i wydłużyć czas
pieczenia.
Ciasto nierówno się przyru‐
mienia.
Ciasto nie zostało równomier
nie rozprowadzone.
Rozprowadzić ciasto równo‐
miernie na blasze.
Ciasto nie jest gotowe po
upływie podanego czasu pie‐
czenia.
Temperatura piekarnika jest
zbyt niska.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży zwiększyć temperaturę
piekarnika.
10.3 Pieczenie z termoobiegiem
Pieczenie na jednym poziomie
Pieczenie w formach
Rodzaj wypieku Poziom umieszczenia
potrawy
Temperatura w °C Czas w minutach
Babka lub babka
drożdżowa
2 150 - 160 50 - 70
Babka piaskowa/keks 1 - 2 140 - 160 50 - 90
Fatless sponge cake 3
150 - 160
1)
25 - 40
Kruchy spód placka 2
170-180
1)
10 - 25
Biszkoptowy spód
placka
2 150 - 170 20 - 25
Apple pie (2 formy o
średnicy 20 cm, usta‐
wione po przekątnej)
2 - 3 160 60 - 90
1)
Wstępnie rozgrzać piekarnik
Ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj wypieku
Poziom umieszczenia
potrawy
Temperatura w °C Czas w minutach
Ciasto z kruszonką,
suche
3 150 - 160 20 - 40
Placki owocowe (na
cieście drożdżowym/
ukręcanym)
1)
3 150 35 - 55
Placek owocowy na
kruchym cieście
3 160 - 170 40 - 80
1)
Użyć głębokiej blachy do pieczenia
POLSKI 15
Ciastka
Rodzaj wypieku
Poziom umieszczenia
potrawy
Temperatura w °C Czas w minutach
Ciasteczka kruche 3 150 - 160 10 - 20
Short bread / Pastry
Stripes
3 140 20 - 35
Ciasteczka z ciasta
biszkoptowego
3 150 - 160 15 - 20
Ciasteczka z białek
jaj, bezy
3 80 - 100 120 - 150
Makaroniki 3 100 - 120 30 - 50
Ciasteczka drożdżo‐
we
3 150 - 160 20 - 40
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
3
170 - 180
1)
20 - 30
Bułki 3
160
1)
10 - 35
Small cakes (20 na
blasze)
3
150
1)
20 - 35
1)
Wstępnie rozgrzać piekarnik
Tabela wypieków i zapiekanek
Potrawa Poziom umieszczenia
potrawy
Temperatura w °C Czas w minutach
Bagietki posypane
serem
1
160 - 170
1)
15 - 30
Nadziewane warzywa 1 160 - 170 30- 60
1)
Wstępnie rozgrzać piekarnik
Pieczenie na kilku poziomach
Ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj wypieku
Poziom umieszczenia
potrawy
Temperatura w °C Czas w minutach
2 poziomy
Ptysie z kremem/ek‐
lerki
2/4
160 - 180
1)
25 - 45
Babka marmurkowa 2/4 150 - 160 30 - 45
1)
Wstępnie rozgrzać piekarnik
16
www.electrolux.com
Ciasteczka/small cakes/ciastka/bułki
Rodzaj wypieku
Poziom umieszczenia
potrawy
Temperatura w °C Czas w minutach
2 poziomy
Ciasteczka kruche 2/4 150 - 160 20 - 40
Ciasteczka maślane/
paluchy
2/4 140 25 - 45
Ciasteczka z ciasta
biszkoptowego
2/4 160 - 170 25 - 40
Ciasteczka z białek
jaj, bezy
2/4 80 - 100 130 - 170
Makaroniki 2/4 100 - 120 40 - 80
Ciasteczka drożdżo‐
we
2/4 160 - 170 30 - 60
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
2/4
170 - 180
1)
30 - 50
Bułki 2/4
180
1)
25- 40
Small cakes (20 na
blasze)
2/4
150
1)
20 - 40
1)
Wstępnie rozgrzać piekarnik
10.4 Pieczenie tradycyjne na jednym poziomie
Pieczenie w formach
Rodzaj wypieku
Poziom umieszczenia
potrawy
Temperatura w °C Czas w minutach
Babka lub babka
drożdżowa
2 160 - 180 50 - 70
Babka piaskowa/keks 1 - 2 150 - 170 50 - 90
Fatless sponge cake 3
170
1)
25 - 40
Kruchy spód placka 2
190 - 210
1)
10 - 25
Biszkoptowy spód
placka
2 170 - 190 20 - 25
Apple pie (2 formy o
średnicy 20 cm, usta‐
wione po przekątnej)
1 - 2 180 60 - 90
Tarta pikantna (np.
Quiche Lorraine)
1 180 - 220 35- 60
Sernik 1 - 2 160 - 180 60 - 90
1)
Wstępnie rozgrzać piekarnik
POLSKI 17
Ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj wypieku
Poziom umieszczenia
potrawy
Temperatura w °C Czas w minutach
Plecionka drożdżowa/
wieniec drożdżowy
2 170 - 190 40 - 50
Strucla bożonarodze‐
niowa
2
160 - 180
1)
50 - 70
Chleb (żytni):
1.
Pierwszy etap
pieczenia.
2.
Drugi etap pie‐
czenia.
1 - 2
1.
230
1)
2.
160 - 180
1)
1.
20
2.
30 - 60
Ptysie z kremem/ek‐
lerki
3
190 - 210
1)
20 - 35
Rolada biszkoptowa 3
180 - 200
1)
10 - 20
Ciasto z kruszonką,
suche
3 160 - 180 20 - 40
Ciasto maślane/cu‐
krowe
3
190 - 210
1)
20 - 30
Placki owocowe (na
cieście drożdżowym/
ukręcanym)
2)
3 170 35 - 55
Placek owocowy na
kruchym cieście
3 170 - 190 40 - 60
Ciasta drożdżowe z
delikatnymi dodatka‐
mi (np. twarogiem,
kremem, słodkim so‐
sem)
3
160 - 180
1)
40 - 80
Pizza (z dużą ilością
dodatków)
2)
1 - 2
190 - 210
1)
30 - 50
Pizza (na cienkim
spodzie)
1 - 2
220 - 250
1)
15 - 25
Przaśny chleb 1 230 - 250 10 - 15
Tarty (CH) 1 210 - 230 35 - 50
1)
Wstępnie rozgrzać piekarnik
2)
Użyć głębokiej blachy do pieczenia
Ciastka
Rodzaj wypieku
Poziomy umieszcze‐
nia potrawy
Temperatura w °C Czas w minutach
Ciasteczka kruche 3 170 - 190 10 - 20
18
www.electrolux.com
Rodzaj wypieku
Poziomy umieszcze‐
nia potrawy
Temperatura w °C Czas w minutach
Short bread/ Pastry
Stripes
3
160
1)
20 - 35
Ciasteczka z ciasta
biszkoptowego
3 170 - 190 20 - 30
Ciasteczka z białek
jaj, bezy
3 80 - 100 120- 150
Makaroniki 3 120 - 130 30 - 60
Ciasteczka drożdżo‐
we
3 170 - 190 20 - 40
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
3
190 - 210
1)
20 - 30
Bułki 3
190 - 210
1)
10 - 55
Small cakes (20 na
blasze)
3 - 4
170
1)
20 - 30
1)
Wstępnie rozgrzać piekarnik
Tabela wypieków i zapiekanek
Potrawa
Poziomy umieszcze‐
nia potrawy
Temperatura w °C Czas w minutach
Zapiekanka z maka
ronem
1 180 - 200 45 - 60
Lasagne 1 180 - 200 35 - 50
Zapiekanka warzyw
na
1
180 - 200
1)
15 - 30
Bagietki posypane
serem
1
200 - 220
1)
15 - 30
Słodkie suflety 1 180 - 200 40 - 60
Suflety z rybą 1 180 - 200 40 - 60
Nadziewane warzywa 1 180 - 200 40 - 60
1)
Wstępnie rozgrzać piekarnik
10.5 Pizza
Rodzaj wypieku
Poziom umieszczenia
potrawy
Temperatura w °C Czas (min)
Pizza (na cienkim
spodzie)
1)
1 - 2
200 - 230
2)
10 - 20
Pizza (z dużą ilością
dodatków)
1)
1 - 2 180 - 200 20 - 35
Tarty 1 - 2 170 - 200 35 - 55
POLSKI 19
Rodzaj wypieku
Poziom umieszczenia
potrawy
Temperatura w °C Czas (min)
Zapiekanka szpinako‐
wa
1 - 2 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine (pi‐
kantna tarta)
1 - 2 170 - 190 45 - 55
Tarta szwajcarska 1 - 2 170 - 200 35 - 55
Sernik 1 - 2 140 - 160 60 - 90
Szarlotka przykryta 1 - 2 150 - 170 50 - 60
Ciasto warzywne 1 - 2 160 - 180 50 - 60
Przaśny chleb
2 - 3
230 - 250
2)
10 - 20
Zapiekanka z ciasta
francuskiego
2 - 3
160 - 180
2)
45 - 55
Flammekuchen
2 - 3
230 - 250
2)
12 - 20
Pierogi (rosyjska wer‐
sja calzone)
2 - 3
180 - 200
2)
15 - 25
1)
Użyć głębokiej blachy do pieczenia
2)
Wstępnie rozgrzać piekarnik
10.6 Pieczenie mięs
Pieczenie potraw mięsnych
Do pieczenia należy stosować naczynia ża‐
roodporne (patrz instrukcje producenta).
Duże kawałki mięsa można piec bezpośrednio
w głębokiej blasze do pieczenia (jeśli jest w
wyposażeniu) lub na ruszcie nad głęboką bla‐
chą do pieczenia.
Chude mięsa należy piec w brytfannie pod
przykryciem. Dzięki temu mięso będzie bar‐
dziej soczyste.
Wszystkie rodzaje mięsa, które mają się przy‐
rumienić lub mieć chrupiącą skórkę, można
piec w brytfannie bez przykrycia.
10.7 Pieczenie tradycyjne
Wołowina
Rodzaj mięsa Ilość Poziom umie‐
szczenia potra‐
wy
Temperatura w
°C
Czas w minutach
Mięso duszone 1-1,5 kg 1 200 - 230 105 - 150
Pieczeń wołowa
lub filet: lekko
wypieczone
na każdy cm
grubości
1
230 - 250
1)
6 - 8
Pieczeń wołowa
lub filet: średnio
wypieczone
na każdy cm
grubości
1 220 - 230 8 - 10
Pieczeń wołowa
lub filet: dobrze
wypieczone
na każdy cm
grubości
1 200 - 220 10 - 12
20
www.electrolux.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Electrolux EKK6450AOW Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla