2
NACZYNIE DO GOTOWANIA NA PARZE
Aby gotować na parze
potrawy, takie jak ryby czy
warzywa, należy umieścić je
w koszyku (2) i nalać wody
pitnej (100 ml) na dno
naczynia do gotowania na
parze (3), aby uzyskać
właściwą ilość pary.
Aby ugotować potrawy takie jak makaron, ryż lub
ziemniaki, umieścić je bezpośrednio na dnie
naczynia do gotowania na parze (niekoniecznie w
koszyku) i dodać odpowiednią ilość pitnej wody, w
zależności od ilości potrawy.
Dla uzyskania najlepszych rezultatów, przykryć
naczynie do gotowania na parze pokrywką (1)
znajdującą się w zestawie.
Naczynie do gotowania na parze należy zawsze
umieszczać na talerzu obrotowym i używać je tylko
z odpowiednimi funkcjami pieczenia lub z
funkcjami mikrofal.
FUNKCJE
TALERZ OBROTOWY
Umieszczony na podstawce
szklany talerz obrotowy może
być używany do wszystkich
metod gotowania.
Talerz obrotowy musi zawsze
stanowić podstawę dla innych pojemników i akcesoriów.
PODSTAWKA POD TALERZ OBROTOWY
Podstawki należy używać tylko ze
szklanym talerzem obrotowym. Nie
należy umieszczać na podstawce
innych akcesoriów.
PRZYKRYWKA ZALEŻNIE OD WYPOSAŻENIA
Służy do przykrywania potraw
gotowanych lub
podgrzewanych w kuchence
mikrofalowej.
Przykrywka zmniejsza ilość
zabrudzeń, zachowuje
odpowiednią wilgotność potraw i umożliwia
tworzenie dwóch poziomów gotowania.
Liczba i typ akcesoriów mogą różnić się w zależności od zakupionego modelu.
Akcesoria dodatkowe, których nie ma w zestawie, można kupić oddzielnie w punkcie serwisu technicznego.
AKCESORIA
Na rynku dostępnych jest wiele różnych akcesoriów.
Przed ich zakupem należy upewnić się, czy nadają się
do kuchenek mikrofalowych i są odporne na
temperatury panujące w jej komorze.
Podczas gotowania w kuchence mikrofalowej nigdy
nie powinno się używać metalowych pojemników na
jedzenie lub napoje.
Należy zawsze upewnić się, że ani jedzenie, ani
akcesoria nie stykają się z wewnętrznymi ściankami
kuchenki mikrofalowej.
Przed uruchomieniem kuchenki należy zawsze
sprawdzić, czy talerz obrotowy może się swobodnie
obracać. Wkładając lub wyjmując inne akcesoria, należy
zwrócić uwagę, aby nie odłączyć talerza obrotowego.
MIKROFALE
Do szybkiego gotowania oraz odgrzewania
potraw i napojów.
MOC ZALECENIA
750 W
Szybkie podgrzewanie napojów lub
potraw o dużej zawartości wody, także
mięsa i warzyw.
500 W
Gotowanie ryb, sosów mięsnych lub
sosów zawierających ser lub jaja.
Dogotowywanie tart mięsnych lub
zapiekanych makaronów.
350 W
Powolne, delikatne gotowanie.
Doskonałe do rozpuszczania masła lub
czekolady.
160 W
Rozmrażanie mrożonych produktów
lub zmiękczanie masła i sera.
0 W
Tylko podczas stosowania timera
AUTO-PARA
Służy do gotowania na parze potraw, takich jak
warzywa i ryby, przy użyciu załączonego naczynia do
gotowania na parze. Na dno naczynia do gotowania na
parze nalać 100 ml wody pitnej, umieścić potrawę na
ruszcie, przykryć i gotować zgodnie z przepisem.
KATEGORIA POTRAWA
1
Bulwy lub korzenie warzyw (np.
ziemniaki, marchew, rzepa)
2
Świeże warzywa (np. kalafior, brokuły)
3
Mrożone warzywa
4
Filety rybne
Potrzebne akcesoria: Naczynie do gotowania na parze
DEFROST DYNAMIC
Służy do szybkiego rozmrażania produktów
żywnościowych tj. mięso, drób i ryby, ważących od 100
g do 2 kg. Potrawy powinny być umieszczone
bezpośrednio na szklanym talerzu obrotowym. Po
pojawieniu się odpowiedniego komunikatu obrócić
potrawę na drugą stronę.
3
2
1
WWW
Pobrać Instrukcję obsługi i konserwacji urządzenia ze strony
docs.hotpoint.eu, aby uzyskać więcej informacji
WWW
Pobrać Instrukcję obsługi i konserwacji urządzenia ze strony
docs.hotpoint.eu, aby uzyskać więcej informacji