104
G
Do kosza filtra włożyć ślimak
i nacisnąć go,
aby zabezpieczyć go we właściwym położeniu
(G). Uwaga: jeżeli ślimak nie zostanie w pełni
wciśnięty, zamocowanie pokrywy nie będzie
możliwe.
H
Zamocować pokrywę
, pamiętając, by symbol
zrównał się z symbolem na górnej części
napędu
(H). Następnie przekręcić pokrywę
zgodnie z ruchem wskazówek zegara do
chwili, aż zablokuje się na swoim miejscu, a
symbol
zrówna się z symbolem na górnej
części napędu
(H). Popychacz
umieścić w
podajniku.
użytkowanie wyciskarki (IÎ M)
I
Zdjąć osłonę gniazda obrotów niskich.
J
Układając nasadkę w pozycji pokazanej na
rysunku, przyłożyć ją do gniazda obrotów niskich
i przekręcić, aby zablokować ją we właściwym
położeniu.
K
Pod otworem wylotowym miąższu
umieścić
miskę lub podobne naczynie, a pod otworem
wylotowym soku
dzbanek na sok
(3
. Przed
rozpoczęciem wyciskania soku sprawdzić, czy
korek zapobiegający wyciekaniu
znajduje się
w pozycji „otwarty”
(L).
O
W tabeli zaleceń znajdują się wskazówki
dotyczące przygotowywania soku z różnych
warzyw i owoców.
K
Włączyć robot kuchenny na prędkość 6 i powoli
podawać składniki do podajnika, popychając je
za pomocą popychacza do chwili, aż zostaną
rozdrobnione. Uwaga: podczas pracy urządzenia
obsada z wycierakiem powinna się obracać.
O
Aby wycisnąć maksymalną ilość soku,
składniki zawsze dociskać powoli, za pomocą
popychacza. Nie należy używać nadmiernej siły,
ponieważ składniki powinny zostać podane do
wyciskarki przez ślimak.
Po dodaniu ostatniego składnika pozwolić, by
wyciskarka nadal pracowała, co ma na celu
opróżnienie miski wyciskarki ze znajdującego się
w niej soku. Potrzebna do tego długość czasu
zależy od rodzaju użytych owoców i gęstości
soku.
M
Wyłączyć urządzenie i zaczekać, aż strumień
wyciekającego soku zmieni się w powolne
kapanie. Następnie – przed wyjęciem dzbanka –
umieścić korek zapobiegający wyciekaniu
w
swoim położeniu.
W razie wszelkich problemów z
obsługą wyciskarki prosimy zapoznać
się ze wskazówkami w części pt.
„rozwiązywanie problemów”.
P
O
Jeżeli dojdzie do zatkania się podajnika lub
ślimaka, a wyciskarka przestanie pracować,
wyłączyć robot i zdjąć nasadkę.
O
Po zdjęciu nasadki z robota zdjąć pokrywę
i usunąć zatkane składniki. Jeżeli doszło do
zablokowania pokrywy i trudno jest ją zdjąć,
użyć załączonego w zestawie klucza
(5
do
przekręcenia wału napędowego nasadki w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara
(P) do chwili, aż zatkane składniki
zostaną uwolnione i zdjęcie pokrywy będzie
możliwe. Po uwolnieniu zatkanych składników
ponownie złożyć nasadkę i zamocować ją na
robocie kuchennym.
porady i wskazówki –
wyciskarka soku
O
Przed wyciskaniem soku wszystkie składniki
należy dokładnie umyć.
O
Aby wycisnąć możliwie najwięcej soku, do
podajnika wkładać małą ilość składników na raz i
wolno popychać je w dół.
O
Sok z twardych składników wyciskać najlepiej
wtedy, gdy mają one temperaturę pokojową.
O
Cienkiej skórki lub łupiny nie trzeba usuwać.
Obierać należy wyłącznie składniki, których
skórka lub łupina jest gruba i niejadalna, np. z
pomarańczy, ananasów, melonów i surowych
buraków.
O
Używać należy świeżych warzyw i owoców,
ponieważ zawierają one więcej soku.
O
Z wiśni, śliwek itp. usunąć pestki.
O
Witaminy ulegają rozkładowi – najwięcej witamin
zawiera świeżo wyciśnięty sok, dlatego najlepiej
wypić go bezpośrednio po przygotowaniu.
O
Jeżeli konieczne jest przechowanie soku przez
kilka godzin, należy wstawić go do lodówki. Sok
nie zepsuje się tak szybko, gdy dodamy do niego
kilka kropli soku z cytryny.
137676 Iss 1 KAX720PL A5 multilingual.indd 104 13/12/2017 14:27