2 Nacisnąć przycisk zwalniający głowicę
1
i unieść głowicę miksera – tak, by
zablokowała się w pozycji uniesionej
2
.
Sprawdzić, czy podkładka pod miskę
p
została prawidłowo założona –
strona oznaczona symbolem
powinna być skierowana do góry.
3 Zamocować miskę w podstawie,
nacisnąć ją i przekręcić w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek zegara
3
, aby bezpiecznie zablokować ją na
miejscu.
4 Wybraną końcówkę włożyć do gniazda,
a następnie wsunąć głębiej
4
i
przekręcić
5
, aby zablokować ją na
miejscu.
Uwaga: jeżeli ubijak „K” lub trzepaczka
nie sięga składników znajdujących
się na dnie miski, zapoznać się z
informacjami podanymi w części
„Regulacja wysokości końcówki”.
5 Opuścić głowicę miksera, naciskając
przycisk zwalniający głowicę
6
i
opuszczając głowicę do momentu, aż
zablokuje się w pozycji opuszczonej
7
.
6 Włączyć urządzenie – przekręcić
regulator prędkości
7
na wybrane
ustawienie. Do trybu pracy przerywanej
(krótkich serii pracy na najwyższej
prędkości obrotów) użyć ustawienia (P).
7 Po zakończeniu pracy przekręcić
regulator prędkości do pozycji „O”
(wyłączony) i wyjąć wtyczkę przewodu
sieciowego z gniazda.
8 Zwolnić końcówkę: przekręcić ją
w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara, aby ją odblokować,
a następnie wyjąć z gniazda.
Wskazówki
• Aby składniki całkowicie połączyły się
ze sobą, mieszanie należy regularnie
przerywać i zgarniać składniki
osadzające się na bokach miski.
• Podczas ubijania najlepsze wyniki daje
użycie jaj o temperaturze pokojowej.
• Przed ubijaniem białek sprawdzić,
czy w misce i na trzepaczce nie ma
pozostałości tłuszczu bądź żółtek.
• Do ciasta francuskiego, kruchego,
ptysiowego itp. używać zimnych
składników, chyba że w przepisie
podano inaczej.
Wskazówki dotyczące pieczenia chleba
Uwaga
• Nie przekraczać podanej maksymalnej
ilości składników – może to
spowodować przeciążenie miksera.
• Jeżeli słychać, że silnik się przesila,
wyłączyć urządzenie, wyjąć połowę
ciasta i każdą połowę przygotować
osobno.
• Składniki mieszają się najlepiej, gdy
najpierw wlane zostaną składniki
płynne.
Drożdże
• Drożdże w proszku (typ wymagający
rozpuszczenia w wodzie): do miski
wlać ciepłą wodę, dodać drożdże i
cukier i pozostawić na ok. 10 minut (do
spienienia).
• Świeże drożdże: wkruszyć do mąki.
• Inne rodzaje drożdży: przygotować
zgodnie z zaleceniami producenta.
• Włożyć ciasto do posmarowanego
tłuszczem foliowego woreczka lub miski
– przykrywając ściereczką. Zostawić w
ciepłym miejscu, aż podwoi objętość.
Uwaga
Przed korzystaniem z innych gniazd
należy sprawdzić, czy w misce nie jest
zamontowana ani przechowywana jedna
z końcówek lub przyborów.
141