142 Robert Bosch Hausgeräte GmbH
Wyciskarka do owoców
cytrusowych (12) Rysunek
do wyciskania soku z owoców cytrusowych,
np. z pomarañczy, grejpfrutów, cytryn.
Nało¿yć miskê (strzałkê na misce na punkt
na urz¹dzeniu) i przekrêcić a¿ do oporu
w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek
zegara.
Wło¿yć wał napêdowy do miski.
Wyciskarkê do owoców cytrusowych nasa-
dzić na wał napêdowy (strzałkê na wycis-
karce na strzałkê na misce) i przekrêcić
w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek
zegara.
Nosek sitka musi wejœć a¿ do oporu
do wyciêcia na uchwycie miski.
Nało¿yć sto¿ek wyciskaj¹cy i docisn¹ć.
Do wyciskania owoców nastawić przeł¹cznik
obrotowy na niskie obroty i przycisn¹ć owoc
do sto¿ka wyciskaj¹cego.
Uwaga!
Zwracać uwagê na stopieñ napełnienia miski.
Maksymalna iloœć: 500 ml.
Opró¿niać miskê w porê.
Sokowirówka (13) Rysunek
Do wyciskania soku z owoców pestkowych
(np. jabłka, gruszki), owoców jagodowych,
wypestkowanych owoców pestkowych, warzyw
(np. marchew, pomidory).
Nało¿yć miskê (strzałkê na misce na punkt
na urz¹dzeniu) i przekrêcić a¿ do oporu
w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek
zegara.
Wło¿yć wał napêdowy do miski.
Zbiornik tr¹cy z koszem filtruj¹cym dokrêcić
a¿ do oporu w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara.
Zało¿yć pokrywê sokowirówki i przekrêcić
w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek
zegara. Nosek pokrywy musi wejœć a¿ do
oporu do wyciêcia w uchwycie miski.
Nastawić przeł¹cznik obrotowy na niskie
obroty.
Owoce i warzywa wło¿yć do otworu wsypo-
wego i popch¹ć dociskaj¹c lekko popycha-
czem. W razie potrzeby pokroić uprzednio
produkty na mniejsze kawałki.
Na zakoñczenie procesu nastawić prze-
ł¹cznik obrotowy na chwilê na wysokie
obroty i urz¹dzenie pozostawić tak długo
w trybie pracuj¹cym, a¿ sok zostanie
całkowicie wyciœniêty z mi¹¿szu.
Uwaga!
Zwracać uwagê na stopieñ napełnienia miski.
Maksymalna iloœć przetwarzanych produktów:
250 g owoców lub warzyw.
Mikser Rysunek
Uwaga!
Mikser mo¿e ulec uszkodzeniu.
Nie wolno przetwarzać ¿adnych zamro¿onych
produktów (z wyj¹tkiem kostek lodu).
Nie wł¹czać pustego miksera.
Nało¿yć pojemnik miksera (strzałkê na po-
jemniku na punkt na urz¹dzeniu) i przekrêcić
a¿ do oporu w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara.
Wło¿yć składniki.
Maksymalna iloœć płynnych składników
= 1,25 litra (maksymalnie 0,4 litra pieni¹cych
siê lub gor¹cych płynów).
Optymalna iloœć miksowanych składników
stałych = 80 gramów.
Nało¿yć pokrywê i przekrêcić w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek zegara.
Nosek pokrywy musi wejœć a¿ do oporu
do wyciêcia w uchwycie miksera.
Nastawić przeł¹cznik obrotowy na ¿¹dany
zakres.
W celu dodawania składników przekrêcić
przeł¹cznik obrotowy do pozycji
0/off
.
Zdj¹ć pokrywê i dodawać składniki
albo
wyj¹ć lejek z pokrywy i dodawać stałe
składniki stopniowo przez otwór wsypowy
albo
dodawać płynne składniki poprzez lejek.
Po pracy
Nastawić przeł¹cznik obrotowy na
0/off
.
Wyj¹ć wtyczkê z gniazdka sieciowego.
Narzêdzia lub akcesoria zdj¹ć zgodnie
znastêpuj¹cy opisem.
Wyczyœcić wszystkie czêœci, patrz rozdział
„Czyszczenie i pielêgnacja“.
Niebezpieczeñstwo skaleczenia
ostrymi no¿ami/obracaj¹cym
siê napêdem!
Nigdy nie wkładać r¹k do zało¿onego
miksera! Mikser pracuje tylko z zało¿on¹
i dokrêcon¹ pokryw¹. Mikser zakładać/
zdejmować tylko wtedy, gdy urz¹dzenie
jest wył¹czone a napêd nieruchomy.
Niebezpieczeñstwo poparzenia!
Podczas przetwarzania gor¹cych produk-
tów przez lejek w pokrywie wydostaje
siê para. Napełniać maksymalnie 0,4 litra
gor¹cych lub pieni¹cych siê płynów.