4
PL
U
RZĄDZENIE TO NIE MOŻE BYĆ obsługiwane przy uży-
ciu zewnętrznego wyłącznika czasowego ani
oddzielnego systemu zdalnego sterowania.
U
RZĄDZENIE TO MOŻE BYĆ UŻYWANE PRZEZ DZIECI w wie-
ku powyżej 8 lat oraz osoby o ograniczonych
zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub umy-
słowych, a także pozbawione doświadczenia i wie-
dzy, o ile zapewniony zostanie nadzór lub udzie-
lone zostaną instrukcje dotyczące bezpiecznego
korzystania z tego urządzenia, a także pod warun-
kiem, że osoby te zrozumieją zagrożenia wynika-
jące z użytkowania kuchen-
ki. Czyszczenie ani czynności
konserwacyjne nie po-
winny być wykonywane
przez dzieci, chyba że mają
one powyżej 8 lat i zapew-
niony zostanie odpowiedni nadzór. Nadzór nad
dziećmi jest także wymagany podczas korzystania
z innych źródeł ciepła (jeśli są dostępne), oddzielnie
lub w połączeniu z kuchenką, ze względu na bar-
dzo wysokie temperatury.
Z
URZĄDZENIA TEGO NIE MOGĄ korzystać osoby (w tym
dzieci) o ograniczonych zdolnościach fizycz-
nych, sensorycznych lub umysłowych, a także po-
zbawione wiedzy lub doświadczenia, chyba że
osoba odpowiedzialna za ich bezpieczeństwo
zapewni odpowiedni nadzór lub udzieli instruk-
cji dotyczących użytkowania kuchenki.
N
ALEŻY UWAŻAĆ, ABY DZIECI nie bawiły się tym
urządzeniem.
WAŻNE INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
N
IE NALEŻY PODGRZEWAĆ ANI UŻYWAĆ MATERIAŁÓW
ŁATWOPALNYCH w kuchence ani w jej pobli-
żu. Opary mogą stanowić ryzyko pożaru lub wy-
buchu.
N
IE NALEŻY UŻYWAĆ KUCHENKI MIKROFALOWEJ do su-
szenia tkanin, papieru, przypraw, ziół, drew-
na, kwiatów ani innych materiałów łatwopal-
nych. W przeciwnym razie może dojść do po-
żaru.
N
IE NALEŻY GOTOWAĆ ŻYWNOŚCI ZBYT DŁUGO. W
przeciwnym razie może dojść do pożaru.
N
IE NALEŻY POZOSTAWIAĆ WŁĄCZONEJ KUCHENKI BEZ
NADZORU, zwłaszcza wtedy, gdy w procesie
gotowania używany jest papier, plastik lub inne
materiały łatwopalne. Papier może się zwęglić
lub zapalić, a niektóre naczynia plastikowe użyte
do podgrzania żywności mogą ulec stopieniu.
Kuchenki nie należy pozostawiać bez nadzoru
w przypadku używania dużej ilości tłuszczu
lub oleju, ponieważ produkty te mogą się
nadmiernie nagrzewać i być przyczyną pożaru!
J
EŚLI PRODUKT WEWNĄTRZ/NA ZEWNĄTRZ KUCHENKI ZA-
PALI SIĘ LUB ZACZNIE SIĘ Z NIEJ WYDOBYWAĆ DYM, na-
leży pozostawić drzwiczki zamknięte i wyłączyć
kuchenkę. Należy odłączyć kabel zasilający lub
odciąć zasilanie za pomocą bezpiecznika lub
wyłącznika automatycznego.
NALEŻY PRZECZYTAĆ UWAŻNIE I ZACHOWAĆ NA PRZYSZŁOŚĆ
K
UCHENKI MIKROFALOWEJ NIE NALE- ŻY UŻY-
WAĆ do podgrzewania produk-
tów w hermetycznie zamkniętych
pojemnikach. Wzrost ciśnie-
nia mógłby stać się przyczy- ną
uszkodzenia podczas otwierania lub doprowadzić
do wybuchu.
JAJKA
K
UCHENKI MIKROFALOWEJ NIE WOLNO UŻYWAĆ do gotowania ani
podgrzewania całych jajek, ze skorupką lub bez niej, ponie-
waż jajka mogą wybuchnąć nawet po zakończeniu proce-
su gotowania.
U
SZCZELKI DRZWICZEK ORAZ MIEJSCA USZCZELNIENIA na-
leży sprawdzać regularnie pod kątem uszko-
dzeń. Jeśli miejsca te ulegną uszkodzeniu, urządze-
nia nie wolno włączać do momentu jego naprawy
przez wykwali kowanego pracownika serwisu.
W
URZĄDZENIU TYM nie należy umieszczać sub-
stancji chemicznych powodujących koro-
zję ani łatwo odparowujących. Kuchenka tego
typu jest przeznaczona wyłącznie do podgrze-
wania lub gotowania żywności. Nie nadaje się
ona do użytku przemysłowego ani laboratoryj-
nego.
N
A DRZWICZKACH KUCHENKI nie należy wieszać ani
umieszczać ciężkich przedmiotów, ponie-
waż mogłoby to uszkodzić ich zawiasy oraz ele-
ment otwierający. Na uchwycie drzwiczek nie
wolno niczego wieszać.
U
RZĄDZENIEI JEGO ŁATWO DOSTĘPNE CZĘŚCI bardzo
się podczas użytkowania nagrzewają. Nale-
ży zachować ostrożność i nie dotykać elemen-
tów grzejnych. Dzieci poniżej 8 roku życia po-
winny przebywać z dala od urządzenia, chyba że
zapewniony zostanie stały nadzór.