50
Nie wolno odłączać urządzenia od
zasilania ciągnąc za przewód
zasilający.
Nie wolno włączać urządzenia w
przypadku stwierdzenia jakichkolwiek
uszkodzeń przewodu zasilającego.
W przypadku, gdy urządzenie
przestało pracować lub pracuje w
sposób odbiegajacy od normalnego,
należy je niezwłocznie wyłączyć i
zawiadomić serwis.
Nie pozostawiać palących się
palników ew. Włączonych pól
grzejnych bez stojących na nich
naczyń. Wysoka temperatura może
uszkodzić wyciąg i/lub spowodować
pożar.
Z uwagi na gromadzący się tłuszcz
na filtrach metalowych istnieje
niebezpieczeństwo pożaru. Filtry
należy regularnie czyścić (co najmniej
raz w miesiącu).
W czasie prac montażowych należy
przestrzegać obowiązujących
przepisów dotyczących wentylacji i
oddymiania pomieszczeń.
Przed przyłączeniem urządzenia do
instalacji elektrycznej należy
sprawdzić zgodność napięcia i
częstotliwości z danymi na tabliczce
znamionowej. Wyciąg powinien być
podłączony do gniazdka z
uziemieniem.
Zalecamy używanie rękawic podczas
czyszczenia wnętrza urządzenia.
Urządzenie jest przeznaczone do
użytku domowego i nie może być
używane do innych celów
W razie konieczności dokonania
naprawy należy powiadomić
najbliższy punkt serwisowy. Używać
wyłącznie oryginalnych części
zamiennych. Naprawy dokonane
przez osoby nieuprawnione mogą
spowodować uszkodzenie urządzenia
lub zakłócić jego eksploatację. W
żadnym wypadku nie podejmować
samodzielnych prób naprawy.
Urządzenie to zawiera element
bezpieczeństwa, który przecina ją
wyłączyć zasilanie po usunięciu
głównego (metalowego) filtra.
Urządzenie można używać wyłącznie
w stanie zabudowanym w meble
kuchenne.
Opis urządzenia (Rys. 1-3)
A Wyłącznik i regulator mocy.
Pierwszy
Drugi
Trzeci
B Wyłącznik oświetlenia.
C Oświetlenie (lampy)..
D Filtry metalowe
E Mocowanie filtrów z węgla aktywnego.
F Mocowanie filtrów z węgla aktywnego
(Rys. 2).
G-H Zawór zwrotny (Rys.2).
Obsługa urządzenia
Włączanie i wyłączanie wyciągu oraz
oświetlenia odbywa się przyciskami
pokazanymi na rysunku 1 (“A”, “B”).
Zaleca się włączenie okapu na kilka minut
przed rozpoczęciem gotowania (3 – 5 minut),
w ten sposób tworzy się stabilny ciąg
powietrza jeszcze przed powstaniem oparów.
Zaleca się również pozostawienie okapu
włączonego (3 – 5 minut) po zakończeniu
gotowania, co umożliwia wydmuchanie
wszelkich oparów i tłuszczy z przewodów
wentylacyjnych i zapobiega ich cofaniu się do
pomieszczenia.
Czyszczenie i konserwacja
Przed przystąpieniem do czyszczenia należy
upewnić się, czy urządzenie jest odłączone od
zasilania.
Przestrzegać instrukcji i wskazówek
dotyczących bezpieczeństwa.
Jeżeli prace konserwacyjne nie są
przeprowadzane zgodnie z instrukcją, może
wystąpić RYZYKO POŻARU!