13
INSTALACJA
Poniższe instrukcje przeznaczone są dla
wykwalikowanego specjalisty in sta lu ją ce go
urządzenie. Instrukcje te mają na celu zapew-
nienie możliwie najbardziej pro fe sjo nal ne go
wykonania czyn no ści zwią za nych z instalacją
i kon ser wa cją urzą dze nia.
Ustawienie kuchni
l Pomieszczenie kuchenne po win no być
suche i prze wiew ne oraz po sia dać spraw
ną wentylację zgodnie z obo wią zu ją cy mi
przepisami tech nicz ny mi.Pod sta wą praw
ną, w opar ciu o któ rą oce nia my przy dat
ność po miesz cze nia do za in sta lo wa nia w
nim kuchni ga zo wej, jest Rozporządze
nie Ministra Infrastruktury z dnia 12
kwietnia2002r.wsprawiewarunków
technicznych,jakimpowinnyodpowia
daćbudynkiiichusytuowanie.
l Pomieszczenie powinno być wy po sa żo ne
w system wentylacji odprowadzający na
zewnątrz spaliny powstałe podczas spa-
lania. Instalacja ta powinna się skła dać
z kratki wentylacyjnej lub okapu. Okapy
należy montować zgodnie z wska zów
ka mi podanymi w dołączonych do nich
l Przed zainstalowaniem upewnić
się, czy miejscowe warunki dystry-
bucji (rodzaj gazu i jego ciśnienie)
oraz nastawienie urządzenia jest
odpowiednie.
l Warunki nastawiania tego urzą-
dzenia podane są na tabliczce
znamionowej.
l Urządzenie to nie jest podłączane
do przewodów odprowadzających
spaliny. Powinno być zainstalowa-
ne i przyłączone zgodnie z aktual-
nymi przepisami instalacyjnymi. W
szczególności należy uwzględnić
odpowiednie wymagania dotyczą-
ce wentylacji.
in struk cjach obsługi. Ustawienie kuch ni
po win no gwa ran to wać swo bod ny do stęp
do wszyst kich ele men tów ste ro wa nia.
l Pomieszczenie powinno również umoż li
wiać dopływ powietrza, które jest nie zbąd
ne do właściwego spalania gazu. Dopływ
powietrza powinien być nie mniej szy niż
2m
3
/h na 1 kW mocy palników. Powietrze
może być dostarczane w wy ni ku bezpo-
średniego przepływu z ze wnątrz przez
kanał o przekroju min.100cm
2
, bądź po-
średnio z są sied nich pomieszczeń, które
wyposażone są w kanały wentylacyjne
wychodzące na zewnątrz.
l Gaz płynny jest cięższy od powietrza i
dlatego ma tendencje do gromadzenia
się na dolnych poziomach. Po miesz cze
nia, w których zainstalowano butle z ga
zem płynnym powinny być wyposażone
w kanały wentylacyjne wyprowadzone z
pomieszczenia na zewnątrz, umoż li wia
ją ce wydostanie się gazu w przypadku
nieszczelności. Z tego samego powodu
butle z gazem, zarówno puste jak i czę
ścio wo napełnione, nie powinny być
ani instalowane ani przechowywane w
po miesz cze niach usytuowanych pod
po wierzch nią ziemi (np. piwnicach).Butle
nie mogą się znajdować zbyt blisko źródeł
ciepła (piecyki, kominki, piekarniki itp.),
które mogłyby zwiększyć temperaturę we
wnętrzu butli powyżej 50
0
C.