43
pl
Obsługa
Obsługa
Przed pierwszym zastosowaniem dokładnie
umyć przystawkę do mielenia mięsa, patrz
rozdział „Czyszczenie i pielęgnacja“.
Ważna wskazówka
Zalecane wartości orientacyjne dla prędko-
ści roboczej zawarte w niniejszej instrukcji
obsługi odnoszą się do urządzeń z 7-stop-
niowym przełącznikiem obrotowym. Dla
urządzeń z 4-stopniowym przełącznikiem
obrotowym, wartości orientacyjne podane
są w nawiasach.
■ Przystawkę do mielenia mięsa zmon-
tować w przedstawionej kolejności
(rysunek A).
Nakrętki nie dokręcać zbyt mocno.
■ Włożyć uszczelkę. Przestrzegać właści-
wego nałożenia (rysunek C)!
X Rysunek D:
■ Nacisnąć przycisk zwalniający
blokadę i odchylić ramię urzą-
dzenia do pozycji 4.
■ Nałożyć na napęd przystawkę
do mielenia mięsa.
Zwracać uwagę na położenie zabie-
raka w stosunku do napędu. W razie
potrzeby lekko przekręcić zabierak.
Nakrętka nie może być przy tym całko-
wicie dokręcona!
■ Obrócić przystawkę do mielenia mięsa
w kierunku przeciwnym do ruchu wska-
zówek zegara.
■ Nacisnąć dźwignię blokującą.
■ Teraz całkowicie dokręcić nakrętkę.
■ Nałożyć tacę wsypową.
■ Pod otworem wylotowym przystawki
podstawić miskę lub talerz.
■ Włożyć wtyczkę do gniazdka.
■ Ustawić przełącznik obrotowy na
zakres 7 (4).
■ Położyć na tacy wsypowej produkty spo-
żywcze przeznaczone do przetworzenia.
Do popychania produktów używać
popychacza.
Uwaga!
Nie wolno przetwarzać żadnych kości.
Wskazówka: mięso na tatar mielić dwa razy.
Po pracy
■ Wyłączyć urządzenie przełącznikiem
obrotowym.
■ Dźwignię blokującą odchylić do góry.
■ Przekręcić przystawkę do mielenia
mięsa w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara i zdjąć.
■ Umyć przystawkę do mielenia mięsa.
Czyszczenie i pielęgnacja
Uwaga!
Nie stosować żadnych szorujących środków
czyszczących. Powierzchnie urządzenia
mogą ulec uszkodzeniu. Przystawki do
mielenia mięsa i pojedynczych części nie
można myć w zmywarce do naczyń.
■ Odkręcić nakrętkę gwintowaną i rozło-
żyć przystawkę na części.
■ Pojedyncze części należy umyć ręcznie
i natychmiast wysuszyć.
Akcesoria dodatkowe
(do nabycia w sklepach specjalistycznych)
Uwaga!
Elementy wyposażenia dodatkowego
montować zawsze bez noża i sitka. Proszę
przestrzegać wszystkich wskazówek zawar-
tych w rozdziałach „Dla własnego bezpie-
czeństwa“, „Po pracy“ lub „Czyszczenie
i pielęgnacja“.
Przystawka do wyciskania
owoców
do wyciskania soku np. z owoców jago-
dowych, pomidorów, jabłek, gruszek,
owoców dzikiej róży (owoce dzikiej róży
należy przed wyciskaniem gotować przez
1 godzinę). Uzyskany przecier nadaje się
szczególnie dobrze do przygotowania
marmolady.
X Rysunek E:
■ Przygotowanie w taki sposób, jak
opisano dla przystawki do mielenia
mięsa. Przy składaniu przystawki do
wyciskania owoców należy pamiętać
o wszystkich potrzebnych częściach
i o kolejności ich składania.