Robert Bosch Hausgeräte GmbH 33
Obsługa
Przed pierwszym zastosowaniem dokładnie
wymyć przystawkê do mielenia miêsa, patrz
rozdział „Czyszczenie i pielêgnacja“.
Przystawkê do mielenia miêsa zmontować
w przedstawionej kolejnoœci (rysunek ).
Nakrêtki nie dokrêcać zbyt mocno.
Wło¿yć uszczelkê. Przestrzegać właœciwego
poło¿enia (rysunek )!
Rysunek
Nacisn¹ć przycisk zwalniaj¹cy blokadê
i ramiê urz¹dzenia odchylić do
pozycji 4.
Maszynkê do mielenie miêsa nało¿yć
na napêd. Zwracać uwagê na poło¿enie
zabieraka w stosunku do napêdu.
W razie potrzeby przekrêcić nieco zabierak.
Nakrêtka nie mo¿e być przy tym całkowicie
dokrêcona!
Maszynkê do mielenie miêsa przekrêcić
w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara.
Nacisn¹ć dŸwigniê blokuj¹c¹.
Teraz całkowicie dokrêcić nakrêtkê.
Nało¿yć tacê wsypow¹.
Pod otworem wylotowym przystawki
podstawić miskê lub talerz.
Wtyczkê wło¿yć do gniazdka sieciowego.
Przeł¹cznik obrotowy nastawić na
zakres 7 (4).
Produkty spo¿ywcze przeznaczone do prze-
robienia poło¿yć na tacy wsypowej.
Do popychania produktów u¿ywać
popychacza.
Uwaga!
Nie wolno mielić ¿adnych koœci.
Wskazówka: Miêso na tatar mielić dwa razy.
Po pracy
Urz¹dzenie wył¹czyć przeł¹cznikiem
obrotowym.
DŸwigniê blokuj¹c¹ odchylić do przodu.
Przystawkê do mielenia miêsa przekrêcić
w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek
zegara i zdj¹ć.
Wymyć przystawkê do mielenia miêsa.
Czyszczenie i pielêgnacja
rï~Ö~>
Nie stosować ¿adnych ostrych ani szoruj¹cych
œrodków czyszcz¹cych.
Powierzchnia urz¹dzenia mo¿e ulec
uszkodzeniu.
Przystawki do mielenia miêsa i pojedynczych
czêœci nie mo¿na myć w zmywarce do naczyñ.
Odkrêcić nakrêtkê gwintowan¹ i rozło¿yć
przystawkê na czêœci.
Pojedyncze czêœci nale¿y wymyć rêcznie
i natychmiast wysuszyć.
Wyposa¿enie dodatkowe
(do nabycia w sklepach specjalistycznych)
Uwaga!
Elementy wyposa¿enia dodatkowego monto-
wać zawsze bez no¿a i sitka.
Proszê przestrzegać wszystkich wskazówek
wrozdziałach „Zapewnienie bezpieczeñstwa
pracy“, „Po pracy“ wzglêdnie „Czyszczenie
ipielêgnacja“.
Przystawka do wyciskania owoców
do wyciskania soku np. z owoców jagodowych,
pomidorów, jabłek, gruszek, owoców dzikiej
ró¿y (owoce dzikiej ró¿y nale¿y przed
wyciskaniem gotować ok. 1 godzinê).
Uzyskany przecier nadaje siê szczególnie
dobrze do przygotowania marmolady.
Rysunek
Przygotowanie w taki sposób, jak opisano
dla przystawki do mielenia miêsa.
Zwrócić uwagê na potrzebne pojedyncze
czêœci i ich kolejnoœć przy monta¿u
przystawki do wyciskania owoców.
Najpierw nale¿y tak odkrêcić œrubê
mocuj¹c¹, aby jeszcze mokre wytłoki
wypływały swobodnie.
Nastêpnie œrubê mocuj¹c¹ nastawić w taki
sposób, aby wychodziły wytłoki o ¿¹danej
wilgotnoœci.
Wa¿na wskazówka
Zalecane wartoœci orientacyjne dla prêdkoœci
roboczej zawarte w ninejszej instrukcji obsługi,
odnosz¹ siê do urz¹dzeñ z siedmiostopniowym
przeł¹cznikiem obrotowym.
Dla urz¹dzeñ z czterostopniowym
przeł¹cznikiem obrotowym, wartoœci
orientacyjne podane s¹ w nawiasach.