Bosch MUM56340/06 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
42
pl Dla własnego bezpieczeństwa
Dla własnego bezpieczeństwa
Niniejsze wyposażenie jest przeznaczone dla robota kuchennego
MUM5... . Proszę przestrzegać instrukcji obsługi robota kuchennego
MUM5... . Niniejsze wyposażenie nadaje się do mielenia oraz mie-
szania surowego i gotowanego mięsa, słoniny, drobiu i ryby. Nie
wolno używać urządzenia do przetwarzania innych przedmiotów lub
substancji oprócz tych zaleconych przez producenta. Przy zasto-
sowaniu wyposażenia dozwolonego przez producenta możliwe są
dalsze zastosowania.
Wskazówki bezpieczeństwa dla pracy z niniejszym
urządzeniem
W Niebezpieczeństwo zranienia!
Nie wkładać rąk do otworu wsypowego; do popychania produktów
używać zawsze popychacza. Przystawkę do mielenia zakładać /
zdejmować tylko wtedy, gdy urządzenie jest wyłączone a napęd
nieruchomy.
W Uwaga!
Przystawki do mielenia używać tylko w przedstawionej pozycji robo-
czej. Przystawki do mielenia można używać tylko wtedy, gdy jest
kompletnie zmontowana. Przystawki do mielenia nie wolno nigdy
składać na korpusie urządzenia.
Opis urządzenia
X Rysunek A:
1 Przystawka do mielenia mięsa
a Nakrętka
b Sitko (średnica otworów 4,5 mm)
c Nóż
d Ślimak z zabierakiem
e Dźwignia blokady
f Uszczelka
2 Taca wsypowa
3 Popychacz
Akcesoria dodatkowe
4 Przystawka do wyciskania owoców
5 Przystawka do wyciskania ciastek
6 Przystawka do tarcia
7 Sitka
(średnica otworów 3 mm oraz 6 mm)
X Rysunek B: Pozycja robocza
Ochrona przed
przeciążeniem
Zabierak wyposażony jest w nacięcie
(miejsce przewidzianego przełomu) zapo-
biegające większemu uszkodzeniu urządze-
nia w przypadku przeciążenia przystawki
do mielenia mięsa. W razie przeciążenia
zabierak ułamie się w tym miejscu. Zabie-
rak można jednak łatwo wymienić.
Nowy zabierak można nabyć w serwisie.
43
pl
Obsługa
Obsługa
Przed pierwszym zastosowaniem dokładnie
umyć przystawkę do mielenia mięsa, patrz
rozdział „Czyszczenie i pielęgnacja“.
Ważna wskazówka
Zalecane wartości orientacyjne dla prędko-
ści roboczej zawarte w niniejszej instrukcji
obsługi odnoszą się do urządzeń z 7-stop-
niowym przełącznikiem obrotowym. Dla
urządzeń z 4-stopniowym przełącznikiem
obrotowym, wartości orientacyjne podane
są w nawiasach.
Przystawkę do mielenia mięsa zmon-
tować w przedstawionej kolejności
(rysunek A).
Nakrętki nie dokręcać zbyt mocno.
Włożyć uszczelkę. Przestrzegać właści-
wego nałożenia (rysunek C)!
X Rysunek D:
Nacisnąć przycisk zwalniający
blokadę i odchylić ramię urzą-
dzenia do pozycji 4.
Nałożyć na napęd przystawkę
do mielenia mięsa.
Zwracać uwagę na położenie zabie-
raka w stosunku do napędu. W razie
potrzeby lekko przekręcić zabierak.
Nakrętka nie może być przy tym całko-
wicie dokręcona!
Obrócić przystawkę do mielenia mięsa
w kierunku przeciwnym do ruchu wska-
zówek zegara.
Nacisnąć dźwignię blokującą.
Teraz całkowicie dokręcić nakrętkę.
Nałożyć tacę wsypową.
Pod otworem wylotowym przystawki
podstawić miskę lub talerz.
Włożyć wtyczkę do gniazdka.
Ustawić przełącznik obrotowy na
zakres 7 (4).
Położyć na tacy wsypowej produkty spo-
żywcze przeznaczone do przetworzenia.
Do popychania produktów używać
popychacza.
Uwaga!
Nie wolno przetwarzać żadnych kości.
Wskazówka: mięso na tatar mielić dwa razy.
Po pracy
Wyłączyć urządzenie przełącznikiem
obrotowym.
Dźwignię blokującą odchylić do góry.
Przekręcić przystawkę do mielenia
mięsa w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara i zdjąć.
Umyć przystawkę do mielenia mięsa.
Czyszczenie i pielęgnacja
Uwaga!
Nie stosować żadnych szorujących środków
czyszczących. Powierzchnie urządzenia
mogą ulec uszkodzeniu. Przystawki do
mielenia mięsa i pojedynczych części nie
można myć w zmywarce do naczyń.
Odkręcić nakrętkę gwintowaną i rozło-
żyć przystawkę na części.
Pojedyncze części należy umyć ręcznie
i natychmiast wysuszyć.
Akcesoria dodatkowe
(do nabycia w sklepach specjalistycznych)
Uwaga!
Elementy wyposażenia dodatkowego
montować zawsze bez noża i sitka. Proszę
przestrzegać wszystkich wskazówek zawar-
tych w rozdziałach „Dla własnego bezpie-
czeństwa“, „Po pracy“ lub „Czyszczenie
i pielęgnacja“.
Przystawka do wyciskania
owoców
do wyciskania soku np. z owoców jago-
dowych, pomidorów, jabłek, gruszek,
owoców dzikiej róży (owoce dzikiej róży
należy przed wyciskaniem gotować przez
1 godzinę). Uzyskany przecier nadaje się
szczególnie dobrze do przygotowania
marmolady.
X Rysunek E:
Przygotowanie w taki sposób, jak
opisano dla przystawki do mielenia
mięsa. Przy składaniu przystawki do
wyciskania owoców należy pamiętać
o wszystkich potrzebnych częściach
i o kolejności ich składania.
44
pl Akcesoria dodatkowe
Najpierw należy tak odkręcić śrubę
mocującą, aby jeszcze mokre wytłoki
wypływały swobodnie.
Następnie śrubę mocującą nastawić
w taki sposób, aby wychodziły wytłoki
o żądanej wilgotności.
Położyć na tacy wsypowej produkty spo-
żywcze przeznaczone do przetworzenia.
Do popychania produktów używać
popychacza.
Ustawić przełącznik obrotowy na
zakres 7 (4).
Przystawka do wyciskania
ciastek
do formowania herbatników i kruchych
ciastek.
X Rysunek F:
Przygotowanie w taki sposób, jak
opisano dla przystawki do mielenia
mięsa. Przy składaniu przystawki do
wyciskania ciastek należy pamiętać
o wszystkich potrzebnych częściach
i o kolejności ich składania.
Ciasto przygotowane do formowania
położyć na tacy wsypowej. Do popycha-
nia produktów używać popychacza.
Ustawić przełącznik obrotowy na zakres
4 (2) lub 5 (3), w zależności od kon-
systencji ciasta.
Wychodzące, uformowane ciasto
odbierać deseczką do krojenia. Jeżeli
ciasto wychodzi zbyt szybko, wyłączyć
na chwilę urządzenie.
Przystawka do tarcia
do tarcia migdałów, orzechów i wysuszo-
nego chleba lub bułek.
Uwaga!
Trzeć tylko suche orzechy i migdały – tylko
w małych ilościach!
X Rysunek G
Przygotowanie w taki sposób, jak
opisano dla przystawki do mielenia
mięsa. Przy składaniu przystawki do
tarcia należy pamiętać o wszystkich
potrzebnych częściach i o kolejności ich
składania.
Położyć na tacy wsypowej produkty spo-
żywcze przeznaczone do przetworzenia.
Do popychania produktów używać
popychacza.
Przełącznik obrotowy ustawić na zakres
3 (2) lub 4 (3) – w zależności od twardo-
ści produktów spożywczych.
Zastrzega się możliwość wprowadzania
zmian.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59

Bosch MUM56340/06 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi