Indesit PTAA 3 V instrukcja

Typ
instrukcja
In struk cja ob s∏u gi
Instalacja 2
Ustawienie i podłączenie
Przekładanie drzwi
Opis urzàdzenia 3
Widok ogólny
Uruchomienie i u˝ywanie 4-5
Uruchomienie urządzenia
Ustawienie temperatury
Wykorzystanie pełnych możliwości chłodziarki
Wykorzystanie pełnych możliwości zamrażarki
Konserwacja 6
Wyłączanie urządzenia
Czyszczenie
Unikanie pleśni i przykrych zapachów
Rozmrażanie
Wymiana żarówki
Ârodki ostro˝noÊci i porady 7
Bezpieczeństwo
Pozbywanie się odpadów
Ochrona środowiska
Rozwiàzywanie problemów 9
Serwis 10
Dane techniczne
1
PL
2-DRZWIOWA CHŁODZIARKO-ZAMRAŻARKA
Polski 1
PTAA 3 V
PL
Intalacja
PL
Zanim zaczniesz używać swojego nowego urządzenia pro si my
uważnie przeczytaj instrukcję obsługi. Są w niej za war te ważne
informacje na temat bezpiecznego użytkowania, instalowania
oraz dbania o urządzenie.
Zachowaj instrukcję na przyszłość. Gdy będziesz sprze da wał
urządzenie, przekaż ją nowemu nabywcy.
Ustawienie i podłàczenie
Ustawienie
1. Ustaw urządzenie w dobrze wentylowanym i suchym po -
miesz czeniu.
2. Nie blokuj dopływu powietrza przez kratkę umieszczoną
w dolnej, przedniej części. Sprężarka i skraplacz nag rze wa
się, w związku z tym, aby urządzenie pracowało właś ciwie
i nie zużywało nadmiernie energii potrzebna jest dobra wen -
ty lacja.
3. Należy pozostawić odstęp 10 cm między górną kra dzią
lo dówki, a ewentualną szafką i 5 cm pomiędzy bo ka mi lo -
dów ki a szafkami lub/i ścianą.
4. Upewnij się, że urządzenie jest odizolowane od wsze lkich
źródeł ciepła (bezpośrednie promieniowanie sło necz ne,
piecyk elektryczny, itp).
5. W celu zapewnienia właściwego odstępu między plecami lo -
dów ki a ścianą należy użyć dołączonego do lodówki ele -
men tu dystansowego.
Poziomowanie
1. Ustaw urządzenie na równym i twardym podłożu.
2. Jeśli podłoga nie jest idealnie równa, możesz wy po zio mo -
wać lodówkę odkręcając lub dokręcając przednie nóż ki.
Połączenia elektryczne
Po przywiezieniu urządzenia na miejsce, dokładnym usta wie niu
i wypoziomowaniu odczekaj minimum 3 godziny przed pod łą -
czeniem do sieci elektrycznej. Zanim włożysz wtycz kę do kon -
taktu upewnij się, że:
• urzą dzenie jest uziemione i wtyczka jest zgodna z prze pi sami.
gniazdko jest przystosowane do pracy z maksymalnym ob -
cią żeniem urządzenia podanym na tabliczce in for ma cyj nej,
która umieszczona jest po prawej stronie poziomej ścianki na
górze komory pod termostatem (np. 150W)
napięcie mieści się w zakresie podanym na tabliczce in for -
macyjnej, która umieszczona jest po prawej stronie poziomej
ścianki na górze komory pod termostatem (np. 220-240V)
gniazdko jest przystosowane do pracy z wtyczką urzą dze -
nia. Jeśli tak nie jest, poproś autoryzowany serwis tech ni -
czny o wy mianę wtyczki (patrz Pomoc techniczna). Nie uży -
waj przed łużaczy ani rozgałęziaczy.
! Gdy urządzenie zostanie podłączone kabel i gniazdko
elektryczne musi być łatwo dostępne.
! Kabel nie może być zagięty ani zbyt mocno zwinięty.
! Kabel powinien być regularnie sprawdzany i może być wy mie -
nia ny tylko przez autoryzowany serwis (patrz Pomoc tech -
niczna).
! Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności w przy -
padku nieprzestrzegania powyższych warunków.
Przekładanie drzwi
Jeżeli istniej potrzeba zmiany kierunku otwierania drzwi w waszej
lodówce, należy skontaktować się z autoryzowanym serwisem.
Przekładanie drzwi
2
1
2
3
4
5
3
mm
Opis urzàdzenia
Opisy zawarte w instrukcji odnoszą się do różnych modeli lodówek. Dlatego rysunki mogą nieco różnić się od zakupionego
modelu. Dokładnych informacji szukaj na następnych stronach.
3
PL
Przedział do
ZAMRAŻANIA
i PRZECHOWYWANIA
PRODUKTÓW
ZAMROŻONYCH
Pokrętło TERMOSTATU
NAWIEW
Wyjmowana półeczka
z pokrywką
i POJEMNIKIEM
NA JAJKA*
Wyjmowane półeczki
na RÓŻNE PRODUKTY•
Wyjmowana półeczka
na BUTELKI
Wyjmowane PÓŁECZKI •
PÓŁKA NA WINO*
Pojemnik
na OWOCE i WARZYWA
Regulowane NÓŻKI
* Dostępne w niektórych modelach
• Występują w różnej ilości i/lub pozycji
Uruchomienie
i u˝ywanie
PL
Uruchomienie urzàdzenia
! Zanim uruchomisz urządzenie, przeczytaj instrukcję
instalacji (patrz Instalacja).
! Zanim podłączysz urządzenie dobrze wyczyść komorę
i akcesoria letnią wodą i sodą oczyszczoną.
1. Włóż wtyczkę do kontaktu i upewnij się, że świeci wew -
nęt rzna lampka.
2. Ustaw pokrętłem TERMOSTATU żądaną temperaturę. Po
kil ku godzinach będziesz mógł wkładać produkty do lo -
dówki.
Ustawienie temperatury
Temperaturę wewnątrz komory, lodówka reguluje sa mo -
czyn nie zgodnie z ustawieniem pokrętła termostatu.
1 = mniej intensywne chłodzenie
5 = najbardziej intensywne chłodzenie
Najlepiej jest ustawić pokrętło termostatu w położeniu
środkowym.
Aby zwiększyć ilość dostępnej przestrzeni w środku lo dówki
należy najoptymalniej rozmieścić produkty na półkach lo -
dów ki. Na tylnej ściance przedziału chłodziarki znajduje się
„obszar chłodzenia”. Podczas pracy urządzenia panel ten
może pokryć się szronem lub kropelkami wody w za leż noś -
ci od tego czy w danej chwili sprężarka agregatu chło dzą -
ce go jest włączona czy nie. Nie należy przejmować się więc
takimi zjawiskami, gdyż są to objawy normalnej pracy lo -
dów ki.
Jeśli pokrętło termostatu zostanie ustawione w jednym
z wyż szych położeń oraz jeśli lodówka jest mocno zała do -
wa na, a temperatura otoczenia wysoka, agregat chłodzący
lodówki może w takiej sytuacji pracować nieprzerwanie,
powodując powstawanie oszronienia na tylnej ściance lo -
dówki, które wpływa na zwiększenie zużycia energii.
Aby uniknąć tej sytuacji, lepiej jest ustawić pokrętło ter mos -
ta tu w niższym położeniu, tak aby lodówka mogła się sa -
mo czyn nie odszraniać.
Nawiew
W przedziale chłodziarki zainstalowano specjalny NAWIEW,
który umożliwia osiągnięcie optymalnego czasu prze cho -
wy wana produktów żywnościowych i jednocześnie uprasz -
cza obsługę lodówki dzięki następującym cechom:
Szybkie przywracanie temperatury: po otwarciu drzwi tem -
pe ra tura osiąga szybko wartość optymalną, co polepsza
wa runki przechowywania.
zapewnianie bardziej jednorodnego rozkładu temperatury
we wnętrzu lodówki, dzięki czemu możliwe jest prze cho -
wy wa nie dowolnego rodzaju produktach na dowolnych
pół kach.
utrzymywanie wyższego poziomu wilgotności, co umoż -
li wia dłuższe przechowywanie żywności.
A – nawiewane powietrze, schładzane przez kontakt z zim -
ną ścianką
B – zasysanie cieplejszego powietrza
PÓŁKI: w komorze chłodziarki
znaj dują się wyjmowane półki
(szklane lub druciane), które dzięki
prowadnicom można zamocować
na dowolnej wysokości. Umożliwia
to wstawianie do chłodziarki także
dużych garnków i po jem ni ków.
Wskaźnik TEMPERATURY*
Chłodziarka została wyposażona w specjalny wskaźnik
temperatury, żeby precyzyjnie ustalić najzimniejsze miejs -
ce. Należy upewnić się czy na wskaźniku pojawia się na pis
„OK”.
Przy właściwej temperaturze
napis jest wyraźny
Jeżeli temperatura jest za wysoka napis „OK” jest nie wi -
docz ny. Należy skorygować ustawienie termostatu, prze krę -
cić na wyższą pozycję. Po każdej zmianie nastawienia na -
leży odczekać ok. 10 godzin, żeby temperatura się us ta li ła.
UWAGA: Włożenie dużej ilości nowych produktów, nie
zam knięcie drzwi przez dłuższy czas, lub po częstym ot wie -
ra niu drzwi wskaźnik może nie pokazywać napisu „OK”.
Jest to całkiem normalne. Przed regulowaniem ter mos tatu
na leży odczekać 10 godzin.
*Dostępne tylko w niektórych modelach
1
2
4
1
2
A
B
B
B
A
1
2
Wykorzystanie pełnych mo˝liwoÊci
chłodziarki
Używaj pokrętła termostatu do ustawienia temperatury
(patrz Opis).
Do lodówki wkładaj tylko zimne lub chłodne produkty,
lecz nie gorące (patrz Środki ostrożności i ostrzeżenia).
Pamiętaj, że jedzenie gotowane nie przetrwa dłużej niż
surowe.
Nie przechowuj płynów w otwartych pojemnikach. Zwięk -
szają one wilgotności powietrza w lodówce i mo gą się
skraplać.
Higiena ˝ywnoÊci
Po pierwsze ze świeżo zakupionych produktów należy
zdjąć papierowe opakowania, podstawki lub inne opa ko -
wa nia, które mogą powodować namnażanie się bakterii i
zab rudzenie twojej chłodziarki.
Żywność należy zabezpieczyć (w szczególności szybko
psu jącą się i wydzielającą intensywny zapach) żeby unik -
nąć jej wzajemnego kontaktu, nie dopuścić do prze -
miesz cza nia się bakterii, a także przenikania mocnych
zapachów.
• Rozmieszczenie produktów żywnościowych musi umoż -
li wiać swobodną cyrkulację powietrza.
• Chło dziarkę należy utrzymywać w czystości, nie sto so -
wać ostrych środków czyszczących.
Produkty przeterminowane należy niezwłocznie usunąć
z chło dziarki.
Produkty szybko psujące się (ser, świeża ryba, mięso itp.)
należy przechowywać w najchłodniejszym miejscu, nad
pojemnikiem na warzywa.
Wykorzystanie pełnych możliwości zamrażarki
Nie wolno ponownie zamrażać produktów, które zostały
roz mrożone (choćby częściowo). Produkty takie należy
przy go tować (upiec lub ugotować), następnie bądź skon -
su mować je w ciągu 24 godzin, bądź ponownie zamrozić.
Podczas zamrażania produktów należy zwrócić szczególną
uwagę, aby nie stykały się one z innymi, zamrożonymi już
produktami znajdującymi się w zamrażarce.
W zamrażarce nie wolno zamrażać butelek, ponieważ pod -
czas zamrażania mogą one eksplodować (po zamrożeniu,
pły ny zwiększają swoją objętość).
Na tabliczce umieszczonej po lewej stronie szuflady na
warzywa podano maksymalne dzienne ilości produktów,
które mogą zostać zamrożone w lodówce (np. Kg/24h: 4)
Aby uzyskać jak najlepszą jakość zamrażanych produktów
żywnościowych i ułatwić ich rozmrażanie należy zamrażać
je w małych porcjach. Pozwoli to uzyskać dużą szybkość
i równomierność zamrażania. Na opakowaniu zam ra ża ne -
go produktu warto zaznaczyć jego zawartość oraz datę
zam ro żenia.
! Podczas zamrażania nie należy otwierać drzwiczek
zamrażarki.
! W przypadku awarii zasilania nie należy otwierać drzwi -
czek zamrażarki. Pozwoli to maksymalnie długo utrzymać
niską temperaturę panującą w jej wnętrzu, dzięki czemu
możliwe będzie przechowywanie zamrożonych produktów
w stanie nienaruszonym przez czas od 9 do 14 godzin.
! Jeśli temperatura w pomieszczeniu, w którym za in sta lo wa -
no lodówkę przez dłuższy czas będzie niższa od 14°C,
wówczas chłodziarka nie będzie mogła schłodzić się do
właściwej temperatury, a czas przechowywania produktów
będzie znacznie krótszy. W takiej sytuacji, zamrożone pro -
duk ty należy konsumować nieco szybciej.
5
PL
Konserwacja
PL
Wyłàczanie urzàdzenia
W czasie czyszczenia i konserwacji należy odłączyć urzą -
dze nie od sieci. Nie wystarcza ustawienie pokrętła ter mos -
ta tu w położeniu (urządzenie wyłączone) do wy eli mi no -
wa nia połączenia elektrycznego.
Czyszczenie urzàdzenia
Części wewnętrzne i zewnętrzne, a także gumowe usz -
czel ki mogą być czyszczone przy użyciu ścierki zwilżonej
letnią wodą z dodatkiem oczyszczonej sody lub neu tral -
nych środ ków czyszczących. Nie używaj roz pusz czal ni -
ków, środków ścier nych, wybielaczy ani amoniaku.
• Elementy wyjmowalne mogą być myte w gorącej wodzie
z mydłem lub płynem do mycia naczyń. Należy dokładnie
je wypłukać i wysuszyć.
• Z tyłu urządzenia zbiera się kurz. Można go usunąć przy
pomocy odkurzacza, uważając by niczego nie uszkodzić,
a moc ssania ustawić na średnią wartość. Należy bez wz -
glę d nie pamiętać o odłączeniu urządzenia od zasilania.
Unikanie pleÊni i nieprzyjemnych zapachów
Urządzenie zostało zrobione z bezzapachowych, hi gie -
nicz nych materiałów. Aby utrzymać w lodówce czystość
i po rzą dek oraz zapobiegać przykrym zapachom, je dze -
nie na le ży zawsze przechowywać odpowiednio zam k nię -
te i przy kry te.
Jeśli chcesz wyłączyć urządzenie na dłuższy okres czasu,
wy czyść je w środku i zostaw drzwi otwarte.
Rozmrażanie
Nie należy posługiwać się narzędziami lub innymi przed -
mio tami, poza zalecanymi przez producenta, w celu przys -
pie szenia procesu rozmrażania.
Rozmrażanie chłodziarki
Chłodziarka posiada funkcję automatycznego rozmrażania:
woda odprowadzana jest do tyłu urządzenia przez spec jal -
ny odpływ (patrz rysunek), tam na skutek ciepła wyt wa rza -
ne go przez kompresor odparowuje. Nie istnieje więc ko -
niecz ność rozmrażania lodówki ręcznie. Trzeba na to miast
dbać o czystość otworu odpływowego, tak by woda mog -
ła swobodnie stamtąd odpływać.
Rozmrażanie komory
zamrażarki
Należy regularnie usuwać
osadzający się szron
i lód wy ko rzys tując
w tym celu załączoną
skrobaczkę (w żadnym
wypadku nie stosować
noża).
Jeśli warstwa szronu jest grubsza od 5 mm należy roz mro -
zić urządzenie. W tym celu należy:
1. Ustawić pokrętło termostatu w położeniu .
2. Zapakować zamrożone potrawy w gazety i wstawić je do
lodówki lub do innego, chłodnego miejsca.
3. Zostawić drzwiczki lodówki uchylone i odczekać, aż lód
cał ko wi cie rozpuści się. Na czas rozmrażania, do zam ra -
żarki można wstawić miskę z ciepłą wodą, co przys -
pieszy pro ces rozmrażania.
4. Po umyciu i wysuszeniu komory zamrażarki, należy włą -
czyć urządzenie.
5. Przed włożeniem produktów należy odczekać ok. 2 go -
dzin, do momentu osiągnięcia właściwych parametrów
zam ra żarki.
Wymiana ˝arówki
Aby wymienić żarówkę w wewnętrznej lampce lodówki, od -
łącz urządzenie od sieci. Postępuj zgodnie z instrukcją
poniżej.
Zdejmij osłonę lampki
jak pokazano na rysunku.
Wymień żarówkę
na taką samą, o mocy
nieprzekraczającej 15W
lub 25W.
6
1
2
Ârodki ostro˝noÊci
i porady
! Urządzenie zostało zaprojektowane i wyprodukowane
zgod nie z międzynarodowymi normami bezpieczeństwa.
Dla bezpieczeństwa podano poniższe zalecenia, których
trzeba bezwzględnie przestrzegać.
Urządzenie zostało wykonane zgodnie
z Europejskimi Dyrektywami.
– 2006/95/WE LVD (Niskie Napięcie)
– 2004/108/WE EMC (Kompatybilność
Elektromagnetyczna)
– 2002/96/CE
Bezpieczeństwo
• Urządzenie przeznaczone jest do zainstalowania wy łącz -
nie w pomieszczeniach zamkniętych. Pod żadnym po zo -
rem nie może pracować na zewnątrz, nawet w za da -
szonych pomieszczeniach. Wystawianie chłodziarki na
wpływ czyn ników atmosferycznych jest bardzo nie bez -
piecz ne. Mini mal na temperatura użytkowania produktu
16 °C w/g PN-89/M-41105 (Polska Norma)
• Chłodziarka musi być podłączona do gniazda za si la ce -
go z bolcem ochronnym. W przypadku uszkodzenia prze -
wo du zasilającego naprawy dokonuje technik z au to ry zo -
wanego serwisu.
Urządzenie może być użytkowane tylko przez osoby
dorosłe, zgodnie ze swoim przeznaczeniem, do prze cho -
wy wania produktów żywnościowych zgodnie z za le ce nia -
mi zawartymi w instrukcji.
Nie wolno dotykać ani obsługiwać urządzenia mokrymi
rękami, mając bose lub mokre stopy.
Nie zaleca się używania przedłużaczy i rozgałęziaczy.
Jeśli chłodziarka jest zainstalowana między meblami na -
le ży zwrócić uwagę, aby kabel zasilający nie był przy g nie -
cio ny lub zagięty.
Nie wolno ciągnąć kabla lub urządzenia w celu wy ciąg -
nię cia wtyczki z kontaktu, jest to bardzo niebezpieczne.
Nie wolno dotykać wewnętrznych części chłodzących,
szcze gólnie mokrymi rękami, gdyż można się poparzyć
lub zranić. Nie należy wkładać do ust kostek lodu zaraz
po wyjęciu ich z zamrażarki, gdyż można się zranić.
Przed przystąpieniem do czyszczenia chłodziarki należy
odłączyć urządzenie od źródła zasilania (wyciągając
wtycz kę lub wyłączając główny bezpiecznik w miesz -
kaniu), nie wystarczy przekręcić termostatu do pozycji
w ce lu odłączenia urządzenia od zasilania.
• Jeśli chłodziarka ma zastąpić chłodziarkę starszego typu
zaopatrzoną w zamek zatrzaskowy lub rygiel, przed wy -
rzu ceniem urządzenia należy koniecznie usunąć lub
zniszczyć zamek. Dzięki temu unikniemy ewentualnego
nieszczęśliwego wypadku wskutek przypadkowego
zamknięcia bawiących się dzieci wewnątrz urządzenia.
• W przypadku awarii, należy przed wezwaniem specjalisty
z serwisu przeczytać rozdział „Ewentualne usterki” w celu
usunięcia ewentualnej usterki. Nie należy samodzielnie
przeprowadzać żadnych dalszych prac, szczególnie przy
mechanizmach wewnętrznych urządzenia.
• Nie należy używać urządzeń elektrycznych wewnątrz ko -
mo ry do przechowywania żywności, jeżeli nie są one
zalecane przez producenta.
Do oczyszczania szronu nie stosować innych narzędzi niż
dołączona skrobaczka.
Nie wkładać do buzi kostek lodu wyjętych z zamrażalnika.
Urządzenie to nie jest przeznaczone do użytkowania
przez osoby (w tym dzieci), którym możliwości fizyczne,
czuciowe lub psychiczne, lub brak doświadczenia i zna -
jo mości sprzętu nie pozwala używać bezpiecznie sprzętu
bez nadzoru lub instrukcji.
Wszelkie elementy opakowania (torby plastykowe, pianka
poliestrowa, gwoździe, itp.) należy przechowywać w miej s -
cach, do krych nie mają dostępu dzieci, ponieważ ele -
men ty te mogą być dla nich niebezpieczne.
Pozbywanie się odpadów
• W trosce o środowisko naturalne rezerwujemy sobie pra -
wo do stosowania komponentów wytwarzanych z su row -
ców wtórnych, co obniża koszty konsumentom i zmniej -
sza zanieczyszczenia.
• Pozbywanie się materiałów opakowaniowych: przes trze -
gać miejscowych przepisów, co pozwoli na ponowne wy -
ko rzys tanie opakowań
• Pozbywanie się starej lodówki: przed oddaniem urzą dze -
nia na złom, należy odciąć kabel sieciowy.
To urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Eu ro -
pejs ką 2002/96/WE oraz polską Ustawą o zużytym sprzęcie
elektrycznym i elektronicznym symbolem przekreślonego
kontenera na odpady.
Takie oznakowanie informuje, że sprzęt ten, po
okre sie jego użytkowania nie może być umiesz -
cza ny łącznie z innymi odpadami po cho dzą cy mi
z gospodarstwa domowego.
Użytkownik jest zobowiązany do oddania go prowadzącym
zbieranie zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego.
Prowadzący zbieranie, w tym lokalne punkty zbiórki, sklepy
oraz gminne jednostki, tworzą odpowiedni system umoż -
liwiający oddanie tego sprzętu.
Właściwe postępowanie ze zużytym sprzętem elektrycznym
i elektronicznym przyczynia się do uniknięcia szkodliwych
dla zdrowia ludzi i środowiska naturalnego konsekwencji,
wynikających z obecności składników niebezpiecznych
oraz niewłaściwego składowania i przetwarzania takiego
sprzętu.
7
PL
PL
Ochrona środowiska
• Urządzenie należy zainstalować w pomieszczeniu z dob -
rą wentylacją. Urządzenie nie powinno być wys ta wio ne
na bezpośrednie działanie słońca, stać obok kuchenki
elektrycznej i tym podobnych.
Należy wystrzegać się zbyt częstego otwierania drzwi
i zbyt długiego trzymania ich w pozycji otwartej, wtedy
tracimy najwięcej energii.
• Nie wolno zbyt mocna zapełniać lodówki. Zimne po wiet -
rze musi mieć możliwość swobodnej cyrkulacji wewnątrz
urządzenia. W przeciwnym razie produkty mogą być
niedokładnie chłodzone i kompresor może pracować bez
przerwy.
Nie wkładać gorących potraw do lodówki, gdyż spo wo -
duje to podniesienie się temperatury i niepotrzebną pracę
kompresora, a w efekcie stratę energii elektrycznej.
Jeżeli zajdzie taka potrzeba należy rozmrażać urządzenie.
Gruba warstwa lodu utrudnia sprawne działanie zam ra -
żar ki i dodatkowo powoduje zwiększenie zużycia energii
elektrycznej.
Należy regularnie sprawdzać stan uszczelki. Uszczelka
powinny być czysta i elastyczna by dobrze przylegała do
drzwi i zapobiegała wydostawaniu się zimna na zewnątrz.
8
Rozwiàzywanie
problemów
9
PL
Jeśli urządzenie przestanie działać, to przed wezwaniem serwisu, należy upewnić się, czy problemu nie da się rozwiązać
samodzielnie posługując się wskazówkami z poniższej listy
Problem • Prawdopodobna przyczyna / rozwiązanie Wewnętrzne oświetlenie nie świeci się
Urządzenie nie jest podłączone do zasilania sieciowego, lub wtyczkę włożono
niedokładnie, tak, że nie ma styku.
Wystąpiła awaria zasilania. • Chłodziarko-zamrażarka słabo chłodzi Drzwi niedokładnie się zamykają, uszczelka
jest brudna lub zużyta.
• Drzwi są za często otwierane.
• Pokrętło termostatu znajduje się na niewłaściwej pozycji.
• Chłodziarka jest przepełniona.
• Temperatura otoczenia jest niższa niż 14°C. Produkty w chłodziarce zamarzają
Pokrętło termostatu jest na niewłaściwej pozycji.
• Produkty dotykają do tylnej, najzimniejszej ściany chłodziarki.
Agregat pracuje bez przerwy • Drzwi nie są dobrze zamknięte lub były przez dłuższy czas otwarte.
• Temperatura na zewnątrz jest bardzo wysoka.
• Grubość warstwy szronu przekracza 2-3 mm (zobacz rozdział KONSERWACJA).
Urządzenie nadmiernie • Chłodziarka nie stoi na płaskim podłożu (zobacz rozdział INSTALACJA).
hałasuje • Jest zainstalowana między przedmiotami, które wibrując hałasują.
• Gaz chłodzący wytwarza lekki hałas także, gdy agregat nie pracuje (nie jest to wadą).
Zewnętrzne elementy • Podgrzewanie niektórych elementów jest konieczne i służy do zapobiegania
lodówki są gorące powstawaniu nadmiaru szronu.
Tylna ścianka w komorze • Świadczy to o prawidłowej pracy urządzenia.
chłodziarki raz jest pokryta
lodem, a następnie spływają
po niej krople wody
W dolnej części lodówki • Otwór odpływowy wody zatkał się (zobacz rozdział KONSERWACJA).
gromadzi się woda
Serwis
PL
Przed wezwaniem pracownika serwisu
• Sprawdzić, czy nieprawidłowego działania chłodziarki nie mogą Państwo usunąć samodzielnie.
• Jeśli tak nie jest, należy skontaktować się z au to ry zo wa nym Centrum Serwisowym, którego numer telefoniczny po dano
na karcie gwarancyjnej.
Osobie przyjmującej zgłoszenie
przekazać nas pu ce informacje:
• rodzaj problemu
• model urządzenia (numer Mod.)
• numer seryjny urządzenia (S/N)
Informacje te można znaleźć na tabliczce znamionowej
umiesz czonej na prawej, bocznej ściance górnej części
chłodziarki.
! Należy zawsze wzywać pracowników autoryzowanego ser -
wisu i żądać montowania oryginalnych części zamiennych.
DANE TECHNICZNE
Model PTAA 3 V X Typ chłodziarko-zamrażarka
Producent Indesit Company
Pojemność chłodziarki netto l 265
Pojemność zamrażarki netto l 79
Zużycie energii kW24/h 281
Klasa energetyczna A+
Zdolność zamrażania kg/24h 4
Utrzymanie temperatury
przy braku zasilania (autonomia) h 22
Klasa klimatyczna N-ST
Poziom głośności dB(A) 41
Ilość gwiazdek – zamrażarka ****
Gaz R600
Wartość zabezpieczenia elektrycznego Patrz na tabliczkę znamionową
Napięcie znamionowe Patrz na tabliczkę znamionową
Częstotliwość Patrz na tabliczkę znamionową
Urządzenie jest zgodne z następującymi dyrektywami
Unii Europejskiej oraz z Polskimi Normami Krajowymi
– 2006/95/WE LVD (Niskie Napięcia)
– 2004/108/WE EMC (Kompatybilność Elektromagnetyczna)
Producent zastrzega, iż podane parametry dotyczące charakterystyki pracy
urządzenia (pobór prądu itd.) są wielkościami średnimi uzyskanymi
podczas testów i mogą ulegać zmianie wraz ze zmianą warunków eksploatacyjnych.
10
Mod.
RG 2330
TI
Cod.
93139180000 S/N 704211801
220 - 240 V- 50 Hz 150 W
W
Fuse
A
Max 15 w
Total
Gross
Bruto
Brut
Compr.
Kompr.
Syst.
R 134 a
kg 0,090
Gross
Bruto
Brut
340
Net
Util
Utile
Gross
Bruto
Brut
Freez. Capac
Poder de Cong
75
Made in Italy 13918
Test
P.S-I.
Pressure
HIGH-235
LOW 140
kg/24 h
4,0
Class
Clase
N
Classe
model serial number
model seria, numer
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10

Indesit PTAA 3 V instrukcja

Typ
instrukcja

Powiązane artykuły