3
WAŻNE INSTRUKCJE ZAPEWNIAJĄCE BEZPIECZEŃSTWO
TWOJE BEZPIECZEŃSTWO I BEZPIECZEŃSTWO INNYCH OSÓB JEST DLA NAS BARDZO WAŻNE
Niniejsza instrukcja i samo urządzenie zawierają ważne informacje o bezpieczeństwie, z którymi należy się zapoznać i zawsze
stosować się do nich.
Jest to symbol niebezpieczeństwa, który dotyczy bezpieczeństwa i ostrzega użytkowników i inne osoby o możliwych zagrożeniach.
Wszystkie komunikaty o bezpieczeństwie są poprzedzone symbolem niebezpieczeństwa i następującym sformułowaniem:
Wskazuje na niebezpieczną sytuację, w przypadku wystąpienia której dojdzie do poważnych obrażeń ciała.
Wskazuje na niebezpieczną sytuację, w przypadku wystąpienia której może dojść do poważnych obrażeń ciała.
Wszystkie komunikaty odnoszące się do bezpieczeństwa określają potencjalne zagrożenie i wskazują w
jaki sposób zmniejszyć ryzyko obrażeń ciała, uszkodzeń i porażenia prądem wskutek niewłaściwego użycia
urządzenia. Pamiętaj o następujących rzeczach:
- Podczas rozpakowywania i instalacji używaj rękawiczek ochronnych.
- Przed instalacją urządzenie powinno być odłączone od sieci elektrycznej.
- Instalację i konserwację powinien przeprowadzać technik-specjalista zgodnie z instrukcjami producenta oraz
obowiązującymi miejscowymi przepisami. Nie naprawiaj ani nie wymieniaj żadnej części urządzenia jeżeli
nie określono tego bezpośrednio w instrukcji obsługi.
- Urządzenie musi być uziemione.
- Kabel zasilający musi być wystarczająco długi, by łączył urządzenie zamontowane w szafce z siecią
elektryczną.
- Aktualne przepisy bezpieczeństwa wymagają zastosowania wielobiegunowego wyłącznika z minimalną
przerwą 3 mm.
- Nie używaj gniazd do jednoczesnego zasilania wielu urządzeń ani przedłużaczy.
- Nie ciągnij za kabel zasilający.
- Użytkownik nie powinien mieć dostępu do elektrycznych części po przeprowadzeniu instalacji.
- Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku w domu, do gotowania żywności. Nie wolno go
wykorzystywać do innych celów (na przykład do ogrzewania pomieszczeń). Producent nie ponosi
odpowiedzialności za nieodpowiednie użycie lub niewłaściwe ustawienie sterowania płyty.
- Urządzenie i części, które są dostępne, są gorące podczas użytkowania. Należy zachować ostrożność i
unikać dotykania elementów grzejnych. Bardzo małe (0-3 lata) i małe dzieci (3-8 lat) nie powinny przebywać
koło płyty grzewnej jeżeli nie są pod ciągłym nadzorem.
- Dzieci w wieku 8 lat i starsze oraz osoby z ograniczeniami zycznymi, czuciowymi lub umysłowymi bądź
brakiem doświadczenia albo wiedzy, mogą używać urządzenie jeśli odbywa się to pod nadzorem lub jeśli
zostały poinstruowane o bezpiecznym użyciu urządzenia i rozumieją związane z tym zagrożenia. Dzieci nie
powinny bawić się urządzeniem. Czyszczenie i czynności obsługowe wykonywane przez użytkownika nie
powinny być wykonywane przez dzieci niebędące pod nadzorem.
- Nie należy używać elementów grzewnych urządzenia w trakcie używania urządzenia lub po jego zakończeniu.
Urządzenie nie powinno stykać się ze ścierkami lub innymi palnymi materiałami do momentu całkowitego
wystudzenia.
- Nie wolno kłaść palnych materiałów na urządzeniu lub w jego pobliżu.
- Olej i tłuszcze ogrzane do zbyt wysokiej temperatury mogą łatwo ulec zapaleniu. Należy zachować ostrożność
podczas przyrządzania potraw z dużą ilością tłuszczu lub oleju.
- W komorze pod urządzeniem należy zamontować półkę-przegrodę (niedołączona do produktu).
- W razie popękania powierzchni należy wyłączyć urządzenie, by uniknąć możliwości porażenia prądem
(dotyczy tylko urządzeń ze szklaną powierzchnią).
- Urządzenie nie jest przeznaczone do współpracy z zewnętrznym zegarem sterującym lub oddzielnym
systemem zdalnego sterowania.
- Gotowanie na płycie potraw zawierających tłuszcz lub olej bez dozoru może być niebezpieczne i doprowadzić
do pożaru. NIE WOLNO gasić pożaru wodą. W takiej sytuacji należy wyłączyć urządzenie i przykryć płomień
np. pokrywką lub kocem gaśniczym.
Przechowywanie rzeczy na powierzchniach do gotowania grozi pożarem.
- Nie należy stosować parowych urządzeń do czyszczenia.
- Na powierzchni płyty nie wolno kłaść takich metalowych przedmiotów jak noże, widelce łyżeczki i pokrywki,
gdyż mogą ulec nagrzaniu.
- Po użyciu należy wyłączyć element płyty grzewnej przy pomocy układu sterowania i nie opierać się wyłącznie
na wskazaniach czujnika naczynia (dotyczy tylko indukcyjnych płyt grzewnych).