7
*Opcjadostępnawyłączniewwybranychmodelach.Abysprawdzić,czyfunkcjajestdostępnadlaposiadanegomodelu,zapoznajsię
zeSKRÓCONĄINSTRUKCJĄOBSŁUGI.
OWOCE I WARZYWA
ŻYWNOŚĆ CZAS
PRZECHOWYWANIA
(miesiące)
Owoce
Jabłka 12
Morele 8
Jeżyny 8-12
Czarneiczerwone
porzeczki
8-12
Wiśnie 10
Brzoskwinie 10
Gruszki 8-12
Śliwki 10
Maliny 8-12
Truskawki 10
Rabarbar 10
Sokiowocowe
(pomarańczowy,
cytrynowy,grejpfrutowy)
4-6
Warzywa 8-10
Szparagi 6-8
Bazylia 12
Fasola 8-10
Karczochy 8-10
Brokuły 8-10
Brukselka 8-10
Kalafior 10-12
Marchew 6-8
Seler 8
Grzyby(pieczarki) 6-8
Pietruszka 10-12
Papryka 12
Groszek 12
Fasolkaszparagowa 12
Szpinak 8-10
Pomidory 8-10
Cukinia
Zalecamyoznaczanieidatowanieżywnościmrożonej.
Etykietapomożewidentyfikowaniuartykułuiokreśleniu,
kiedypowinienzostaćzużyty,byniestraciłwartości
odżywczych.Nienależyponowniemrozićrozmrożonej
żywności.
4.2. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE MROŻENIA I
PRZECHOWYWANIA ŚWIEŻEJ ŻYWNOŚCI
• Przedzamrożeniemowinąćizabezpieczyćświeżą
żywność,używając:foliialuminiowej,foliikuchennej,
szczelnychworkówplastikowych,pojemników
plastikowychzpokrywkamilubspecjalnych
pojemników,oilesąodpowiedniedozamrażania
żywności.
• Abyzapewnićwysokąjakośćzamrażania,produkty
spożywczemusząbyćświeże,dojrzałeinajwyższej
jakości.
• Świeżewarzywaiowocepowinnybyćzamrażane
jaknajszybciejpozebraniu,abyzachowałypełne
wartościodżywcze,konsystencję,kolorismak.
Niektóregatunkimięs,szczególniedziczyzna,powinny
przezpewienczaswisiećprzedzamrożeniem.
Uwaga:
• Ciepłążywnośćnależyzawszeschłodzićprzed
umieszczeniemwzamrażarce.
• Całkowicielubczęścioworozmrożonążywność
należyjaknajszybciejspożyć.Rozmrożonej
żywnościnienależyponowniezamrażać,chyba
żezostanieugotowana.Rozmrożonążywnośćpo
ugotowaniumożnazamrozićponownie.
• Nienależyzamrażaćbutelekzpłynami.
4.3. KORZYSTANIE Z WKŁADÓW CHŁODZĄCYCH*
Wkładychłodzącepomagająutrzymaćżywnośćw
staniezamrożeniawprzypadkuawariizasilania.Aby
optymalniejewykorzystać,należyumieścićjenad
żywnościąprzechowywanąwgórnejczęścikomory.
4.4. ŻYWNOŚĆ MROŻONA: WSKAZÓWKI
DOTYCZĄCE KUPOWANIA
Kupowanieproduktówmrożonych:
• Należysprawdzić,czyopakowanieniejest
uszkodzone(żywnośćmrożonawuszkodzonym
opakowaniumożetracićwartośćodżywczą).Jeśli
opakowaniejestnapuchniętelubmaśladywilgoci,
prawdopodobnieproduktniebyłprzechowywany
woptymalnychwarunkachidoszłodojego
rozmrożenia.
• Robiączakupy,należykupowaćproduktymrożone
podkoniecwizytywsklepieiprzechowywaćjew
izolacyjnejtorbiechłodniczej.
• Popowrociedodomunależynatychmiastumieścić
mrożonążywnośćwzamrażarce.
• Jeśliżywnośćzostałarozmrożona,nawetczęściowo,
nienależyjejponowniezamrażać.Spożyćprzed
upływem24godzin.
• Należyunikaćlubograniczyćdominimumzmiany
temperatury.Należyprzestrzegaćdatyprzydatności
dospożyciapodanejnaopakowaniu.
• Należyzawszeprzestrzegaćzaleceńdotyczących
przechowywaniapodanychnaopakowaniu.