19810-56

Russell Hobbs 19810-56, 155370, 19810 Instrukcja obsługi

  • Cześć! Jestem chatbotem AI, który pomoże Ci z Russell Hobbs 19810-56 Instrukcja obsługi. Zapoznałem się już z dokumentem i mogę pomóc w prosty i zrozumiały sposób.
42
Instrukcję naly przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy
urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
A WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
1 Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania przez osoby ( w tym dzieci) o
ograniczonej zdolności fizycznej, czuciowej lub psychicznej, lub osoby nie mające
doświadczenia lub znajomości sprzętu, chyba że odbywa się to pod nadzorem lub zgodnie z
instrukcją użytkowania sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające za ich
bezpieczeństwo. Należy zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
2 Stosować nasadkę tylko do produktu 18553-56.
3 Ostrożnie obchodzić się z ostrzami – są ostre.
4 Nie używaj palców ani sztućców do przepychania żywności w dół rurki - tylko
popychacza.
5 Nigdy nie używaj urdzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem określonym w niniejszej
instrukcji.
6 W celu uniknięcie przegrzania urządzenia, nie należy użytkować urządzenia w sposób ciągły
dłużej jak przez 10 minuty. Po 10 minutach przerwać pracę na co najmniej 10 minuty.
7 Przed zakładaniem lub zdejmowaniem przystawek odłączyć urządzenie od sieci
8 Nigdy nie używaj uszkodzonego urdzenia lub jeśli zaczęło wadliwie działać.
tylko do użytku domowego
C MONTAŻ
1 Włóż wałek w korpus.
2 Tył wałka powinien wystawać około 14 mm z tyłu korpusu.
3 Załóż nóż na czole wałka.
4 aska strona noża powinna być skierowana do sitka.
5 Zamocuj kreś z sitek.
6 Wycięcie na krawędzi sitka powinno wejść w występ z przodu korpusu.
7 Zamocuj nakrętkę pierścienia z przodu korpusu i dokręć ręką.
8 Nie użyj nadmiernej siły, możesz uszkodzić gwint.
9 Wyłączyć urdzenie () i wyciągnąć przewód z gniazdka sieciowego.
10 Otwórz ramię.
11 Pociągnij zatrzask i przytrzymaj.
12 Wciśnij tył korpusu w ramię urdzenia.
13 Być może, trzeba będzie przekręcić, aby wpasować tył wałka w napęd.
14 Po odpowiednim ustawieniu napędu, obróć korpusem, aż rura znajdzie się w położeniu
pionowym.
15 Zwolnij zatrzask - powinien znaleźć się w otworze pod tem korpusu.
16 Nasadź tackę na rurę.
17 Załóż korek na popychacz i włóż popychacz w rurę.
18 Przy wylocie maszynki umieść miskę, która będzie odbierać zmielone mięso.
19 Miskę można odwrócić i przykryć nią tackę.
C MIELENIE
20 Pokrój mięso w kostki 25 mm i ułóż je na tacce.
21 Włóż wtyczkę w gniazdko sieciowe.
22 Wybierz prędkość 4 lub wyższą.
23 Wyjmij popychacz i dodaj składniki przez rurkę.
24 Włóż ponownie popychacz, i użyj go do delikatnego przepchnięcia składników przez rurkę.
25 Po zmieleniu mięsa, przepuść przez maszynkę kilka kawałków chleba. aby przepchać sitko.
43
26 Wączyć urządzenie () i wyciągnąć przewód z gniazdka sieciowego.
C KTÓRE SITKO?
27 Stosuj drobne sitko na mięso mielone, klopsiki i do cytrusów.
28 Jeśli mięso ma być zmielone bardzo drobno, na parówki albo pasztet, przepuść je przez
maszynkę jeszcze raz.
29 Stosuj grube sitko do mielenia surowego mięsa na hamburgery.
30 Do mielenia innych produktów stosuj takie sitko, jakie ci odpowiada.
C NAKŁADKA DO CIASTECZEK
31 Zamocuj nasadkę do ciasteczek bez noża.
32 Wsuń foremkę do ciasteczek w nakładkę i przytrzymaj ją prosto w trakcie nakręcania nakrętki
pierścienia.
33 Ustaw po środku wybrany kształt ciasteczka.
34 Formuj ciasto w wybranym kształcie (kółka, kwadraty, trójkąty...) w trakcie, gdy ono wysuwa
się na powierzchnię roboczą.
35 Lekko naciśnij ciasto, żeby uzyskać pożądany końcowy ksztt ciasta.
C DEMONT
36 Wyłączyć urządzenie () i wyciągnąć przewód z gniazdka sieciowego.
37 Pociągnij zatrzask i wyciągnij korpus z ramienia.
38 Zamknij ramię.
39 Zdejmij tackę z rury.
40 Odkręć nakrętkę pierścienia, (jeśli stawia opór, użyj klucza).
41 Połóż korpus na powierzchni roboczej.
42 Trzymając jedną ręką korpus, drugą ręką wypchnij wałek.
43 Wetknij krawędź uchwytu klucza przed pierwszy ślimak wałka i wyciągnij wałek z korpusu.
44 Do zdjęcia sitka i noża z wałka można sobie pomóc łyżką.
C KONSERWACJA I OBSŁUGA
45 Otworki sitka można czyścić przy pomocy patyczków koktajlowych lub wykałaczek.
46 Wszystko wymyj w wodzie z mydłem, wypłucz i wysusz.
C ZAPYCHANIE SIĘ
47 Ścięgna i chrząstki mogą zablokować ruch noża.
48 Wyłączyć urządzenie () i wyciągnąć przewód z gniazdka sieciowego.
49 Przejdź do pkt 37. Rozbierz nasadkę, oczyść, ponownie zmontuj i uruchom urdzenie.
, Mięso zdjęte z sitka może ponownie włożyć w rurę.
przepisy na ciasteczka
t = łyżeczka (5 ml)
g = gramy
f = jajo, małe (do 53g)
instrukcja
rysunki
1 korpus (tył)
2 wałek (tył)
3 otwór
4 ramię
5 zatrzask
6 wycięcie `
7 płaszczyzna `
8 korek `
9 popychacz `
10 tacka `
11 rura
12 korpus
13 klucz
14 nakrętka pierścienia
15 sitko drobne `
16 sitko grube `
17 nakładka do ciasteczek `
18 foremki do ciasteczek `
19 nóż `
20 wałek
21 uszczelka
22 występ
23 miska `
` można myć w zmywarce
44
ciasteczka migdałowe
125g masło/margaryna
40g zmielone migdały
50g cukier puder
½ t proszek do pieczenia
250g mąka pszenna
esencja cytrynowa (opcjonalnie)
1 f
Włóż masło i cukier do miski. Ubijaj ze średnią prędkością do puszystości (1-2 minuty). Ubić w
jajku/jajkach. Włączyć w pozostałe składniki.
zwykłe ciasteczka
150g masło/margaryna
300g mąka pszenna
1 f
esencja cytrynowa (opcjonalnie)
150g cukier puder
Włóż masło i cukier do miski. Ubijaj ze średnią prędkością do puszystości (1-2 minuty). Ubić w
jajku/jajkach. Włączyć w pozostałe składniki.
ciasteczka czekoladowe
150g mąka pszenna
25g kakao w proszku
200g cukier puder
2 f
125g masło/margaryna
Włóż masło i cukier do miski. Ubijaj ze średnią prędkością do puszystości (1-2 minuty). Ubić w
jajku/jajkach. Włączyć w pozostałe składniki.
pieczenie
Przepuść mieszaninę przez urządzenie. Uformować w ciasteczka. Ułożyć na papierze do
pieczenia posmarowanym tłuszczem. Piec w piekarniku nagrzanym do 20C przez 6-10 minut.
1/72