KitchenAid KHIAF 10900 Daily Reference Guide

Typ
Daily Reference Guide

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

1
Thanks for choosing
Cooking gestures are
invisible ingredients.
They turn inspiration
into emotions and
emotions into a
masterpiece.
Its all about artisanality,
thats why we take it so
seriously.
Quick Reference Guide
Index
PL ���������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� str� 3
3
KitchenAid
Płyta
indukcyjna
Skróconainstrukcjaobsługi
PL
Dziękujemyzawybór
Cooking gestures are
invisible ingredients.
They turn inspiration
into emotions and
emotions into a
masterpiece.
It’s all about artisanality
,
that’s why we take it so
seriously.
4
1. Przycisk ON/OFF
2. Kontrolka sygnalizująca, że
płyta jest włączona
3. Przycisk „Gourmet Library”
(funkcje specjalne)
4. Kontrolka sygnalizująca,
że blokada przycisków jest
aktywna
5. Blokada przycisków
6. Wyświetlacz wyboru pola
grzejnego
7. Przycisk wyłączania danego
pola grzejnego
8. Ekran dotykowy z suwakiem
9. Przycisk szybkiego
rozgrzewania
10. Wyświetlacz „Wybór funkcji”
1 532 4
6 108 97
1. Płyta
2. Panel sterowania
Skróconyporadnik
Panelsterowania
GARNKI I PATELNIE
Należy używać wyłącznie garnków i patelni wykonanych z materiałów ferromagnetycznych,
odpowiednich do płyt indukcyjnych. Aby określić, czy garnek jest odpowiedni, należy
sprawdzić, czy posiada on symbol (zazwyczaj wybity na spodzie). Do sprawdzenia,
czy dany garnek jest ferromagnetyczny, można też użyć magnesu.
Jakość i struktura podstawy naczynia mogą mieć wpływ na wydajność gotowania.
Niektóre oznaczenia średnicy podstawy nie odpowiadają rzeczywistej średnicy powierzchni ferromagnetycznej.
NIEOK
Opisproduktu
DZIĘKUJEMY ZA ZAKUP PRODUKTU KITCHENAID
Aby uzyskać kompleksową pomoc, prosimy zarejestrować
urządzenie na stronie www . kitchenaid . eu/ register
!
Przed użyciem urządzenia
należy uwnie przeczytać
te instrukcje.
1
2
Akcesoria
5
PUSTE NACZYNIA LUB NACZYNIA O CIENKIM SPODZIE
Nie należy umieszczać pustych naczyń na płycie, kiedy płyta jest włączona.
Płyta jest wyposażona w wewnętrzny system zabezpieczający, który stale monitoruje temperaturę i aktywuje
funkcję „automatyczne wyłączanie”, kiedy temperatura jest zbyt wysoka. W przypadku użycia pustych
naczyń lub naczyń o cienkim spodzie temperatura może wzrosnąć bardzo szybko, a funkcja „automatyczne
wyłączanie” może się uruchomić z niewielkim opóźnieniem, co z kolei może doprowadzić do uszkodzenia
naczynia. Jeśli tak się stanie, nie należy niczego dotykać, ale zaczekać, aż wszystkie elementy ostygną.
Jeśli pojawi się komunikat błędu, należy skontaktować się z serwisem.
MINIMALNA ŚREDNICA PODSTAWY GARNKA/PATELNI DLA RÓŻNYCH PÓL GRZEWCZYCH
Aby zapewnić prawidłowe działanie płyty, naczynie musi zakrywać jeden lub więcej punktów
referencyjnych wskazanych na powierzchni płyty i musi posiadać odpowiednią średnicę podstawy.
120
100
220
240
Ustawienia płyty mogą zostać zmienione w dowolnym momencie. Aby zmienić ustawienia, należy nacisnąć
na symbol , który pojawia się na wyświetlaczu wyboru funkcji.
W menu ustawień można:
wybrać język;
dostosować jasność;
dostosować głośność alarmów dźwiękowych;
dostosować dźwięki przycisków;
dostosować moc płyty;
przywrócić ustawienia fabryczne płyty;
sprawdzić, która wersja oprogramowania jest zainstalowana.
W przypadku odcięcia zasilania ustawienia są zachowywane.
DOSTOSOWYWANIE MOCY PŁYTY
Maksymalny poziom mocy płyty można wybrać w menu ustawień, według zapotrzebowania lub ustawionego
czasu.
Dostępne są następujące poziomy mocy: 4,0 kW – 6,0 kW – 7,4 kW – 11 kW.
WŁĄCZANIE/WYŁĄCZANIE PŁYTY
Aby włączyć płytę, należy nacisnąć przycisk „ON” i przytrzymać przez ok. 1 sekundę, do momentu aktywowania
się wyświetlaczy.
Płyta wyłączy się automatycznie po 10 sekundach, jeśli w tym czasie nie zostanie wybrana żadna funkcja.
Aby wyłączyć płytę, należy nacisnąć ten sam przycisk, aż wyświetlacz zostanie wyłączony. Wszystkie pola grzejne
zostaną wyłączone. Płyta grzejna wyłączy się, jeśli dowolny przycisk pozostanie wciśnięty przez ponad 10 sekund.
Pierwszeużycie
Codziennaeksploatacja
6
Jeśli płyta była użytkowana, po wyłączeniu, wszystkie pola grzejne będą nieaktywne, a wskaźnik ciepła
resztkowego „H” pozostanie włączony, aż pola grzejne ostygną.
WYBÓR POLA GRZEJNEGO
Pole grzejne można wybrać na wyświetlaczu po lewej stronie, naciskając na odpowiedni punkt. Wybrane strefy
podświetlają się.
WYBÓR ELASTYCZNEJ STREFY GOTOWANIA
Elastyczna strefa gotowania to obszar, gdzie nakłada się kilka pól grzejnych, a który może być używany jako jedno
pole grzejne.
Aby utworzyć strefę elastyczną:
Wybrać kilka punktów na wyświetlaczu lub przesunąć wzdłuż nich palcem, stopniowo je łącząc.
Aby podzielić strefę elastyczną:
Nacisnąć i przytrzymać punkt na wyświetlaczu odpowiadający polu grzejnemu, które chcemy oddzielić, przez
3 sekundy. Można również nacisnąć przycisk „podział strefy” , który pojawia się na wyświetlaczu wyboru funkcji.
Kiedy strefa elastyczna zostanie podzielona, ten sam poziom mocy zostaje utrzymany dla każdego pola grzejnego.
Jeśli w ciągu 30 sekund na wszystkich wybranych strefach grzewczych nie zostaną umieszczone garnki, to po lewej
stronie wyświetlacza pojawi się gruby pasek. Można ponownie aktywować tę strefę za pomocą polecenia „Dodaj
naczynie”, znajdującego się po prawej stronie wyświetlacza.
AKTYWACJA/WYŁĄCZANIE PÓL GRZEJNYCH I DOSTOSOWYWANIE POZIOMU MOCY
Aktywacja pól grzejnych:
1. Włączyć płytę. Jeżeli naczynie zostało już umieszczone na miejscu, płyta wykryje je automatycznie. Wybrać
sugerowaną strefę, aby móc wybrać moc.
2. Umieścić naczynie do gotowania na wybranym polu grzejnym, upewniając się, że przykrywa ono jeden lub
więcej punktów referencyjnych na powierzchni płyty.
*
* Użycie tej pozycji umożliwi wykorzystanie maksymalnego poziomu mocy.
7
Uwaga: Nie należy stawiać naczyń na wyświetlaczu ani na ekranie dotykowym z suwakiem. W przypadku,
gdy jeden z wyświetlaczy zostanie zakryty naczyniem lub innym obiektem, płyta grzejna może nie działać
prawidłowo. Na prawym wyświetlaczu pojawi się wtedy komunikat SPRAWDŹ OBSZAR DOTYKOWY,
usuń obiekt w ciągu minuty. Należy usunąć obiekt i odczekać, komunikat zniknie. Jeśli komunikat nie
znika, wyłączyć i włączyć ponownie płytę grzejną lub na 20 sekund odłączyć ją od prądu.
W przypadku stref grzejnych znajdujących przy panelu sterowania, zaleca się utrzymywanie garnków i
patelni wewnątrz oznaczonej powierzchni (biorąc pod uwagę zarówno spód naczynia, jak i jego górną
krawędź, która może być szersza).
W ten sposób zapobiega się nadmiernemu nagrzaniu panelu dotykowego. Podczas grillowania lub
smażenia, należy korzystać z tylnych stref grzejnych, gdy tylko to możliwe.
3. Wybrać pole grzejne lub strefę elastyczną na ekranie po lewej stronie.
4. Ustawić żądany poziom mocy, naciskając lub przesuwając palec poziomo po suwaku na ekranie
dotykowym.
P
18
O
Wybrany poziom mocy wyświetli się w punkcie wyświetlacza odpowiadającym danemu polu grzejnemu.
Każde pole grzejne posiada kilka poziomów mocy, które można regulować w zakresie od „1” (minimum)
do „18” (maksimum).
Na ekranie dotykowym można również wybrać funkcję szybkiego podgrzewania, oznaczoną literą „P”.
Uwaga: Wyświetlacz strefy gotowania będzie migać, jeśli naczynie do gotowania nie może być stosowane
na płycie indukcyjnej, bądź nie zostało umieszczone prawidłowo lub jest nieprawidłowej wielkości. Jeśli
naczynie nie zostanie wykryte w ciągu 30 sekund od wyboru, dane pole grzejne wyłączy się.
Wyłączanie pól grzejnych:
Wybrać pole grzejne na wyświetlaczu po lewej stronie i nacisnąć przycisk „OFF” na górze ekranu
dotykowego z suwakiem. Jeśli pole grzejne nadal będzie gorące, wskaźnik ciepła resztkowego „H”
pojawi się w odpowiednim punkcie wyświetlacza.
H
DODAJ NACZYNIE
Jeśli wykorzystywana jest strefa grzejna złożona z kilu pól, garnek można ustawić w dowolnym miejscu w
obrębie tej strefy. Płyta automatycznie rozpozna rzeczywistą pozycję naczynia.
Aby dodać kolejne naczynie do aktywnej strefy grzejnej, należy użyć polecenia „Dodaj naczynie”
,
aby płyta mogła je wykryć.
BLOKADA PRZYCISKÓW
Aby uniknąć przypadkowej aktywacji płyty podczas czyszczenia lub przypadkowej zmiany ustawień w
trakcie gotowania, należy nacisnąć przycisk „Blokada przycisków” i przytrzymać go przez 3 sekundy:
sygnał dźwiękowy i zapalenie się kontrolki ostrzegawczej wskazują, że funkcja została aktywowana.
8
Panel sterowania jest zablokowany, z wyjątkiem przycisku WYŁĄCZ.
Aby aktywować przyciski, należy ponownie nacisnąć przycisk „Blokada przycisków” i przytrzymać go
przez 3 sekundy. Kontrolka ostrzegawcza gaśnie, a płyta jest znów aktywna.
ZEGAR STERUJĄCY (TIMER)
Kiedy płyta jest wyłączona, można użyć wyświetlacza po prawej stronie do kontroli czasu gotowania.
Aktywowanie timera:
1. Włączyć płytę.
2. Nacisnąć na symbol klepsydry pojawiający się na wyświetlaczu.
3. Ustawić żądany czas za pomocą przycisków „+”/ „–”.
4. Po upływie ustalonego czasu rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
Zmiana ustawień lub wyłączenie timera:
1. Nacisnąć na symbol klepsydry pojawiający się na wyświetlaczu.
2. Za pomocą przycisków „+” i „–” ustawić żądany czas lub nacisnąć przycisk „STOP”, aby wyłączyć timer.
USTAWIANIE CZASU GOTOWANIA
Pola grzejne można zaprogramować tak, aby wyłączały się automatycznie.
Aby ustawić czas gotowania:
1. Wybrać pole grzejne i ustawić żądany poziom mocy.
2. Nacisnąć na symbol stopera pojawiający się na wyświetlaczu.
3. Ustawić żądany czas za pomocą przycisków „+”/ „–”.
4. Po upływie ustalonego czasu rozbrzmiewa sygnał dźwiękowy i pole grzejne automatycznie się wyłącza.
Zmiana ustawień lub wyłączenie timera:
1. Wybrać aktywne pole grzejne.
2. Nacisnąć na symbol stopera pojawiający się na wyświetlaczu.
3. Za pomocą przycisków „+” i „–” ustawić żądany czas lub nacisnąć przycisk „STOP”, aby skasować
ustawiony czas gotowania.
Czas gotowania ustawia się dla każdego pola i strefy elastycznej w ten sam sposób.
WSKAŹNIK CIEPŁA RESZTKOWEGO
Jeśli na jednym z punktów wyświetlacza, odpowiadającym polom grzejnym, wyświetla się litera „H”,
oznacza to, że dane pole grzejne jest wciąż gorące. Kiedy pole grzejne ostygnie, litera „H” zniknie.
GOURMET LIBRARY
Przycisk “Gourmet Library” pozwala użytkownikom na korzystanie z funkcji specjalnych:
Sous Chef
Tryb Chef Control
Dynamic Surface
Wyświetlacz, umieszczony po prawej stronie, umożliwia przeglądanie i wybór żądanych funkcji
specjalnych.
Za pomocą strzałek
można przeszukiwać dostępne opcje.
Wybór opcji zatwierdza się przyciskiem
, a za pomocą podwójnej strzałki powraca się do
poprzedniego menu.
Funkcjespecjalne
9
SOUS CHEF
Funkcja ta pozwala na wybór jednej z opcji, ułatwiających gotowanie różnych typów potraw w optymalny sposób.
Płyta pomaga użytkownikowi, zapewniając idealne warunki do podgrzewania i pokrywania wnętrza naczynia
tłuszczem. Dostarcza również wskazówek, których należy przestrzegać na różnych etapach gotowania, aby
osiągnąć optymalne rezultaty.
Aby włączyć funkcję Sous Chef:
1. Nacisnąć przycisk „Gourmet Library”.
2. Wybrać funkcję „Sous Chef” na wyświetlaczu i zatwierdzić.
3. Wybrać kategorię dania i zatwierdzić.
4. Wybrać metodę gotowania i zatwierdzić.
WYBIERZ TRYB
Grillowanie
Smazenie na patelni
Gotowanie
.
5. Wybrać warunki gotowania i zatwierdzić.
WYBIERZ GRUBOSC
Wysoka
Cienki
®®
6. Będą dostępne cztery pola grzejne. Ustawić naczynie do gotowania na płycie, upewniając się, że
przykrywa przynajmniej dwa punkty referencyjne na powierzchni płyty.
Tryb gotowania „Moka” to jedyny tryb, w którym może być przykryty tylko jeden punkt referencyjny.
Poniżej przedstawiony jest przykład ustawienia kilku naczyń.
7. Należy wybrać żądane pole grzejne na wyświetlaczu po lewej stronie. W punkcie odpowiadającym
wybranemu polu grzejnemu pojawi się symbol „A”. Strefy zalecane do umieszczenia naczynia
pojawią się na wyświetlaczu.
8. Na wyświetlaczu po prawej stronie pojawią się instrukcje (np. „Dolać oleju” lub „Dodać produkty”). Na
końcu każdego etapu gotowania użytkownik musi nacisnąć przycisk zatwierdzania, aby przejść dalej.
10
9. W razie konieczności, wcześniej ustalony poziom mocy można w każdej chwili zmienić za pomocą
przycisków „+” i „–”.
10. Kiedy gotowanie zostanie zakończone, należy nacisnąć przycisk „STOP” wyłączający pole grzejne.
Jeśli podczas gotowania użytkowanych było kilka pól grzejnych, należy najpierw wybrać pole, które
chce się wyłączyć.
Makaron
Gotowanie
Uwaga: Funkcja „Sous Chef” może być aktywowana nawet wtedy, kiedy co najmniej jedno z pól
grzejnych jest już aktywne.
Aktywacja funkcji Sous Chef dla więcej niż jednego pola grzejnego:
Po aktywowaniu funkcji „Sous Chef” dla pierwszego pola grzejnego należy ponownie nacisnąć przycisk
“Gourmet Library” i powtórzyć proces aktywacji dla kolejnego pola grzejnego. Pola, które już aktywne,
nie mogę zostać ponownie wybrane.
Uwaga: Można korzystać z opcji „Tryb asystenta” przy użyciu 6 pól grzejnych, pod warunkiem, że ustawiony
poziom mocy na to pozwala.
Pól nie można łączyć w większe obszary.
Standardowe gotowanie przy aktywnej funkcji „Sous Chef”:
Kiedy funkcja „Sous Chef” jest aktywna, można wybrać pole grzejne, które chce się uruchomić, za pomocą
wyświetlacza po lewej stronie i ustawić jego poziom mocy, zanim zacznie się go używać normalnie.
Opcje do wyboru
KATEGORIA PRODUKTÓW
SPOŻYWCZYCH
METODA GOTOWANIA
Mięso Grillowanie, smażenie na patelni, gotowanie
Ryby Grillowanie, smażenie na patelni, gotowanie
Warzywa Grillowanie, smażenie na patelni, gotowanie
Sosy, gęste sosy, zupy
Sosy (pomidorowy, zupy kremowe, beszamelowy)
Zupy (podsmażanie składników, bez wstępnego podgrzewania)
Desery Budyń, panna cotta, rozpuszczona czekolada, naleśniki, rice pudding
Jajka
Smażone jajko, omlet, gotowanie (gotowane jajko, jajko na miękko),
frittata, jajecznica
Ser Grillowanie, smażenie na patelni, fondue
Makaron i ryż Grillowanie, smażenie na patelni, risotto
Napoje
Gotowanie na wolnym ogniu (mleko), woda (gotowanie, gotowanie
na wolnym ogniu), moka
Osobiste
Gotowanie, grillowanie, smażenie na patelni, gotowanie na wolnym
ogniu, roztapianie
GŁÓWNE METODY GOTOWANIA
(Każda metoda może zawierać dodatkowe opcje)
ROZTAPIANIE
Polega na wytwarzaniu temperatury idealnej do roztapiania i utrzymaniu potrawy w odpowiedniej
postaci, bez ryzyka przypalenia.
Ta metoda nie wpływa negatywnie na produkty o delikatnej strukturze, takie jak czekolada i zapobiega
ich przyleganiu do naczynia.
Tempo gotowania może zostać w każdej chwili dostosowane, przy użyciu przycisków „+” i „–” na wyświetlaczu
po prawej stronie.
11
GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU
Do dań wymagających powolnego gotowania i wolno parujących płynów. Utrzymuje potrawę w
odpowiedniej postaci, bez ryzyka przypalenia. Ta metoda nie niszczy struktury potraw i zapobiega ich
przywieraniu do naczynia.
Jakość i rodzaj naczynia mogą mieć wpływ na rezultaty lub czas gotowania.
Tempo gotowania może zostać w każdej chwili dostosowane, przy użyciu przycisków „+” i „–” na wyświetlaczu
po prawej stronie.
GOTOWANIE*
Do wydajnego podgrzewania wody. Informuje użytkownika, kiedy woda zaczyna wrzeć, poprzez sygnał
dźwiękowy i wizualny.
Podczas oczekiwania na potwierdzenie przez użytkownika, system utrzymuje kontrolowane, wolne
gotowanie wody, co zapobiega jej wylewaniu się i stratom energii. Kiedy funkcja jest aktywna, alarm
dźwiękowy ostrzega użytkownika, że naczynie jest puste (brak wody) lub że woda się wygotowała.
Tempo gotowania może zostać w każdej chwili dostosowane, przy użyciu przycisków „+” i „–” na wyświetlaczu
po prawej stronie.
Sól należy dodawać po usłyszeniu sygnału informującego o wrzeniu.
SMAŻENIE NA PATELNI*
Podgrzewanie lub rozprowadzanie tłuszczów do gotowania w pustym naczyniu. Sygnał dźwiękowy
i wizualny wskazuje, że osiągnięta została idealna temperatura do włożenia produktów do naczynia.
Podczas oczekiwania na potwierdzenie przez użytkownika, system utrzymuje naczynie w kontrolowanej
temperaturze, co zapobiega uszkodzeniu naczynia i stratom energii.
Optymalne warunki dla tej funkcji to używanie naczyń i tłuszczów w temperaturze pokojowej.
Tempo gotowania może zostać w każdej chwili dostosowane, przy użyciu przycisków „+” i „–” na wyświetlaczu
po prawej stronie.
Funkcja ta wymaga użycia specjalnych naczyń.
Nie należy używać pokrywek. Do ochrony przed rozpryskiwaniem zalecane jest używanie specjalnych
osłon.
Podczas korzystania z tej funkcji, zaleca się używanie tłuszczów odpowiednich do smażenia, takich jak
różne rodzaje olejów z pestek. Należy nadzorować pierwsze gotowanie na nowym rodzaju tłuszczu.
GRILLIOWANIE*
Funkcja ta umożliwia optymalne grillowanie różnych rodzajów produktów, w zależności od ich grubości.
Kiedy zostanie osiągnięta idealna temperatura do dodania produktu, płyta emituje sygnał dźwiękowy.
Następnie, płyta stabilizuje temperaturę podczas gotowania, utrzymując na stałym poziomie. Kiedy
użytkownik potwierdzi, że dodano produkt, rozpoczyna się gotowanie.
Zaleca się odpowiednio przygotować produkty już podczas fazy podgrzewania się płyty i dodawać je
bezpośrednio po usłyszeniu sygnału.
Optymalne warunki dla tej funkcji to używanie naczyń i tłuszczów w temperaturze pokojowej.
Tempo gotowania może zostać w każdej chwili dostosowane, przy użyciu przycisków „+” i „–” na wyświetlaczu
po prawej stronie.
Jeśli nie korzysta się ze specjalnej kratki, zaprojektowanej do tego celu, należy szczególnie uważać
podczas pierwszego grillowania przy użyciu tej funkcji, gdyż jakość naczynia może mieć wpływ na długość
podgrzewania. Naczynia o bardzo cienkich podstawach mogą osiągać bardzo wysokie temperatury w
krótkim czasie.
MOKA*
Funkcja ta umożliwia automatyczne podgrzewanie kawiarek typu „moka”. Cykl grzania może być
aktywowany poprzez wybór odpowiedniej funkcji w menu, a sygnał dźwiękowy poinformuje, że kawa jest
gotowa. Funkcja ta jest zaprogramowana tak, aby wyłączać się automatycznie, co zapobiega rozlewaniu
kawy. Podczas pierwszego użycia należy sprawdzić, czy opisane warunki są spełnione. Optymalne
warunki dla tej funkcji to używanie kawiarki i wody w temperaturze pokojowej.
12
* Przy korzystaniu z tych funkcji, zalecane jest użycie przeznaczonych do tego naczyń:
do gotowania: WMF SKU: 07.7524.6380
do smażenia na patelni: WMF SKU: 05.7528.4021
do grilowania: WMF SKU: 05.7650.4291
do Moka, Bialetti: MOKA INDUZIONE 3TZ ANTRACITE
Uwaga: Nie należy poruszać patelnią lub garnkiem podczas pierwszej minuty podgrzewania, aby
umożliwić optymalne działanie płyty.
CHEF CONTROL
Funkcja ta dzieli płytę na cztery pola grzejne, aktywując je jednocześnie na uprzednio ustalonym
poziomie mocy. Pozwala to na przenoszenie naczyń z jednego pola na inne i gotowanie w różnych
temperaturach.
Aby włączyć Tryb Chef Control:
1. Ustawić naczynie do gotowania na płycie.
2. Nacisnąć przycisk „Gourmet Library”.
3. Wybrać funkcję „Tryb Chef Control” na wyświetlaczu i zatwierdzić.
4. Punkty odpowiadające czterem polom grzejnym pojawią się na wyświetlaczu po lewej stronie wraz ze wskazaniem
odpowiedniego poziomu mocy (niski, średni, wysoki).
5. Aby dodać kolejne naczynia, należy użyć polecenia „Dodaj naczynie”
6. Aby wyłączyć funkcję, należy nacisnąć przycisk „STOP”.
Zmiana mocy pola grzejnego:
1. Wybrać pole grzejne.
2. Wybrać żądany poziom mocy, przeciągając palcem po suwaku ekranu dotykowego, który pozostanie widoczny
przez 30 sekund.
3. Ponownie pojawi się opis wybranego poziomu mocy (niski, średni lub wysoki).
Uwaga: Zmienione ustawienia zapisywane, do momentu, kiedy zostaną ponownie zmienione lub skasowane.
DYNAMIC SURFACE
Funkcja ta pozwala na używanie całej płyty jako jednego pola grzejnego.
Włączanie funkcji Dynamic Surface:
1. Ustawić naczynie do gotowania na płycie.
2. Nacisnąć przycisk „Gourmet Library”.
3. Wybrać funkcję „Dynamic Surface” na wyświetlaczu i zatwierdzić.
4. Ustawić żądany poziom mocy za pomocą suwaka ekranu dotykowego. Ustawiony poziom mocy pojawia się na
wyświetlaczu po lewej stronie.
13
5. Aby dodać kolejne naczynia, należy użyć polecenia „Dodaj naczynie”
6. Aby wyłączyć funkcję, należy nacisnąć przycisk „STOP”.
POZIOM MOCY TYP GOTOWANIA
ZALECANE UŻYCIE
Często przygotowywane lub zwyczajowe potrawy
Maksymalna
moc
P Szybkie podgrzewanie
Doskonały do szybkiego podgrzewania potraw lub
gotowania wody i innych płynów.
14 - 18
Smażenie, gotowanie
Doskonały do przyrumieniania, podgotowywania,
smażenia produktów głęboko zamrożonych, szybkiego
doprowadzania płynów do wrzenia.
Przyrumienianie, smażenie
w małej ilości tłuszczu,
gotowanie, grillowanie
Doskonały do smażenia w małej ilości tłuszczu,
podtrzymywania wrzenia, gotowania i grillowania.
10 - 14
Przyrumienianie, gotowanie,
duszenie, smażenie w małej
ilości tłuszczu, grillowanie
Doskonały do smażenia w małej ilości tłuszczu,
podtrzymywania delikatnego wrzenia, gotowania,
grillowania i wstępnego podgrzewania naczyń.
Gotowanie, duszenie,
smażenie w małej ilości
tłuszczu, grillowanie,
gotowanie kremowych potraw
Doskonały do duszenia, podtrzymywania delikatnego
wrzenia, gotowania i grillowania (przez dłuższy czas).
5 - 9
Gotowanie i gotowanie na
wolnym ogniu, zagęszczanie,
gotowanie kremowych potraw
Doskonały do przepisów wymagających długiego
gotowania (ryż, sosy, pieczenie, ryby) z płynnymi
dodatkami (np. wodą, winem, bulionem, mlekiem) i do
zagęszczania potraw z makaronu.
Idealny do potraw wymagających długiego gotowania
(ilość poniżej 1 litra: ryż, sosy, pieczenie, ryby) z płynnymi
dodatkami (np. wodą, winem, bulionem, mlekiem).
1 - 4
Roztapianie, rozmrażanie
Doskonały do zmiękczania masła, delikatnego roztapiania
czekolady, rozmrażania niewielkich porcji artykułów
spożywczych.
utrzymywania potraw w cieple,
gotowania kremowego risotto
Doskonały do utrzymywania temperatury niewielkich
porcji świeżo przygotowanego jedzenia lub utrzymywania
temperatury talerzy, na których będą podawane dania, a
także do gotowania kremowego risotto.
Zerowy
poziom
mocy
Off -
Płyta w trybie czuwania lub wyłączona (możliwa obecność
ciepła resztkowego, pozostałego po zakończeniu
gotowania, o czym informuje symbol „H").
Tabelagotowania
14
Konserwacjaiczyszczenie
Usuwanieusterek
!
OSTRZEŻENIE
Nie wolno stosować urządzeń czyszczących parą.
Przed czyszczeniem należy upewnić się, że pola grzewcze są wyłączone oraz że
nie wyświetla się wskaźnik ciepła resztkowego („H”).
Ważne:
Nie używać gąbek ściernych ani myjek, gdyż mogą one uszkodzić szklaną powierzchnię.
Po każdym użyciu należy oczyścić płytę (gdy jest zimna), aby usunąć osady i plamy powstałe od
resztek żywności.
Cukier oraz potrawy o wysokiej zawartości cukru niszczą płytę i należy je niezwłocznie usuwać z jej
powierzchni.
Sól, cukier i piasek mogą rysować szklaną powierzchnię.
Należy używać miękkiej ściereczki, chłonnych ręczników kuchennych lub specjalnego przyrządu do
czyszczenia płyty (postępować zgodnie z instrukcją producenta).
Płyny rozlane na pola grzewczych mogą powodować przesuwanie się lub wibrowanie naczyń do
gotowania.
Po wyczyszczeniu płyty należy ją dokładnie osuszyć.
Płyta posiada wykończenie powierzchni, które ułatwia czyszczenie i sprawia, że jest ona lśniąca przez
długi czas.
Przy czyszczeniu płyt Kitchenaid należy przestrzegać poniższych wskazówek:
Używać miękkiej ściereczki (najlepiej z mikrobry) nawilżonej wodą lub płynem do czyszczenia.
Aby uzyskać najlepsze rezultaty, należy pozostawić mokrą ściereczkę na powierzchni płyty na kilka
minut.
Należy sprawdzić, czy zasilanie elektryczne nie zostało wyłączone.
Jeżeli po użyciu płyty nie można jej wyłączyć, należy odłączyć ją od zasilania elektrycznego.
Jeżeli po włączeniu płyty na wyświetlaczu pojawią się kody alfanumeryczne, należy postępować
według instrukcji podanych w poniższej tabeli.
Uwaga: Woda lub płyny wyciekające z naczyń oraz wszelkie przedmioty postawione na przyciskach płyty
mogą spowodować przypadkowe włączenie lub wyłączenie funkcji blokowania panelu sterowania.
Kod błędu Opis Możliwe przyczyny Rozwiązanie
C81, C82
Panel sterowania wyłącza
się z powodu zbyt wysokich
temperatur.
Temperatura wewnętrzna
części elektronicznych jest
zbyt wysoka.
Poczekać, aż płyta ostygnie
przed ponownym użyciem.
F02, F04
Napięcie przyłącza jest
nieprawidłowe.
Czujnik wykrywa rozbieżność
pomiędzy napięciem
urządzenia oraz napięciem
zasilania sieciowego.
Odłączyć płytę od zasilania
sieciowego i sprawdzić
połączenie elektryczne.
F01, F06, F12,
F13, F25, F34,
F35, F36, F37,
F41, F47, F58,
F61, F76
Odłączyć płytę od zasilania elektrycznego. Zaczekać kilka sekund, a następnie podłączyć
płytę do zasilania elektrycznego. Jeśli problem występuje nadal, skontaktować się z lokalnym
autoryzowanym serwisem i podać kod błędu pojawiający się na wyświetlaczu.
15
Poniżej znajduje się tabela stworzona w celu ułatwienia korzystania z naszych produktów.
Sprawdzone działanie Sprawdzone pozycje działania
Dystrybucja ciepła, „Naleśniki"
test według EN 60350-2 §7.3
Moc nagrzewania, „Frytki"
test według EN 60350-2 §7.4
Roztapianie i podtrzymywanie ciepła,
„Czekolada"
Gotowanie na wolnym ogniu, „Pudding
ryżowy"
EKOLOGICZNE PROJEKTOWANIE: Test przeprowadzono zgodnie z regulacjami, łącząc wszystkie pola
grzejne na płycie w jedno lub aktywując funkcję Dynamic Surface.
Szczegółowe instrukcje użytkowania dostępne są na stronie internetowej: www.kitchenaid.eu.
Znajduje się tam również dużo więcej przydatnych informacji związanych z użytkowaniem zakupio-
nych produktów, na przykład inspirujące przepisy kulinarne, tworzone i testowane przez ambasado-
rów naszej marki lub informacje dotyczące najbliższej szkoły gotowania KitchenAid.
W trakcie normalnego działania płyty mogą być słyszalne różne odgłosy.
Na etapie rozpoznawania naczynia płyta emituje odgłosy klikania, a podczas gotowania może być
słychać syk lub trzaskanie. Dźwięki te wywoływane przez używane naczynia i powstają za sprawą
poszczególnych cech ich podstawy (na przykład, kiedy jest ona wykonana z kilku warstw materiału lub
jest nieregularna). Dźwięki te mogą się różnić, w zależności od używanych naczyń i ilości produktów
spożywczych, które zawierają. Nie oznaczają one żadnego defektu.
Odgłosypracyurządzenia
Sprawdzonedziałanie
PL
400011494099
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

KitchenAid KHIAF 10900 Daily Reference Guide

Typ
Daily Reference Guide
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla