Amica EB8862 INTEGRA Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

PIEKARNIKA ELEKTRYCZNEGO
DO ZABUDOWY
Piekarnik uruchamiać dopiero po przeczytaniu tej instrukcji
INSTRUKCJA OBSŁUGI
IO-CBI-0138 / 8064824
(01.2017 / v2)
C
ECO
MENU
CLEAN
10143.4TdDpHaQaXSp
10143.4TdDpsHaJVQaXSp
10143.4TdDpsHaJVQaS
2
Masz wątpliwości? Nie wszystko, co przeczytałeś w instrukcji jest zrozumiałe -
za dzwoń do Centrum Serwisowego, gdzie uzyskasz wszechstronną pomoc.
tel. 801 801 800
Uwaga!
Piekarnik obsługiwać tylko po zapoznaniu się z niniejszeją instrukcją.
Piekarnik przeznaczony jest wyłącznie do użytku domowego.
Producent zastrzega sobie możliwość dokonywania zmian niewpływających na dzia-
ła nie urządzenia.
SZANOWNY KLIENCIE,
Piekarnik Amica to połączenie wyjątkowej łatwości obsługi i doskonałej efektywności. Po
prze czy ta niu instrukcji, obsługa piekarnika nie będzie problemem.
Piekarnik, który opuścił fabrykę był dokładnie sprawdzony przed zapakowaniem pod wzglę-
dem bezpieczeństwa i funkcjonalności na stanowiskach kontrolnych.
Prosimy Państwa o uważną lekturę instrukcji obsługi przed uruchomieniem urządzenia.
Przestrzeganie zawartych w niej wskazówek uchroni Państwa przed niewłaściwym użyt ko-
wa niem.
Instrukcję należy zachować i przechowywać tak, aby mieć ją zawsze pod ręką.
Należy dokładnie przestrzegać instrukcji obsługi w celu uniknięcia nieszczęśliwych wypad-
ków.
3
SPIS TREŚCI
Podstawowe informacje.........................................................................................2
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa użytkowania........................................4
Jak oszczędzać energię...........................................................................................6
Wycofanie z eksploatacji.........................................................................................7
Opis wyrobu.........................................................................................................8
Charakterystyka wyrobu......................................................................................9
Instalacja..............................................................................................................11
Montaż piekarnika.................................................................................................11
Przyłączenie piekarnika do instalacji elektrycznej.................................................11
Obsługa...............................................................................................................12
Przed pierwszym włączeniem piekarnika..............................................................12
Działanie programatora i sterowanie piekarnikiem.................................................13
Pieczenie w piekarniku-porady praktyczne......................................................27
Czyszczenie i konserwacja piekarnika..............................................................29
Postępowanie w sytuacjach awaryjnych..........................................................34
Dane techniczne..................................................................................................35
Gwarancja, obsługa posprzedażna...................................................................35
4
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
Uwaga.Urządzenie i jego dostępne części stają się gorące
podczas użycia. Możliwość dotknięcia elementów grzejnych
powinno być objęte szczególną troską. Dzieci poniżej 8 roku
życia powinny trzymać się z daleka, chyba że są pod stałą
opieką.
Niniejszy sprzęt może być używany przez dzieci w wieku od
8 lat i wyżej i osoby z ograniczeniami zycznymi, czuciowymi
albo umysłowymi albo brakiem doświadczenia i wiedzy, jeśli
odbywa się pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytko-
wania sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające za
ich bezpieczeństwo. Należy zwracać uwagę na dzieci, aby
nie bawiły się sprzętem. Sprzątanie i czynności obsługowe
nie powinny być robione przez dzieci bez nadzoru.
Podczas użytkowania sprzęt staje się gorący. Zaleca się
zachowanie ostrożności, aby unikać dotykania gorących
elementów wewnątrz piekarnika.
Dostępne części mogą stać się gorące podczas użytkowania.
Zaleca się trzymanie małych dzieci z dala od urządzenia.
Uwaga. Nie używać szorstkich środków czysz czą cych lub
ostrych metalowych przed mio tów do czyszczenia szkła
drzwi, gdyż mogą porysować powierzchnię, co może dopro-
wadzić do popękania szkła.
Uwaga. Aby uniknąć możliwości porażenia prą dem elek-
trycznym, przed wymianą lamp ki na le ży upewnić się, czy
sprzęt jest wy łą czo ny.
5
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
Należy używać wyłącznie sondy temperaturowej stanowiącej
wyposażenie piekarnika.
Do czyszczenia piekarnika nie wolno używać sprzętu do
czyszczenia parą.
Niebezpieczeństwo poparzenia! Podczas otwierania drzwi
piekarnika może wydostawać się gorąca para. W trakcie lub
po zakończeniu gotowania należy ostrożnie otwierać drzwi
piekarnika. Przy otwieraniu nie nachylać się nad drzwiami.
Należy pamiętać, że para w zależności od temperatury może
być niewidoczna.
l Należy, zwrócić uwagę, aże by drob ny sprzęt go spo dar stwa do mo we go wraz z
przewodami nie dotykał bez po śred nio do roz grza ne go piekarnika, gdyż izolacja
tego sprzę tu nie jest odporna na działanie wysokich tem pe ra tur.
l Nie należy po zo sta wiać piekarnika bez nadzoru podczas pieczenia. Oleje
i tłuszcze mogą ulec zapaleniu wskutek przegrzania.
l Nie należy stawiać na otwartych drzwiach piekarnika naczyń o ma sie prze kra cza cej
15 kg.
l Zabrania się użytkowania piekarnika niesprawnego technicznie. Wszel kie uster ki
mogą być usuwane wy łącz nie przez osobę po sia da sto sow ne upraw nie
nia.
l W każdej sytuacji spo wo do wa nej usterką techniczną, należy bez względ nie odłą
czyć za si la nie elek trycz ne piekarnika.
l Urządzenie może być stosowane wyłącznie do celów, do jakich zostało zapro-
jektowane. Wszelkie inne zastosowania ( np. ogrzewanie pomieszczeń) należy
uznać za niewłaściwe i niebezpieczne.
6
JAK OSZCZĘDZAĆ ENERGIĘ
Kto korzysta z energii w
spo sób od po wie dzial ny,
chroni nie tylko do mo wy
budżet, lecz działa świa
do mie na rzecz śro do wi
ska na tu ral ne go. Dla te go
po móż my, oszczę dzaj my
ener gię elek trycz ną! A czyni się to w nastę-
pujący sposób:
lUnikanie niepotrzebnego „za glą da nia do
przygotowywanych potraw”.
Nie otwierać niepotrzebnie często drzwi pie
kar ni ka.
lUżywanie piekarnika tylko w przy pad ku
większych ilości potraw.
Mięso o wadze do 1 kG daje się przy rzą dzić
oszczędniej w garnku na płycie kuchennej.
lWykorzystanie ciepła resztkowego pie-
kar ni ka.
W przypadku czasów przyrządzania dłuż
szych niż 40 minut bezwzględnie wy łą czać
piekarnik na 10 minut przed koń cem przy
rzą dza nia.
Uwaga! W przypadku zastosowania
pro gra ma to ra nastawiać odpowiednio
krót sze cza sy przyrządzania potraw.
lStaranne za my ka nie drzwi pie kar ni ka.
Ciepło ulatuje poprzez znaj du ce się na
uszczel kach drzwi czek za bru dze nia. Naj le
piej jest usu wać je od razu.
lNie wbudowywanie piekarnika w bez po-
śred niej bli sko ści chło dzia rek/za mra ża rek.
Zużycie energii elektrycznej przez nie nie po
trzeb nie wzrasta.
7
Urządzenie na czas trans
por tu zostało za bez pie czo ne
przed uszko dze niem przez
opa ko wa nie. Po roz pa ko wa
niu urzą dze nia pro si my Pań
stwa o usu nię cie ele men tów
opa ko wa nia w spo sób nie
za gra ża cy śro do wi sku.
Wszystkie materiały za sto so wa ne do opa
ko wa nia nie szko dli we dla środowiska
na tu ral ne go, w 100% nadają się do odzysku
i oznakowano je od po wied nim symbolem.
Uwaga!Materiały opa ko wa nio we(wo recz ki
po li ety le no we, kawałki sty ro pia nu itp.) na le
ży w trakcie rozpakowywania trzy mać z dala
od dzieci.
ROZPAKOWANIE
WYCOFANIE Z EKSPLOATACJI
To urządzenie jest oznaczone
zgodnie z Dyrektywą Europej-
ską 2012/19/UE oraz polską
Ustawą o zużytym sprzęcie
elektrycznym i elektronicznym
symbolem przekreślonego
kontenera na odpady.
Takie oznakowanie informuje, że sprzęt ten,
po okresie jego użytkowania nie może być
umieszczany łącznie z innymi odpadami
pochodzącymi z gospodarstwa domowego.
Użytkownik jest zobowiązany do oddania go
prowadzącym zbieranie zużytego sprzętu
elektrycznego i elektronicznego. Prowadzący
zbieranie, w tym lokalne punkty zbiórki, skle-
py oraz gminne jednostki, tworzą odpowiedni
system umożliwiający oddanie tego sprzętu.
Właściwe postępowanie ze zużytym sprzę-
tem elektrycznym i elektronicznym przyczy-
nia się do uniknięcia szkodliwych dla zdrowia
ludzi i środowiska naturalnego konsekwencji,
wynikających z obecności składników niebez-
piecznych oraz niewłaściwego składowania i
przetwarzania takiego sprzętu.
8
C
ECO
MENU
CLEAN
C
ECO
MENU
CLEAN
OPIS WYROBU
Pokrętło
wyboru funkcji
piekarnika
Programator
elektroniczny
Pokrętło zmiany
ustawień (-) / (+)
Przycisk
ECO (oszczędzanie
energii)
Przycisk CLEAN
(czyszczenie
piekarnika)
Przycisk MENU
Przycisk
wyboru przepisu
kulinarnego
Przycisk
zmiany temperatury
Uchwyt drzwi
piekarnika
9
CHARAKTERYSTYKA WYROBU
Tabela dostępnego wyposażenia w zależnosci od modelu
Typ piekarnika
Elementy grzejne i funkcjonalne piekarnika
grzejnik górny + dolny
opiekacz
rożen obrotowy
wentylator
grzejnik termoobiegu
wentylator chłodzący
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
Programator elektroniczny
Ts sensory
Td sensory
l l l
Pokrętła
standard
schowane w panelu
schowane w panelu podświetlane
l l l
Elementy w komorze piekarnika
prowadnice druciane
prowadnice teleskopowe
wkłady katalityczne
l
l
l
l
l
l
Akcesoria
ruszt, drabinka suszarnicza
blacha do pieczywa płytka
blacha do pieczeni głęboka
widelec i ramka rożna
termosonda
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
Opis modeli w niniejszej instrukcji obsługi został opracowany na podstawie danych znanych w okresie
redagowania tekstu. Przedstawiono w niej wszystkie elementy wyposażenia. Ich obecność w danym
modelu zależy od wersji i wyposażenia. Powyższa tabela pozwoli Państwu na dokładne zapoznanie się
z wyposażeniem danego modelu.
10143.4TdDpHaQaXSp
10143.4TdDpsHaJVQaXSp
10143.4TdDpsHaJVQaS
10
CHARAKTERYSTYKA WYROBU
Akcesoria
Blacha do pieczywa
Ruszt do grilla
(drabinka suszarnicza)
Widelec i ramka rożna
Blacha do pieczeni
Dodatkowe oznaczenia i symbole oznaczają szczegóły wystroju kuchni:
l wykonanie kolorystyczne białe  W
l kolor obudowy piekarnika  C, S
l piekarnik w wykonaniu inox  X
l piekarnik z elementami frontu ze szkła lustrzanego  Sp
l komora piekarnika w kolorze szarym  Q
l komora piekarnika pokryta emalią Aqualytic  Qa
l dwa oświetlenia boczne piekarnika  V
l system chłodzenia drzwi  J
Termosonda
Prowadnice druciane
11
INSTALACJA
l Piekarnik przystosowany jest fa brycz nie
do za si la nia prą dem prze mien nym, jed no
fa zo wym (230V 1N~50 Hz) i wy po sa żo ny
w prze wód przy łą cze nio wy 3 x 1,5 mm
2
o
dłu go ści około 1,5 m z wtycz ze sty kiem
ochron nym.
Przyłączenie piekarnika do
instalacji elektrycznej
l Gniazdo przyłączeniowe instalacji elek
trycz nej musi być wyposażone w bo lec
ochron ny. Po usta wie niu pie kar ni ka wy
ma ga się, aby gniaz do przy łą cze nio we
in sta la cji elek trycz nej było do stęp ne dla
użyt kow ni ka.
l Przed podłączeniem piekarnika do gniaz
da na le ży sprawdzić, czy:
bezpiecznik oraz instalacja elektryczna
wytrzymają obciążenie kuchni, obwód
za si la cy gniazdo wty ko we po wi nien być
za bez pie czo ny bez piecz ni kiem min. 16A,
instalacja elektryczna wyposażona jest w
skuteczny system uziemiający spełniający
wymagania aktualnych norm i przepisów,
Przed dokonaniem przyłączenia pie kar ni ka
do instalacji elektrycznej, należy zapoznać
się z informacjami zawartymi na tabliczce
znamionowej.
Uwaga! Jeżeli przewód zasilający nie od łą
czal ny ulegnie uszkodzeniu, to powinien on
być wymieniony u wytwórcy lub w spe cja li
stycz nym zakładzie naprawczym albo przez
wykwalikowaną osobę w celu unik nię cia
zagrożenia.
Po zainstalowaniu piekarnika powinna być
dostępna wtyczka.
Montaż piekarnika
l Pomieszczenie kuchenne po win no być
suche i prze wiew ne oraz po sia dać spraw
we nty la cję, a usta wie nie pie kar ni ka
po win no gwa ran to wać swo bod ny do stęp
do wszystkich ele men tów ste ro wa nia.
l Piekarnik jest zbudowany w klasie Y. Me
ble do za bu do wy mu szą mieć okła dzi
oraz kle je do jej przy kle je nia od por ne
na tem pe ra tu 100°C. Nie speł nie nie
tego wa run ku może spo wo do wać zde
for mo wa nie po wierzch ni lub od kle je nie
okła dzi ny.
l Przygotować otwór w meblu o wy mia rach
podanych na rysunkach: Azabudowa
pod blatem, Bzabudowa wysoka.
W przypadku istnienia w szafce ścia ny
tylnej należy w niej wyciąć otwór pod
przy łą cze elektryczne.
l Wsunąć piekarnik całkowicie w otwór
za bez pie cza jąc go przed wysunięciem
czte re ma wkrętami (Rys.C).
Uwaga:
Montaż wykonać przy odłączonym
za si la niu elek trycz nym.
Rys.A
595
560
560
40
560
560
min. 38
min. 600
600
Rys.B
Rys.C
12
Przed pierwszym włączeniem pie-
karnika
l usunąć elementy opakowania, oczyścić
ko mo piekarnika ze środ ków kon ser
wa cji fabrycznej,
l wyjąć wyposażenie piekarnika i umyć
w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do
mycia naczyń,
l włączyć wentylację w po miesz cze niu lub
otworzyć okno,
l delikatnie wcisnąć pokrętło i przekręcić w
prawo na pozycję lub (patrz roz-
dział: Działanie programatora i sterowanie
piekarnikiem),
l wygrzać piekarnik (w temp. 250°C, ok.
30 min.), usunąć za bru dze nia i dokładnie
umyć.
Ważne!
Komorę piekarnika należy myć tyl ko
przy uży ciu cie płej wody z do dat kiem
nie wiel kiej ilości płynów do my cia
na czyń.
OBSŁUGA
Uwaga!
W przypadku pierwszego uru cho mie
nia pie kar ni ka lub wyłączenia z sieci
elek trycz nej i ponownym jego włą
cze niu zapala się wskazanie godziny
12:00 i miga symbol . Na le ży usta-
wić aktualny czas za pomocą pokrętła
zmiany ustawień .
Ustawienie czasu będzie zapisane w
pamięci zegara, jeżeli żadne zmiany
nie zostaną wprowadzone w ciągu 5
sekund lub jeżeli wciśnięty zostanie
przycisk
MENU
.
Brak nastawy czasu bieżącego
uniemożliwia pracę piekarnika.
Pokrętła „schowane” w panelu ste ro wa nia,
w celu wybrania funkcji na le ży:
1.de li kat nie wcisnąć pokrętło i pu ścić,
2. usta wić na wybraną funkcję.
Oznakowanie po krę tła na jego ob wo dzie
od po wia da ko lej nym funkcjom re ali zo wa nym
przez piekarnik.
1
2
Uwaga! Zdjąć folię ochronną z prowadnic
teleskopowych przed włączeniem piekar-
nika.
13
OBSŁUGA
Znaczenie piktogramów i symboli
Działanie programatora
i sterowanie piekarnikiem
kg
C
C
CLEAN
ECO
MENU
ECO
C
MENU
 przycisk gotowych programów
 przycisk zmiany temperatury
 przycisk menu
 przycisk oszczędzanie energii
 przycisk czyszczenie piekarnika
 oświetlenie komory piekarnika
 rozmrażanie
 koniec procesu
 czas trwania procesu
 automatyczne odcięcie zasilania
 blokada
 ustawienie czasu
CLEAN
 minutnik
 oszczędzanie energii
 sonda
 gotowy program
 czyszczenie piekarnika
 poziom, pozycja potrawy
14
OBSŁUGA
1.Włączenie piekarnika.
Uwaga: Programator jest go to wy do pracy
dopiero po ustawieniu czasu ze ga ra.
W przypadku pierwszego uru cho mie nia pie
kar ni ka lub wyłączenia z sieci elek trycz nej i
ponownym jego włą cze niu zapala się wska-
zanie godziny 12:00 i miga symbol .
Na le ży ustawić aktualny czas za pomocą
pokrętła zmiany ustawień .
Ustawienie czasu będzie zapisane w pamięci
zegara, jeżeli żadne zmiany nie zostaną
wprowadzone w ciągu 5 sekund lub jeżeli
wciśnięty zostanie przycisk
MENU
.
Brak nastawy czasu bieżącego uniemoż-
liwia pracę piekarnika.
2.Ustawienie minutnika
Wciskać przycisk
MENU
do momentu, kiedy
symbol (minutnik) zacznie migać. Wska-
zanie czasu “00:00” jest wyświetlane zamiast
czasu rzeczywistego. Ustawić minutnik za
pomocą pokrętła zmiany ustawień (z
dokładnością do jednej minuty). Ustawienie
będzie zapisane w pamięci, jeżeli żadne
zmiany nie zostaną wprowadzone w ciągu 5
sekund lub jeżeli wciśnięty zostanie przycisk
MENU
.
Wyświetlany jest aktualny czas, symbol
jest włączony.
Alarm rozbrzmiewa po upływie wstępnie
nastawionego czasu (2 sygnały dźwiękowe
przerwa 2 sygnały dźwiękowe). Sekwen-
cja alarmowych sygnałów dźwiękowych jest
powtarzana w odstępach 3sekundowych
przez około jedną minutę. Symbol miga
przez cały czas.
Aby wyłączyć alarm należy wcisnąć dowolny
przycisk, ustawić pokrętło piekarnika w pozy-
cji „0“ lub przekręcić pokrętło zminy ustawień.
Po wyłączeniu alarmu, symbol (minutnik)
jest wyłączony.
15
OBSŁUGA
4.Ustawienie czasu trwania procesu i
czasu zakończenia (tryb opóźnienia)
Kiedy symbol (czas trwania procesu) jest
włączony, należy wciskać przycisk
MENU
aż do
momentu, kiedy symbol (koniec procesu)
zacznie migać. Wyświetlany jest aktualny
czas. Ustawić koniec czasu trwania procesu
za pomocą pokrętła zmiany ustawień. Usta-
3.Ustawienie czasu trwania procesu
Wciskać przycisk
MENU
do momentu, kiedy
symbol (czas trwania procesu) zacznie
migać (jest to możliwe tylko wtedy, gdy po-
krętło funkcji jest w pozycji innej niż „0“).
Wskazanie czasu “00:00” jest wyświetlane
zamiast czasu rzeczywistego. Ustawić czas
trwania procesu za pomocą pokrętła zmiany
ustawień . Ustawienie czasu trwania
procesu będzie zapisane w pamięci, jeżeli
żadne zmiany nie zostaną wprowadzone w
ciągu 5 sekund lub jeżeli wciśnięty zostanie
przycisk
MENU
.
Wyświetlane jest odliczanie wstecz czasu
trwania procesu, symbol jest włączony.
Alarm rozbrzmiewa po upływie wstępnie na-
stawionego czasu trwania procesu (4 sygnały
dźwiękowe przerwa 4 sygnały dźwię-
kowe). Sekwencja alarmowych sygnałów
dźwiękowych jest powtarzana w odstępach
3sekundowych przez około jedną minutę.
Wyświetlane jest wskazanie czasu “00:00”
a symbol (czas trwania procesu) miga
przez cały czas.
Aby wyłączyć alarm należy wcisnąć dowolny
przycisk, ustawić pokrętło funkcji w pozycji
„0“ lub przekręcić pokrętło zmiany ustawień.
Po wyłączeniu alarmu, na wyświetlaczu
pokazywany jest aktualny czas i wybrana
funkcja, symbol (czas trwania procesu)
jest wyłączony.
wienie końca czasu trwania procesu będzie
zapisane w pamięci, jeżeli żadne zmiany nie
zostaną wprowadzone w ciągu 5 sekund lub
jeżeli wciśnięty zostanie przycisk
MENU
. Sym-
bol (koniec procesu) jest włączony.
Po upływie czasu opóźnienia, programator
przełącza się na tryb (czas trwania pro-
cesu). Wyświetlane jest odliczanie wstecz
czasu trwania procesu, symbol (koniec
procesu) jest wyłączony, symbol (czas
trwania procesu) jest włączony.
Alarm rozbrzmiewa po upływie wstępnie na-
stawionego czasu trwania procesu (4 sygnały
dźwiękowe przerwa 4 sygnały dźwię-
kowe). Sekwencja alarmowych sygnałów
dźwiękowych jest powtarzana w odstępach
3sekundowych przez około jedną minutę.
Wyświetlane jest wskazanie czasu “00:00”
a symbol (czas trwania procesu) miga
przez cały czas.
Aby wyłączyć alarm należy wcisnąć dowolny
przycisk, ustawić pokrętło funkcji w pozycji
„0“ lub przekręcić pokrętło zmiany ustawień.
Po wyłączeniu alarmu, na wyświetlaczu
pokazywany jest aktualny czas i wybrana
funkcja, symbol (czas trwania procesu)
jest wyłączony.
Aby skasować ustawienia dotyczące
czasu trwania procesu lub końca czasu
trwania procesu lub minutnika, należy
wcisnąć i przytrzymać przyciski
MENU
i
CLEAN
przez około 3 sekundy, wszystkie
ustawienia czasowe zostaną skasowane.
Skasowanie ustawień czasowych jest
możliwe tylko wtedy, gdy jedna z funkcji
regulatora czasowego (czas trwania pro-
cesu lub koniec czasu trwania procesu
lub regulator czasowy) została wcześniej
ustawiona.
16
OBSŁUGA
5.Sterowanie piekarnikiem
5.1 Możliwe położenia pokrętła funkcji
piekarnika.
0 Ustawienie zerowe
Niezależne oświetlenie pie kar ni ka
Poprzez ustawienie po krę tła w tej po
zy cji uzy sku je my oświe tle nie ko mo ry
piekarnika.
Włączony grzejnik dol ny i gór ny
Ustawienie pokrętła w tej po zy cji po
zwa la na re a li za cję na grze wa nia pie
kar ni ka spo so bem kon wen cjo nal nym.
Doskonale nadaje się do pieczenia
ciast, mięsa, ryb, chleba, pizzy (ko-
nieczne wstępne rozgrzanie piekarni-
ka oraz stosowanie ciemnych blachy)
pieczenie na jednym poziomie.
Zakres temperatury: 30280
0
C.
C
Włączony wentylator oraz grzej nik
dolny i górny.
Przy tej pozycji roboczej po krę tła, pie
kar nik re a li zu je funk cję ciasto.
Piekarnik konwencjonalny z wen ty
la to rem (funkcja zalecana podczas
pie cze nia).
Zakres temperatury: 30280
0
C.
Włączony opiekacz i rożen.
Funkcja rożen  opiekanie po traw na
roż nie.
Zakres temperatury: 30280
0
C.
Włączony opiekacz
„Grilowanie” powierzchniowe, stosuje
się do opiekania małych porcji mięsa:
steki, sznycle, ryby, tosty, kiełbaski, za-
piekanki (grubość opiekanej potrawy
nie powinna być większa niż 23 cm
w trakcie pieczenia należy odwrócić
ją na drugą stronę).
Zakres temperatury: 30280
0
C.
C
C
C
17
OBSŁUGA
Włączony wentylator oraz opie-
kacz
Przy tej pozycji pokrętła, pie kar nik
re a li zu je funk cję opie ka cza z wen ty
la to rem. Wy ko rzy sta nie tej funkcji w
prak ty ce po zwa la na przy spie sze nie
pro ce su opie ka nia i po d nie sie nie wa
lo rów smakowych potrawy.
Zakres temperatury: 30280
0
C.
C
Wzmocniony opiekacz
(Supergrill))
Włączenie funk cji „wzmoc nio ne go
opie ka cza’’ po zwa la na pro wa dze nie
opie ka nia przy jed no cze śnie włą czo
nym grzej ni ku gór nym. Funk cja ta
po zwa la na uzy ska nie pod wyż szo
nej tem pe ra tu ry w górnej prze strze ni
ro bo czej pie kar ni ka, co po wo du je
moc niej sze przy ru mie nie nie po tra wy,
po zwa la jąc tak że na opie ka nie więk
szych jej porcji.
Zakres temperatury: 30280
0
C.
C
Włączony termoobieg
Ustawienie pokrętła w po zy cji „włą czo
ny ter mo obieg” pozwala na re a li za cję
ogrze wa nia pie kar ni ka w spo sób
wy mu szo ny przy po mo cy ter mo wen
ty la to ra, umiesz czo ne go w cen tral
nym miej scu tylnej ścia ny ko mo ry
pie kar ni ka. W stosunku do piekarnika
konwencjonalnego stosuje się niższe
temperatury pieczenia.
Korzystanie z tego spo so bu ogrze wa
nia po zwa la na równomierny obieg
ciepła wokół potrawy umie szczo nej
w pie kar ni ku.
Przygotowywanie gotowych (za-
mrożonych) potraw ciasta, pizza,
frytki.
Rozmrażanie (mięsa, owoce, warzy-
wa, pieczywo) – w przypadku delikat-
nych potraw (do spożycia w stanie
surowym – np. truskawki) nie włącza
się grzania, przy rozmrażaniu np.
mięsa termostat ustawić na tempera-
turę do 50 – 75°C.
Suszenie owoców, grzybów (na kilku
poziomach, temperatura 50 – 80°C)
Zakres temperatury: 30280
0
C.
C
18
OBSŁUGA
Włączony wentylator.
Przy tej pozycji pokrętła pie kar nik
służy do rozmrażania wyrobów cu
kier ni czych i pie czy wa.
Włączony grzejnik dol ny
Przy tej pozycji pokrętła pie kar nik
re ali zu je ogrze wa nie wy łącz nie przy
uży ciu grzej ni ka dol ne go. Dopiekanie
ciast od spodu (np. ciasta wilgotne i
nadziewane owocami).
Zakres temperatury: 30240
0
C.
Włączony opiekacz i grzej nik gór-
ny(su per grill) oraz rożen.
P o ł ą c z e n i e f u n k c j i s u p e r g r i l l
z funk cją roż na.
Zakres temperatury: 30280
0
C.
Włączony grzejnik gór ny
Ustawienie pokrętła w tej po zy cji
po zwa la na re ali za cję na grze wa nia
pie kar ni ka wy łącz nie przy po mo cy
grzej ni ka gór ne go. Zarumienianie wy-
pieku, dopiekanie z góry, dodatkowe
zapiekanie.
Zakres temperatury: 30230
0
C.
C
C
C
Włączony termoobieg i grzej nik
dol ny
Przy tej pozycji pokrętła pie kar nik
re ali zu je funk cję ter mo obie gu i ą
czo ne go grzej ni ka dol ne go co po wo du je
pod wyż sze nie tem pe ra tu ry od spodu
wypieku. Duża ilość ciepła dostarcza-
na od spodu wypieku, ciasta mokre,
pizza
Zakres temperatury: 30280
0
C.
C
19
OBSŁUGA
5.2 Zmiana i wyświetlanie ustawienia
temperatury
Domyślna wartość temperatury dla programu
pojawia się na wyświetlaczu temperatury po
wybraniu funkcji piekarnika . Sygnalizo-
wane jest to przez migający symbol °C. W
celu przeprowadzenia stopniowej zmiany
ustawienia temperatury (co 5°C) należy użyć
pokrętła zmiany ustawień . Ustawienie
temperatury będzie zapisane w pamięci,
jeżeli żadne zmiany nie zostaną wprowa-
dzone w ciągu 5 sekund lub jeżeli wciśnięty
zostanie przycisk
MENU
lub zostanie wciśnięty
przycisk
C
.
Zmiana ustawień temperatury w czasie pracy
programu może być przeprowadzona po
wciśnięciu przycisku
C
.
Aktualna temperatura jest wyświetlana jako
procent wstępnie ustawionej wartości na
symbolu termometru:
Jeśli pokrętło funkcji piekarnika ustawione
jest w położeniu „0“ i aktualna tempera-
tura piekarnika przekracza 60°C, symbol
termometru jest włączony, aby informować
użytkownika o tym, że piekarnik jest gorący,
jeżeli temperatura piekarnika jest niższa niż
60 °C, symbol termometru jest wyłączony.
100%
75%
50%25%
5.3 Funkcja ECO
Przy pomocy funkcji ECO można oszczędzać
energię poprzez wykorzystywanie ciepła
resztkowego w podłączonym urządzeniu.
Podczas pracy w funkcji ECO, regulator
czasowy wyłącza podłączone urządzenie
w określonym czasie przed końcem jego
działania.
Funkcja ECO może być aktywowana, kiedy
włączone są następujące funkcje grzania:
W celu włączenia funkcji ECO należy usta-
wić (czas trwania procesu) lub (czas
trwania procesu) i (koniec czasu trwania
procesu). Regulator czasowy wyłącza podłą-
czone urządzenie w czasie określonym przez
wzór “koniec działania urządzenia minus czas
trwania wykorzystania ciepła resztkowego”.
Aktywacja funkcji ECO.
Po wybraniu dowolnej funkcji grzania, która
działa razem z funkcją ECO, należy ustawić
(czas trwania procesu) lub (czas
trwania procesu) i (koniec czasu trwa-
nia procesu). Następnie, należy wcisnąć
przycisk
ECO
. Na wyświetlaczu pojawia się
symbol potwierdzający, że funkcja ECO
jest włączona.
Aby wyłączyć funkcję ECO należy wcisnąć
przycisk
ECO
lub zmienić położenie pokrętła
funkcji piekarnika. Kiedy funkcja ECO jest wy-
łączona symbol jest również wyłączony.
Alarm rozbrzmiewa (4 sygnały dźwiękowe/
przerwa/4 sygnały dźwiękowe) po upływie
wstępnie nastawionego czasu. Sekwencja
alarmowych sygnałów dźwiękowych jest
powtarzana w odstępach 3sekundowych
przez około jedną minutę. Wyświetlane jest
wskazanie czasu “00:00” a symbol miga
na wyświetlaczu.
20
OBSŁUGA
5.4 Funkcja Aqualytic
Czyszczenie komory piekarnika parą.
Na podłogę komory piekarnika wlać 0,5 l wody.
Zamknąć drzwi piekarnika. W celu włączenia
funkcji Aqualytic należy wcisnąć przycisk
CLEAN
Symbol miga na wyświetlaczu. Programa-
tor ustawia temperaturę automatycznie oraz
czas grzania (czas trwania procesu) usta-
wiony jest na 0:30. Czas trwania programu i
temperatura pojawiają się na wyświetlaczu.
Symbol graczny piekarnika miga wraz z
sugerowanym rodzajem grzania pozycja
. Ustawić pokretło funkcji piekarnika na
zalecany rodzaj grzania. Regulator czasowy
potwierdza prawidłowe położenie krótkim,
sygnałem dźwiękowym i włączony jest sym-
bol . Jeżeli zalecany rodzaj grzania nie
będzie wybrany w ciągu 10 sekund, program
zostanie anulowany. Temperatura dla funkcji
Aqualytic: 90°C
Aby anulować proces czyszczenia komory
parą, należy wcisnąć przycisk
CLEAN
lub zmie-
nić położenie pokrętła funkcji piekarnika.
Kiedy proces czyszczenia komory parą jest
anulowany, programator będzie pracował tak
samo jak w normalnym trybie pracy (ustawie-
nia są takie jak w programach gotowania).
Alarm rozbrzmiewa (4 sygnały dźwiękowe/
przerwa/4 sygnały dźwiękowe) po upływie
wstępnie nastawionego czasu. Sekwencja
alarmowych sygnałów dźwiękowych jest
powtarzana w odstępach 3sekundowych
przez około jedną minutę. Wyświetlane jest
wskazanie czasu “00:00” a symbol miga
na wyświetlaczu.
Aby wyłączyć alarm należy wcisnąć dowolny
przycisk, ustawić pokrętło funkcji piekarnika
w pozycji „0“ lub przekręcić pokretło zmiany
ustawień. Po zakończeniu procesu, na wy-
świetlaczu pokazywany jest aktualny czas.
Aby wyłączyć alarm należy wcisnąć dowolny
przycisk, ustawić pokrętło funkcji piekarnika
w pozycji „0“ lub przekręcić pokrętło .
Po zakończeniu procesu, na wyświetlaczu
pokazywany jest aktualny czas i wybrana
funkcja piekarnika.
Jeżeli użytkownik chce aktywować funkcję
ECO razem z odnośną funkcją grzania, lecz
żadna wartość (czas trwania procesu)
lub (czas trwania procesu) i (koniec
czasu trwania procesu) nie została ustawio-
na, rozbrzmiewa długi, sygnał alarmowy a
symbol miga na wyświetlaczu jeden raz
(przez około 0,3 sekundy), aby poinformować
użytkownika, że niemożliwe jest działanie
funkcji ECO z wybraną funkcją grzania lub, że
wprowadzone dane są niewystarczające.
Funkcja ECO jest dostępna tylko w przypad-
ku jeżeli wartość (czas trwania procesu)
wynosi 10 minut lub więcej. Jeżeli podłączona
jest sonda do pomiaru temperatury mięsa,
wtedy temperatura docelowa sondy do po-
miaru temperatury mięsa musi być przynaj-
mniej o 3 stopnie wyższa od aktualnej tempe-
ratury sondy do pomiaru temperatury mięsa.
Funkcja ECO jest wyłączana automatycznie
jeżeli wartość (czas trwania procesu) lub
temperatura docelowa sondy do pomiaru
temperatury mięsa została zmieniona i jest
niższa od tych wartości minimalnych. Funkcja
ECO jest również wyłączana automatycznie
jeżeli występuje błąd związany z sondą do
pomiaru temperatury mięsa.
Ustawienia wartości (czas trwania pro-
cesu) lub (czas trwania procesu) i
(koniec czasu trwania procesu) nie ważne
w przypadku przygotowywania żywności z
wykorzystaniem sondy do żywności. W takim
przypadku, przycisk
ECO
należy wcisnąć jako
ostatni, po wprowadzeniu wszystkich usta-
wień temperaturowych dotyczących komory
i ustawieniu temperatury sondy do pomiaru
temperatury mięsa.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Amica EB8862 INTEGRA Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla