- 19 -
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Dbałość o bieżące utrzymanie w czy-
stości piekarnika oraz właściwa jego
konserwacja, wywierają znaczący
wpływ na wydłużenie okresu beza-
waryjnej pracy urządzenia.
Ogólne porady
• Piekarnik należy czyścić po każ-
dym użytkowaniu, nie dopusz-
czając do przypalenia zabrudzeń.
• W przypadku ich długiego od-
działywania całkowite usunięcie
może być niemożliwe lub będzie
się wiązało z dużym nakładem
pracy.
• Komorę piekarnika należy myć
przy użyciu ciepłej wody z dodat-
kiem detergentu lub octu (3 łyżki
stołowe na 250 ml wody). Należy
pamiętać, aby po zakończonym
procesie czyszczenia wytrzeć po-
wierzchnię do sucha.
• W piekarniku nie należy pozosta-
wiać wilgotnych naczyń lub ście-
rek. Wilgoć uwięziona w komorze
może być źródłem korozji.
• Zabrudzenia sokami owocowymi
lub ciastem najłatwiej usuwa się
z jeszcze ciepłej lecz nie gorącej
powierzchni komory piekarnika.
Środki czyszczące
• Do czyszczenia i konserwacji nie
wolno używać żadnych środków
do szorowania, materiałów ścier-
nych.
• Nie należy stosować żrących
środków zawierających sodę,
amoniak, lub chlor.
• Nie stosować substancji o silnym
odczynie alkalicznym.
• Niewskazane jest stosowanie
płynów zawierających kwasy
organiczne (np. kwasek cytry-
nowy), mogących spowodować
trwałe plamy lub zmatowienie
emalii ceramicznej.
Inne istotne wskazówki
• Do pieczenia potraw zawiera-
jących owoce, np. ciast uży-
wać głębokich blach – sok może
spowodować przebarwienie lub
zmatowienie emalii.
• Przebarwienie emalii nie wpływa
na działanie piekarnika, nie jest
podstawą do reklamacji.
• Do pieczenia mięs używać odpo-
wiednich naczyń, np. brytfanny
lub stosować folię aluminiową
oraz specjalne worki do piecze-
nia, aby uniknąć zabrudzenia
wnętrza komory tłuszczem.
Uwaga: Do czyszczenia i kon ser wa-
cji nie wolno używać żadnych środ-
ków do szorowania, ostrych środków
czyszczących ani przedmiotów szo-
rujacych.
Uwaga: Do czyszczenia frontu i obu-
dowy używać tylko ciepłej wody z
dodatkiem niewielkiej ilości płynu do
mycia naczyń lub szyb. Nie stosować
mleczka do czyszczenia.
Czyszczenie
Uwaga: Przed rozpoczęciem czysz-
czenia należy piekarnik wyłączyć,
zwracając uwagę na to, by wszyst-
kie pokrętła ustawione były w pozy-
cji „0” / „•” (wyłączone). Czynności
czyszczenia należy rozpoczynać do-
piero po wystygnięciu piekarnika.
• Włącz oświetlenie wewnątrz pie-
karnika, pozwala to na uzyska-
nie lepszej widoczności wnętrza
komory.
• Usuń mechanicznie największe
zabrudzenia (zaleca się zastoso-
wanie drewnianej lub plastikowej
szpatułki kuchennej). Środki o
właściwościach ściernych mogą
zmatowić lub uszkodzić powłokę
emalii. Należy zachować szcze-
gólną ostrożność podczas ich
stosowania.