Amica ED37619W X-TYPE OPENUP Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
INSTRUKCJA
OBSŁUGI
PIEKARNIK DO WBUDOWANIA
URZĄDZENIE NALEŻY URUCHAMIAĆ DOPIERO PO PRZECZYTANIU INSTRUKCJI!
IO-CBI-1204 / 8505380
(04.2019 V2)
12263.3eETsKDpsHaVoAdX
12263.3eETsKDpsHaVoAdS
12263.3eETsKDpsHaVoAdW
- 2 -
Szanowny
Kliencie
Od dziś codzienne obowiązki staną się
prostsze niż kiedykolwiek. Urządzenie
to połączenie wyjątkowej łatwości obsługi
i doskonałej efektywności. Po przeczytaniu
instrukcji, obsługa nie będzie problemem.
Sprzęt, który opuścił fabrykę był dokładnie
sprawdzony przed zapakowaniem pod
względem bezpieczeństwa i funkcjonalności
na stanowiskach kontrolnych.
Prosimy Państwa o uważną lekturę instrukcji
obsługi przed uruchomieniem urządzenia.
Przestrzeganie zawartych w niej wskazówek
uchroni Państwa przed niewłaściwym
użytkowaniem. Instrukcję należy zachow
i przechowywać tak, aby mieć ją zawsze pod
ręką.
Należy dokładnie przestrzegać instrukcji
obsługi w celu uniknięcia nieszczęśliwych
wypadków.
Z poważaniem
- 3 -
SPIS TREŚCI
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA 4
JAK OSZCZĘDZAĆ ENERGIĘ 6
ROZPAKOWANIE 7
USUWANIE ZUŻYTYCH URZĄDZEŃ 7
TWOJE URZĄDZENIE 8
AKCESORIA 9
OBSŁUGA PIEKARNIKA 11
PRZED PIERWSZYM URUCHOMIENIEM 11
WYGRZEWANIE KOMORY PIEKARNIKA 11
SCHOWANE POKRĘTŁA 11
WAŻNE WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE PROGRAMATORA 12
STEROWANIE PROGRAMATOREM 12
USTAWIENIE I KOREKTA BIEŻĄCEGO CZASU - TRYB POWER ON 12
TRYB STANDBY 12
MINUTNIK 13
PRACA PÓŁAUTOMATYCZNA 13
PRACA AUTOMATYCZNA 14
FUNKCJA OPENUP! 14
KASOWANIE USTAWIEŃ 15
ZMIANA TONU SYGNAŁU DŹWIĘKOWEGO 15
ZMIANA JASNOŚCI WYŚWIETLACZA 15
TRYB NOCNY 16
DRZWI PIEKARNIKA 16
OGRANICZENIE CZASU PRACY 16
POKRĘTŁA PIEKARNIKA 16
FUNKCJE PIEKARNIKA 17
LAMPKI KONTROLNE 18
UŻYWANIE OPIEKACZA 18
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA 19
OGÓLNE PORADY 19
ŚRODKI CZYSZCZĄCE 19
INNE ISTOTNE WSKAZÓWKI 19
CZYSZCZENIE 19
PROWADNICE DRUCIANE 20
PROWADNICE TELESKOPOWE 20
WKŁADY KATALITYCZNE 20
WYJMOWANIE SZYBY WEWNĘTRZNEJ 21
WYMIANA OŚWIETLENIA WEWNĄTRZ KOMORY 22
ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW 23
DANE TECHNICZNE 24
GWARANCJA, OBSŁUGA POSPRZEDAŻOWA 25
GWARANCJA 25
SERWIS 25
ZGŁOSZENIE NAPRAWY ORAZ POMOC W RAZIE USTERKI 25
INSTALACJA 26
MONTAŻ PIEKARNIKA W ZABUDOWIE 26
PODŁĄCZENIE PIEKARNIKA DO ZASILANIA 27
PORADY PRAKTYCZNE 28
TABELE Z PRZYKŁADOWYMI NASTAWAMI PIEKARNIKA 28
FUNKCJA GRZANIA TERMOOBIEG ECO 32
ZALECANE PARAMETRY PRZY UŻYCIU FUNKCJI TERMOOBIEG ECO 32
TABELE Z POTRAWAMI TESTOWYMI 33
- 4 -
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE
BEZPIECZEŃSTWA
Producent zastrzega sobie możliwość dokonywania
zmian nie wpływających na dzia ła nie urządzenia.
Urządzenie jest przeznaczone tylko do użytku do-
mowego.
Urządzenie i jego dostępne części stają się gorące
podczas użycia. Możliwość dotknięcia elementów
grzejnych powinno być objęte szczególną troską.
Dzieci poniżej 8 roku życia powinny trzymać się z
daleka, chyba że są pod stałą opieką.
Niniejszy sprzęt może być używany przez dzieci
w wieku od 8 lat i wyżej i osoby z ograniczenia-
mi zycznymi, czuciowymi albo umysłowymi albo
brakiem doświadczenia i wiedzy, jeśli odbywa się
pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytkowa-
nia sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiada-
jące za ich bezpieczeństwo. Należy zwracać uwagę
na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem. Sprząta-
nie i czynności obsługowe nie powinny być robione
przez dzieci bez nadzoru.
Podczas użytkowania sprzęt staje się gorący. Zale-
ca się zachowanie ostrożności, aby unikać dotyka-
nia gorących elementów wewnątrz piekarnika.
Dostępne części mogą stać się gorące podczas
użytkowania. Zaleca się trzymanie małych dzieci z
dala od urządzenia.
Uwaga. Nie używać szorstkich środków czysz-
czą cych lub ostrych metalowych przed mio tów do
czyszczenia szkła drzwi, gdyż mogą porysow
powierzchnię, co może doprowadzić do popękania
szkła.
Uwaga. Aby uniknąć możliwości porażenia prą dem
elektrycznym, przed wymianą lamp ki należy upew-
nić się, czy sprzęt jest wyłączony.
- 5 -
Do czyszczenia piekarnika nie wolno używać sprzę-
tu do czyszczenia parą.
Niebezpieczeństwo poparzenia! Podczas otwiera-
nia drzwi piekarnika może wydostawać się gorą-
ca para. W trakcie lub po zakończeniu gotowania
należy ostrożnie otwierać drzwi piekarnika. Przy
otwieraniu nie nachylać się nad drzwiami. Należy
pamiętać, że para w zależności od temperatury
może być niewidoczna.
Należy, zwrócić uwagę, ażeby drobny sprzęt gospo-
darstwa domowego wraz z przewodami nie doty-
kał bezpośrednio do rozgrzanego piekarnika, gdyż
izolacja tego sprzętu nie jest odporna na działanie
wysokich temperatur.
Nie należy pozostawiać piekarnika bez nadzoru
podczas pieczenia. Oleje i tłuszcze mogą ulec za-
paleniu wskutek przegrzania.
Nie należy stawiać na otwartych drzwiach piekarni-
ka naczyń o ma sie przekraczającej 15 kg.
Zabrania się użytkowania piekarnika niesprawne-
go technicznie. Wszelkie usterki mogą być usuwa-
ne wyłącznie przez osobę posiadającą stosowne
uprawnienia.
W każdej sytuacji spowodowanej usterką technicz-
ną, należy bezwzględnie odłączyć zasilanie elek-
tryczne piekarnika.
Urządzenie może być stosowane wyłącznie do ce-
lów, do jakich zostało zaprojektowane. Wszelkie
inne zastosowania (np. ogrzewanie pomieszczeń)
należy uznać za niewłaściwe i niebezpieczne.
Uwaga. Jeżeli przewód zasilający nie od łą czal ny
ulegnie uszkodzeniu, to powinien on być wymie-
niony u wytwórcy lub w spe cja li stycz nym zakładzie
naprawczym, albo przez wykwalikowaną osobę w
celu unik nię cia zagrożenia.
- 6 -
JAK OSZCZĘDZAĆ ENERGIĘ
Kto korzysta z energii w spo sób od po wie-
dzial ny, chroni nie tylko do mo wy budżet,
lecz działa świa do mie na rzecz śro do wi ska
na tu ral ne go. Dla te go po móż my, oszczę-
dzaj my ener gię elek trycz ną! A czyni się
to w na stę pu cy spo sób:
Unikanie niepotrzebnego „zaglądania do przygotowy-
wanych potraw”. Nie otwier niepotrzebnie często
drzwi piekarnika.
Używanie piekarnika tylko w przy pad ku większych ilo-
ści potraw. Mięso o wadze do 1 kg daje się przyrządzić
oszczędniej w garnku na płycie kuchennej.
Wykorzystanie ciepła resztkowego piekarnika.
W przypadku czasów przyrządzania dłuższych niż 40
minut bezwzględnie wyłączać piekarnik na 10 minut
przed końcem przyrządzania.
Staranne zamykanie drzwi piekarnika. Ciepło ulatuje
poprzez znajdujące się na uszczelkach drzwiczek za-
brudzenia. Najlepiej jest usuwać je od razu.
Nie wbudowywanie piekarnika w bezpośredniej blisko-
ści chłodziarek/zamrażarek. Zużycie energii elektrycz-
nej przez to nie niepotrzebnie wzrasta.
Uwaga! W przypadku zastosowania pro gra ma to ra na-
stawiać odpowiednio krót sze cza sy przyrządzania po-
traw.
- 7 -
ROZPAKOWANIE
Urządzenie na czas trans por tu zostało za-
bez pie czo ne przed uszko dze niem. Po roz-
pa ko wa niu urzą dze nia pro si my Pstwa o
usu nię cie ele men tów opa ko wa nia w spo-
sób nieza gra ża cy śro do wi sku.
Wszystkie materiały za sto so wa ne do opa-
ko wa nia nie szko dli we dla środowiska
na tu ral ne go, w 100% nadają się do odzysku i oznakowa-
no je od po wied nim symbolem.
Uwaga! Materiały opa ko wa nio we(wo recz ki po li ety le no we,
kawałki sty ro pia nu itp.) na le ży w trakcie rozpakowywania
trzy mać z dala od dzieci.
USUWANIE ZUŻYTYCH
URZĄDZEŃ
To urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrek-
tywą Europejską 2012/19/UE oraz polską Usta-
wą o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektro-
nicznym symbolem przekreślonego kontenera
na odpady. Takie oznakowanie informuje, że
sprzęt ten, po okresie jego użytkowania, nie
może być umieszczany łącznie z innymi odpa-
dami pochodzącymi z gospodarstwa domowego.
Użytkownik jest zobowiązany do oddania go prowadzą-
cym zbieranie zużytego sprzętu elektrycznego i elektro-
nicznego. Prowadzący zbieranie, w tym lokalne punkty
zbiórki, sklepy oraz gminne jednostki, tworzą odpowiedni
system umożliwiający oddanie tego sprzętu.
Właściwe postępowanie ze zużytym sprzętem elek-
trycznym i elektronicznym przyczynia się do uniknięcia
szkodliwych dla zdrowia ludzi i środowiska naturalnego
konsekwencji, wynikających z obecności składników nie-
bezpiecznych oraz niewłaściwego składowania i przetwa-
rzania takiego sprzętu.
- 8 -
TWOJE URZĄDZENIE
2
P
3
1
P Programator elektroniczny
1. Pokrętło regulacji temperatury piekarnika
2. Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
3. Lampka kontrolna termoregulatora (czerwona)
- 9 -
AKCESORIA
Blacha do pieczeni
Najczęściej stosowana do wilgotnych
ciast. Blacha jest również wskazana
do przyrządzania wypieków, mrożo-
nej żywności i dużych pieczeni.
Blacha do pieczywa
Stosowana do niezbyt wysokich
ciast, drobnych wypieków jak i cia-
steczek.
Ruszt do grilla (drabinka suszar-
niczna)
Do form na ciasto, do zapiekanek,
pieczeni i grillowanych porcji mięsa,
czy też potraw mrożonych. Małe ka-
wałki potraw należy umieścić wcze-
śniej w naczyniach odpornych na
wysoką temperaturę. Na drabince
można rozłożyć równomiernie żyw-
ność w celu jej wysuszenia.
Prowadnice druciane
Prowadnice umożliwiają umieszcze-
nie blachy z żywnością na odpo-
wiednim poziomie. Poziom liczony
jest od najniższej dostępnej pozycji.
Aby zapobiec przechyleniu blachy,
nie należy jej wysuwać więcej jak do
połowy jej głębokości.
Wykorzystanie drucianych
prowadnic
Prowadnice posiadają 6 poziomów,
na których można umieścić akceso-
ria. Poziomy należy liczyć od dołu.
Blachę lub drabinkę suszarniczą na-
leży wsunąć pomiędzy dwa pręty
stanowiące jeden poziom prowadnic.
Akcesoria można wysunąć maksy-
malnie do połowy bez ryzyka samo-
czynnego wysunięcia lub pochylenia.
- 10 -
Prowadnice teleskopowe*
Prowadnice z frontu wyposażone
w zderzaki. Przed każdym umiesz-
czaniem blach na prowadnicach
wysuń je, umieść na nich blachę i
upewnij się, że zderzaki widoczne
w całości, a blacha jest zabezpieczo-
na przed wypadnięciem. Jeżeli pie-
karnik został wcześniej rozgrzany,
prowadnice również gorące, aby
je wysunąć, zahacz tylną krawędzią
blachy o zderzaki i wyciągnij je w ca-
łości, a następnie wsuń je do wnę-
trza komory.
Wkłady katalityczne*
Znajdują się na ścianach bocznych
komory piekarnika. Wkład y po kry-
te specjalną emalią sa mo czysz-
czą cą. Ema lia ta powoduje, że za-
bru dze nia tłusz czem lub reszt ka mi
po traw mogą zostać samoczynnie
usu nię te pod wa run kiem, że nie
one za su szo ne lub przy pa lo ne
(resztki po ży wie nia i tłuszczu na-
le ży jak naj szyb ciej oddzielić, gdy
jeszcze nie za su szo ne i przypie-
czone, wów czas uniknie się długiego
sa mo czysz cze nia pie kar ni ka). Patrz
Czyszczenie i konserwacja.
Funkcja blokady drabinki
Drabinka suszarnicza posiada spe-
cjalne występy na lewej i prawej
krawędzi. Prawidłowo wsunięta dra-
binka powinna mieć występy skiero-
waną do dołu. Występy zapobiegają
przypadkowemu wysunięciu drabin-
ki z prowadnic. Aby całkowicie wysu-
nąć drabinkę z prowadnic, unieś i
delikatnie pociągnij.
*Opis modelu w niniejszej instrukcji obsługi
został opracowany na podstawie danych zna-
nych w okresie redagowania tekstu. Przedsta-
wiono w niej wszystkie elementy wyposaże-
nia. Ich obecność w danym modelu zależy od
wersji oraz daty produkcji.
- 11 -
OBSŁUGA PIEKARNIKA
Przed pierwszym uruchomie-
niem
Usuń wszystkie elementy opa-
kowania, szczególnie elementy
zabezpieczające wnętrze komory
piekarnika na czas transportu.
Wyciągnij z wnętrza piekarni-
ka wszystkie akcesoria i umyj
je dokładnie w ciepłej wodzie z
delikatnym płynem do mycia na-
czyń.
Ściągnij folię ochronną z po-
wierzchni prowadnic teleskopo-
wych.
Do mycia wnętrz komory użyj
ciepłej wody z dodatkiem deli-
katnego detergentu. Nie używaj
twardych szczotek czy gąbek.
Mogą one uszkodzić powłokę,
którą pokryte jest wnętrze ko-
mory.
Wygrzewanie komory piekar-
nika
Włącz wentylację w pomieszcze-
niu, lub otwórz okno.
Obróć pokrętło wyboru funkcji i
ustaw pozycję lub (dokład-
ny opis tych funkcji znajduje się
w dalszej części instrukcji).
Obróć pokrętło regulacji temperatu-
ry piekarnika i ustaw temperaturę
250
O
C. Piekarnik powinien pracow
przez minimum 30 minut, w trakcie
pracy piekarnik będzie wydzielał za-
pach, który występuje tylko na po-
czątku, z czasem używania urządze-
nia zapach zniknie. Jest to zjawisko
normalne, nazywa się ono wygrze-
waniem komory piekarnika.
Schowane pokrętła
Pokrętło wyboru funkcji jak i re-
gulacji temperatury piekarnika
schowane w panelu frontowym. Aby
ustawić funkcję i/lub temperaturę
naciśnij delikatnie pokrętło i puść.
Pokrętło wyskoczy z panelu. Teraz
możesz ustawić odpowiednią funk-
cję i/lub temperaturę.
- 12 -
Ważne wskazówki dotyczące
programatora
W piekarnikach posiadających pro-
gramator Ts, na wyświetlaczu po
podłączeniu urządzenia do zasilania
zamiast aktualnego czasu, pojawi
się migający komunikat 0•00. Aby
korzystać z pełnej funkcjonalności
urządzenia, ustaw aktualny czas,
w przeciwnym razie korzystanie z
urządzenia będzie niemożliwe. Spo-
sób ustawienia aktualnego czasu jest
opisany w dalszej części instrukcji.
Programator Ts wyposażony jest w
sensory. Aby wprowadzić zmiany
dotknij pola palcem, każde użycie
sensora jest potwierdzane sygnałem
akustycznym. Utrzymuj powierzch-
nię sensorów w czystości i chroń
przed wilgocią.
Sterowanie programatorem
Wyświetlacz programatora posiada
następujące symbole:
MENU - sensor wyboru trybu pracy
> - sensor Plus
< - sensor Minus
- symbol gotowości do pracy
- symbol minutnika
- symbol czasu trwania pracy
- symbol czasu zakończenia pracy
Ustawienie i korekta bieżącego
czasu - Tryb Power On
Po podłączeniu piekarnika do za-
silania (lub po ponownym połą-
czeniu w wyniku zaniku napięcia)
na wyświetlaczu będzie pulsował
komunikat 0•00.
Dotknij i przytrzymaj sensor
MENU lub jednocześnie sensory
i do momentu pojawienia się
sygnału dźwiękowego, dodatko-
wo na wyświetlaczu pojawi się
symbol . Kropka pod symbolem
zacznie pulsować.
W ciągu 7 sekund ustaw bieżą-
cy czas przy pomocy sensorów
oraz .
Po upływie około 7 sekund usta-
wiony czas zostanie zapamięta-
ny, a kropka pod symbolem
przestanie pulsować.
Jeżeli chcesz zmienić ustawiony
czas, dotknij i przytrzymaj oba
sensory i do momentu poja-
wienia się sygnału dźwiękowego.
Dodatkowo kropka pod symbo-
lem zacznie pulsować, w tym
momencie możesz wprowadzić
zmiany ustawionego czasu.
Uwaga: Piekarnik możesz uruchomić
dopiero po pojawieniu się symbolu
na wyświetlaczu.
Tryb StandBy
Inaczej tryb czuwania. W trybie tym
jest wyświetlany czas bieżący oraz
status minutnika, pracy półautoma-
tycznej lub automatycznej. Dotknię-
cie sensora MENU powoduje przejście
do kolejnego trybu. Kolejne tryby w
jakich jest programator po kolejnych
dotknięciach sensora MENU:
tryb ustawiania minutnika
tryb ustawiania czasu trwania
tryb ustawiania czasu zakończe-
nia
- 13 -
tryb ustawiania OpenUp! (auto-
matycznego otwierania drzwi
tryb czuwania.
Minutnik
Funkcję minutnika możesz aktywo-
wać bez względu na inne urucho-
mione funkcje piekarnika. Zakres,
który możesz ustawić wynosi 1 min
do 23 godzin i 59 minut.
Dotknij sensor MENU, na wyświe-
tlaczu symbol zacznie pulsować.
Ustaw czas minutnika sensorami
i , poprawne ustawienie za-
twierdź sensorem MENU, na wy-
świetlaczu widoczny jest symbol
.
Uwaga: Zacznij ustawiać czas sen-
sorem . Drugi sensor będzie nie-
aktywny, do momentu ustawienia
jakiejkolwiek wartości pierwszym
sensorem.
Po upływie zadeklarowanego
czasu włączy się sygnał dźwięko-
wy, symbol minutnika zacznie
pulsować.
Uwaga: Aby wyłączyć sygnał dźwię-
kowy dotknij dowolny sensor tj.
MENU, lub . Po wyłączeniu sygna-
łu dźwiękowego wyświetlacz wskaże
bieżący czas.
Uwaga: Jeżeli nie wyłączysz sygnału
dźwiękowego ręcznie, wyłączy się on
automatycznie po około 7 minutach.
Praca półautomatyczna
Dzięki tej funkcji, możesz ustawić
czas, po jakim piekarnik ma zakoń-
czyć pracę.
Uwaga: Funkcji pyrolizy ze wzglę-
dów bezpieczeństwa nie można łą-
czyć z tym trybem pracy.
Aby włączyć funkcję pracy pół-
automatycznej ustaw pokrętło
funkcyjne piekarnika na wybra-
ną przez siebie funkcję, oraz po-
krętło temperatury na odpowied-
nią temperaturę.
Dotykaj sensor MENU do momen-
tu pojawienia się na wyświetla-
czu komunikatu , symbol
będzie pulsować.
Ustaw czas pracy sensorami
oraz , zakres czasu pracy wy-
nosi od 1 minuty do 10 godzin.
Uwaga: Po pojawieniu się komuni-
katu , ustaw czas sensorem .
Drugi sensor będzie nieaktywny, do
momentu ustawienia jakiejkolwiek
wartości pierwszym symbolem.
Po upływie około 7 sekund wyświe-
tlacz ponownie pokaże bieżący oraz
symbol . Będzie to znak, że usta-
wienia zostały wprowadzone po-
prawnie i piekarnik rozpocznie pra-
cę.
Po upływie zadeklarowanego czasu,
piekarnik wyłączy się automatycz-
nie, włączy się sygnalizacja dźwięko-
wa, a symbole i będą pulsować.
Ustaw pokrętło funkcyjne na po-
- 14 -
zycję 0 oraz pokrętło regulacji
temperatury na pozycję wyłą-
czenia.
Dotknij i przytrzymaj sensor
MENU, lub w celu wyłączenia
sygnału, symbole i znikną a
wyświetlacz po ok. 7 sek. wska-
że czas bieżący.
Praca automatyczna
Dzięki tej funkcji możesz ustawić
czas włączenia oraz wyłączenia pie-
karnika.
Uwaga: Funkcji pyrolizy ze wzglę-
dów bezpieczeństwa nie można łą-
czyć z tym trybem pracy.
Dotykaj sensor MENU do momen-
tu pojawienia się na wyświetla-
czu komunikatu , symbol
będzie pulsować.
Ustaw czas pracy sensorami
oraz , zakres czasu pracy wy-
nosi od 1 minuty do 10 godzin.
Dotknij sensora MENU ponownie,
na wyświetlaczu pojawi się ko-
munikat a symbol będzie
pulsować.
Ustaw godzinę wyłączenia pie-
karnika sensorami oraz . Czas
wyłączenia jest ograniczony do
czasu odległego o 23 godziny i
59 minut.
Uwaga: Zacznij ustawiać czas sen-
sorem . Drugi sensor będzie nie-
aktywny, do momentu ustawienia
jakiejkolwiek wartości pierwszym
symbolem.
Ustaw pokrętło funkcji piekarni-
ka oraz pokrętło temperatury na
wybrane pozycje.
Na wyświetlaczu pojawią się symbo-
le i , informują one o aktywnej
funkcji pracy automatycznej pie-
karnika. Programator automatycz-
nie dobierze czas włączenia w taki
sposób, by zakończenie jego pracy
pokrywało się z ustawionym cza-
sem wyłączenia. Przykładowo, je-
żeli ustawiono czas pracy piekarni-
ka na 1 godzinę i 15 minut, a czas
wyłączenia piekarnika ma nastąpić
o godzinie 15:00, to piekarnik roz-
pocznie pracę 1 godzinę i 15 minut
wcześniej tj. o 13:45.
Przy zakończonej pracy (przy osią-
gnięciu zadeklarowanego czasu
wyłączenia), piekarnik wyłączy się
automatycznie, włączy się sygnał
dźwiękowy przy pulsujacych symbo-
lach i .
Ustaw pokrętło funkcyjne na po-
zycję 0 oraz regulacji temperatu-
ry na pozycję wyłączenia.
Dotknij i przytrzymaj sensor
MENU, lub w celu wyłączenia
sygnału, symbole i znikną a
wyświetlacz po ok. 7 sek. wska-
że czas bieżący.
Funkcja OpenUp!
Funkcja oznacza automatyczne
otwieranie drzwi piekarnika poprzez
dotknięcie uchwytu. Do wyboru
dwa tryby otwierania - jednokrotny
oraz wielokrotny. Tryb jednokrotny
powoduje, że otwarcie drzwi doty-
kiem możliwe jest tylko jeden raz po
każdorazowej zmianie funkcji grza-
- 15 -
nia. Tryb wielokrotny umożliwia au-
tomatyczne otwarcie drzwi za każ-
dym razem gdy użytkownik dotknie
drzwi, a piekarnik jest włączony na
funkcji grzania.
WAŻNE: Funkcja OpenUp! nie działa
gdy:
Na pokrętle funkcyjnym jest
ustawiona pozycja 0.
Programator jest w trybie Power
On.
Jest włączona pyroliza (piekarnik
z funkcją pyrolizy).
Aby włączyć funkcję dotykaj sensor
MENU do momentu pojawienia się
na wyświetlaczu komunikatu .
Sensorami oraz wybierz jedno z
3 ustawień:
otwarcie wielokrotne
otwarcie jednokrotne
automatyczne otwieranie
wyłączone.
Aby otworzyć drzwi dotykiem, do-
tknij metalowej części uchwytu drzwi
piekarnika. Dotyk musi być pewny
tj. trwać min 0,5 sekundy. Czułość
uchwytu jest ustawiona w taki spo-
sób, że dotyk może być wykona-
ny dłonią lub zakrytą częścią ciała,
przykładowo łokciem lub kolanem.
Drzwi można w każdej sytuacji otwo-
rzyć ręcznie pociągając za uchwyt,
niezależnie od ustawień OpenUp!.
Uwaga! W przypadku aktywnej
funkcji OpenUp!, zwłaszcza w trybie
wielokrotnym, drzwi bardzo łatwo
można otworzyć, nawet przypadko-
wo. Zaleca się stały nadzór nad ma-
łymi dziećmi lub dezaktywację funk-
cji OpenUp!.
Kasowanie ustawień
W każdej chwili możesz skasow
ustawienia pracy automatycznej lub
minutnika.
Aby skasować ustawienia pracy au-
tomatycznej, dotknij jednocześnie
sensorów i .
Aby skasować ustawienia minutnika,
wybierz sensorem MENU funkcję mi-
nutnika, następnie dotknij jednocze-
śnie sensorów i .
Zmiana tonu sygnału dźwięko-
wego
Programator ma możliwość zmiany
tonu sygnału dźwiękowego.
Aby zmienić ton sygnału, dotknij
i przytrzymaj jednocześnie sen-
sory oraz .
Dotknij sensor MENU, aby wybrać
funkcję zmiany tonu, na wyświe-
tlaczu zacznie pulsować komuni-
kat .
Wybierz odpowiedni ton senso-
rem , w zakresie 1-3.
Wybierz odpowiedni ton senso-
rem , w zakresie od 3 do 1.
Uwaga: Pierwszym tonem będzie
ten aktualnie ustawiony, kolejne do-
tknięcia sensora zmieniają ton.
Zmiana jasności wyświetlacza
Możliwa jest zmiana jasności wyświe-
tlacza w zakresie od 1 do 9, gdzie
1 oznacza najciemniejszą nastawę,
a 9 - najjaśniejszą. Wprowadzona
wartość ma zastosowanie, gdy zegar
jest nieaktywny (tzn. użytkownik nie
dotykał żadnego z sensorów przez co
najmniej 7 sekund).
Jasność wyswietlacza możesz zmie-
nić w następujacy sposób.
Aby zmienić jasność wyświetla-
- 16 -
cza, dotknij i przytrzymaj jedno-
cześnie sensory oraz .
Dotknij sensor MENU, aby wybrać
funkcję . Pierwsze dotknie-
cie spowoduje przejście do funk-
cji , drugie do funkcji .
Wybierz odpowiednią jasność
sensorem , w zakresie 1-9.
Wybierz odpowiedni ton senso-
rem , w zakresie od 9 do 1.
Tryb nocny
W godzinach od 22.00 do 6.00 zegar
automatycznie zmniejsza jasność
wyświetlania.
Drzwi piekarnika
Podczas pracy piekarnika, drzwi po-
winny być zamknięte. Jeżeli drzwi po-
zostają otwarte dłużej niż 60 sekund
i pokrętło funkcyjne jest w pozycji
innej niż "0", pojawi się sygnał aku-
styczny informujący o konieczności
zamknięcia drzwi. Na wyświetlaczu
pojawi się komunikat . Sygnał
można wyłączyć dotykając dowolny
sensor lub poprzez zamknięcie drzwi.
Ograniczenie czasu pracy
Ze względów bezpieczeństwa piekar-
nik posiada ograniczenie czasu pracy.
Programator wyłączy piekarnik po 10
godzinach pracy, jeżeli nie działa w
trybie automatycznym i nie zmieniła
się pozycja pokrętła funkcji.
Pokrętła piekarnika
Piekarnik może być nagrzewany
przy pomocy grzałki dolnej, grzał-
ki górnej, grzałki termoobiegu lub
opiekacza. Odpowiednią funkcję wy-
bierzesz przy pomocy pokrętła funk-
cyjnego.
Poniższy rysunek prezentuje funkcje
(w określonej kolejności) znajdujące
się na pokrętle:
0
Eco
Pozycja
wyłączenia
Temperaturę możesz ustawić przy
pomocy pokrętła regulacji tempera-
tury. Wartości temperatur znajdują
się na pokrętle jak poniżej:
Pozycja
wyłączenia
Uwaga: Rozpoczęcie pracy piekarni-
ka jest możliwe dopiero po ustawie-
niu odpowiedniej funkcji i wyborze
temperatury pracy.
- 17 -
Funkcje piekarnika
Poniżej znajdziesz opis każdej z
funkcji, w które został wyposażony
Twój piekarnik
0
Tryb wyłączenia piekarnika
Szybki rozgrzew
Włączony termoobieg i opie-
kacz. Zastosowanie do wstęp-
nego nagrzewu piekarnika.
Rozmrażanie
Funkcja pomocna przy roz-
mrażaniu żywności. Włączo-
ny jest tylko wentylator, bez
jakiejkolwiek grzałki
Wentylator, opiekacz i
grzałka górna
Wykorzystanie tej funkcji w
praktyce pozwala na przy-
spieszenie procesu opieka-
nia i podniesienie walorów
smakowych potraw.
Wzmocniony opiekacz
(Supergrill)
Włączenie funk cji „wzmoc-
nio ne go opie ka cza’’ po zwa-
la na pro wa dze nie opie ka nia
przy jed no cze śnie włą czo nej
grzałce górnej. Funk cja ta
po zwa la na uzy ska nie pod-
wyż szo nej tem pe ra tu ry w
górnej części pie kar ni ka, co
po wo du je moc niej sze przy-
ru mie nie nie po tra wy, po-
zwa la jąc tak że na opie ka nie
więk szych porcji.
Opiekacz
„Grillowanie” powierzchnio-
we, stosuje się do opiekania
małych porcji mięsa: steki,
sznycle, ryby, tosty, kieł-
baski, zapiekanki (grubość
opiekanej potrawy nie po-
winna być większa niż 2-3
cm w trakcie pieczenia na-
leży odwrócić na drugą
stronę).
Grzałka dolna
Przy tej pozycji pokrętła pie-
kar nik re ali zu je ogrze wa nie
wy łącz nie przy uży ciu grzej-
ni ka dol ne go. Dopiekanie
ciast od spodu (np. ciasta
wilgotne i nadziewane owo-
cami).
Grzałka górna i dolna
(tryb konwencjonalny)
Ustawienie pokrętła w tej
po zy cji po zwa la na re a li za cję
na grze wa nia pie kar ni ka spo-
so bem kon wen cjo nal nym.
Doskonale nadaje się do pie-
czenia ciast, mięsa, ryb, lub
chleba (konieczne wstępne
rozgrzanie piekarnika oraz
stosowanie ciemnej blachy).
Pieczenie odbywa się na jed-
nym poziomie.
Termoobieg
Ustawienie pokrętła w tej
pozycji pozwala na re a li za-
cję ogrze wa nia pie kar ni ka
w spo sób wy mu szo ny przy
po mo cy ter mo wen ty la to ra,
umiesz czo ne go w cen tral-
nym miej scu tylnej ścia ny
ko mo ry pie kar ni ka. W sto-
sunku do piekarnika kon-
wencjonalnego stosuje się
niższe temperatury piecze-
nia. Korzystanie z tego spo-
so bu ogrze wa nia po zwa la na
równomierny obieg ciepła
wokół potrawy umie szczo nej
w pie kar ni ku.
Wentylator, grzałka dol-
na i grzałka górna
Funkcja podobna do trybu
konwencjonalnego, lecz roz-
kład ciepła jest równomierny
w całej komorze.
- 18 -
Termoobieg i grzałka dol-
na
Przy tej pozycji pokrętła
pie kar nik re ali zu je funk cję
ter mo obie gu i włą czo ne go
grzej ni ka dol ne go co po wo-
du je pod wyż sze nie tem pe-
ra tu ry od spodu wypieku.
Duża ilość ciepła dostarcza-
na od spodu wypieku, ciasta
mokre, pizza.
Oświetlenie piekarnika
Ustawienie tej funkcji powo-
duje włączenie się oświetle-
nia wewnątrz komory
Eco
Termoobieg eco
Przy użyciu tej funkcji uru-
chamia się zoptymalizowa-
ny sposób grzania mający
na celu oszczędzanie energii
podczas przygotowywania
potraw. Przy tej pozycji po-
krętła oświetlenie piekarnika
jest wyłączone.
Lampki kontrolne
Włączenie piekarnika jest sy gna li-
zo wa ne zapaleniem się lam pki kon-
tro lnej termoregulatora- czerwo-
nej. Zga śnię cie lamp ki kon tro l nej
czerwonej jest sy gna łem uzyskania
przez pie kar nik na sta wio nej tem pe-
ra tu ry. O ile prze pi sy ku li nar ne zale-
cają wkła da nie po tra wy do roz grza-
ne go piekarnika, należy to uczynić
nie wcześniej jak po pierw szym zga-
śnię ciu lamp ki kontrolnej czerwo-
nej. W trakcie pro wa dze nia wypieku
lampka czerwona będzie się okre so-
wo włączać i wyłączać (utrzy my wa-
nie tem pe ra tu ry wewnątrz komory
piekarnika). Włączenie piekarnika
jest także sygnalizowane podświe-
tleniem pokręteł.
Używanie opiekacza
Aby włączyć opiekacz należy ustawić
pokrętło funkcyjne na pozycję lub
lub .
Wygrzej piekarnik przez około 5 mi-
nut (drzwi piekarnika muszą być za-
mknięte)
Umieść w piekarniku blachę z potra-
wą na właściwym poziomie. W przy-
padku opiekania potrawy na ruszcie,
umieść poziom niżej blachę na ście-
kający tłuszcz.
Dla funkcji opiekanie i wzmocnione
opiekanie temperaturę należy usta-
wić maksymalnie na 220
O
C, a dla
funkcji opiekanie z wentylatorem
maksymalnie na 190
O
C.
Uwaga: Podczas pracy piekarni-
ka dostępne części (przykładowo
drzwi piekarnika) stają się gorące.
Praca piekarnika powinna być stale
nadzorowana, nie wolno pozwalać
dzieciom, by przebywały blisko pra-
cującego urządzenia, gdyż mogą sie
poparzyć.
- 19 -
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Dbałość o bieżące utrzymanie w czy-
stości piekarnika oraz właściwa jego
konserwacja, wywierają znaczący
wpływ na wydłużenie okresu beza-
waryjnej pracy urządzenia.
Ogólne porady
Piekarnik należy czyścić po każ-
dym użytkowaniu, nie dopusz-
czając do przypalenia zabrudzeń.
W przypadku ich długiego od-
działywania całkowite usunięcie
może być niemożliwe lub będzie
się wiązało z dużym nakładem
pracy.
Komorę piekarnika należy myć
przy użyciu ciepłej wody z dodat-
kiem detergentu lub octu (3 łyżki
stołowe na 250 ml wody). Należy
pamiętać, aby po zakończonym
procesie czyszczenia wytrzeć po-
wierzchnię do sucha.
W piekarniku nie należy pozosta-
wiać wilgotnych naczyń lub ście-
rek. Wilgoć uwięziona w komorze
może być źródłem korozji.
Zabrudzenia sokami owocowymi
lub ciastem najłatwiej usuwa się
z jeszcze ciepłej lecz nie gorącej
powierzchni komory piekarnika.
Środki czyszczące
Do czyszczenia i konserwacji nie
wolno używać żadnych środków
do szorowania, materiałów ścier-
nych.
Nie należy stosować żrących
środków zawierających sodę,
amoniak, lub chlor.
Nie stosować substancji o silnym
odczynie alkalicznym.
Niewskazane jest stosowanie
płynów zawierających kwasy
organiczne (np. kwasek cytry-
nowy), mogących spowodować
trwałe plamy lub zmatowienie
emalii ceramicznej.
Inne istotne wskazówki
Do pieczenia potraw zawiera-
jących owoce, np. ciast uży-
wać głębokich blach sok może
spowodować przebarwienie lub
zmatowienie emalii.
Przebarwienie emalii nie wpływa
na działanie piekarnika, nie jest
podstawą do reklamacji.
Do pieczenia mięs używać odpo-
wiednich naczyń, np. brytfanny
lub stosować folię aluminiową
oraz specjalne worki do piecze-
nia, aby uniknąć zabrudzenia
wnętrza komory tłuszczem.
Uwaga: Do czyszczenia i kon ser wa-
cji nie wolno używać żadnych środ-
ków do szorowania, ostrych środków
czyszczących ani przedmiotów szo-
rujacych.
Uwaga: Do czyszczenia frontu i obu-
dowy używać tylko ciepłej wody z
dodatkiem niewielkiej ilości płynu do
mycia naczyń lub szyb. Nie stosować
mleczka do czyszczenia.
Czyszczenie
Uwaga: Przed rozpoczęciem czysz-
czenia należy piekarnik wyłączyć,
zwracając uwagę na to, by wszyst-
kie pokrętła ustawione były w pozy-
cji „0” / „•” (wyłączone). Czynności
czyszczenia należy rozpoczynać do-
piero po wystygnięciu piekarnika.
Włącz oświetlenie wewnątrz pie-
karnika, pozwala to na uzyska-
nie lepszej widoczności wnętrza
komory.
Usuń mechanicznie największe
zabrudzenia (zaleca się zastoso-
wanie drewnianej lub plastikowej
szpatułki kuchennej). Środki o
właściwościach ściernych mogą
zmatowić lub uszkodzić powłokę
emalii. Należy zachować szcze-
gólną ostrożność podczas ich
stosowania.
- 20 -
W przypadku przypalonych za-
brudzeń, trudnych do usunięcia
zastosuj szmatkę namoczoną
wodą z płynem do mycia naczyń
lub octem (połóż ją na zanie-
czyszczoną powierzchnię na oko-
ło godzinę).
Prowadnice druciane
Piekarnik został wyposażony w łatwo
demontowalne prowadnice druciane
(drabinki) piekarnika. Aby je wyjąć
do mycia pociągnij za zaczep znaj-
dujący się z przodu, następnie od-
chyl prowadnice i wyjmij z tylnych
zaczepów.
Demontaż
Montaż
Prowadnice teleskopowe
Pro wad ni ce na le ży wyj mo wać i myć
wraz z pro wad ni ca mi dru cia ny mi.
Przed umiesz cze niem na nich blach
na le ży je wy su nąć (jeśli pie kar nik jest
nagrzany pro wad ni ce należy wy su nąć
za cze pia jąc tyl kra dzią blach o
zde rza ki znaj du ce się w przed niej
części wy su wa nych pro wad nic) i na-
stępnie wsunąć wraz z blachą.
Demontaż
Montaż
Uwaga: Prowadnic nie należy
myć w zmywarkach.
Wkłady katalityczne
Wkład y po kry te specjalną ema-
lią sa mo czysz czą cą. Ema lia ta po-
woduje, że za bru dze nia tłusz czem
lub reszt ka mi po traw mogą zostać
samoczynnie usu nię te pod wa run-
kiem, że nie one za su szo ne lub
przy pa lo ne (resztki po ży wie nia i
tłuszczu na le ży jak naj szyb ciej od-
dzielić, gdy jeszcze nie są za su szo ne
i przypieczone, wów czas uniknie się
długiego sa mo czysz cze nia pie kar ni-
ka). Aby dokonać sa mo czysz cze nia
pie kar ni ka na le ży włą czyć go na 1
go dzi usta wia jąc temp. 250 °C.
Jeśli resztki potraw małe to pro ces
można skró cić.
Poniew proces sa mo czysz cze nia
wiąże się ze zu ży ciem ener gii, na-
le ży przed każ dym czysz cze niem
spraw dzić wielkość za bru dze nia. Po
stwier dze niu ob ni że nia wła sno ści sa-
mo czysz czą cych wkła dek moż na je
wy mie nić na nowe. Wkład ki można
za ku pić w punk tach ser wi so wych lub
w han dlu. W przy pad ku wy bra nia tra-
dy cyj nej metody czysz cze nia na le ży
pa mię tać o tym, że emalia sa mo czysz-
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Amica ED37619W X-TYPE OPENUP Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi