Whirlpool FT 371 WH instrukcja

Typ
instrukcja
1
PL
FT 371
www.whirlpool.com
2
PL
PL
INSTALACJA
PRZED PODŁĄCZENIEM
SPRAWDZIĆ, CZY URZĄDZENIE NIE JEST USZKODZONE.
Sprawdzić, czy drzwi kuchenki dokładnie przyle-
gają do urządzenia po zamknięciu oraz, czy we-
wnętrzna uszczelka drzwi nie jest uszkodzona.
Opróżnić kuchenkę i oczyścić jej wnętrze przy po-
mocy miękkiej, wilgotnej ściereczki.
PO PODŁĄCZENIU
UZIEMIENIE URZĄDZENIA jest obowiązkowe.
Producent nie ponosi żadnej odpowie-
dzialności za obrażenia ciała osób, zwie-
rząt oraz uszkodzenia przedmiotów wy-
nikłe z niespełnienia tego wymogu.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za
jakiekolwiek problemy spowodowane niezastoso-
waniem się użytkownika do niniejszych instrukcji.
NIE NALEŻY URUCHAMIAĆ URZĄDZENIA , jeśli ka-
bel zasilający lub wtyczka są uszkodzo-
ne, jeśli urządzenie nie działa prawidło-
wo lub, gdy zostało uszkodzone, bądź
spadło. Nie zanurzać kabla zasilającego
ani wtyczki w wodzie. Przewód zasilający
należy utrzymywać z dala od gorących
powierzchni. Nieprzestrzeganie powyż-
szych poleceń może spowodować pora-
żenie prądem, pożar i inne zagrożenia.
NIE WOLNO ZDEJMOWAĆ YTEK
OCHRONNYCH OTWORÓW WENTYL-
ACYJNYCH znajdujących się na
bocznej ściance komory ku-
chenki. Zapobiegają one
dostawaniu się tłuszczu i
cząstek żywności do kana-
łów wlotowych mikrofal.
SPRAWDZIĆ, CZY NAPIĘCIE PODANE na tablicz-
ce znamionowej jest zgodne z napię-
ciem w Państwa mieszkaniu.
KUCHENKĘ MOŻNA UŻYWAĆ WYŁĄCZNIE przy szczel-
nie zamkniętych drzwiach.
JEŚLI KUCHENKA JEST ZAIN-
STALOWANA w pobliżu od-
biornika radiowego,
telewizyjnego lub anteny, mogą wystąpić
zakłócenia w odbiorze.
KUCHENKĘ NALEŻY USTAWIĆ NA
PŁASKIEJ I STABILNEJ POWIERZCHNI,
wystarczająco wytrzymej
do utrzymania ciężaru
kuchenki wraz z naczyniami,
jakie zostaną włożone do środka.
Z urządzeniem należy obchodzić się ostrożnie.
KUCHENKĘ NALEŻY UMIEŚCIĆ W PEWNEJ ODLEGŁOŚCI
od innych źródeł ciepła. Aby zapewnić
dostateczną wentylację, należy pozostawić
nad kuchenką przynajmniej 20 cm wolnej
przestrzeni. Sprawdzić, czy przestrzeń
pod kuchenką, nad i wokół niej jest wol-
na umożliwiając prawidłowy przepływ powi-
etrza. Nie wolno umieszczać kuchenki mikro-
falowej w szafce. Niniejsza kuchenka nie jest
przeznaczonado umieszczenia ani używania
na blacie kuchennym niższym niż 850 mm nad
podłogą.
NIE UŻYWAĆ PRZEDŁUŻACZA:
JEŻELI PRZEWÓD ZASILAJĄCY JEST ZBYT KRÓTKI,
należy zlecić zainstalowanie gniazdka w
pobliżu urządzenia wykwali kowanemu
elektrykowi lub technikowi serwisu.
OSTRZEŻENIE: Nieprawidłowe używanie wty-
czki uziemiania może spowodować porażenie
prądem elektrycznym. Jeśli instrukcje nie są w
pełni zrozumiałe lub w przypadku wątpliwości,
czy kuchenka mikrofalowa jest prawidłowo uz-
iemiona naly skontaktować się z wykwali-
kowanym elektrykiem lub serwisantem.
3
PL
URZĄDZENIE I JEGO DOSTĘPNE CZĘŚCI podczas
ywania nagrzewają się. Należy
zachować ostrożność, aby uniknąć
dotknięcia gorących elementów. Dzieci
poniżej 8 lat bez stałego nadzoru należy
trzymać z dala.
TO URZĄDZENIE MOŻE BYĆ YWANE PRZEZ
DZIECI W wieku od 8 lat oraz przez osoby
o zmniejszonej sprawności fizycznej,
czuciowej lub mentalnej albo przy braku
doświadczenia i wiedzy, jeśli będą one
pod nadzorem lub udzielone zostaną
im instrukcje dotyczące używania
urządzenia w bezpieczny sposób oraz,
jeśli zrozumieją możliwe
niebezpieczeństwa.
Czyszczenie i
konserwacja
przez użytkownika
nie powinny być
wykonywane przez
dzieci, chyba że są w wieku powyżej 8
lat i są pod nadzorem. Ze względu na
generowanie wysokich temperatur,
podczas używania innych źródeł ciepła
(jeśli są dostępne), oddzielnego lub w
połączeniu z kuchenkami mikrofalowym,
dzieci powinny być pod nadzorem.
NINIEJSZE URZĄDZENIE NIE JEST PRZEZNACZONE DO
ytku przez osoby (w tym dzieci) o ogra-
niczonych zdolnościach ruchowych, po-
strzegania lub umysłowych, a także pr-
zez osoby nie posiadające odpowiedniej
wiedzy i doświadczenia, z wyjątkiem sy-
tuacji, gdy osoba odpowiedzialna za ich
bezpieczeństwo udzieliła odpowiedniego
instruktażu z zakresu obsługi urządzenia i
nadzorowała takie czynności.
NALEŻY DOPILNOWAĆ, aby urządzenie nie
było przedmiotem zabaw dzieci.
WAŻNE INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZSTWA
WEWNĄTRZ LUB W POBLIŻU KUCHENKI NIE
NALEŻY PODGRZEWAĆ ANI STOSOW MATERIAŁÓW
PALNYCH . Opary mogą spowodować za-
grożenie pożarem lub wybuchem.
NIE YWAĆ KUCHENKI MIKROFALOWEJ do susze-
nia tkanin, papieru, przypraw, ziół, drewna,
kwiatów, owoców lub innych materiałów
palnych. Może to spowodować pożar.
NIE NALEŻY GOTOW ŻYWNOŚCI ZBYT DŁUGO.
Może to spowodować pożar.
NIE POZOSTAWIAĆ KUCHENKI BEZ NADZORU zwłasz-
cza, gdy do gotowania używa się pojemni-
ków papierowych lub wykonanych z two-
rzyw sztucznych i innych łatwopalnych ma-
teriałów. Papier może się zwęglić lub zapa-
lić, zaś niektóre rodzaje plastiku mogą się
topić podczas podgrzewania żywności.
Nie wolno pozostawiać kuchenki bez
nadzoru, jeśli do gotowania używa
się dużych ilości tłuszczu lub ole-
ju, ponieważ może się on przegrzać i
spowodować pożar!
JESLI MATERIAŁ WEWNĄTRZ NA ZEWNĄTRZ
KUCHENKI BĘDZIE ISKRZ LUB POJAWI SIĘ
DYM należy zamknąć drzwi kuchenki i
wyłączyć ją. Naly odłączyć przewód
zasilający lub odciąć zasilanie w panelu
bezpieczników lub wyłącznika obwodu.
PROSIMY O UWAŻNE PRZECZYTANIE I ZACHOWANIE NA PRZYSZŁOŚĆ
NIE NALEŻY YWAĆ KUCHEN-
KI mikrofalowej do podgrze-
wania potraw w szczelnie
zamkniętych pojem-
nikach. Podczas otwiera-
nia wzrost ciśnienia może spowodować
uszkodzenie, a nawet wybuch.
JAJKA
NIE UŻYWAĆ KUCHENKI MIKROFALOWEJ do gotowania lub
podgrzewania całych jaj w skorupce lub bez
skorupki, gdyż mogą eksplodować nawet po
zakończeniu gotowania.
NALEŻY OKRESOWO SPRAWDZAĆ , czy nie zostały
uszkodzone uszczelki drzwi oraz powier-
zchnie w ich pobliżu. W przypadku stwi-
erdzenia uszkodzeń, nie należy używać
kuchenki, aż do czasu naprawienia
uszkodzeń przez wykwali kowany perso-
nel serwisu technicznego.
NIE YWAĆ W URZĄDZENIU żrących środków
ani oparów. Zakupiona kuchenka zosta-
ła zaprojektowana specjalnie do podgrze-
wania i gotowania produktów żywnościo-
wych. Nie jest ona przeznaczona do celów
przemysłowych ani laboratoryjnych.
NIE WIESZAĆ ANI NIE KŁAŚĆ ciężkich przed-
miotów na drzwiach, ponieważ może to
spowodować uszkodzenie mechanizmu
otwierania i zawiasów kuchenki. Nie nale-
ży wieszać żadnych przedmiotów na klam-
ce drzwi.
URZĄDZENIA TEGO TYPU NIE PRZEZNACZONE do
pracy z zewnętrznym zegarem ani oddziel-
nym systemem zdalnego sterowania
4
PL
UWAGI OGÓLNE
NINIEJSZE URZĄDZENIE PRZEZNACZONE JEST WYŁĄCZNIE
DO UŻYTKU DOMOWEGO!
NIE WOLNO WŁĄCZAĆ KUCHENKI bez potraw w środku,
jeśli wybrano funkcję mikrofal. Taka eksploatacja
urządzenia może spowodować jego uszkodzenie.
PODCZAS ĆWICZEŃ OBSŁUGI kuchenki należy umie-
ścić w niej szklankę z wodą. Woda pochłania
energię mikrofal i kuchenka nie ulegnie uszko-
dzeniu.
ZANIM TOREBKI PAPIEROWE lub plastiko-
we zostaną umieszczone w kuchen-
ce należy zdjąć z nich metalowe wią-
zania .
SMAŻENIE NA OLEJU
KUCHENKI MIKROFALOWEJ NIE WOLNO UŻYWAĆ do
smażenia w głębokim ole-
ju, ponieważ nie jest możli-
we kontrolowanie jego tem-
peratury.
YNY
NP. NAPOJE LUB WODA. Przegrzanie płynu po-
nad punkt wrzenia może nastą-
pić bez oznak wrzenia. Może to
prowadzić do nagłego wygoto-
wania się gorącego płynu.
Aby do tego nie dopuścić, naly wykonać
następujące czynności:
1. Unikać używania pojemników o prostych
ścianach i wąskich szyjkach.
2. Wymieszać płyn przed wstawieniem nac-
zynia do kuchenki i pozostawić w nac-
zyniu łyżeczkę do herbaty.
3. Po podgrzaniu należy odczekać chwilę,
ponownie zamieszać, a następnie
ostrożnie wyjąć naczynie z kuchenki.
PO PODGRZANIU POTRAW DLA DZIECI w sło-
iczku lub płynów w butelce dla
niemowląt, należy zawsze wy-
mieszać zawartość i sprawdzić
temperaturę przed podaniem. Zapewni to rów-
nomierne rozprowadzenie ciepła i uniknięcie ry-
zyka poparzeń.
Przed podgrzaniem należy zdjąć pokrywkę i
smoczek!
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
NALEŻY YWAĆ RĘKAWIC LUB OCHRANIACZY,
aby uniknąć poparzeń podczas dotyka-
nia pojemników, części kuchenki i na-
czyń. Dostępne elementy mocno się na-
grzewają podczas pracy urządzenia.
Małe dzieci nie powinny przebywać w
jego pobliżu.
OTWORY WENTYLACYJNE w kuchence nie mogą być
zasłonięte. Zablokowanie otworów wlotowych
lub wylotowych powietrza może spowodować
uszkodzenie kuchenki i niezadowalające rezul-
taty gotowania.
URZĄDZENIA NIE NALEŻY YWAĆ ani pozostawiać
na zewnątrz.
NIE UŻYWAĆ niniejszego urządzenia w pobliżu
zlewu kuchennego, w wilgotnej piwnicy, w
pobliżu basenu i tym podobnych miejscach.
Komory kuchenki nie należy wykorzystywać
jako szafki.
PODCZAS UŻYWANIA URZĄDZENIE jest gorące.
Należy uważać, aby nie dotknąć elementów
grzewczych wewnątrz kuchenki.
5
PL
AKCESORIA
UWAGI OGÓLNE
W
PRZYPADKU ZETKNIĘCIA SIĘ PRZEDMIOTÓW
WYKONANYCH Z METALU z wnętrzem pracującej ku-
chenki może dojść do powstania iskier, które
mogą spowodować uszkodzenie kuchenki.
PODSTAWKA POD TALERZ OBROTOWY
S
ZKLANY TALERZ OBROTOWY należy sta-
wiać na podstawce obrotowej. Na
podstawce talerza obrotowego nie
należy kłaść żadnych innych na-
czyń.
Zainstalować podstawkę pod talerz obro-
towy wewnątrz kuchenki.
SZKLANY TALERZ OBROTOWY
S
ZKLANY TALERZ OBROTOWY MUSI BYĆ YWANY za-
wsze, niezależnie od sposobu
gotowania. Sły on do zbiera-
nia kapiącego sosu oraz cząstek
żywności, które mogłyby zabru-
dzić i zaplamić wnętrze kuchenki.
Szklany talerz obrotowy należy umieścić na
podstawce pod talerz obrotowy.
P
RZED UŻYCIEM NACZYŃ, NALEŻY UPEWNIĆ SIĘ, CZY
one odporne na działanie
wysokich temperatur i
przepuszczają mikrofale.
P
O WŁOŻENIU ŻYWNOŚCI I AKCESORIÓW do kuchen-
ki, należy sprawdzić, czy nie stykają się z po-
wierzchniami wewnętrznymi kuchenki.
P
RZED URUCHOMIENIEM KUCHENKI, należy zawsze
sprawdzić, czy talerz obrotowy może się swo-
bodnie obracać. Jeśli talerz obrotowy nie
może się swobodnie obracać, naly uż
mniejszego naczynia lub uruchomić funkcję
Zatrzymanie talerza obrotowego” (patrz roz-
dział „Duże naczynia”).
N
A RYNKU DOSTĘPNYCH jest wiele różnorodnych
akcesoriów. Przed ich zakupem, naly upew-
nić się, czy nadają się do kuchenek mikrofalo-
wych.
DUŻE NACZYNIA
N
ALEŻY UŻYĆ PRZYCISKU „ZATRZYMANIE TALERZA OB-
ROTOWEGO w przypadku gotowania w naczy-
niach, które są zbyt duże, aby mogły swobod-
nie obracać się w
kuchence. Funkcja
ta może być uży-
wana tylko do po-
traw gotowanych
przy pomocy mikrofal. Funkcji nie można włą-
czyć, jeśli włączone zostały inne funkcje.
Jest to szczególnie ważne w przypad-
ku sprzętów wykonanych z metalu lub
zawierających elementy metalowe.
6
PL
WSTRZYMANIE LUB ZATRZYMYWANIE GOTOWANIA
WSTRZYMANIE PROCESU GOTOWANIA:
GOTOWANIE MOŻNA WSTRZYMAĆ
otwierając drzwi, aby spraw-
dzić, odwrócić lub wymie-
szać potrawę. Ustawienia ku-
chenki są zachowywane w
pamięci przez 10 minut.
P
RZERWANIE PROCESU GOTOWANIA:
NALEŻY WYJĄĆ POTRAWĘ, zamknąć
drzwi i nacisnąć przycisk „STOP.
A
BY KONTYNUOWAĆ GOTOWANIE:
N
ALEŻY ZAMKNĄĆ DRZWI i JEDEN
RAZ nacisnąć przycisk „Start.
Gotowanie będzie kontynuowane
od momentu wstrzymania.
DWUKROTNE
NACIŚNIĘCIE PRZYCISKU Start” prze-
dłuża czas gotowania o 30 sekund.
S
YGNAŁ AKUSTYCZNY KUCHENKI będzie sygnalizował
co minutę, przez 10 minut, że gotowanie zo-
stało zakończone. Aby wyłą-
czyć sygnał, należy nacisnąć
przycisk „STOP” lub otwo-
rzyć drzwi.
UWAGA: Należy pamiętać, że jeśli po zakończe-
niu procesu gotowania drzwi zostaną otwarte,
a następnie zamknięte, to ustawienia pozosta-
ną zachowane tylko przez 60 sekund.
ZABEZPIECZENIE PRZED URUCHOMIENIEM /
ZABEZPIECZENIE PRZED DZIEĆMI
ZABEZPIECZENIE PRZED URUCHOMIENIEM WŁĄCZA SIĘ AU-
TOMATYCZNIE PO upływie jednej minuty od
chwili, kiedy kuchenka znajdzie się w
„trybie czuwania”. (Kuchenka jest w
„trybie czuwania”, gdy na wyświetla-
czu widoczny jest zegar 24 godzinny lub
(gdy zegar nie został ustawiony) wyświetlacz
jest wygaszony).
ZWOLNIENIE BLOKADY NASTĄPI PO OTWARCIU I
ZAMKNIĘCIU DRZWI , np. w celu włożenia potrawy
do środka. W przeciwnym razie na wyświetla-
czu pojawi się napis DOOr (Drzwi).
D OOR
7
ZEGAR
PO PODŁĄCZENIU URZĄDZENIA do sieci po raz pierwszy lub po przerwie w
dopływie prądu, wyświetlacz jest wygaszony. Jeżeli zegara nie zo-
stał ustawiony, wyświetlacz pozostanie wygaszony, aż do momentu
ustawienia czasu gotowania.
q
NACISNĄĆ I PRZYTRZYM (PRZEZ 3 SEKUNDY) PRZYCISK „STOP, aż
zaczną migać cyfry z lewej strony (godziny).
w
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE , aby ustawić godzinę.
e
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”. (Migają dwie prawe cyfry (minuty)).
r
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE , aby ustawić minuty.
t
PONOWNIE NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
Z
EGAR JEST NASTAWIONY i uruchomiony.
ABY WYZEROW ZEGAR po jego ustawieniu, wystarczy ponownie naci-
snąć i przytrzymać przez 3 sekundy przycisk „Stop”, a następnie na-
cisnąć przycisk „Stop”.
ABY PONOWNIE USTAWIĆ ZEGAR, należy postępować według powyższej
procedury.
UWAGA: PODCZAS USTAWIANIA ZEGARA DRZWI POWINNY BYĆ OTWARTE. Zapew-
nia to 10-minutowy czas na ustawienie zegara. W przeciwnym razie,
na każdy krok należy wykonać w ciągu 60 sekund.
q
w
e
t
r
PL
8
PL
GOTOWANIE I PODGRZEWANIE ZA POMOCĄ MIKROFAL
FUNKCJA TA JEST PRZEZNACZONA do normalnego gotowania i podgrze-
wania takich potraw, jak warzywa, ryby, ziemniaki i mięso.
P
O ROZPOCZĘCIU PROCESU GOTOWANIA:
Można łatwo zwiększać czas gotowania o kolejne 30-sekundowe
okresy naciskając przycisk „Start. Każde naciśnięcie zwksza czas
gotowania o 30 sekund. Obracając pokrętło regulacji można rów-
nież zmienić czas, wydłużając lub skracając go.
WYBIERANIE POZIOMU MOCY
q
NACISNĄĆ PRZYCISK „POWER” (MOC) kilkakrotnie w celu ustawienia
mocy mikrofal.
w
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE , aby ustawić żądany czas
gotowania.
e
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
q
w
e
TYLKO MIKROFALE
M
OC SUGEROWANE ZASTOSOWANIE:
JET
(1000 W)
PODGRZEWANIE napojów, wody, klarownych zup, kawy, herbaty lub innych produktów o
dużej zawartości wody. Jeśli produkt zawiera jaja lub masy kremowe, należy wybrać
mniejszą moc.
750 W G
OTOWANIE ryb , mięsa, warzyw itp.
650 W D
O potraw, których nie można mieszać.
500 W
G
OTOWANIE wymagające dużej dokładności , np. sosów z dużą zawartością białka, potraw,
których głównymi składnikami są jaja i ser oraz do dokończenia gotowania potraw du-
szonych.
350 W G
OTOWANIE potraw duszonych, roztapianie masła.
160 W R
OZMRAŻANIE.
90 W D
O ZMIĘKCZANIA masła, serów i lodów.
9
PL
FUNKCJA TA SŁUŻY do szybkiego podgrzewania potraw zawierających
dużo wody, np. klarowne zupy, kawa lub herbata.
FUNKCJA „JET START” SZYBKIE PODGRZEWANIE
q
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
FUNKCJA TA URUCHAMIA SIĘ AUTOMATYCZNIE z pełną mocą mikrofal oraz
czasem gotowania ustawionym na 30 sekund. Każde dodatkowe na-
ciśnięcie zwiększa czas o kolejne 30 sekund. Po uruchomieniu funk-
cji, obracając pokrętło można wydłużyć lub skrócić czas gotowania.
ROZMRAŻANIE W TRYBIE RĘCZNYM
RĘCZNE ROZMRAŻANIE należy wykonać według pro-
cedury podanej w punkcie „Gotowanie i pod-
grzewanie za pomocą mikrofal, nastawiając moc
na 160 W.
NALEŻY REGULARNIE SPRAWDZAĆ POTRAWĘ. Ustale-
nie prawidłowego czasu dla małych ilości ulu-
bionych potraw jest możliwe po zdobyciu do-
świadczenia.
D
UŻE KAWKI NALEŻY ODWRACAĆ w połowie proce-
su rozmrażania.
ZAMROŻONE POTRAWY UMIESZCZONE W OPAKOWANIACH
Z FOLII PLASTIKOWEJ lub kartonowych, można
umieszczać bezpośrednio w kuchence, o
ile nie mają one metalowych części (np.
metalowe wiazania).
KSZTAŁT OPAKOWANIA wywa na czas roz-
mrażania. Opakowania płytkie rozmraża-
ją się szybciej niż opakowania głębokie.
N
ALEŻY ODDZIELAĆ POSZCZEGÓLNE KAWKI, w miarę
ich rozmrażania.
Pojedyncze plastry szybciej się rozmrażają.
Z
ABEZPIECZ NIEKTÓRE CZĘŚCI PRODUKTU
niewielkimi kawałkami folii alu-
miniowej, jeżeli zaczynają się
rozgrzewać (np. nóżki kurcza-
ka lub skrzydełka).
P
OTRAWY GOTOWANE, WYWARY I SOSY MIĘSNE
rozmrażają się lepiej, gdy są mieszane w
trakcie rozmrażania.
Z
ALECA SIĘ niepełne rozmrażanie pro-
duktu i pozostawienie go w celu dokoń-
czenia procesu w czasie dochodzenia.
C
ZAS DOCHODZENIA, PO ROZMRAŻANIU ZAWSZE POLEP-
SZA rezultaty, ponieważ następu-
je wyrównanie temperatury
wewnątrz potrawy.
q
10
PL
FUNKCJA „JET DEFROST” SZYBKIE ROZMRAŻANIE
FUNKCJI NALEŻY UŻYĆ do rozmrażania mięsa, drobiu, ryb, warzyw i
chleba. Rozmrażanie „Jet Defrost” należy stosować wyłącznie, jeże-
li waga netto zamrożonych produktów żywnościowych wynosi od
100 g do 2,5 kg.
Ż
YWNOŚĆ NALEŻY ZAWSZE umieszczać na szklanym talerzu obrotowym.
q
NACISK PRZYCISK „JET DEFROST kilkakrotnie, aby wybrać rodzaj
potrawy. (patrz tabela)
w
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE , aby ustawić wagę żywności.
e
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
W
POŁOWIE PROCESU ROZMRAŻANIA kuchenka zatrzyma się i wyświetli ko-
munikat TURN FOOD (obróć potrawę).
Otworzyć drzwi.
Obrócić potra.
Zamknąć drzwi i ponownie włączyć ku-
chenkę naciskając przycisk „Start.
U
WAGA: Kuchenka ponownie uruchomi się po
upływie 2 minut, jeśli potrawa nie zostanie odwrócona. W takim
przypadku czas rozmrażania wydłuży się.
F
UNKCJA TA WYMAGA PODANIA wagi netto potrawy.
POTRAWY MROŻONE:
J
EŚLI WAGA POTRAWY JEST MNIEJSZA LUB
WIĘKSZA OD ZALECANEJ: Rozmrażanie na-
leży wykonać wg procedury podanej
w punkcie „Gotowanie i podgrzewa-
nie za pomocą mikrofal”, nastawiając
moc na 160 W.
POTRAWY MROŻONE:
JEŚLI TEMPERATURA ŻYWNOŚCI JEST WYŻSZA
od głęboko zamrożonej (-18 °C), nale-
ży wybrać mniejszą wagę żywności.
JEŚLI TEMPERATURA ŻYWNOŚCI JEST NIŻSZA
od głęboko zamrożonej (-18°C), należy
wybrać większą wagę żywności.
RODZAJ ŻYWNOŚCI ILOŚĆ PORADY
q
MIĘSO 100 G - 2 KG Mięso mielone, kotlety, steki lub pieczenie.
w
DRÓB 100 G - 2,5 KG Kurczak w całości, w kawałkach lub  lety.
e
RYBY 100 G - 1,5 KG Steki lub  lety w całości.
r
WARZYWA 100 G - 1,5 KG Mieszane warzywa, groszek, brokuły itp.
t
CHLEB 100 G - 1 KG Bochenek, bułki lub rogale.
W ODNIESIENIU DO ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH, które nie zostały wymienione w tabeli oraz, jeśli waga
jest mniejsza lub większa niż zalecana, należy postępować zgodnie z instrukcją „Gotowania i
podgrzewania za pomocą mikrofal, a do rozmrażania ustawić moc 160 W.
e
w
q
11
PL
w
e
FUNKCJA „JET MENU”
NALEŻY TEJ FUNKCJI DO gotowania różnych rodzajów zamrożonych
potraw.
KUCHENKA automatycznie wybierze potrzebną metodę gotowania,
czas i moc.
q
NACISK PRZYCISK „JET MENU kilkakrotnie, aby wybrać rodzaj
potrawy. (patrz tabela)
w
PRZEKRĘCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE, aby ustawić wagę żywności.
e
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
N
IEKTÓRE RODZAJE PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH WYMAGAJĄ dodania lub za-
mieszania potrawy w czasie gotowania (zależnie od modelu). W ta-
kim przypadku, kuchenka zatrzyma się i pojawi się informacja o ko-
nieczności dokonania wymaganej czynności.
Otworzyć drzwi.
Dodać lub zamieszać potrawę.
Zamknąć drzwi i ponownie włączyć kuchenkę naciskając przy-
cisk „Start.
UWAGA: Jeśli drzwi nie zostaną otwarte w ciągu tego czasu (w ciągu
2 minut) kuchenka zatrzyma się i przejdzie w „tryb czuwania”.
q
RODZAJ ŻYWNOŚCI ZALECANA ILOŚĆ AKCESORIA DO ZASTOSOWANIA
W CZASIE
GOTOWANIA
q
R, RÓŻNE
RODZAJE
300G - 650G NACZYNIE PRZEZNACZONE DO YTKU
W KUCHENCE MIKROFALOWEJ
ZAMIESZ
POTRAWĘ
w
MAKARON, RÓŻNE
RODZAJE
250G - 550G NACZYNIE PRZEZNACZONE DO YTKU
W KUCHENCE MIKROFALOWEJ
ZAMIESZ
POTRAWĘ
e
ZUPA 250G - 1 000G NACZYNIE PRZEZNACZONE DO YTKU
W KUCHENCE MIKROFALOWEJ
ZAMIESZ
POTRAWĘ
r
GOTOWE DANIE
OBIADOWE /
POTRAWA
ZAMROŻONA
200G - 500G TALERZ PRZEZNACZONY DO UŻYTKU W
KUCHENCE MIKROFALOWEJ
t
WARZYWA
MIESZANE
150G - 600G NACZYNIE PRZEZNACZONE DO UŻYTKU
W KUCHENCE MIKROFALOWEJ
ZAMIESZ
POTRAWĘ
W ODNIESIENIU DO ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH, KTÓRE NIE ZOSTAŁY WYMIENIONE W PONIŻSZEJ TABELI oraz w przy-
padku, gdy waga jest mniejsza lub większa niż zalecana, należy postępować zgodnie z proce-
durą „Gotowanie oraz podgrzewanie za pomocą mikrofal”.
12
PL
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
MYCIE JEST JEDYNĄ, NORMALNIE WYMAGA czynno-
ścią konserwacyjną. Należy je wykonywać przy
kuchence odłączonej od sieci.
KUCHENKĘ NALEŻY UTRZYMYWAĆ W CZYSTOŚCI , aby nie
niszczyć jej powierzchni, ponieważ wpływa to ne-
gatywnie na trwałość urządzenia oraz może pro-
wadzić do ewentualnych niebezpiecznych sytu-
acji.
N
IE UŻYWAĆ DRUCIAKÓW MET-
ALOWYCH, PREPARATÓW
CZYSZCZĄCYCH ZAWIERAJĄCYCH
SUBSTANCJE ŚCIERNE, zmy-
waków z wełny stalo-
wej, ostrych zmywaków itp. mogących
uszkodzić panel sterujący oraz powier-
zchnie wewnętrzne i zewnętrzne kuchen-
ki. Należy stosować
ścierki i delikatny deter-
gent lub ręczniki papierowe oraz
środek do mycia okien w roz-
pylaczu. Środek do mycia oki-
en należy rozpylić na ręcznik
papierowy.
N
IE NALEŻY BEZPOŚREDNIO SPRYSKIWAĆ KUCHENKI .
R
EGULARNIE, a w szczególności po rozlaniu pły-
nów, należy wyjmować talerz obrotowy oraz
jego podstawę i wycierać dno kuchenki do
czysta.
K
UCHENKĘ ZAPROJEKTOWANO do pracy z umieszczo-
nym talerzem obrotowym.
N
IE NALEŻY uruchamiać kuchenki, gdy
talerz obrotowy został wyjęty w celu
oczyszczenia.
D
O CZYSZCZENIA POWIERZCHNI WEWNĘTRZNYCH, ze-
wnętrznej i wewnętrznej powierzchni drzwi
oraz otworu drzwi naly stosować miękką i
wilgotną ścierkę z dodatkiem delikatnego de-
tergentu.
N
IE NALEŻY DOPUSZCZAĆ DO ZBIERANIA SIĘ RESZ-
TEK TŁUSZCZU lub żywności wokół drzwi.
W
PRZYPADKU TRUDNYCH DO USUNIĘCIA PLAM, należy
przez 2-3 minuty gotować w kuchence  liżan-
kę wody. Para spowoduje zmiękczenie brudu.
N
IEPRZYJEMNE ZAPACHY wewnątrz kuchenki można
wyeliminować, poprzez umieszczenie w kuchen-
ce  liżanki wypnionej wodą z dodatkiem soku z
cytryny i gotowanie jej przez kilka minut.
W ZMYWARCE MOŻNA MYĆ:
P
ODSTAWKĘ POD TALERZ OBROTOWY.
S
ZKLANY TALERZ OBROTOWY.
U
RZĄDZENIA NIE WOLNO CZYŚCIĆ PRZY yciu
myjek ciśnieniowych.
PIEKARNIKA należy czyścić regularnie i
usuwać z niego wszelkie pozostałości
żywności.
13
PL
INSTRUKCJA USUWANIA USTEREK
JEŚLI KUCHENKA NIE DZIAŁA, przed skontaktowa-
niem się z serwisem, należy sprawdzić:
Czy podstawka pod talerz obrotowy oraz
talerz obrotowy są umieszczone na miej-
scu.
Czy wtyczka jest prawidłowo umieszczona
w gniazdku sieciowym.
Czy drzwi są prawidłowo zamknięte.
Sprawdzić bezpieczniki oraz upewnić się, czy
nie nastąpiła przerwa w doywie prądu.
Sprawdzić, czy kuchenka ma zapewnioną
swobodną wentylację.
Należy odczekać 10 minut, a następnie po-
nowić próbę użycia kuchenki.
Przed ponowną próbą należy otworzyć i
zamknąć drzwi.
POWSZE CZYNNOŚCI MAJĄ NA CELU ZAPOBIEGANIE niepo-
trzebnym wezwaniom serwisu, za które użytkow-
nik zostanie obciążony.
Kontaktując się z serwisem technicznym naly
zawsze podawać numer seryjny i model kuchenki
(patrz tabliczka serwisowa). Dalsze informacje po-
dano w książce gwarancyjnej.
J
EŻELI PRZEWÓD ZASILANIA WYMAGA WYMIANY,
należy go wymienić na nowy
- oryginalny przewód, do-
stępny w naszych punk-
tach serwisowych. Wy-
miana przewodu zasilające-
go może być wykonana tylko
przez wykwali kowany perso-
nel serwisu technicznego.
N
APRAWY SERWISOWE MOGĄ BYĆ
WYKONYWANE WYŁĄCZNIE PRZEZ PRZ-
ESZKOLONY PERSONEL TECHNICZNY.
Wykonywanie przez osobę
nieprzeszkoloną jakichkol-
wiek napraw, bądź czynności ser-
wisowych, wiążących się ze zdejmowa-
niem wszelkich osłon zabezpieczających
przed działaniem mikrofal jest niebezpi-
eczne.
ZABRANIA SIĘ ZDEJMOWANIA JAKICHKOLWIEK
OSŁON.
OCHRONA ŚRODOWISKA
OPAKOWANIE nadaje się w pełni do
ponownego przetworzenia, co
potwierdza symbol recyklin-
gu. Utylizację produktu na-
leży przeprowadzać zgodnie
z lokalnymi przepisami. Mate-
riały opakowaniowe, które stano-
wią potencjalne zagrożenie (worki plastikowe,
polistyren, itp.), należy przechowywać w miej-
scach niedostępnych dla dzieci.
NINIEJSZE URZĄDZENIE posiada oznaczenia zgod-
nie z Dyrektywą Europejską 2002/96/CE w
sprawie zużytego sprzętu elektrycznego i
elektronicznego (WEEE). Właściwa utylizacja
pomaga w eliminacji niekorzystnego wpływu
utylizowanych produktów na środowisko natu-
ralne oraz zdrowie człowieka.
SYMBOL umieszczony na produkcie lub na dołą-
czonych do niego doku-
mentach oznacza, że niniej-
sze urdzenie nie może być
usuwane razem z odpadami ko-
munalnymi. W celu jego utyliza-
cji, urządzenie należy zdać w od-
powiednim punkcie utylizacji
odpadów w celu recyklingu
komponentów elektrycz-
nych i elektronicznych.
URZĄDZENIE NALEŻY UTYLIZOW
zgodnie z lokalnymi przepi-
sami dotyczącymi utylizacji odpadów.
BARDZIEJ SZCZEGÓŁOWE INFORMACJE na temat uty-
lizacji, złomowania i recyklingu opisywanego
urządzenia można uzyskać w lokalnym urzę-
dzie miasta, w miejskim przedsiębiorstwie uty-
lizacji odpadów lub w sklepie, w którym pro-
dukt został zakupiony.
PRZED ZŁOMOWANIEM należy odciąć kabel zasila-
jący, aby uniemożliwić ponowne podłączenie
urządzenia do sieci.
14
PL
15
PL
16
PL
PL
W10516954
ZGODNOŚĆ Z NORMĄ IEC 60705.
MIĘDZYNARODOWA KOMISJA ELEKTROTECHNIKI, IEC, ustaliła wzorzec podgrzewania, służący do oceny
wyników podgrzewania wszystkich kuchenek mikrofalowych. Dla tej kuchenki zalecamy poniż-
sze wartości:
Próba Ilość Przybliżony czas Poziom mocy Pojemnik
12.3.1 1 000
G 11 - 12 MINUT 750 W PYREKS 3.226
12.3.2 475
G 5 - 5,5 MINUTY 750 W PYREKS 3.827
12.3.3 900
G 14 - 15 MINUT 750 W PYREKS 3.838
13.3 500
G 10 - 11 MINUT 160 W TALERZ PLASTIKOWY
Whirlpool jest zastrzeżonym znakiem towarowym  rmy Whirlpool, Stany Zjednoczone
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

Whirlpool FT 371 WH instrukcja

Typ
instrukcja