Russell Hobbs Mixer Instrukcja obsługi

Kategoria
Roboty kuchenne
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

42
Zapoznaj się z instrukcją i odłóż w znane Ci miejsce. Jeśli komuś przekażesz urządzenie, załącz
także instrukcję. Rozpakuj urządzenie, zachowaj opakowanie w okresie użytkowania urządzenia.
wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
1 Urządzenie może być używane tylko przez osoby dorosłe, lub pod nadzorem osoby dorosłej.
ywaj i przemieszczaj urdzenie poza zasięgiem dzieci.
2 Nie należy zanurzać jednostki silnikowej w płynie, nie używać urządzenia w
łazience, w pobliżu wody, lub na zewnątrz.
3 Nie otwierać urządzenia zanim ostrza się nie zatrzymają.
4 Ostrożnie obchodzić się z zespołem ostrzy.
5 Silnik nie będzie działać, dopóki urządzenie nie będzie prawidłowo złożone. Jest
to funkcja bezpieczeństwa - nie próbuj jej omijać.
6 Odłączyć od zasilania sieciowego przed demontażem lub czyszczeniem.
7 Nigdy nie pozwalaj, aby przewód zwisał przez krawędź stołu lub blatu lub mógł zostać
zaczepiony.
8 Nie pozostawiać włączonego urządzenia bez nadzoru.
9 Nie napełniać składnikami gorętszymi, jakie mogą stwarzać problemy (tj. zalecana
temperatura płynów poniżej 40°).
10 Nie próbować kruszyć lodu, siekać surowe mięso i bardzo uważać na ostrza.
11 Nie należy uruchamiać silnika na dłużej niż 1 minutę, potem pozostawić na chwilę do
ostygnięcia przed ponownym użyciem.
12 Nie używaj innych akcesoriów od dostarczonych z urządzeniem.
13 Nigdy nie używaj urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem określonym w niniejszej
instrukcji.
14 Urządzenie nie powinno być blisko kuchenek, płyt grzejnych i palników.
15 Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zacło wadliwie działać.
16 Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być wymieniony przez
specjalistyczny zakład naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
tylko do użytku domowego
przed pierwszym użyciem
Przejdź do “konserwacja i obuga” na stronie 43. Należy dokładnie oczcić urządzenie wraz
akcesoriami, żeby usunąć fabryczne zanieczyszczenia, itd.
przetwarzanie
1 Wyjąć wtyczkę z gniazdka.
2 Unieś moduł silnika nad miskę.
3 Obróć pokrywę w lewo, aby odblokować, i zdejmij ją z miski.
4 Trzymaj ostrza za plastikowe części.
5 Opuść ostrza nad wrzeciono na dnie miski.
6 Być może trzeba będzie je lekko przekręcić, aby wpasować w kołnierze wrzeciona.
7 Sprężyna jest napięta, przy wciskaniu czuje się pewien opór.
8 Unieść składniki w misce.
a) Nie próbować kruszyć lodu, siekać surowe mięso i bardzo uważać na ostrza.
b) nie napełniaj powyżej oznaczenia 500ml
c) nie przetwarzaj dużych partii, – jeśli ilość jest duża, trzeba zastosować duże urządzenie.
d) nie przetwarzaj twardych pokarmów - czyli niczego, czego nie można łatwo pociąć nożem
kuchennym
e) nie siekaj na duże kawałki – największe kostki mogą mieć 18mm
9 Dopasuj wypustki na krawędzi pokrywy z otworami w górnej części miski.
43
10 Opuść pokrywę na miskę i obróć w prawo, aby zamknąć.
11 Opuść zespół silnika na pokrywę.
12 Być może trzeba będzie go lekko przekręcić, żeby zaskocza górna część tnąca.
13 Naciśnięcie wącznika uruchamia silnik, zwolnienie go zatrzymuje.
14 Obserwuj przetwarzany produkt, aby nie został nadmiernie rozdrobniony.
15 Najlepiej będzie włączać silnik impulsowo i w przerwach sprawdzać wynik przetwarzania.
skręcanie i obracanie
16 Przemyślana konstrukcja choppera pozwala nim skcać i obracać do góry, w dół, do tyłu, do
przodu i na boki, jeśli zauważysz, że ostrze ominęło składnik.
skończone?
17 Unieś moduł silnika nad miskę.
18 Obróć pokrywę w lewo, aby odblokować.
19 Unieś pokrywę z miski - trzymaj pod kątem, aby pozwolić skapać zawartość z powrotem do
miski.
20 Umieść palec na szczycie zespołu ostrza, żeby nie wypadło.
21 Przechyl miskę i opróżnić z zawartości.
22 Alternatywnie, przytrzymaj plastikowy element części tnącej, przekręć go, żeby zdjąć z
kołnierzy wrzeciona i wyjmij górą na zewnątrz miski.
kilka porad
•Przed przetwarzaniem pokrój składniki na mniejsze.
•Czekolada, orzechy i ser siekają się lepiej, jeśli wcześniej zostały dobrze schłodzone.
gorące płyny
23 Nie napełniać składnikami gorętszymi, jakie mogą stwarzać problemy (tj. zalecana
temperatura płynów poniżej 40°).
konserwacja i obuga
ostrzeżenie ostrożnie obchodzić się z ostrzami – są ostre.
24 Oączyć od sieci przed demontażem i/albo czyszczeniem.
25 Obróć pokrywę w lewo, aby odblokować, i zdejmij ją z miski.
26 Przytrzymaj plastikowy element części tnącej, przekręć go, żeby zdjąć z kołnierzy wrzeciona i
wyjmij górą na zewnątrz miski.
27 Trzymać w ręku tylko elementy plastikowe - nie dotykać części metalowych.
28 Umyj miskę, pokrywę i ostrze w ciepłej wodzie z mydłem.
29 Wypłucz, aby usunąć wszystkie ślady mydła i przed użyciem dokładnie wysusz.
30 Sprawdź, czy uszczelka jest osadzona w rowku.
31 Wyczyść wnętrze ostrzy wykałaczką.
32 Nie zanurzaj jednostki silnikowej w wodzie, ani w innym płynie.
33 Nie używaj do czyszczenia urdzenia szorstkich i ściernych środków czyszczących.
34 Miski, pokrywa, ostrze mogą być myte w zmywarce.
35 Środki używane w zmywarkach mogą źle wpłynąć na wykończenie powierzchni urdzenia.
36 Szkody po wyjęciu ze zmywarki mogą być tylko kosmetyczne i nie powinny wpływać na
działanie urządzenia.
37 Urdzenie należy przechowywać z dala od słońca, a jeśli to możliwe - od jarzeniówek.
rysunki
1 uchwyt
2 wyłącznik
3 podstawa z silnikiem
4 pokrywa
5 uszczelka
6 wypustka
7 zespół ostrzy
8 szczelina
9 miska
10 wrzeciono
11 kołnierze
12 podstawa
44
zabarwienia
38 W marchwi i w wielu innych warzywach znajdują się karotenoidy, które mogą silnie
zabarwiać. Usunięcie zabarwień może okazać się niewykonalne. Tego rodzaju zabarwienia
nie wpływają na działanie urządzenia.
39 Można spróbować usuwać zabarwienia zanurzając urządzenie na noc w:
a) jednej czwartej filiżanki domowego wybielacza w pełnym zlewie wody
b) mieszance 1 części białego octu z dwiema częściami letniej wody
c) połowie torebki sody oczyszczanej w odpowiedniej ilości letniej wody, tak aby przykr
części
ostrzeżenie Nie próbować łączyć tych sposobów. Można narobić sobie kłopotu, powsta
gryzące i duszące opary; części również mogą zostać uszkodzone.
symbol kubła na śmieci
Zużyte urządzenie oddaj do odpowiedniego punktu składowania, gdyż znajdujące
się w urządzeniu niebezpieczne składniki elektryczne i elektroniczne mogą być
zagrożeniem dla środowiska. Nie wyrzucaj wraz z odpadami komunalnymi.
przepisy kulinarne
h = garść
c = ząbek(ki)
pesto z kolendry
2 h liście kolendry
2 c czosnek
60 g orzeszki pinii
125 m oliwa z oliwek
60 g Parmezan, starty
Zmiksuj kolendrę, czosnek, orzeszki piniowe z połową oliwy do gładkości. Przełóż do dużej
miski. Wymieszaj z parmezanem Dodaj oliwę do odpowiedniej konsystencji: Na dip: gęsta. Na
topping: średnia. Na sos do makaronu: rzadka.
przepisy są dostępne na naszej stronie internetowej:
http://www.russellhobbs.com/ifu/550931
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68

Russell Hobbs Mixer Instrukcja obsługi

Kategoria
Roboty kuchenne
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla