Whirlpool FD 99 C.1 (ICE) /HA instrukcja

Kategoria
Mikrofale
Typ
instrukcja
PL
PIEKARNIK
Spis treci
Instalacja, 26-27
Ustawienie
Pod³¹czenie do sieci elektrycznej
Dane techniczne
Opis urz¹dzenia, 28
Widok ogólny
Panel kontrolny
Wywietlacz
Uruchomienie i u¿ytkowanie, 29
Ustawianie zegara
Ustawianie minutnika.
Uruchomienie piekarnika
Programy, 30-32
Programy pieczenia
Programowanie pieczenia
Porady praktyczne
Tabela pieczenia
Zalecenia i rodki ostro¿noci, 33
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
Usuwanie odpadów
Oszczêdnoæ i ochrona rodowiska
Konserwacja i utrzymanie, 34-35
Od³¹czenie pr¹du elektrycznego
Mycie urz¹dzenia
Mycie drzwi
Wymiana ¿arówki
Monta¿ zestawu prowadnic lizgowych
Serwis Techniczny, 36
Instrukcja obs³ugi
Deutsch, 13
DE
Nederlands,
1
PL
Polski, 25
NL
CZ HU
Èeský, 37
Magyar, 49
FZ 990 C.1 /HA
FZ 990 C.1 IX /HA
FZ 99 C.1 /HA
FZ 99 C.1 IX /HA
FQ 99 C.1 /HA
FZ 992 C.1 /HA
FZ 992 C.1 IX /HA
FB 99 C.1 /HA
FB 99 C. 1 IX /HA
FD 99 C.1/HA
F 99 C.1 /HA
F 99 C.1 IX /HA
F 89.1/HA
F 89.1 IX/HA
FH 99 C /HA
FH 99 C IX /HA
KZ
26
PL
Obieg powietrza
Aby zapewniæ odpowiedni obieg powietrza, nale¿y
usun¹æ tyln¹ ciankê komory. Najlepiej zainstalowaæ
piekarnik w taki sposób, aby wspiera³ siê na dwóch
listwach drewnianych lub na drewnianej desce z
przewitem szerokim na co najmniej 45 x 560 mm
(patrz ilustracje).
Centrowanie i mocowanie
Nale¿y wyregulowaæ 4 stopki umieszczone po
bokach piekarnika odpowiednio do 4 otworów w
listwie okalaj¹cej, w zale¿noci od gruboci cianki
mebla:
gruboæ 20 mm: usun¹æ
ruchom¹ czêæ stopki (patrz
ilustracja);
gruboæ 18 mm: wykorzystaæ
pierwszy kanalik, wed³ug
zaleceñ producenta (patrz
ilustracja);
gruboæ 16 mm: wykorzystaæ
drugi kanalik (patrz ilustracja).
Aby przymocowaæ urz¹dzenie do mebla: nale¿y
otworzyæ drzwiczki piekarnika i wkrêciæ w drewno 4
ruby w 4 otwory w listwie okalaj¹cej.
! Wszystkie czêci, które s³u¿¹ zapewnieniu
bezpieczeñstwa, powinny byæ zamocowane w taki
sposób, aby nie mo¿na ich by³o usun¹æ bez pomocy
narzêdzi.
! Nale¿y zachowaæ niniejsz¹ instrukcjê obs³ugi i
korzystaæ z niej w razie w¹tpliwoci dotycz¹cych
obs³ugi urz¹dzenia. W razie sprzeda¿y, odst¹pienia
lub przeprowadzki nale¿y upewniæ siê, czy instrukcja
zostaje przekazana wraz z urz¹dzeniem, aby nowy
w³aciciel urz¹dzenia móg³ z niej korzystaæ.
! Nale¿y uwa¿nie przeczytaæ instrukcjê obs³ugi:
zawiera wa¿ne informacje dotycz¹ce instalacji,
u¿ytkowania i bezpieczeñstwa.
Ustawienie
! Opakowania nie zabawkami dla dzieci i nale¿y je
usun¹æ zgodnie z normami segregowania odpadów
(patrz rodki ostro¿noci i zalecenia).
! Urz¹dzenie powinno zostaæ zainstalowane zgodnie
z niniejszymi instrukcjami, przez wykwalifikowanych
techników. Niew³aciwe pod³¹czenie urz¹dzenia
mo¿e staæ siê przyczyn¹ wypadku z udzia³em osób
lub zwierz¹t, mo¿e równie¿ spowodowaæ zniszczenie
znajduj¹cych siê w pobli¿u przedmiotów.
Zabudowa
Aby zagwarantowaæ prawid³owe dzia³anie urz¹dzenia,
nale¿y upewniæ siê, czy znajduj¹ce siê w pobli¿u
meble spe³niaj¹ odpowiednie warunki:
powierzchnie przylegaj¹ce do piekarnika powinny
byæ wykonane z materia³ów odpornych na ciep³o;
w przypadku mebli z drewna klejonego, kleje
powinny byæ odporne na dzia³anie temperatury
100°C;
jeli piekarnik znajduje siê pod sto³em (patrz
ilustracja) lub w przypadku zabudowania
pionowego, mebel powinien posiadaæ nastêpuj¹ce
wymiary:
! Po zainstalowaniu piekarnika nale¿y upewniæ siê,
czy urz¹dzenie nie znajduje siê w pobli¿u elementów
elektrycznych.
Informacje dotycz¹ce zu¿ycia pr¹du wskazane na
tabliczce znamionowej oparte na pomiarach
wykonanych dla tego typu instalacji.
595 mm.
595 mm.
24 mm.
545 mm.
5 mm.
567 mm.
23 mm.
593 mm.
45 mm.
558 m
m
.
547 mm. min.
Instalacja
560 m
m
.
45 m
m
.
PL
Pod³¹czenie do sieci elektrycznej
! Piekarniki wyposa¿one w trójbiegunowy przewód
zasilaj¹cy dostosowane do funkcjonowania na pr¹d
zmienny, przy napiêciu i czêstotliwoci wskazanych na
tabliczce znamionowej umieszczonej na urz¹dzeniu (patrz
poni¿ej).
Monta¿ przewodu zasilaj¹cego
1. Otworzyæ skrzynkê
zaciskow¹ podwa¿aj¹c
rubokrêtem boczne
zatrzaski pokrywy:
poci¹gn¹æ i otworzyæ
pokrywê (patrz rysunek).
2. Odkrêciæ rubê
zaciskaj¹c¹ kabel i
wyci¹gn¹æ podwa¿aj¹c
rubokrêtem (patrz
rysunek).
3. Powyci¹gaæ rubki ze
styków L-N-
i
nastêpnie przymcowaæ
kabelki pod g³ówkami
rubek uwa¿aj¹c aby
dostosowaæ odpowiednio
kolory Niebieski (N),
Br¹zowy (L) i ¯ó³to
Zielony (
).
Pod³¹czenie przewodu zasilaj¹cego do sieci.
Zamocowaæ na przewodzie znormalizowan¹ wtyczkê
przystosowan¹ do obci¹¿eñ wskazanych na tabliczce
znamionowej (patrz obok). W przypadku bezporedniego
pod³¹czenia do sieci nale¿y zainstalowaæ pomiêdzy
urz¹dzeniem a sieci¹ wy³¹cznik polowy z otwarciem
minimalnym pomiêdzy stykami 3 mm, dostosowany do
obci¹¿eñ i odpowiadaj¹cy obowi¹zuj¹cym normom
(przewód uziemienia nie powinien byæ przerywany przez
wy³¹cznik). Przewód zasilania powinien byæ umieszczony
w otoczeniu, którego temperatura nie przekracza 50°C.
! Osoba instaluj¹ca urz¹dzenie jest odpowiedzialna za
jego w³aciwe pod³¹czenie do pr¹du i zachowanie norm
bezpieczeñstwa.
Przed pod³¹czeniem urz¹dzenia nale¿y upewniæ siê, czy:
gniazdko ma odpowiednie uziemienie i odpowiada
obowi¹zuj¹cym przepisom;
gniazdko jest dostosowane do obci¹¿enia
maksymalnej mocy urz¹dzenia wskazanej na tabliczce
znamionowej (patrz poni¿ej);
napiêcie zasilania zawiera siê pomiêdzy wartociami
wskazanymi na tabliczce znamionowej (patrz poni¿ej);
gniazdko jest kompatybilne z wtyczk¹ urz¹dzenia. Jeli
gniazdko nie jest kompatybilne, nale¿y wymieniæ
gniazdko lub wtyczkê; nie nale¿y stosowaæ
przed³u¿aczy ani rozga³êników.
! Po zainstalowaniu urz¹dzenia przewód elektryczny i
gniazdko powinny byæ ³atwo dostêpne.
! Kabla nie wolno zginaæ ani przyciskaæ.
! Przewód elektryczny musi byæ okresowo sprawdzany i
wymieniany jedynie przez autoryzowanych techników
(patrz Serwis).
! W przypadku nie przestrzegania powy¿szych
warunków producent jest zwolniony z wszelkiej
odpowiedzialnoci.
TABLICZKA ZNAMIONOWA
Wymiary
szerokoæ (cm) 43,5
wysokoæ (cm) 32
êbokoæ (cm) 40
Objêtoæ
(l) 56
Wymiary*
szerokoæ (cm) 43,5
wysokoæ (cm) 32
êbokoæ (cm) 41,5
Objêtoæ *
(l) 58
Pod³¹czenia
elektryczne
napiêcie 220240 V~ 50/60 Hz
lub maksymalna moc pobierana
2800W (patrz tabliczka
znamionowa)
ENERGY LABEL
Dyrektywa 2002/40/WE na
etykietce piekarników
elektrycznych
Norma EN 50304
Zu¿ycie energii konwekcja
naturalnafunkcja
ogrzewania:
Tradycyjna.
Zu¿ycie energii deklaracja Klasa
konwekcji wymuszona
funkcja ogrzewania:
Do wypieku ciast.
Niniejsze urz¹dzenie zosta³o
wyprodukowane zgodnie z
nastêpuj¹cymi dyrektywami
unijnymi: 2006/95/EWG z dnia
12/12/06 (niskie napiêcie) z
póniejszymi zmianami
2004/108/EWG z dnia 15/12/04
(zgodnoæ elektromagnetyczna)
z póniejszymi zmianami
93/68/EWG z dnia 22/07/93 z
póniejszymi zmianami. -
2002/96/WE z póniejszymi
zmianami.
*Ze szklanym ty³em drzwi piekarnika
28
PL
Panel kontrolny
Półka RUSZT
Półka BRYTFANNA
PROWADNICE
ślizgów półek
pozycja 5
pozycja 4
pozycja 3
pozycja 2
pozycja 1
Opis urz¹dzenia
Widok ogólny
Panel kontrolny
Wywietlacz
Przycisk
USTAWIANIE CZASU
Wskaźniki numeryczne
TEMPERATURA i CZAS
Ikona
KONIEC PIECZENIA
Ikona
ZEGAR
Ikona
CZAS TRWANIA
Ikona
MINUTNIK
Wskaźnik
wstępnego nagrzewania
PL
! Przed rozpoczêciem u¿ytkowania nale¿y uruchomiæ
pusty piekarnik, tak aby dzia³a³ przez przynajmniej
jedn¹ godzinê, z termostatem ustawionym na
maksymaln¹ wartoæ i z zamkniêtymi drzwiczkami.
Nastêpnie wy³¹czyæ piekarnik, otworzyæ drzwiczki i
wywietrzyæ pomieszczenie. Zapach, jaki siê
wytworzy, jest wynikiem parowania substancji
stosowanych w celu zabezpieczenia piekarnika.
Ustawianie zegara
Zegar mo¿na ustawiæ niezale¿nie od tego, czy
piekarnik jest w³¹czony, czy wy³¹czony. Nie mo¿na
ustawiæ go jedynie wtedy, gdy zosta³
zaprogramowany koniec pieczenia.
1. Nacisn¹æ kilkakrotnie przycisk,
dopóki nie
zapali siê ikona
i pierwsze dwie cyfry na
WYWIETLACZU;
2. Aby ustawiæ godzinê, nale¿y obracaæ pokrêt³em
USTAWIANIE CZASU w stronê + lub -
3. ponownie nacisn¹æ przycisk
, dopóki na
WYWIETLACZU nie zapal¹ siê dwie pozosta³e
cyfry;
4. aby ustawiæ minuty, nale¿y obracaæ pokrêt³em
USTAWIENIE CZASU w stronê + lub - ;5. Aby
potwierdziæ, nale¿y nacisn¹æ przycisk
Ustawianie minutnika
Ta funkcja nie przerywa pieczenia i dzia³a
niezale¿nie od u¿ytkowania piekarnika. Polega na
uruchomieniu sygna³u dwiêkowego po up³ywie
okrelonego czasu.
1. Nacisn¹æ kilkakrotnie przycisk
, dopóki nie
zapali siê ikona
oraz trzy cyfry na
WYWIETLACZU;
2. aby ustawiæ minuty, nale¿y obracaæ pokrêt³em
USTAWIANIE CZASU w stronê + lub - ;
3. aby potwierdziæ, nale¿y nacisn¹æ przycisk
.
Wywietlacz pokazuje, ile czasu pozosta³o do
koñca. Po zakoñczeniu w³¹cza siê sygna³
dwiêkowy.
Uruchomienie piekarnika
1. Wybraæ ¿¹dany program pieczenia obracaj¹c
pokrêt³em PROGRAMY.
2. Piekarnik rozpoczyna fazê wstêpnego
nagrzewania, wieci siê wskanik nagrzewania.
Mo¿na zmieniæ temperaturê obracaj¹c pokrêt³em
TERMOSTATU.
3. Faza wstêpnego nagrzewania koñczy siê, kiedy
zganie wskanik nagrzewania
i s³ychaæ sygna³
dwiêkowy. wk³adanie ¿ywnoci.
4. Podczas pieczenia mo¿na zawsze:
- zmieniæ program pieczenia pos³uguj¹c siê
pokrêt³em PROGRAMY;
- zmieniæ temperaturê pos³uguj¹c siê pokrêt³em
TERMOSTAT;
- zaplanowaæ czas pieczenia i godzinê zakoñczenia
(patrz Programy pieczenia);
- przerwaæ pieczenie obracaj¹c pokrêt³em
PROGRAMY do pozycji 0.
5. Po up³ywie dwóch godzin piekarnik wy³¹cza siê
automatycznie: czas ten zosta³ ustawiony fabrycznie
dla wszystkich programów pieczenia ze wzglêdów
bezpieczeñstwa. Mo¿liwa jest zmiana czasu trwania
pieczenia (patrz programy pieczenia).
6. W przypadku zaniku zasilania, jeli temperatura w
piekarniku nie spad³a zanadto, system, w które
urz¹dzenie jest wyposa¿one, ponawia program od
chwili jego przerwania. Natomiast programy
oczekuj¹ce na uruchomienie nie zostaj¹
samoczynnie uruchomione po przywróceniu zasilania
i nale¿y je ponownie wprowadziæ.
! W przypadku programów FAST COOKING oraz
BARBECUE wstêpne nagrzewanie nie jest
przewidziane.
! Nigdy nie nale¿y stawiaæ przedmiotów na dnie
piekarnika, poniewa¿ mo¿e to uszkodziæ emaliê.
! Naczynia do pieczenia nale¿y zawsze stawiaæ na
ruszcie znajduj¹cym siê na wyposa¿eniu piekarnika.
Ch³odzenie poprzez wentylacjê
Aby zmniejszyæ temperaturê zewnêtrzn¹, wentylator
ch³odz¹cy wytwarza strumieñ powietrza, który
wychodzi miêdzy panelem kontrolnym a drzwiczkami
piekarnika. W programie FAST COOKING wentylator
uruchamiany jest automatycznie po dziesiêciu
minutach od w³¹czenia piekarnika. W programie DO
WYPIEKU CIAST uruchamia siê dopiero po
nagrzaniu piekarnika.
! Po zakoñczeniu pieczenia wentylator pracuje
jeszcze do chwili, kiedy piekarnik nie stanie siê
wystarczaj¹co ch³odny.
Owietlenie piekarnika
¯arówkê mo¿na zapaliæ w dowolnej chwili, nawet jeli
piekarnik jest wy³¹czony, za pomoc¹ przycisku
.
Uruchomienie i
u¿ytkowanie
30
PL
Programy pieczenia
! Dla wszystkich programów ustalona zosta³a
wstêpnie temperatura pieczenia. Temperatura
pieczenia mo¿e byæ regulowana rêcznie, wed³ug
preferencji u¿ytkowników, od 40°C do 250°C. W
programie BARBECUE temperatura ustalona
fabrycznie stanowi poziom mocy wyra¿ony w %.
Poziom ten równie¿ mo¿e byæ regulowany rêcznie.
Program PIEKARNIK TRADYCYJNY
Przy tym tradycyjnym sposobie pieczenia lepiej jest
stosowaæ tylko jedn¹ pó³kê: przy wiêkszej liczbie
pó³ek rozk³ad temperatur staje siê niekorzystny.
Program MULTICOTTURA
Poniewa¿ temperatura jest taka sama we wszystkich
czêciach piekarnika, powietrze ogrzewa i przypieka
¿ywnoæ w sposób równomierny. Mo¿na
jednoczenie u¿ywaæ maksymalnie dwóch pó³ek.
Program BARBECUE
Aby sprawdziæ na wywietlaczu poziom mocy, jak¹
mo¿na wykorzystaæ do pieczenia, tj. od 50% do
100%, nale¿y obróciæ pokrêt³em TERMOSTAT.
Bardzo wysoka temperatura skierowana jest na grill,
wietnie nadaje siê do potraw wymagaj¹cych
wysokiej temperatury na powierzchni. Nale¿y
zamykaæ drzwiczki piekarnika podczas pieczenia.
Program ZAPIEKANKI
£¹czy wymuszon¹ cyrkulacjê powietrza wewn¹trz
piekarnika z jednokierunkowym promieniowaniem
cieplnym.
Zapobiega to przypaleniu powierzchni potraw,
zwiêkszaj¹c moc penetracji cieplnej. Nale¿y
zamykaæ drzwiczki piekarnika podczas pieczenia.
Program PIEKARNIK DLA PIZZY
Ten program umo¿liwia szybkie ogrzewanie piekarnika
z silnym dop³ywem ciep³a, zw³aszcza od do³u. W
przypadku gdy stosuje siê wiêcej ni¿ jedn¹ pó³kê na
raz, nale¿y zamieniæ produkty miejscami w po³owie
pieczenia.
Program DO WYPIEKU CIAST
Ta funkcja jest przeznaczona do pieczenia
delikatnych potraw (na przyk³ad ciast dro¿d¿owych),
przygotowywania filetów mignon na trzech
poziomach jednoczenie.
Program FAST COOKING
Program nie wymaga wstêpnego nagrzewania.
Program ten s³u¿y do szybkiego pieczenia potraw ju¿
raz przygotowanych (mro¿onych lub ugotowanych).
Zaleca siê u¿ywanie tylko jednej pó³ki.
Program WYRASTANIE
Piekarnik nagrzewa siê i utrzymuje temperaturê 400
C, niezale¿nie od po³o¿enia pokrêt³a TERMOSTATU.
Program ten jest idealny do wyrabiania ciast
zawieraj¹cych naturalne dro¿d¿e.
Ro¿en (tylko w niektórych modelach).
Aby uruchomiæ ro¿en
(patrz ilustracja), nale¿y
postêpowaæ nastêpuj¹co:
1. umieciæ brytfannê w pozycji 1;
2. umieciæ uchwyt ro¿na w pozycji 3, a nastêpnie
umieciæ ro¿en w odpowiednim otworze znajduj¹cym
siê w tylnej cianie piekarnika;
3. uruchomiæ ro¿en, wybieraj¹c pokrêt³em
PROGRAMY
lub ;
! Gdy program zostanie
uruchomiony, po otwarciu
drzwiczek ro¿en zatrzyma siê.
Programy
PL
Programowanie pieczenia
Programowanie jest mo¿liwe dopiero po
wczeniejszym wyborze programu pieczenia.
Programowanie czasu trwania pieczenia.
1. Nacisn¹æ kilkakrotnie przycisk
, dopóki nie
zapali siê ikona
oraz trzy cyfry na
WYWIETLACZU.
2. Aby ustawiæ wybrany czas pieczenia, nale¿y
obracaæ pokrêt³em USTAWIENIE CZASU w stronê +
lub -.
3. Aby potwierdziæ, nale¿y nacisn¹æ przycisk
.
4. Po up³ywie odpowiedniego czasu na
WYWIETLACZU pojawia siê napis END, piekarnik
koñczy pieczenie i s³ychaæ sygna³ dwiêkowy.
Przyk³ad: jest godzina 9:00, czas pieczenia zosta³
zaprogramowany na 1 godzinê i 15 minut.
Pieczenie zatrzyma siê automatycznie o godzinie
10:15.
Programowanie koñca pieczenia
Programowanie koñca pieczenia jest mo¿liwe
dopiero po wczeniejszym ustawieniu czasu trwania
pieczenia.
1. Nale¿y postêpowaæ zgodnie z punktami od 1 do 3
dotycz¹cymi czasu trwania pieczenia.
2. Nastêpnie nacisn¹æ przycisk
, dopóki nie
zapali siê ikona
oraz dwie cyfry na
WYWIETLACZU.
3. Aby ustawiæ godzinê, nale¿y obracaæ pokrêt³em
USTAWIENIE CZASU w kierunku + lub - .
4. Ponownie nacisn¹æ przycisk
, dopóki nie
zapal¹ siê dwie pozosta³e cyfry na
WYWIETLACZU.
5. Aby ustawiæ minuty, nale¿y obracaæ pokrêt³em
USTAWIANIE CZASU w kierunku + lub - .
6. Aby potwierdziæ, nale¿y nacisn¹æ przycisk
.
7. Po up³ywie odpowiedniego czasu na
WYWIETLACZU pojawia siê napis END, piekarnik
koñczy pieczenie i s³ychaæ sygna³ dwiêkowy.
Podwietlone ikony
oraz oznaczaj¹, ¿e zosta³o
ustawione programowanie. Na WYWIETLACZU
naprzemiennie pojawiaj¹ siê godzina zakoñczenia
oraz czas trwania pieczenia.
Aby anulowaæ programowanie, nale¿y przestawiæ
pokrêt³o PROGRAMY na pozycjê 0.
Praktyczne porady
! Podczas pieczenia z wentylatorem nie nale¿y
u¿ywaæ pó³ek 1 i 5: Gor¹ce powietrze dzia³a³oby
bezporednio na pó³ki, co mog³oby spowodowaæ
przypalenie delikatnych potraw.
! Przy pieczeniach BARBECUE i ZAPIEKANKA,
zw³aszcza wówczas, gdy u¿ywa siê ro¿na, nale¿y
ustawiæ blachê w pozycji 1, aby zebraæ pozosta³oci
po pieczeniu (sosy i/lub t³uszcze).
MULTICOTTURA
Ustawiaæ pó³ki na pozycji 2 i 4, na pozycji 2
nale¿y ustawiaæ potrawy wymagaj¹ce wy¿szej
temperatury.
Ustawiaæ brytfannê na dole, a ruszt w górze.
BARBECUE
Ustawiaæ ruszt w pozycji 3 lub 4, a ¿ywnoæ
ustawiæ na rodku rusztu.
Zaleca siê ustawiaæ poziom energii na wartoæ
maksymaln¹. Nie nale¿y siê niepokoiæ, jeli górny
grzejnik nie bêdzie stale w³¹czony: jego prac¹
steruje termostat;
PIEKARNIK DLA PIZZY
Nale¿y u¿ywaæ blachy z lekkiego aluminium i
ustawiæ na ruszcie w wyposa¿eniu kuchenki.
W przypadku brytfanny wyd³u¿a siê czas
pieczenia, a pizza rzadko jest chrupi¹ca.
W przypadku pizzy z wieloma dodatkami zaleca
siê dodanie mozzarelli dopiero w po³owie
pieczenia.
32
PL
Tabela pieczenia
Po³o¿en ie na pó³ce Programy Potrawy Waga (kg)
prowadnice
standard
prowadnice
lizgowe
Nagrzewanie
wspne
Zalecana
temperatura
(°C)
Czas trwania
gotowania
(minuty)
Piekarnik
tradycyjny
Kaczka
Kurczak
Pieczeñ cielêca lub wo³ owa
Pieczeñ wieprzowa
Biszkopty (z kruchego ciasta)
Kruche ciasta
1,5
1,5
1
1
-
1
2
2
2
2
2
2
1
1
1
1
1
1
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
200–210
200–210
200
200–210
180
18070
70–80
60–70
70–75
70–80
15–20
30–35
Multicottura Pizza na 2 pó³kach
Kruche ciasta na dwóch pó³kach/ciasta i torty na
2 pó³kach
Ciasto biszkoptowe na 2 pó³kach (w brytfannie)
Kurczê pieczone + ziemniaki
Jagniêcina
Makr el a
Lasagne
Ptysie na 2 ³kach
Ciastka na 2 ³kach
Ciasto francuskie s³one z serem na 2 pó³kach
S³one
ciasta
1+1
1
1
1
2 i 4
2 i 4
2 i 4
1 i 2/3
2
1 lub 2
2
2 i 4
2 i 4
2 i 4
1 i 3
1 i 3
1 i 3
1 i 3
1 i 3
1
1
1
1 i 3
1 i 3
1 i 3
1 i 3
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
220–230
180
170
200–210
190–200
180
190–200
190
190
210
200
20–25
30–35
20–25
65–75
45–50
30–35
35–40
20–25
10–20
20–25
20–30
Barbecue
Makr el a
Sole i m¹twy
Kalmary i raki z ro¿na
Filet z dorsza
Jarzyny z rusztu
Befsztyk cielêcy
Kie³baski
Hamburgery
Tost (lub chleb tostowy)
Kurczak pieczony z ro¿na (modele wyposa¿one
w ro¿en)
Jagniê pieczone z ro¿na (modele wyposa¿one w
ro¿en)
1
0,7
0,7
0,7
0,5
0,8
0,7
nr 4 lub 5
nr 4 lub 6
1
1
4
4
4
4
3 lub 4
4
4
4
4
-
-
3
3
3
3
2 lub 3
3
3
3
3
-
-
Nie
Nie
Nie
Nie
Nie
Nie
Nie
Nie
Nie
Nie
Nie
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
15–20
10–15
8–10
10–15
15–20
15–20
15–20
10–12
3–5
70–80
70–80
Zapiekanki
Kurczak z rusztu
M¹twy
Kurczak pieczony z ro¿na (modele wyposa¿one
w ro¿en)
Kaczka pieczona z ro¿na (modele wyposa¿one
w ro¿en)
Pieczeñ cielêca lub wo³ owa
Pieczeñ wieprzowa
Jagniêcina
1,5
1
1,5
1,5
1
1
1
2
2
-
-
2
2
2
2
2
-
-
2
2
2
Nie
Nie
Nie
Nie
Nie
Nie
Nie
210
200
210
210
210
210
210
55–60
30–35
70–80
60–70
60–75
70–80
40–45
Piekarnik
Pizza
Pizza
Focacce, podp³omyki
0,5
0,5
2
2
1
1
Tak
Tak
220
200
15–20
20–25
Piekarnik do
wypieku
ciast
Kruchy tort z owocami
Ciasto liwkowe
Ma³e ciastka na 2 pó³kach
Ciasto biszkoptowe
Ptysie na 3 ³kach
Ciastka na 3 ³kach
Naleniki z farszem
Bezy na 3 ³kach
Ciasto francuskie
one z serem
0,5
1
0,7
0,7
0,6
0,7
0,7
0,8
0,5
0,5
2 lub 3
2 lub 3
2 lub 3
2 i 4
2 lub 3
1 i 3 i 5
1 i 3 i 5
2
1 i 3 i 5
2
1 lub 2
1 lub 2
1 lub 2
1 i 3
1 lub 2
1 i 2 i 4
1 i 2 i 4
1
1 i 2 i 4
1
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
180
180
170–180
180–190
160–170
180–190
180
200
90
210
25–35
40–50
45–55
20–25
30–40
20–25
20–25
30–35
180
20–25
Fast cooking Mro¿onki
Pizza
Cukinie i raki w lanym ciecie
Tort wiejski ze szpinakiem
Pierogi Panzarotti
Lasagne
Rumiane bu³eczki
Kawa³ki kurczaka
0,3
0,4
0,5
0,3
0,5
0,4
0,4
2
2
2
2
2
2
2
1
1
1
1
1
1
1
-
-
-
-
-
-
-
250
200
220
200
200
180
220
12
20
30–35
25
35
25–30
15–20
Dania gotowe
Rumiane skrzydka z kurczaka
0,4
2
1
-
200
20–25
wie¿e potrawy
Biszkopty (z kruchego ciasta)
Ciasto liwkowe
S³one ciasto francuskie z serem
0,3
0,6
0,2
2
2
2
1
1
1
-
-
-
200
180
210
15–18
45
10–12
Wyrastanie
Wyrastanie ciasta na dro¿d¿ach (ciasta
dro¿d¿owe, chleb, ciasta s³odkie, rogaliki, itp.)
2 1 40 30–60
! Wskazany czas zosta³ podany przyk³adowo i mo¿e byæ dowolnie zmieniany. Czas wstêpnego nagrzewania
piekarnika zosta³ ustawiony fabrycznie i nie mo¿e byæ zmieniony rêcznie.
PL
Zalecenia i rodki
ostro¿noci
! Urz¹dzenie zosta³o zaprojektowane i wyprodukowane
zgodnie z miêdzynarodowymi normami bezpieczeñstwa.
Poni¿sze zalecenia dotycz¹ zasad bezpieczeñstwa i nale¿y je
uwa¿nie przeczytaæ.
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
Niniejsze urz¹dzenie przeznaczone jest do u¿ytku
domowego.
Nie nale¿y instalowaæ urz¹dzenia poza domem, nawet jeli
miejsce to jest zadaszone, poniewa¿ wystawienie
urz¹dzenia na dzia³anie deszczu i burz jest bardzo
niebezpieczne.
Przenosz¹c urz¹dzenie nale¿y zawsze korzystaæ z
odpowiednich uchwytów umocowanych po bokach
piekarnika.
Nie dotykaæ urz¹dzenia stoj¹c przy nim boso lub wilgotnymi
rêkoma lub nogami.
Urz¹dzenie s³u¿y do gotowania potraw i powinno byæ
u¿ywane jedynie przez osoby doros³e i zgodnie z
instrukcjami zawartymi w niniejszej instrukcji.
Podczas u¿ytkowania urz¹dzenia elementy grzewcze
oraz niektóre elementy drzwi piekarnika mocno siê
nagrzewaj¹. Nale¿y uwa¿aæ, aby nie dotkn¹
æ tych
czêci i zwracaæ uwagê, by dzieci nie zbli¿a³y siê do
piekarnika.
Nale¿y uwa¿aæ, aby przewody zasilaj¹ce pozosta³e
urz¹dzenia domowe nie styka³y siê z rozgrzanymi
elementami piekarnika.
Nie zas³aniaæ otworów wentylacyjnych i
odprowadzaj¹cych ciep³o.
Przy otwieraniu drzwi nale¿y chwytaæ za rodek uchwytu:
boki uchwytu mog¹ byæ gor¹ce.
Do wyjmowania i wk³adania naczyñ do piekarnika nale¿y
zawsze u¿ywaæ rêkawic ochronnych.
Nie wyk³adaæ dna piekarnika foli¹ aluminiow¹.
Nie wk³adaæ materia³ów ³atwopalnych do piekarnika: jeli
urz¹dzenie zostanie niespodziewanie uruchomione, mo¿e
nast¹piæ po¿ar.
Kiedy urz¹dzenie nie jest u¿ywane, nale¿y zawsze
sprawdziæ, czy pokrêt³a znajduj¹ siê w pozycji l/
¡ ;
Nie nale¿y wyci¹gaæ wtyczki z gniazdka trzymaj¹c za
kabel: zaleca siê trzymanie za wtyczkê.
Nie czyciæ ani nie wykonywaæ czynnoci
konserwacyjnych bez uprzedniego od³¹czenia wtyczki od
sieci elektrycznej.
W razie awarii nie nale¿y w ¿adnym wypadku dotykaæ
wewnêtrznych czêci urz¹dzenia z zamiarem jego
naprawy. Nale¿y skontaktowaæ siê z Serwisem (patrz
Serwis).
Nie jest przewidziane aby urz¹dzenie by³o u¿ywane przez
osoby (równie¿ dzieci) niesprawne fizycznie i umys³owo,
przez osoby bez dowiadczenia lub bez znajomoci
urz¹dzenia chyba, ze pod nadzorem osoby odpowiedzialnej
za jego bezpieczeñstwo jak równie¿ bez otrzymania
instrukcji wstêpnych co do jego u¿ytku.
Nie dopuciæ aby dzieci bawi³y siê urz¹dzeniem.
Usuwanie odpadów
Usuwanie opakowañ: Nale¿y stosowaæ siê do zaleceñ
dotycz¹cych segregacji odpadów. Dziêki temu opakowania
bêd¹ mog³y zostaæ ponownie wykorzystane.
Dyrektywa europejska 2002/96/WE w sprawie odpadów
urz¹dzeñ elektrycznych oraz elektronicznych (RAEE)
zabrania utylizowania domowym urz¹dzeñ elektrycznych w
ramach normalnej utylizacji sta³ych odpadów miejskich.
Zu¿yte urz¹dzenia powinny byæ zbierane oddzielnie w celu
zoptymalizowania stopnia odzysku i recyklingu materia³ów,
które zawieraj¹, oraz aby zapobiec potencjalnym szkodom
dla zdrowia i rodowiska. Symbol przekrelonego kosza
umieszczony na wszystkich produktach przypomina o
obowi¹zku zbiórki selektywnej.
Aby zasiêgn¹æ dalszych informacji dotycz¹cych
w³aciwego pozbywania siê sprzêtu domowego,
u¿ytkownicy mog¹ siê zwróciæ do w³aciwych s³u¿b
miejskich lub autoryzowanych sprzedawców.
Oszczêdnoæ i ochrona rodowiska
Korzystaj¹c z piekarnika w godzinach od pónego
popo³udnia do pierwszych godzin porannych mo¿na
przyczyniæ siê do zmniejszenia obci¹¿enia zak³adów
energetycznych. Opcje programowania, w szczególnoci
tryb opónione pieczenie (patrz Programy) i opónione
czyszczenie automatyczne (patrz Konserwacja i
utrzymanie), pomagaj¹ zorganizowaæ w ten sposób pracê
piekarnika.
Przy programach BARBECUE i ZAPIEKANKI nale¿y zawsze
piec przy zamkniêtych drzwiczkach: w ten sposób mo¿na
uzyskaæ lepsze wyniki pieczenia oraz znacz¹c¹
oszczêdnoæ energii elektrycznej (ok. 10%).
Nale¿y utrzymywaæ sprawnoæ i czystoæ uszczelek, aby
dok³adnie przylega³y do drzwiczek i nie powodowa³y utraty
ciep³a.
34
PL
Konserwacja i utrzymanie
Od³¹czenie pr¹du elektrycznego
Przed ka¿d¹ napraw¹ nale¿y od³¹czyæ urz¹dzenie od
sieci zasilania elektrycznego.
Mycie urz¹dzenia
Czêci zewnêtrzne emaliowane lub ze stali
nierdzewnej oraz uszczelki gumowe mog¹ byæ
myte przy pomocy g¹bki nas¹czonej letni¹ wod¹ i
neutralnym myd³em. Jeli plamy trudne do
zmycia, nale¿y stosowaæ produkty przeznaczone
specjalnie do tego typu urz¹dzeñ. Wyp³ukaæ du¿¹
iloci wody i dok³adnie wysuszyæ.
Nie nale¿y stosowaæ proszków ciernych ani
substancji wywo³uj¹cych korozjê.
Wnêtrze piekarnika powinno byæ czyszczone po
ka¿dym u¿yciu, gdy jest jeszcze ciep³e. Nale¿y
u¿ywaæ ciep³ej wody i rodka czyszcz¹cego,
sp³ukaæ i osuszyæ miêkk¹ szmatk¹. Unikaæ
rodków cieraj¹cych.
Akcesoria mog¹ byæ myte jak zwyk³e sztuæce,
tak¿e w zmywarkach, za wyj¹tkiem prowadnic
lizgowych.
Do czyszczenia urz¹dzenia nie wolno w ¿adnym
wypadku stosowaæ oczyszczaczy parowych lub
cinieniowych.
Mycie drzwi
Szybê drzwiczek nale¿y czyciæ przy pomocy g¹bki i
rodków nieciernych, a nastêpnie osuszaæ miêkk¹
szmatk¹. Nie u¿ywaæ szorstkich materia³ów ciernych
lub ostrych, metalowych skrobaków, które mog¹
zarysowaæ powierzchniê i spowodowaæ pêkniêcie szyby.
W celu dok³adniejszego wymycia drzwiczek
mo¿na je zdemontowaæ:
1. ca³kowicie otworzyæ
drzwiczki (patrz rysunek);
2. podnieæ i obróciæ dwignie
znajduj¹ce siê w obu
zawiasach (patrz rysunek);
3. przytrzymaæ drzwiczki za obie
zewnêtrzne krawêdzie,
przymykaj¹c je powoli, lecz nie
ca³kowicie. Nacisn¹æ blokadyF, a
nastêpnie poci¹gn¹æ drzwiczki do
siebie i wyj¹æ je z zawiasów (patrz
rysunek). *
3. przytrzymaæ drzwiczki za
obie zewnêtrzne krawêdzie,
przymykaj¹c je powoli, lecz
nie ca³kowicie. Poci¹gn¹æ
drzwiczki do siebie i wyj¹æ je z
zawiasów (patrz rysunek).*
Zamontowaæ ponownie drzwiczki
wykonuj¹c opisane czynnoci w
odwrotnej kolejnoci.
Sprawdziæ us zczel ki
Sprawdzaæ okresowo stan uszczelek drzwiczek
piekarnika. W przypadku gdy oka¿e siê, ze
uszczelka jest uszkodzona nale¿y skontaktowaæ siê
z najbli¿szym centrum serwisowym (patrz Serwis).
Nie nale¿y u¿ywaæ piekarnika do chwili zakoñczenia
naprawy.
Wymiana ¿arówki
W celu wymiany ¿arówki w piekarniku:
1. Usun¹æ szklan¹ pokrywkê przy pomocy
rubokrêtu.
2. Wykrêciæ ¿arówkê i wymieniæ na analogiczn¹:
moc 15 W, sprzê¿enie E 14. Ponownie zamontowaæ
pokrywkê, zwracaj¹c uwagê na prawid³owe u³o¿enie
uszczelek (patrz ilustracja).
F
F
F
*
Tylko w niektórych modelach.
PL
Monta¿ zestawu prowadnic lizgowych
Aby zamontowaæ prowadnice lizgowe:
1. Nale¿y zdj¹æ obie
ramy, wyjmuj¹c je z
rozpórek A (patrz
ilustracja).
2. Wybraæ podest, na
którym zostan¹
umieszczone
prowadnice lizgowe.
Zwracaj¹c uwagê na
wyci¹ganie prowadnic,
nale¿y umieciæ
pierwsz¹ na ramie
przed utwierdzeniem B,
a nastêpnie przed
utwierdzeniem C.
3. Zamocowaæ obie
ramy prowadnicy w
odpowiednich otworach
znajduj¹cych siê na
ciankach piekarnika
(patrz ilustracja).
Otwory dla lewej ramy
znajduj¹ siê w górze,
natomiast dla ramy
prawej w dole.
4. Na koñcu nale¿y wstawiæ ramy do rozpórek A.
Prowadnic lizgowych nie nale¿y wk³adaæ w
pozycji 5.
D
A
B
C
Prowadnica
lewa
Prowadnica
prawa
Kierunek
wyciągania
36
PL
Uwaga:
Urz¹dzenie wyposa¿one jest w system diagnostyczny do wykrywania ewentualnych usterek. Usterki
sygnalizowane na wywietlaczu przy u¿yciu komunikatów typu: F z podanymi numerami.
W takich przypadkach konieczna jest interwencja serwisu technicznego.
Nie nale¿y zwracaæ siê do nieautoryzowanych punktów serwisowych.
Nale¿y podaæ:
rodzaj nieprawid³owoci;
model urz¹dzenia (Mod.);
numer seryjny (S/N).
ostatni¹ informacjê mo¿na znaleæ na tabliczce znamionowej umieszczonej na urz¹dzeniu.
Serwis Techniczny
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60

Whirlpool FD 99 C.1 (ICE) /HA instrukcja

Kategoria
Mikrofale
Typ
instrukcja