Bauknecht CTAI 6360 IN instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

88
Niniejsza instrukcja zawiera ważne informacje dotyczące
bezpieczeństwa, obsługi i konserwacji Państwa nowej
płyty kuchennej. Proszę uważnie zapoznać się z instrukcją
obsługi i ją na przyszłość w łatwo dostępnym miejscu.
Środki ostrożności i zalecenia
1.
Płyta kuchenna spełnia wymogi wszystkich norm i
przepisów dotyczących bezpieczeństwa i
kompatybilności elektromagnetycznej. Jednakże
osoby, które mają wszczepiony ROZRUSZNIK
SERCA, nie powinny przebywać w pobliżu tego
urządzenia. Nie można zagwarantować, że wszystkie
aparaty (rozruszniki serca) dostępne na rynku są
zgodne z normami, które były wykorzystywane
podczas prób płyty. W konsekwencji, nie można
zagwarantować braku ewentualnego szkodliwego
wpływu płyty na rozrusznik.
2.
Utylizacja opakowania: Należy w odpowiedzialny
sposób pozbywać się materiałów opakowaniowych,
stosując się przy tym do lokalnych przepisów
dotyczących usuwania odpadów.
3.
Niniejsza indukcyjna płyta kuchenna jest
przeznaczona wyłącznie do użytku domowego.
Wszystkie inne zastosowania są zabronione.
Producent nie będzie ponosił żadnej
odpowiedzialności za uszkodzenia i straty
spowodowane niewłaściwym użyciem.
4.
Urządzenia nie powinny obsługiwać osoby (w tym
dzieci) o ograniczonej sprawności fizycznej,
sensorycznej lub mentalnej, a także osoby bez
doświadczenia, chyba że obsługa odbywa się pod
nadzorem lub zgodnie z instrukcją doświadczonych
osób, które przejmą odpowiedzialność za ich
bezpieczeństwo.
5.
Podczas pracy pola grzewcze osiągają wysoką
temperaturę: Dzieci nie powinny przebywać w
pobliżu urządzenia, aby uniknąć ryzyka poparzeń.
6.
Na panelu sterowania pojawia się symbol
“H”
, który informuje o cieple resztkowym w
danym polu grzewczym: temperatura pola
grzewczego przekracza 60 °C: nie dotykać
pola i nie ustawiać na nim niczego do
momentu, aż nie zgaśnie litera “H”.
7.
W razie uszkodzenia powierzchni płyty (np.
pęknięcia lub zbicia szkła) należy zaprzestać jej
używania i skontaktować się z lokalnym
autoryzowanym serwisem.
8.
Ewentualne naprawy i regulacje mogą być
wykonywane wyłącznie przez wykwalifikowanego
technika.
9.
Płyta kuchenna jest wyposażona w zabezpieczenie
termiczne , które chroni jej wewnętrzne obwody
przed uszkodzeniami spowodowanymi wysoką
temperaturą generowaną przez zewnętrzne źródła
ciepła (np. znajdujący się poniżej piekarnik). Jeśli
temperatura obwodów elektronicznych przekroczy
poziom bezpieczeństwa, uruchomi się
zabezpieczenie termiczne, które automatycznie
wyłączy płytę kuchenną. Na wyświetlaczu pojawi się
komunikat o błędzie (patrz rozdział “Instrukcja
wyszukiwania usterek”). Gdy temperatura powróci
do bezpiecznych wartości, będzie można ponownie
rozpocząć korzystanie z płyty kuchennej.
10.
Przed włączeniem sprawdzić, czy pole grzewcze
oraz dno naczynia są suche.
11.
Nie kłaść na polu grzewczym przedmiotów
metalowych, np. przyrządów kuchennych (noży,
widelców, łyżek,…), pokrywek ani innych
podobnych, ponieważ mogą się one rozgrzać do
wysokiej temperatury.
12.
Zaleca się stałe nadzorowanie przygotowywania
potraw wymagających wrzącego oleju lub tłuszczu,
ponieważ mogą się zapalić. Do gaszenia palącego
się oleju nie używać wody: wyłączyć płytę kuchenną
i natychmiast przykryć naczynie pokrywką;
pozostawić naczynie na polu grzewczym do
momentu ostygnięcia. Olej należy utylizować
zgodnie z obowiązującymi przepisami.
13.
Po zakończeniu gotowania nacisnąć przycisk .
Przed rozpoczęciem pracy
Ważne
: Jeśli naczynia nie mają
prawidłowych rozmiarów, pola grzewcze
nie włączą się.
Stosować wyłącznie naczynia opatrzone
napisem “INDUCTION SYSTEM”
(Rysunek obok).
Naczynie należy postawić na żądane pole
grzewcze przed włączeniem płyty
kuchennej.
Istniejące naczynia:
Aby sprawdzić, czy dane naczynie jest przystosowane
do gotowania na indukcyjnej płycie kuchennej, należy
posłużyć się magnesem: naczynia nie nadają się, jeśli
magnes na nie nie działa.
1.
Sprawdzić, czy spód naczynia nie jest chropowaty,
aby nie doszło do porysowania powierzchni płyty
kuchennej. Sprawdzić naczynia.
2.
Unikać gotowania pustych garnków, przede
wszystkich emaliowanych i aluminiowych patelni.
Spód naczyń oraz powierzchnia płyty ze szkła
ceramicznego mogą się uszkodzić.
3.
Nie opierać gorących garnków i patelni o
powierzchnię panelu sterowania. Może to prowadzić
do jego uszkodzenia.
Zalecane średnice dna naczyń
(Zachować niniejszą instrukcję obsługi)
WAŻNE INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
OK NIE
Ø
26 cm
XL
Ø
17 cm 26 cm
Ø
21 cm
L
Ø
14 cm 21 cm
Ø
18 cm
M
Ø
14,5 cm
S
Ø
12 cm 18 cm
Ø
9 cm 14,5 cm
41902024PL.fm Page 88 Friday, August 29, 2008 9:43 AM
89
Ostrzeżenie! Urządzenie winno być
zainstalowane przez wykwalifikowanego
technika znającego obowiązujące przepisy
w zakresie bezpieczeństwa i właściwego
instalowania. Producent nie będzie ponosił
żadnej odpowiedzialności za urazy osób lub zwierząt
bądź za szkody materialne wynikłe w związku z
nieprzestrzeganiem zaleceń podanych w niniejszym
rozdziale.
Podłączenie do zasilania elektrycznego
Podłączenie elektryczne musi zostać wykonane przed
podłączeniem przewodu zasilającego urządzenia do
zasilania elektrycznego.
Podłączenie elektryczne powinno być wykonane
zgodnie z zaleceniami lokalnego zakładu
energetycznego.
Napięcie podane na tabliczce znamionowej
znajdującej się na dnie urządzenia musi odpowiadać
napięciu w Państwa mieszkaniu.
Zgodnie z przepisami prawa uziemienie urządzenia
jest obowiązkowe: należy wyłącznie stosować
przewody (w tym przewód uziemienia) o odpowiednim
przekroju.
Do podłączenia elektrycznego należy użyć przewodu
typu H05 RR-F, jak pokazano w tabeli “Napięcie
zasilania”.
Przyłączenie do płytki zaciskowej
Podłączyć przewód uziemiający (żółto-zielony) do
zacisku oznaczonego symbolem . Ten przewód
powinien być najdłuższy.
1.
Odkręcić śrubę, aby wyjąć pokrywę płytki zaciskowej
(
A
) i włożyć pokrywę w zawias (
B
) płytki zaciskowej.
2.
Zdjąć zewnętrzną osłonę z przewodu zasilającego
na długości ok. 70 mm.
3.
Zdjąć osłonę z żył na długości ok. 10 mm. Włożyć
przewód zasilający do dławika i podłączyć żyły do
płytki zaciskowej zgodnie ze schematem połączeń
znajdującym się w pobliżu płytki.
4.
Zamocować przewód zasilający dławikiem.
5.
Zamknąć pokrywę (
C
) i przykręcić ją do płytki
zaciskowej śrubą odkręconą uprzednio w kroku (1).
Po każdym podłączeniu do zasilania sieciowego
płyta przeprowadza automatyczną kontrolę
trwającą kilka sekund.
Ostrzeżenie! Długość przewodu
zasilającego powinna umożliwiać wyjęcie
płyty kuchennej z blatu. Przewód powinien
być tak poprowadzony, aby nie doszło do
jego uszkodzenia lub przegrzania
spowodowanego kontaktem z podstawą płyty. Nie
stosować przedłużaczy.
Napięcie zasilania
Jeśli płyta już posiada przewód zasilający, należy
wykonać polecenia podane na tabliczce do niego
dołączonej.
Stałe podłączenie urządzenia do sieci zasilającej
wymaga zastosowania wyłącznika
wielobiegunowego z minimalnym rozwarciem
styków wynoszącym 3 mm.
INSTALACJA i PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE
DOMINO
Przewody Liczba x rozmiar
230V ~ +
3 X 4 mm
2
(3X2,5 mm
2
Domino)
230-240V ~ +
3 X 4 mm
2
(tylko Australia)
(3X2,5 mm
2
Domino)
230V 3 ~ +
4 x 1,5 mm
2
400V 3N ~ +
5 x 1,5 mm
2
400V 2N ~ +
4 x 1,5 mm
2
230V
230V
230V
230V
230V
230V
230V
230V
230V
230V
230V
A
B
C
400V 3N~ 230V~
230-240V~ TYLKO AUSTRALIA
230V~TYLKO WIELKA
BRYTANIA
400V 2N~
230V 3~
TYLKO BELGIA:
400V 2N~
TYLKO HOLANDIA
77X35
41902024PL.fm Page 89 Friday, August 29, 2008 9:43 AM
90
Instalacja i zamocowanie
Ostrzeżenie! Instalator będzie ponosił
odpowiedzialność za ewentualne szkody
spowodowane nieprawidłową instalacją.
Aby zagwarantować prawidłowe działanie
urządzenia, instalacja powinna zostać
przeprowadzona na idealnie płaskiej powierzchni.
Blat powinien mieć grubość od 20 -do 50 mm.
W razie konieczności należy przyciąć blat lub mebel.
Oczyścić otwór z wiórów, aby nie obniżać parametrów
pracy urządzenia.
Wymiary otworu - patrz rysunek poniżej.
Aby zagwarantować prawidłowe działanie urządzenia,
instalacja powinna zostać przeprowadzona na idealnie
płaskiej powierzchni.
Blat powinien mieć grubość od 20 do 50 mm.
W razie konieczności należy przyciąć blat lub mebel.
Oczyścić otwór z pyłu, aby nie obniżać parametrów
pracy urządzenia.
Odległość między dolną stroną indukcyjnej płyty
kuchennej a meblem (lub panelem oddzielającym)
powinna być zgodna z wymiarami podanymi na rysunku
obok. W razie ustawienia wysokiej szafki kuchennej obok
płyty kuchennej należy zachować minimalną odległość
100 mm od krawędzi płyty.
Montaż
1.
Umieścić zaciski (
A
) we właściwym gnieździe na
ramie płyty kuchennej (Rys. 3), o ile nie zostały tam
umieszczone wcześniej.
2.
Wymierzyć środek pionowych boków otworu do
zabudowy (Rys. 1)
3.
Wyśrodkować wsporniki (
C
) wobec środka boków
pionowych i wyrównać górny bok wsporników z
powierzchnią blatu (Rys. 2).
4.
Zamocować wsporniki 4 śrubami dołączonymi w
komplecie (
B
), wykorzystując do tego celu specjalne
otwory.
5.
Włożyć płytę kuchenną w przygotowany otwór,
uważając, aby zaciski (
A
) Rys. 4zablokowały się
odpowiednio ().
490
+2
0
288
510
484
267
min. 50
770
325
350
743
R min. 6,5
maks. 8
min. 50
51
+1
0
275
+2
0
330
+2
0
52
+1
0
R min. 6,5
maks. 8
Wymiary w
mm
750
+2
0
490
+2
0
380
510
484
342
min. 50
51
+1
0
350
+2
0
R min. 6,5
maks. 8
Domino
300
Domino
380
77x35
m
i
n.
5
min. 20
min. 5
C
B
Rys. 2Rys. 1
41902024PL.fm Page 90 Friday, August 29, 2008 9:43 AM
91
Montaż piekarnika pod płytą:
Jeśli pod płytą kuchenną jest instalowany piekarnik
(naszej produkcji), sprawdzić, czy posiada on system
chłodzenia. Podczas instalacji przestrzegać odległości
podanych na rysunku obok.
Przestrzeń pomiędzy płytą kuchenną a piekarnikiem
powinna być wolna od wszelkich innych elementów
(poprzeczek, podpórek itp.).
Panel sterowania
Symbole graficzne na panelu sterowania
przedstawione w niniejszej instrukcji mogą być
inne niż symbole w zakupionej przez Państwa
płycie kuchennej. Funkcje przycisków są takie
same we wszystkich płytach kuchennych
wszystkich modeli.
Włączenie/wyłączenie płyty kuchennej
Aby włączyć płytę kuchenną, wcisnąć przycisk i
przytrzymać przez ok. 2 sekundy, aż do momentu
zapalenia się wyświetlaczy pól grzewczych. Aby
wyłączyć płytę, dotknąć tego samego przycisku i
przytrzymać do czasu wyłączenia wyświetlaczy.
Wszystkie pola grzewcze zostaną wyłączone.
Gdy płyta pracowała, wskaźnik ciepła resztkowego “H”
świeci, dopóki płyta kuchenna nie wystygnie.
Płyta kuchenna wyłącza się automatycznie, jeśli
w ciągu 10 sekund od jej włączenia nie zostanie
wybrana żadna funkcja.
A
Rys. 4
Rys. 3
5mm
INSTRUKCJA OBSłUGI
Zabezpieczenie przed dziećmi
Przyciski regulacji pól grzewczych i wyświetlacz
Włączenie/Wyłączenie
Minutnik (Timer)
Symbole nie są
aktywne! Aby
wybrać żądane
funkcje, dotknąć
pól poniżej.
41902024PL.fm Page 91 Friday, August 29, 2008 9:43 AM
92
Włączenie i regulacja pól grzewczych
Po włączeniu płyty kuchennej i ustawieniu naczynia na
wybranym polu grzewczym należy ustawić poziom mocy
przy pomocy przycisku +. Po włączeniu na wyświetlaczu
świecić się będzie poziom 5.
Każde pole grzewcze posiada kilka poziomów mocy,
które można regulować przyciskami +/- w zakresie od
“1”: moc minimalna, do “9”: moc maksymalna. Niektóre
pola grzewcze posiadają funkcję szybkiego gotowania
((Booster), której symbolem na wyświetlaczu jest litera
“P”.
Funkcja szybkiego gotowania (Booster)
Funkcja jest dostępna jedynie dla kilku pól grzewczych.
Pozwala ona na wykorzystanie maksymalnej mocy płyty
(np. w celu szybkiego doprowadzenia wody do wrzenia).
Aby włączyć tę funkcję, należy wciskać przycisk “+”,
dopóki na wyświetlaczu nie pojawi się “P” lub, po
włączeniu płyty kuchennej, wcisnąć bezpośrednio
przycisk “-” przy wybranym polu. Również w takim
przypadku na wyświetlaczu pojawi się “P”. Po 10
minutach działania funkcji booster urządzenie
automatycznie ustawia dla danego pola poziom 9.
Wyłączenie pola grzewczego
Wybrać pole grzewcze, które ma był wyłączone,
naciskając przycisk “+” lub “-” (na wyświetlaczu pojawia
się punkcik u dołu po prawej stronie poziomu mocy).
Wciskać przycisk “-”, dopóki nie dojdzie się do poziomu
“0”.
Można również wyłączyć pole grzewcze, równocześnie
wciskając przyciski “+” oraz “-”. Pole grzewcze wyłącza
się i pojawia się wskaźnik ciepła resztkowego “H”.
Zabezpieczenie przed dziećmi
Funkcja blokuje przyciski płyty kuchennej, aby nie
dopuścić do przypadkowego włączenia urządzenia
przez dzieci. Aby włączyć funkcję zabezpieczenia przed
dziećmi, włączyć płytę kuchenną i wcisnąć na trzy
sekundy przycisk . Sygnał dźwiękowy oraz
wskaźnik świetlny pod symbolem klucza sygnalizują
włączenie funkcji. Panel sterowania jest zablokowany za
wyjątkiem funkcji wyłączenia. Aby odblokować przyciski,
powtórzyć procedurę włączenia funkcji zabezpieczenia
przed dziećmi. Wyłączy się wskaźnik świetlny i płyta
będzie ponownie włączona.
Obecność wody po umyciu płyty, płynu, jaki wydostał się
z garnka na płycie, a także innych przedmiotów na
przycisku pod symbolem może być powodem
przypadkowego i niepożądanego włączenia się lub
wyłączenia funkcji zabezpieczenia przed dziećmi.
Minutnik (Timer)
Timer to czasowy wyłącznik, dzięki
któremu można ustawić określoną
długość czasu gotowania - w zakresie
do 99 minut (1 godz. i 39 minut). Działa
on wyłącznie w odniesieniu do jednego
pola grzewczego.
Wybrać pole grzewcze, które ma być sterowane przy
pomocy timera (u dołu po prawej stronie wskaźnika
poziomu mocy na wyświetlaczu pojawi się świecący
punkcik), następnie ustawić żądany czas przy pomocy
przycisków “+” oraz “-” funkcji timera (patrz rysunek
powyżej). Po kilku sekundach od ostatniego dotknięcia
timer rozpoczyna odliczanie od końca (świecący punkcik
przy wybranym polu grzewczym zaczyna migać). Po
upływie ustawionego czasu włącza się sygnał
dźwiękowy i pole grzewcze wyłącza się automatycznie.
Aby wyłączyć timer, należy wciskać przycisk “-”, dopóki
na wyświetlaczu nie pojawi się “0:0” lub równocześnie
wcisnąć przyciski “+” i “-” timera.
Ważne!
W danym czasie timer może sterować tylko
jednym polem grzewczym.
Minutnik
Minutnik można używać jedynie, gdy piekarnik nie jest w
użyciu. Umożliwia on ustawienie czasu maksymalnego
99 min.
Wcisnąć przycisk “+” pod wskaźnikami timera: na
wyświetlaczu pojawią się minuty, które należy ustawić.
Wybrać żądany czas przyciskami + i -.
Po kilku sekundach minutnik rozpoczyna odliczanie od
końca. Po upływie ustawionego czasu włącza się sygnał
dźwiękowy.
Ważne!
Z funkcji minutnika może korzystać nawet
wtedy, gdy płyta kuchenna jest wyłączona; po jej
włączeniu odliczanie minutnika jest anulowane
automatycznie.
Wskaźniki na panelu sterowania.
Wskaźnik ciepła resztkowego.
Płyta jest wyposażona we wskaźnik ciepła
resztkowego dla każdego pola grzewczego.
Wskaźnik taki sygnalizuje, które pola grzewcze
mają jeszcze wysoką temperaturę.
Jeśli na wyświetlaczu pojawia się , pole grzewcze jest
jeszcze gorące. Jeśli przy danym pole świeci się ten
symbol, pole można jeszcze wykorzystać, aby na
przykład roztopić masło lub utrzymać temperaturę
potrawy.
Po wystygnięciu pola grzewczego wyświetlacz gaśnie.
Wskaźnik nieprawidłowego naczynia lub braku
naczynia.
Płyta jest wyposażona w automatyczny system
wykrywania obecności naczynia na każdym polu
grzewczym. W razie wykrycia braku naczynia
miga wyświetlacz poziomu mocy danego pola
grzewczego. Należy sprawdzić, czy naczynie jest
prawidłowo położone oraz czy spełnia wymogi określone
w rozdziale “Przed rozpoczęciem pracy”.
Przycisk -
Wyświetlacz wskaźnika mocy
Wskazanie wybranego pola grzewczego
Przycisk +
Położenie pola
grzewczego
41902024PL.fm Page 92 Friday, August 29, 2008 9:43 AM
93
Czyszczenie i konserwacja
Zaleca się czyszczenie płyty po każdym użyciu, aby nie
dopuścić do uszkodzenia jej powierzchni i tworzenia się
trudnego do usunięcia osadu. Przed przystąpieniem do
czyszczenia należy upewnić się, czy wszystkie pola
grzewcze są wyłączone oraz czy nie świeci się wskaźnik
ciepła resztkowego (“H”).
Nie stosować urządzeń czyszczących
parą!
Okresowo należy sprawdzać gromadzenie
się kurzu pod urządzeniem, w pobliżu
wlotu powietrza chłodzącego lub wylotów.
Kurz może powstrzymywać wentylację
oraz chłodzenie obwodów
elektronicznych, a także zmniejszać
sprawność płyty.
Zalecenia dotyczące czyszczenia:
1.
Stosować miękką, czystą ściereczkę, ręczniki
papierowe lub specjalne produkty do czyszczenia
płyt ze szkła ceramicznego. Nie stosować gąbek
ściernych ani myjek metalowych.
2.
Usunąć resztki jedzenia i nie dopuszczać do ich
stwardnienia. Cukier lub artykuły o dużej zawartości
cukru uszkadzają płytę kuchenną i należy je
natychmiast usuwać przy pomocy skrobaka do
szkła. Skrobak do szkła jest ostry i należy obchodzić
się z nim ostrożnie.
3.
Wszelkie osady należy usuwać skrobakiem lub przy
pomocy innych specjalistycznych produktów.
4.
Sól, cukier i piasek zarysowują powierzchnię płyty:
ich ewentualne resztki należy natychmiast usuwać z
powierzchni płyty.
Instrukcja wyszukiwania usterek
Zanim zwrócicie się Państwo do Serwisu:
Proszę uważnie przeczytać i wykonać instrukcje
podane w rozdziale “Instrukcja obsługi”.
Podłączyć płytę do zasilania i sprawdzić, czy nie
doszło do przerw w zasilaniu.
Dobrze osuszyć powierzchnię płyty po jej umyciu.
Jeśli po włączeniu płyty na wyświetlaczu pojawiają się
kody alfanumeryczne, należy postępować zgodnie z
instrukcjami podanymi w poniższej tabeli.
Ostrzeżenie!
Jeśli po zakończeniu pracy nie można wyłączyć płyty ze szkła ceramicznego, należy
bezzwłocznie odłączyć ją od zasilania wyjmując przewód zasilający z gniazdka
Serwis techniczny
Zanim zwrócicie się Państwo do Serwisu:
Proszę spróbować samodzielnie rozwiązać problem
(patrz “Instrukcja wyszukiwania usterek”).
Wyłączyć urządzenie, odczekać 30 sekund, a
następnie włączyć je ponownie. Sprawdzić, czy
nieprawidłowość nie znikła.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych kontroli usterka
nie znikła, należy skontaktować się z najbliższym
autoryzowanym serwisem technicznym.
Należy zawsze podać:
krótki opis usterki;
dokładny typ i model urządzenia;
numer serwisowy (numer po słowie SERVICE na
tabliczce znamionowej), który znajduje się zarówno od
spodu na płycie kuchennej jak i w karcie gwarancyjnej;
swój dokładny adres i numer telefonu.
Jeżeli konieczne są jakiekolwiek naprawy, prosimy o
kontakt z autoryzowanym serwisem technicznym
zgodnie z informacjami podanymi w karcie
gwarancyjnej.
Ostrzeżenie!
Niezastosowanie się do
powyższych instrukcji może zmniejszyć
bezpieczeństwo eksploatacji oraz obniżyć
jakość produktu.
KONSERWACJA
KOD BŁĘDU OPIS
PRAWDOPODOBNA
PRZYCZYNA
USUNIĘCIE BŁĘDU
Płyta wyłącza się i po 30
sekundach rozlega się
sygnał dźwiękowy
powtarzany co 4 sekundy
Obszar panelu sterowania jest
stale pod naciskiem
Woda lub naczynia kuchenne na
panelu sterowania
Oczyścić panel sterowania
C81, C82
Panel sterowania wyłącza się w
związku ze zbyt wysoką
temperaturą
Temperatura wewnętrzna części
elektronicznych jest zbyt wysoka
Odczekać, aż płyta się ochłodzi
i dopiero wtedy włączyć ją
ponownie
F42 lub F43
Nieprawidłowe napięcie
zasilania.
Czujnik wykrywa napięcie inne niż
wymagane
Odłączyć płytę od sieci
zasilającej i sprawdzić
podłączenie
F12, F21, F25, F36, F37,
F40, F47, F56, F58, F60
Skontaktować się z lokalnym autoryzowanym serwisem i podać kod błędu
41902024PL.fm Page 93 Friday, August 29, 2008 9:43 AM
94
Tabliczka znamionowa urządzenia
Porady dotyczące oszczędzania energii
Aby uzyskać najlepsze wyniki pracy urządzenia należy:
Używać garnków i patelni, których średnica dna jest
równa średnicy pola grzewczego lub minimalnie
większa.
Stosować tylko garnki i patelnie o płaskim dnie.
Jeśli to możliwe, garnki powinny być nakryte w czasie
gotowania.
Do gotowania jarzyn, ziemniaków itp. używać
niewielkiej ilości wody, aby skrócić czas gotowania.
Dzięki naczyniom ciśnieniowym można zmniejszyć
zużycie energii i skrócić czas gotowania.
Naczynia kłaść na środku pola grzewczego
oznaczonego na płycie.
Ochrona środowiska.
Opakowanie
Materiał z opakowania nadaje się w 100 % na surowce
wtórne i jest oznakowany symbolem surowców wtórnych
Urządzenia AGD
Niniejsze urządzenie jest oznaczone zgodnie z
Dyrektywą Europejską 2002/96/WE (WEEE) oraz polską
ustawą o zużytym sprzęcie elektrycznym i
elektronicznym. Zapewniając prawidłowe złomowanie
niniejszego urządzenia przyczynią się Państwo do
ograniczenia ryzyka wystąpienia negatywnego wpływu
produktu na środowisko i zdrowie ludzi.
Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji do niego
dołączonej oznacza, że urządzenia nie należy
utylizować jak zwykłych odpadów domowych. Należy
oddać je do punktu zajmującego się utylizacją i
recyklingiem urządzeń elektrycznych i
elektronicznych. Prowadzący zbieranie, w tym lokalne
punkty zbiórki, sklepy oraz gminne jednostki, tworzą
odpowiedni system umożliwiający oddanie tego
sprzętu. Dalsze informacje na temat utylizacji,
złomowania i recyklingu niniejszego urządzenia
można uzyskać w lokalnym urzędzie miasta/gminy,
specjalistycznych punktach zbiórki odpadów oraz w
sklepie, w którym urządzenie zostało zakupione.
Deklaracja zgodności
Niniejsza płyta kuchenna jest przeznaczona do
kontaktu z żywnością i spełnia wymogi
Rozporządzenia (WE) nr 1935/2004.
Urządzenia zostały zaprojektowane wyłącznie do
gotowania. Jakiekolwiek inne użycie (np. do
ogrzewania pomieszczeń) jest niewłaściwe i
potencjalnie niebezpieczne.
Urządzenia zostały zaprojektowane, wykonane i
wprowadzone na rynek zgodnie z:
wymogami bezpieczeństwa Dyrektywy 2006/95/WE
dotyczącej niskiego napięcia (która zastępuje
Dyrektywę 73/23/EWG wraz z jej późniejszymi
zmianami);
wymogami bezpieczeństwa Dyrektywy
89/336/EWG dotyczącej kompatybilności
elektromagnetycznej (EMC)”;
wymogami Dyrektywy 93/68/EWG.
MODEL NUMER SERYJNY
MARKA
RADY DLA UŻYTKOWNIKA
WAŻNE
Tutaj przykleić jedną z nalepek z danymi
urządzenia, która znajduje się w gwarancji w dwóch egzemplarzach
41902024PL.fm Page 94 Friday, August 29, 2008 9:43 AM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7

Bauknecht CTAI 6360 IN instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla