NUTID OV9 KARTA OPISOWA URZĄDZENIA
PL
5019 610 56253
OVN 608/OVN 908
1. Panel sterowania
2. Wentylator chłodzący
1)
(niewidoczny)
3. Ochrona grilla
2)
4. Blokada drzwi
3)
5. Katalizator
6. Zabezpieczenie grzałki górnej
7. Grzałka grilla
8. Grzałka górna
9. Oświetlenie tylne piekarnika
10. Wentylator piekarnika
11. Grzałka dolna (niewidoczna)
12. Zimne drzwiczki piekarnika
1)
Wentylator chłodzący może nadal działać również po wyłączeniu
piekarnika. W trakcie pirolizy prędkość działania wentylatora jest
większa niż podczas funkcji pieczenia.
2)
Uniemożliwia bezpośredni kontakt z grillem. W trakcie
funkcjonowania piekarnika radzimy nie dotykać zabezpieczenia.
3)
W trakcie pirolizy włącza się automatyczny mechanizm blokady
drzwi, na wyświetlaczu programatora zapala się lampka kontrolna
“ ”, a żarówka pozostaje wyłączona.
W trakcie pirolizy wzrasta temperatura drzwi, w związku z tym
zalecamy niedopuszczanie do drzwi dzieci.
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło wyboru funkcji
2. Przycisk programowania: (“set”)
3. Przycisk potwierdzenia (“ok”)
4. Przyciski zmiany wartości czasu (“-” “+”)
5. Pokrętło termostatu
Pokrętła wysuwane
• Aby skorzystać z pokrętła, należy je nacisnąć na
środku.
• Pokrętło się wysuwa.
• Ustawić pokrętło na żądanej pozycji.
Po zakończeniu pieczenia ustawić pokrętło na pozycji i
nacisnąć na środku, aby ponownie wróciło na swoje miejsce.
Pierwszy
Ostatni
Poziom
Poziom
1 Ruszt:
1 Tacka do
ociekania:
1 Wspornik
tacki do
ociekania:
1 Termometr:
2 Blacha do ciast:
1
2
5
3
4
Ostrzeżenia:
Podczas cyklu automatycznego czyszczenia (pirolizy) wszystkie akcesoria powinny być wyjęte, aby nie
zwiększać dodatkowo temperatury zewnętrznej drzwi oraz zagwarantować lepszą wydajność czyszczenia
wnętrza piekarnika.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja
Temperatura
domyślna
Temperatura
do regulacji
Opis funkcji
Piekarnik wyłączony
- Piekarnik wyłączony.
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
-
Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
FUNKCJA STATYCZNA
225°C 50 - 250°C
Funkcja do przyrządzania dowolnej potrawy na jednym poziomie.
Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i włożyć potrawę, gdy pojawi
się sygnalizacja osiągnięcia ustawionej temperatury. Zaleca się wkładanie
potraw na drugi lub trzeci poziom. Funkcja ta nadaje się również do
podgrzewania mrożonek; Należy przestrzegać wskazówek dotyczących
przygotowania podanych na opakowaniu mrożonek.
TERMOOBIEG
200°C 50 - 250°C
Do pieczenia ciast z płynnym nadzieniem (słonych i słodkich), pizzy na
jednym lub dwóch poziomach. W przypadku pieczenia na dwóch
poziomach należy zamienić pozycję potraw w połowie pieczenia; pozwoli
to na uzyskanie równomierniejszego upieczenia. Podgrzać piekarnik do
żądanej temperatury i włożyć potrawę, gdy pojawi się sygnalizacja
osiągnięcia ustawionej temperatury.
GRILL
3 1 - 3
Do pieczenia kawałków mięsa, szaszłyków, kiełbasek oraz na rożnie, do
zapiekania warzyw oraz do przyrumieniania chleba. Nagrzewać piekarnik
przez 3-5 minut. Zaleca się włożenie potrawy na 4 lub 5 poziom. Podczas
grillowania mięs zaleca się stosowanie tacki do ociekania, na której będzie
się zbierał ociekający tłuszcz. Włożyć tackę na poziom 3 lub 4, wlewając
do niej około pół litra wody.
TURBOGRILL
3 1 - 3
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef, kurczak). Umieścić
potrawę na środkowym poziomie. Zaleca się stosowanie tacki do
ociekania, na której będzie się zbierał ociekający tłuszcz. Włożyć tackę na
poziom 1 lub 2, wlewając do niej około pół litra wody. Nie trzeba nagrzewać
piekarnika. Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
Wraz z tą funkcją można stosować rożen, pod warunkiem, że dostępne są
odpowiednie akcesoria.
ROZMRAŻANIE
- -
Do przyspieszania rozmrażania artykułów spożywczych. Zaleca się
umieszczenie potrawy na środkowym poziomie. Zaleca się pozostawienie
potrawy w opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu jej powierzchni.
TERMOOBIEG
200°C 50 - 250°C
Do równoczesnego pieczenia potraw na kilku półkach. Potrawy mogą być
różne, lecz muszą wymagać takiej samej temperatury pieczenia (np ryby,
warzywa, ciasta). Funkcja ta pozwala na pieczenie bez wzajemnego
przenikania się zapachów pieczonych potraw. Podczas pieczenia na jednej
półce zaleca się korzystanie z poziomu 3. Do pieczenia na kilku półkach
zaleca się korzystanie z poziomów 1 i 3. Podgrzać piekarnik do żądanej
temperatury i włożyć potrawę, gdy pojawi się sygnalizacja osiągnięcia
ustawionej temperatury.
FUNKCJA EKO
225°C 50 - 250°C
Funkcja oszczędzająca energię, do podgrzewania potraw oraz kończenia
pieczenia.
PIROLIZA
-
Dalsze informacje
podano w karcie
programatora
Czas trwania samoczynnego oczyszczania może być regulowany w
zakresie od min. 1 godziny 30 minut do mak. 3 godzin. Dalsze informacje
podano w karcie programatora.
FUNKCJE SPECJALNE
P1: 250°C / Pizza
P2: 6O°C /Podgrzewacz potraw
Pizza: funkcja pieczenia pizzy domowej. Piekarnik nagrzewa się
automatycznie do właściwej temperatury
Włożyć potrawę, gdy pojawi się sygnalizacja osiągnięcia właściwej
temperatury.
Utrzymanie ciepła: funkcja idealna do utrzymywania ciepła i świeżości
przyrządzonych potraw (np: mięsa, potraw smażonych, zapiekanek).