PL-6
Pojemniki, naczynia do prażenia kukurydzy, woreczki
do pieczenia itp. należy otwierać w taki sposób, by
para nie wydobywała się z nich na twarz i ręce.
W celu uniknięcia poparzeń należy zawsze
sprawdzać temperaturę pokarmów i mieszać je
przed podaniem; szczególną ostrożność należy
zachować w przypadku temperatury pokarmów i
napojów przeznaczonych dla niemowląt, małych
dzieci oraz osób starszych. Nie wolno dopuścić,
żeby do kuchenki zbliżały się dzieci, ponieważ
niektóre jej elementy bardzo się nagrzewają.
Temperatura naczynia nie jest miarodajnym wskaźni-
kiem temperatury pokarmu czy napoju; zawsze nale-
ży sprawdzać temperaturę samego pokarmu.
Przy otwieraniu drzwiczek kuchenki należy zachować
ostrożność, by nie ulec poparzeniu wydobywającą się
z wnętrza parą i falą gorąca.
Pieczone potrawy z nadzieniem należy po przyrzą-
dzeniu pokrajać w plastry, by para mogła ujść.
Urządzenie to nie jest przeznaczone do obsługi za
pomocą zewnętrznego włącznika czasowego lub od-
dzielnego systemu zdalnego sterowania.
Żeby zapobiec niewłaściwemu użyciu przez dzieci:
OSTRZEŻENIE: Dzieci mogą korzystać z kuchenki
bez nadzoru tylko, jeśli zostały szczegółowo po-
instruowane o sposobie bezpiecznego używania
urządzenia i rozumieją ryzyko związane z niewła-
ściwym użyciem. Dzieci powinny używać kuchenki
wyłącznie pod nadzorem dorosłych, gdy urządzenie
pracuje w trybach GRILLA, PRACY KOMBINOWANEJ
Z GRILLEM i GOTOWANIA AUTOMATYCZNEGO ze
względu na generowanie wysokiej temperatury.
Urządzenie to nie może być obsługiwane przez
osoby (włącznie z dziećmi) z obniżonymi zdolno-
ściami zycznymi, zmysłowymi bądź umysłowymi,
a także przez osoby bez doświadczenia i wiedzy na
temat obsługi, chyba że dostały pozwolenie, bądź
udzielono im instrukcji obsługi urządzenia przez
osobę odpowiedzialną za ich bezpieczeństwo.
Dzieci powinny pozostawać pod opieką, aby nie
bawiły się urządzeniem.
Nie wolno opierać się ani huśtać na drzwiczkach kuchenki.
Nie wolno traktować kuchenki jako przedmiotu do zabawy.
Dzieciom należy wpoić zasady bezpieczeństwa: uży-
wanie rękawic kuchennych, ostrożne zdejmowanie
pokrywek, zachowanie szczególnej ostrożności co do
opakowań (np. materiałów samonagrzewających się),
gdyż opakowania te mogą być bardzo gorące.
Inne ostrzeżenia:
Nie wolno w żaden sposób samodzielnie dokonywać
mody kacji kuchenki.
Nie wolno poruszać kuchenką podczas jej pracy.
Kuchenka ta służy wyłącznie do przygotowywania
potraw w warunkach domowych i można jej używać
tylko do takich celów. Nie jest ona przeznaczona do
użytku przemysłowego ani laboratoryjnego.
Żeby zapewnić niezawodną pracę kuchenki i unik-
nąć uszkodzeń:
Nigdy nie należy włączać pustej kuchenki. Używając naczynia
powodującego rumienienie potraw lub materiałów samona-
Przewód zasilający należy prowadzić z dala od powierzch-
ni nagrzewających się, włącznie z tylną ścianką kuchenki.
Nie wolno samodzielnie wymieniać lampki oświetle-
niowej w kuchence ani też pozwalać, by wymieniał ją
ktokolwiek, niebędący elektrykiem upoważnionym
przez rmę SHARP.
Jeśli ulegnie uszkodzeniu przewód zasilający, należy
zainstalować nowy przewód tego samego typu.
Wymianę musi przeprowadzić upoważniony pracow-
nik serwisu rmy SHARP.
Żeby uniknąć eksplozji i wykipienia:
OSTRZEŻENIE: Płynów i innych pokarmów nie
wolno podgrzewać w zamkniętych pojemnikach,
ponieważ mogą one eksplodować.
Podczas przenoszenia pojemnika z płynem pod-
grzanym w kuchence należy zachować szczegól-
ną ostrożność, ponieważ może nastąpić opóźnio-
ne wykipienie cieczy.
Nigdy nie wolno używać szczelnie zamkniętych
pojemników. Przed użyciem należy zdjąć pokrywki
i wieczka. Szczelnie zamknięte pojemniki mogą wy-
buchnąć wskutek wzrostu ciśnienia, nawet po wyłą-
czeniu kuchenki.
Przy podgrzewaniu płynów w kuchence należy zachować
szczególną ostrożność. Stosuj naczynia o szerokim wylo-
cie, aby pęcherzyki pary mogły swobodnie uchodzić.
Nigdy nie należy ogrzewać płynów w pojemni-
kach o wąskich szyjkach, takich jak butelki dla
niemowląt, ponieważ gorący płyn może z nich
gwałtownie wytrysnąć, powodując oparzenia.
Żeby uniknąć gwałtownego wytryśnięcia wrzącej cie-
czy i oparzeń:
1.
Nie należy przekraczać zalecanych czasów podgrzewania.
2. Płyn należy przed podgrzaniem zamieszać.
3.
Wskazane jest włożenie do naczynia szklanej pałecz-
ki lub podobnego przedmiotu na czas ogrzewania.
4. Po zakończeniu ogrzewania płyn należy pozosta-
wić co najmniej 20 sekund w kuchence, aby zapo-
biec opóźnionemu wykipieniu.
Nie należy używać kuchenki do gotowania ja-
jek w skorupkach ani do podgrzewania jajek
gotowanych na twardo. Mogą one eksplodować
nawet po zakończeniu procesu gotowania. Przed
gotowaniem lub podgrzewaniem jajek nie roz-
trzepanych czy rozmieszanych należy przekłuć
żółtko i białko, gdyż w przeciwnym razie jajka
mogą eksplodować. Jajka ugotowane na twardo
należy przed podgrzewaniem w kuchence mi-
krofalowej obrać i pokroić w plasterki.
Przed gotowaniem należy przekłuć skórkę takich pro-
duktów jak ziemniaki, parówki i owoce – w przeciw-
nym razie mogą eksplodować.
Żeby uniknąć poparzeń:
OSTRZEŻENIE: W celu uniknięcia poparzeń należy za-
wsze sprawdzać temperaturę pokarmów dla niemowląt
i mieszać zawartość butelek i naczyń przed podaniem.
Podczas wyjmowania potraw z kuchenki należy uży-
wać chwytek do garnków lub rękawic kuchennych.
WAŻNE INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA