Electrolux EKK510503W Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
EKK510503W
Kuchenka gazowo-elektryczna
Instrukcja obsługi
P=
Witamy w świecie Electrolux
Dziękujemy za wybranie doskonałego produktu
firmy Electrolux. Mamy nadzieję, że korzystanie z
niego będzie dla Ciebie źródłem prawdziwej
przyjemności. Ambicją Grupy Electrolux jest
oferowanie klientom bogatego wyboru wysokiej
jakości produktów, które pomogą uczynić Twoje
życie jeszcze bardziej wygodnym. Ich przykłady
znajdziesz na okładce niniejszej instrukcji obsługi.
Zachęcamy do przeczytania niniejszej instrukcji
tak, aby optymalnie wykorzystać wszystkie zalety
Twojego nowego urządzenia. Z pewnością
docenisz jego zalety i wygodę użytkowania.
Powodzenia!
PL
Q=
Spis treści
Wskazówki dla instalatora
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Dane techniczne
Instalacja
Ustawienie
Podłączenie do zasilania elektrycznego
Podłączenie do zasilania gazem
Przestawienie na inny rodzaj gazu
Wskazówki dla użytkownika
Panel sterujący
Obsługa urządzenia
Przed pierwszym użyciem
Piekarnik elektryczny
Używanie wentylatora piekarnika
Wentylator
Rozmrażanie
Wskazówki i porady
Pieczenie tradycyjne
Pieczenie na grillu
Tabele pieczenia
Obsługa płyty
Konserwacja i czyszczenie
Wymiana żarówki piekarnika
Co zrobić, gdy...
Warunki gwarancji
Serwis
5
8
9
10
11
12
13
15
16
16
17
18
18
19
19
19
20
22
24
26
27
28
29
29
Poniższe symbole pojawiają się w instrukcji obsługi i mają
następujące znaczenie:
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Obsługa urządzenia
Wskazówki i porady
Informacje dotyczące ochrony środowiska
naturalnego
R=
=
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Przed przystąpieniem do eksploatacji
urządzenia należy dokładnie zapoznać
się z instrukcją, w której podano
wskazówki i zalecenia dotyczące
prawidłowego użytkowania i obsługi
sprzętu.
Instrukcję obsługi należy
przechowywać przez cały czas
użytkowania kuchni.
W przypadku sprzedaży urządzenia
należy pamiętać również o przekazaniu
instrukcji obsługi nowemu
użytkownikowi.
Przestrzeganie wskazówek zawartych
w instrukcji zapewni długotrwałe i
niezawodne działanie kuchni.
Instalacja
Podłączenie kuchenki do instalacji
gazowej może wykonać wyłącznie
instalator urządzeń gazowych z
odpowiednimi uprawnieniami.
Kuchenka jest ciężka. Zachować
ostrożność podczas przenoszenia i
przesuwania urządzenia.
Przed rozpoczęciem korzystania z
kuchni należy usunąć wszystkie
elementy opakowania.
Przed instalacją należy sprawdzić
rodzaj i ciśnienie gazu w miejscu
instalacji urządzenia oraz rodzaj gazu,
do którego kuchnia jest przystosowana
Warunki dotyczące zmiany rodzaju
używanego gazu znajdują się w
instrukcji obsługi (patrz także tabliczka
znamionowa urządzenia).
Pomieszczenie, w którym ma być
zainstalowana kuchnia powinno
posiadać sprawną wentylację
nawiewno – wywiewną.
Niesprawna wentylacja może
prowadzić do zakłócenia procesu
spalania gazu i powstawiania
zwiększonej zawartości tlenku węgla w
pomieszczeniu kuchennym.
Kuchenkę należy podłączyć do
zasilania elektrycznego: 230V, 50Hz.
Sprawdzić zgodność parametrów
instalacji elektrycznej z danymi
umieszczonymi na tabliczce
znamionowej.
Nie należy naprawiać / zmieniać
parametrów urządzenia samodzielnie.
Bezpieczeństwo dzieci
Urządzenie przeznaczone jest do
obsługi wyłącznie przez osoby dorosłe.
Nie zezwalać dzieciom na zabawę w
pobliżu urządzenia
Kuchnia nagrzewa się podczas pracy
i pozostaje gorąca przez jakiś czas. Nie
zezwalać dzieciom na przebywanie w
pobliżu kuchni, do czasu jej ostygnięcia.
Dzieci mogą także zranić się /
poparzyć przy zdejmowaniu garnków i
naczyń z kuchni.
Podczas pracy
Urządzenie jest przeznaczone do
przyrządzania potraw w warunkach
gospodarstwa domowego. Stosowanie
jej do innych celów jest niedozwolone!
Podczas pracy kuchni powstaje
ciepło i wilgoć
. Należy zapewnić
prawidłową wentylację w
pomieszczeniu, w którym będzie
ustawiona kuchnia.
W przypadku zalania kuchni, nie
należy jej używać. Nie obsługiwać
kuchni mokrymi rękoma.
S=
W przypadku długiej pracy kuchni
należy zapewnić dodatkową
wentylację poprzez otwarcie okna lub
zwiększenie mocy wentylacji
mechanicznej (jeżeli zainstalowano).
W przypadku podłączenia innych
urządzeń elektrycznych w pobliżu
kuchni należy zwrócić uwagę, aby ich
przewody zasilające nie dotykały
gorących elementów kuchni (lub nie
zostały przytrzaśnięte drzwiami kuchni).
Podczas gotowania potraw na oleju
lub innym tłuszczu nie wolno
pozostawiać urządzenia bez nadzoru,
ponieważ przegrzany olej może się
zapalić.
Na ruszcie nie wolno ustawiać
zdeformowanych lub niestabilnych
naczyń do gotowania, gdyż mogą się
one przewrócić i zawartość naczynia
wyleje się na palniki.
Do wkładania i wyjmowania potraw
z piekarnika należy zawsze używać
kuchennych rękawic ochronnych.
Kuchnia nagrzewa się podczas
pracy. Nie dotykać nagrzanych
elementów wewnątrz piekarnika, gdyż
może dojść do oparzenia.
Sprawdzić, czy pokrętła znajdują
się w pozycji „OFF” (wyłączony), kiedy
kuchenka nie jest użytkowana.
Ze względów bezpieczeństwa i
higienicznych kuchenkę należy
utrzymywać w czystości. Tłuszcz i
resztki potraw mogą stać się
przyczyną pożaru!
Piekarnik należy czyścić zgodnie ze
wskazówkami zawartymi w niniejszej
instrukcji obsługi.
Na palnikach kuchni oraz w
piekarniku nie nale
ży używać
plastikowych naczyń. Nie przykrywać
wewnętrznych elementów piekarnika
folią aluminiową.
Otwór wentylacyjny piekarnika (z
tyłu, w środkowej części płyty) nie może
być zasłonięty, gdyż zapewnia
prawidłową wentylację komory
piekarnika.
W pobliżu kuchni nie wolno
przechowywać łatwopalnych
materiałów, środków czyszczących itp.
Nie przenosić kuchni za uchwyt
drzwi piekarnika.
Serwis
Awarię urządzenia należy zgłosić w
autoryzowanym zakładzie serwisowym.
Użytkownikowi nie wolno samodzielnie
wykonywać napraw! Autoryzowany
zakład serwisowy posiada oryginalne
części zamienne.
Ochrona środowiska naturalnego
Wszystkie materiały opakowania
nadają się do powtórnego
przetworzenia.
Oddać je do punktu zbiórki
surowców wtórnych.
Po zużyciu urządzenia należy je
unieruchomić poprzez odcięcie
przewodu zasilającego.
T=
Symbol
na produkcie lub na
opakowaniu oznacza, że tego
produktu nie wolno traktować tak, jak
innych odpadów domowych. Należy
oddać go do właściwego punktu
skupu surowców wtórnych
zajmującego się złomowanym
sprzętem elektrycznym i
elektronicznym.
Właściwa utylizacja i złomowanie
pomaga w eliminacji niekorzystnego
wpływu złomowanych produktów na
środowisko naturalne oraz zdrowie.
Aby uzyskać szczegółowe dane
dotyczące możliwości recyklingu
niniejszego urządzenia, należy
skontaktować się z lokalnym urzędem
miasta, służbami oczyszczania miasta
lub sklepem, w którym produkt został
zakupiony.
U=
Wskazówki dla instalatora
Dane techniczne
EKK510503W
Wymiary Wysokość
Szerokość
Głębokość
Pojemność piekarnika
855 mm
500 mm
600 mm
45 l
Płyta Ruszt
Palnik prawy przedni
Palnik prawy tylny
Palnik lewy przedni
Palnik lewy tylny
Zapalarka
Emaliowany
Średni
Średni
Duży
Pomocniczy
2,00 kW
2,00 kW
2,60 kW
1,00 kW
0,6 W
Piekarnik Grzałki piekarnika
- dolna
- górna
Grzałka grilla
Wentylator konwekcyjny
Okrągła grzałka
Żarówka piekarnika
Czyszczenie
900 W
1000 W
1900 W
35 W
1900 W
żarówka 25W typ E14
ręczne
Moc całkowita piekarnika 1960 W
Zasilanie Napięcie
Częstotliwość
230
V
50 Hz
Akcesoria Taca
Ruszt
Emaliowane
Moc kuchenki 1960,6 W
Wskazówki bezpieczeństwa
Podłączenie i dopasowanie kuchenki do
odpowiedniego rodzaju gazu może
wykonać wyłącznie instalator urządzeń
gazowych z odpowiednimi
uprawnieniami, zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Instalator po przeprowadzeniu w/w
czynności powinien zaznaczyć w tabeli
DANYCH TECHNICZNYCH rodzaj
gazu, do którego została dostosowana
kuchnia.
Producent nie ponosi
odpowiedzialności za szkody powstałe
wskutek nieprzestrzegania
obowiązujących norm i przepisów lub
podłączenia kuchenki przez osobę
nieuprawnioną.
V=
Instalacja
Podłączenie i dopasowanie kuchenki
do odpowiedniego rodzaju gazu może
wykonać wyłącznie instalator urządzeń
gazowych z odpowiednimi
uprawnieniami, zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Instalator po przeprowadzeniu w/w
czynności powinien zaznaczyć w tabeli
DANYCH TECHNICZNYCH rodzaj
gazu, do którego została dostosowana
kuchnia.
Przed przystąpieniem do instalowania
kuchni w pomieszczeniu kuchennym
należy upewnić się, czy spełnia ono
wymagania stawiane mu przez
obowiązujące przepisy.
Pomieszczenie kuchenne powinno:
- mieć szerokość min. 1,7 m dla
mieszkania jednopokojowego lub 2,3
m dla mieszkania wielopokojowego;
- mieć minimalną wysokość 2,2 m;
- mieć odpowiednią kubaturę, która
zapewni, że maksymalne obciążenie
cieplne pochodzące od urządzeń
gazowych zainstalowanych w tym
pomieszczeniu nie przekroczy 930
W/m
3
pomieszczenia kuchennego i
175 W/m
3
dla pomieszczenia
mieszkalnego;
- zapewnić wentylację nawiewno -
wywiewną (co najmniej 1,5 krotną
wymianę powietrza w ciągu godziny)
- zapewnić dopływ powietrza (jeżeli
kuchnia nie posiada okna) poprzez otwory
wykonane w ścianach zewnętrznych o
powierzchni min. 0,016 m
2
- zapewnić odprowadzanie spalin,
np. poprzez sprawny kanał kominowy o
min. boku 0,14 m.
Równocześnie informujemy, że kuchnia
jest przewidziana do instalowania obok
mebli kuchennych, ale nie wyższych niż
górna płaszczyzna rusztu kuchni.
Po instalacji kuchenka powinna być
łatwo dostępna dla technika z serwisu,
w przypadku konieczności naprawy.
Przed podłączeniem urządzenia do
zasilania elektrycznego, należy
sprawdzić czy parametry instalacji w
miejscu eksploatacji urządzenia są
zgodne z danymi umieszczonymi na
tabliczce znamionowej
Kuchenka musi być uziemiona.
Podłączenie do zasilania gazem
Sprawdzić przepływ gazu i średnicę
przewodu.
Sprawdzić szczelność połączeń.
Zainstalować zawory gazowe.
NM=
Ustawienie
Sąsiadujące szafki lub ściany nie mogą
być wyższe od krawędzi kuchenki.
Kuchenka powinna być ustawiona w
kuchni.
Między kuchnią, a pochłaniaczem
należy zachować odstęp 69 cm (patrz
rysunek).
Kuchenkę należy ustawić na stabilnej
podłodze.
Odległość między kuchnią, a
sąsiadującymi meblami oraz ścianą
musi wynosić co najmniej 2 cm.
Wypoziomowanie
Kuchenka jest wyposażona w nóżki
regulacyjne (z przodu i z tyłu podstawy
kuchni).
Poprzez regulacjężek można
ustawić odpowiednią wysokość
urządzenia, wyrównać wysokość z
sąsiadującymi meblami oraz właściwie
wypoziomować kuchenkę.
62 cm
69cm
69cm
15 cm
NN=
Podłączenie do zasilania elektrycznego
Prace związane z instalacją elektryczna
kuchni należy powierzyć
uprawnionemu technikowi elektrykowi.
Muszą być one wykonane zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
KUCHENKA MUSI BYĆ UZIEMIONA
Producent wyklucza swoją
odpowiedzialność za szkody powstałe
w wyniku instalacji nieprawidłowej i
niezgodnej z przepisami.
Kuchenkę należy podłączyć do
zasilania 230V, 50Hz.
Przewód zasilający: typ H05 RR-F.
Przed włączeniem kuchenki należy
sprawdzić, że napięcie kuchni jest
zgodne z parametrami instalacji w
miejscu eksploatacji urządzenia (patrz:
tabliczka znamionowa kuchenki).
Jeżeli przewód zasilający zostanie
uszkodzony, należy go wymienić w
autoryzowanym zakładzie
serwisowym.
Kuchenka może zostać podłączona na
stałe, zgodnie z obowiązującymi
przepisami, przez uprawnioną osobę.
L1 N(L2)
230V ~
brązowy
błękit
zielon
y
- żółt
y
W przypadku podłączenia stałego
należy zastosować wielobiegunowy
wyłącznik z rozwarciem styków min. 3
mm.
Wyłącznik powinien być umieszczony w
odległości max 2 m od urządzenia (musi
być także łatwo dostępny po
zakończeniu instalacji).
UWAGA: Przewód uziemiający
powinien być 2cm dłuższy niż
pozostałe.
Przewód zasilający kuchni nie powinien
dotykać żadnego z elementów
wskazanych na rysunku.
Przewód
zasilający
Elastyczny wąż
przyłączeniowy
Przed podłączeniem sprawdzić, czy:
Bezpiecznik i domowa instalacja
elektryczna mogą zostać obciążone
jeszcze jednym urządzeniem (patrz
tabliczka znamionowa kuchenki);
Gniazdko lub wielobiegunowy
wyłącznik (w przypadku podłączenia
stałego) jest łatwo dostępny po
instalacji urządzenia.
Jak to wykonać?
Odkręcić i zdjąć pokrywę ochronną
w tylnej części kuchni;
Podłączyć przewód zasilający do
kuchenki;
Umocować przewodem
zaciskowym;
Upewnić się, ze wartość
podłączenia jest zgodna z
parametrami instalacji elektrycznej;
Założyć i przykręcić pokrywę ochronną
w tylnej cz
ęści kuchenki.
NO=
Podłączenie do zasilania gazem
Podłączenie do instalacji gazowej musi
być dokonane zgodnie z
obowiązującymi normami i przepisami
prawa budowlanego!
Podczas montażu kuchenkę poddano
testom i dostosowano do zasilania
gazem o parametrach zamieszczonych
na tabliczce znamionowej. Sprawdzić,
czy charakterystyka gazu odpowiada
parametrom gazu zasilającego.
Jeżeli nie, należy postępować zgodnie
z zaleceniami podanymi w rozdziale
“Użycie innych typów gazu”. W celu
uzyskania maksymalnej wydajności i
minimalnego zużycia gazu należy
sprawdzić, czy ciśnienie gazu
zasilającego odpowiada ciśnieniu
podanemu na tabliczce znamionowej.
Jeżeli ciśnienie gazu jest inne (lub
zmienne) od podanego na tabliczce,
należy zamontować regulator ciśnienia.
Podłączenie za pomocą sztywnej rury
metalowej lub giętkiej rury metalowej
Podłączenie kuchni do instalacji gazu
ziemnego powinno być wykonane przy
pomocy sztywnego podłączenia
(dopuszcza się też inne podłączenia) np.
Przy użyciu rur stalowych instalacyjnych
lub rur miedzianych. Kuchnia posiada
króciec przyłączeniowy G 1/2.
Podłączenie za pomocą
węża
elastycznego
Podłączenie za pomocą węża
elastycznego można wykonać tylko
po sprawdzeniu, czy jest to zgodne
z obowiązującymi przepisami.
Przewód łączący nie może przecinać
tylnej ściany kuchenki. Wąż elastyczny
łączymy z króćcem kuchni przy
pomocy 0,5 m odcinka rury stalowej
instalacyjnej (bez szwu).
Długość przewodu nie może
przekraczać 1.5 metra bez
jakichkolwiek zagięć lub skręceń.
Przewód nie może przechodzić
blisko ostrych krawędzi lub
przedmiotów z ostrym
zakończeniem.
Przewód musi być dostępny, aby
umożliwić kontrolę pod względem
przetarcia lub zużycia na całej swojej
długo
ści.
Ustalając stan przewodu należy wziąć
pod uwagę: zadraśnięcia na powierzchni
przewodu, przecięcia, przypalenia na
końcach i wzdłuż przewodu, stwardnienie
przewodu; przewód musi utrzymywać
swoją naturalną elastyczność, obejmy
mocujące nie mogą być zardzewiałe;
czas używania przewodu nie może
przekraczać okresu gwarancyjnego 5 lat.
Jeżeli zajdzie jedna lub więcej z
wymienionych okoliczności, nie
wolno naprawiać przewodu, lecz
niezwłocznie wymienić go.
UWAGA!
Po zamocowaniu należy sprawdzić
szczelność wszystkich połączeń za
pomocą wody z mydłem a nie za
pomocą płomienia.
NP=
Podłączenie z lewej strony (widok z przodu)
Upewnić się, że wąż podłączony do
instalacji gazowej oraz przewód
zasilający nie dotykają żadnego z
elementów kuchni zaznaczonych na
rysunku (oraz wąż nie dotyka podłogi).
Przewód
zasilający
Elastyczny wąż
przyłączeniowy
Podłączenie z prawej strony (widok z przodu)
Przy tego rodzaju instalacji, należy użyć
sztywnych przewodów
podłączeniowych, postępując zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Sztywny
przewod
Przewód
zasilający
Przestawienie na inny rodzaj gazu
Adaptację na inny rodzaj gazu może
wykonać jedynie autoryzowany serwis.
Dopasowanie do innego rodzaju gazu niż
ten, na który została fabrycznie ustawiona
kuchenka, odbywa się poprzez wymianę
dysz gazowych, regulację powietrza
pierwotnego, a w
przypadku przejścia na
gaz płynny dostarczany z butli gazowej
zmianę sposobu podłączenia zasilania
kuchni. Kolanko musi być uszczelnione za
pomocą pakuł lub taśmy teflonowej. Po
połączeniu należy sprawdzić szczelność
wodą z mydłem.
B A C E
C
D
A – Rurka rozdzielająca
B – Nakrętka 1/2"
C – Uszczelka
D – Złączka węża
E – Kolanko
Tabela dysz
kategoria II 2ELs3B/P
Palnik Moc (kW)
Rodzaj
gazu
Ciśnienie
(mbar)
Średnica
Dyszy
(mm)
Średnica
by-passa
(mm)
Zużycie
g/h
Duży
2,90
3,00
2,70
G2.350 13 mbar
G 20 20 mbar
G 30 37 mbar
13
20
37
1,80
1,19
0,77
0,38
-
-
196,33
Średni
2,10
2,00
1,90
G2.350 13 mbar
G 20 20 mbar
G 30 37 mbar
13
20
37
1,50
0,96
0,65
0,30
-
-
138,16
Pomocniczy
1,00
1,00
0,85
G2.350 13 mbar
G 20 20 mbar
G 30 37 mbar
13
20
37
1,05
0,70
0,43
0,25
-
-
61,81
Nakleić na urządzenie naklejkę
(dostarczoną z urządzeniem) z
właściwym rodzajem gazu.
NQ=
Wymiana dysz palników
nawierzchniowych
Każde urządzenie posiada zestaw dysz
do odpowiedniego rodzaju gazu
(średnica dyszy jest oznaczona w mm,
na korpusie dyszy)
Przed rozpoczęciem zmiany dysz
należy ODŁĄCZYĆ kuchenkę od
zasilania elektrycznego I upewnić się,
że wszystkie pokrętła znajdują się w
położeniu WYŁACZONY.
Wymiana dysz palników
1. Zdjąć ruszt.
2. Zdjąć nakrywki palników.
3. Odkręcić dysze za pomocą klucza
nasadowego 7 i zastąpić je
używając pasujących do gazu
zasilającego i palników (patrz
tabela dysz).
4. Założyć palniki i ruszt płyty.
Palniki nie wymagają regulacji
powietrza pierwotnego.
Regulacja płomienia
Po wymianie dysz należy sprawdzić
poziom płomienia.
Regularny płomień na najniższym
poziomie powinien mieć ok. 4 mm
(obracając pokrętło z maksymalnego do
minimalnego położenia, palnik nie
powinien zgasnąć).
Brak
powietrza
prawidłowo
Za dużo
powietrza
Palniki nawierzchniowe
Aby ustawić minimalny poziom dopływu
gazu:
Zapalić palnik.
Przekręcić pokrętło w lewo na
oznaczenie małego płomienia.
Zdjąć pokrętło z trzpienia kurka.
Przy pomocy wąskiego wkrętaka
obracać (wkręcać lub wykręcać)
śrubę regulacyjną usytuowaną w
korpusie kurka aż do uzyskania
regularnego, małego płomienia.
Założyć pokrętło.
Obrócić pokrętło kilkakrotnie z
położenia maksymalnego do
minimalnego, aby sprawdzić
, czy
płomień jest stabilny.
NR=
Wskazówki dla użytkownika
Panel sterujący
Pokrętło tylnego lewego palnika
Pokrętło przedniego lewego pola
grzejnego
Pokrętło przedniego prawego pola
grzejnego
Pokrętło tylnego prawego pola
grzejnego
Termostat piekarnika
Lampka kontrolna termostatu
piekarnika
Lampka kontrolna
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
Płyta
Tylny lewy palnik (pomocniczy)
Przedni lewy palnik (duży)
Przedni prawy palnik (średni)
Tylny prawy palnik (średni)
Piekarnik
A. Prowadnica
B. Taca
C.
Wentylator
C
A
B
Poziom
blachy
1
2
4
3
NS=
Obsługa urządzenia
Przed pierwszym użyciem
Zdjąć wszystkie elementy opakowania
(wewnątrz i z zewnątrz urządzenia),
przed włączeniem piekarnika.
Przed pierwszym użyciem urządzenia
należy rozgrzać piekarnik, bez
wkładania żywności. W tym czasie
może wydobywać się nieprzyjemny
zapach. Jest to zjawisko normalne.
1. Wyjąć wszystkie akcesoria z
piekarnika.
2. Zdjąć naklejki lub folie ochronne,
jeżeli występują.
3. Rozgrzać piekarnik przez 45 minut
ustawiając odpowiednie pokrętło
na pozycję “250”.
Tę samą czynność należy powtórzyć
włączając grill na 5-10 minut.
Umyć akcesoria łagodnym
detergentem. Opłukać i osuszyć.
Tabliczka znamionowa
Oznaczenie modelu urządzenia
znajduje się na tabliczce znamionowej
kuchni (z lewej strony, po otwarciu
drzwi kuchenki).
Wartość wymaganego zabezpieczenia
kuchenki jest także podana na
tabliczce znamionowej.
Kondensacja i para
Podczas ogrzewania żywności pojawia
się para. Piekarnik częściowo
odprowadza powstałą parę. Pomimo
to, nie należy stać na wprost piekarnika
podczas otwierania drzwi, aby pozwolić
na swobodne ujście pary.
Jeżeli para przedostanie się na chłodne
powierzchnie poza piekarnikiem, wtedy
nastąpi kondensacja pary i pojawią się
krople wody. Jest to zjawisko normalne
i nie świadczy o usterce urządzenia. Aby
zapobiec przebarwieniom, należy
regularnie wycierać powstałe krople
wody.
Naczynia
Używać żaroodpornych naczyń, które
wytrzymują temperaturę do 250°C.
Na podstawę piekarnika nie wolno
stawiać żadnych naczyń i garnków.
Drzwi piekarnika nagrzewają się w
czasie pracy. Nie zezwalać dzieciom na
zabawę w pobliżu włączonego piekarnika.
Przy włączonym piekarniku, pokrywa
kuchni powinna być podniesiona, aby
uniknąć przegrzania.
NT=
Piekarnik elektryczny
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
Pieczenie tradycyjne – włączona
górna i dolna grzałka; pieczenie
tradycyjnych potraw, które nie
wymagają zmian temperatury w czasie
pieczenia. Jeżeli to konieczne,
rozgrzać wstępnie piekarnik przed
włożeniem potrawy.
Nagrzewanie dolną grzałką
pozwala na przypieczenie potraw od
spodu.
Nagrzewanie górną grzałką
pozwala na rumienienie wierzchu
potraw.
Grill – Funkcji grilla nie można
używać jednocześnie z innymi
funkcjami piekarnika. Drzwi piekarnika
muszą być zamknięte podczas
pieczenia na grillu.
Pieczenie z nawiewem –
termoobieg; funkcja pozwala na
pieczenie więcej niż jednej potrawy
jednocześnie, bez przenikania się
smaków i zapachów, na kilku
poziomach.
Rozmrażanie – (To NIE jest funkcja
pieczenia). Pomocne przy rozmrażaniu
produktów.
Uwaga
Na dnie piekarnika nie wolno stawiać
żadnych naczyń, patelni, tac lub folii
aluminiowej. Może dojść do
nagromadzenia ciepła i uszkodzenia
piekarnika oraz emaliowanych
powierzchni.
Pokrętło termostatu
Temperaturę można ustawić obracając
pokrętło piekarnika w kierunku zgodnym
z ruchem wskazówek zegara.
Temperaturę można ustawić w zakresie
od 50°C do 250°C.
Termostat kontroluje temperaturę płynnie,
więc można wybrać poziom temperatury
pomiędzy tymi, które są wyraźnie
oznaczone.
Ustawienie maksymalne jest odpowiednie
do pieczenia na grillu.
Wskazówki
Po wyborze temperatury zostanie
podświetlona lampka kontrolna
termostatu. Będzie podświetlona, aż
piekarnik osiągnie zadaną
temperaturę; następnie zgaśnie i
będzie się zapalała, pokazując, że
termostat kontroluje temperaturę
wewnątrz piekarnika.
Lampka kontrolna piekarnika zostanie
podświetlona po ustawieniu funkcji
piekarnika, na czas jej trwania.
NU=
Używanie wentylatora piekarnika
Wentylator
Powietrze jest ogrzewane I
rozprowadzane wewnątrz piekarnika
dzięki pracy wentylatora, umieszczonego
w tylnej ściance urządzenia. Wentylator
nadmuchuje gorące powietrze, aby
zapewnić jednorodną temperaturę
wewnątrz piekarnika.
Korzyści wynikające z tego sposobu
pracy są następujące:
Szybkie Rozgrzewanie
Szybkie osiąganie wyznaczonej
temperatury eliminuje konieczność
wstępnego nagrzewania piekarnika (do
czasu pieczenia wskazanego w przepisie
należy dodać 5-7 minut). Potrawy
wymagające pieczenia w bardzo
wysokich temperaturach należy włożyć
do rozgrzanego piekarnika, np. chleb,
suflety itp.
Niższe temperatury pieczenia
Pieczenie z nawiewem wymaga niższych
temperatur, niż pieczenie tradycyjne.
Dlatego należy pamiętać o zmniejszeniu
temperatury o 20- 25°C korzystając z
dotychczasowych przepisów.
Jednakowa temperatura pieczenia
Wentylator umożliwia utrzymanie
jednakowej temperatury wewnątrz
piekarnika, niezależnie od poziomu
ułożenia blachy. Pozwala to także na
pieczenie kilku potraw jednocześnie.
Należy pamiętać, że potrawy na
najwyższym poziomie będą rumieniły się
nieco szybciej.
Zapachy potraw nie przenikają się
.
Jak używać wentylatora
1. Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
ustawić w położeniu
2. Pokrętłem termostatu ustawić
wymaganą temperaturę pieczenia.
Wskazówki i porady
Podczas pieczenia z nawiewem więcej
niż jednej potrawy należy ustawić
naczynia na środku każdej z blach
(zamiast kilku naczyń na jednym
poziomie).
Przy całkowitym wypełnieniu piekarnika
potrawami, czas pieczenia będzie nieco
dłuższy.
Na podstawie piekarnika można ułożyć
blachę. Naczynie wstawić do blachy –
nie stawiać naczynia bezpośrednio na
dnie piekarnika, aby zapewnić
prawidłową cyrkulację powietrza wokół
produktów.
Gdy piekarnik jest całkowicie
wypełniony tym samym produktem (np.
tace ciastek) – będą one upieczone
jednakowo i należy je wyjąć z
piekarnika w tym samym czasie. Jeżeli
na tacach znajdują się produkty
żnego rodzaju i rozmiaru, np.
herbatniki – czas pieczenia będzie inny.
Wentylator sprawdza się także do
ogrzewania produktów, bez
konieczności wcześniejszego
rozmrażania, np. tarty owocowe,
paszteciki kiełbaski i inne produkty o
niewielkich rozmiarach. Ustawić
temperaturę 190-200°C I włączyć
piekarnik na 20-40 minut (w zależności
od ilości produktów).
NV=
Odpowiednie ustawienie czasu I funkcji
zależy od zdobywanego doświadczenia I
preferencji użytkownika. Temperatury
mają charakter orientacyjny i należy je
podwyższać lub obniżać, zgodnie z
indywidualnymi upodobaniami.
Wpływ naczyń na efekty pieczenia
Naczynia I formy różnią się grubością,
kolorem, stopniem przewodzenia ciepła
do produktu:
A naczynia aluminiowe, gliniane, ze szkła
żaroodpornego oraz jasne formy redukują
rumienienie spodu potrawy.
B naczynia emaliowane, kolorowe oraz
ciemne, ciężkie formy do pieczenia
wpływają na intensywne rumienienie
potraw od spodu.
Rozmrażanie
Wentylator piekarnika pracuje bez emisji
ciepłego powietrza, w temperaturze
pokojowej.
Funkcję polecamy zwłaszcza dla
delikatnych produktów, które są
nieodporne na wyższą temperaturę, np.
torty z kremem, chleb i produkty
zbożowe.
Wskazówki i porady
Produkty przykryć folią aluminiową,
plastikową lub pokrywką, aby uniknąć
ich wysuszenia w trakcie rozmrażania.
Małe lub płaskie produkty (filety rybne,
wątróbka, mięso) rozmrażają się w
ciągu 1-2 godzin. Po rozmrożeniu
należy je natychmiast poddać
obróbce cieplnej.
Produkty ułożyć w jednej warstwie I
obrócić w połowie czasu rozmrażania.
NIE pozostawiać rozmrożonych
produktów w temperaturze
pokojowej. Natychmiast ugotować
lub włożyć do chłodziarki.
Przestrzegać zasad higieny
podczas obróbki świeżej, mrożonej i
gotowanej żywnoś
ci.
Pieczenie tradycyjne
Po włączeniu tej funkcji ciepło dochodzi
do potrawy zarówno z dolnej, jak i
górnej grzałki. Przydatne do pieczenia
na jednym poziomie, zwłaszcza dań,
które wymagają dodatkowego
rumienienia spodu (quiche, tarta itp.).
Potrawy zapiekane, lasagne, które
wymagają dodatkowego rumienienia
wierzchu można także przygotowywać
używając górnej i dolnej grzałki.
Jak włączyć pieczenie tradycyjne
Obrócić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika do pozycji
Ustawić pokrętło termostatu na
wymagany poziom temperatury.
Nagrzewanie górną grzałką
Do pieczenia gotowych dań, np.
Lasagne.
Nagrzewanie dolną grzałką
Funkcja przydatna szczególnie do
pieczenia niektórych ciast oraz pizzy.
Można jej także używać do rumienienia
potraw takich jak quiche i tarty (aby być
pewnym, że spód jest równomiernie
upieczony).
OM=
Lampka termostatu piekarnika
Lampka zostaje podświetlona po
ustawieniu temperatury pieczenia i
pozostanie włączona do czasu jej
osiągnięcia wewnątrz piekarnika. W
czasie pieczenia gaśnie i zapala się,
informując o kontrolowaniu i
utrzymywaniu zadanej temperatury.
Urządzenie nagrzewa się w czasie
pracy. Zachować ostrożność i nie
dotykać grzałek wewnątrz piekarnika.
Wskazówki i porady
Należy zachować min. 2.5 cm
pomiędzy wierzchem potrawy i
grzałką. W ten sposób osiągniecie
Państwo najlepsze rezultaty pieczenia.
W przypadku pieczenia ciast, chleba
itp., formę należy ustawić centralnie
pod grzałką.
Formy i naczynia z potrawami
ustawiać na środku tacy, aby
powietrze mogło swobodne
przepływać.
Potrawy układać w wystarczająco
dużych naczyniach i tacach, aby
uniknąć nadmiernego kapania tłuszczu
na podstawę piekarnika oraz aby
ułatwićźniejsze czyszczenie.
Naczynia emaliowane, ciemne lub
ciężkie powodują nadmierne
rumienienie spodu potrawy. Tace
aluminowe lub błyszczące odbijają
ciepło i powodują spowolnienie
rumienienia spodu potrawy.
NIE stawiać żadnych naczyń
bezpośrednio na dnie piekarnika, gdyż
można uszkodzić urządzenie.
NIE używać rusztu form do mięsa jako
tacy do pieczenia, gdyż potrawa będzie
zbyt mocno zrumieniona od spodu.
Drzwi nagrzanego piekarnika nie powinny
być otwierane na zbyt długi okres czasu,
zwłaszcza przy wkładaniu potraw do
rozgrzanego piekarnika.
Pieczenie na grillu
Podczas pieczenia na grillu niektóre
elementy kuchni nagrzewają się. Nie
należy zostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru. Nie zezwalać dzieciom na
zabawę w pobliżu włączonej kuchni.
Podczas pieczenia na grillu drzwi
piekarnika powinny być zamknięte.
Aby włączyć grzałkę grilla należy
obrócić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika do położenia GRILL, a
następnie obrócić pokrętło termostatu na
maksymalną temperaturę.
Większość produktów można umieścić
na ruszcie, w odpowiednim naczyniu,
aby pozwolić na efektywną cyrkulację
rozgrzanego powietrza. Ryby można
umieścić bezpośrednio na ruszcie.
Ustawić naczynie i ruszt na odpowiednim
poziomie wewnątrz piekarnika (ze
względu na rozmiary i grubość mięsa).
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Electrolux EKK510503W Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi