Whirlpool TG 641 (WH) GH (EU) instrukcja

Typ
instrukcja
PL
P£YTA
Spis treci
Instalowanie, 40-43
Ustawienie
Pod³¹czenie do sieci elektrycznej
Pod³¹czenie gazu
Charakterystyki palników i dysz
Opis urz¹dzenia, 44
Widok ogólny
Uruchomienie i u¿ytkowanie, 45-47
Zalecenia praktyczne u¿ytkowania palników
Praktyczne porady dotycz¹ce u¿ytkowania p³yt
elektrycznych
Praktyczne porady dotycz¹ce u¿ytkowania nak³adki
do befsztyków
Praktyczne rady na temat u¿ytkowania p³yty
ceramicznej
Tabliczka znamionowa
Zalecenia i rodki ostro¿noci, 48
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
Usuwanie odpadów
Konserwacja i utrzymanie, 49
Od³¹czenie pr¹du elektrycznego
Mycie urz¹dzenia
Konserwacja kurków gazowych
Anomalie i ich usuwanie, 50
Instrukcja obs³ugi
Español, 1
PL
Deutsch, 26
BE
Português, 14
PT
RS
ES
Polski, 39
Ðóññêèé, 51
TG 631 E
TG 640
TG 640 GH
TG 641 GH
TG 642 GH
TG 751 GH
TG 752 GH
TG 753 G GH
TG 753 V GH
40
PL
Instalacja
600mm min.
600mm min.
700mm min.
Wa¿nym jest, aby zachowaæ niniejsz¹ ksi¹¿eczkê instrukcji
dla przysz³ych konsultacji. W razie sprzeda¿y, odsprzedania,
czy przeniesienia, nale¿y upewniæ siê, czy znajduje siê ona
wraz z urz¹dzeniem i odpowiednimi uwagami, aby
poinformowaæ nowego w³aciciela o jego funkcjonowaniu.
Nale¿y uwa¿nie przeczytaæ instrukcjê obs³ugi:
gdy¿
zawiera ona wa¿ne informacje na temat instalacji,
w³aciwego i bezpiecznego u¿ytkowania.
Ustawienie
Opakowania nie zabawkami dla dzieci i nale¿y je
usun¹æ zgodnie z normami zbierania odpadów (patrz
rodki ostro¿noci i zalecenia).
Instalacja powinna zostaæ wykonana zgodnie z
niniejszymi instrukcjami i przez personel zawodowo do
tego przygotowany. B³êdna instalacja mo¿e skutko
waæ
powstaniem szkód wobec osób, zwierz¹t lub rzeczy.
Niniejsze urz¹dzenie mo¿e zostaæ zainstalowane
wy³¹cznie w pomieszczeniach ze sta³¹ wentylacj¹,
zgodnie z zaleceniami obowi¹zuj¹cych norm krajowych.
Nale¿y dochowaæ nastêpuj¹cych warunków:
Pomieszczenie powinno posiada
æ system
odprowadzaj¹cy na zewn¹trz gazów spalinowych
sk³adaj¹cy siê z okapu lub wyci¹gu elektrycznego,
uruchamianego automatycznie ka¿dorazowo podczas
uruchomienia urz¹dzenia.
Pomieszczenie powinno posiadaæ funkcjonalny
system dop³ywu powietrza umo¿liwiaj¹cy normalne
spalanie. Dop³yw niezbêdnego do spalania po
wietrza
nie powinien byæ mniejszy ni¿ 2 m
3
/h na ka¿dy kW
zainstalowanej mocy.
System mo¿e polegaæ na
bezporednim poborze
powietrza z zewn¹trz budynku
przy pomocy kana³u o przekroju
u¿ytecznym przynajmniej 100
cm
2
i zabezpieczonego przed
przypadkowym zalepieniem.
Albo te¿, w sposób poredni, z
przyleg³ych pomieszczeñ
wyposa¿onych w przewód
wentylacyjny jak opisany powy¿ej, a
nie bêd¹cy czêci¹ wspóln¹ dla
ca³ej nieruchomoci ani nie maj¹cy
po³¹czeñ z pomieszczeniami
sypialni lub w
których wystêpuje
zagro¿enie po¿arem.
Skroplone gazy pochodne ropy
naftowej, ciê¿sze od powietrza, opadaj¹ w dó³. Dlatego
pomieszczenia, w których przechowywane butle GPL
powinny przewidywaæ otwory prowadz¹ce na zewn¹trz
umo¿liwiaj¹ce sp³ywanie ku do
³owi ewentualnych
wycieków gazu. Ponadto butle GPL, niezalezn¿e od tego
czy puste, czy czêciowo nape³nione, nie powinny byæ
instalowane ani sk³adowane w pomieszczeniach lub
komorach o po³o¿onych poni¿ej poziomu poogi
(piwnice,
itp.). Dobrze jest przechowywaæ w
pomieszczeniu jedynie butle aktualnie u¿ytkowan¹,
umocowan¹ w sposób nie nara¿aj¹cy jej na
bezporednie oddzia³ywanieróde³ ciep³a (piece,
kominki, piecyki, itp.) mog¹ce doprowadziæ do wzrostu
temperatury powietrza powy¿ej 5C.
Zabudowa
P³yty
gazowe i mieszane przystosowane do stopnia
ochrony przed nadmiernym rozgrzaniem typy V, mo¿liwa
jest jednak ich instalacja obok mebli, których wysokoæ
nie przekracza wysokoci p³yty roboczej. W celu
poprawnego zainstalowania p³yty grzewczej nale¿y
zachowa
æ nastêpuj¹cerodki ostro¿noci:
Meble znajduj¹ce siê obok, a których wysokoæ przekracza
wysokoæ p³yty roboczej, powinny zostaæ odsuniête
przynajmniej na 600 mm od krawêdzi p³yty roboczej.
Okapy powinny byæ zainstalowane zgodnie z warunkami
wymaganymi podanymi
przez instrukcje samych
okapów, jednak w minimalnej odleg³oci 650 mm.
Umieciæ s¹siaduj¹ce z okapem szafki wisz¹ce na
wysokoci minimalne od szczytu 420 mm (patrz
ilustracja).
By p³yta grzewcza mog³a byæ
zainstalowana pod szafk¹
wisz¹c¹, ta ostatnia powinna
znajdowaæ siê w odleg³o
ci
minimalnej od szczytu
wynosz¹cej 700 mm (patrz
ilustracja).
Wnêka na obudo powinna mieæ wymiary podane
na ilustracji. Przewidziano uchwyty mocuj¹ce
umo¿liwiaj¹ce zamocowanie p³yty na podstawie
posiadaj¹cej gruboæ od 20 do 40 mm. Aby solidnie
zamocowaæ p³ytê zaleca siê zastosowanie
wszystkich
uchwytów znajduj¹cych siê do dyspozycji.
555
mm
475
m
m
55
mm
A
PL
41
5
6
0
m
m
.
45 m
m
.
Schemat mocowania uchwytów
Po³o¿enie uchwytu wPo³o¿enie uchwytu w
stosunku do top H=20mm stosunku do top H=30mm
Ty³
Po³o¿enie uchwytu w Przód
stosunku do top H=40mm
Stosowaæ uchwyty zawarte wzestawie akcesoriów
W przypadku, gdy p³yta nie jest zainstalowana na
zabudowanym piekarniku, koniecznym jest
zastosowanie p³yty drewnianej jako izolatora. Powinna
byæ ona zam
ocowana w odleg³oci minimum 20 mm
od dolnej czêci samej p³yty roboczej.
Obieg powietrza
W celu zapewnienia dobrego obiegu powietrza koniecznym
jest usuniêcie tylnejcianki komory. Najlepiej
zainstalowaæ piekarnik w taki sposób, aby wspiera³ siê na
dwóch
listwach drewnianych lub na drewnianej desce z
przewitem przynajmniej 45 x 560 mm (patrz ilustracje).
Mo¿liwe jest zainstalowanie p³yty ponad piekarnikami
zabudowanymi wyposa¿onymi w wentylacjê ch³odz¹c¹.
Pod³¹czenie do sieci elektrycznej
P³yty wyposa¿one w przewód zasilaj¹cy trój¿y³owy
dostosowane do pracy na pr¹d zmienny przy napiêciu
i czêstotliwoci zasilania wskazanych na tabliczce
znamionowej (umieszczonej w dolnej czêci p³yty).
Przewód uziemienia w sznurze oznaczony jest kolo
rem
¿ó³to-zielonym. W przypadku zainstalowania ponad
piekarnikiem zabudowanym pod³¹czenia elektryczne
p³yty i piekarnika powinny byæ wykonane osobno, tak z
przyczyn bezpieczeñstwa elektrycznego, jak i dla
u³atwienia ewentualnego wyjêcia piekarnika.
Pod³¹czenie przewodu zasilaj¹cego do sieci.
Zamocowaæ na przewodzie zno
rmalizowan¹ wtyczkê do
obci¹¿eñ wskazanych na tabliczce znamionowej.
W przypadku bezporedniego pod³¹czenia do sieci
koniecznym jest zainstalowanie pomiêdzy urz¹dzeniem
a sieci¹ wy³¹cznika polowego z otwarciem minimalnym
pomiêdzy stykami 3 mm przeznaczonego do obci¹¿eñ i
odpowiadaj¹cego obowi¹zuj¹cym normom (przewód
uziemienia nie powinien byæ przerywany przez
wy³¹cznik). Przewód zasilania powinien byæ umieszczony
w taki sposób, aby w ¿adnym punkcie temperatura
otoczenia nie przekracza³a 5C.
Instalator odpowiada za poprawnoæ pod³¹czenia
elektrycznego i za zachowanie norm bezpieczeñstwa.
Przed wykonaniem pod³¹czenia nale¿y upewniæ siê, czy:
gniazdko posiada odpowiednie uziemienie i zgodne
jest z obowi¹zuj¹cymi przepisami;
gniazdko jest w stanie wytrzymaæ obci¹¿enie
maksymalnej mocy urz¹dzenia wskazane na tabliczce
znamionowej;
napiêcie zasilania odpowiada wartociom podanym
na tabliczce znamio
nowej;
gniazdko musi byæ odpowiednie dla wtyczki urz¹dzenia.
W przeciwnym razie nale¿y wymieniæ gniazdko lub
wtyczkê; nie stosowaæ przed³u¿aczy, ani rozga³êników
Po zainstalowaniu urz¹dzenia przewód elektryczny i
gniazdko powinny byæ ³atwo dostêpne.
Kabla nie wolno zginaæ ani przyciska
æ.
Przewód elektryczny musi byæ okresowo sprawdzany i
wymieniany jedynie przez autoryzowanych techników
(patrz Serwis).
Producent odrzuca wszelk¹ odpowiedzialnoæ w
przypadku, gdy niniejsze zasady nie bêd¹ przestrzegane.
Pod³¹czenie gazu
Pod³¹czenie urz¹dzenia do przewodów lub butli gazowej
powinno zostaæ wykonane zgodnie z zaleceniami
obowi¹zuj¹cych norm krajowych dopiero po upewnieniu
siê, ¿e jest ono wyregulowane do pracy z rodzajem gazu,
którym bêdzie zasilane. W przeciwnym wypadku
wykonaæ czynn
oci wskazane w paragrafie
Dostosowanie do ró¿nych rodzajów gazuW przypadku
zasilania p³ynnym gazem z butli, stosowaæ regulatory
cinienia zgodne z obowi¹zuj¹cymi normami krajowymi.
W celu uzyskania pewnoci pracy, odpowiedniego zu¿ycia
energii i zwiêkszenia trwa³
oci urz¹dzenia nale¿y upewniæ
siê czy cinienie zasilania mieci siê w granicach
zalecanych w tabeli 1Charakterystyki palników i dysz.
Pod³¹czenie przewodem sztywnym (miedlub stal)
Pod³¹czenie do urz¹dzenia gazowego powinno byæ
wykonane w taki sposób, aby nie powod
owaæ ¿¹dnych
naprê¿eñ urz¹dzenia.
Na przewodzie zasilaj¹cym urz¹dzenie znajduje siê
42
PL
ruchome z³¹cze kolankoweL, którego szczelnoæ
zapewniona jest uszczelk¹. W przypadku gdyby okaza³o
siê, ¿e koniecznym jest obrócenie kolanka nale¿y
obowi¹zkowo wymieniæ uszczelkê (na wyposa¿eniu
urz¹dzenia). Z³¹cze wejciowe gazu do urz¹dzenia jest
gwintowane gwintem gazowym 1
/2 walcowym mêskim.
Pod³¹czenie z przewodem elastycznym ze stali
nierdzewnej o pe³nych ciankach z gwintowanymi
z³¹czami.
Z³¹cze wejciowe gazu do urz¹dzenia jest gwintowane
gwintem gazowym 1/2 walcowym mêskim.
U¿ycie przewodów tego rodzaju powinno byæ wykonane
w ten sposób,
aby ich d³ugoæ, w warunkach
maksymalnego rozszerzenia nie przekracza³a 2000 mm.
Po wykonaniu pod³aczenia upewnic siê, czy metalowy
przewód elastyczny nie styka siê z elementami
ruchomymi, ani nie jest przygnieciony.
Stosowaæ wy³¹cznie przewody i uszczelki zgodne z
obowi¹zuj¹cymi
normami krajowymi.
Kontrola szczelnoci
Po zakoñczeniu instalacji skontrolowaæ szczelnoæ
wszystkich z³¹cz stosuj¹c w tym celu wodny rozwór
myd³a, nigdy omieñ.
Dostosowanie do ró¿nych rodzajów gazu
W celu dostosowania p³yty do innego rodzaju gazu ni¿
ten,
do którego jest przystosowana (wskazanego na etykiecie w
dolnej czêci p³yty lub na opakowaniu), nale¿y wymieniæ
dysze palników wykonuj¹c nastêpuj¹ce czynnoci:
1. zdj¹æ kratkê z p³yty i wykrêciæ palniki z ich gniazd
2.odkrêciæ dysze, pos³uguj¹c
siê kluczem rurowym 7
mm, i
wymieniæ je na inne,
odpowiednie dla nowego typu
gazu (patrz tabela 1
Charakterystyka palników i
dysz).
W przypadku palnika Mini WOK
lub Chef Burner, do odkrêcenia dyszy wykorzystaæ klucz
otwarty 7 mm (patrz rysunek).
3. ponownie zmontowaæ czêci w kolejnoci odwro
tnej.
4. na zakoñczenie czynnoci wymieniæ poprzedni¹
etykietê regulacyjna na now¹, odpowiadaj¹ca
nowemu paliwu, dostepn¹ w naszych centrach
obs³ugi technicznej.
Wymiana dysz w palnikudwup³omieniowym
niezale¿nym
1. zdj¹æ kratkê i wykrêciæ palniki z gniazd. Palnik sk³ada
sie z dwóch oddzielnyych czêci (patrz ilustracje);
2.odkrêciæ dysze pos³uguj¹c siê kluczem rurowym 7
mm. Palnik wewnêtrzny posiada jedn¹ dyszê, palnik
zewnêtrzny posiada dwie dysze (tej samej wielkoci).
Wymieniæ dysze na dostosowane do nowego rodzaju
gazu (patrz tabela 1).
3. umieciæ na swych miejscach wszystkie komponenty
wyk
onuj¹c czynnoci w kolejnoci odwrotnej w
stosunku do powy¿szej sekwencji.
Regulacja powietrza pierwotnego palników
Palniki nie wymagaj¹ ¿adnej regulacji powietrza
pierwotnego.
Regulacja minimów
1. Ustawiæ kurek w po³o¿eniu minimum;
2. Zdj¹æ pokrêt³o i pos³uguj¹c
siêrub¹
regulacyjna
znajduj¹ca siê wewn¹trz lub
obok osi kurka uzyskaæ
najmniejszy regularny omieñ.
3. Upewniæ siê, czy podczas szybkiego obracania
pokrêt³em z po³o¿enia maksymalnego do
minimalnego nie wystêpuje ganiêcie palników.
4. W urz¹dzeniach wyposa¿onych w urz¹dzenie
zabezpieczaj¹ce (termopara) w przypadku
niezadzia³ania urz¹dzenia z
palnikami ustawionymi
na minimum nale¿y zwiêkszyæ minimalne przep³ywy
przy pomocyruby regulacyjnej.
5. Po zakoñczeniu regulacji ponownie za³o¿yæ plomby
lakowe, lub z równorzêdnego materia³u, umieszczone
na obejciu.
W przypadku gazu p³ynnego ruba regulacyjna
powinna byæ dokrêcona
do koñca.
Po zakoñczeniu operacji nale¿y wymieniæ poprzednia
etykietê nastawieñ na etykietê odpowiadaj¹c¹ nowemu
gazowi u¿ytkowemu, dostêpn¹ w naszych centrach
obs³ugi technicznej.
W sytuacji, gdy cinienie stosowanego gazu stanie siê
ró¿ne (lub zmienne) od przewidywanego, koniecznym
jest zainstalowanie na przewodach doprowadzaj¹cych
regulatora cinienia (zgodnie zobowi¹zuj¹c¹ norm¹
krajoregulatory kana³owe dla gazu).
PL
43
Charakterystyki palników oraz dysz
Tabela 1 (dla Polski)
G20 (GZ50)
GZ350 (GZ35)
G30 (GPB)
Palnik
rednica
(w mm)
Moc cieplna
(p.c.s.*)
kW
Dysza
1/100
(w mm)
Przep³yw*
l/godz
Dysza
1/100
(w mm)
Przep³yw*
l/godz
Moc cieplna
(p.c.s.*)
kW
Dysza
1/100
(w mm)
Przep³yw*
g/godz
Min. Mak.
Du¿y (R) 100 0.70 3.00 116 286 180 397 3.30 86 240
 redni (RR) 100 0.70 2.60 110 248 171 344 2.90 80 211
Pó³szybki (redni) (S) 75 0.40 1.65 96 157 130 218 1.80 64 131
Pomocniczy (ma³y) (A) 55 0.40 1.00 79 95 106 132 1.10 50 80
Mini WOK (MW) 110 1.30 3.50 138 333 195 463 3.70 91 269
Chef Burner (CB) 85 1.10 2.50 118 105 155 145 2.70 80 193
DCDR
wewnêtrzny
36 0.30 0.90 74 86 106 119 1.00 44 73
Podw.
p³omieñ
DCDR
zewnêtrzny
130 1.30 5.00 119 x2 476 165 x2 661 4.80 150 x2 349
Cinienia zasilania
minimalne (mbar)
nominalne (mbar)
maksymalne (mbar)
16
20
25
10
13
16
29
36
44
* A 15°C e 1013 mbar – gaz suchy
G20 (GZ50) P.C.S. = 37.78 MJ/m
3
GZ350 (GZ35) P.C.S. = 27.20 MJ/m
3
G30 (GPB) P.C.S. = 49.47 MJ/K
g
A
S
RS
A
S
MWS
A
DCDR
RR
S
S
TG 751 GH
A
DCDR
RRCB
S
TG 752 GH
A
MWCB
S
TG 753 G GH
TG 753 V GH
TG 640
TG 640 GH
A
S
R
Ø 145
TG 631 E TG 641 GH
A
S
MW
CB
TG 642 GH
Mo¿liwe jest zainstalowanie p³yty tylko ponad piekarnikami do zabudowy wyposa¿onymi w
wentylacjê ch³odz¹c¹.
44
PL
Opis
urz¹dzenia
Widok ogólny
Urządzenie
zabezpieczające
Świeca zapłonowa
PALNIKÓW GAZOWYCH *
* Tylko w niektórych modelach.
Kontrolka dzia³ania P£YTY ELEKTRYCZNEJ*
zapala siê dla ka¿dej pozycji pokrêt³a z wyj¹tkiem
pozycji wy³¹czenia
Palniki gazowe posiadaj¹ ró¿ne wymiary i moce.
Nale¿y wybraæ ten palnik, który jest najbardziej
odpowiedni dla rednicy u¿ywanego naczynia.
Pokrêt³a sterowania palnikami gazowymi oraz
P£YT¥ ELEKTRYCZN¥* do regulowania p³omienia
lub mocy.
wieca zap³onowa palników gazowych* umo¿liwia
automatyczne zapalenie wybranego palnika.
Urz¹dzenie zabezpieczaj¹ce* w razie
przypadkowego zganiêcia p³omienia przerywa
dop³yw gazu.
! Pojemnik na t³uszcz ze stali nierdzewnej oraz
¿eliwn¹ nak³adkê do befsztyków, znajduj¹ce siê w
opakowaniu z rusztami i palnikami, nale¿y umieciæ
odpowiednio poni¿ej i powy¿ej opornika
elektrycznego, który zostaje w ten sposób zamkniêty
pomiêdzy nimi.
PL
45
Dla ka¿dego z pokrête³ wskazane jest po³o¿enie
palnika gazowego lub p³yty elektrycznej*
odpowiadaj¹cych im.
Palniki gazowe
Wybrany palnik mo¿e byæ regulowany odpowiednim
pokrêt³em w nastêpuj¹cy sposób:
Wy³¹czony
Maksimum
Minimum
W celu zapalenia którego z palników zbli¿yæ do niego
omieñ lub zapalarkê, wdusiæ do koñca i obróciæ
odpowiednim pokrêt³em w kierunku przeciwnym do
wskazówek zegara do po³o¿enia maksymalnej mocy.
W modelach wyposa¿onych w urz¹dzenia
zabezpieczaj¹ce ko
niecznym jest przytrzymaæ wduszone
pokrêt³o przez oko³o 2-3 sekundy a¿ rozgrzeje siê
urz¹dzenia podtrzymuj¹ce automatycznie zapalony
omieñ.
W modelach wyposa¿onych wwiecê zap³onow¹, aby
zapaliæ wybrany palnik wdusiæ do koñca i obróciæ
odpowiednie pokrêt³o w kierunku przeciwnym do
wskazówek zegara a¿ do po³o¿enia maksymalnej mocy i
przytrzymaæ wduszone a¿ do nast¹pienia zap³onu.
W przypadku przypadkowego zganiêcia omienia
palnika, zakrêciæ pokrêt³o steruj¹ce i ponowiæ pró
zapalenia po up³ywie przynajmniej 1 minuty.
Aby zgasiæ palnik
nale¿y obróciæ pokrêt³o zgodnie z
ruchem zegara a¿ do zatrzymania (odpowiadaj¹cego
symbolowi ).
Palnikdwup³omieniowy*
Ten palnik gazowy sk³ada siê z dwóch
koncentrycznych omieni. Ich równoczesne
wykorzystanie znacznie zwiêksza moc, co ogranicza
czas gotowania w stosunku do tradycyjnych
palników. Ponadto, podwójny kr¹g omieni zapewnia
bardziej równo
mierny rozk³ad ciep³a na dnie garnka.
Mo byæ u¿ywane naczynia ka¿dej wielkoci, w
tym przypadku dla ma³ych naczyñ wystarczy zapaliæ
jedynie wewnêtrzny palnik. Palnikiem steruje siê przy
pomocy tylko jednego pokrêt³a.
Aby go w³¹czyæ, nale¿y wcisn¹æ pokrêt³o do koñca i
obracaæ nim
w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara, a¿ ustawi siê na pozycji
maksymalnej
. Palnik wyposa¿ony jest w
zap³on elektroniczny, który uruchamia siê
automatycznie po naciniêciu pokrêt³a.
Poniewa¿ palnik wyposa¿ony jest w urz¹dzenie
zabezpieczaj¹ce, nale¿y przytrzymaæ pokrêt³o
wciniête na oko³o 2-3 sekundy, a¿ nagrzeje siê
urz¹dzenie automatycznie podtrzymuj¹ce zapalony
p³omieñ.
Palnik mo¿e byæ regulowany pokrêt³em w
nastêpuj¹cy sposób:
Wy³¹czony
W³¹czenie i kr¹g wewnêtrzny na maksimum
Kr¹g wewnêtrzny na minimum
Oba krêgi na maksimum
Oba krêgi na minimum
Aby zgasiæ palnik, nale¿y obracaæ pokrêt³em zgodnie
z ruchem wskazówek zegara a¿ do zatrzymania
(odpowiadaj¹cego symbolowi
).
Ceramicznej*
Ten obszar gotowania
wyposa¿ony jest w dwa
elementy grzejne
promiennikowe,
umieszczone pod
szk³em. Mo¿liwe jest
w³¹czenie jedynie
elementu owalnego A
lub, aby uzyskaæ dostêp
do wiêkszej powierzchni
gotowania, do obu
elementów A i B. W
celu w³¹czenia owalnej
strefy
gotowania A
wystarczy obróciæ
pokrêt³o w kierunku wskazówek zegara ustawiaj¹c je w
jednym z dwunastu dostêpnych po³o¿eñ regulacyjnych.
Aby w³aczyæ tak¿e strefê gotowania B nale¿y ustawiæ
siê w po³o¿eniu 12 i przesun¹æ siê o jedno klikniêcie, do
pozycji , a nastêpnie przyst¹piæ do regulacji
obracaj¹c pokrêt³em w kierunku przeciwnym do
wskazówek zegara a¿ do uzyskania jednego z 12
dostêpnych poziomów mocy.
Nakrelona grafika okrela strefê ogrzewania, która po
w³¹czeniu staje siê czerwona.
A. strefa owalna got
owania;
B. strefa rozszerzona gotowania;
C. lampka kontrolna ciep³a resztkowego: wskazuje, ¿e
obszar gotowania posiada temperaturê wy¿sz¹ ni¿
6C, tak¿e po wy³¹czeniu elementu grzewczego.
W ka¿dym po³o¿eniu pokrêt³a, ró¿nym od wy³¹czonego,
nastêpuje zapalenie siê lampki kontrolnej pracy p³yty
ceramicznej.
Uruchomienie i
u¿ytkowanie
A
C
B
* Tylko w niektórych modelach.
46
PL
Zalecenia praktyczne u¿ytkowania
palników
W celu uzyskania maksymalnej wydajnoci nale¿y
pamiêtaæ, co nastêpuje:
stosowaæ naczynia odpowiednie dla ka¿dego z
palników (patrz tabela) w celu unikniêcia
wychodzenia p³omieni poza pole dna naczyñ.
stosowaæ zawsze naczynia o dnie p³askim i z
przykrywk¹.
w chwili zagotowania siê obróciæ pokrêt³o do
po³o¿enia minimum.
Palnik
¸ Úrednica naczyñ (cm)
Szybki (R) 24 - 26
Pó³szybkie (S)
16 - 20
Pomocnicze (A)
10 - 14
Mini WOK (MW) 24 - 26
Chef Burner (CB) 16 - 20
Garnki, jakich nale¿y u¿ywaæ na p³ytach 60 cm
Palnik
¸ Úrednica naczyñ (cm)
Szybki zmniejszony (RR) 22 - 24
Pó³szybkie (S)
16 - 20
Pomocnicze (A)
10 - 14
Mini WOK (MW) 22 - 24
Chef Burner (CB) 16 - 20
Podwójny p³omieñ
(DCDR wewnêtrzny)
12 - 16
Podwójny p³omieñ
(DCDR zewnêtrzny )
24 - 26
Garnki, jakich nale¿y u¿ywna ytach 75 cm
W modelach wyposa¿onych w siatkê redukcyjn¹,
powinna byæ ona stosowana wy³¹cznie dla palnika
dwu p³omieniowego wewnêtrznego (DCDR
wewnêtrzny), gdy stosowane naczynia o rednicy
mniejszej ni¿ 12 cm.
W celu zidentyfikowania rodzaju palnika zapoznaæ
siê z ilustracjami znajduj¹cymi siê w paragrafie
charakterystyki palników i dysz.
Praktyczne porady dotycce
u¿ytkowania p³yt elektrycznych*
Aby unikn¹æ rozpraszania ciep³a i uszkodzenia p³yty,
zaleca siê stosowanie naczyñ do gotowania z
p³askim dnem i o rednicy nie mniejszej ni¿ rednica
samej p³yty.
Poz. P³yta normalna lub szybka
0
Wy³¹czona
1
Gotowanie jarzyn, ryb
2
Gotowanie ziemniaków (na parze), zup, ciecierzycy,
fasoli
3
Kontynuacja gotowania du¿ych iloci potraw, gêstych
zup
4
Pieczenie (rednie)
5
Pieczenie (mocne)
6
Przyrumienianie lub szybkie doprowadzanie do wrzenia
Przed pierwszym u¿yciem nale¿y rozgrzaæ p³yty
do maksymalnej temperatury na oko³o 4 minuty,
bez garnka. Podczas tej pocz¹tkowej fazy
pow³oka zabezpieczaj¹ca utwardza siê i osi¹ga
najwy¿sz¹ wytrzyma³oæ.
Praktyczne porady dotycz¹ce
u¿ytkowania nak³adki do befsztyków *
Wstêpnie nagrzaæ urz¹dzenie, ustawiaj¹c pokrêt³o w
pozycji 12. Pozycje 1-8 zalecane do
podgrzewania wczeniej ugotowanych potraw lub do
ich pozostawiania po ugotowaniu, aby nie wystyg³y.
Pieczenie ró¿nego rodzaju warzyw mo¿e powodowaæ
powstawanie trudnych do usuniêcia plam.
* Tylko w niektórych modelach.
Potrawa Waga
(kg)
Pozycja
pokrêt³a
Nagrzewanie
wstêpne
(min.)
Czas
pieczenia
(min.)
12 25 Befsztyki
wieprzowe
0,5
10
5
35
Befsztyki
wo³owe
0,6 12 5 15
Kie³baski 0,45 10 5 20
Szasz³yki
miêsne
0,4 12 5 20
Hamburgery 0,4 10 5 20
Tosty Szt. 3 11 5 5
Chleb 3 kromki 11 5 10
Bak³a¿any 3 plastry 12 5 10
Pieczone
pomidory
Szt. 4 12 5 25
PL
47
Praktyczne porady zwi¹zane z
u¿ytkowaniem p³yty z ceramiki szklanej*
Poz. P³yta grzejna
0Wy³¹czona
1 Rozpuszczanie mas³a, czekolady
2
3
Podgrzewanie p³ynów
4
5
Do kremów i sosów
6
7
Gotowanie w temperaturze wrzenia
8
9
Pieczenie
10
11
Do du¿ych kawa³ków miêsa
12 Sma¿enie
Aby w³o¿yæ do obu stref pieczenia
Aby uzyskaæ jak najlepsze wyniki z zastosowania
p³yty grzejnej:
stosowaæ garnki z p³askim dnami, aby dok³adnie
przylega³y do obszaru nagrzewanego;
stosowaæ garnki o rednicy wystarczaj¹cej do
ca³kowitego pokrycia strefy ogrzewania, tak, aby
zapewniæ wykorzystanie ca³ego dostêpnego ciep³a;
upewniæ siê czy dno garnka jest zawsze dok³adnie
osuszone i czyste, aby zagwarantowaæ dok³adne
przyleganie i d³ugotrwa³oæ u¿ytkowania tak p³yty
grzewczej jak i samego garnka;
wystrzegaæ siê stosowania tych samych naczyñ,
co stosowane na palnikach gazowych: skupienie
ciep³a w przypadku palników gazowych mo¿e
odkszta³ciæ dno naczynia, i nie bêdzie ono
dok³adnie przylegaæ;
nie pozostawiaæ p³yty grzejnej w³¹czonej bez
garnka, poniewa¿ jego ogrzewanie osi¹gn¹wszy
szybko maksymalny poziom mog³oby uszkodziæ
elementy grzewcze.
 Klej u¿yty do zabezpieczenia p³yty móg³
pozostawiæ t³uste lady. Radzimy usun¹æ go przed
rozpoczêciem u¿ytkowania urz¹dzenia za pomoc¹
delikatnego (nie ciernego) rodka czystoci. Przez
pierwszych kilka godzin u¿ytkowania mo¿e unosiæ
siê znad kuchni zapach gumy, który jednak szybko
zniknie.
TABLICZKA ZNAMIONOWA
Pod³¹czenia
elektryczne
napcie 220-240 V ~ 50/60 Hz
maksymalny pobór mocy: (patrz
tabliczka znamionowa)
Niniejsze urz¹dzenie zosto
wyprodukowane zgodnie z
nastêpuj¹cymi dyrektywami
unijnymi:
-2006/95/CEE z dn. 12/12/06 (o
Niskim Napciu) wraz z
póniejszymi zmianami
-
2004/108
/CEE z dn.
15/12/04
(o
Zgodnoci Elektromagnetycznej)
wraz z póniejszymi zmianami
- 93/68/CEE z dn. 22/07/93 wraz z
póniejszymi zmianami.
-90/396/
CEE
z 03/05/89 (Gaz) wraz
z póniejszymi zmianami.
-2002/96/EC wraz z póniejszymi
zmianami.
* Tylko w niektórych modelach.
48
PL
Zalecenia i rodki
ostro¿noci
Urz¹dzenie zosta³o zaprojektowane i
wyprodukowane zgodnie z miêdzynarodowymi
przepisami bezpieczeñstwa. Maj¹c na wzglêdzie
Wasze bezpieczeñstwo podajemy Wam poni¿sze
zalecenia, które nale¿y uwa¿nie przeczytaæ.
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
Niniejsze urz¹dzenie jest urz¹dzeniem
przeznaczonym do zabudowy klasy 3.
Urz¹dzenia gazowe wymagaj¹, dla swego
poprawnego dzia³ania, regularnej wymiany
powietrza. nale¿y upewniæ siê, czy podczas
ich instalowania przestrzegane by³y
wymagania zawartye w odpowiednim
paragrafie dotycz¹cym Ustawienia.
Zalecenia maj¹ zastosowanie wy³¹cznie dla
krajów przeznaczenia, których symbole
znajduj¹ siê w instrukcji oraz na tabliczce
z
numerem fabrycznym.
Niniejsze urz¹dzenie przeznaczone jest do
nieprofesjonalnych zastosowañ domowych.
Nie nale¿y instalowaæ urz¹dzenia poza domem,
nawet jeli miejsce to jest chronione daszkiem,
gdy¿ wystawienie urz¹dzenia na dzia³anie
deszczu i burz jest bardzo niebezpieczne.
W celu przenoszenia urz¹dzenia nale¿y zawsze
korzystaæ z odpowiednich uchwytów
umocowanych po bokach piekarnika.
Nie dotykaæ urz¹dzenia stoj¹c przy nim boso lub
gdy rêce czy stopy mokre lub wilgotne.
Urz¹dzenie przeznaczone jest do gotowania
potraw jedynie przez osoby doros³e i zgodnie z
instrukcjami zawartymi w niniejszej ksi¹¿eczce.
Nale¿y uwa¿aæ, aby przewody zasilaj¹ce
pozosta³e urz¹dzenia domowe nie styka³y siê z
rozgrzanymi elementami piekarnika.
Nie zas³aniaæ otworów wentylacyjnych i
odprowadzaj¹cych ciep³o.
Nale¿y zawsze sprawdziæ, czy pokrêt³a znajduj¹
siê w pozycji l/
¡ , kiedy urz¹dzenie nie jest
u¿ywane;
Nie wyci¹gaæ wtyczki z gniazdka trzymaj¹c kabel
ale tylko trzymaj¹c za wtyczkê.
Nie czyciæ ani nie wykonywaæ czynnoci
konserwacyjnych bez uprzedniego od³¹czenia
wtyczki od sieci elektrycznej.
W razie usterki nie nale¿y w ¿adnym wypadku
siêgaæ do wewnêtrznych czêci urz¹dzenia, w
celu usi³owania jego naprawy. Skontaktowaæ siê z
Serwisem (patrz Serwis).
Nale¿y upewniaæ siê, czy uchwyty garnków
zwrócone zawsze w kierunku wnêtrza p³yty
grzewczej aby unikn¹æ ich przypadkowego
potr¹cenia.
Nie zamykaæ szklanej pokrywy (jeli jest na
wyposa¿eniu) gdy palniki gazowe lub p³yta
grzewcza jeszcze rozgrzane.
Nie pozostawiaæ w³¹czonej elektrycznej p³yty
grzewczej bez naczyñ.
Nie stosowaæ garnków niestabilnych lub
odkszta³conych.
Nie jest przewidziane aby urz¹dzenie by³o
u¿ywane przez osoby (równie¿ dzieci) niesprawne
fizycznie i umys³owo, przez osoby bez
dowiadczenia lub bez znajomoci urz¹dzenia
chyba, ze pod nadzorem osoby odpowiedzialnej
za jego bezpieczeñstwo jak równie¿ bez
otrzymania instrukcji wstêpnych co do jego
u¿ytku.
Nie dopuciæ aby dzieci bawi³y siê urz¹dzeniem.
Usuwanie odpadów
Usuwanie materia³ów opakowaniowych:
dostosowaæ siê do lokalnych przepisów; w ten
sposób opakowanie bêdzie mog³o zostaæ
odzyskane.
Europejska Dyrektywa 2002/96/EC dotycz¹ca
Zu¿ytych Elektrycznych i Elektronicznych
Urz¹dzeñ (WEEE) zak³ada zakaz pozbywania siê
starych urz¹dzeñ domowego u¿ytku jako
nieposortowanych mieci komunalnych. Zu¿yte
urz¹dzenia musz¹ byæ osobno zbierane i
sortowane w celu zoptymalizowania odzyskania
oraz ponownego przetworzenia pewnych
komponentów i materia³ów. Pozwala to ograniczyæ
zanieczyszczenie rodowiska i pozytywnie
wp³ywa na ludzkie zdrowie. Przekrelony symbol
kosza umieszczony na produkcie przypomina
klientowi o obowi¹zku specjalnego sortowania.
Konsumenci powinni kontaktowaæ siê z w³adzami
lokalnymi lub sprzedawc¹ w celu uzyskania
informacji dotycz¹cych postêpowania z ich
zu¿ytymi urz¹dzeniami gospodarstwa domowego.
PL
49
Od³¹czenie pr¹du elektrycznego
Przed napraw¹ od³¹czyæ urz¹dzenie od sieci
zasilania elektrycznego.
Mycie urz¹dzenia
Wystrzegaæ siê stosowania myj¹cych rodków
ciernych lub koroduj¹cych, takich jak odplamiacze i
produktu odrdzewiaj¹ce, detergentów w proszku oraz
g¹bek o powierzchni cieraj¹cej. mog¹ w sposób
nieusuwalny zarysowaæ powierzchniê.
Nigdy nie stosowaæ oczyszczaczy parowych lub
cinieniowych do czyszczenia urz¹dzenia.
W ramach zwyk³ej konserwacji wystarczy
przemywanie p³yty wilgotna g¹bk¹ i przetarcie
papierowym rêcznikiem kuchennym..
Elementy ruchome palników powinny byæ
przemywane czêsto ciep³a wod¹ i rodkiem
myj¹cym z uwzglêdnieniem koniecznoci
usuwania ewentualnych skrzeplin.
W przypadku p³yt wyposa¿onych w automatyczne
zapalanie, nale¿y przewidzieæ czêste i dok³adne
oczyszczanie czêci koñcówek zapalarek
elektronicznych, oraz sprawdzaæ, czy otwory
wylotowe gazu nie zatkane;
przed rozpoczêciem gotowania powierzchnia p³yty
powinna byæ oczyszczona przy pomocy wilgotnej
szmatki w celu usuniêcia kurzu lub pozosta³oci
jedzenia gotowanego poprzednio. Powierzchnia
p³yty powinna byæ oczyszczona przy pomocy
roztworu letniej wody
z detergentem nie
posiadaj¹cym
w³asnoci ciernych.
Okresowo nale¿y
stosowaæ specjalne
rodku utrzymania
czystoci p³yt
kuchennych z
ceramiki. Najpierw
nale¿y usun¹æ z
p³yty wszystkie resztki ¿ywnoci i zacieków
t³uszczu przy pomocy szpatu³ki do czyszczenia
na przyk³ad
(nie stanowi wyposa¿enia).
Oczyciæ p³ytê kuchenn¹ gdy jest jeszcze letnia,
stosowaæ odpowiednie rodki czystoci (jak te z
linii Solutions dostêpne we wszystkich centrach
obs³ugi technicznej) oraz rêczników papierowych,
Konserwacja i utrzymanie
pocieraæ wilgotna szmatka i osuszaæ. Filia
aluminiowa, przedmioty plastikowe lub z tworzyw
sztucznych, które przypadkowo uleg³y stopieniu,
tak samo i cukier lub ¿ywnoæ o wysokiej
zawartoci cukru powinny byæ usuwane
niezw³ocznie ze strefy gotowania jeszcze ciep³ej
przy pomocy
szpatu³ki. Specjalne
rodki czystoci
tworz¹ przezroczyst¹
warstwê
powierzchniow¹ nie
przyjmuj¹ca
zabrudzeñ. Chroni¹
ona tak¿e
powierzchniê przed
ewentualnymi
uszkodzeniami
spowodowanymi ¿ywnoci¹ o wysokiej zawartoci
cukru. W ¿adnym wypadku nie nale¿y stosowaæ
g¹bek lub produktów ciernych, tak¿e detergentów
agresywnych chemicznie, jak spray do piekarników
lub rodków odplamiaj¹cych nale¿y unikaæ.
Stal nierdzewna mo¿e siê poplamiæ, jeli bêdzie
przez d³u¿szy czas w kontakcie z wod¹ o du¿ej
zawartoci wapnia lub z agresywnymi detergentami
(zawieraj¹cymi fosfor). Zaleca siê obficie sp³ukaæ i
osuszyæ po wymyciu. Ponadto nale¿y osuszyæ
ewentualne wycieki wody.
zaleca siê myæ
nak³adkê do
befsztyków, kiedy
jest ona jeszcze
ciep³a,
wykorzystuj¹c w tym
celu specjalne
uchwyty znajduj¹ce
siê w jej
wyposa¿eniu, które
u³atwiaj¹
przeniesienie
nak³adki z p³yty
grzejnej do zlewu. Aby wyj¹æ pojemnik znajduj¹cy
siê pod nak³adk¹ do befsztyków, najlepiej jest
poczekaæ na och³odzenie siê opornika
(orientacyjnie oko³o 15 minut).
Konserwacja kurków gazowych
Z up³ywem czasu mo¿e pojawiæ siê kurek blokuj¹cy
siê lub z trudem obracaj¹cy siê, dlatego mo¿e
okazaæ siê konieczn¹ wymiana kurka.
Czynnoæ ta winna byæ wykonana przez
autoryzowanego technika producenta.
50
PL
Anomalie i rodki
zaradcze
Mo¿e siê zdarzyæ, ¿e p³yta nie dzia³a lub le dzia³a. Zanim wezwiecie serwis naprawczy, zobaczmy razem, co
mo¿na zrobiæ. Przede wszystkim nale¿y sprawdziæ, czy nie wystêpuj¹ przerwy w sieci zasilania gazem lub
pr¹dem elektrycznym, a zw³aszcza czy zawory gazowe przed kuchenk¹ otwarte.
Palnik nie zapala siê lub p³omieñ jest
nierównomierny.
P³omieñ nie zostaje zapalony w wersjach z
zabezpieczeniem.
Palnik w po³o¿eniu minimum nie pali siê.
Naczynia niestabilne
S¹ zatkane otwory wylotowe gazu w palniku.
Zamontowane poprawnie wszystkie czêci ruchome
wchodz¹ce w sk³ad palnika.
Wystêpuj¹ przeci¹gi w s¹siedztwie p³yty kuchennej.
Nie wdusilicie do koñca pokrêt³a
Nie przytrzymalicie wduszonego do koñca pokrêt³a
przez czas wystarczaj¹cy do uruchomienia urz¹dzenia
zabezpieczaj¹cego.
S¹ pozatykane otwory wylotowe gazu w pobli¿u
urz¹dzenia zabezpieczaj¹cego.
S¹ pozatykane otwory wylotowe gazu.
Wystêpuj¹ przeci¹gi w s¹siedztwie p³yty.
Regulacja minimum nie jest w³aciwa
.
Dna garnków dok³adnie równe.
Garnek jest ustawiony na rodku palnika lub p³yty
elektrycznej.
Kratki zosta³y odwrócone.
Jeli, niezale¿nie od wszelkich kontroli p³yta nie dzia³a, a niedogodnoæ stwierdzona przez was nie ustêpuje,
nale¿y wezwaæ centrum pomocy technicznej. Nale¿y podaæ:
model urz¹dzenia (Mod.)
numer seryjny (S/N)
Te ostatnie informacje znajduj siê na tabliczce znamionowej umieszczonej na urz¹dzeniu i/lub na jego
opakowaniu.
Zwracajcie siê wy³¹cznie do upowa¿nionego Serwisu Technicznego i domagajcie siê zainstalowania
wy³¹cznie oryginalnych czêci zamiennych.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64

Whirlpool TG 641 (WH) GH (EU) instrukcja

Typ
instrukcja