24
PL
Pokrętło programów opiekania
Urządzenie wykorzystuje promienniki podczerwieni
do szybkiego opiekania produktów żywnościowych.
Poniżej opisane są różne ustawienia pokrętła pro-
gramów opiekania (9):
OFF - Wyłącz urządzenie.
- Pracuje tylko grzałka górna.
- Pracuje tylko grzałka dolna.
- Pracuje jednocześnie grzałka górna i dolna.
Przygotowanie przed pierwszym użyciem
• Sprawdzić, czy urządzenie nie uległo uszkodze-
niu. W przypadku wykrycia uszkodzenia bez-
zwłocznie skontaktować się z dostawcą i NIE
korzystać z urządzenia.
• Zdjąć opakowanie.
• Korpus, ruszt i tackę na okruchy umyć za pomocą
miękkiej ściereczki zamoczonej w ciepłej wodzie
z łagodnym detergentem. Nie czyścić elementów
grzewczych.
• Wypoziomować urządzenie.
• Upewnić się, czy po prawej i lewej stronie urzą-
dzenia pozostaje Od 15 cm wolnej przestrzeni w
celu zapewnienia prawidłowej wentylacji.
• Ustawić urządzenie w taki sposób, by w dowol-
nym momencie zapewniony był dostęp do wtycz-
ki.
UWAGA! Po czyszczeniu włączyć urządzenie na 15
minut bez umieszczania w nim produktów spożyw-
czych. Wydzielanie się dymu lub nieprzyjemnego
zapachu w trakcie tej procedury jest zjawiskiem
normalnym. Zapewnić odpowiednią wentylację
pomieszczenia. Po upływie 15 minut pozostawić
urządzenie do wystygnięcia, spłukać wodą ruszt i
wytrzeć do sucha wszystkie części. Nie czyścić ele-
mentów grzewczych.
Obsługa
• Przed rozpoczęciem pracy ustaw pokrętło pro-
gramów opiekania (9) w położeniu OFF, a timer
(6) w położeniu „0”.
• Podłącz urządzenie do odpowiedniego gniazdka
elektrycznego.
• Następnie umieść tost lub inny produkt żywno-
ściowy na ruszcie (3).
• Umieść ruszt (3) z żywnością w środku urządze-
nia.
• Ustaw pokrętło programów opiekania (9) w odpo-
wiednim położeniu (3 ustawienia: grzałka górna,
grzałka dolna lub obydwie grzałki), ustaw timer
(6) na wymagany czas (zakres: 0-15 minut).
• Zapali się odpowiednia lampka kontrolna (7) lub
(8), bądź obydwie lampki.
• Po upływie ustawionego czasu rozlegnie się sy-
gnał dźwiękowy i zgaśnie lampka kontrolna.
• Wyjmij ruszt (3) z żywnością z komory urządzenia.
Uwaga:
• Czas obróbki zależy od wielu czynników, np. od
rodzaju i grubości produktów żywnościowych,
wymaganego poziomu przyrządzenia.
• W każdym momencie możesz przerwać opieka-
nie, obracając ręcznie pokrętło timera (6) i usta-
wiając je w położeniu „0”.
• Na początku użytkowania ustawiaj timer (6) na
krótki czas, aby zapobiec przypaleniu produktu
żywnościowego.
• UWAGA! Wyjmując ruszt (3) z podgrzaną potrawą
zawsze chwytaj za rączki, by uniknąć poparzeń.
Jeśli to konieczne, użyj rękawic odpornych na
działanie wysokiej temperatury (niedołączonych
do urządzenia).