4
PRZECHOWYWANIE ŚWIEŻEJ
ŻYWNOŚCI I NAPOJÓW
KOMORA CHŁODZIARKI
Używać pojemników wielokrotnego użytku -
plastikowych, metalowych, aluminiowych i
szklanych lub folii samoprzylegającej.
Żywność i napoje, które mogą wydzielać lub
przyjmować zapachy należy zawsze przecho
-
wywać w zamkniętych pojemnikach lub pod
przykryciem.
Gdy w chłodziarce przechowywana jest
niewielka ilość żywności, zaleca się korzystanie
z półek nad pojemnikiem na owoce i warzywa,
ponieważ jest to najzimniejszy obszar w
komorze.
Produkty żywnościowe wydzielające duże ilości
gazu etylenowego i produkty wrażliwe na ten
gaz, takie jak owoce, warzywa, w tym sałaty,
należy zawsze umieszczać lub opakowywać
osobno, aby zapobiec skracaniu ich terminu
przydatności do spożycia; na przykład nie
przechowywać pomidorów razem z owocami
kiwi lub kapustą.
Aby zapobiec przewracaniu się butelek, można
umieścić je w specjalnym uchwycie (występuje
w wybranych modelach).
Aby zapewnić dostateczną cyrkulację powie
-
trza, nie należy przechowywać artykułów
spożywczych zbyt blisko siebie.
KOMORA ZAMRAŻARKI
Komora zamrażarki jest doskonałym miejscem
do przechowywania mrożonej żywności,
przygotowywania kostek lodu i zamrażania
świeżej żywności.
Maksymalny ciężar żywności, jaką można
zamrozić w ciągu doby, jest przedstawiony na
tabliczce znamionowej (… kg/24 godz.).
Jeśli w zamrażarce ma być przechowywana
niewielka ilość produktów zaleca się umiesz
-
czenie ich w najzimniejszym miejscu komory
zamrażarki, tzn. w jej środkowej części.
STREFA UMIARKOWANEJ TEMPERATU-
RY Zalecana do przechowywania owoców
tropikalnych, puszek, napojów, jajek, sosów,
marynat, masła, dżemu
STREFA NISKIEJ TEMPERATURY Zalecana do
przechowywania serów, mleka, produktów do
spożycia w danym dniu, produktów delikateso
-
wych, jogurtów, wędlin, deserów
SZUFLADY ZAMRAŻARKI - ZWYKŁE
MROŻENIE
SZUFLADA NA WARZYWA I OWOCE
SZUFLADA STREFY ZAMRAŻANIA
(STREFA NAJNIŻSZEJ TEMPERATURY)
Zalecana do zamrażania świeżej/
gotowanej żywności.
Uwaga: Odcienie szarości kolejnych pozycji
legendy nie odpowiadają kolorom szuad
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
ORAZ ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW
Procedury konserwacji i czyszczenia
oraz rozwiązywanie problemów można
znaleźć w Instrukcji obsługi i konserwacji
urządzenia.
Instrukcja obsługi i konserwacji urządzenia
jest dostępna:
> w serwisie technicznym; pod numerem
telefonu widocznym w karcie gwarancyjnej.
> do pobrania ze strony internetowej
Whirlpool
http://docs.whirlpool.eu
KONTAKT Z PUNKTEM SERWISOWYM
Kontaktując się z serwisem technicznym, należy podać oba numery
znajdujące się na naklejce serwisowej. http://www.whirlpool.eu
Informacje techniczne podano na tabliczce
znamionowej wewnątrz urządzenia.
Whirlpool® jest zastrzeżonym znakiem towarowym/TM jest znakiem towarowym grupy Whirlpool
© Copyright Whirlpool Europe s.r.l. 2014. Wszelkie prawa zastrzeżone – http://www.whirlpool.eu
Legenda
400010779729