- 9 -
• Urządzenie nie jest przeznaczone do użytkowania
przez osoby (w tym dzieci) z ograniczoną spraw-
nością fizyczną, sensoryczną bądź umysłową
lub nieposiadające doświadczenia i / lub wiedzy,
chyba że będą one przebywały pod opieką
osoby odpowiedzialnej za ich bezpieczeństwo
lub uzyskają od niej wskazówki dotyczące właś-
ciwego używania urządzenia. Nie można pozwolić
dzieciom na zabawę urządzeniem.
• W czasie otwierania pokrywy może wydobywać
się gorąca para. Z tego względu należy stosować
rękawicę ochronną.
Uwaga! Gorąca powierzchnia!
Przed pierwszym
uruchomieniem
Przed używaniem urządzenia należy sprawdzić,
czy urządzenie, wtyczka sieciowa i przewód zasilający
są sprawne i czy usunięto z urządzenia cały materi-
ał opakowaniowy.
1. Powierzchnie grzewcze wytrzyj wilgotną szmatką.
2. Powierzchnie grzewcze nasmaruj masłem, mar-
garyną lub olejem. W ten sposób po skończo-
nej pracy powierzchnie grzewcze będzie moż-
na łatwo wymyć.
3. Zamknij pokrywę (bez ciasta).
4. Włóż wtyczkę sieciową do gniazdka. Zapala
się czerwona lampka kontrolna
q
sygnalizując,
że urządzenie zostało podłączone go prądu.
Zielona lampka kontrolna
q
zapali się dopiero
wtedy, gdy urządzenie się nagrzeje.
5. Regulator stopnia przypieczenia
e
ustaw na
zakres 5.
Wskazówka:
Podczas pierwszego użycia może być wyczuwalny
delikatny zapach spalenizny (z dymieniem) powo-
dowany wypalaniem się pozostałości środków
użytych podczas produkcji. Jest to objaw normalny
i z czasem ustanie. Postaraj się o dostateczne prze-
wietrzenie pomieszczenia. Otwórz okno.
6. Zaczekaj, aż zapali się zielona lampka kontrolna
q
. Następnie regulator stopnia przypieczenia
e
ustaw na zakres 1.
7. Wyjmij wtyczkę sieciową z gniazdka.
8. Otwórz urządzenie, ściskając ryglowanie w
uchwycie
w
, a następnie podnosząc pokrywę.
9. Zostawić urządzenie otwarte do ostygnięcia.
10. Powierzchnie grzewcze jeszcze raz wytrzyj
wilgotną szmatką.
Teraz urządzenie jest gotowe do pracy.
Pieczenie gofrów
Po przygotowaniu ciasta, przeznaczonego do go-
frownicy:
1. Ustaw urządzenie na płaskiej i odpornej na
wysoką temperaturę powierzchnię.
Uwaga!
Urządzenie należy chwytać wyłącznie za uchwyt
w
.
Inne części urządzenia mocno się rozgrzewają.
Niebezpieczeństwo poparzenia!
Wskazówka:
Przy pieczeniu chudego ciasta, np. sernika, po-
wierzchnie grzewcze nasmaruj lekko masłem, mar-
garyną lub olejem.
2. Podgrzej urządzenie przy zamkniętej pokrywie.
W tym celu podłącz wtyczkę do gniazdka sie-
ciowego i obróć regulator stopnia przypieczenia
e
na żądany zakres. Czerwona lampka kontrolna
q
sygnalizuje, że urządzenie zostało podłączo-
ne do zasilania sieciowego i zostało nagrzane.
Przy zapalonej zielonej lampce kontrolnej
q
,
gofrownica jest gotowa do pieczenia.
3. Otwórz urządzenie, ściskając ryglowanie w uch-
wycie
w
, a następnie podnosząc pokrywę.
4. Na środek dolnej połówki powierzchni grzewczej
rozlej tyle ciasta, by dosięgało do około 2 cm
od krawędzi (mniej więcej 2 łyżki stołowe).