ZANKER KOB57602XK Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
KOB57602
Instrukcja
obsługi
PL
Piekarnik
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa 2
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa 3
Opis urządzenia 7
Przed pierwszym użyciem 7
Codzienna eksploatacja 8
Funkcje zegara 10
Dodatkowe funkcje 11
Wskazówki i porady 12
Konserwacja i czyszczenie 22
Rozwiązywanie problemów 25
Instalacja 27
Efektywność energetyczna 29
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji urządzenia należy
uważnie zapoznać się z załączoną instrukcją obsługi.
Producent nie odpowiada za uszkodzenia i obrażenia ciała
spowodowane nieprawidłową instalacją i eksploatacją. Należy
zachować instrukcję wraz z urządzeniem do wykorzystania w
przyszłości.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych
zdolnościach ruchowych, sensorycznych lub umysłowych
Urządzenie mogą obsługiwać dzieci po ukończeniu ósmego
roku życia oraz osoby o ograniczonych zdolnościach
fizycznych, sensorycznych lub umysłowych, a także
nieposiadające odpowiedniej wiedzy lub doświadczenia, jeśli
będą one nadzorowane lub zostaną poinstruowane w
zakresie bezpiecznego korzystania z urządzenia i będą
świadome związanych z tym zagrożeń.
Nie należy pozwalać, aby dzieci bawiły się urządzeniem.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza
zasięgiem dzieci.
Dzieci i zwierzęta nie powinny zbliżać się do pracującego lub
stygnącego urządzenia. Łatwo dostępne elementy
urządzenia mocno się nagrzewają.
Jeśli urządzenie jest wyposażone w blokadę uruchomienia,
zaleca się, aby ją włączyć.
Czyszczeniem i konserwacją nie mogą zajmować się dzieci
bez nadzoru dorosłych.
2
Dzieci poniżej 3 roku życia nie powinny znajdować się w
pobliżu urządzenia, jeśli nie są pod stałym nadzorem.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Instalacji urządzenia i wymiany jego przewodu zasilającego
może dokonać wyłącznie osoba o odpowiednich
kwalifikacjach.
Podczas pracy urządzenia jego wnętrze silnie się nagrzewa.
Nie dotykać elementów grzejnych w urządzeniu. Podczas
wyjmowania i wkładania akcesoriów lub naczyń należy
zawsze używać rękawic kuchennych.
Przed przystąpieniem do konserwacji urządzenia należy
odłączyć je od zasilania.
Aby uniknąć porażenia prądem, przed przystąpieniem do
wymiany żarówki należy upewnić się, że urządzenie jest
wyłączone.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych.
Do czyszczenia szyb w drzwiach nie należy używać
ściernych środków czyszczących ani ostrych, metalowych
myjek, ponieważ mogą one porysować powierzchnię, co
może skutkować pęknięciem szkła.
Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony, ze względów
bezpieczeństwa musi go wymienić producent, autoryzowane
centrum serwisowe lub inna wykwalifikowana osoba.
Przed włączeniem funkcji czyszczenia pirolitycznego należy
usunąć nadmiar zanieczyszczeń. Wyjąć wszystkie akcesoria
z piekarnika.
Aby wymontować prowadnice blach, należy odciągnąć
najpierw ich przednią, a następnie tylną część od bocznych
ścianek. Zamontować prowadnice blach w odwrotnej
kolejności.
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Instalacja
OSTRZEŻENIE! Urządzenie
może zainstalować wyłącznie
wykwalifikowana osoba.
Usunąć wszystkie elementy opakowania.
Nie instalować ani nie używać
uszkodzonego urządzenia.
Postępować zgodnie z instrukcją instalacji
załączoną do urządzenia.
Zachować ostrożność podczas
przenoszenia urządzenia, ponieważ jest
3
ono ciężkie. Zawsze używać rękawic
ochronnych.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za uchwyt.
Zachować minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli.
Należy zadbać o to, aby meble itp.
znajdujące się obok urządzenia i nad nim
spełniały odpowiednie wymogi
bezpieczeństwa.
Boki urządzenia powinny sąsiadować z
urządzeniami lub meblami o tej samej
wysokości.
Podłączenie do sieci elektrycznej
OSTRZEŻENIE! Występuje
zagrożenie pożarem i
porażeniem prądem
elektrycznym.
Wszystkie połączenia elektryczne
powinien wykonać wykwalifikowany
elektryk.
Urządzenie musi być uziemione.
Należy upewnić się, że informacje o
podłączeniu elektrycznym podane na
tabliczce znamionowej są zgodne z
parametrami instalacji zasilającej. W
przeciwnym razie należy skontaktować się
z elektrykiem.
Należy używać wyłącznie prawidłowo
zamontowanego gniazda elektrycznego z
uziemieniem.
Nie stosować rozgałęźników ani
przedłużaczy.
Należy zwrócić uwagę, aby nie uszkodzić
wtyczki ani przewodu zasilającego.
Wymiany przewodu zasilającego można
dokonać wyłącznie w naszym
autoryzowanym centrum serwisowym.
Przewody zasilające nie mogą dotykać
drzwi urządzenia, zwłaszcza gdy drzwi są
mocno rozgrzane.
Zarówno dla elementów znajdujących się
pod napięciem, jak i zaizolowanych części,
zabezpieczenie przed porażeniem prądem
należy zamocować w taki sposób, aby nie
można go było odłączyć bez użycia
narzędzi.
Podłączyć wtyczkę do gniazda
elektrycznego dopiero po zakończeniu
instalacji. Należy zadbać o to, aby w
zainstalowanym urządzeniu wtyczka
przewodu zasilającego była łatwo
dostępna.
Jeśli gniazdo elektryczne jest obluzowane,
nie wolno podłączać do niego wtyczki.
Odłączając urządzenie, nie ciągnąć za
przewód zasilający. Zawsze ciągnąć za
wtyczkę.
Konieczne jest zastosowanie
odpowiednich wyłączników obwodu
zasilania: wyłączników automatycznych,
bezpieczników topikowych (typu
wykręcanego – wyjmowanych z oprawki),
wyłączników różnicowo-prądowych (RCD)
oraz styczników.
W instalacji elektrycznej należy
zastosować wyłącznik obwodu
umożliwiający odłączenie urządzenia od
zasilania na wszystkich biegunach.
Wyłącznik obwodu musi mieć rozwarcie
styków wynoszące minimum 3 mm.
Przed podłączeniem wtyczki przewodu
zasilającego do gniazda elektrycznego
należy całkowicie zamknąć drzwi
urządzenia.
Urządzenie spełnia wymogi dyrektyw
EWG.
Przeznaczenie
OSTRZEŻENIE!
Niebezpieczeństwo odniesienia
obrażeń ciała, oparzenia,
porażenia prądem lub wybuchu.
Urządzenie należy używać wyłącznie w
warunkach domowych.
Nie zmieniać parametrów technicznych
urządzenia.
Należy upewnić się, że otwory
wentylacyjne są drożne.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru.
Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Podczas pracy urządzenia należy
zachować ostrożność przy otwieraniu jego
drzwi. Może dojść do uwolnienia gorącego
powietrza.
Nie obsługiwać urządzenia mokrymi
rękami lub jeśli ma ono kontakt z wodą.
Nie opierać się o otwarte drzwi urządzenia.
Nie używać urządzenia jako powierzchni
roboczej ani miejsca do przechowywania
przedmiotów.
Należy ostrożnie otwierać drzwi
urządzenia. Stosowanie składników
zawierających alkohol może spowodować
powstanie mieszanki alkoholu i powietrza.
4
Podczas otwierania drzwi urządzenia nie
wolno zbliżać do niego iskrzących
przedmiotów ani otwartego płomienia.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim ani
w jego pobliżu łatwopalnych substancji ani
przedmiotów nasączonych łatwopalnymi
substancjami.
OSTRZEŻENIE! Występuje
zagrożenie uszkodzenia
urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub
odbarwieniu się emalii:
Nie należy kłaść naczyń ani innych
przedmiotów bezpośrednio na dnie
urządzenia.
Nie należy kłaść folii aluminiowej
bezpośrednio na dnie urządzenia.
Nie należy wlewać wody bezpośrednio
do rozgrzanego urządzenia.
Nie należy pozostawiać wilgotnych
naczyń ani potraw w urządzeniu po
zakończeniu pieczenia.
Należy zachować ostrożność podczas
wyjmowania i wkładania akcesoriów.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na
działanie urządzenia. Nie stanowi to wady
w rozumieniu warunków gwarancji.
Do pieczenia wilgotnych ciast należy
używać głębokiej blachy. Sok z owoców
może trwale zaplamić emalię.
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie
do przyrządzania potraw. Nie wolno go
używać do innych celów, takich jak np.
ogrzewanie pomieszczeń.
Podczas pieczenia drzwi piekarnika
powinny być zawsze zamknięte.
Jeśli urządzenie zainstalowano za
panelem meblowym (np. za drzwiami
szafki), drzwi nie wolno zamykać podczas
użytkowania urządzenia. Połączenie
wysokiej temperatury i wilgoci wewnątrz
zamkniętego mebla może doprowadzić do
uszkodzenia urządzenia, mebla lub
podłogi. Nie zamykać drzwi szafki, aż
urządzenie całkowicie ostygnie po użyciu.
Konserwacja i czyszczenie
OSTRZEŻENIE! Występuje
zagrożenie odniesieniem
obrażeń, pożarem lub
uszkodzeniem urządzenia.
Przed przystąpieniem do konserwacji
należy wyłączyć urządzenie i wyjąć
wtyczkę przewodu zasilającego z gniazda
elektrycznego.
Upewnić się, że urządzenie ostygło.
Występuje zagrożenie pęknięciem szyb w
drzwiach urządzenia.
Jeśli szyba pęknie, należy ją niezwłocznie
wymienić. Należy skontaktować się z
autoryzowanym centrum serwisowym.
Przy zdejmowaniu drzwi urządzenia należy
zachować ostrożność. Drzwi są ciężkie!
Aby zapobiec uszkodzeniu powierzchni
urządzenia, należy regularnie ją czyścić.
Pozostałości tłuszczu lub potraw w
urządzeniu mogą stać się przyczyną
pożaru.
Czyścić urządzenie za pomocą wilgotnej
szmatki. Stosować wyłącznie obojętne
detergenty. Nie stosować produktów
ściernych, myjek do szorowania,
rozpuszczalników ani metalowych
przedmiotów.
Stosując aerozol do piekarników, należy
przestrzegać wskazówek dotyczących
bezpieczeństwa umieszczonych na
opakowaniu.
Nie używać do czyszczenia emalii
katalitycznej (jeśli dotyczy) żadnych
detergentów.
Czyszczenie pirolityczne
W trybie pirolizy występuje
zagrożenie odniesieniem obrażeń
ciała / pożarem / wydzielaniem
substancji chemicznych
(oparów).
Przed włączeniem funkcji czyszczenia
pirolitycznego lub przed pierwszym
użyciem urządzenia należy usunąć
z komory piekarnika:
większe resztki żywności, rozlany olej
lub tłuszcz.
wszystkie dające się usunąć
przedmioty (ruszty, prowadnice itp.
dostarczone wraz z urządzeniem),
w szczególności garnki, patelnie, tace
i inne przybory kuchenne z powłoką
zapobiegającą przywieraniu.
Należy dokładnie zapoznać się z instrukcją
czyszczenia pirolitycznego.
Podczas czyszczenia pirolitycznego
dzieciom nie wolno przebywać w pobliżu
urządzenia.
5
Urządzenie znacznie się nagrzewa, a z
otworów wentylacyjnych wydostaje się
gorące powietrze.
Czyszczenie pirolityczne jest procesem
przebiegającym w wysokiej temperaturze,
podczas którego resztki żywności oraz
materiały, z których wykonano urządzenie,
mogą uwalniać opary. W związku z tym:
podczas czyszczenia pirolitycznego
oraz po jego zakończeniu należy
dokładnie przewietrzyć pomieszczenie.
podczas pierwszego nagrzewania
urządzenia do maksymalnej
temperatury oraz po zakończeniu
nagrzewania należy zapewnić dobrą
wentylację pomieszczenia.
W odróżnieniu od ludzi niektóre ptaki oraz
gady są bardzo wrażliwe na opary, które
mogą uwalniać się podczas czyszczenia
pirolitycznego piekarnika.
Podczas czyszczenia pirolitycznego
oraz po jego zakończeniu w pobliżu
urządzenia nie powinny przebywać
zwierzęta domowe (szczególnie ptaki);
na początku wybrać najwyższą
temperaturę, pamiętając
o konieczności zapewnienia dobrej
wentylacji pomieszczenia.
Ponadto niewielkie zwierzęta domowe
mogą być wrażliwe na miejscowe zmiany
temperatury, które występują w pobliżu
piekarników z funkcją czyszczenia
pirolitycznego podczas działania tej funkcji.
Wysoka temperatura występująca podczas
czyszczenia pirolitycznego może
uszkodzić powierzchnie garnków, patelni,
tac i innych przyborów kuchennych
z powłoką zapobiegającą przywieraniu;
ponadto powłoki te mogą być źródłem
oparów o niewielkim stopniu toksyczności.
Opary uwalniane podczas czyszczenia
pirolitycznego lub wypalania resztek
potraw klasyfikuje się jako nieszkodliwe
dla ludzi – w tym dla noworodków lub osób
z problemami zdrowotnymi.
Wewnętrzne oświetlenie
Żarówka zwykła lub halogenowa
zastosowana w tym urządzeniu jest
przeznaczona wyłącznie do urządzeń
domowych. Nie należy używać jej do
oświetlania pomieszczeń.
OSTRZEŻENIE!
Niebezpieczeństwo porażenia
prądem.
Przed przystąpieniem do wymiany żarówki
należy odłączyć urządzenie od źródła
zasilania.
Używać wyłącznie żarówek tego samego
typu.
Utylizacja
OSTRZEŻENIE! Występuje
zagrożenie odniesieniem obrażeń
ciała lub uduszeniem.
Odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
Odciąć i wyrzucić przewód zasilający.
Wymontować zatrzask drzwi, aby
uniemożliwić zamknięcie się dzieci lub
zwierząt w urządzeniu.
Serwis
Należy skontaktować się z autoryzowanym
punktem serwisowym, który naprawi
urządzenie.
Należy stosować wyłącznie oryginalne
części zamienne.
6
Opis urządzenia
Informacje ogólne
6
5
9
7
8
5
4
1
2
3
31 42
1
Panel sterowania
2
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
3
Sterowanie elektroniczne
4
Pokrętło regulacji temperatury
5
Grzałka
6
Oświetlenie
7
Wentylacja
8
Prowadnice blach, wyjmowane
9
Poziomy umieszczenia potraw
Akcesoria
Ruszt
Do ustawiania naczyń, form do ciast oraz
do pieczenia mięs.
Blacha uniwersalna
Do pieczenia ciast i ciastek. Do pieczenia
mięsa lub ciasta oraz do zbierania
skapującego tłuszczu.
Przed pierwszym użyciem
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
Czyszczenie wstępne
Wyjąć z urządzenia wszystkie akcesoria i
prowadnice blach.
Patrz rozdział „Konserwacja i
czyszczenie”.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyścić
urządzenie.
Umieścić akcesoria i wyjmowane prowadnice
blach w początkowym położeniu.
Ustawianie czasu
Po pierwszym podłączeniu do zasilania na
wyświetlaczu na kilka sekund pojawią się
wszystkie symbole. Przez kolejnych kilka
sekund będzie wyświetlana informacja o
wersji oprogramowania.
Gdy zniknie wskazanie dotyczące wersji
oprogramowania, na wyświetlaczu pojawi się
oraz „12:00”. Wskazanie „12” będzie
migać.
1. Nacisnąć lub , aby ustawić aktualną
godzinę.
2. Nacisnąć
, aby potwierdzić. Jest to
konieczne, tylko gdy czas jest ustawiany
po raz pierwszy. Następnym razem po
upływie 5 sekund nowy czas zostanie
zapisany automatycznie.
Na wyświetlaczu pojawi się oraz
ustawiona godzina. Będzie migać wskazanie
00”.
3. Nacisnąć lub , aby ustawić aktualną
liczbę minut.
4. Nacisnąć , aby potwierdzić. Jest to
konieczne, tylko gdy czas jest ustawiany
po raz pierwszy. Następnym razem po
upływie 5 sekund nowy czas zostanie
zapisany automatycznie.
7
Na wyświetlaczu zostanie pokazany nowo
ustawiony czas.
Zmiana ustawienia czasu
Zmiany aktualnej godziny można dokonać
tylko wtedy, gdy piekarnik jest wyłączony.
Nacisnąć kilkakrotnie , aż na wyświetlaczu
zacznie migać wskaźnik aktualnego czasu
.
Aby ustawić nowy czas, patrz „Ustawianie
czasu”.
Wstępne nagrzewanie
Należy wstępnie nagrzać puste urządzenie w
celu wypalenia pozostałości smaru.
1. Ustawić funkcję i maksymalną
temperaturę.
2. Pozostawić włączone urządzenie na 1
godzinę.
3. Ustawić funkcję i maksymalną
temperaturę.
4. Pozostawić włączone urządzenie na 15
minut.
Akcesoria mogą rozgrzać się mocniej niż
zwykle. Z urządzenia może wydobywać się
nieprzyjemny zapach i dym. Jest to normalne
zjawisko. Należy zapewnić wystarczający
dopływ świeżego powietrza do
pomieszczenia.
Codzienna eksploatacja
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
Chowane pokrętła sterowania
Aby użyć urządzenia, należy nacisnąć
pokrętło sterujące. Pokrętło wysunie się.
Włączanie i wyłączanie urządzenia
W zależności od modelu na
urządzeniu mogą znajdować
się symbole przy pokrętłach,
wskaźniki lub kontrolki:
Wskaźnik włącza się, gdy
piekarnik się nagrzewa.
Kontrolka zapala się, gdy
urządzenie pracuje.
Symbol informuje, czy za
pomocą pokrętła
modyfikowane są ustawienia
dotyczące funkcji piekarnika
lub temperatury.
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
w celu wybrania żądanej funkcji.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury w
celu wybrania żądanej temperatury.
3. Aby wyłączyć urządzenie, należy obrócić
pokrętło wyboru funkcji piekarnika i
pokrętło regulacji temperatury do
położenia wyłączenia.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Położenie wyłąc‐
zenia
Urządzenie jest wyłączone.
8
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Termoobieg Do jednoczesnego pieczenia na 3 poziomach i do suszenia
żywności.Ustawić temperaturę o 20 - 40°C niższą niż dla
pieczenia tradycyjnego.
Pieczenie trady‐
cyjne
Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie.
Grill Do grillowania płaskich potraw i opiekania chleba.
Szybki grill Do grillowania potraw płaskich w dużych ilościach i do
opiekania chleba.
Turbo grill Do pieczenia większych kawałków mięsa lub drobiu z ko‐
ścią na jednym poziomie. Również do przyrządzania zapie‐
kanek i przyrumieniania.
Pizza Do pieczenia na jednym poziomie dań wymagających in‐
tensywnego przyrumienienia i kruchego spodu. Ustawić
temperaturę o 20 - 40°C niższą niż dla pieczenia tradycyj‐
nego.
Mięso Do przyrządzania bardzo delikatnych i soczystych pieczeni.
Podtrzymywanie
temp.
Do utrzymywania temperatury potraw.
Rozmrażanie Do rozmrażania potraw.
Piroliza Uruchamia funkcję automatycznego czyszczenia pirolitycz‐
nego piekarnika. Powoduje to wypalenie zanieczyszczeń
znajdujących się w piekarniku.
Wyświetlacz
A B C
D
EFG
A) Zegar
B) Wskaźnik nagrzewania i ciepła
resztkowego
C) Szuflada na wodę (tylko w wybranych
modelach)
D) Termosonda (tylko w wybranych
modelach)
E) Blokada drzwi (tylko w wybranych
modelach)
F) Godziny/minuty
G) Funkcje zegara
9
Przyciski
Przycisk Funkcja Opis
MINUS Ustawianie czasu.
ZEGAR Ustawianie funkcji zegara.
PLUS Ustawianie czasu.
Wskaźnik rozgrzania
Po włączeniu funkcji piekarnika na
wyświetlaczu pojawiają się kolejno paski.
Sygnalizują one wzrost lub spadek
temperatury w piekarniku.
Funkcje zegara
Tabela funkcji zegara
Funkcja zegara Zastosowanie
BIEŻĄCA GODZI‐
NA
Ustawianie, zmienianie lub sprawdzanie aktualnego czasu.
Patrz „Ustawianie czasu”.
MINUTNIK Minutnik służy do ustawiania czasu odliczania (maksymal‐
nie 23 godziny i 59 minut). Funkcja nie ma wpływu na dzia‐
łanie urządzenia. MINUTNIK można ustawić w dowolnej
chwili – również wtedy, gdy urządzenie jest wyłączone.
CZAS Ustawianie czasu pracy urządzenia. Można użyć tylko, jeśli
została ustawiona funkcja piekarnika.
KONIEC Ustawianie czasu wyłączenia urządzenia. Można użyć tyl‐
ko, jeśli została ustawiona funkcja piekarnika. Funkcje
Czas i Koniec można włączyć jednocześnie (Opóźnienie),
jeśli urządzenie ma w późniejszym czasie włączyć się i wy‐
łączyć automatycznie.
Naciskać wielokrotnie przycisk
, aby przełączać kolejno
funkcje zegara.
Aby potwierdzić ustawienia
funkcji zegara, należy nacisnąć
przycisk lub zaczekać 5
sekund na automatyczne
potwierdzenie.
Ustawiane funkcji CZAS lub KONIEC
1. Nacisnąć kilkakrotnie przycisk , aż na
wyświetlaczu pojawi się lub .
Na wyświetlaczu będzie migać lub .
2. Nacisnąć lub , aby ustawić wartości
i nacisnąć , aby potwierdzić.
Dla funkcji Czas
ustawić najpierw minuty,
a następnie godziny, natomiast dla funkcji
Koniec ustawić najpierw godziny, a
następnie minuty.
Po upływie ustawionego czasu przez 2 minuty
będzie emitowany sygnał dźwiękowy. Na
wyświetlaczu zacznie migać symbol
lub
10
oraz wskazanie ustawionego czasu.
Piekarnik wyłączy się.
3. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
do położenia wyłączenia.
4. Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy
nacisnąć dowolny przycisk lub otworzyć
drzwi piekarnika.
Po naciśnięciu podczas
ustawiania godzin w ramach
funkcji CZAS urządzenie
przechodzi do ustawień funkcji
KONIEC .
Ustawianie MINUTNIKA
1. Dotknąć wielokrotnie , aż na
wyświetlaczu zaczną migać symbole
i „00”.
2. Nacisnąć lub , aby ustawić
MINUTNIK.
Najpierw należy ustawić sekundy, a
następnie minuty i godziny.
Domyślnie czas jest wyświetlany w
minutach i sekundach. Po ustawieniu
czasu dłuższego niż 60 minut na
wyświetlaczu pojawi się symbol .
Czas będzie wyświetlany w godzinach i
minutach.
3. MINUTNIK uruchomi się automatycznie
po pięciu sekundach.
Po upływie 90% ustawionego czasu
zostanie wyemitowany sygnał dźwiękowy.
4. Gdy upłynie ustawiony czas, przez dwie
minuty będzie emitowany sygnał
dźwiękowy. "Na wyświetlaczu będą migać
wskazanie „00:00” i symbol . Nacisnąć
dowolny przycisk lub otworzyć drzwi
piekarnika, aby wyłączyć sygnał
dźwiękowy.
Po ustawieniu MINUTNIKA, gdy
działa funkcja CZAS lub
KONIEC , na wyświetlaczu
pojawia się symbol
.
Stoper
Stoper umożliwia monitorowanie czasu pracy
piekarnika. Stoper włącza się natychmiast,
gdy piekarnik zaczyna się nagrzewać.
Aby wyzerować stoper, należy nacisnąć i
przytrzymać i . Zacznie się ponownie
odliczanie ustawionego czasu.
Stopera nie można używać z
funkcjami: Czas , Koniec .
Dodatkowe funkcje
Użycie funkcji Blokada uruchomienia
Blokada uruchomienia chroni przed
przypadkowym uruchomieniem urządzenia.
Jeśli uruchomiona jest funkcja
Piroliza, drzwi zostaną
zablokowane.
Po obróceniu pokrętła lub
naciśnięciu przycisku na
wyświetlaczu pojawi się
wskazanie SAFE.
1. Nie ustawiać funkcji piekarnika.
2. Nacisnąć jednocześnie i przytrzymać
przez 2 sekundy i .
Zostanie wyemitowany sygnał dźwiękowy. Na
wyświetlaczu pojawi się SAFE.
Aby wyłączyć funkcję Blokada uruchomienia,
należy powtórzyć krok 2.
Wskaźnik ciepła resztkowego
Po wyłączeniu urządzenia na wyświetlaczu
widoczny jest wskaźnik ciepła resztkowego
, jeśli temperatura w piekarniku przekracza
40°C. Obrócić pokrętło regulacji temperatury
w lewo lub w prawo, aby wyświetlić
temperaturę piekarnika.
Samoczynne wyłączenie
Z powodów bezpieczeństwa urządzenie
wyłącza się samoczynnie po upływie
pewnego czasu, jeśli uruchomiona jest
funkcja piekarnika, a żadne ustawienia nie są
zmieniane.
11
Temperatura (°C) Czas wyłączenia
(godz.)
30 - 115 12.5
120 - 195 8.5
200 - 245 5.5
250 - maksimum 3
Po samoczynnym wyłączeniu należy
nacisnąć dowolny przycisk, aby ponownie
uruchomić urządzenie.
Funkcja samoczynnego
wyłączenia nie działa z funkcjami:
oświetlenie piekarnika, czas,
koniec.
Wentylator chłodzący
Podczas pracy urządzenia wentylator
chłodzący włącza się automatycznie, aby
utrzymać powierzchnie urządzenia w niskiej
temperaturze. Po wyłączeniu urządzenia
wentylator chłodzący może nadal działać do
czasu schłodzenia urządzenia.
Termostat bezpieczeństwa
Nieprawidłowe działanie urządzenia lub
uszkodzone podzespoły mogą spowodować
niebezpieczne przegrzanie urządzenia. Aby
temu zapobiec, piekarnik wyposażono
w termostat bezpieczeństwa, który w razie
potrzeby wyłącza zasilanie. Po obniżeniu
temperatury piekarnik automatycznie włączy
się ponownie.
Wskazówki i porady
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
Temperatury i czasy pieczenia
podane w tabelach mają
wyłącznie charakter orientacyjny.
Zależą one od przepisu, jakości
oraz ilości użytych składników.
Informacje ogólne
W urządzeniu jest pięć poziomów.
Poziomy umieszczania potraw liczy się od
dołu.
Urządzenie wyposażono w specjalny układ
obiegu powietrza oraz stałej recyrkulacji
pary. System ten, dzięki obecności pary,
umożliwia przygotowanie delikatnych
potraw z chrupiącą skórką. Zmniejsza on
do minimum czas pieczenia i zużycie
energii.
Wewnątrz urządzenia lub na szklanych
drzwiach może skraplać się wilgoć. Jest to
normalne zjawisko. Otwierając drzwi
podczas pieczenia, należy zawsze
odsunąć się od urządzenia. Aby
ograniczyć zjawisko skraplania pary
wodnej, należy uruchamiać urządzenie na
10 minut przed rozpoczęciem pieczenia.
Wycierać nadmiar wilgoci po każdym
użyciu urządzenia.
Podczas pieczenia nie należy kłaść
przedmiotów bezpośrednio na dnie
urządzenia ani nie zakrywać jego
elementów folią aluminiową. Może to
wpłynąć na efekty pieczenia i spowodować
uszkodzenie emaliowanej powłoki.
Pieczenie ciast
Drzwi piekarnika nie należy otwierać przed
upływem co najmniej 3/4 ustawionego
czasu pieczenia.
Jeśli wykorzystywane są dwie blachy do
pieczenia jednocześnie należy pozostawić
jeden pusty poziom między nimi.
Pieczenie mięsa i ryb
Do pieczenia bardzo tłustych potraw
należy używać głębokiej blachy, aby nie
dopuścić do trwałego zabrudzenia
piekarnika.
Po upieczeniu mięsa należy odczekać
około 15 minut przed jego pokrojeniem,
aby nie wyciekły soki.
Aby uniknąć nadmiaru dymu w piekarniku
podczas pieczenia, należy do głębokiej
blachy wlać nieco wody. Aby zapobiec
gromadzeniu się dymu, należy dolewać
wody po trochu, za każdym razem, gdy
wyparuje.
Czasy pieczenia
Czasy pieczenia zależą od rodzaju potrawy,
jej konsystencji oraz ilości.
12
W początkowym okresie należy kontrolować
wyniki pieczenia. Pozwoli to odnaleźć
najlepsze ustawienia (mocy grzania, czasu
pieczenia itp.) dla posiadanych naczyń,
przepisów i ilości potraw pieczonych przy
użyciu omawianego urządzenia.
Tabela pieczenia
Ciasta
Produkt Pieczenie tradycyjne Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Ciasta
ucierane
170 2 160 3 (2 i 4) 45 - 60 W fore‐
mce do
ciasta
Kruche
ciasto
170 2 160 3 (2 i 4) 20 - 30 W fore‐
mce do
ciasta
Sernik 170 1 165 2 80 - 100 W 26 cm
foremce
do ciasta
Jabłecz‐
nik (szar‐
lotka)
1)
170 2 160 2 (po lew‐
ej i po
prawej)
80 - 100 W dwóch
20 cm
fore‐
mkach do
ciasta us‐
tawionych
na ruszcie
Strudel 175 3 150 2 60 - 80 Na blasze
do piec‐
zenia
ciasta
Tarta z
dżemem
170 2 165 2 (po lew‐
ej i po
prawej)
30 - 40 W 26 cm
foremce
do ciasta
Biszkopt 170 2 150 2 40 - 50 W 26 cm
foremce
do ciasta
Keks /
Ciasto
owo‐
cowe
1)
160 2 150 2 90 - 120 W 20 cm
foremce
do ciasta
Ciasto ze
śliwkami
1)
175 1 160 2 50 - 60 W formie
do chleba
13
Produkt Pieczenie tradycyjne Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Małe cias‐
teczka –
jeden po‐
ziom
1)
170 3 150 - 160 3 20 - 30 Na blasze
do piec‐
zenia
ciasta
Małe cias‐
teczka –
dwa pozi‐
omy
1)
- - 140 - 150 2 i 4 25 - 35 Na blasze
do piec‐
zenia
ciasta
Małe cias‐
teczka –
trzy pozio‐
my
1)
- - 140 - 150 1, 3 i 5 30 - 45 Na blasze
do piec‐
zenia
ciasta
Ciastecz‐
ka / ciasta
przekła‐
dane – je‐
den po‐
ziom
140 3 140 - 150 3 25 - 45 Na blasze
do piec‐
zenia
ciasta
Ciastecz‐
ka / ciasta
przekła‐
dane –
dwa pozi‐
omy
- - 140 - 150 2 i 4 35 - 40 Na blasze
do piec‐
zenia
ciasta
Ciastecz‐
ka / ciasta
przekła‐
dane –
trzy pozio‐
my
- - 140 - 150 1, 3 i 5 35 - 45 Na blasze
do piec‐
zenia
ciasta
Bezy – je‐
den po‐
ziom
120 3 120 3 80 - 100 Na blasze
do piec‐
zenia
ciasta
Bezy –
dwa pozi‐
omy
1)
- - 120 2 i 4 80 - 100 Na blasze
do piec‐
zenia
ciasta
14
Produkt Pieczenie tradycyjne Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Bułeczki
1)
190 3 190 3 12 - 20 Na blasze
do piec‐
zenia
ciasta
Eklery –
jeden po‐
ziom
190 3 170 3 25 - 35 Na blasze
do piec‐
zenia
ciasta
Eklery –
dwa pozi‐
omy
- - 170 2 i 4 35 - 45 Na blasze
do piec‐
zenia
ciasta
Tarty
płaskie
180 2 170 2 45 - 70 W 20 cm
foremce
do ciasta
Ciasto
owocowe
z dużą ilo‐
ścią owo‐
ców
160 1 150 2 110 - 120 W 24 cm
foremce
do ciasta
Biszkopt
królowej
Wiktorii
1)
170 1 160 2 (po lew‐
ej i po
prawej)
30 - 50 W 20 cm
foremce
do ciasta
1) Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
Chleb i pizza
Produkt Pieczenie tradycyjne Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Biały
chleb
1)
190 1 190 1 60 - 70 1 - 2 bo‐
chenki po
500 g
Chleb żyt‐
ni
190 1 180 1 30 - 45 W formie
do chleba
15
Produkt Pieczenie tradycyjne Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Bułki
1)
190 2 180 2 (2 i 4) 25 - 40 6 - 8 bu‐
łek na
blasze do
pieczenia
ciasta
Pizza
1)
230 - 250 1 230 - 250 1 10 - 20 Na blasze
do piec‐
zenia
ciasta lub
głębokiej
blasze
Babecz‐
ki
1)
200 3 190 3 10 - 20 Na blasze
do piec‐
zenia
ciasta
1) Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
Zapiekanki
Produkt Pieczenie tradycyjne Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Zapiekan‐
ka makar‐
onowa
200 2 180 2 40 - 50 W formie
Zapiekan‐
ka war‐
zywna
200 2 175 2 45 - 60 W formie
Quiche
1)
180 1 180 1 50 - 60 W formie
Lasagne
1)
180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 W formie
Cannello‐
ni
1)
180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 W formie
1) Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
16
Mięso
Produkt Pieczenie tradycyjne Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Wołowina 200 2 190 2 50 - 70 Na rusz‐
cie
Wieprzo‐
wina
180 2 180 2 90 - 120 Na rusz‐
cie
Cielęcina 190 2 175 2 90 - 120 Na rusz‐
cie
Angielska
pieczeń
wołowa,
lekko wy‐
pieczona
210 2 200 2 50 - 60 Na rusz‐
cie
Angielska
pieczeń
wołowa,
średnio
wypieczo‐
na
210 2 200 2 60 - 70 Na rusz‐
cie
Angielska
pieczeń
wołowa,
dobrze
wypieczo‐
na
210 2 200 2 70 - 75 Na rusz‐
cie
Łopatka
wieprzo‐
wa
180 2 170 2 120 - 150 Ze skórą
Goleń
wieprzo‐
wa
180 2 160 2 100 - 120 2 sztuki
Jagnięci‐
na
190 2 175 2 110 - 130 Udziec
Kurczak 220 2 200 2 70 - 85 W całości
Indyk 180 2 160 2 210 - 240 W całości
Kaczka 175 2 220 2 120 - 150 W całości
Gęś 175 2 160 1 150 - 200 W całości
17
Produkt Pieczenie tradycyjne Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Królik 190 2 175 2 60 - 80 W kawał‐
kach
Zając 190 2 175 2 150 - 200 W kawał‐
kach
Bażant 190 2 175 2 90 - 120 W całości
Ryba
Produkt Pieczenie tradycyjne Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Pstrąg /
Dorada
190 2 175 2 40 - 55 3 - 4 ryby
Tuńczyk /
Łosoś
190 2 175 2 35 - 60 4 - 6 file‐
tów
Grill
Przed rozpoczęciem pieczenia
należy nagrzewać wstępnie pusty
piekarnik przez 3 minuty.
Produkt Ilość Tempera‐
tura (°C)
Czas (min) Poziom
piekarni‐
ka
Sztuki (g) 1. strona 2. strona
Steki 4 800 maks. 12 - 15 12 - 14 4
Befsztyki 4 600 maks. 10 - 12 6 - 8 4
Kiełbaski 8 - maks. 12 - 15 10 - 12 4
Kotlety
wiepr‐
zowe
4 600 maks. 12 - 16 12 - 14 4
Kurczak
(połówki)
2 1000 maks. 30 - 35 25 - 30 4
Kebaby 4 - maks. 10 - 15 10 - 12 4
18
Produkt Ilość Tempera‐
tura (°C)
Czas (min) Poziom
piekarni‐
ka
Sztuki (g) 1. strona 2. strona
Pierś z
kurczaka
4 400 maks. 12 - 15 12 - 14 4
Hambur‐
ger
6 600 maks. 20 - 30 - 4
Filet rybny 4 400 maks. 12 - 14 10 - 12 4
Zapie‐
kane ka‐
napki
4 - 6 - maks. 5 - 7 - 4
Tosty 4 - 6 - maks. 2 - 4 2 - 3 4
Turbo grill
Wołowina
Produkt Ilość Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom pie‐
karnika
Pieczeń wołowa lub
filet, lekko wypiec‐
zone
1)
na każdy cm
grubości
190 - 200 5 - 6 1 lub 2
Pieczeń wołowa lub
filet, średnio wy‐
pieczone
1)
na każdy cm
grubości
180 - 190 6 - 8 1 lub 2
Pieczeń wołowa lub
filet, dobrze wypiec‐
zone
1)
na każdy cm
grubości
170 - 180 8 - 10 1 lub 2
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Wieprzowina
Produkt Ilość (kg) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom pie‐
karnika
Łopatka, karkówka,
szynka
1 - 1.5 160 - 180 90 - 120 1 lub 2
Kotlet, żeberka 1 - 1.5 170 - 180 60 - 90 1 lub 2
Klops 0.75 - 1 160 - 170 50 - 60 1 lub 2
Golonka wieprzowa
(obgotowana)
0.75 - 1 150 - 170 90 - 120 1 lub 2
19
Cielęcina
Produkt Ilość (kg) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekar‐
nika
Pieczeń cielęca 1 160 - 180 90 - 120 1 lub 2
Gicz cielęca 1.5 - 2 160 - 180 120 - 150 1 lub 2
Jagnięcina
Produkt Ilość (kg) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekar‐
nika
Udziec jagni‐
ęcy, pieczeń
jagnięca
1 - 1.5 150 - 170 100 - 120 1 lub 2
Comber jagni‐
ęcy
1 - 1.5 160 - 180 40 - 60 1 lub 2
Drób
Produkt Ilość (kg) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekar‐
nika
Kawałki drobiu po 0,2 - 0,25
każdy
200 - 220 30 - 50 1 lub 2
Kurczak, połów‐
ka
po 0,4 - 0,5
każdy
190 - 210 35 - 50 1 lub 2
Kurczak, pular‐
da
1 - 1.5 190 - 210 50 - 70 1 lub 2
Kaczka 1.5 - 2 180 - 200 80 - 100 1 lub 2
Gęś 3.5 - 5 160 - 180 120 - 180 1 lub 2
Indyk 2.5 - 3.5 160 - 180 120 - 150 1 lub 2
Indyk 4 - 6 140 - 160 150 - 240 1 lub 2
Ryba (gotowanie na parze)
Produkt Ilość (kg) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekar‐
nika
Cała ryba 1 - 1.5 210 - 220 40 - 60 1 lub 2
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

ZANKER KOB57602XK Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi