9
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Przed pierwszym użyciem czajnika (lub po
dłuższym okresie nieużywania) należy 3-krotnie
zagotować wodę w czajniku.
1. Dokładnie przeczytaj instrukcję.
2. Sprawdź, czy przewód nie jest pozwijany.
3. Napełnij czajnik wodą maksymalnie do
poziomu 1,7 litra, który jest oznaczony na
wskaźniku.
4. Włącz czajnik, wciskając przycisk włącznika/
wyłącznika (5).
5. Po zagotowaniu wylej wodę.
6. Powtórz trzy razy czynności opisane w punkt-
ach 3–5.
KORZYSTANIE Z CZAJNIKA
1. Nalej wody do czajnika. W czajniku powinno się
znajdować nie mniej niż 0,5 l oraz nie więcej niż
1,7 l wody.
2. Umieść czajnik na podstawie (7). Podstawa
powinna się znajdować na twardej, płaskiej
powierzchni.
3. Włącz czajnik, ustawiając włącznik/wyłącznik w
pozycji „I”.
Zaświeci się czerwona lampka kontrolna (4), a
woda, zależnie od ilości znajdującej się w czajniku,
zostanie zagotowana w ciągu kilku minut. Możesz
przerwać gotowanie w dowolnym momencie,
naciskając włącznik/wyłącznik (5) lub podnosząc
czajnik z podstawy (7).
Dzięki wbudowanemu termostatowi czajnik
wyłączy się automatycznie po zagotowaniu wody.
Lampka kontrolna zgaśnie, a włącznik/wyłącznik
powróci do pozycji pierwotnej.
FILTR ZATRZYMUJĄCY KAMIEŃ WAPIENNY
Czajnik ten jest wyposażony w wymienny ltr (8),
który zatrzymuje osad z kamienia wapiennego
podczas nalewania wody z czajnika. Filtr umieszc-
zony jest z przodu dziobka.
• Należy pamiętać o częstym wyjmowaniu ltra
w celu oczyszczenia go z osadu kamienia
wapiennego.
• Następnie należy ponownie zamontować ltr.
CZYSZCZENIE
• Przed przystąpieniem do czyszczenia należy
wyciągnąć wtyczkę z gniazdka i poczekać, aż
czajnik ostygnie.
• Zewnętrzne powierzchnie czajnika czyścić przy
użyciu wilgotniej szmatki. Czajnika nie wolno
zanurzać w płynie.
• Do czyszczenia czajnika i jego akcesoriów nie
należy stosować ani zbyt silnych, ani ściernych
środków czyszczących. Używanie do tego celu
ostrych gąbek może spowodować uszkodzenie
powierzchni.
• Wymienny ltr zatrzymujący kamień wapienny
można czyścić np. przy pomocy szczotki do
mycia naczyń. Należy zwrócić uwagę, aby nie
uszkodzić membrany ltra.
USUWANIE KAMIENIA
Zawartość wapnia w wodzie z kranu powoduje,
że wewnątrz czajnika może się odkładać kamień
wapienny. Należy go usunąć, używając roztworu
kwasu octowego (NIE wolno używać zwykłego
octu) lub specjalnych środków do usuwania kami-
enia dostępnych w sklepach.
1. Wymieszaj 100 ml kwasu octowego z 300 ml
zimnej wody lub postępuj zgodnie z instrukcją
na opakowaniu środka do usuwania kamienia.
2. Wlej wodę z roztworem do czajnika oraz włącz
czajnik.
3. Zagotuj dwukrotnie wodę z roztworem, a
następnie wylej ją.
4. Aby usunąć pozostałości kamienia wapien-
nego oraz kwasu octowego, ponownie napełnij
czajnik zimną wodą (do wskaźnika poziomu
maksymalnego), a następnie włącz go.
5. Po zagotowaniu wylej wodę.
6. Powtórz trzy razy czynności opisane w punkt-
ach 4–5.
7. Czajnik jest ponownie gotowy do użycia.