39
uytkownika.
∙ Urzdzenie oraz przewód sieciowy
nie mog styka si z gorcymi
powierzchniami, ani te by poddawane
dziaaniu wysokich temperatur.
∙ Nigdy nie naley cign za przewód
przy wyjmowaniu wtyczki z gniazdka.
Nie naley pozostawia przewodu
zasilajcego swobodnie zwisajcego bez
nadzoru.
∙ Nie stosowa adnych innych akcesoriów,
ni te dostarczone przez producenta.
∙ Za szkody wynike z nieprawidowego
uywania sprztu lub uytkowania
niezgodnego z instrukcj obsugi
odpowiedzialno ponosi wycznie
uytkownik.
Przed pierwszym użyciem
Przed pierwszym uyciem urzdzenia,
naley je wyczyci w sposób opisany w
punkcie Czyszczenie i konserwacja.
Komora na kopu
łę wyciskacza
Obie kopuy, du i ma, mona
przechowywa, razem lub osobno, w
podstawie urzdzenia. W tym celu wystarczy
otworzy pokryw w podstawie, woy
kopuy do rodka i zamkn ponownie
pokryw.
Obsługa
∙ Wyj kopu/y wyciskacza z komory w
podstawie urzdzenia.
∙ Zaoy pojemnik na sok na waek
napdowy podstawy wyciskacza.
∙ W oy sitko na misz do pojemnika na
sok, wypuk stron skierowan w dó.
∙ Naoy mniejsz kopu na sitko i waek
napdowy.
∙ Do wyciskania duych owoców
cytrusowych, np. pomaraczy, na ma
kopu wyciskacza mona dodatkowo
zaoy du kopu. Zwróci uwag, aby
rowki na duej kopule znalazy si nad
rowkami maej kopuy.
∙ Pod dziobkiem ustawi szklank lub inny
odpowiedni pojemnik. Aby otworzy wylot
soku, nacisn dziobek w dó.
∙ W oy wtyczk do gniazdka
elektrycznego.
∙ Rozkroi owoc na pó i lekko docisn
jedn poow do kopuy wyciskacza
rozkrojon powierzchni.
∙ Waek napdowy uruchomi si
automatycznie pod wpywem nacisku
owocu na kopu wyciskacza. Po
usuniciu nacisku waek samoczynnie
zatrzyma si.
∙ W trakcie wyciskania wikszej iloci
soku moe zaj potrzeba kilkakrotnego
usunicia miszu gromadzcego si na
sitku.
∙ Po wyciniciu soku, podnie dziobek,
aby zamkn wylot soku i wyj wtyczk
przewodu zasilajcego z gniazdka.
Czyszczenie i konserwacja
∙ Przed przystpieniem do czyszczenia
urzdzenia naley wyj wtyczk z
gniazda elektrycznego.
∙ Nie zanurza sprztu w wodzie, ani
nie my go wod, poniewa grozi to
poraeniem prdem.
∙ Do czyszczenia nie naley uywa
ostrych przedmiotów, rcych rodków
czyszczcych, ani twardych szczotek.
∙ Podstaw mona wytrze wilgotn
ciereczk niepozostawiajc wókien.
∙ Pozostae elementy urzdzenia naley
dokadnie umy bezporednio po
zakoczeniu pracy, w gorcej wodzie