Mastercook ART 456/G/R instrukcja

Typ
instrukcja
21
SPIS TREŚCI PL
PRZED UŻYTKOWANIEM CHŁODZIARKI STRONA 22
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY ŚRODOWISKA STRONA 22
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I WSKAZÓWKI OGÓLNE STRONA 23
JAK URUCHOMIĆ KOMORĘ CHłODNICZĄ STRONA 24
JAK URUCHOMIĆ KOMORĘ ZAMRAŻARKI STRONA 25
JAK ODSZRONIĆ I WYCZYŚCIĆ KOMORĘ
ZAMRAŻARKI
STRONA 27
JAK WYCZYŚCIĆ KOMORĘ CHŁODZIARKI STRONA 27
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA STRONA 28
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK STRONA 28
SERWIS TECHNICZNY STRONA 29
INSTALOWANIE STRONA 29
79621-pl.fm5 Page 21 Friday, March 6, 1998 8:50 AM
22
Urządzenie, które Państwo zakupili jest
połączeniem chłodziarki z zamrażarką,
przeznaczoną wyłącznie do użytku domowego.
Komora zamrażarki umożliwia
zamrażanie świeżych i gotowanych produktów,
produkcję kostek lodu, przechowywanie
mrożonek i produktów zamrożonych; należy ją
odszraniać ręcznie. Komora chłodziarki jest
zaopatrzona w urządzenie do
automatycznego odszraniania; umożliwia
przechowywanie świeżej żywności i napojów.
Zapraszamy Państwa do dokładnego
zapoznania się z instrukcjami użytkowania,
w której znajdziecie Państwo opis Waszego
urządzenia oraz pomocne porady dotyczące
przechowywania produktów spożywczych.
Instrukcje należy zachować do
wykorzystania w przyszłości.
1. Po rozpakowaniu urządzenia, należy
upewnić się czy nie ma uszkodzeń i czy drzwi
zamykają się prawidłowo. Ewentualne
szkody powinny być zgłoszone sprzedawcy
w ciągu 24 h.
2. Przed podłączeniem do sieci elektrycznej,
postawić urządzenie pionowo przez co
najmniej dwie godziny, w celu
zwiększenia efektywności obwodu
chłodniczego.
3. Należy dopilnować aby zainstalowanie i
podłączenie urządzenia zostały wykonane
przez wykwalifikowanego technika, zgodnie
z instrukcją wytwórcy i zgodnie z przepisami
obowiązującymi na danym terenie.
1. Opakowanie
Materiał z opakowania nadaje się w 100% do
wykorzystania jako surowiec wtórny i jest
oznakowany symbolem recyklingu. Uzdatnienie
ich należy wykonać zgodnie z przepisami
lokalnymi.
Materiały z opakowania (worki plastykowe,
kawałki polistyrenu, itp.) nie powinny znaleźć się
w zasięgu dzieci, gdyż stanowią potencjalne
źródło zagrożenia.
2. Urządzenie
Chłodziarka została wykonana z materiału, który
może być wykorzystany jako surowiec wtórny.
Jeśli trzeba ją złomować, należy to wykonać
zgodnie z lokalnymi przepisami uzdatniania
odpadów.
Należy odciąć kabel zasilający tak, aby
chłodziarka nie nadawała się do ponownego
wykorzystania. Proszę nie porzucać urządzenia,
ale oddać je do złomowania w odpowiednich
punktach zbiórki surowców wtórnych, celem
odzyskania gazów chłodniczych.
Informacja:
Urządzenie nie zawiera CFC (obwód chłodniczy
jest napełniony R134a) ani HFC (w tym wypadku
jest zastosowany R600a izobutan). Dalsze
informacje są podane na tabliczce znamionowej
urządzenia.
PRZED UŻYTKOWANIEM CHŁODZIARKI
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY ŚRODOWISKA
79621-pl.fm5 Page 22 Friday, March 6, 1998 8:50 AM
23
Komora chłodnicza winna być używana
wyłącznie do przechowywania świeżych
produktów żywnościowych, natomiast komora
zamrażalnikowa swyłącznie do przechowywania
mrożonek, zamrażania świeżych produktów i
wytwarzania kostek lodu.
Należy uważać aby nie przykrywać ani nie
zakrywać otworów wentylacyjnych chłodziarki.
W komorze zamrażalnikowej nie należy
przechowywać szklanych pojemników z płynami,
gdyż mogą eksplodować.
Kostki lodu lub sople nie powinny być wkładane do
ust zaraz po wyjęciu z komory zamrażalnika, gdyż
może to spowodować odmrożenia.
Aby uniknąć niebezpieczeństwa zablokowania się
wewnątrz i uduszenia, nie należy dopuszczać, aby
dzieci bawiły się bądź chowały w środku
chłodziarki.
Płyn (nietoksyczny) znajdujący się w
akumulatorach zimna nie nadaje się do picia.
Przed przystąpieniem do dowolnej czynności
związanej z konserwacją lub czyszczeniem,
należy wyjąć wtyczkę z gniazdka lub wyłączyć
główne zasilanie w mieszkaniu.
Deklaracja zgodności
Urządzenie niniejsze jest przeznaczone do
stykania się z produktami żywnościowymi i jest
zgodne z przepisami D.L. 108 z dnia 25.01.1992
(Wytyczne EWG 89/109/CEE).
Produkt niniejszy został zaprojektowany,
wytworzony i przeznaczony do sprzedaży zgodnie z:
warunkami bezpieczeństwa podanymi w
Wytycznych "Niskie Napięcie" 73/23/CEE;
wymogami zabezpieczeń wynikających z
Wytycznych "EMC" 89/336/CEE oraz zmian
wprowadzonych przez Wytyczne 93/68/CEE;
wymagań odnośnie sprawności energetycznej
podanych w Dyrektywie 96/57/CEE.
Informacja
Dla urządzeń z izobutanem (R600a)
Izobutan jest gazem naturalnym, nieszkodliwym dla
środowiska, ale zapalnym. Należy więc koniecznie
upewnić się czy rury obwodu chłodniczego nie są
uszkodzone.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I WSKAZÓWKI OGÓLNE
79621-pl.fm5 Page 23 Friday, March 6, 1998 8:50 AM
24
Urządzenie to jest chłodziarką z komorą
zamrażalnikową oznaczoną
gwiazdkami.
Odszranianie chłodziarki jest procesem
całkowicie samoczynnym.
Chłodziarka funkcjonuje prawidłowo w
temperaturze otoczenia pomiędzy +10 °C a +38 °C.
Najlepsze działanie zależne jest od klasy
klimatycznej, wskazanej na tabliczce znamionowej.
Uruchomienie chłodziarki
Podłączyć wtyczkę do sieci elektrycznej.
Pokrętło termostatu, umieszczone w komorze
chłodziarki, umożliwia regulację temperatury
wnętrza obydwóch komór: chłodziarki i zamrażarki;
dotyczy urządzeń z jednym kompresorem.
Urządzenia wyposażone w dwa kompresory mają
niezależną regulację temperatur w komorze
chłodniczej i zamrażalnikowej (patrz karta
produktu).
Regulacja temperatury
1. Aby zapewnić prawidłowe działanie oraz
najlepszą konserwację żywności w
obydwóch komorach; radzimy ustawić
pokrętło termostatu zgodnie ze
wskazówkami podanymi na załączonej
karcie produktu.
2. Jeżeli zajdzie potrzeba zmiany temperatury
w komorach, należy przekręcić pokrętło
regulacji termostatu:
w położenie najniższe 1-2 (MIN), jeżeli
chcą Państwo aby temperatura wewnątrz
komór była WYŻSZA;
w położenie najwyższe 5-7 (MAX), aby
otrzymać NIŻSZĄ temperaturę.
Jeżeli pokrętło termostatu znajduję się w
położeniu
l: oznacza to, że funkcje urządzenia
oraz oświetlenie są wyłączone.
Uwaga:
Temperatury wewnętrzne są także zależne od
miejsca, w którym stoi chłodziarka, od
temperatury powietrza w pomieszczeniu oraz od
częstotliwości otwierania jej drzwi. Położenia
pokrętła termostatu powinny zmieniać się
zależnie od tych czynników.
Jak przechowywać produkty spożywcze
w komorze chłodniczej
Produkty spożywcze należy wkładać tak, jak to
podano na ilustracji.
A Produkty ugotowane
B Ryby, mięso
C Owoce i warzywa
D Butelki
E Masło
F Nabiał, sery
Uwaga:
Odległość pomiędzy półkami, a wewnętrzną
tylną ścianą chłodziarki, umożliwia
swobodny przepływ powietrza.
Produkty spożywcze nie powinny dotykać
wewnętrznej ścianki komory.
Nie wstawiać do chłodziarki potraw jeszcze
ciepłych.
Napoje powinny być przechowywane w
zamkniętych pojemnikach.
Przechowywanie warzyw posiadających
dużą ilość wody, spowoduje kondensację
pary wodnej; nie przeszkadza to
prawidłowemu funkcjonowaniu chłodziarki.
JAK URUCHOMIĆ KOMORĘ CHłODNICZĄ
79621-pl.fm5 Page 24 Friday, March 6, 1998 8:50 AM
25
Urządzenie posiada komorę zamrażarkową
oznakowaną gwiazdkami.
Można w niej przechowywać zamrożone
produkty przez okres wskazany na
opakowaniu. Istnieje także możliwość
zamrażania świeżych produktów po ich
uprzednim umieszczeniu na siatce, na
najwyższym poziomie, a mrożonki dając do
strefy dolnej komory tak, aby nie stykały się
z produktami które należy zamrozić.
Ilość świeżych produktów jakie można
zamrozić w ciągu 24 godzin, jest podana na
tabliczce znamionowej.
Jak postępować w przypadku
zamrażania świeżych produktów
W przypadku urządzeń posiadających jeden
kompresor: W przypadku urządzeń
posuadających jeden kompresor:
Ustawić pokrętło termostatu w położenie 2-3
Jeśli urządzenia posiada przycisk mrożenia,
należy go nacisnąć aby uruchomić tą funkcję;
zaświeci się wówczas żółta kontrolka.
Może też zaświecić się kontrolka czerwona
(tylko w modelach posiadających panel
sterowania) ale zgaśnie ona wówczas gdy
zamrażarka osiągnie optymalną
temperaturę.
Uwaga:
Funkcja uruchamiana za pomocą przycisku
mrożenia umożliwia zamrażanie produktów przy
równoczesnym utrzymywaniu temperatury w
komorze chłodziarki na optymalnym poziomie.
Funkcja szybkiego mrożenia
W przypadku urządzeń posiadających dwa
kompresory zaleca się włączenie funkcji
szybkiego mrożenia na 6 godzin przed
przewidywanym włożeniem świeżych produktów
gdyż umożliwi to uzyskanie maksymalnej
zdolności mrożenia, podanej na tabliczce
znamionowej.
Ważne
Świeży produkt przeznaczony do
zamrożenia, należy szczelnie zapakować w:
folię aluminiową, folię przeźroczystą,
szczelne opakowania z tworzywa, pojemniki
polietylenowe z pokrywkami, pojemniki
zamrażalnikowe, o ile nadają się do
zamrażania żywności.
Umieścić produkty przeznaczone do
zamrożenia w górnej wnęce, pozostawiając
odstępy między opakowaniami, tak aby
umożliwić swobodny przepływ powietrza.
Po 24 godzinach mrożenie jest zakończone.
Nacisnąć ponownie przycisk mrożenia dla
wyłączenia funkcji (zgaśnie żółta kontrolka).
Alarm temperaturowy
(wersje z panelem sterowania)
Podczas pracy urządzenia oraz w czasie
zamrażania, może zaświecić się kontrolka
czerwona (a w niektórych modelach towarzyszy
temu sygnał akustyczny) co oznacza że
temperatura jaka panuje w komorze
zamrażalnika nie jest optymalna do
przechowywania żywności.
Może to wystąpić w następujących przypadkach:
podczas uruchamiania
podczas ponownego uruchamiania po
odszronieniu i czyszczeniu
jeśli ilość produktów włożona do zamrożenia
jest zbyt duża
jeśli drzwi zamrażarki nie zamykają się
prawidłowo
jeśli pokrętło termostatu zamrażarki,
znajdujące się na panelu sterowania
zostanie ustawione w pozycji zbliżonej do
"MAX" (bardzo intensywne chłodzenie)
Aby skasować sygnał akustyczny należy
nacisnąć przycisk "Szybkie mrożenie".
Z chwilą uzyskania optymalnych warunków
temperaturowych, zgaśnie automatycznie
kontrolka czerwona, tak więc należy zwolnić
przycisk "Szybkie mrożenie".
JAK URUCHOMIĆ KOMORĘ ZAMRAŻARKI
79621-pl.fm5 Page 25 Friday, March 6, 1998 8:50 AM
26
Uwaga:
Komora zamrażalnikowa jest w stanie utrzymać niską
temperaturę, właściwą dla konserwacji produktów
spożywczych, także w wypadku przerw w zasilaniu.
Zaleca się jednak aby w tym czasie nie otwierać drzwi
komory.
Ważne:
Czasokres konserwacji produktów świeżych,
które zostały zamrożone jest podany w tabelce
obok.
W momencie zakupu mrożonek należy upewnić
się czy:
Opakowanie lub paczka nie są uszkodzone, gdyż
jakość produktu może ulec obniżeniu. Jeśli
opakowanie jest nadmuchane lub ma ślady wilgoci
to znaczy, że nie było one przechowywane w
warunkach optymalnych i mogło nastąpić
rozpoczęcie rozmrażania.
Mrożonki należy kupować w końcowej fazie
zakupów, a do ich przenoszenia trzeba używać
toreb termicznych.
Niezwłocznie po powrocie do domu należy je
włożyć do zamrażarki.
Nie można zamrażać ponownie produktów
częściowo rozmrożonych; powinny być one
skonsumowane w ciągu 24 godzin.
Unikać albo zredukować do minimum zmiany
temperatury w zamrażarce.
Należy zwracać uwagę na datę ważności
umieszczoną na opakowaniu.
Wyjmowanie szuflad
Wysunąć szufladę na zewnątrz, do oporu, lekko
unieść i wyjąć.
Uwaga:
Komora zamrażalnikowa może być używana bez
szuflad, co daje większą objętość; można to uzyskać
po wyjęciu koszy, zostawiając tylko dolny.
Umieścić produkty bezpośrednio na siatkach.
Po ułożeniu produktów należy sprawdzić czy drzwi
komory zamrażalnikowej zamykają się prawidłowo.
Wytwarzanie kostek lodu
Należy napełnić wodą odpowiednią wanienkę do
poziomu 2/3 i umieścić ją na dnie komory niskiej
temperatury.
W celu wyjęcia przymarzniętej wanienki do lodu,
nie należy używać ostrych lub kłujących narzędzi.
Aby ułatwić wyjęcie kostek lodu z wanienki należy
ją lekko zgiąć.
JAK URUCHOMIĆ KOMORĘ ZAMRAŻARKI
MIESIĄCE PRODUKTY
79621-pl.fm5 Page 26 Friday, March 6, 1998 8:50 AM
27
Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek czynności
konserwacji lub czyszczenia należy wyjąć wtyczkę
z gniazdka aby odłączyć urządzenie od zasilania z
sieci elektrycznej.
Sugerujemy przeprowadzenie odmrażania komory
zamrażarki, raz lub dwa razy do roku lub wówczas,
gdy warstwa szronu na siatkach chłodzących
osiągnie zbyt dużą grubość.
Powstawanie szronu na siatkach chłodzących jest
zjawiskiem normalnym. Ilość i szybkość
odkładania się szronu zależy od warunków
otoczenia oraz od częstotliwości otwierania drzwi;
szron ma tendencję do większego odkładania się
na siatkach położonych wyżej.
Radzimy Państwu wykonać odszranianie
wówczas, gdy zapasy żywności są minimalne.
Otworzyć drzwi, wyciągnąć wszystkie produkty
spożywcze, zawinąć je ciasno w papier oraz
umieścić je w miejscu bardzo chłodnym lub w
torbie termicznej.
Pozostawić otwarte drzwi, aby umożliwić
roztopienie się szronu/lodu zgromadzonego na
ściankach komory.
Wyjąć kanalik spustowy do wody z odszraniania i
podłożyć pod spodem naczynie.
Czyścić wilgotną gąbką zamoczoną w ciepłej wodzie
i neutralnym detergencie. Nie używać środków
ściernych.
Dokładnie spłukać i wytrzeć.
Włożyć na miejsce kanalik spustowy.
Ułożyć produkty.
Zamknąć drzwi zamrażarki.
Włączyć wtyczkę.
Uruchomić urządzenie.
Komorę chłodziarki należy czyścić okresowo.
Jej odszranianie następuje całkowicie
samoczynnie.
Ujawnia się ono poprzez obecność pojedynczych
kropel wody na tylnej ściance komory chłodniczej.
Woda pochodząca z odszraniania ścieka
samoczynnie do otworu spustowej, zbiera się w
pojemniku, skąd wyparowywuje.
Należy regularnie czyścić otwór spustowy za pomocą
dostarczonego narzędzia tak aby zapewnić stałe i
prawidłowe odprowadzanie wody z odszraniania.
Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek czynności
związanej z czyszczeniem, należy odłączyć
urządzenie od sieci elektrycznej.
Używać gąbki nawilżonej ciepłą wodą i/lub
neutralnym detergentem.
Spłukać i wytrzeć miękką szmatką.
Nie używać środków ściernych
JAK ODSZRONIĆ I WYCZYŚCIĆ KOMORĘ ZAMRAŻARKI
JAK WYCZYŚCIĆ KOMORĘ CHŁODZIARKI
79621-pl.fm5 Page 27 Friday, March 6, 1998 8:50 AM
28
Podczas długich nieobecności
1. Opróżnić komory chłodziarki i zamrażarki.
2. Odłączyć urządzenie od sieci elektrycznej.
3. Odszronić i wyczyścić wnętrze.
4. Aby nie dopuścić do powstania pleśni,
przykrych zapachów i oksydacji, nalezy
pozostawiać drzwi otwarte jeśli urządzenie
nie pracuje.
1. Urządzenie nie działa.
Czy nie ma przerwy w dostawie prądu?
Czy wtyczka jest dobrze włożona do
gniazdka?
Czy wyłącznik główny jest włączony?
Czy nie jest przepalony bezpiecznik?
Czy nie jest uszkodzony kabel zasilający?
Czy termostat jest w położeniu
l (Stop)?
2. Temperatura wewnątrz komór nie jest
dostatecznie niska.
Czy drzwi zamykają się prawidłowo?
Czy urządzenie nie stoi blisko źródła
ciepła?
Czy pokrętło termostatu jest ustawione
prawidłowo?
Czy nie ma ograniczenia w przepływie
powietrza przez otwory wentylacyjne?
3. Temperatura wewnątrz komory
chłodniczej jest zbyt niska.
Czy termostat jest ustawiony prawidłowo?
4. Na dnie komory chłodziarki znajduje się
woda.
Czy nie jest zablokowany odpływ wody z
odszraniania?
5. Nie świeci się lampka wewnętrzna.
Najpierw należy sprawdzić punkt 1,
a następnie:
Odłączyć urządzenie od sieci elektrycznej.
Aby dostać się do żarówki - patrz instrukcje
w załączonej karcie produktu.
Sprawdzić żarówkę i jeśli to konieczne
wymienić na nową (maks. 15 W).
6. Kontrolka czerwona znajdująca się na
panelu sterowania pozostaje zaświecona/
aktywny alarm akustyczny.
(patrz rozdział "Jak uruchomić komorę
zamrażarki")
Czy nie zostały niedawno włożone do
zamrażarki duże ilości świeżych produktów?
Czy drzwi zamrażarki są zamknięte?
Uwagi:
Jeśli przednia krawędź chłodziarki jest
ciepła to nie jest to wynikiem
uszkodzenia, a kondensacji wody.
Furkot, szum z rozprężania, pochodzące z
obwodu chłodniczego są zjawiskiem
normalnym.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
79621-pl.fm5 Page 28 Friday, March 6, 1998 8:50 AM
29
Zanim skontaktujecie się Państwo z
serwisem:
1. Sprawdzić czy nie ma możliwości usunięcia
niedomagania (Patrz "Instrukcja
Wyszukiwania Usterek").
2. Uruchomić ponownie urządzenie, aby
upewnić się czy niedomaganie ustąpiło.
Jeżeli rezultat jest negatywny; odłączyć
ponownie urządzenie od sieci elektrycznej i
powtórzyć tę czynność po upływie godziny.
3. Jeżeli rezultat jest w dalszym ciągu
negatywny to należy skontaktować się z
Serwisem.
Należy podać:
rodzaj uszkodzenia
model
numer serwisowy (podany po słowie
SERVICE, na tabliczce znamionowej,
znajdującej się wewnątrz urządzenia)
dokładny adres
numer telefonu wraz z numerem
kierunkowym
Uwaga:
Jeżeli technik z Serwisu wykona zamianę
zawiasów drzwi, aby otwierały się w
przeciwną stronę to czynność ta nie jest
wykonywana w ramach gwarancji.
Urządzenie należy zainstalować z dala od
źródeł ciepła. Ustawienie go w ciepłym
pomieszczeniu, na bezpośrednie działanie
promieni słonecznych lub w pobliżu źródła
ciepła (kaloryfery, piecyki), spowoduje
zwiększenie zużycia energii i należy tego
unikać.
Jeśli nie ma takiej możliwości to należy
zachować poniższe, minimalne odległości:
30 cm od kuchenek węglowych lub naftowych:
3 cm od kuchenek elektrycznych i/ lub
gazowych.
Urządzenie należy ustawić w miejscu
suchym i dobrze przewietrzanym.
Wyczyścić wnętrze chłodziarki (patrz
rozdział "Jak czyścić komorę chłodziarki").
Zamontować dostarczone akcesoria.
Podłączenie elektryczne
Podłączenie elektryczne musi być zgodne
z normami lokalnymi.
Dane dotyczące napięcia i pobieranej mocy
są na tabliczce znamionowej, znajdującej się
wewnątrz urządzenia.
Uziemienie urządzenia jest wymagane
przepisami prawa.
Producent zrzeka się jakiejkolwiek
odpowiedzialności z tytułu ewentualnych
szkód, jakie mogą ponieść osoby lub
przedmioty, a wynikające z niewypełnienia
obowiązku nałożonego przez ten przepis.
Jeśli wtyczka i gniazdko nie są tego samego
typu, należy zwrócić się do kwalifikowanego
technika, aby wymienił gniazdko.
Nie używać przedłużaczy ani rozdzielaczy.
Odłączenie od sieci elektrycznej
Musi być możliwość odłączenia, poprzez wyjęcie
wtyczki lub wyłączenie wyłącznika
dwubiegunowego zainstalowanego przed
gniazdkiem.
SERWIS TECHNICZNY
INSTALOWANIE
79621-pl.fm5 Page 29 Friday, March 6, 1998 8:50 AM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9

Mastercook ART 456/G/R instrukcja

Typ
instrukcja

Powiązane dokumenty