Wskazówki i porady dla
SenseBoil®
Funkcja działa najlepiej w przypadku gotowania
wody i przygotowania ziemniaków. Nie działa z
naczyniami z powłoką zapobiegającą przywieraniu,
np. powłoką ceramiczną. Może nie działać z
naczyniami z żeliwa.
Aby uzyskać najlepsze wyniki podczas gotowania
ziemniaków zalecane są emaliowane garnki
stalowe. Inne rodzaje garnków, jak również cięte,
obrane lub różnej wielkości ziemniaki mogą wpływać
na rezultat.
Upewnić się, że powierzchnia płyty grzejnej jest
sucha. Używać wyłącznie garnków z suchym i
czystym dnem.
Sprawdzić, czy wybrany garnek nadaje się do SenseBoil®,
monitorując pierwsze gotowanie w naczyniu.
W celu skutecznego zastosowania SenseBoil® należy
przestrzegać poniższych zaleceń:
max. 5l / 5kg / 75%
min. 1l / 1kg / 50%
Używać wyłącznie zimnej wodą z kranu.
• Napełnić garnek od połowy
do trzech czwartych zimną
wodą z kranu pozostawiając
puste 4 cm od krawędzi
garnka. Nie używać mniej
niż 1 lub więcej niż 5 litrów
wody. Zwrócić uwagę, aby
całkowita masa wody (lub
wody i ziemniaków) wynosiła od 1 do 5 kg.
Silne pole elektromagnetyczne generowane
przez indukcyjne pole grzejne nagrzewa
naczynie w bardzo krótkim czasie.
Naczynia do indukcyjnych pól
grzejnych
Do gotowania na indukcyjnych polach grzejnych
należy używać wyłącznie odpowiednich naczyń.
Materiał, z którego wykonane są
naczynia
żeliwo*, stal, stal emaliowana, stal
nierdzewna, dno wielowarstwowe
(odpowiednio oznaczone przez
producenta).
aluminium, miedź, mosiądz, szkło,
ceramika, porcelana.
Naczynie nadaje się do gotowania na
płycie indukcyjnej, jeśli:
• można szybko zagotować niewielką ilości wody w
naczyniu postawionym na polu grzejnym ustawionym
na maksymalną moc;
• magnes przywiera do dna naczynia.
Dno naczynia powinno być możliwie jak
najgrubsze i płaskie.
* SenseBoil® może nie działać prawidłowo z
naczyniami z żeliwa.
• Jeżeli chcemy gotować ziemniaki należy upewnić się,
czy są one całkowicie przykryte wodą, ale pamiętać
o pozostawieniu pustej co najmniej jednej czwartej
naczynia.
• Gotować tylko całe, nieobrane, średniej wielkości
ziemniaki, aby osiągną najlepszy rezultat.
• Kiedy działa funkcja, unikać powodowania drgań
zewnętrznych (np. od używania blendera lub
umieszczania telefonu komórkowego obok urządzenia).
• Jeżeli ma zostać użyta sól, dodać ją po tym, jak woda
osiągnie temperaturę wrzenia.
• Funkcja może nie działać prawidłowo w przypadku
czajników do wody lub naczyń do espresso.
Oszczędzanie energii
Możliwe jest oszczędzanie energii
podczas codziennego gotowania, w
przypadku przestrzegania poniższych
zaleceń.
• Podczas podgrzewania wody, nalać tylko taką objętość,
jaka jest potrzebna.
• W miarę możliwości należy zawsze przykrywać naczynia
pokrywką.
• Pola grzejne należy włączać po postawieniu na nich
naczyń.
• Postawić mniejsze naczynia na mniejszych polach
grzejnych.
• Postawić naczynie bezpośrednio na środku pola
grzejnego.
• Ciepło resztkowe można wykorzystać do podtrzymywania
ciepła potraw lub roztapiania składników.
Wskazówki i porady