Wskazówki i porady
Wskazówki i porady dla
SenseBoil®
Funkcja działa najlepiej w przypadku gotowania
wody i przygotowania ziemniaków. Nie działa z
naczyniami z powłoką zapobiegającą
przywieraniu, np. powłoką ceramiczną. Może
nie działać z naczyniami z żeliwa.
Aby uzyskać najlepsze wyniki podczas
gotowania ziemniaków zalecane są emaliowane
garnki stalowe. Inne rodzaje garnków, jak
również cięte, obrane lub różnej wielkości
ziemniaki mogą wpływać na rezultat.
Upewnić się, że powierzchnia płyty grzejnej jest
sucha. Używać wyłącznie garnków z suchym i
czystym dnem.
Sprawdzić, czy wybrany garnek nadaje się do
SenseBoil®, monitorując pierwsze gotowanie w
naczyniu.
W celu skutecznego zastosowania SenseBoil® należy
przestrzegać poniższych zaleceń:
max. 5l / 5kg / 75%
min. 1l / 1kg / 50%
Używać wyłącznie zimnej wodą z kranu.
• Napełnić garnek od
połowy do trzech
czwartych zimną wodą
z kranu pozostawiając
puste 4 cm od krawędzi
garnka. Nie używać mniej
niż 1 lub więcej niż 5 litrów
wody. Zwrócić uwagę,
aby całkowita masa wody (lub wody i ziemniaków)
wynosiła od 1 do 5 kg.
• Jeżeli chcemy gotować ziemniaki należy upewnić
Silne pole elektromagnetyczne generowane
przez indukcyjne pole grzejne nagrzewa
naczynie w bardzo krótkim czasie.
Naczynia do indukcyjnych pól
grzejnych
Do gotowania na indukcyjnych polach
grzejnych należy używać wyłącznie
odpowiednich naczyń.
Materiał, z którego wykonane są
naczynia
żeliwo*, stal, stal emaliowana, stal
nierdzewna, dno wielowarstwowe
(odpowiednio oznaczone przez
producenta).
aluminium, miedź, mosiądz, szkło,
ceramika, porcelana.
Naczynie nadaje się do gotowania na
płycie indukcyjnej, jeśli:
• można szybko zagotować niewielką ilości wody
w naczyniu postawionym na polu grzejnym
ustawionym na maksymalną moc;
• magnes przywiera do dna naczynia.
Dno naczynia powinno być możliwie jak
najgrubsze i płaskie.
* SenseBoil® może nie działać prawidłowo z
naczyniami z żeliwa.
się, czy są one całkowicie przykryte wodą, ale
pamiętać o pozostawieniu pustej co najmniej jednej
czwartej naczynia.
• Gotować tylko całe, nieobrane, średniej wielkości
ziemniaki, aby osiągną najlepszy rezultat.
• Kiedy działa funkcja, unikać powodowania
drgań zewnętrznych (np. od używania blendera
lub umieszczania telefonu komórkowego obok
urządzenia).
• Jeżeli ma zostać użyta sól, dodać ją po tym, jak
woda osiągnie temperaturę wrzenia.
• Funkcja może nie działać prawidłowo w przypadku
czajników do wody lub naczyń do espresso.
Oszczędzanie energii
Możliwe jest oszczędzanie energii
podczas codziennego gotowania, w
przypadku przestrzegania poniższych
zaleceń.
• Podczas podgrzewania wody, nalać tylko taką
objętość, jaka jest potrzebna.
• W miarę możliwości należy zawsze przykrywać
naczynia pokrywką.
• Pola grzejne należy włączać po postawieniu na
nich naczyń.
• Postawić mniejsze naczynia na mniejszych polach
grzejnych.
• Postawić naczynie bezpośrednio na środku pola
grzejnego.
• Ciepło resztkowe można wykorzystać do
podtrzymywania ciepła potraw lub roztapiania
składników.