Melissa ide line 743090 Instrukcja obsługi

Kategoria
Fondue, smakosze
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

®
DK Chokoladesmelter ......................................2
SE Elektrisk chokoladsmältare........................5
FI Suklaan salutuskone ..................................8
UK Electric chocolate melting pot ................11
DE Elektrischer Schokoladenschmelzer ......14
PL Elektryczne urzàdzenie do
rozpuszczania czekolady ..........................18
ART.NR. 743-089
www.ideline.com
ELE01210-1_IM 20/07/04 8:52 Side 1
WPROWADZENIE
Aby uzyskaç najlepsze rezultaty przy
korzystaniu z nowego urzàdzenia do
rozpuszczania czekolady, przed u˝yciem
nale˝y dok∏adnie przeczytaç poni˝sze
instrukcje. Zaleca si´ zachowanie tej
instrukcji, aby w razie potrzeby móc w
przysz∏oÊci przypomnieç sobie sposób
korzystania z funkcji urzàdzenia.
WSKAZÓWKI DOTYCZÑCE
BEZPIECZE¡STWA
Korzystanie z urzàdzenia do
rozpuszczania czekolady
Niew∏aÊciwe u˝ytkowanie urzàdzenia
do rozpuszczania czekolady mo˝e
spowodowaç obra˝enia cia∏a oraz
uszkodzenie urzàdzenia.
Z urzàdzenia do rozpuszczania nale˝y
korzystaç wy∏àcznie zgodnie z jego
przeznaczeniem. Producent nie jest
odpowiedzialny za jakiekolwiek szkody
wynikajàce z niew∏aÊciwego
u˝ytkowania bàdê obchodzenia si´ z
urzàdzeniem (zobacz tak˝e „Warunki
gwarancji").
Urzàdzenie do rozpuszczania wolno
pod∏àczaç jedynie do pràdu o napi´ciu
230 V i cz´stotliwoÊci 50 Hz.
Nie zanurzaj urzàdzenia do
rozpuszczania czekolady ani przewodu
zasilajàcego w wodzie ani innym p∏ynie.
Nie dotykaj urzàdzenia do
rozpuszczania ani wtyczki mokrymi
r´kami.
Nie zostawiaj urzàdzenia do
rozpuszczania bez dozoru, je˝eli jest
ono w∏àczone lub jeÊli w pobli˝u
znajdujà si´ dzieci.
Gdy urzàdzenie do rozpuszczania
czekolady jest w∏àczone, unikaj
dotykania jego metalowych cz´Êci oraz
rozpuszczonej czekolady, gdy˝ sà one
bardzo goràce.
Nigdy nie podgrzewaj czekolady
bezpoÊrednio w podstawie, zawsze
korzystaj z naczynia do rozpuszczania.
Zawsze utrzymuj w czystoÊci podstaw´
oraz naczynie do rozpuszczania,
poniewa˝ stykajà si´ one z ˝ywnoÊcià.
Urzàdzenie do rozpuszczania
czekolady nie jest odpowiednie do
zastosowaƒ komercyjnych ani do
u˝ytku na wolnym powietrzu.
Ustawienie elektrycznego urzàdzenia do
rozpuszczania czekolady
Urzàdzenie do rozpuszczania
czekolady powinno byç ustawione z
dala od kraw´dzi blatu kuchennego.
Urzàdzenie nale˝y zawsze ustawiaç z
dala od przedmiotów ∏atwopalnych,
takich jak zas∏ony, obrusy itp.
Nie przykrywaj urzàdzenia.
Przewód, wtyczka i gniazdko
Przewód nie mo˝e zwisaç poza
kraw´dê blatu; nale˝y umieÊciç go z
dala od goràcych przedmiotów i êród∏a
otwartego ognia.
Regularnie sprawdzaj stan przewodu.
Je˝eli jest on uszkodzony bàdê jeÊli
urzàdzenie zosta∏o upuszczone albo
dosz∏o do jakiegokolwiek innego
uszkodzenia, urzàdzenia nie wolno
u˝ywaç.
Je˝eli urzàdzenie do rozpuszczania,
przewód lub wtyczka uleg∏y
uszkodzeniu, nale˝y je dok∏adnie
skontrolowaç i, w razie koniecznoÊci,
oddaç do naprawy osobie do tego
upowa˝nionej. W przeciwnym wypadku
istnieje niebezpieczeƒstwo pora˝enia
pràdem. Nigdy nie wolno samodzielnie
naprawiaç urzàdzenia do
rozpuszczania.
18
PL
ELE01210-1_IM 20/07/04 8:52 Side 18
Na czas czyszczenia lub
przechowywania wyciàgnij wtyczk´ z
gniazdka.
Przy wyjmowaniu wtyczki z gniazdka
nie nale˝y ciàgnàç za przewód, lecz za
samà wtyczk´.
Sprawdê, czy nie ma mo˝liwoÊci
potkni´cia si´ o przewód zasilajàcy
urzàdzenia do rozpuszczania albo
przed∏u˝acz.
G¸ÓWNE ELEMENTY
1. Podstawa
2. Prze∏àcznik
3. Lampka kontrolna
4. Naczynie do rozpuszczania
5. Foremki (du˝e serce, ma∏e serca,
ziarno kawy, niedêwiadek, kwadraty,
choinki oraz gwiazdki)
6. Kratka do ch∏odzenia
7. ¸opatka
8. Metalowy widelec
9. Spiralny widelec
10. Plastikowe widelce
11. Drewniane szpikulce
CZYNNOCI WST¢PNE
Upewnij si´, ˝e z urzàdzenia do
rozpuszczania czekolady usuni´te zosta∏y
wszelkie elementy opakowania,
wewn´trzne i zewn´trzne.
U˚YTKOWANIE
Rozpuszczanie czekolady
W∏ó˝ wtyczk´ do gniazdka i w∏àcz
zasilanie.
UmieÊç naczynie do rozpuszczania (4)
na podstawie (1).
Ustaw prze∏àcznik (2) w pozycji II (ok.
60° C), aby rozgrzaç urzàdzenie do
rozpuszczania czekolady. Rozgrzanie
zajmie ok. 10 minut. Zapali si´ lampka
kontrolna (3).
UmieÊç czekolad´, która ma byç
rozpuszczona w naczyniu do
rozpuszczania. Uwa˝aj, aby nie dotknàç
palcami metalowych cz´Êci urzàdzenia
do rozpuszczania czekolady. Czekolada
rozpuÊci si´ szybciej, je˝eli rozkruszysz
jà na drobne cz´Êci.
W czasie rozpuszczania czekolad´
nale˝y od czasu do czasu zamieszaç.
Aby utrzymaç goràcà temperatur´ po
rozpuszczeniu czekolady (np. w celu
przygotowania czekoladowego fondue),
nale˝y ustawiç prze∏àcznik w pozycji I
(ok. 43° C).
Po zakoƒczeniu korzystania z
urzàdzenia, ustaw prze∏àcznik w pozycji
0 oraz wyjmij wtyczk´ przewodu z
gniazdka. Lampka kontrolna zgaÊnie.
Je˝eli rozpuszczona czekolada nie
b´dzie od razu wykorzystana, lecz
zostanie u˝yta póêniej, nale˝y przelaç
jà do innego naczynia.
19
1.
2.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
3.
ELE01210-1_IM 20/07/04 8:52 Side 19
Korzystanie z foremek
Przed nalaniem czekolady foremki
muszà byç oczyszczone i suche.
RozpuÊç czekolad´ w naczyniu do
rozpuszczania, a nast´pnie wlej mas´
czekoladowà a˝ do wype∏nienia do
foremki.
Rozprowadê jà równomiernie przy
u˝yciu ∏opatki (7), usuwajàc zb´dnà
iloÊç czekolady.
UmieÊç foremk´ w lodówce, a˝ do
momentu zastygni´cia czekolady.
Nast´pnie ostro˝nie wyjmij czekolad´ z
foremek.
Wskazówki!
Elektryczne urzàdzenie do
rozpuszczania czekolady mo˝e zostaç
wykorzystane do przygotowania innych
specja∏ów. Po prostu spróbuj! Na
przyk∏ad mo˝esz skorzystaç z niego do
przygotowania czekoladowego fondue,
albo:
o czekolady
o owoców lub ciastek pokrytych
czekoladà
o sosu czekoladowego
o musu czekoladowego
U˝yj sztuçców (8-11) do zanurzania
ciastek, marcepana itp. w
rozpuszczonej czekoladzie.
Zanim prze∏o˝ysz do pude∏ka
czekolad´, pokryte czekoladà owoce
itp., pozostaw je do zastygni´cia i
och∏odzenia na przeznaczonej do tego
kratce do ch∏odzenia (6).
A mo˝e spróbujesz dodaç do czekolady
posiekane orzechy lub migda∏y, wiórki
kokosowe, kaw´ albo likier? Je˝eli z
powodu dodania innych sk∏adników
czekolada jest zbyt p∏ynna, spróbuj jà
troszk´ sch∏odziç lub dodaç wi´cej
czekolady.
Pami´taj, ˝e niektóre gatunki czekolady
rozpuszczajà si´ szybciej oraz sà
bardziej p∏ynne ni˝ inne.
CZYSZCZENIE
Przed czyszczeniem urzàdzenia wyjmij
wtyczk´ z gniazdka.
WyczyÊç urzàdzenie do rozpuszczania
czekolady przy u˝yciu wilgotnej szmatki
oraz niewielkiej iloÊci p∏ynu do mycia
naczyƒ.
Naczynie do rozpuszczania, foremki
oraz sztuçce mo˝na czyÊciç w ciep∏ej
wodzie, u˝ywajàc p∏ynu do mycia
naczyƒ. Nie nale˝y ich myç w
zmywarce do naczyƒ.
Do czyszczenia podstawy, naczynia do
rozpuszczania oraz foremek nie wolno
u˝ywaç ostrych narz´dzi.
WSKAZÓWKI DOTYCZÑCE
OCHRONY RODOWISKA
Ka˝dego urzàdzenia elektrycznego, które
nie nadaje si´ ju˝ do u˝ytku, nale˝y si´
pozbyç w sposób jak najmniej szkodliwy
dla Êrodowiska oraz zgodnie z lokalnymi
przepisami. Zazwyczaj taki produkt mo˝na
odnieÊç do najbli˝szego zak∏adu utylizacji
odpadów.
WARUNKI GWARANCJI
Gwarancja nie obowiàzuje:
je˝eli nie przestrzegano niniejszej
instrukcji;
je˝eli urzàdzenie poddano modyfikacji
bez upowa˝nienia;
je˝eli urzàdzenie by∏o u˝ytkowane w
sposób niew∏aÊciwy, nieostro˝ny lub
zosta∏o uszkodzone;
je˝eli uszkodzenie powsta∏o na skutek
wahaƒ napi´cia lub z innych powodów
zwiàzanych z siecià elektrycznà.
20
ELE01210-1_IM 20/07/04 8:52 Side 20
DANE TECHNICZNE
Moc: 15 W
Napi´cie zasilania: 230 V 50 Hz
Masa: 870 gramów (wraz
z akcesoriami)
PojemnoÊç naczynia
do rozpuszczania: 250 ml
Wymiary podstawy
(Wys.xSz.xG∏.): 15 x 19 x 9 cm;
rednica wn´ki: 9,2 cm
Wymiary naczynia
do rozpuszczania
(Wys.xSz.xG∏.): 10,5 x 8,5 x 6,5 cm;
rednica naczynia do
rozpuszczania: 8,4 cm
Kolor: naturalna biel/szary
Z uwagi na ciàg∏e udoskonalanie naszych
produktów pod wzgl´dem ich
funkcjonalnoÊci i stylistyki, zastrzegamy
sobie prawo do wprowadzania zmian w
produkcie bez uprzedzenia.
IMPORTER
Adexi Group
Firma nie ponosi odpowiedzialnoÊci za
b∏´dy w druku
21
ELE01210-1_IM 20/07/04 8:52 Side 21
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21

Melissa ide line 743090 Instrukcja obsługi

Kategoria
Fondue, smakosze
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla