Kenwood HM680, Chefette HM670 Serie, Chefette HM680 Serie, Hand-held mixer Kenwood 350 W White Instrukcja obsługi

  • Cześć! Jestem chatbotem AI, który pomoże Ci z Kenwood HM680 Instrukcja obsługi. Zapoznałem się już z dokumentem i mogę pomóc w prosty i zrozumiały sposób.
English 2 - 6
Nederlands 7 - 11
Français 12 - 17
Deutsch 18 - 23
Italiano 24 - 28
Português 29 - 33
Español 34 - 38
Dansk 39 - 43
Svenska 44 - 48
Norsk 49 - 53
Suomi 54 - 58
Türkçe 59 - 63
Ïesky 64 - 68
Magyar 69 - 73
Polski 74 - 79
Русский 80 - 85
Ekkgmij 86 - 91
Slovenčina 92 - 97
Українська 98 - 103
´¸∂w
401 - 801
przed użyciem urządzenia
K
enwood
Przeczytać uważnie poniższą
instrukcję i zachować na wypadek
p
otrzeby skorzystania z niej w
przyszłości.
Usunąć wszelkie materiały
pakunkowe i etykiety.
bezpieczeństwo
Przed użyciem miksera należy
sprawdzić, czy przewód sieciowy
jest całkowicie odwinięty z rowka na
przewód.
Nie zanurzać korpusu miksera w
wodzie ani nie dopuszczać do
zamoczenia wtyczki bądź przewodu
sieciowego.
Nie zbliżać palców ani przyborów
kuchennych do obracających się
części miksera i nie dopuszczać, by
w ich pobliże dostały się włosy lub
części garderoby.
Nie dopuszczać, by przewód
sieciowy stykał się z gorącymi
przedmiotami lub zwisał z blatów
lub powierzchni w miejscach
dostępnych dla dzieci, ponieważ
dziecko może pociągnąć za
przewód i zrzucić urządzenie.
Nie używać uszkodzonego
urządzenia. W razie awarii oddać je
do sprawdzenia lub naprawy (zob.
ustęp pt. „serwis i punkty obsługi
klienta”).
Nigdy nie stosować
niezatwierdzonych przez firmę
nasadek.
Po zakończeniu pracy z
urządzeniem, przed montażem i
demontażem części oraz przed
czyszczeniem należy wyjąć wtyczkę
przewodu sieciowego z gniazda.
Urządzenie nie jest przeznaczone
do użytku przez osoby (w tym
dzieci) o obniżonej sprawności
fizycznej, zmysłowej lub umysłowej
lub nie mające doświadczenia ani
wiedzy na temat jego zastosowania,
chyba że korzystają z urządzenia
pod nadzorem osoby
odpowiedzialnej za ich
bezpieczeństwo lub otrzymały od tej
osoby instrukcje dotyczące obsługi
urządzenia.
Dzieci należy nadzorować i nie
dopuszczać, by bawiły się
u
rządzeniem.
U
rządzenie jest przeznaczone
w
yłącznie do zgodnego z
przeznaczeniem użytku domowego.
Firma Kenwood nie ponosi
odpowiedzialności za wypadki i
uszkodzenia powstałe podczas
niewłaściwej eksploatacji
urządzenia lub w wyniku
nieprzestrzegania niniejszej
instrukcji.
przed podłączeniem do prądu
Sprawdzić, czy napięcie sieciowe
odpowiada danym znamionowym
podanym na tyle obudowy
urządzenia.
Urządzenie spełnia wymogi
dyrektywy Wspólnoty Europejskiej
nr 2004/108/WE, dotyczącej
kompatybilności
elektromagnetycznej oraz
rozporządzenia WE nr 1935/2004 z
dnia 27 października 2004 r.,
dotyczącego materiałów i wyrobów
przeznaczonych do kontaktu z
żywnością.
przed pierwszym użyciem
miksera
Umyć części (zob. ustęp pt.
„czyszczenie”).
oznaczenia
przełącznik prędkości
przycisk do wyjmowania
końcówek
mikser
końcówki do ubijania i mieszania
końcówki do zagniatania
łopatka
osłona zapobiegająca pryskaniu
miska do miksowania
przycisk zwalniający mikser
rowek na przewód
przycisk zwalniający ramię z
obsadą miksera
ramię z obsadą miksera
stojak
74
Przed czytaniem prosimy roz¢o¯yç pierwszå stronë, zawierajåcå ilustracje
Polski
eksploatacja miksera
ręcznego
Przed użyciem miksera odwinąć
p
rzewód z rowka na przewód .
1
Umieścić mikser w obsadzie i
wpasować go na miejsce poprzez
n
aciśnięcie .
A
by wyjąć mikser, należy wcisnąć
przycisk zwalniający mikser ,
unosząc jednocześnie mikser z
obsady.
2 Nacisnąć przycisk zwalniający
ramię z obsadą i odchylić mikser
do góry, unosząc ramię .
3 Włożyć składniki do miski i umieścić
miskę na stojaku.
4 Do miksera wsunąć końcówki do
ubijania lub zagniatania i przekręcić
je do momentu, aż da się odczuć
wyraźne kliknięcie .
Używając miksera na stojaku, użyć
końcówki z plastikową przekładnią,
wsuwając ją do miksera tak, by
przekładnia zrównała się z
przekładnią napędu w obsadzie.
Jeżeli mikser używany jest bez
stojaka, końcówkę z plastikową
przekładnią należy zamocować w
gnieździe z metalowym kołnierzem.
Końcówki do ubijania/zagniatania
można wyjąć z miksera wyłącznie
wtedy, gdy przełącznik prędkości
znajduje się w pozycji „O”
(wyłączony).
5 Wedle uznania zamocować osłonę
zapobiegającą pryskaniu . Przy
uniesionym ramieniu z obsadą w
pełni wsunąć osłonę w przednią
część ramienia.
6 Jedną ręką przytrzymać stojak, a
drugą opuścić ramię z mikserem.
Nie używać przycisku
zwalniającego ramię z obsadą.
7 Podłączyć urządzenie do sieci.
8 Przesunąć przełącznik prędkości do
tyłu do momentu osiągnięcia
żądanej prędkości (pierwsza z
kropek na korpusie miksera
wskazuje najniższą prędkość
obrotów). Kropkę z boku
przełącznika prędkości ustawić
równo z wybraną prędkością.
W
miarę gęstnienia mieszanych
s
kładników zwiększać prędkość.
Jeśli urządzenie zacznie zwalniać
l
ub się przesilać, należy zwiększyć
o
broty.
Aby włączyć najwyższą prędkość
o
brotów silnika, przesunąć
p
rzełącznik do przodu, w kierunku
pozycji trybu pracy przerywanej „P”.
Silnik będzie pracować tak długo,
jak długo przycisk „P” będzie
utrzymywany w tej pozycji.
9 Gdy miksowane składniki osiągną
żądaną konsystencję, przesunąć
przełącznik prędkości z powrotem
do pozycji „O” (wyłączony), a
następnie unieść obsadę z
mikserem.
Konieczne może okazać się
regularne zgarnianie składników z
boków oraz dna miski, aby
wspomóc proces miksowania.
10 Aby wyjąć końcówki, sprawdzić, czy
przełącznik prędkości znajduje się
w pozycji „O” (wyłączony), a
następnie wyjąć wtyczkę miksera z
gniazda sieciowego. Chwycić
trzonki końcówek i wcisnąć przycisk
do wyjmowania końcówek .
wskazówki
Ucierając składniki na ciasta na
słodko, używać masła lub
margaryny w temperaturze
pokojowej lub zmiękczyć je przed
użyciem.
Najlepsze wyniki przy niewielkiej
ilości składników daje ręczne użycie
miksera (bez stojaka).
Duże ilości składników oraz
składniki gęste mogą wymagać
dłuższego czasu miksowania.
Miksując większe ilości składników
lub składniki gęstsze, wyjąć mikser
ze stojaka i użyć odpowiedniej
wielkości miski.
Aby ponownie zagnieść ciasto na
chleb, wyjąć mikser ze stojaka i
użyć go trzymając go w ręku.
75
czyszczenie
Przed przystąpieniem do
czyszczenia mikser należy
wyłączyć, wyjąć wtyczkę z gniazda
sieciowego i wysunąć końcówki do
ubijania lub końcówki do
zagniatania.
Do czyszczenia elementów
urządzenia nie używać środków
ściernych.
korpus miksera
Wytrzeć wilgotną ściereczką, a
następnie wysuszyć.
Nie zanurzać korpusu miksera w
wodzie ani nie dopuszczać do
zamoczenia wtyczki bądź
przewodu sieciowego.
ramię z obsadą miksera/stojak
Wytrzeć wilgotną ściereczką, a
następnie wysuszyć.
Nigdy nie zanurzaj w wodzie i nie
używaj abrazyjnych środków
czyszczących.
76
Zalecane prędkości miksowania za pomocą
ubijaków/końcówek do zagniatania
Należy pamiętać, że poniższe zalecenia dotyczą używania miksera ze
stojakiem i załączoną miską do miksowania. Przy miksowaniu ręcznym
w
ybrana prędkość zależeć będzie od wielkości miski (jeżeli nie jest używana
miska załączona w zestawie), ilości i rodzaju miksowanych składników oraz
osobistych preferencji.
Stopniowo zwiększać prędkość do prędkości zalecanych poniżej.
Rodzaj produktu Zalecana Zalecana Przybliżony
maksymalna prędkość czas
ilość składników
miksowania
Ubijaki
Białka jajek 10 4 – 5 2 – 4 minuty
Śmietana 500 ml 1 – 5 4 minuty
Ciasta w proszku Całkowita ilość 1 – 5 1
1
/2 - 2 minuty
mieszanki – 600 g
Rzadkie ciasto 800 ml 4 – 5 1 minuta
Wcieranie tłuszczu w 250 g mąki 1 – 2 4 minuty
mąkę dodawanie wody 1 1 minuta
w celu połączenia
składników wyrobu
cukierniczego
Keks Całkowita ilość
Ucieranie tłuszczu z
mieszanki – 900 g
5 4 minuty
cukrem
Dodawanie mąki, owoców
1 – 2 1 minuta
itp. do ciasta
Lukier Mieszanka z 4 1 – 5 5 – 6 minuty
jajami
Końcówki do zagniatania
Chleb 450 g mąki 1 – 5 2 – 3 minuty
p
ozostałe elementy
U
myć ręcznie, a następnie
wysuszyć.
D
zbanek/słoik można także myć w
z
mywarce do naczyń – należy je
myć w górnym koszu. Unikać
u
mieszczania elementów
b
ezpośrednio nad grzałką, w
dolnym koszu zmywarki. Zaleca się
krótki program o niskiej
temperaturze (maksymalnie 50°C).
miska (HM680)
Nigdy nie używać szczotki
drucianej, waty stalowej ani
wybielacza do czyszczenia
naczynia ze stali nierdzewnej. Do
usuwania kamienia stosować ocet.
Przechowywać z dala od źródeł
ciepła (palników kuchenki,
piecyków, kuchenek
mikrofalowych).
przechowywanie
Przewód owinąć wokół tylnej części
ramienia z obsadą .
serwis i punkty obsługi
klienta
Ze względów bezpieczeństwa
uszkodzony przewód musi zostać
wymieniony przez pracownika firmy
KENWOOD lub upoważnionego
przez firmę KENWOOD zakładu
naprawczego.
Pomocy w zakresie:
użytkowania urządzenia lub
czynności serwisowych bądź
naprawczych
udziela punkt sprzedaży, w którym
zakupiono urządzenie.
Zaprojektowała i opracowała firma
Kenwood w Wielkiej Brytanii.
Wyprodukowano w Chinach.
UWAGI DOTYCZĄCE
PRAWIDŁOWEGO USUWANIA
PRODUKTU, ZGODNIE Z
W
YMOGAMI DYREKTYWY
WSPÓLNOTY EUROPEJSKIEJ
2002/96/WE.
Po zakończeniu okresu użytkowania
produktu nie wolno wyrzucać razem z
innymi odpadami komunalnymi.
Należy go dostarczyć do
prowadzonego przez władze miejskie
punktu zajmującego się segregacją
odpadów lub zakładu oferującego tego
rodzaju usługi.
Osobne usuwanie sprzętu AGD
pozwala uniknąć szkodliwego wpływu
na środowisko naturalne i zdrowie
ludzkie, wynikającego z
nieodpowiedniego usuwania tego
rodzaju sprzętu, oraz umożliwia
odzyskiwanie materiałów, z których
sprzęt ten został wykonany, a w
konsekwencji znaczną oszczędność
energii i zasobów naturalnych. O
konieczności osobnego usuwania
sprzętu AGD przypomina umieszczony
na produkcie symbol przekreślonego
pojemnika na śmieci.
77
Przepisy z użyciem
końcówek do ubijania
kokosanki
przepis na około 30 sztuk
2 białka ze średniej wielkości jaj
1
50 g dość miałkiego cukru
120 g wiórków kokosowych
2 łyżki startej skórki z cytryny
2 łyżeczki ekstraktu wanilii
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 Rozgrzać piekarnik do temperatury
150°C.
2 Białka włożyć do miski do
miksowania. Zamocować końcówki
do ubijania i używając prędkości 5,
ubijać białka do momentu, aż masa
zgęstnieje – stopniowo dodając
cukier (ok. 3 minuty).
3 Zmniejszyć obroty do prędkości 2,
dodać pozostałe składniki i
miksować, aż się ze sobą połączą.
4 Wymieszaną masę nałożyć
łyżeczką na wyłożoną papierem do
pieczenia blachę (1 łyżeczka = 1
kokosanka).
5 Piec w rozgrzanym piekarniku przez
20 minut do momentu, aż wierzch
kokosanek zacznie nabierać złotego
koloru.
„kremowa” pianka
czekoladowa
4 porcje
250 ml śmietany do ubijania
2 łyżki kakao
3 łyżki dość miałkiego cukru
1 Wszystkie składniki umieścić w
misce do miksowania. Zamocować
końcówki do ubijania i miksować
składniki na prędkości 4 do
momentu, aż masa zgęstnieje, a
ubijaki po wyjęciu będą pozostawiać
na powierzchni masy ślad.
2 Przełożyć ubitą piankę do
pucharków i schłodzić w lodówce
przez co najmniej 12 godzin, do
zgęstnienia.
chlebek bananowy
p
rzepis na 1 bochenek
2 bardzo dojrzałe banany
3
15 g zwykłej mąki
2
20 g brązowego cukru
1
25 ml półtłustego mleka
6
0 g stopionego masła
2
łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 Rozgrzać piekarnik do temperatury
160°C.
2 Banany pokroić na małe kawałki i
włożyć do miski do miksowania.
Dodać pozostałe składniki.
Zamocować końcówki do ubijania i
osłonę zapobiegającą pryskaniu i
rozpocząć mieszanie, używając
prędkości 1. W miarę łączenia się
składników, zwiększać prędkość.
Mieszać do momentu, aż składniki
całkowicie się ze sobą połączą.
3 Przełożyć masę do
nieprzywierającej formy keksowej
(23 cm x 6 cm) i piec przez 40 do
50 minut. Aby sprawdzić, czy
chlebek jest gotowy, wbić w środek
bochenka drewniany patyczek i
sprawdzić, czy po wyjęciu patyczek
jest suchy.
4 Wyjąć chlebek z piekarnika i
pozostawić w formie na 10 minut.
5 Następnie wyjąć z formy i przed
podaniem położyć spodem do góry
na ruszcie lub podobnej
powierzchni, aby ostygł.
78
Przepis z użyciem
końcówek do
zagniatania
jasne ciasto chlebowe
1
0 ml/2 łyżeczki drożdży w proszku
(
typ wymagający dodania wody)
5 ml/1 łyżeczka cukru
250 ml ciepłej wody
450 g mąki chlebowej
5 ml/1 łyżeczka soli
15 g smalcu
1 W misce do miksowania umieścić
drożdże w proszku, cukier i wodę i
pozostawić do spienienia. Woda
powinna mieć temperaturę 43°C, co
można uzyskać łącząc
1
/3 objętości
wody gotującej się z
2
/3 objętości
wody zimnej.
2 Dodać do miski pozostałe składniki.
Zamocować końcówki do
zagniatania i miksować składniki na
niskiej prędkości obrotów, aż mąka
połączy się z resztą . Następnie
zwiększyć prędkość i zagniatać
składniki przez ok. 2-3 minuty, aż
ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Przykryć miskę posmarowaną
olejem folią spożywczą i pozostawić
ciasto w ciepłym miejscu na 45-60
minut, aby wyrosło.
3 Trzymając wyjęty ze stojaka mikser
w ręku, ponownie zagnieść ciasto
na najwyższej prędkości przez 30-
45 sekund, utrzymując końcówki do
zagniatania w cieście.
4 Uformować z ciasta bochenek lub
bułki i umieścić na wysmarowanej
tłuszczem blasze do pieczenia.
Przykryć blachę posmarowaną
olejem folią spożywczą i pozostawić
w ciepłym miejscu do momentu, aż
ciasto podwoi objętość.
5 Piec w rozgrzanym uprzednio
piekarniku w temperaturze 230°C
przez 20-25 minut (w przypadku
bochenka) lub 10-15 minut (w
przypadku bułek). Postukany w
spód gotowy chleb powinien
wydawać pusty dźwięk.
79
1/113