PL FIDKCZBGDEFRNLGB SKRUROPTNOITHUGR UASEES
Komora chłodziarki
1. Wentylator*
1a. Przycisk włączenia/wyłączenia wentylatora
1b. Pokrywa wentylatora
2. Półki /Obszar półek*
3. Moduł termostatu / oświetlenia
4. Tabliczka znamionowa z nazwą handlową
5. Pojemnik na owoce i warzywa
6. Przegroda pojemnika na owoce i warzywa*
7. Zestaw do zmiany kierunku otwierania drzwi
8. Półki drzwiowe
9. Półka na butelki*
10. Zbiornik na wodę
11. Pojemnik na jajka*
12. Uszczelki drzwi
Komora zamrażarki
12. Uszczelki drzwi
13. Strefy przechowywania mrożonych produktów
spożywczych (kosz lub klapka)
13a. Kosz ECO GREEN do zamrażania świeżej żywności
oraz przechowywania mrożonek (tylko w modelach z
funkcją ECO GREEN)
14. Dolny kosz do zamrażania świeżej żywności oraz
przechowywania mrożonek
15. Pojemnik na lód*
Ochrona przed bakteriami:
- Filtr antybakteryjny* w wentylatorze (1)
- Dodatki antybakteryjne* w materiale, z którego wykonany
jest pojemnik na owoce i warzywa (5)
- Uszczelki drzwiowe wykonane z materiałów
ograniczających rozwój bakterii (12)
* Dostępność w wybranych modelach
Uwagi:
- Wszystkie półki oraz półki drzwiowe są wyjmowane.
- Temperatury wewnątrz urządzenia zależą od temperatury
otoczenia, częstotliwości otwierania drzwi oraz od
miejsca, w którym stoi urządzenie. Podczas ustawiania
temperatury należy uwzględnić te czynniki.
- Akcesoria urządzenia nie nadają się do mycia w
zmywarce.
- Po włożeniu żywności sprawdzić, czy drzwi komory
zamrażarki zamykają się prawidłowo.
JAK ZWIĘKSZYĆ POJEMNOŚĆ ZAMRAŻARKI
Sposoby na zwiększenie pojemności komory zamrażarki:
- Wyjęcie koszy i klapki, aby umożliwić przechowywanie
dużych produktów.
- Umieszczenie produktów spożywczych bezpośrednio na
półkach zamrażarki.
- Wyjęcie dolnego kosza, półka (dodatkowy produkt
wewnętrzny) musi być umieszczona w komorze
zamrażarki. Miejsce pod półką oznaczono dwoma
gwiazdkami (poniżej -12°C) i jest przeznaczone do
żywności mrożonej o krótkim czasie przechowywania.
- Dolny kosz to specjalna komora do mrożenia dużych
artykułów spożywczych. Po włożeniu żywności
sprawdzić, czy drzwi komory zamrażarki zamykają się
prawidłowo.
URUCHOMIENIE URZĄDZENIA
Po podłączeniu urządzenia do zasilania zaczyna ono
działać automatycznie.
Po uruchomieniu urządzenia należy odczekać co najmniej
4-6 godzin przed włożeniem żywności do środka.
Uwaga:
- Żywność umieszczona w chłodziarce, zanim urządzenie
się schłodzi, może stracić wartość odżywczą.
WENTYLATOR
Wentylator zapewnia korzystniejszy rozkład temperatur
w komorze chłodziarki, a w konsekwencji lepsze
przechowywanie artykułów spożywczych.
Wentylator jest domyślnie włączony.
Zaleca się włączenie wentylatora, gdy temperatura
otoczenia przekracza 27 ÷ 28°C lub gdy panuje znaczna
wilgotność. W przeciwnym razie na szklanych półkach będą
się gromadzić krople wody.
Należy pamiętać, że włączony wentylator nie pracuje bez
przerwy.
Wentylator rozpoczyna/kończy pracę w zależności od
temperatury oraz/lub poziomu wilgotności wewnątrz
chłodziarki. W związku z tym jest rzeczą całkowicie
normalną, że wentylator może się nie obracać, nawet
jeśli zostanie włączony. Wentylator zatrzymuje się
automatycznie, gdy drzwi chłodziarki są otwarte.
Uwaga: Nie zasłaniać strefy wlotu powietrza produktami
spożywczymi.
Aby zagwarantować prawidłowe parametry pracy w
niskiej temperaturze otoczenia (poniżej 18°C) oraz
zoptymalizować zużycie energii, zaleca się wyłączenie
wentylatora.
Aby włączyć wentylator, nacisnąć przycisk wentylatora (1a).
FILTR ANTYBAKTERYJNY
(dostępny w wybranych modelach)
Jeśli w urządzeniu jest wentylator, można go wyposażyć w
filtr antybakteryjny.
Należy go wyjąć z pudełka znajdującego się w
szufladzie na owoce i warzywa (5) i umieścić w pokrywie
wentylatora (1b).
Sposób wymiany opisano w instrukcji dołączonej do filtra.
2
3
4
5
6
7
8
10
9
12
1a
1b
on - o
11
13
14
15
1
13a
KARTA URZĄDZENIA
PL