PRZED UŻYTKOWANIEM PŁYTY KUCHENNEJ
Przed pierwszym użyciem:
- usunąć naklejki umieszczone na płycie;
- kartonowe zabezpiecze nia oraz zabezpieczającą
warstwę folii
- sprawdzić, czy płyta nie została uszkodzona w
trakcie transportu. W razie wątpliwości
skontaktować się z serwisem technicznym.
Czys zczenie i kons erwacja
Ważne: Nie myć urządzenia wodą pod ciśnie niem ani
sprzętem czyszczącym parą.
• Czyścić piekarnik po każdym użyciu, gdy
urządzenie jest zimne. Pozwoli to uniknąć
gromadzenia się zabrudzeń i ułatwi czyszczenie.
• Użyć czystej szmatki, ręczników kuchennych i
płynu do mycia naczyń albo środka do czyszczenia
tworzyw szklano-ceramicznych.
• Usunąć przypieczony brud przy pomocy
skrobaka (jeśli je st w zestawie) i odpowiedniego
środka czyszczącego.
• Resztki żywności należy zetrzeć przed
wyschnięciem.
• Nie stosować środków ściernych, środków na
bazie chloru, aerozolu do czyszczenia piekarników
ani środków do szorowania.
• Płyta powinna być okresowo impregnowana za
pomocą markowych środków ochronnych, zgodnie
z zaleceniami podanymi przez producentów.
Pokrętła teles kopowe (w zależnoś ci od
modelu)
• Przed czyszczeniem można podnieść pokrętła na
ok. 1 cm.
• Po zakończeniu czyszczenia należy ponownie
obniżyć pokrętła.
PORADNIK DOTYCZĄCY USUWANIA
PROBLEMÓW
Piekarnik nie działa:
- Upewnić się, że zasilanie jest włączone.
- Wyłączyć piekarnik i włączyć ponownie, aby
upewnić się, że problem został rozwiązany.
- Upewnić się, że pokrętło nie je st ustawione w
położeniu “0”.
Ustawić przełącznik wielopozycyjny w położeniu
“Off”, a następnie ponownie obrócić do
położenia “On”.
Płyta nie zos tanie wyłączona:
natychmiast odłączyć płytę od zasilania elektrycznego.
SERWIS TECHNICZNY
Przed s kontaktowaniem s ię z s erwis em
• Sprawdzić, czy nie można samodzielnie rozwiązać
proble mu na podstawie informacji podanych w
rozdziale „Poradnik dotyczący usuwania problemów”.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych czynności
urządzenie nadal nie działa prawidłowo , należy
s kontaktować s ię z najbliżs zym s erwis em
technicznym.
Podać:
• krótki opis us te rki;
• dokładny typ i model piekarnika;
• numer serwisowy (numer podany po s łowie
SERVICE na tabliczce znamionowej wewnątrz
urządzenia). Numer serwisowy jest również
podany w karcie gwarancyjnej;
• dokładny adre s;
• numer telefonu.
Jeśli konieczna będzie naprawa, nale ży zwrócić się do
autoryzowanego Serwisu Technicznego (co jest
gwarancją użycia oryginalnych części zamie nnych oraz
właściwej naprawy).
Nieprzes trzeganie tych ins trukcji może
niekorzys tnie wpłynąć na bezpieczeńs two i jakoś ć
INSTALACJA
Zalecenia
Ważne: Przed przys tąpieniem do ins talacji lub
kons erwacji urządzenia, nale ży odłączyć płytę od
zas ilania.
• Przed podłączeniem płyty do źródła zasilania
należy wykonać podłączenia elektryczne.
• Piekarnik powinien być instalowany przez
wykwalifikowanego technika zgodnie z
instrukcjami producenta i zgodnie z lokalnymi
przepisami.
• Rozpakować płytę i sprawdzić, czy nie została
uszkodzona podczas transportu. W razie
wątpliwoś ci, należy zwrócić s ię do s przedawcy
lub do najbliżs zego punktu s erwis owego.
Przygotowanie mebli do zabudowy
• Wyciąć otwór w blacie przed rozpoczęciem
instalacji urządzenia. Należy ostrożnie usunąć
wszelkie wióry i opiłki, które mogą mieć negatywny
wpływ na pracę urządzenia.
Uwaga: aby zainstalować płytę kuchenną w blacie
kuchennym innym niż drewniany (np. z plastiku,
ceramiki, marmuru, kamienia, itp.) należy zabezpieczyć
ją dostępnymi w serwisie specjalnymi wspornikami (rys.
2), kod 4819 404 78697.
• Płytę kuchenną można zabudowywać w blacie o
grubości od min. 20 do maks. 50 mm.
• W celu uniemożliwienia dostępu do płyty, w
odległości co najmniej 90 mm od spodu płyty
zamocować płytę oddzielającą.
• Jeżeli użytkownik zamierza zainstalować piekarnik
pod płytą kuchenną, powinno to być urządzenie
wyprodukowane przez naszą firmę i wyposażone
w układ chłodzenia.
• Przestrzeń między płytą a piekarnikie m musi być
pusta
(bez kabli, materiału izolacyjnego itp.).
• Należy zachować odległość co najmniej 100 mm
między krawędzią płyty a umieszczonym obok
urządzeniem zamontowanym w kuchennej szafie
słupkowej.
• W blacie roboczym należy wykonać otwór o
podanych wymiarach.
• Zaleca się uszczelnienie wewnętrznych krawędzi
blatu roboczego kleje m do drewna lub silikone m.
• Dokładnie oczyścić powierzchnię wewnętrzną
płyty, a nastę pnie nałożyć dostarczoną w
komplecie uszczelkę na płytę (jeśli nie została
wcześniej nałożona).
Płyta witroceramiczna
Ważne: Przed zamontowaniem płyty należy zdjąć
folię zabezpieczającą.
Sprawdzić, czy otwór w blacie został wykonany zgodnie
z wymiarami podanymi na rysunki. Zwrócić uwagę na
zakres tolerancji.
Nie wciskać na siłę płyty kuchennej w blat roboczy.
Może to spowodować pęknięcie płyty witroceramicznej
(nawet później)!
Jeś li blat je s t wykonany z drewna, użyć specjalnych
sprężynujących zacisków i śrub dostarczonych w
zestawie.
1 . Zaciski (A) (rys. 1) należy zamocować za pomocą
dostarczonych w zestawie śrub (B) (rys. 1), jak
pokazano, zwracając uwagę na zachowanie
odpowiednich odległości.
2 . Włożyć płytę w blat roboczy (patrz schemat).
• Jeżeli blat roboczy jes t wyko nany z marmuru,
plas tiku, ceramiki, kamienia itd., płyta powinna
być zabezpieczona specjalnymi wspornikami (C)
(rys. 2).
1 . Włożyć płytę w blat roboczy (rys 1).
2 . Ustawić 4 wsporniki (C), odpowiednio do grubości
blatu tak jak to pokazano na rys. 2.
3 . Wkręcić 4 śruby (D) w miejscach (E) (rys. 2).
Podłączenie do zasilania
• Urządzenie musi być obowiązkowo uziemione.
• Podłączenie do zasilania powinien wykonać
wykwalifikowany technik zgodnie z instrukcjami
producenta i zgodnie z lokalnymi przepisami.
• Instalator jest odpowiedzialny za prawidłowe
podłączenie do zasilania oraz za przestrzeganie
norm bezpieczeństwa.
• Przewód zasilający piekarnik powinien mieć
wystarczającą długość, aby umożliwić podłączenie
zabudowanego urządzenia do sieci.
• Aby spełnić wymagania odpowie dnich przepisów
BHP, w czasie instalacji należy użyć rozłącznika
wszystkich biegunów zasilania o minimalnym
odstępie między stykami wynoszącym 3 mm.
• Nie stosować rozgałęziaczy ani przedłużaczy.
• Dostęp do elementów podłączenia elektrycznego
po zakończe niu ins talacji pie karnika powinie n
zostać osłonięty.
Podłączenie piekarnika do zas ilania
Uwaga: żółto-zie lony przewód uziemienia powinien
zostać podłączony do śruby oznaczonej symbolem .
• Zdjąć zewnętrzną osłonę z kabla zasilającego na
długości ok. 70 mm (G).
• Zdjąć osłonę z przewodów na długości ok. 10 mm.
Przełożyć kabel (G) przez otwór w pokrywie (F).
• Włożyć kabel do zacisku i podłączyć przewody do
listwy zaciskowej jak pokazano na schemacie
znajdującym się na pokrywie.
• Zamocować kabel zasilający (G) za pomocą
zacisku.
• Założyć z powrotem pokrywę (F).
• Po wykonaniu połączenia elektrycznego należy
włożyć płytę kuchenną od góry i zaczepić ją na
sprężynach zamocowania, tak jak to pokazano na
rysunku.
Deklaracja zgodnoś ci z ekoprojektem
To urządzenie spełnia wymagania dotyczące
ekoprojektu okreś lone Rozporządzeniem Komisji (UE)
N. 66/2014 i jest zgodne z normą europejską EN
60350-2.