Whirlpool AKM 613/IX/01 Program Chart

Typ
Program Chart
AKM 613 INSTRUKCJA PŁYTY
PL
400010898432
Aby w pełni cies zyć s korzys taniem z piekarnika, należy uważnie przeczytać niniejs ze
ins trukcje i zachować je na przys złoś ć .
Whirlpool to zas trzeżony znak towarowy firmy Whirlpool USA
© Copyright Whirlpo o l Europe S.r.l. Socio Unico - Ws zelkie prawa
zastrzeżone
Aby ączytę, należy obrócić pokrętło(a) w
kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i
ustawić na żądamoc.
Aby wyłączytę kuchenną, należy ustawić
pokrętło(a) z powrotem w pozycji “0”.
Płyta jest wyposażona we wskaźnik ciea
resztkowego. Zwieca się on wówczas, gdy strefa
gotowania os iąga temperaturę mogącą
spowodow oparzenia . Wskaźniki te pozostają
zaświecone także po wyłączeniu yty kuchennej;
gasjedynie wczas, gdy strefy gotowania nie
są jna tyle gorące, aby mogły być groźne.
Wa ż n e :
Aby uniknąć trwałego us zkodzenia s zklano-
ceramicznej po wierzchni płyty, nie używaj:
- Naczyń, których dno nie jes t idealnie płas kie.
- Metalowych naczyń z emalio wanym dnem.
WYMIARY PŁYTY KUCHENNEJ I BLATU ROBOCZEGO(mm)
1 . Promiennikowe pole grzewcze Ø 145
2 . Promiennikowe pole grzewcze Ø 180
3 . Promiennikowe pole grzewcze Ø 145
4 . Promiennikowe pole grzewcze Ø 180
5 . Ciepło resztkowe
6 . Pokrętło regulacyjne tylnej prawej strefy
gotowania
7 . Pokrętło regulacyjne tylnej lewej strefy
gotowania
8 . Pokrętło regulacyjne przedniej lewej
strefy gotowania
9 . Pokrętło regulacyjne przedniej prawej
strefy gotowania
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA
Napcie zas ilania
Przewody
(iloś ć i prze krój)
220–240 V ~
3 X 2,5 mm
2
220-240 V 3 ~ +
4 X 1,5 mm
2
380-415 V 3N ~ +
5 X 1,5 mm
2
380-415 V 2N ~ +
4 X 1,5 mm
2
Upewn s , czy napcie podane na tabliczce
znamionowej urządze nia odpowiada napciu w
s ieci. Dane techniczne podane s ą na tabliczce
znamionowej na krawędzi płyty grzewczej oraz
poniżej:
Typ PLEVP 220-240 V~/380-415 V 2 N~ 50/60 Hz 5,8 kW
Ta instrukcja jest również dostępna na
stronie: docs.whirlpool.eu
WNE ZALECENIA DOTYCZĄCE
BEZPIECZEŃSTWA
BEZPIECZEŃSTWO YTKOWNIKA I
INNYCH OSÓB JEST BARDZO WNE
Niniejsza instrukcja zawiera ważne
informacje dotyczące bezpieczeństwa,
z którymi należy się zapoznać i których
należy ściśle przestrzegać.
OSTRZENIE:
Wszystkie komunikaty dotyczące
bezpieczeństwa określają rodzaj
potencjalnego zagrożenia oraz informują,
w jaki sposób zmniejszryzyko obrażeń,
szkód oraz porażenia prądem wskutek
nieprawiowej obsługi urządzenia. Należy
pamiętać o zachowaniu następujących
środków bezpieczeństwa:
-Używać naczi patelni, których średnica
spodu jest równa lub nieznacznie większa
od yt grzejnych.
- Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek
czynności montażowej urządzenie należy
odłączyć od zasilania elektrycznego.
- Instalacja lub konserwacja powinna być
przeprowadzana przez wykwalifikowanego
technika, zgodnie z instrukcjami producenta
oraz obowiązującymi miejscowymi
przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa.
Nie naprawiać ani nie wymieniać żadnej
części urządzenia, jeśli nie jest to wyraźnie
dozwolone w instrukcji obsługi.
- Niniejsze urządzenie musi być uziemione.
- Przed zasilający powinien mieć
wystarczającą ugość, aby umożliwić
podłączenie umieszczonego w zabudowie
urządzenia do sieci.
- Aby instalacja była zgodna z
obowiązującymi przepisami
bezpieczeństwa, należy zamontować
wyłącznik wielobiegunowy o minimalnym
odstępie styków wynoszącym 3 mm.
- Nie stosować rozgałęziaczy ani przeaczy.
- Nie ciągć za przed zasilający.
- Po zakończeniu montażu użytkownik nie
powinien mieć dostępu do podzespołów
elektrycznych urządzenia.
- Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do
ytku domowego i sły do
przygotowywania żywności. Wszelkie inne
zastosowania (np. ogrzewanie
pomieszczeń) są zabronione. Producent nie
ponosi żadnej odpowiedzialności za
uszkodzenia i straty spowodowane
nieaściwym yciem lub nieprawio
konfiguracją ustawień elementów
sterujących.
- Urządzenie i jego łatwo dostępne części
mogą nagrzew się podczas pracy. Należy
unikać dotykania elementów grzejnych.
Dzieci w wieku poniżej 8 lat nie powinny
zbliżać się do urządzenia, chyba że są pod
ciągłym nadzorem.
- Podczas pracy odsłonięte części urządzenia
nagrzewają się do wysokiej temperatury.
Należy pilnować, aby dzieci nie zbliżały się
do urządzenia i nie bawiły się nim.
- Nie dotykać elementów grzejnych
urządzenia w trakcie i po ytkowaniu.
Doki wszystkie komponenty urządzenia
nie wystyg, pilnować by nie stykało się
ono ze ściereczkami ani innymi
łatwopalnymi materiałami.
- Nie umieszczać na urządzeniu i nie
przechowywać w jego pobliżu żadnych
materiałów łatwopalnych.
- Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się łatwo
zapalić. Podczas gotowania potraw
zawierających duże ilci tłuszczu i oleju
należy zachowywać ostrożność.
- Urządzenie nie powinno być ywane przez
dzieci od 8 roku życia oraz osoby o
ograniczonej sprawności fizycznej,
sensorycznej i umysłowej lub nieposiadające
odpowiedniego doświadczenia lub wiedzy,
chyba że pod nadzorem lub po
przeszkoleniu w zakresie bezpiecznej
obsługi urządzenia i pod warunkiem
zrozumienia ewentualnych
niebezpieczeństw związanych z
ytkowaniem. Dzieci nie mogą bez nadzoru
czcić ani konserwować urządzenia.
- Jeśli powierzchnia urządzenia jest knięta,
należy wyłączurządzenie, aby unikć
niebezpieczeństwa porażenia prądem
elektrycznym.
- Urządzenie nie jest przeznaczone do
ytkowania z wykorzystaniem
zewnętrznego programatora czasowego lub
odrębnego systemu zdalnego sterowania.
- Pozostawianie bez nadzoru gotujących się
potraw z tłuszczem lub olejem może być
niebezpieczne i spowodować pożar. Pożaru
NIGDY nie wolno gasić wo! Należy
wyłączurządzenie i przykrogień np.
pokrywką lub kocem gaśniczym.
- Zagrożenie pożarem: na powierzchniach
grzejnych nie należy przechowywać
żadnych przedmiotów.
- Nie stosow urządzeń czyszczących parą.
- Metalowe przedmioty, takie jak noże,
widelce, łki i pokrywki nie powinny być
umieszczane na powierzchni yty, ponieważ
mogą się nagrzewać.
PRZED YTKOWANIEM PŁYTY KUCHENNEJ
Przed pierwszym yciem:
- usunąć naklejki umieszczone na płycie;
- kartonowe zabezpiecze nia oraz zabezpieczającą
warst folii
- sprawdzić, czy yta nie została uszkodzona w
trakcie transportu. W razie tpliwości
skontaktować się z serwisem technicznym.
Czys zczenie i kons erwacja
Ważne: Nie myć urządzenia wopod ciśnie niem ani
sprtem czyszczącym parą.
Czcić piekarnik po każdym yciu, gdy
urządzenie jest zimne. Pozwoli to unikć
gromadzenia się zabrudzeń i ułatwi czyszczenie.
czystej szmatki, ręczników kuchennych i
ynu do mycia naczalbo środka do czyszczenia
tworzyw szklano-ceramicznych.
Usunąć przypieczony brud przy pomocy
skrobaka (jeśli je st w zestawie) i odpowiedniego
środka czyszczącego.
Resztki żywności należy zetrzeć przed
wyschnięciem.
Nie stosować środków ściernych, środków na
bazie chloru, aerozolu do czyszczenia piekarników
ani środków do szorowania.
Płyta powinna być okresowo impregnowana za
pomocą markowych środków ochronnych, zgodnie
z zaleceniami podanymi przez producentów.
Pokrętła teles kopowe (w zależnoś ci od
modelu)
Przed czyszczeniem można podnieść pokrętła na
ok. 1 cm.
Po zakczeniu czyszczenia należy ponownie
obniżpokrętła.
PORADNIK DOTYCZĄCY USUWANIA
PROBLEMÓW
Piekarnik nie działa:
- Upewnić się, że zasilanie jest włączone.
- Wączpiekarnik i ączponownie, aby
upewnić się, że problem został rozwiązany.
- Upewnić się, że pokrętło nie je st ustawione w
położeniu “0”.
Ustawić przełącznik wielopozycyjny w położeniu
“Off”, a następnie ponownie obrócić do
położenia “On”.
Płyta nie zos tanie wyłączona:
natychmiast oączytę od zasilania elektrycznego.
SERWIS TECHNICZNY
Przed s kontaktowaniem s z s erwis em
Sprawdzić, czy nie można samodzielnie rozwiązać
proble mu na podstawie informacji podanych w
rozdziale Poradnik dotyczący usuwania problemów”.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych czynności
urządzenie nadal nie działa prawidłowo , należy
s kontaktować s z najbliżs zym s erwis em
technicznym.
Podać:
krótki opis us te rki;
dokładny typ i model piekarnika;
numer serwisowy (numer podany po s łowie
SERVICE na tabliczce znamionowej wewnątrz
urządzenia). Numer serwisowy jest również
podany w karcie gwarancyjnej;
dokładny adre s;
numer telefonu.
Jeśli konieczna dzie naprawa, nale ży zwrócić się do
autoryzowanego Serwisu Technicznego (co jest
gwarancją ycia oryginalnych części zamie nnych oraz
aściwej naprawy).
Nieprzes trzeganie tych ins trukcji może
niekorzys tnie wpłynąć na bezpieczeńs two i jakoś ć
INSTALACJA
Zalecenia
Ważne: Przed przys pieniem do ins talacji lub
kons erwacji urządzenia, nale ży odłączyć pły od
zas ilania.
Przed poączeniem yty do źróa zasilania
należy wykonać poączenia elektryczne.
Piekarnik powinien być instalowany przez
wykwalifikowanego technika zgodnie z
instrukcjami producenta i zgodnie z lokalnymi
przepisami.
Rozpakować ytę i sprawdzić, czy nie została
uszkodzona podczas transportu. W razie
wątpliwoś ci, należy zwrócs do s przedawcy
lub do najbliżs zego punktu s erwis owego.
Przygotowanie mebli do zabudowy
Wyciąć otr w blacie przed rozpoczęciem
instalacji urządzenia. Należy ostrożnie usunąć
wszelkie wióry i opiłki, które mogą mieć negatywny
wpływ na pracę urządzenia.
Uwaga: aby zainstalować ytę kuchenną w blacie
kuchennym innym niż drewniany (np. z plastiku,
ceramiki, marmuru, kamienia, itp.) należy zabezpiecz
ją dostępnymi w serwisie specjalnymi wspornikami (rys.
2), kod 4819 404 78697.
Płytę kuchenną można zabudowywać w blacie o
grubości od min. 20 do maks. 50 mm.
W celu uniemożliwienia dostępu do yty, w
odległości co najmniej 90 mm od spodu yty
zamocować ytę oddzielającą.
Jeżeli ytkownik zamierza zainstalować piekarnik
pod ytą kuchenną, powinno to być urządzenie
wyprodukowane przez naszą fir i wyposażone
w układ codzenia.
Przestrzeń między ytą a piekarnikie m musi być
pusta
(bez kabli, materiału izolacyjnego itp.).
Należy zachować odległość co najmniej 100 mm
między krawędzią płyty a umieszczonym obok
urządzeniem zamontowanym w kuchennej szafie
słupkowej.
W blacie roboczym należy wykonać otr o
podanych wymiarach.
Zaleca się uszczelnienie wewnętrznych krawędzi
blatu roboczego kleje m do drewna lub silikone m.
Dokładnie oczcić powierzchnię wewnętrz
yty, a nastę pnie nałożdostarczow
komplecie uszczelkę na płytę (jeśli nie zosta
wcześniej nałożona).
Płyta witroceramiczna
Ważne: Przed zamontowaniem płyty należy zdjąć
folię zabezpieczającą.
Sprawdzić, czy otr w blacie został wykonany zgodnie
z wymiarami podanymi na rysunki. Zwrócić uwagę na
zakres tolerancji.
Nie wciskać na siłę yty kuchennej w blat roboczy.
Może to spowodow pęknięcie płyty witroceramicznej
(nawet później)!
Jeś li blat je s t wykonany z drewna, specjalnych
sprężynujących zacisków i śrub dostarczonych w
zestawie.
1 . Zaciski (A) (rys. 1) należy zamocować za pomocą
dostarczonych w zestawie śrub (B) (rys. 1), jak
pokazano, zwracając uwagę na zachowanie
odpowiednich odległości.
2 . Włożytę w blat roboczy (patrz schemat).
Jeżeli blat roboczy jes t wyko nany z marmuru,
plas tiku, ceramiki, kamienia itd., yta powinna
być zabezpieczona specjalnymi wspornikami (C)
(rys. 2).
1 . Włożytę w blat roboczy (rys 1).
2 . Ustawić 4 wsporniki (C), odpowiednio do grubości
blatu tak jak to pokazano na rys. 2.
3 . Wkręcić 4 śruby (D) w miejscach (E) (rys. 2).
Poączenie do zasilania
Urządzenie musi być obowiązkowo uziemione.
Poączenie do zasilania powinien wykonać
wykwalifikowany technik zgodnie z instrukcjami
producenta i zgodnie z lokalnymi przepisami.
Instalator jest odpowiedzialny za prawiowe
poączenie do zasilania oraz za przestrzeganie
norm bezpieczeństwa.
Przed zasilający piekarnik powinien mieć
wystarczającą ugość, aby umożliwić poączenie
zabudowanego urządzenia do sieci.
Aby spełnić wymagania odpowie dnich przepisów
BHP, w czasie instalacji należy rozłącznika
wszystkich biegunów zasilania o minimalnym
odstępie między stykami wynoszącym 3 mm.
Nie stosować rozgałęziaczy ani przeaczy.
Dostęp do elementów poączenia elektrycznego
po zakończe niu ins talacji pie karnika powinie n
zostać oonięty.
Podłączenie piekarnika do zas ilania
Uwaga: żółto-zie lony przed uziemienia powinien
zostać poączony do śruby oznaczonej symbolem .
Zdjąć zewnętrzosło z kabla zasilającego na
ugości ok. 70 mm (G).
Zdjąć osłoz przewow na ugości ok. 10 mm.
Przełożkabel (G) przez otr w pokrywie (F).
Włożkabel do zacisku i poączprzewody do
listwy zaciskowej jak pokazano na schemacie
znajdującym się na pokrywie.
Zamocować kabel zasilający (G) za pomocą
zacisku.
Założz powrotem pokrywę (F).
Po wykonaniu połączenia elektrycznego należy
ożytę kuchenną od góry i zaczepić ją na
sprężynach zamocowania, tak jak to pokazano na
rysunku.
Deklaracja zgodnoś ci z ekoprojektem
To urządzenie spełnia wymagania dotyczące
ekoprojektu okreś lone Rozporządzeniem Komisji (UE)
N. 66/2014 i jest zgodne z noreuropejską EN
60350-2.
Rys .1
Rys . 2
Rys .3
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKM 613/IX/01 Program Chart

Typ
Program Chart