Poniżej podane zostały niektóre zasady i wskazówki
dotyczące bezpieczeństwa, które (podobnie
jak w przypadku użytkowania innych urządzeń
elektrycznych) należałoby uwzględnić. Zapewni to
bezpieczne i najskuteczniejsze działanie kuchenki.
1. Always have the glass tray, roller arms, coupling
and roller tr1. Podczas działania kuchenki talerz
obrotowy, nośniki rolek, podstawek (sprzęgło) i
pierścień zawsze powinny być umieszczone na
swoim miejscu.
2. Kuchenki należy używać wyłącznie do
przyrządzania potraw. Nie wolno używać jej do
suszenia ubrań, papieru lub innych przedmiotów.
Nie nadaje się ona również do procesu sterylizacji
przedmiotów czy żywności.
3. Nie wolno włączać pustej kuchenki, gdyż może to
spowodować jej uszkodzenie.
4. W wnętrzu kuchenki nie należy przechowywć
przedmiotów, a w szczególności książek
kucharskich, gazet itp.
5. Potrawy, które posiadają błonę, czy otacza ich
skórka tj. żółtka, ziemniaki, wątróbki drobiowe i tym
podobne, należy przed gotowaniem kilkakrotnie
nakłóć widelcem.
6. Do otworów znajdujących się po zewnętrznej
stronie kuchenki nie wolno wkładać żadnych
przedmiotów.
7. Z kuchenki nie wolno usuwać żadnych części, takich
jak nóżki, śruby, złącza itp.
8. Potraw nie należy gotować bezpośrednio na
szklanym talerzu. Żywność zawsze należy włożyć
do odpowiedniego naczynia.
WAŻNE: W kuchence mikrofalowej nie należy
używać:
– naczyń metalowych lub naczyń z metalowymi
uchwytami.
– naczyń z metalowym wykończeniem lub
dekoracją.
– klamer drucianych powlekanych papierem do
wiązania worków foliowych.
– naczyń z melaminu, ponieważ zawierają one
substancje wchłaniające energię mikrofalową.
Grozi to pęknięciem naczynia lub jego
zwęgleniem. Co więcej, przedłuża to czas
przygotowywania żywności.
– naczyń, których powierzchnia nie jest
przystosowana do użycia w kuchence
mikrofalowej. Nie należy również używać
zamkniętych fi liżanek z uchwytami.
– pojemników o małych otworach lub butelek
z wąskimi szyjkami, gdyż mogą one podczas
podgrzewania pęknąć.
– zwykłych termometrów do mięsa lub wypieków.
Na rynku dostępne są specjalne termometry,
które przystosowane są do zastosowania w
kuchenkach mikrofalowych.
WSKAZÓWKI
DOTYCZĄCE
BEZPIECZNEGO
UŻYTKOWANIA
KUCHENKI
104