13
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Czyszczenie jest jedyną, normalnie
wymaganą czynnością konserwacyjną.
Należy je wykonywać przy kuchence
odłączonej od sieci.
Kuchenkę należy utrzymywać w czystości,
aby nie niszczyć jej powierzchni, co ma
negatywny wpływ na trwałość urządzenia
oraz może prowadzić do ewentualnych
niebezpiecznych sytuacji.
Nie używać druciaków
metalowych, preparatów
czyszczących
zawierających substancje
ś cierne, zmywaków z wełny
stalowej, ostrych zmywaków
itp., mogących uszkodzić panel sterujący oraz
powierzchnie wewnętrzne i zewnętrzne kuchenki.
Należy używać gąbki i delikatnego detergentu
lub ręcznika papierowego oraz środka do mycia
okien w rozpylaczu. Środek do mycia okien należy
rozpylić na ręcznik papierowy.
Nie spryskiwać bezpośrednio kuchenki.
W regularnych odstępach czasu, w
szczególności po wylaniu się płynów, należy
wyjąć talerz obrotowy, podstawkę pod talerz
obrotowy i wytrzeć do czysta dno kuchenki.
Kuchenka jest przewidziana do pracy z
talerzem obrotowym, umieszczonym w
przeznaczonym nań miejscu.
Nie używać kuchenki, gdy talerz obrotowy
został wyjęty w celu jego oczyszczenia.
Do mycia powierzchni wewnętrznych oraz
zewnętrznych, wewnętrznej i zewnętrznej
części drzwiczek oraz otworu drzwiczek,
należy stosować delikatne detergenty, wodę
i miękką ściereczkę.
Nie dopuszczać do gromadzenia się tłuszczu
i cząstek żywności w okolicy drzwiczek.
W przypadku zabrudzeń trudnych do
umycia, należy gotować w kuchence pełną
fi liżankę wody, przez 2 do 3 minut. Para
spowoduje zmiękczenie brudu.
Nieprzyjemne zapachy wewnątrz kuchenki
można wyeliminować poprzez umieszczenie
na talerzu obrotowym fi liżanki wypełnionej
wodą z dodatkiem soku z cytryny i
gotowanie jej przez kilka minut.
Element grzewczy grilla nie wymaga
czyszczenia, gdyż wysoka temperatura
powoduje spalanie wszelkich zachlapań,
jednakże sufi t pod nim może wymagać
regularnego czyszczenia. Należy to wykonywać
przy użyciu gąbki, ciepłej wody i detergentu.
Jeśli grill nie jest używany regularnie, należy
go włączać raz w miesiącu na 10 minut,
aby wypalić wszelkie zachlapania, w celu
zmniejszenia ryzyka pożaru.
W ZMYWARCE MOŻNA MYĆ:
Podstawkę pod talerz obrotowy.
Szklany talerz obrotowy.
Uchwyt na butelkę dla
niemowląt.
Ruszt z drutu.
OSTROŻNE CZYSZCZENIE:
Talerz Crisp należy myć w
wodzie z dodatkiem łagodnego
detergentu. Miejsca mocno
zabrudzone można myć za pomocą gąbki do
szorowania i łagodnego środka czyszczącego.
Przed rozpoczęciem czyszczenia, należy
zawsze odczekać, aż talerz Crisp ostygnie.
Nie zanurzać i nie płukać talerza Crisp w
wodzie gdy jest on gorący. Szybkie schłodzenie
może go uszkodzić.
Nie używać myjek z wełny stalowej. Spowodują
one porysowanie powierzchni.
UWAGA!
Należy okresowo sprawdzać, czy uszczelki
drzwiczek oraz miejsca w ich pobliżu nie
są uszkodzone. W przypadku stwierdzenia
uszkodzeń, nie należy używać kuchenki,
aż do czasu naprawienia uszkodzeń przez
wykwalifi kowanego technika serwisu.
Rączkę do talerza Crisp.