- Zawsze czyść urządzenie po użyciu.
Niniejsze urządzenie rmy Philips spełnia wszystkie normy dotyczące pól elektromagnetycznych. Jeśli
użytkownik odpowiednio się z nim obchodzi i używa go zgodnie z zaleceniami zawartymi w
instrukcji obsługi, urządzenie jest bezpieczne w użytkowaniu, co potwierdzają wyniki aktualnych
badań naukowych.
1 Usuń wszystkie nalepki i przetrzyj obudowę opiekacza wilgotną szmatką.
2 Pociągnij zacisk blokujący w górę (1) i otwórz opiekacz do kanapek (2) (rys. 2).
3 Przetrzyj płytki opiekające wilgotną, miękką szmatką lub gąbką (rys. 3).
Uwaga: Podczas pierwszego użycia z urządzenia może wydostawać się dym. Jest to zjawisko normalne.
1 Posmaruj płytki opiekające niewielką ilością masła lub oleju.
2 Aby dostosować długość przewodu, nawiń go wokół uchwytu na przewód.
3 Podłącz wtyczkę przewodu sieciowego do gniazdka elektrycznego i ustaw wyłącznik w
pozycji „I” (rys. 4).
, Włączy się czerwony wskaźnik zasilania. Wskaźnik ten świeci się, dopóki urządzenie jest
podłączone do sieci elektrycznej (rys. 5).
, Zaświeci się zielony wskaźnik podgrzewania.
, Zielony wskaźnik podgrzewania wyłącza się, gdy urządzenie jest gotowe do użytku.
4 Podczas nagrzewania urządzenia przygotuj składniki na kanapki.
Uwaga: Do przygotowania każdej kanapki potrzebne są dwie kromki chleba oraz odpowiednie nadzienie.
Propozycje kanapek można znaleźć w rozdziale „Przepisy”.
Uwaga: Lekko posmaruj masłem te strony chleba, które stykają się z płytkami opiekającymi, aby kanapki
równomiernie się przypiekły na złocisty kolor.
Uwaga: Aby kanapki dobrze się skleiły, nie umieszczaj nadzienia zbyt blisko krawędzi kromek chleba.
5 Otwórz opiekacz. (rys. 2)
6 Połóż przygotowane kanapki na dolnej płytce opiekającej (rys. 6).
Uwaga: Możesz również opiekać tylko jedną kanapkę.
7 Aby zamknąć opiekacz do kanapek, ostrożnie opuść górną płytę opiekającą na kromki chleba
(1), aż zacisk blokujący automatycznie zatrzaśnie płyty (2) (rys. 7).
Uwaga: Podczas opiekania zielony wskaźnik podgrzewania na przemian włącza się i wyłącza. To
oznacza, że elementy grzejne są na przemian włączane i wyłączane w celu utrzymania prawidłowej
temperatury.
8 Po 3–4 minutach otwórz opiekacz do kanapek i sprawdź, czy kanapki zarumieniły się na
złocisty kolor.
Uwaga: Czas opiekania kanapek konieczny do uzyskania żądanej chrupkości i złocistego koloru zależy
od rodzaju chleba, nadzienia oraz indywidualnych upodobań.
9 Wyjmij kanapki (rys. 8).
43