Scholtes SV 39 NAX instrukcja

Typ
instrukcja
FN 36 XA
FN 36
FNG 36
FA 36.1
SV 39 NAX
SV 39 NAB
FN 46 T XA
Spis treści
Instalacja, 28-29
Ustawienie
Podłączenie do sieci elektrycznej
Dane techniczne
Opis urządzenia, 30
Widok ogólny
Panel sterowania
Wyświetlacz
Uruchomienie i użytkowanie, 31-35
Ustawianie zegara
Ustawianie minutnika
Użytkowanie piekarnika
Programy pieczenia ustawiane ręcznie
Programy pieczenia ustawiane automatycznie
Programowanie pieczenia
Praktyczne porady dotyczące pieczenia
Tabela pieczenia w piekarniku
Zalecenia i środki ostrożności, 36
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Utylizacja
Oszczędność i ochrona środowiska
Konserwacja i utrzymanie, 37-39
Odłączenie prądu elektrycznego
Mycie urządzenia
Czyszczenie drzwiczek
Wymiana żarówki
Montaż zestawu prowadnic ślizgowych
Serwis Techniczny
Czyszczenie automatyczne PIROLIZA
Instrukcja obsługi
PIEKARNIK
Deutsch, 14
DE
Nederlands, 1
PL
PL
Polski, 27
NL
Русский, 40
RS
PL
28
Obieg powietrza
Aby zapewnić odpowiedni obieg powietrza, należy
usunąć tylną ściankę komory. Najlepiej zainstalować
piekarnik w taki sposób, aby opierał się on na dwóch
drewnianych listwach lub na płycie z prześwitem co
najmniej 45 x 560 mm (patrz rysunki).
Centrowanie i mocowanie
Należy wyregulować 4 stopki umieszczone po
bokach piekarnika odpowiednio do 4 otworów w
listwie obwodowej, zależnie od grubości ścianki
mebla:
grubość 20 mm: usunąć
ruchomą część stopki (patrz
rysunek);
grubość 18 mm: wykorzystać
pierwszy rowek, zgodnie z
ustawieniem fabrycznym
(patrz rysunek);
grubość 16 mm: wykorzystać
drugi rowek (patrz rysunek).
Aby przymocować urządzenie do mebla: należy
otworzyć drzwiczki piekarnika i wkręcić 4 wkręty do
drewna w 4 otwory umieszczone na listwie
obwodowej.
!!
!!
! Wszystkie części, które stanowią zabezpieczenie,
powinny być zamocowane w taki sposób, aby nie
można było ich zdjąć bez użycia narzędzia.
!!
!!
! Należy zachować niniejszą instrukcję, aby móc z
niej skorzystać w każdej chwili. W razie sprzedaży,
odstąpienia lub przeniesienia urządzenia należy się
upewnić, czy instrukcja została przekazana wraz z
nim, aby nowy właściciel piekarnika mógł się
zapoznać z jego działaniem i z dotyczącymi go
ostrzeżeniami.
! Należy uważnie przeczytać instrukcję: zawiera ona
ważne informacje dotyczące instalacji, użytkowania i
bezpieczeństwa.
Ustawienie
!!
!!
! Opakowania nie są zabawkami dla dzieci i należy je
usunąć zgodnie z normami dotyczącymi
selektywnego gromadzenia odpadów (patrz Zalecenia
i środki ostrożności).
!!
!!
! Instalacja powinna zostać wykonana zgodnie z
niniejszymi instrukcjami przez wykwalifikowany
personel. Niewłaściwe podłączenie urządzenia może
spowodować szkody w stosunku do osób, zwierząt
lub przedmiotów.
Zabudowa
Aby zapewnić prawidłowe działanie urządzenia,
mebel musi posiadać odpowiednie właściwości:
ścianki przylegające do piekarnika powinny być
wykonane z materiału odpornego na ciepło;
w przypadku mebli ze sklejki drewnianej kleje
powinny być odporne na działanie temperatury
100°C;
aby zabudować piekarnik, zarówno pod blatem
(patrz rysunek), jak i w pionie, mebel powinien
posiadać następujące wymiary:
!!
!!
! Po zabudowaniu urządzenia nie powinien być
możliwy kontakt z jego częściami elektrycznymi.
Informacje dotyczące zużycia prądu wskazane na
tabliczce znamionowej oparte są na pomiarach
wykonanych dla tego typu instalacji
595 mm.
595 mm.
2
4
m
m
.
5
4
5
m
m
.
5 mm.
576 mm.
23 mm.
593 mm.
4
5
m
m
.
558 mm.
5
4
7
m
m
. m
in
.
Instalacja
560 mm.
45 mm.
PL
29
Podłączenie do sieci elektrycznej
!!
!!
! Piekarniki wyposażone w trójbiegunowy przewód
zasilający są dostosowane do działania na prąd
zmienny, przy napięciu i częstotliwości wskazanych
na tabliczce znamionowej (patrz poniżej).
Montaż przewodu zasilającego
1. Otworzyć skrzynkę
zaciskową podważając
śrubokrętem boczne
zatrzaski pokrywy:
pociągnąć i otworzyć
pokrywę (patrz
rysunek).
2. Zamontować przewód
zasilający: odkręcić
śrubę zacisku kabla
oraz trzy śruby styków
L-N-
, a następnie
zamocować pojedyncze
przewody pod
głowicami śrub,
zachowując kolejność
kolorów niebieski (N)
brązowy (L) żółto-
zielony
(patrz
rysunek).
3. Zamocować przewód
w odpowiednim
zacisku.
4. Zamknąć pokrywę skrzynki zaciskowej.
Podłączenie przewodu zasilającego do sieci
Zainstalować na przewodzie znormalizowaną
wtyczkę przystosowaną do obciążeń wskazanych na
tabliczce znamionowej (patrz obok).
W przypadku bezpośredniego podłączenia do sieci
konieczne jest zainstalowanie pomiędzy
urządzeniem a siecią wyłącznika wielobiegunowego
z minimalnym otwarciem pomiędzy stykami
wynoszącym 3 mm, dostosowanego do obciążeń i
odpowiadającego obowiązującym normom (przewód
uziemienia nie powinien być przerywany przez
wyłącznik). Przewód zasilający powinien być
umieszczony tak, aby w żadnym punkcie jego
temperatura nie przekraczała temperatury otoczenia
o 50° C.
!!
!!
! Instalator odpowiada za prawidłowe wykonanie
podłączenia elektrycznego i za zachowanie norm
bezpieczeństwa.
Przed podłączeniem urządzenia należy się upewnić, czy:
gniazdko posiada odpowiednie uziemienie i jest
zgodne z obowiązującymi przepisami;
gniazdko jest w stanie wytrzymać maksymalne
obciążenie mocy urządzenia, wskazane na
tabliczce znamionowej (patrz poniżej);
napięcie zasilania zawiera się w wartościach
wskazanych na tabliczce znamionowej (patrz
poniżej);
gniazdko jest kompatybilne z wtyczką urządzenia.
Jeśli gniazdko nie jest kompatybilne, należy
wymienić gniazdko lub wtyczkę; nie stosować
przedłużaczy ani rozgałęźników.
!!
!!
! Po zainstalowaniu urządzenia kabel elektryczny i
gniazdko prądu powinny być łatwo dostępne.
!!
!!
! Kabel nie powinien być pozginany ani
przygnieciony.
!!
!!
! Przewód elektryczny musi być okresowo
sprawdzany i wymieniany wyłącznie przez
autoryzowany personel techniczny (patrz Serwis
Techniczny).
! W przypadku nieprzestrzegania tych zasad
producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności.
N
L
Wymiary
szerokoś ć 43,5 cm
wysokoś ć 32 cm
głę bokoś ć 41,5 cm
Pojemnoś ć
58 l
Połą czenia
elektryczne
napię cie 220-240 V ~ 50/60 Hz
maksymalny pobór mocy 2800 W
ENERGY LABEL
Dyrektywa 2002/40/WE na
etykiecie piekarników
elektrycznych
Norma EN 50304
Zuż ycie energii konwekcja
Naturalna - funkcja ogrzewania:
Tradycyjny;
Zuż ycie energii deklaracja Klasy
konwekcja Wymuszona - funkcja
ogrzewania:
Barbecue
Niniejsze urzą dzenie zostało
wyprodukowane zgodnie z
nastę pują cymi dyrektywami
unijnymi: 2006/95/EWG z dnia
12/12/06 (Niskie napię cie) wraz z
ź niejszymi zmianami
2004/108/EWG z dnia 15/12/04
(Kompatybilnoś ć
elektromagnetyczna) wraz z
ź niejszymi zmianami -
93/68/EWG z dnia 22/07/93 wraz
z póź niejszymi zmianami.
2002/96/WE wraz z póź niejszymi
zmianami.
1275/2008 stand-by/off mode.
PL
30
Opis urządzenia
Widok ogólny
Panel sterowania
Wyświetlacz
Pokrętło
PROGRAMÓW
Pokrętło
TERMOSTATU
/
USTAWIANIA
CZASU
WYŚWIETLACZ
Przycisk
USTAWIANIA CZASU
Przycisk
PIROLIZA
Panel sterowania
Poziom RUSZT
Poziom
BLACHA
UNIWERSALNA
PROWADNICE
boczne
poziom 5
poziom 4
poziom 3
poziom 2
poziom 1
Ikona
KONIEC PIECZENIA
Ikona
ZEGAR
Wskaźniki numeryczne
TEMPERATURY i CZASU
Ikona
CZAS TRWANIA
Ikona
MINUTNIK
Wskaźnik Nagrzewania
wstępnego
Ikona
STOP
Wskaźnik
BLOKADY
DRZWICZEK
PL
31
Ustawianie zegara
! Zegar można ustawić niezależnie od tego, czy
piekarnik jest włączony, czy wyłączony, pod
warunkiem, że nie został zaprogramowany koniec
pieczenia.
1. Nacisnąć kilkakrotnie przycisk
, dopóki nie
zaczną pulsować ikona
oraz dwie pierwsze cyfry
na WYŚWIETLACZU;
2. aby ustawić godzinę, należy obracać pokrętłem
USTAWIANIE CZASU w stronę „+” lub „-”;
3. ponownie naciskać przycisk
, dopóki na
WYŚWIETLACZU nie zaczną pulsować dwie
pozostałe cyfry;
4. aby ustawić minuty, należy obracać pokrętłem
USTAWIANIE CZASU w kierunku „+” lub „-” .
5. aby potwierdzić, należy ponownie nacisnąć
klawisz
.
Ustawianie minutnika
! Ta funkcja nie przerywa pieczenia i działa
niezależnie od użytkowania piekarnika, umożliwiając
włączenie sygnału dźwiękowego po upływie
ustawionego czasu.
1. Nacisnąć kilkakrotnie przycisk
, dopóki nie
zaczną pulsować ikona
oraz trzy cyfry na
WYŚWIETLACZU;
2. aby ustawić minuty, należy obracać pokrętłem
USTAWIANIE CZASU w kierunku „+” lub „-” .
3. aby potwierdzić, należy ponownie nacisnąć
klawisz
.
Na wyświetlaczu rozpocznie się odliczanie
wsteczne, po którego zakończeniu zostanie
włączony sygnał dźwiękowy.
Użytkowanie piekarnika
! Przy pierwszym włączeniu należy uruchomić pusty
piekarnik na przynajmniej jedną godzinę, z
termostatem ustawionym na maksimum i z
zamkniętymi drzwiczkami. Następnie wyłączyć
urządzenie, otworzyć drzwiczki piekarnika i
przewietrzyć pomieszczenie. Zapach, jaki się
wytworzy, jest skutkiem parowania substancji
zastosowanych w celu zabezpieczenia piekarnika.
!!
!!
! Nigdy nie należy stawiać żadnych przedmiotów na
dnie piekarnika, gdyż grozi to uszkodzeniem emalii.
!!
!!
! Naczynia do pieczenia stawiać zawsze na rusztach
znajdujących się w wyposażeniu piekarnika.
! W przypadku potraw, dla których przewidziana jest
faza wyrastania, zaleca się, aby nie otwierać
drzwiczek, gdyż może to doprowadzić do
niezadowalającego rezultatu pieczenia.
1. Wybrać żądany program pieczenia, obracając
pokrętłem PROGRAMY.
2. Piekarnik rozpoczyna fazę wstępnego
nagrzewania, zapala się wskaźnik nagrzewania
wstępnego.
Można zmienić temperaturę obracając pokrętłem
TERMOSTAT.
3. Faza wstępnego nagrzewania kończy się, kiedy
zgaśnie wskaźnik nagrzewania wstępnego
i
włączy się sygnał dźwiękowy. włożyć żywność do
piekarnika.
4. Podczas pieczenia można zawsze:
- zmienić program pieczenia posługując się
pokrętłem PROGRAMY;
- zmienić temperaturę posługując się pokrętłem
TERMOSTAT;
- zaprogramować czas trwania pieczenia i godzinę
jego zakończenia (patrz programy pieczenia);
- przerwać pieczenie obracając pokrętło
PROGRAMY na pozycję „0”.
5. Możliwa jest zmiana czasu trwania pieczenia
(patrz programy pieczenia).
6. W przypadku zaniku zasilania, jeśli temperatura w
piekarniku nie spadła zanadto, system, w który jest
wyposażone urządzenie, wznawia program od
momentu jego przerwania. Natomiast programy
oczekujące na uruchomienie nie włączają się
samoczynnie po przywróceniu zasilania i należy je
ponownie wprowadzić.
Wentylacja chłodząca
W celu obniżenia temperatury zewnętrznej wentylator
chłodzący wytwarza strumień powietrza, który jest
wyprowadzany między panelem kontrolnym a
drzwiczkami piekarnika. Na początku programu
FAST CLEAN wentylator pracuje na niskich obrotach.
! Po zakończeniu pieczenia wentylator pracuje,
dopóki piekarnik wystarczająco się nie ochłodzi.
Oświetlenie piekarnika
Przy wyłączonym piekarniku można w każdej chwili
włączyć jego oświetlenie, otwierając drzwiczki
piekarnika.
Programy pieczenia ustawiane ręcznie
! Wszystkie programy mają fabrycznie ustawioną
temperaturę pieczenia. Można ją regulować ręcznie
w zakresie pomiędzy 30°C a 300°C (jeśli jest
dostępna taka funkcja).
Program WIELOPOZIOMOWY
Uruchamiają się wszystkie elementy grzejne i zaczyna
pracować wentylator. Ponieważ temperatura jest stała
w całym piekarniku, powietrze piecze i przyrumienia
żywność w równomierny sposób. Jednocześnie można
używać maksymalnie trzech półek.
Uruchomienie i
użytkowanie
PL
32
Program CHLEB
Wykorzystywać tę funkcję do pieczenia chleba.
Dla uzyskania najlepszych rezultatów zalecamy
dokładne stosowanie się do poniższych wskazówek:
przygotować ciasto dokładnie według przepisu;
nie przekraczać maksymalnego ciężaru ciasta
na brytfannie;
pamiętać o wlaniu 1dl zimnej wody na
brytfannę w pozycji 5;
Wkładać chleb do zimnego piekarnika. W przypadku
zamiaru włożenia chleba do nagrzanego piekarnika,
po upieczeniu innej potrawy w wysokiej
temperaturze, na wyświetlaczu pojawi się napis
„Hot”, który zniknie dopiero wtedy, gdy temperatura
piekarnika spadnie do 40°. Wtedy będzie można
włożyć chleb.
Przepis na CHLEB :
1 brytfanna na maks. 1000g ciasta, niska półka
Przepis na 1000g ciasta : 600g mąki, 360g wody, 11g
soli, 25g świeżych drożdży (lub 2 torebki drożdży w
proszku)
Wykonanie:
Wymieszać mąkę z solą w dużym naczyniu.
Rozpuścić drożdże w lekko ciepłej wodzie (około
35 stopni).
Zrobić dołek w mące.
Wlać drożdże rozprowadzone w wodzie.
Wyrabiać aż do uzyskania jednorodnego, lekko
kleistego ciasta, ugniatając je dłonią i składając
przez 10 minut.
Uformować kulę, włożyć do miski i przykryć
przezroczystą folią, aby powierzchnia ciasta nie
wyschła. Włożyć miskę do piekarnika, włączyć
funkcję ręczną NISKA TEMPERATURA 40°C i
pozostawić ciasto do wyrośnięcia na około 1
godzinę (powinno ono podwoić swoją objętość).
Podzielić kulę na kilka chlebów.
Umieścić je na brytfannie wyłożonej papierem do
pieczenia.
Oprószyć chleby mąką.
Wykonać nacięcia na chlebach.
pamiętać o wlaniu 1dl zimnej wody na
brytfannę w pozycji 5. Do czyszczenia zaleca
się wodę i ocet.
Wkładać chleb do zimnego piekarnika.
Włączyć pieczenie
CHLEB
Po zakończeniu pieczenia pozostawić chleby na
ruszcie aż do ich całkowitego wystygnięcia.
Program PIZZA
Wykorzystywać tę funkcję do pieczenia pizzy.
Przepis i inne szczegóły znajdują się w następnym
rozdziale.
Program TRADYCYJNY
Przy tym tradycyjnym sposobie pieczenia najlepiej
jest wykorzystywać tylko jedną półkę.
Program BARBECUE
Uruchamiany jest górny element grzejny. Wysoka
temperatura skierowana bezpośrednio na ruszt jest
zalecana dla potraw wymagających wysokiej
temperatury na powierzchni. Podczas pieczenia
należy zamykać drzwiczki piekarnika.
Program RUSZT-ROŻEN
Włącza się górny element grzejny i zaczyna
pracować rożen. Funkcja została zoptymalizowana
dla przygotowywania potraw z rożna. Podczas
pieczenia należy zamykać drzwiczki piekarnika.
Programy NISKA TEMPERATURA
Ten tryb pieczenia umożliwia wyrastanie ciast,
rozmrażanie, przygotowywanie jogurtów, szybsze lub
wolniejsze podgrzewanie, powolne pieczenie w
niskiej temperaturze. Możliwe do ustawienia
temperatury to: 40, 85, 120 °C.
Rożen
W celu uruchomienia
rożna (patrz rysunek)
należy wykonać
następujące czynności:
1. umieścić brytfannę w pozycji 1;
2. ustawić uchwyt rożna w pozycji 3, a następnie
umieścić rożen w odpowiednim otworze,
znajdującym się w tylnej ściance piekarnika;
3. włączyć rożen, wybierając ikony
;
! Jeśli program jest uruchomiony, otwarcie drzwiczek
powoduje zatrzymanie rożna.
Programy pieczenia ustawiane
automatycznie
! Temperatura i czas trwania pieczenia są wstępnie
ustawione w systemie C.O.P.® (Zaprogramowane
Optymalne Pieczenie) , który automatycznie
gwarantuje doskonałe rezultaty. Kiedy potrawa jest
upieczona, pieczenie zostaje automatycznie
przerwane, o czym informuje odpowiedni sygnał.
Czas trwania pieczenia można zmienić o kilka minut,
zgodnie ze wskazówkami zawartymi w dalszej
części instrukcji, w opisie poszczególnych funkcji.
PL
33
Dla uzyskania najlepszych rezultatów zalecamy
dokładne stosowanie się do poniższych wskazówek:
przygotować ciasto dokładnie według przepisu;
waga ciasta powinna wynosić od 500g do 700 g.
lekko natłuścić brytfannę i blachy.
Wkładać chleb do zimnego piekarnika. W przypadku
zamiaru włożenia chleba do nagrzanego piekarnika,
po upieczeniu innej potrawy w wysokiej
temperaturze, na wyświetlaczu pojawi się napis
„Hot”, który zniknie dopiero wtedy, gdy temperatura
piekarnika spadnie do 120°. Wtedy będzie można
włożyć pizzę.
Przepis na PIZZĘ :
1 brytfanna, dolna półka, zimny lub gorący piec
Przepis na 3 pizze o wadze około 550g: 1000g mąki,
500g wody, 20g soli, 20g cukru, 10cl oliwy z oliwek, 20g
świeżych drożdży (lub 2 torebki drożdży w proszku)
Wyrastanie w temperaturze pokojowej : 1 godzina
lub w piekarniku po włączeniu ręcznej funkcji
NISKA TEMPERATURA w temperaturze 40° przez
około 30/45 minut.
Wkładać pizzę do zimnego piekarnika.
Włączyć pieczenie
PIZZA
Program PIECZEŃ CIELĘCA
Wykorzystywać tę funkcję do pieczenia cielęciny,
wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny. Wkładać mięso do
zimnego piekarnika. Ewentualnie można je też
wkładać do nagrzanego piekarnika.
Program CIASTA
Ta funkcja jest idealna do pieczenia ciast. Wkładać
ciasta do zimnego piekarnika. Ewentualnie można je
też wkładać do nagrzanego piekarnika.
Programowanie pieczenia
! Programowanie jest możliwe dopiero po dokonaniu
wyboru programu pieczenia.
Programowanie czasu trwania pieczenia.
1. Nacisnąć kilkakrotnie przycisk
, dopóki nie
zaczną pulsować ikona
oraz trzy cyfry na
WYŚWIETLACZU;
2. aby ustawić żądany czas pieczenia, należy
obracać pokrętłem USTAWIANIE CZASU w stronę
„+” lub „-”.
3. aby potwierdzić, należy ponownie nacisnąć
przycisk
;
4. po upływie ustawionego czasu na
WYŚWIETLACZU pojawia się napis END, piekarnik
kończy pieczenie i włącza się sygnał dźwiękowy.
Przykład: jest godzina 9:00 i czas trwania
pieczenia zostaje zaprogramowany na 1 godzinę i
15 minut. Program zatrzyma się automatycznie o
godzinie 10:15.
Programowanie czasu zakończenia pieczenia
! Zaprogramowanie czasu zakończenia pieczenia jest
możliwe dopiero po ustawieniu czasu trwania pieczenia.
1. Należy postępować zgodnie z punktami od 1 do 3
opisu programowania czasu trwania pieczenia;
2. następnie naciskać przycisk
, dopóki nie
zaczną pulsować ikona
oraz dwie cyfry na
WYŚWIETLACZU;
3. aby ustawić godzinę, należy obracać pokrętłem
USTAWIANIE CZASU w stronę „+” lub „-”;
4. ponownie naciskać przycisk
, dopóki na
WYŚWIETLACZU nie zaczną pulsować dwie
pozostałe cyfry;
5. aby ustawić minuty, należy obracać pokrętłem
USTAWIANIE CZASU w kierunku „+” lub „-”;
6. aby potwierdzić, należy ponownie nacisnąć
przycisk
;
7. po upływie ustawionego czasu na
WYŚWIETLACZU pojawia się napis END, piekarnik
kończy pieczenie i włącza się sygnał dźwiękowy.
Przykład: jest godzina 9:00, czas trwania
pieczenia zostaje zaprogramowany na 1 godzinę i
15 minut, a godzina 12:30 zostaje ustawiona jako
czas zakończenia pieczenia. Program włącza się
automatycznie o godzinie 11:15.
Włączone ikony
i sygnalizują, że piekarnik
został zaprogramowany. Na WYŚWIETLACZU
naprzemiennie pojawiają się godzina zakończenia
pieczenia oraz czas jego trwania.
Aby anulować programowanie, należy obrócić
pokrętło PROGRAMY na pozycję „0”.
Praktyczne porady dotyczące pieczenia
! Podczas pieczenia z wentylatorem nie używać
półek 1 i 5: gorące powietrze działa bezpośrednio na
nie, co mogłoby spowodować przypalenie
delikatnych potraw.
! Podczas pieczenia na ROŻNIE ustawić brytfannę w
położeniu 1, aby zebrać pozostałości po pieczeniu
(sosy i/lub tłuszcze).
WIELOPOZIOMOWY
Wykorzystywać pozycje 2 i 4, umieszczającw pozycji
2 potrawy wymagające wyższej temperatury.
Ustawić brytfannę na dole, a ruszt na górze.
PIZZA
Używać blachy z lekkiego aluminium,
umieszczając ją na ruszcie znajdującym się w
wyposażeniu piekarnika.
Korzystanie z brytfanny wydłuża czas pieczenia, a
pizza rzadko jest chrupiąca.
W przypadku pizzy z wieloma dodatkami zaleca
się dodanie mozzarelli dopiero w połowie
pieczenia.
PL
34
Tabela pieczenia w piekarniku
DANIA
PRZYKŁADY
FUNKCJA
TEMPERATURA
PODKŁAD
Słone ciasto
Słone ciasto z oliwkami, z tuńczykiem,
itp.
Ciasto lub
Wielopoziomowe
160 °C Tortownica na brytfannie
Ciasta wiejskie
Wiejskie ciasta z serem, zapiekanka z
łososiem, ...
Ciasto lub
Wielopoziomowe
200 °C Na brytfannie
Salaterki
Salaterka z rybami, mięsem, warzywami,
wątróbką, itp.
Tradycyjny 160 °C
Foremka salaterkowa na
brytfannie (kąpiel wodna
już z wodą gorącą)
Rondelek
Zapiekanki z wątróbką drobiową, pure’
łososiowe, jajka cocotte, itp.
Tradycyjny 160 °C
rondelek na brytfannie
(kąpiel wodna już z wodą
gorącą)
PIERWSZE DANIA
Soufflé
soufflé z serem, warzywami, rybami, itp.
Wielopoziomowy
200 °C
Tortownica na brytfannie
Warzywa faszerowane
Ziemniaki, pomidory, cukinie, kapusta,
itp.
Wielopoziomowy 200 °C
Na brytfannie
Lub tortownica na
brytfannie
Warzywa duszone w cocotte
Sałata ogrodowa, marchewka z szafranem,
itp.
Tradycyjny 200 °C Tortownica na brytfannie
Wypiekanka
Wypiekanka z grzybami, jajecznica z
warzywami, itp.
Tradycyjny 160 °C
rondelek na brytfannie
(kąpiel wodna już z wodą
gorącą)
Salaterki Salaterki z warzywami Tradycyjny 160 °C
tortownica na brytfannie
(kąpiel wodna już z wodą
gorącą)
Soufflé
soufflé ze szparagami, z pomidorami, itp.
Wielopoziomowy 200 °C Tortownica na brytfannie
Potrawy zapiekane w
cieście
Zapiekanka z warzywami, itp. Wielopoziomowy 200 °C Na brytfannie
W folii trufle, itp.... Wielopoziomowy 200 °C W folii na brytfannie
WARZYWA STR?CZKOWE
Ryż
Pilaf
Tradycyjny 180 °C waza na brytfannie
POTRAWY
PRZYKŁADY FUNKCJA TEMPERATURA NA CZYM PIEC
Ptaki z roż na kurczak, kogutki Roż en
270 °C
podstawa pod roż en
duż e duszone kawałki całe duszone udko, duż y kapłon lub indyk Wielopoziomowy
180 °C(po upłyiwie
jednej trzeciej
czasu pieczenia
obniż
temperaturę
do 160 °C)
mię so na brytfannie należ y w
regularnych odstę pach czasu
polewać sosem powstałym
podczas pieczenia
Mię so sauté w cocottee potraw
y
tradycyjne
wołowina bourguignon, królik po myś liwsku,
cielę cina Marengo, duszona jagnię cina, kurczak po
baskijsku, itp. backenhof, terrine, itp.
Tradycyjny
190 °C
cocotte na brytfannie
Potrawy z grilla
befsztyki, kotlety, kiełbasy do pieczenia na ruszcie,
szaszłyki, udka z kurczaka
Barbecue
200 °C
na ruszcie (półka w zależ noś ci
od gruboś ci mię sa)
Mię sa w cieś cie Filet wołowy Wellington, udko w cieś cie itp. Wielopoziomowy
200 °C
Na brytfannie (w przypadku
duż ych kawałków po
upieczeniu ciasta obniż yć
temperaturę do 160 °C)
MIĘ SA
Potrawy w słonym cieś cie ptaki w słonym cieś cie itp. Wielopoziomowy
240 °C
mię so na brytfannie lub na tac
y
na brytfannie
Ryby z grilla i szaszłyki
okoń morski, makrela, sardynka, barwena, tuń czy
k
itp.
Barbecue
180 °C
na ruszcie (półka w zależ noś ci
od gruboś ci ryby)
Ryby w całoś ci (z farszem) złotnik, karp itp. Wielopoziomowy
200 °C
na brytfannie
Filety rybne (z dodatkiem wina
lub innego płynu)
łosoś , skorpena, dorsz, okoń morski itp. Tradycyjny
200 °C
na brytfannie
Folia sola, zimnica, muszle ś wię tego Jakuba itp. Wielopoziomowy
200 °C
na brytfannie
Ryba w cieście (ciasto
francuskie lub kruche)
łosoś , szaszłyki itp. Wielopoziomowy
200 °C
na brytfannie
Suflety muszle ś wię tego Jakuba itp. Wielopoziomowy
200 °C
tortownica na brytfannie
RYBY
Ryby w słonym cieś cie okoń morski, karp itp. Wielopoziomowy
240 °C
ryba na brytfannie lub na tacy
na brytfannie
PL
35
Tabela pieczenia w piekarniku
Programy pieczenia ustawiane automatycznie
Funkcja
Zalecana dla potraw takich
jak…
PRZYKŁADY NA CZYM PIEC
Poziom
brytfanny
Czas trwania pieczenia
(minuty)
Infornatura
Pieczeń cielę ca
± 10
Pieczeń wieprzowa
Da +10 a +25
Pieczony kurczak
Da +5 a +15
Udziec barani
±10
Pieczeń cielę ca Pieczenie mię sne
Arrosto di manzo
na brytfannie
lub blasze
2
Da –20 a –5
Zimny
Ciasto ś liwkowe i ciasto
quattro quarti (z proszkiem do
pieczenia)
ciasto ś liwkowe z owocami,
marezzato, quattro quarti itp.
tortownica na
ruszcie
2 45**
Tarty z owocami (ciasto kruche
lub francuskie, z flanem lub
bez)
tarty z jabłkami, z mirabelkami, z
gruszkami itp.
tortownica na
ruszcie
2
Ciasto francuskie
panzerotti z jabłkami, ciasta
wiejskie, paszteciki itp.
na brytfannie
2
Ciasta
Ciasta bez proszku do
pieczenia (clafoutis, ciasto
pithivier z migdałami, ciasto
wiejskie itp.)
na brytfannie
2
Zimny
Pizze
Pizze na grubym cieś cie
,
podpłomyki (ciasto chlebowe
)
2 28**
Gorą cy lub zimny
Chleb ***
2 55
Zimny
* Czas trwania pieczenia został podany w przybliż eniu i moż e być zmieniany w zależ noś ci od indywidualnych preferencji. Czas wstę pnego nagrzewania piekarnika został ustawiony fabrycznie i nie moż e być zmieniony rę cznie.
** Czas trwania pieczenia w trybie automatycznym jest ustawiony fabrycznie. W tabeli podany jest minimalny i maksymalny ustawiony czas trwania pieczenia, który moż e być zmieniany przez uż ytkownika.
***Zgodnie z przepisem na brytfannę należ y wlać 100 gr wody.
POTRAWY PRZYKŁADY FUNKCJA TEMPERATURA NA CZYM PIEC
RÓŻNE
Jogurt Niska temperatura 40 °C rondelek na brytfannie
Suszone produkty spożywcze
grzyby, zioła, owoce lub warzywa w
kawałkach itp.
Niska temperatura 85 °C na ruszcie
POTRAWY PRZYKŁADY FUNKCJA TEMPERATURA NA CZYM PIEC
CIASTA CUKIERNICZE
Biszkopty (bez proszku do
pieczenia)
ciasto biszkoptowe, kocie języczki, biszkopty
zawijane, Brownie
Ciasta lub
Wielopoziomowy
200 °C tortownica na brytfannie
Ciasta z białym serem 200 °C tortownica na brytfannie
Tarty wyrastające tarty z cukrem, ciasta chlebowe z owocami 180 °C tortownica na brytfannie
Pieczenie blatów pod tarty
(ciasto sablée)
tarty ze świeżymi owocami (z truskawkami,
malinami itp.)
180 °C
tortownica na brytfannie
(fagiolo secchi in pasta)
Zapiekanki (ciasto francuskie
lub kruche)
zapiekanki z gruszkami itp. 220 °C tortownica na brytfannie
ptysie
profiterolki, małe ptysie, ptysie, paris brest, saint
honoré itp.
190 °C na brytfannie
Ciastka cukiernicze (na
drożdżach naturalnych)
rogaliki, tarty z cukrem, brioszki bez nadzienia,
małe ciastka ponczowe itp.
180 °C na brytfannie
Ciastka cukiernicze (na
drożdżach naturalnych)
kougloff, brioszki, babki panettone, słodki chleb 160 °C
na brytfannie lub na tortownicy
na brytfannie
CIASTECZKA
Ciasto biszkoptowe
biszkopty w papierowych foremkach, biszkopty
formowane łyżką
Ciasta lub
Wielopoziomowy
180 °C na brytfannie
Ciasto sablée frollini, herbatniki spritz, suche herbatniczki 200 °C na brytfannie
Ciasto francuskie różnego rodzaju wypieki z ciasta francuskiego itp. 200 °C na brytfannie
Ciasteczka amaretti, kulki
kokosowe
ciasteczka amaretti z kokosem lub z migdałami 180 °C na brytfannie
Ciasto wyrastające małe brioszki, małe rogaliki itp. 180 °C na brytfannie
Białe bezy 70 °C na brytfannie
Podpieczone bezy 110 °C na brytfannie
PRZEKĄS
KI
Pudding
Pudding na bazie chleba lub brioszki, pudding
ryżowy
Ciasta lub
Wielopoziomowy
190 °C tortownica na brytfannie
Kremy flanowe Ciasta z
otrębów
krem karmelowy, krem brûlée, flan czekoladowy
itp.
160 °C
Foremki lub rondelek na
brytfannie (gotowanie na parze)
Ciasta ryżowe ryż alla condé, ryż imperatrice itp. 180 °C tortownica na brytfannie
Suflety suflet z likierem, suflet owocowy itp. 200 °C tortownica na brytfannie
OWOCE
Owoce faszerowane pieczone w
folii
pieczone jabłka itp. Wielopoziomowy 200 °C
tortownica lub folia na
brytfannie
PL
36
Zalecenia i środki
ostrożności
! Urządzenie zostało zaprojektowane i wyprodukowane
zgodnie z międzynarodowymi normami bezpieczeństwa.
Poniższe ostrzeżenia dotyczą zasad bezpieczeństwa i
należy je uważnie przeczytać.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Urządzenie zostało zaprojektowane do użytku
domowego o charakterze nieprofesjonalnym.
Nie należy instalować urządzenia na otwartym powietrzu,
nawet jeśli miejsce to pozostaje osłonięte, gdyż
wystawianie piekarnika na działanie deszczu i burz jest
bardzo niebezpieczne.
Przenosząc urządzenie należy zawsze korzystać z
odpowiednich uchwytów, umocowanych po bokach
piekarnika.
Nie dotykać urządzenia stojąc przy nim boso lub mając
mokre czy wilgotne dłonie albo stopy.
Urządzenie powinno być używane przez osoby
dorosłe jedynie w celach kulinarnych, zgodnie ze
wskazówkami zawartymi w instrukcji użytkownika.
Wszelkie inne próby użycia urządzenia (np. do
ogrzewania pomieszczeń) uważa się za niewłaściwe i
niebezpieczne. Producent nie ponosi
odpowiedzialności za uszkodzenia wynikające z
niewłaściwej i nierozsądnej eksploatacji urządzenia.
Podczas użytkowania urządzenia elementy grzejne
oraz niektóre części drzwiczek piekarnika mocno się
nagrzewają. Należy uważać, aby nie dotknąć tych
części i aby dzieci nie zbliżały się do piekarnika.
Należy uważać, aby przewody zasilające pozostałe
elektryczne urządzenia domowe nie stykały się z
rozgrzanymi elementami piekarnika.
Nie zasłaniać otworów wentylacyjnych i
odprowadzających ciepło.
Przy otwieraniu drzwiczek należy trzymać za środkową
część uchwytu: jego boki mogą być gorące.
Do wyjmowania naczyń z piekarnika i do ich wkładania
należy zawsze używać rękawic ochronnych.
Nie wykładać dna piekarnika folią aluminiową.
Nie wkładać do piekarnika materiałów łatwopalnych: w
przypadku niespodziewanego uruchomienia urządzenia
mogłoby się ono zapalić.
Kiedy urządzenie nie jest używane, należy zawsze
sprawdzić, czy pokrętła znajdują się w pozycji “”/“
”.
Nie należy wyciągać wtyczki z gniazdka trzymając za
kabel, należy trzymać za wtyczkę.
Nie czyścić urządzenia ani nie wykonywać czynności
konserwacyjnych bez uprzedniego odłączenia wtyczki
od sieci elektrycznej.
W razie awarii nie należy w żadnym wypadku ingerować w
wewnętrzne mechanizmy piekarnika w celu podjęcia próby
jego samodzielnej naprawy. Należy skontaktować się z
Serwisem (patrz Serwis).
Nie stawiać ciężkich przedmiotów na otwartych
drzwiczkach piekarnika.
Nie jest przewidziane, aby urządzenie było użytkowane
przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonych możliwościach
fizycznych lub umysłowych, przez osoby bez
doświadczenia lub bez znajomości urządzenia, chyba że
pod nadzorem osoby odpowiedzialnej za ich
bezpieczeństwo, jak również przez osoby, które nie zostały
zapoznane z podstawowymi instrukcjami dotyczącymi
użytkowania urządzenia.
Należy zabronić dzieciom bawienia się urządzeniem.
Utylizacja
Utylizacja materiałów opakowaniowych: stosować się
do lokalnych przepisów; dzięki temu opakowanie będzie
mogło zostać ponownie wykorzystane.
Dyrektywa europejska 2002/96/WE w sprawie zużytego
sprzętu elektrycznego i elektronicznego (WEEE)
przewiduje, że elektryczne urządzenia gospodarstwa
domowego nie mogą być utylizowane w ramach zwykłego
zagospodarowywania stałych odpadów miejskich. Zużyte
urządzenia powinny być gromadzone oddzielnie, aby
zoptymalizować stopień odzysku i recyklingu materiałów, z
których są one wykonane, oraz aby zapobiec potencjalnym
szkodom dla zdrowia i środowiska. Symbol przekreślonego
kosza, umieszczony na wszystkich produktach, ma
przypominać o obowiązku ich selektywnej zbiórki.
W celu uzyskania bliższych informacji na temat
prawidłowego złomowania elektrycznych urządzeń
gospodarstwa domowego ich właściciele mogą się zwracać
do właściwych służb publicznych lub do sprzedawców tych
urządzeń.
Oszczędność i ochrona środowiska
Korzystając z piekarnika w godzinach od późnego
popołudnia do pierwszych godzin porannych można
przyczynić się do zmniejszenia obciążenia zakładów
energetycznych. Takie użytkowanie piekarnika
umożliwiają dostępne opcje programowania, w
szczególności tryb „pieczenie z opóźnieniem
czasowym” (patrz Programy) i „automatyczne
czyszczenie z opóźnieniem czasowym” (patrz
Konserwacja i utrzymanie).
Zaleca się, aby pieczenie w trybie ROŻEN było
wykonywane zawsze przy zamkniętych drzwiczkach: w
ten sposób można uzyskać zarówno lepsze wyniki
pieczenia, jak i znaczną oszczędność energii
elektrycznej (około 10%).
Należy dbać o sprawność i czystość uszczelek, tak aby
dokładnie przylegały one do drzwiczek i nie
powodowały utraty ciepła.
! Ten produkt spełnia wymogi dyrektywy wspólnotowej
dotyczącej ograniczenia zużycia energii w trybie
czuwania. Jeśli przez 2 minuty nie są wykonywane żadne
operacje, urządzenie automatycznie przechodzi w tryb
czuwania. Tryb czuwania sygnalizuje jasno świecący
„ikona Zegar”. Ponowne użycie urządzenia powoduje
natychmiastowy powrót systemu do trybu aktywnego.
PL
37
Konserwacja i utrzymanie
Odłączenie prądu elektrycznego
Przed każdą operacją należy odłączyć urządzenie od
sieci zasilania elektrycznego.
Mycie urządzenia
Części zewnętrzne emaliowane lub ze stali
nierdzewnej oraz uszczelki gumowe mogą być
myte gąbką nasączoną letnią wodą i neutralnym
mydłem. Jeśli plamy są trudne do usunięcia,
należy stosować specjalne produkty
przeznaczone do tego typu urządzeń. Zaleca się
obficie spłukać i dokładnie osuszyć piekarnik po
umyciu. Nie należy stosować proszków ściernych
ani substancji wywołujących korozję.
Wnętrze piekarnika powinno być czyszczone
najlepiej po każdym użyciu, gdy jest jeszcze
letnie. Należy je umyć przy pomocy ciepłej wody i
środka czyszczącego, spłukać i osuszyć miękką
szmatką. Unikać środków ściernych.
Akcesoria można myć jak zwykłe naczynia, także
w zmywarce, z wyjątkiem prowadnic
przesuwnych.
! Do mycia urządzenia nigdy nie należy używać
oczyszczaczy parowych lub wysokociśnieniowych.
Mycie drzwiczek
Szybę drzwiczek należy czyścić przy pomocy gąbki
i środków nie posiadających właściwości ściernych,
a następnie osuszać miękką szmatką. Nie używać
szorstkich materiałów ściernych lub ostrych,
metalowych skrobaków, które mogą zarysować
powierzchnię i spowodować pęknięcie szyby.
Aby dokładniej wyczyścić piekarnik, można
zdemontować drzwiczki:
1. całkowicie otworzyć drzwiczki (patrz rysunek);
2. podnieść i obrócić dźwignie znajdujące się w obu
zawiasach (patrz rysunek);
3. (ze szklanymi drzwiczkami
wewnętrznymi). Przytrzymać
drzwiczki za obie zewnętrzne
krawędzie, przymykając je
powoli, lecz nie całkowicie.
Nacisnąć blokady F, a
następnie pociągnąć drzwiczki
do siebie i wyjąć je z
zawiasów (patrz rysunek).
Zamontować ponownie drzwiczki wykonując opisane
czynności w odwrotnej kolejności.
Kontrola uszczelek
Sprawdzać okresowo stan uszczelek drzwiczek
piekarnika. W przypadku stwierdzenia uszkodzenia
uszczelki należy skontaktować się z najbliższym
Centrum Serwisowym (patrz Serwis). Zaleca się nie
używać piekarnika
do momentu zakończenia naprawy.
Wymiana żarówki
W celu wymiany
żarówki w
piekarniku:
1. Zdjąć szklaną
pokrywę przy
pomocy
śrubokręta.
2. Wykręcić
żarówkę i
wymienić ją na
podobną: moc 15
W, trzonek E 14.
Ponownie założyć szklaną pokrywę, zwracając
uwagę na właściwe umieszczenie uszczelki (patrz
rysunek).
Montaż zestawu prowadnic ślizgowych*
W celu zamontowania prowadnic przesuwnych:
1. Zdjąć obie ramy,
wyjmując je z rozpórek
A (patrz rysunek).
2. Wybrać poziom, na
którym zostanie
umieszczona
prowadnica ślizgowa.
Zwracając uwagę na
kierunek wyciągania
prowadnic, należy
umieścić na ramie
najpierw wpust B, a
następnie wpust C.
F
F
A
B
C
Prowadnica
lewa
Prowadnica
prawa
Kierunek
wyciągania
*
Tylko w niektórych modelach.
PL
38
3. >Zamocować obie
ramy wraz z
zamontowanymi
prowadnicami w
odpowiednich otworach
znajdujących się na
ściankach piekarnika
(patrz rysunek). Otwory
dla lewej ramy znajdują
się na górze, natomiast
dla prawej na dole.
4. Na końcu należy wczepić ramy do rozpórek A.
! Prowadnic przesuwnych nie należy umieszczać w
pozycji 5.
Serwis Techniczny
Uwaga:
Urządzenie wyposażone jest w automatyczny
system diagnostyczny do wykrywania ewentualnych
usterek. Usterki sygnalizowane są na wyświetlaczu
poprzez komunikaty typu: “F”, po których następuje
seria cyfr.
W takich przypadkach konieczna jest pomoc serwisu
technicznego.
! Zwracać się wyłącznie do autoryzowanych
techników.
Podać:
Rodzaj nieprawidłowości;
Model urządzenia (Mod.)
Numer seryjny (S/N)
Te ostatnie informacje znajdują się na tabliczce
znamionowej umieszczonej na urządzeniu.
D
PL
39
Czyszczenie automatyczne PIROLIZA
Po włączeniu programu PIROLIZA wnętrze piekarnika
nagrzewa się do temperatury 500°C i zostaje
uruchomiony proces pirolizy, czyli zwęglania resztek
żywności. Zanieczyszczenia ulegają spopieleniu.
Podczas automatycznego czyszczenia powierzchnie
urządzenia mogą być bardzo gorące. należy uważać,
aby dzieci nie zbliżały się do piekarnika. Przez szkło
drzwiczek piekarnika można zauważyć świecące
cząsteczki: powstają one w wyniku chwilowego
spalania, jest to absolutnie normalne zjawisko, z
którym nie wiąże się żadne niebezpieczeństwo.
Przed włączeniem PIROLIZY:
za pomocą wilgotnej gąbki usunąć z wnętrza
piekarnika największe zanieczyszczenia. Nie
stosować detergentów;
wyjąć wszystkie akcesoria;
nie pozostawiać ściereczek ani uchwytów
kuchennych na klamce drzwiczek.
ustawić pokrętło PROGRAMY na „0”
! Jeśli piekarnik jest zbyt gorący, proces pirolizy
może się nie uruchomić. Należy poczekać aż
piekarnik się ochłodzi.
! Uruchomienie programu jest możliwe dopiero po
zamknięciu drzwiczek piekarnika.
W celu uruchomienia cyklu czyszczenia PIROLIZA
nacisnąć na około 4 sekundy przycisk
. Przy
pomocy pokręteł USTAWIANIE CZASU można
wybrać żądany poziom czyszczenia o fabrycznie
ustawionym czasie trwania, którego nie można
zmieniać:
1. Ekonomiczny (ECO): przekręcić pokrętło w stronę
„-”. Czas trwania 1 godzina;
2. Zwykły (NOR): poziom początkowy. Czas trwania
1 godzina i 30 minut;
3. Intensywny (INT): przekręcić pokrętło w stronę „+”.
Czas trwania 2 godziny.
4. Nacisnąć przycisk
, aby potwierdzić.
Również dla cyklu PIROLIZA, tak jak dla zwykłego
cyklu pieczenia, można zaprogramować czas
zakończenia cyklu czyszczenia (patrz
Programowanie zakończenia czyszczenia
automatycznego).
Urządzenia zabezpieczające
włączona ikona
na wyświetlaczu wskazuje,
że drzwiczki piekarnika zostały automatycznie
zablokowane po osiągnięciu przez piekarnik
wysokiej temperatury;
ikona
wskazuje, że w każdej chwili można
przerwać cykl czyszczenia, naciskając przycisk
;
w przypadku wystąpienia anomalii zasilanie
elementów grzejnych zostaje przerwane;
po zablokowaniu drzwiczek nie można zmieniać
ustawień czasu trwania cyklu ani jego
zakończenia.
Programowanie końca czyszczenia
automatycznego
1. Naciskać przycisk
, dopóki nie zaczną
pulsować ikona
oraz dwie cyfry na
WYŚWIETLACZU;
2. aby ustawić godzinę, należy obracać pokrętłem
USTAWIANIE CZASU w stronę „+” lub „-”;
3. ponownie naciskać przycisk
, dopóki na
WYŚWIETLACZU nie zaczną pulsować dwie
pozostałe cyfry;
4. aby ustawić minuty, należy obracać pokrętłem
USTAWIANIE CZASU w kierunku „+” lub „-”;
5. aby potwierdzić, należy ponownie nacisnąć
przycisk
;
6. po upływie ustawionego czasu na
WYŚWIETLACZU pojawia się napis END i zostaje
włączony sygnał dźwiękowy.
Przykład: jest godzina 9:00, zostaje wybrany
program PIROLIZA na poziomie Ekonomicznym, a
więc z czasem trwania fabrycznie
zaprogramowanym na 1 godzinę. Ustawia się
12.30 jako godzinę zakończenia. Program włącza
się automatycznie o godzinie 11:30.
Włączone ikony
oraz sygnalizują, że piekarnik
został zaprogramowany.
Na WYŚWIETLACZU naprzemiennie pojawiają się
godzina zakończenia PIROLIZY oraz czas jej
trwania.
Po zakończeniu czyszczenia automatycznego
Aby otworzyć drzwiczki, należy zaczekać, aż
temperatura piekarnika obniży się do
dopuszczalnego poziomu. Na dnie i na ściankach
piekarnika widoczny jest osad w postaci białego
pyłu: po ostudzeniu piekarnika należy go usunąć za
pomocą wilgotnej gąbki. Można również wykorzystać
zmagazynowane ciepło do kolejnego pieczenia, nie
usuwając białego pyłu: nie stanowi on żadnego
niebezpieczeństwa dla pieczonych potraw.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52

Scholtes SV 39 NAX instrukcja

Typ
instrukcja