Whirlpool 7OHK 637 CX RU/HA instrukcja

Typ
instrukcja
PL
49
7OHK 637C X RU/HA
7OHK 637C RU/HA
PIEKARNIK
Spis treści
Instalacja, 50-52
Ustawianie
Podłączenie do sieci elektrycznej
Dane techniczne
Opis urządzenia, 53
Widok ogólny
Panel sterowania
Uruchomienie i użytkowanie, 54
Włączanie piekarnika
Programy, 55-56
Programy pieczenia
Praktyczne porady na temat pieczenia
Tabela pieczenia
Elektroniczny programator pieczenia,57
Płyta grzejna, 58
Rodzaje płyt grzejnych
Włączanie płyty witroceramicznej
Praktyczne wskazówki dotyczące użytkowania płyty
witroceramicznej
Zalecenia i środki ostrożności, 59
Bezpieczeństwo ogólne
Utylizacja
Oszczędność i ochrona środowiska
Konserwacja i utrzymanie, 60
Odłączanie od prądu
Czyszczenie urządzenia
Czyszczenie drzwiczek
Wymiana żarówki
Serwis Techniczny
Instrukcja obsługi
Deutsch, 13
DE
Nederlands, 1
PL
Русский, 25
RS
Türkçe, 37
TR
Polski, 49
NL
50
PL
! Po zabudowaniu urządzenia nie powinien być
możliwy kontakt z jego częściami elektrycznymi.
Dane dotyczące zużycia energii podane na tabliczce
znamionowej oparte są na pomiarach wykonanych
dla tego typu instalacji.
Obieg powietrza
Aby zapewnić odpowiedni dopływ powietrza, należy
usunąć tylną ściankę komory. Najlepiej zainstalować
piekarnik w taki sposób, aby opierał się on na dwóch
drewnianych listwach lub na blacie z otworem co
najmniej 45 x 560 mm (patrz rysunki).
Środkowanie i mocowanie
Aby przymocować urządzenie do mebla:
otworzyć całkowicie drzwiczki piekarnika;
wyjąć 2 zatyczki gumowe, które zakrywają otwory
mocowania w ramie obwodowej;
zamocować piekarnik do mebla przy użyciu 2 śrub
do drewna;
założyć z powrotem zatyczki gumowe.
! Wszystkie części, które mają zapewnić
bezpieczeństwo powinny być zamocowane w taki
sposób, aby nie można ich było usunąć bez użycia
narzędzia.
! Należy zachować niniejszą instrukcję obsługi, aby
móc w każdej chwili z niej skorzystać. W przypadku
sprzedaży, odstąpienia lub przeprowadzki, upewnić
się, że instrukcja obsługi pozostała wraz z
urządzeniem.
! Należy uważnie przeczytać instrukcję: zawiera ona
ważne informacje dotyczące instalacji, użytkowania i
bezpieczeństwa.
Ustawienie
! Elementy opakowania nie są zabawkami dla dzieci i
należy je usunąć zgodnie z normami dotyczącymi
selektywnego gromadzenia odpadów (patrz Zalecenia
i środki ostrożności ).
! Instalacja powinna zostać wykonana zgodnie z
niniejszymi instrukcjami przez wykwalifikowany
personel. Niewłaściwe podłączenie urządzenia może
spowodować obrażenia osób lub zwierząt lub szkody
materialne.
Zabudowa
W celu zagwarantowania poprawnego działania
urządzenia koniecznym jest, aby mebel posiadał
odpowiednie parametry:
panele przylegające do piekarnika powinny być
wykonane z materiałów odpornych na ciepło;
w przypadku mebli z okładziną z forniru, użyty klej
musi być odporny na temperaturę 100°C;
mebel do zabudowy piekarnika, zarówno
szeregowej inserimento pod blatem (zob.
rysunek), jak i słupkowej, powinien mieć
następujące wymiary:
Instalacja
560 mm.
45 mm.
595
560
min
45
min
575-585
min
560
+4 -0
480
+4 -0
550 min
555
580
500
39
15
590
20
570
543
543
550
PL
51
Podłączenie do sieci elektrycznej
Podłączenie do sieci elektrycznej należy
przeprowadzić na kuchence przystosowanej do pracy
na prąd zmienny o napięciu i częstotliwości podanych
na tabliczce znamionowej (zob. następna strona).
Płytę grzejną podłącza się do kuchni za pomocą
odpowiedniego złącza.
Po podłączeniu płyty ponownie założyć metalowe
zabezpieczenie. W przypadku odłączenia płyty
należy nałożyć na czerwone złącze przeznaczoną do
niego czerwoną zatyczkę.
Montaż przewodu zasilającego
1. Otworzyć skrzynkę
zaciskową, podważając
śrubokrętem boczne
zatrzaski pokrywy:
pociągnąć i otworzyć
pokrywę (patrz rysunek );
2. Odkręcić śrubę
zaciskającą kabel i
wyciągnąć ją
podważając
śrubokrętem (patrz
rysunek ).
3. Wyjąć śrubki ze
styków L-N-
, a
następnie umocować
poszczególne przewody
pod łbami śrubek zgodnie
z odpowiednimi kolorami:
Niebieski (N), Brązowy
(L), Żółto-Zielony (
).
Skrzynka zaciskowa jest przystosowana do
podłączenia trójfazowego 400 V (zob. rysunki poniżej).
400V 3N~H05RR-F
5x2.5 CEI-UNEL 35363
Jeśli instalacja elektryczna posiada inną charakterystykę
(zob. rysunki poniżej), do podłączenia elektrycznego
użyć mostków znajdujących się wewnątrz skrzynki P.
230V ~H05RR-F 3x4
CEI-UNEL 35363
400V 2N~H05RR-F 4x4
CEI-UNEL 35363
3. Umocować przewód zasilający w odpowiednim
zacisku.
4. Zamknąć pokrywę skrzynki zaciskowej.
NL1L3L2
1
3
2
4
5
N
L2
L1
L3
P
NL
1
3
2
4
5
NL1L2
1
3
2
4
5
52
PL
Podłączenie przewodu zasilającego do sieci
Zamocować na przewodzie znormalizowaną wtyczkę
do obciążeń wskazanych na tabliczce znamionowej
(zob. obok).
W przypadku bezpośredniego podłączenia do sieci
koniecznym jest zainstalowanie pomiędzy urządzeniem a
siecią wyłącznika polowego z otwarciem minimalnym
pomiędzy stykami 3 mm przeznaczonego do obciążeń i
odpowiadającego obowiązującym normom (przewód
uziemienia nie powinien być przerywany przez wyłącznik).
Przewód zasilania powinien być umieszczony tak, aby w
żadnym punkcie nie był narażony na temperaturę
otoczenia przekraczającą 50° C.
! Instalator odpowiada za prawidłowe podłączenie
elektryczne i za zachowanie norm bezpieczeństwa.
Przed podłączeniem urządzenia należy upewnić się, czy:
gniazdko ma właściwe uziemienie i odpowiada
obowiązującym przepisom;
gniazdko jest w stanie wytrzymać obciążenie
maksymalnej mocy urządzenia wskazane na
tabliczce znamionowej (patrz poniżej);
napięcie zasilania odpowiada wartościom podanym
na tabliczce znamionowej (patrz poniżej );
gniazdko jest kompatybilne z wtyczką urządzenia.
W przeciwnym wypadku wymienić gniazdko lub
wtyczkę; nie stosować przedłużaczy ani
rozgałęziaczy.
! Po zainstalowaniu urządzenia przewód elektryczny
i gniazdko prądu powinny być łatwo dostępne.
! Przewód nie powinien być pogięty ani przygnieciony.
! Przewód elektryczny musi być okresowo sprawdzany
i wymieniany wyłącznie przez autoryzowany personel
techniczny (patrz Serwis Techniczny).
! W przypadku nie przestrzegania powyższych
warunków producent zwolniony zostanie z
wszelkiej odpowiedzialności.
TABLICZKA ZNAMIONOWA
Wymiary
szerokość 43,5 cm
wysokość 32 cm
głębokość 41,5 cm
Pojemność
l 58
Elektrische
aansluitingen
napięcie 230/400V 3N~ 50/60Hz
(patrz tabliczka znamionowa)
maksymalny pobór mocy
10800W
ENERGY
LABEL
Dyrektywa 2002/40/WE
na etykietce piekarników
elektrycznych.
Norma EN 50304
Zużycie energii
konwekcja naturalna -
funkcja ogrzewania: Tradycyjna;
Zużycie energii deklaracja
Klasa konwekcji wymuszona -
funkcja
ogrzewania:
Do wypieku ciast.
Niniejsze urządzenie jest zgodne
z postanowieniami następujących
dyrektyw wspólnotowych:
2006/95/EWG z dnia 12.12.2006
(niskiego napięcia) z póniejszymi
zmianami - 2004/108/EWG z dnia
15.12.2004 (kompatybilności
elektromagnetycznej) z późniejszymi
zmianami - 93/68/EWG z dnia 22.07.1993
z późniejszymi zmianami - 2002/96/WE
z późniejszymi zmianami.
1275/2008 standby/off mode.
PL
53
Panel kontrolny
Półka RUSZT
Półka BRYTFANNA
PROWADNICE
ślizgów półek
pozycja 5
pozycja 4
pozycja 3
pozycja 2
pozycja 1
Opis urządzenia
Widok ogólny
Panel sterowania
Kontrolka
POLA GRZEJNE
Pokrętło
PROGRAMY
Pokrętło
TERMOSTAT
Pokrętło
PODWÓJNE
POLA GRZEJNE
Pokrętło
POLA GRZEJNE
Pokrętło
PODWÓJNE
POLA GRZEJNE
Pokrętło
POLA GRZEJNE
Kontrolka
TERMOSTATU
Programator
ELEKTRONICZNY*
54
PL
! Przed pierwszym użyciem włączyć na przynajmniej
jedną godzinę pusty piekarnik z zamkniętymi
drzwiczkami i termostatem nastawionym na
najwyższą temperaturę. Następnie wyłączyć,
otworzyć drzwiczki piekarnika i wywietrzyć
pomieszczenie. Zapach, jaki się wytworzy jest
skutkiem parowania substancji stosowanych w celu
zabezpieczenia piekarnika.
Włączanie piekarnika
1. Wybrać program pieczenia, przekręcając pokrętło
PROGRAMY.
2. Wybrać temperaturę, przekręcając pokrętło
TERMOSTAT. Wykaz potraw z zalecanymi dla nich
temperaturami znajduje się w Tabeli pieczenia (zob.
Programy).
3. Świecąca kontrolka TERMOSTAT wskazuje fazę
nagrzewania do nastawionej temperatury.
4. Podczas pracy piekarnika można zawsze:
- zmienić program pieczenia za pomocą pokrętła
PROGRAMY;
- zmienić temperaturę za pomocą pokrętła
TERMOSTAT;
- przerwać pieczenie przez ustawienie pokrętła
PROGRAMY w pozycji „0”.
! Nigdy nie należy stawiać żadnych przedmiotów na
dnie piekarnika, gdyż grozi to uszkodzeniem emalii.
! Naczynia do pieczenia stawiać zawsze na ruszcie
znajdującym się w wyposażeniu piekarnika.
Chłodzenie poprzez wentylację
W celu zmniejszenia temperatury zewnętrznej
wentylator chłodzący wytwarza strumień powietrza,
który wychodzi między panelem sterowania a
drzwiczkami piekarnika, a także w ich części dolnej.
! Po zakończeniu pieczenia wentylator nadal pracuje
aż do dostatecznego ochłodzenia piekarnika.
Oświetlenie piekarnika
Światło w piekarniku włącza się przez wybranie
za pomocą pokrętła PROGRAMY. Pozostaje ono
włączone przy wyborze programu pieczenia.
Uruchomienie i
użytkowanie
PL
55
Programy
Programy pieczenia
! Dla wszystkich programów pieczenia można ustawić
temperaturę w zakresie od 60°C do MAX, z wyjątkiem:
GRILL (zaleca się ustawienie tylko na MAX);
ZAPIEKANIE (zaleca się nie przekraczać
temperatury 200°C).
Program PIEKARNIK TRADYCYJNY
Włączają się obydwa grzejniki: górny i dolny. Przy
pieczeniu tradycyjnym najlepiej używać tylko jednego
poziomu: wykorzystanie większej liczby poziomów
prowadzi do nierównomiernego rozkładu temperatury.
Program MULTIPIECZENIE
Włączają się wszystkie grzejniki (górny, dolny i
termoobiegu) oraz wentylator. Ponieważ temperatura
jest stała w całym piekarniku, powietrze piecze i
rumieni żywność w sposób równomierny. Można
używać jednocześnie dwie półki .
Program PIEKARNIK DO PIZZY
Włączają się dolny i obwodowy element grzejny oraz
uruchamia się wentylator. Takie połączenie umożliwia
szybkie nagrzanie piekarnika i zapewnia wysoką
temperaturę, a zwłaszcza mocne nagrzewanie od dołu.
W przypadku, gdy stosuje się więcej niż jedną półkę na
raz koniecznym jest zamienianie ich miejscami w
połowie wypiekania.
Program GRILL
Włącza się grzejnik górny oraz rożen (jeśli jest).
Wysoka temperatura jest skierowana na grill i zalecana
dla potraw wymagających wysokiej temperatury na
powierzchni. Podczas pieczenia należy zamykać
drzwiczki piekarnika.
Program ZAPIEKANIE
Włącza się grzejnik górny oraz wentylator i rożen (jeśli
jest). Łączy wymuszoną cyrkulację powietrza wewnątrz
piekarnika z jednokierunkowym promieniowaniem
cieplnym. Zapobiega to przypaleniu powierzchni potraw,
zwiększając moc penetracji cieplnej. Podczas pieczenia
należy zamykać drzwiczki piekarnika.
Program PIEKARNIK DO WYPIEKU CIAST
Włącza się grzejnik tylny oraz wentylator, zapewniając
delikatne i równomierne rozprowadzanie ciepła wewnątrz
piekarnika. Jest to program wskazany do przygotowywania
potraw delikatnych (np. ciast wymagających fazy
wyrastania) i pieczenia potraw drobnych (np. ciasteczek) na
trzech poziomach jednocześnie.
Rożen*
W celu uruchomienia rożna, (patrz rysunek) należy
postępować następująco:
1. umieścić blachę uniwersalną na poziomie 1;
2. umieścić uchwyt rożna na poziomie 3, a następnie
umieścić rożen w
odpowiednim otworze
znajdującym się w tylnej
ścianie piekarnika;
3. uruchomić rożen,
wybierając pokrętłem
PROGRAMY
lub
;
Praktyczne porady dotyczące pieczenia
! Do pieczenia z wentylacją nie używać poziomów 1 i
5: podlegają one bezpośredniemu działaniu gorącego
powietrza, co mogłoby spowodować przypalenie
delikatnych potraw.
! W programach GRILL i ZAPIEKANIE na poziomie 1
umieścić znajdującą się w wyposażeniu blachę
uniwersalną, na której zbierać się będą pozostałości po
pieczeniu (soki lub tłuszcze).
MULTIPIECZENIE
Używać poziomów 2 i 4, wykorzystując poziom 2 do
potraw, które wymagają wyższej temperatury.
Blachę umieścić na dole, a ruszt na górze.
GRILL
Włożyć ruszt na poziom 3 lub 4, umieszczając
potrawę na środku rusztu.
Zaleca się nastawienie maksymalnego poboru
energii. Nie należy się niepokoić, jeśli górny grzejnik
nie będzie stale włączony: jego działanie kontroluje
termostat.
PIEKARNIK DO PIZZY
Użyć lekkiej blachy aluminiowej, stawiając ją na
ruszcie znajdującym się w wyposażeniu piekarnika.
Zastosowanie blachy uniwersalnej powoduje
wydłużenie czasu pieczenia, przez co trudno jest
przygotować chrupiącą pizzę.
W przypadku pizzy z dużą ilością dodatków zaleca
się dodanie mozzarelli dopiero w połowie pieczenia.
*
Tylko w niektórych modelach.
56
PL
Programy Potrawy
Waga
(Kg)
Poziomy Wcześniejsze
nagrzanie (min)
Zalecana
temperatura
Czas
pieczenia
(min)
Tradycyjny
Kaczka
Pieczeń cielęca lub wołowa
Pieczeń wieprzowa
Kruche ciastka
Ciasta kruche
1
1
1
-
1
3
3
3
3
3
15
15
15
15
15
200
200
200
180
180
65-75
70-75
70-80
15-20
30-35
Multicooking
Pizza (na 2 poziomach)
Lasagne
Jagnięcina
Pieczony kurczak + ziemniaki
Makrele
Keksy
Ptysie (na 2 poziomach)
Ciastka (na 2 poziomach)
Biszkopt (na 1 poziomie)
Biszkopt (na 2 poziomach)
Słone ciasta
1
1
1
1+1
1
1
0.5
0.5
0.5
1
1.5
2 i 4
3
2
2 i 4
2
2
2 i 4
2 i 4
2
2 i 4
3
15
10
10
15
10
10
10
10
10
10
15
230
180
180
200
180
170-180
190
180
170
170
200
15-20
30-35
40-45
60-70
30-35
40-50
20-25
10-15
15-20
20-25
30-40
Pizza
Pizza 0.5
1
3
2 lub 3
15
10
220
200
15-20
15-20
Grill
Flądry
Szaszłyki z kalmarów i krewetek
Filet z dorsza
Grillowane warzywa
Befsztyk cielęcy
Kotlety
Hamburgery
Makrele
Tosty
1
1
1
1
1
1
1
1
n. 4
4
4
4
3 lub 4
4
4
4
4
4
5
5
5
5
5
5
5
5
5
MAX
MAX
MAX
MAX
MAX
MAX
MAX
MAX
MAX
8-10
6-8
10
10-15
15-20
15-20
7-10
15-20
2-3
Na rożnie (jeśli jest)
Cielęcina z rożna
Kurczak z rożna
Jagnięcina z rożna
1.0
1.5
1.0
-
-
-
-
-
-
100%
100%
100%
80-90
70-80
70-80
Zapiekanie
Kurczak z rusztu
Mątwy
1.5
1.5
2
2
5
5
200
200
55-60
30-35
Na rożnie (jeśli jest)
Cielęcina z rożna
Jagnięcina z rożna
Kurczak (z rożna) + ziemniaki
(na brytfannie)
1.5
1.5
1.5
-
-
-
-
2
10
10
10
10
200
200
200
200
70-80
70-80
70-75
70-75
Wypieki
cukiernicze
Ciasta kruche
Ciasta z owocami
Keksy
Biszkopt
Naleśniki z nadzieniem (na 2 poziomach)
Babeczki (na 2 poziomach)
Słone ciastka francuskie z serem
(na 2 poziomach)
Ptysie (na 3 poziomach)
Ciastka (na 3 poziomach)
Bezy (na 3 poziomach)
0.5
1
0.7
0.5
1.2
0.6
0.4
0.7
0.7
0.5
3
2 lub 3
3
3
2 i 4
2 i 4
2 i 4
1 i 3 i 5
1 i 3 i 5
1 i 3 i 5
15
15
15
15
15
15
15
15
15
15
180
180
180
160
200
180-190
200-210
180
180
90
20-30
40-45
40-50
25-35
30-35
20-25
15-20
20-25
20-25
180
! Wskazany czas trwania pieczenia ma charakter orientacyjny i może być zmieniany według osobistych upodobań.
Tabela pieczenia
PL
57
*
Tylko w niektórych modelach.
•• ••
Ustawianie zegara
! Zegar można ustawić niezależnie od tego, czy
piekarnik jest włączony, czy wyłączony. Nie można go
ustawić jedynie wtedy, gdy został zaprogramowany
koniec pieczenia.
Po podłączeniu do sieci elektrycznej lub po zaniku
napięcia ikona
oraz cztery cyfry na
WYŚWIETLACZU pulsują.
1. Nacisnąć kilkakrotnie przycisk
, dopóki nie
zacznie pulsować ikona
oraz cztery cyfry na
WYŚWIETLACZU;
2. za pomocą przycisków „+” i „-” ustawić godzinę; jeśli
przytrzyma się je wciśnięte, cyfry zmieniają się
szybciej, aby ułatwić ustawienie.
3. zaczekać 10 sek. lub ponownie nacisnąć przycisk
, aby zapisać ustawienie.
Ustawianie minutnika
! Ta funkcja nie przerywa pieczenia i działa niezależnie
od użytkowania piekarnika, umożliwiając włączenie
sygnału dźwiękowego po upływie ustawionego czasu.
1. Nacisnąć kilkakrotnie przycisk
, dopóki nie
zaczną pulsować ikona
oraz trzy cyfry na
WYŚWIETLACZU;
2. za pomocą przycisków „+” i „-” ustawić żądany czas;
jeśli przytrzyma się je wciśnięte, cyfry zmieniają się
szybciej, aby ułatwić ustawienie.
3. zaczekać 10 sek. lub ponownie nacisnąć przycisk
, aby zapisać ustawienie.
Wyświetli się odliczanie wsteczne, a po jego
zakończeniu włączy się sygnał dźwiękowy.
Programowanie pieczenia
!Programowanie jest możliwe dopiero po dokonaniu
wyboru programu pieczenia.
Programowanie czasu trwania pieczenia.
1. Nacisnąć kilkakrotnie przycisk
, dopóki nie
zaczną pulsować ikona
oraz trzy cyfry na
WYŚWIETLACZU;
Programator
elektroniczny
2. za pomocą przycisków „+” i „-” ustawić żądany czas
trwania pieczenia; jeśli przytrzyma się je wciśnięte,
cyfry zmieniają się szybciej, aby ułatwić ustawienie.
3. zaczekać 10 sek. lub ponownie nacisnąć przycisk
, aby zapisać ustawienie.
4. po upływie ustawionego czasu na WYŚWIETLACZU
pojawia się napis END, piekarnik kończy pieczenie i
włącza się sygnał dźwiękowy. W celu jego wyłączenia,
należy wcisnąć dowolny przycisk.
Przykład: jest godzina 9:00 i czas trwania pieczenia
zostaje zaprogramowany na 1 godzinę i 15 minut.
Program zatrzyma się automatycznie o godzinie
10:15.
Programowanie końca pieczenia
! Zaprogramowanie końca pieczenia jest możliwe
dopiero po ustawieniu czasu trwania pieczenia.
1. Należy postępować zgodnie z punktami od 1 do 3
opisu programowania czasu pieczenia;
2. następnie naciskać przycisk
dopóki nie zaczną
pulsować ikona
i cztery cyfry na WYŚWIETLACZU;
3. za pomocą przycisków „+” i „-” ustawić żądaną
godzinę zakończenia pieczenia; jeśli przytrzyma się je
wciśnięte, cyfry zmieniają się szybciej, aby ułatwić
ustawienie.
4. zaczekać 10 sek. lub ponownie nacisnąć przycisk
, aby zapisać ustawienie.
5. po upływie ustawionego czasu na WYŚWIETLACZU
pojawia się napis END, piekarnik kończy pieczenie i
włącza się sygnał dźwiękowy. W celu jego wyłączenia,
należy wcisnąć dowolny przycisk.
Włączone ikony
oraz oznaczają, że zostało
wykonane programowanie. Na WYŚWIETLACZU
naprzemiennie pojawiają się godzina zakończenia oraz
czas trwania pieczenia.
Przykład: jest godzina 9:00 i czas zostaje
zaprogramowany na 1 godzinę. Ustawia się 12.30
jako godzinę zakończenia. Program włącza się
automatycznie o godzinie 11:30.
Anulowanie programu
W celu anulowania programu:
naciskać przycisk
dopóki nie zacznie pulsować
ikona ustawienia, które ma być anulowane oraz cyfry
na wyświetlaczu Naciskać przycisk „-” dopóki na
wyświetlaczu nie pojawią się cyfry 00:00.
Nacisnąć jednocześnie przyciski „+” i „-” i
przytrzymać je naciśnięte, w ten sposób anuluje się
wszystkie wykonane ustawienia, w tym ustawienia
minutnika.
58
PL
C
A
A
B
B
Rodzaje płyt grzejnych
Piekarnik jest przystosowany do płyty
grzejnej, która może składać się z
dwóch rodzajów elementów grzewczych:
żeliwnych płytek elektrycznych (zob.
rysunek 1) lub płyt witroceramicznych,
które mogą być tradycyjne (zob.
rysunek 2) lub z poszerzanymi polami
grzejnymi (zob. rysunek 3).
Włączanie płyty witroceramicznej
Tradycyjne pola grzejne
Tradycyjne grzałki (A) składają się ze spiralnych
oporników i stają się czerwone dopiero kilkadziesiąt
sekund po ich włączeniu.
Każde pole grzejne posiada pokrętło sterujące, które
pozwala wybrać jedną z 12 różnych wartościtemperatury,
przy czym wartość minimalna jest oznaczona jako 1, a
maksymalna jako 12.
Poszerzane pola grzejne
Grzałki poszerzane (B) charakteryzują się obecnością
podwójnego pola grzejnego. Można włączyć tylko pole
wewnętrzne lub obydwa.
Pokrętło sterujące pozwala wybrać jeden z dwóch
poziomów mocy, z których każdy można ustawić na
wartość od 1 (minimum) do 12 (maksimum):
przekręcając pokrętło zgodnie z ruchem wskazówek
zegara od 1 do 12, ustawiamy niższy poziom mocy.
przekręcając pokrętło do oporu (A), aż do delikatnego
kliknięcia, ustawiamy maksymalną moc, którą z kolei
można uregulować w przedziale od 12 do 1 poprzez
obracanie pokrętłem w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara. Aby powrócić do minimalnej
wartości mocy, należy przekręcić pokrętło do pozycji 0.
W przypadku podwójnych pól grzejnych pierwsza część
skali służy do włączenia mniejszego (wewnętrznego) pola
grzejnego. Aby uruchomić obydwa pola (wewnętrzne i
zewnętrzne), należy przekręcić pokrętło do końca (A) i
wybrać pożądany poziom mocy w przedziale od 12 do 1.
Kontrolki pozostałej temperatury (tylko w
niektórych modelach)
Wskaźniki (C) informują, że temperatura odpowiedniego
pola grzejnego przekracza 60°C, nawet po wyłączeniu
grzałki.
C
A
A
A
A
Płyta grzejna
Zalecany poziom mocy dla różnych rodzajów gotowania:
Praktyczne zalecenia związane z
użytkowaniem płyty witroceramicznej
! Klej stosowany do uszczelek pozostawia na szkle
tłuste plamy. Przed przystąpieniem do użytkowania
urządzenia zaleca się ich usunięcie za pomocą
specjalnego, nierysującego środka czyszczącego. W
pierwszych godzinach użytkowania może być
wyczuwalny zapach gumy, który jednak szybko ustąpi.
Aby uzyskać jak najlepsze wyniki użytkowania płyty grzejnej:
używać garnków z płaskim dnem, aby mieć
pewność, że dokładnie przylegają do pola grzejnego;
używać zawsze garnków, których średnica zapewni
całkowite pokrycie pola grzejnego, a tym samym
wykorzystanie całości wytwarzanego ciepła;
dopilnować, aby dno garnka było zawsze dokładnie
osuszone i czyste, zapewniając tym samym
odpowiednie przyleganie i długą żywotność
zarówno pól grzejnych, jak i samych garnków;
unikać używania tych samych garnków co do
palników gazowych: koncentracja ciepła w
przypadku palników gazowych może doprowadzić
do odkształcenia dna garnka, przez co nie będzie
ono dokładnie przylegać do płyty;
nigdy nie pozostawiać włączonego pola grzejnego
bez garnka, gdyż jego nagrzanie, szybko osiągając
maksymalny poziom, mogłoby uszkodzić elementy
grzejne.
rysunek 3
rysunek 2
rysunek 1
0
1
2-3
4-5
6-7
8-9
10-11
12
Moce Płyta grzejna
Wył
ą
czona
Do stopienia masła i czekolady
Do podgrzewania ynów
Do przygotowania sosów i kremów
Do gotowania mi
ę
sa
Do gotowania makaronów i ryżu
Do gotowania na żywym ogniu mięsa, ryb, jajek.
Do smażenia
A Aby włyć do obu stref
PL
59
Zalecenia i środki
ostrożności
! Niniejsze urządzenie zostało zaprojektowane i
wyprodukowane zgodnie z międzynarodowymi normami
bezpieczeństwa. Poniższe ostrzeżenia mają na celu
zapewnienie bezpieczeństwa użytkowania, dlatego też
należy je uważnie przeczytać.
Bezpieczeństwo ogólne
Niniejsze urządzenie przeznaczone jest do
nieprofesjonalnych zastosowań domowych.
Nie należy instalować urządzenia poza domem,
nawet, jeśli miejsce to jest chronione daszkiem,
gdyż wystawienie urządzenia na działanie deszczu
i burz jest bardzo niebezpieczne.
Przenosząc urządzenie należy zawsze korzystać z
odpowiednich uchwytów umocowanych po bokach
piekarnika.
Nie dotykać urządzenia mokrymi lub wilgotnymi
rękami lub stopami ani też stojąc boso na podłodze.
Urządzenie powinno być używane do celów
kulinarnych wyłącznie przez osoby dorosłe i
zgodnie z niniejszymi instrukcjami.
Wykorzystywanie go do innych celów (np. do
ogrzewania pomieszczeń) uznaje się za niewłaściwe,
a tym samym niebezpieczne. Producent nie
ponosi odpowiedzialności za ewentualne
szkody poniesione w wyniku niewłaściwego,
błędnego lub nierozsądnego użytkowania.
Podczas użytkowania urządzenia grzejniki i
niektóre części drzwiczek piekarnika stają się
bardzo gorące. Nie wolno ich dotykać, a
dzieci należy trzymać z dala od urządzenia.
Uważać, aby kable zasilające innych urządzeń
AGD nie dotykały rozgrzanych części piekarnika.
Nie zatykać otworów wentylacyjnych i
odprowadzających ciepło.
Przy otwieraniu drzwiczek należy trzymać za środkową
część uchwytu: po bokach może być gorący.
Do wstawiania i wyjmowania naczyń z piekarnika
używać zawsze rękawic ochronnych.
Nie przykrywać dna piekarnika folią aluminiową.
Nie wkładać do piekarnika materiałów łatwopalnych:
jeśli urządzenie zostanie niespodziewanie
uruchomione, mogłoby się zapalić.
Gdy urządzenie nie jest używane, upewnić się,
czy pokrętła znajdują się w położeniu “”/“”.
Nie należy wyjmować wtyczki z gniazdka ciągnąc
za kabel: zaleca się trzymanie za wtyczkę.
Przed przystąpieniem do czyszczenia lub konserwacji
odłączyć najpierw wtyczkę od sieci elektrycznej.
W razie uszkodzenia w żadnym wypadku nie ingerować
w wewnętrzne mechanizmy urządzenia i nie próbować
go samodzielnie naprawiać. Należy skontaktować się z
Serwisem (patrz Serwis Techniczny).
Nie stawiać ciężkich przedmiotów na otwartych
drzwiczkach piekarnika.
Płyta witroceramiczna jest odporna na uszkodzenia
mechaniczne, jednak uderzenie w nią ostrym
przedmiotem, np. narzędziem, może spowodować jej
zarysowanie, a nawet pęknięcie. W takim przypadku
należy natychmiast odłączyć urządzenie od sieci
zasilania elektrycznego i skontaktować się z Serwisem.
Jeżeli powierzchnia płyty jest pęknięta, należy
wyłączyć urządzenie, aby uniknąć niebezpieczeństwa
porażenia prądem elektrycznym.
Należy pamiętać, że temperatura pól grzejnych
pozostaje dość wysoka przez co najmniej
trzydzieści minut po wyłączeniu urządzenia.
Zachować odpowiednią odległość między płytą
grzejną a przedmiotami, które mogłyby się stopić
lub rozpuścić, takimi jak przedmioty z plastiku, z
aluminium lub produkty o dużej zawartości cukru.
Zwrócić szczególną uwagę na opakowania i folie
plastikowe i aluminiowe: ich pozostawienie na
jeszcze gorących lub ciepłych powierzchniach
może spowodować poważne uszkodzenie płyty.
Na płycie nie należy kłaść metalowych przedmiotów
(noży, łyżek, pokrywek itp.), ponieważ mogą się
nagrzewać.
Urządzenie to nie jest przystosowane do obsługi przez
osoby (w tym dzieci) o ograniczonych zdolnościach
fizycznych, zmysłowych bądź umysłowych, przez
osoby bez doświadczenia lub bez znajomości
urządzenia - chyba że pod nadzorem osoby
odpowiedzialnej za ich bezpieczeństwo -, jak również
przez osoby, które nie otrzymały instrukcji wstępnych
na temat eksploatacji urządzenia.
Dopilnować, aby dzieci nie bawiły się urządzeniem.
Utylizacja
Utylizacja materiałów opakowaniowych: zastosować
się do obowiązujących norm lokalnych, dzięki czemu
opakowania będzie można ponownie wykorzystać.
Dyrektywa wspólnotowa 2002/96/WE w sprawie
zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego
(WEEE) przewiduje, że sprzęt gospodarstwa domowego
nie powinien być usuwany jako nieposortowane odpady
komunalne. Zużyte urządzenia powinny być zbierane
oddzielnie w celu optymalizacji stopnia odzysku i
recyrkulacji ich materiałów składowych oraz aby
zapobiec potencjalnym szkodom dla zdrowia i
środowiska. Symbol przekreślonego kosza na śmieci
jest umieszczony na wszystkich produktach, aby
przypominać o obowiązku selektywnej zbiórki.
W celu uzyskania bliższych informacji na temat
prawidłowego złomowania elektrycznych urządzeń
gospodarstwa domowego, ich właściciele mogą się
zwracać do właściwych służb publicznych lub do
sprzedawców tych urządzeń.
Oszczędność i ochrona środowiska
Uruchamiając piekarnik w różnych godzinach począwszy
od późnego popołudnia do pierwszych godzin porannych.
Takie użytkowanie piekarnika umożliwiają dostępne opcje
programowania, w szczególności tryb „pieczenie z
opóźnieniem czasowym” (patrz Programy) i
„automatyczne czyszczenie z opóźnieniem czasowym”
(patrz Konserwacja i utrzymanie).
Przy programach BARBECUE i ZAPIEKANIE zaleca
się pieczenie przy zamkniętych drzwiczkach: w celu
zarówno uzyskania lepszych wyników, jak i znacznej
oszczędności energii (ok. 10%).
Dopilnować, aby uszczelki były w pełni sprawne i
czyste, dzięki czemu będą dobrze przylegały do
drzwiczek i zapobiegną niepotrzebnym stratom ciepła.
! Ten produkt spełnia wymogi nowej dyrektywy
wspólnotowej dotyczącej ograniczenia zużycia
energii w trybie czuwania.
60
PL
04/2011 - 195088615.00
XEROX FABRIANO
Konserwacja i utrzymanie
Odłączanie od prądu
Przed każdą czynnością należy odłączyć urządzenie
od sieci zasilania elektrycznego.
Czyszczenie urządzenia
Części zewnętrzne emaliowane lub ze stali nierdzewnej
oraz uszczelki gumowe mogą być czyszczone przy
pomocy gąbki nasączonej letnią wodą i neutralnym
mydłem. Jeśli plamy trudno usunąć, zastosować
specjalne produkty do czyszczenia. Po zakończeniu
czyszczenia zaleca się dokładne spłukanie wodą i
wysuszenie. Nie używać proszków ściernych ani
substancji korodujących.
Wnętrze piekarnika powinno być czyszczone po
każdym użyciu, gdy jest jeszcze ciepłe. Użyć ciepłej
wody i środka czyszczącego, spłukać i wytrzeć
miękką ściereczką. Unikać środków ściernych.
Akcesoria można myć jak zwykłe naczynia, także
w zmywarce.
! Do czyszczenia urządzenia nigdy nie należy używać
oczyszczaczy parowych lub wysokociśnieniowych.
Czyszczenie drzwiczek
Szybę drzwiczek należy czyścić przy pomocy gąbki
i środków, które nie rysują powierzchni, a następnie
osuszyć miękka szmatką; nie używać szorstkich
materiałów ścierających czy ostrych, metalowych
skrobaków, które mogą porysować powierzchnię i
doprowadzić do pęknięcia szyby.
Aby dokładniej wyczyścić piekarnik, można
zdemontować drzwiczki:
1. całkowicie otworzyć drzwiczki (zob. rysunek);
2. przy użyciu śrubokręta podważyć i przekręcić dźwignie
F F
F F
F umieszczone na obu zawiasach (zob. rysunek);
3. chwycić drzwiczki za obie
zewnętrzne krawędzie,
przymykając je powoli, lecz nie
całkowicie. Następnie pociągnąć
drzwiczki do siebie i wyjąć je z
zawiasów (patrz rysunek).
Zamontować ponownie drzwiczki
wykonując czynności w
odwrotnej kolejności.
Sprawdzanie uszczelek
Co pewien czas należy sprawdzać stan uszczelek
wokół drzwiczek piekarnika. Gdyby okazało się, ze
uszczelka jest uszkodzona należy zwrócić się do
najbliższego punktu serwisowego ( patrz Serwis
Techniczny ). Zaleca się nie używać piekarnika do
czasu wykonania naprawy.
Wymiana żarówki
Aby wymienić żarówkę oświetlającą piekarnik:
1. Odkręcić szklaną
pokrywę obudowy
żarówki.
2. Wykrecic
zarówke i wymienic
na taka sama: moc
25 W, trzonek E 14.
3. Ponownie
założyć szklaną
osłonę ( patrz
rysunek ).
Boczne panele katalityczne i panel tylny*
Są to panele pokryte specjalną emalią, absorbującą
tłuszcz, który się wytwarza podczas pieczenia.
Emalia ta jest na tyle wytrzymała, że przesuwanie
różnych akcesoriów (ruszty, brytfanny, itp.) nie
powoduje jej uszkodzenia. Nie należy się martwić
małymi białymi śladami, które pojawiają się na jej
powierzchni.
Należy jednakże unikać:
- skrobania emalii ostrymi przedmiotami (na przykład
nożem);
- stosowania środków czyszczących lub ściernych.
Serwis
! Nigdy nie korzystać z usług nieautoryzowanych
techników.
Podać:
Rodzaj problemu;
model urządzenia (Mod.)
numer seryjny (S/N)
Powyższe dane znajdują się na tabliczce
znamionowej umieszczonej na urządzeniu i/lub na
opakowaniu.
F
*
Tylko w niektórych modelach.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60

Whirlpool 7OHK 637 CX RU/HA instrukcja

Typ
instrukcja